Ταυτότητα

Borderlands 2

Borderlands 2

Edition: N/A Genre: FPS, RPG Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Gearbox Ημ. Έκδοσης: 21/09/2012
PEGI: 18 Εκδότης: 2K Games Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Bigger, better, more bad ass!

Το αρχικό Borderlands ήταν ένα παιχνίδι που πέρασε από αρκετές δυσκολίες μέχρι να διατεθεί στο κοινό. Αλλαγές στο σχεδιασμό, αλλαγές στο art direction, καθυστερήσεις και αβεβαιότητα για το μέλλον του -τότε- φιλόδοξου project ήταν κάποια από τα στοιχεία που το συνόδευσαν κατά την ανάπτυξή του, αλλά όταν τελικά η Gearbox το ολοκλήρωσε και το προσέφερε στο κοινό, διαπιστώσαμε ότι όλες οι επιλογές της ήταν σωστές, αφού παρέδωσε ένα άκρως εθιστικό και πρωτότυπο “shoot and loot” παιχνίδι, το Diablo των FPS. Τέτοια επιτυχία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτη, και τρία χρόνια μετά το αρχικό παιχνίδι, το Borderlands 2 έρχεται μεγαλύτερο, καλύτερο και πιο.. αλήτικο, για να προσφέρει τεράστια ποσά ικανοποίησης σε όσους αγάπησαν το πρώτο μέρος.

borderlands-2-new-image-01.jpg

Το Borderlands 2 ελάχιστα διαφέρει ως προς τη δομή και τη φιλοσοφία από τον προκάτοχό του. Σενάριο δεν υπάρχει, πάλι... Ακόμα και οι ίδιοι οι δημιουργοί αυτοσαρκάζονται στο εισαγωγικό video και δηλώνουν ότι οι Vault Hunters (και όχι οι παίκτες “per se”) στο πρώτο παιχνίδι είδαν μετά το ατελείωτο κυνήγι για την αλήθεια “ένα πράγμα με πλοκάμια και... τέλος”.

Αυτή τη συνιστώσα, λοιπόν, οι άνθρωποι της Gearbox τη βγάζουν από την εξίσωση γρήγορα γρήγορα και ξεκαθαρίζουν ότι το Borderlands 2 είναι ένα παιχνίδι loot, χρήσης παλαβών όπλων και εξερεύνησης παράξενων περιοχών στον πλανήτη Pandora. Και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο ως δικαιολογία για να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το παιχνίδι. Ναι, το σενάριο στα παιχνίδια το έχουμε εκθειάσει ουκ ολίγες φορές στο GameOver και το “ταξίδι” θεωρείται το Α και το Ω, αλλά λίγη άμυαλη δράση, με απεριόριστο εθισμό και τρελή διασκέδαση ποτέ δεν έκανε κακό...

borderlands-2-new-image-02.jpg

Ξεκινάμε, λοιπόν, επιλέγοντας έναν από τους τέσσερις διαθέσιμους χαρακτήρες -με τη δυνατότητα πλέον να εφαρμόσουμε ένα τυπικό customization στην εμφάνισή τους (με περισσότερες επιλογές αν το παιχνίδι βρει αρχείο αποθήκευσης από το πρώτο Borderlands)- αντίστοιχων classes. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο αγαπημένος Mordecai (hunter class) έχει αφαιρεθεί, και στο δεύτερο παιχνίδι έχουμε τις classes Siren, Commando, Assassin και Gunzerker (psychic δυνάμεις, all-around, stealth και ισχυρός οπλισμός αντίστοιχα).

borderlands-2-new-image-07.jpg

Αλλά το Borderlands 2 δεν είναι RPG, τουλάχιστον όπως είναι τα κλασικά, δυτικά RPGs μεσαιωνικού/ high fantasy περιβάλλοντος. Και για να γίνει σαφές αυτό, οποιοσδήποτε χαρακτήρας μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε όπλο με τα ίδια αποτελέσματα. Οι διαφορές εδώ έρχονται στα ειδικά skills, όπου ο κάθε χαρακτήρας εφαρμόζει βαθμούς σε ένα ειδικό “tree”, ούτως ώστε να βελτιώσει/ εξελίξει το χαρακτήρα του ανάλογα με το στυλ μάχης που προτιμά.

Εδώ έρχεται να προστεθεί και μια νέα δυνατότητα, που ακούει στο όνομα “Bad Ass Rank”. Αυτή η λειτουργία βασίζεται στα challenges που είχαμε δει και στο πρώτο παιχνίδι, μόνο που εδώ κάθε ολοκλήρωση challenge προσφέρει ένα Bad Ass token, το οποίο “εξαργυρώνουμε” για να βελτιώσουμε stats επάνω στο βασικό skill tree.

{PAGE_BREAK}

Μέσα σε όλα τα προαναφερθέντα προσθέστε όπλα, πολλά όπλα, χιλιάδες όπλα, τόσο πρωτότυπα και καλοσχεδιασμένα (και κανένα ίδιο με το προηγούμενο, δεδομένου ότι όλα είναι random generated από τη μηχανή του παιχνιδιού), που δεν έχουμε δει -και μάλλον ούτε πρόκειται να δούμε στο κοντινό μέλλον- σε άλλο παιχνίδι. Και εδώ είναι που το Borderlands διαπρέπει και αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα εθιστικό. Κανένα όπλο στο παιχνίδι της Gearbox δεν θα γίνει “αγαπημένο”, αφού λίγα λεπτά μετά την εύρεση ενός παντοδύναμου πιστολιού για παράδειγμα, θα βρούμε ένα άλλο, που θα μας βάλει στον πειρασμό να μελετήσουμε τα stats του, τα elemental effects του και να το τοποθετήσουμε στο inventory μας, αντικαθιστώντας με χαρά το προηγούμενο μόνο μέχρι να βρούμε το επόμενο...

borderlands-2-screen-01.jpg

Για να διατηρηθεί αυτό το φρενήρες gameplay και η συνεχής εναλλαγή όπλων, ανάλογα έχουν προσαρμοστεί και οι εχθροί, που στο Borderlands 2 είναι εξυπνότεροι, ταχύτεροι και διαθέτουν αντίσταση σε ορισμένα elemental effects, αναγκάζοντας έτσι τον παίκτη να αλλάζει συνεχώς τον οπλισμό του, να κινείται με περισσότερη τακτική από ό,τι στο πρώτο παιχνίδι και να παίρνει από το παιχνίδι ό,τι έχει να του δώσει από άποψη οπλισμού, ειδικών δυνάμεων και συστήματος μάχης.

Με τον ίδιο τρόπο είναι δομημένοι οι χάρτες στο νέο παιχνίδι της Gearbox, που επίσης είναι πιο ποικίλοι, μεγαλύτεροι και με σαφώς πιο σωστά κατανεμημένα side quests από εκείνα του αρχικού τίτλου. Ανούσια fetch quests, που αυξάνουν τεχνηέντως την ήδη μεγάλη διάρκεια, υπάρχουν μεν, αλλά αυτή τη φορά είναι πιο σωστά τοποθετημένα μέσα στους χάρτες και συνήθως πιο κοντά στο main quest της εκάστοτε περιοχής.

borderlands-2-screen-02.jpg

Περνώντας στα της τεχνολογίας, είδαμε αρκετές βελτιώσεις στην απεικόνιση, με εντονότερα πλαίσια στην cel shaded τεχνοτροπία που χρησιμοποιείται, ένα ελαφρώς πιο “κόμικ” εικαστικό, περισσότερα μουσικά θέματα, ακόμα και στις μάχες -που αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή- και, φυσικά, άκρως χιουμοριστικές ομιλίες και ατάκες από κάθε χαρακτήρα που κάνει την εμφάνισή του (ο Claptrap, φυσικά, δίνει ρεσιτάλ για μια ακόμα φορά). Σε γενικές γραμμές, το “κάφρικο”, αλήτικο ύφος του πρώτου τίτλου πέρασε αυτούσιο στο sequel.

 

Μετά τα προαναφερθέντα πρέπει να έχει γίνει σαφές ότι το Borderlands 2 είναι μια πραγματική βελτίωση του πρώτου παιχνιδιού, το project που “μέστωσε” μετά το αρχικό πείραμα και το feedback του κοινού που τόσο το αγάπησε. Έτσι, είναι γεγονός ότι ο τίτλος της Gearbox βελτιώθηκε δραματικά (ακολουθώντας πάντα τη γραμμή του πρώτου παιχνιδιού) σε όλα τα σημεία.

Με περισσότερο και καλύτερο οπλισμό, βελτιωμένο skill tree, τεράστια διάρκεια (όχι μόνο για τα δεδομένα του σήμερα...), πανέμορφα γραφικά, νέους εχθρούς και περιοχές και ένα συνεργατικό gameplay -και net code- για σεμινάριο, το Borderlands 2 αποτελεί το πρώτο αριστούργημα της νέας σεζόν. Αν δεν βρήκατε κάτι ενδιαφέρον στο πρώτο παιχνίδι, η Gearbox δεν έκανε τίποτα για εσάς στο sequel. Αν όμως το αγαπήσατε, οι τρελοτεξανοί του Randy Pitchford έκαναν τα πάντα για να σας αφήσουν ικανοποιημένους.

Γιώργος Καλλίφας

Θετικά

 • Ό,τι καλό υπήρχε στο πρώτο Borderlands -σχεδόν- επί δύο

Αρνητικά

 • Δεν υπάρχει σενάριο (αν αναζητούσατε κάτι τέτοιο σε αυτό το παιχνίδι)

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (96 σχόλια)
 • Thanos_Gr_4 Thanos_Gr_4 13 Οκτωβρίου 2012  | 18:33

  Το εχω βαλει στο ματι καπου πριν τις γιορτες θα το παρω

 • GR_Pantelis_GR GR_Pantelis_GR 10 Οκτωβρίου 2012  | 19:33

  Εξαιρετικό παιχνίδι φαίνεται, σίγουρη αγορά.

 • Φώτιος_Κόχειλας Φώτιος_Κόχειλας 03 Οκτωβρίου 2012  | 00:06

  Παιδιά, πάτε από το καλό στο καλλίτερο. Μπράβο σας. Και η σκηνοθεσία είναι το κερασάκι στην τούρτα.

 • purple purple 01 Οκτωβρίου 2012  | 07:42

  το παιχνιδι ειναι το καλυτερο που εχω παιξει στο ειδος του και ενα απο τα καλυτερα (διασκεδαστικα) παιχνιδια ever.. μαζι με το uncharted ειναι τα 2 καλυτερα παιχνδιια ΓΙΑ ΜΕΝΑ σε αυτη την γενια... μετα ακολουθει το dead space.. ολα τα αλλα ειναι πολυ πισω..

 • Virbius Virbius 01 Οκτωβρίου 2012  | 01:09

  Πρωτον μπραβο για το video review! Δευτερον θελω να κραξω λιγο το Borderlands 2. Δεν εχω παιξει το 1, οποτε δεν ξερω τι ειναι ιδιο η οχι με το πρωτο της σειρας. Ναι ειναι αρκετα εθιστικο επειδη ειναι "αμυαλο", απλο και εχει ωραιο "στυλ"...αλλα δεν γινεται να μην αναφερω την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ (σε φαση να σε πιανουν τα γελια) Α.Ι. που παιζει τεραστιο ρολο σε first person shooters! Επισης το respawn των εχθρων κατανταει κουραστικο και το συστημα save που εχει ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Δεν γινεται να ειμαι σε εναν χαρτη να παιζω μια αποστολη που ειναι προς το τελος του χαρτη να βγαινω κανοντας quit and save και αντι να με βγαλει σε κανα checkpoint της περιοχης που ημουν, να με βγαζει στην αρχη(!!!!) του χαρτη και να πρεπει να σκοτωσω παλι ολους τους respawn εχθρους ΚΑΙ bosses που ειχα σκοτωσει προηγουμενως....Αυτα ειναι οχι μεγαλα αλλα τεραστια αρνητικα...

 • Mcclane Mcclane 30 Σεπτεμβρίου 2012  | 09:06

  Πολυ καλο review!!!Ευγε στην παραγωγη!! :)

 • Tomasz Tomasz 29 Σεπτεμβρίου 2012  | 18:31

  Auron ειναι πολυ περισσοτερο απο FPS. Η αισθηση που σου δινει το παιχνιδι ειναι το λιγοτερο εθιστικη. Μαζευεις αντικειμενα κανεις quest, εχεις τεραστιο κοσμο να ανακαλυψεις, κανεις customisation. Ειδικα αν δεν εχει το πρωτο, εγω δεν το παιξα ποτε ως το τελος γιατι μου το ειχαν δανεισει, να το παρεις. Εγω ηταν να παρω και το πρωτο αλλα εκει που ημουν ετοιμος ανακοινωθηκε το 2 και ετσι αποφασισα να περιμενω μια και καλη. Και απο οτι φαινεται ειναι τελειο sequel

 • Vlad_25 Vlad_25 29 Σεπτεμβρίου 2012  | 14:54

  Το πρώτο δεν με είχε ενθουσιάσει για να πω την αλήθεια, οπότε και γ αυτό μάλλον χλωμο. Ωστόσο η παρουσίαση ήταν επική!!! Μπράβο.

 • auron12 auron12 29 Σεπτεμβρίου 2012  | 12:41

  Μαλιστα χωρις σεναριο.Οποτε,μενει το να σου δινει διασκεδαση ως ειδος δηλαδη fps.Δεν μου αρεσουν τα fps (με εξαιρεση το killzone που με ιντρικαρε ο κοσμος και η ιδεα του) οποτε ευχαριστω δεν θα παρω.
  ps Πολυ καλη παρουσιαση παιδια μπραβο!

 • Tomasz Tomasz 29 Σεπτεμβρίου 2012  | 01:38

  Εφοσον εχε πιο ζωντανο κοσμο απο το 1 και καπως καλυτερο σεναριο εφτανε απο μονο του για να ειναι σιγουρη αγορα. Αλλα εδω εχει βελτιωθει παντου. Και τα γραφικα ειναι τρελα για μενα

 • Dante7717 Dante7717 29 Σεπτεμβρίου 2012  | 00:49

  παααααρα πολυ καλοοο!!!φοβερο gameplay μαγευτικα χρωματα και απιστευτα πολλα οπλα για να μην αναφερω το ξεκαρδιστικο σεναριο!!!!!!!το εχω παρει εδω και δυο μερες και με πορωσει ηδη υπερβολικα πολυ

 • Tomasz Tomasz 28 Σεπτεμβρίου 2012  | 17:38

  Χαχα πολυ καλο το video μπραβο παιδια. Επισης το παιχνιδι παει για αγορα και ο κοσμος να χαλασει τον δεκεμβριο!

 • Xzibit Xzibit 28 Σεπτεμβρίου 2012  | 17:27

  Μπράβο παιδιά πολύ ωραίο το video review!

 • Johnny8565 Johnny8565 28 Σεπτεμβρίου 2012  | 10:49

  Ολα τα λεφτα το video review !

 • KTI_23 KTI_23 28 Σεπτεμβρίου 2012  | 00:47

  παρα πολυ ωραιο το βιντεο και πολυ καλη ιδεα το video review!!! μπραβο παιδες!!!..τυχερουληδες και οποιοι αλλοι βρισκονταν στην αριδαια εκεινες τις μερες :D..
  για το παιχνιδι τωρα,νομιζω πως θα πρεπει να ασχοληθω με το πωτο αν ειναι να παω σε αυτο...οταν εννοειτε πως δεν εχει σεναριο ομως δεν καταλαβαινω τι γινεται δηλαδη?:P

  τρομερο παντως το review παιδες,ελιωσα και με το nintendo fanboy στο τελος :P και μπραβο στον αλεκο για το editing!!!

 • kanars kanars 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 21:01

  Καλά ε πολυ ωραιο το παιχνιδι! αξιζει να ασχοληθώ μαζι του μεχρι να βγει το Assassin's creed 3!

 • c.bravestar c.bravestar 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 20:46

  Δεν θα αναφερθω στα του παιχνιδιου αλλα στην γενικα καλη παρουσιαση και ειδικα στην εξαιρετικη εισαγωγη,μπραβο,καντε κι αλλα τετοια βιντεακια...και παλι ΜΠΡΑΒΟ!!!

 • StaRKiller StaRKiller 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 18:59

  Μπραβο μπραβο μπρανο!!!!
  τι να πω...???ευτυχως ευτυχως που υπαρχει το gameover για να σπαει λιγο η ρουτινα τις καθημερινοτητας...ελπιζω μονο να δουμε περισσοτερα video reviews!!!
  ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ!!!

 • StratosGK StratosGK 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 15:44

  @Braveheart
  Ευχαριστώ για την απάντηση. Πολύ καλό νέο τότε!

  Όπως λένε τα παιδιά, να κάνετε video review τουλάχιστον για τους μεγάλους τίτλους όπως το Borderlands 2.

 • Seldarine Seldarine 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 13:58

  Δωστε κι αλλα τετοια review στον λαο!

  Στα του παιχνιδιου, ενα απο τα πιο αναμενομενα παιχνιδια για μενα με λατρεια προς το πρωτο.Χαρηκα απιστευτα απο αυτα που ακουσα και ειδα στο review και πραγματικα τα πρωτα λευτα που θα περισσευουν θα φυγουν αυτοματα εκει. Μαζι με κατι κολληταρια που λιωσαμε το πρωτο θα λιωσουμε και το δευτερο να γελασουμε με τα claptrap και να απολαυσουμε loot που δεν απολαυσαμε στο Diablo!

 • zikezoos zikezoos 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 06:46

  Παιδες σας ευχομαι να συνεχισετε τα video review κυριως για το δικο μας καλο! :p Πολυ καλη δουλεια μπραβο!!
  .

  Το παιχνιδι απαρατηρητο, δεν με πολυενδιαφερει. Μακαρι να δουμε κι αλλα τετοια ομως.
  .

  Admin, μην το συζητας καθολου για τα χιλιομετρα.. Στο λεω εκ πειρας αφου εχω καποιους συγγενεις εκει! Ειναι ομως πανεμορφα απ' οσο θυμαμαι (εχω να παω αρκετο καιρο)..

 • Johan Johan 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 04:42

  Ετσι ειναι το borderlands η σαρεσει η δεν σαρεσει ενδιαμεσο δεν υπαρχει.Ειμαι και εγω πολυ φαν και το δοκιμασα λιγο δεν κρατηθηκα εμεινα πολυ ικανοποιημενος ειναι πολυ βελτιωμενο σε ολους τους τομεις ισως η AI θα μπορουσε να ειναι καλυτερη αλλα γενικα τα σπαει,αγορα πολυυυ αργοτερα οταν πεσει πολυυυ η τιμη.
  Και εκει που νομιζα οτι το video τελειωσε.......χεχε ωραιο τελος.

 • BraVeHeart BraVeHeart 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 04:39

  StratosGK, μέχρι στιγμής, δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα σε αυτό που περιγράφεις. Όντως, το πρώτο παρουσίαζε προβλήματα στο συγκεκριμένο τομέα.

 • Jbauer Jbauer 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 04:34

  Πολύ καλή δουλειά !!

 • StratosGK StratosGK 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 03:23

  Είδα το video, πολύ ωραίο review και έμαθα αρκετά πράγματα για το παιχνίδι που δεν ήξερα.

  Θέλω να ρωτήσω όμως, τα προβλήματα με τα Quest που εμφάνιζε το πρώτο παιχνίδι όταν έκανες co op, υπάρχουν και τώρα?? Που έμπλεκε quest που είχες κάνει με αυτά του host κτλ...

 • MokilokD MokilokD 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 02:58

  ... δεν ειναι rage.
  χααχαχαχα παιζει να πεθανα εκει !!!

 • Manos112 Manos112 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 02:47

  Πολύ καλή δουλειά παιδιά, συνεχίστε έτσι να τρελαθούμε! :D

 • Powell Powell 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 02:47

  Φοβερο το video review παιδια!!:P Παιχνιδαρα το Borderlands.

 • Etern1ty Etern1ty 26 Σεπτεμβρίου 2012  | 22:33

  T shirt μάριο; ΧΑΧΑΧΑΧΑ

 • ASUS85 ASUS85 26 Σεπτεμβρίου 2012  | 21:56

  Ακόμα περιμένω την Loot Chest...