Ταυτότητα

Guild Wars 2

Guild Wars 2

Edition: N/A Genre: MMORPG Διάθεση: Beacon Multimedia
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: ArenaNet Ημ. Έκδοσης: 28/08/2012
PEGI: 12 Εκδότης: NC Soft Πλατφόρμες: PC


Βuff Casted!

To εκπληκτικό με το Guild Wars 2 είναι ο αέρας ενθουσιασμού που μπορεί να εμπνεύσει εν έτει 2012, τοποθετούμενο σε ένα ακόμη fantasy περιβάλλον που ξεδιπλώνεται μέσα από theme-park μηχανισμούς. Όσο κοινότυπες ακούγονται αυτές οι ορολογίες στους μπαρουτοκαπνισμένους MMO παίκτες, τόσο περισσότερη φρεσκάδα αποπνέει ο τίτλος της ArenaNet, που με περίσσιο θράσος και δυναμισμό προσφέρει τονωτικές ενέσεις σε αυτούς ακριβώς τους τομείς. Την παρουσίαση του κόσμου και το gameplay.

Έχουμε δει κατά καιρούς αξιόλογες προσπάθειες στο είδος, που κατά βάση έμεναν πιστές στο μοντέλο του World of Warcraft – ή του Everquest αν θέλετε - δίνοντας ψήγματα νέων ιδεών εδώ κι εκεί. Κι ενώ η παρουσίαση προσπαθούσε να διαφοροποιηθεί, βλέποντας μάλιστα σε πρόσφατους τίτλους όπως το The Old Republic την ολοένα και μεγαλύτερη εστίαση σε προσωπικό επίπεδο εν μέσω storytelling, το gameplay έμενε πιστό στις επιρροές του. Το κοινό ανέβαζε στα ύψη τις προσδοκίες του, εώς ότου η φούσκα σκάσει και ο κύκλος απογοήτευσης για τη στασιμότητα του είδους να ανακυκλώνεται για άλλη μια φορά.

Guild_Wars_2_Screen_01-thumb.jpgΑντιλαμβάνοντας τη δυσκολία να δαμάσει τα θέλω του κοινού, το Guild Wars 2 δεν παρουσιάζεται ως ο Μεσσίας του είδους, το παιχνίδι που μετά από αυτό τα πάντα θα είναι διαφορετικά. Κάνει όμως ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εκεί. Επίσης, δεν συνάπτει κανένα συμβόλαιο με τους οπαδούς των ΜΜΟs, ότι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα δεν θα βρίσκονται ξανά στην αναζήτηση του “next big thing”, συνοδευόμενο με γκρίνια και προβληματισμούς για το είδος. Παραδίδει τουναντίον έναν fantasy τίτλο με τέτοια φρεσκάδα και ύφος σε νομοτελιακούς gameplay μηχανισμούς, που καταφέρνει να αναδείξει στην επιφάνεια συναισθήματα που είχαμε νίωσει όταν πιάσαμε για πρώτη φορά mmorpg στα χέρια μας.

Eπιστροφή στα θρανία

H “αποκάλυψη”, ενώ δείχνει ευθύς εξαρχής τα σημάδια της με την έλλειψη ενός ξεκάθαρου tutorial στα πρώτα μας βήματα, έρχεται όταν ο παίκτης αντιληφθεί πως οι δραστηριότητές του υποστηρίζονται από μηχανισμούς, που ως κύριο συστατικό τους εμπεριέχουν την αίσθηση της ανακάλυψης μέσα από εξερεύνηση και πειραματισμό.

Guild_Wars_2_Screen_02-thumb.jpgΣτις είκοσι περίπου ζώνες που περιλαμβάνει ο τίτλος υπάρχουν σημεία στο χάρτη που στρέφουν την προσοχή σε κάθε κατεύθυνση. Είτε πρόκειται για Points of Interest με σημαντικές για την εκάστοτε περιοχή τοποθεσίες, για Vistas με πανοραμικά πλάνα της περιοχής, για Waypoints για γρήγορη μεταφορά από σημείο σε σημείο ή Skill Challenges για τη συλλογή skill points, η περιέργεια του παίκτη ανταμοίβεται. Οι πιο περίεργοι, δε, από αυτούς θα ανακαλύψουν μια σειρά από jumping puzzles, που θα τεστάρουν τις platform ικανότητές, την οξυδέρκεια και παρατηρητικότητά τους.

To σημερινό, γραμμικό στην πλειοψηφία του, σύστημα των quests δίνει τη θέση του σε ερίσματα για εξερεύνηση κάθε σπιθαμής του ψηφιακού κόσμου, ισχυροποιώντας τον κυριότερο ίσως λόγο που παίζουμε MMOs. Διαμορφώνοντας στην αρχή το ιστορικό υπόβαθρο του χαρακτήρα μας και λαμβάνοντας μέρος σε αποφάσεις που αλλάζουν την έκβαση των γεγονόντων, τα Personal Stories κάθε κλάσης προσφέρουν μια πιο προσωπική role playing νότα σε έναν κόσμο που θέλει τον παίκτη ελεύθερο να περιπλανηθεί.

Guild_Wars_2_Screen_04-thumb.jpgΟι προσπάθειες ενός δυναμικά μεταβαλλόμενου, ζωντανού κόσμου των Rift και Warhammer Online βρίσκει εδώ την αρτιότερη υλοποίησή της μέσω των events. Συμβιβασμοί σαφώς και υπάρχουν, αφού δεν πρόκειται για κάποιον sandbox τίτλο όπου οι παίκτες έχουν τον απόλυτο έλεγχο της διαμόρφωσης των κανόνων του παιχνιδιού, μέχρι όμως την κυκλοφορία κάποιου ΑΑΑ sandbox MMO, ο κόσμος της Tyria μαγνητίζει με τη ζωντάνια του, ενώ χάρη στην προσοχή στη λεπτομέρεια που αναδεικνύει η εφάνταστη καλλιτεχνική διεύθυνση, οι παίκτες θα έχουν την τύχη να “ζήσουν” σε έναν από τους καλύτερους κόσμους που έχουν δημιουργηθεί ποτέ για videogame.

Όμορφος Κόσμος

Ο κόσμος που σχεδίασε η ArenaNet είναι εκπληκτικός. Ο συνδυασμός της κλίμακας με τη γεωμετρία και την καλλιτεχνική διεύθυνση δημιουργούν τοπία απαράμιλλης ομορφιάς. Οι δε πόλεις κόβουν την ανάσα. Η ζωντάνια του τίτλου έχει περάσει και στην αντίδραση των παικτών.

Guild_Wars_2_Screen_05-thumb.jpgΤο chat μένει ως επί τον πλείστον καθαρό από το γνωστό τρολάρισμα, οι παίκτες ενστικτωδώς θα επαναφέρουν στη ζωή έναν πεσμένο συμπαίκτη τους, υπάρχει πάντα συνωστισμός στoυς crafting σταθμούς και το Trading Post του κεντρικού σημείου εστίασης, ενώ οι στιγμές αναμονής πριν την έλευση των μελών του group για το τρέξιμο κάποιου dungeon είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να χαλαρώσουν οι ρυθμοί και να ανάψει η συζήτηση γύρω από τι πρόκειται να συναντήσουμε, πώς παίζουμε τους χαρακτήρες μας, μέχρι περί ανέμων και υδάτων. Ο μη στατικός, ανοιχτός κόσμος τελικά περισσότερο διευκολύνει το social στοιχείο παρά το καταστέλει.

{PAGE_BREAK}

Χωρίς την απαραίτητη δημιουργία κάποιου group, οι παίκτες έρχονται φυσιολογικά κοντά στην αντιμετώπιση των στόχων που θέτουν τα events. Συνήθως υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να φέρουμε εις πέρας τα ζητούμενα ενός εξ αυτών, ενώ ο αριθμός συμμετοχής των παικτών -καθώς και η επιτυχία ή αποτυχία- μπορεί να αλλάξει τα ζητούμενα. Tα events εμφανίζονται με τη μορφή εικονιδίων στο minimap και μπορούμε είτε να εμπλακούμε είτε να τα αγνοήσουμε τελείως, με τις χρηματικές ανταμοιβές να έρχονται μέσω mail, χωρίς να χρειάζεται να μιλήσουμε ή να επιστρέψουμε σε κάποιον npc.

Eκεί που περνούσαμε από ένα χωριό γεμάτο npcs, καθήσαμε λίγο να αφουγκραστούμε τις voiced-over συζητήσεις τους, για να διαπιστώσουμε μετά από λίγο, ύστερα από επικλήσεις συμπαικτών μας στο chat της περιοχής, ότι το χωριό δέχεται επίθεση. Επιστρέφοντας, βρήκαμε τους npcs νεκρούς και έναν γίγαντα να αρμενίζει επιβλητικός καταμεσής τους. Δεν πέρασαν λίγα λεπτά και το χωριό κατακλύστηκε από παίκτες, μετατρέποντας το -φαινομενικά ήρεμο πριν λίγη ώρα- χωριό σε ένα επικό πεδίο μάχης.

Guild_Wars_2_Screen_07-thumb.jpgΣτην προσπάθειά μας να βρούμε ένα Vista στην κορυφή ενός φτωχικού σπιτιού, παρατηρήσαμε ένα άνοιγμα στο πίσω μέρος του κτηρίου, όπου ο κάτοχός του στοίβαζε το σανό. Κατευθυνόμενοι προς εκεί, το άνοιγμα μάς οδήγησε σε ένα ξέφωτο στην κορυφή μιας πλαγιάς, όπου ύστερα από μερικά σάλτα βρεθήκαμε μπροστά σε ένα τεράστιο χάσμα, που στο βάθος του ανέβλυζε μια αχνή, κοκκινωπή ομίχλη. Δίνοντας μια βουτιά, ο χαρακτήρας μας άρχισε να χάνεται στο σκοτάδι, γλιστρώντας στην κάθετη επιφάνεια του χάσματος. Ο ήχος του νερού στο τέλος του τον έσωσε προσωρινά από τη βουτιά θανάτου που επιχείρησε.

Πριν καλά καλά συνέλθει, αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε μια υπόγεια σπηλιά, εντός του βουνοπλαγιάς. Μια ακαθόριστη φωνή του γνέφει να συνεχίσει και ακολουθώντας την, η φωνή εμφανίζεται με τη μορφή του πνεύματος ενός πειρατή, που μας παρακινεί με λέξεις γεμάτες γρίφους να βρούμε το θησαυρό του μέσα από ένα λαβύρινθο με αδιέξοδα, κρυμμένες εισόδους στους τοίχους, παγίδες με ακόντια και σκοτεινά μονοπάτια όπου η οξυδέρκεια του παίκτη θα ανταμοίψει την επιμονή του.

Guild_Wars_2_Screen_08-thumb.jpgΤο θέμα που, θεωρητικά, προκύπτει από το σύστημα είναι τί γίνεται στην περίπτωση που ο κόσμος δεν αρκεί για να εκπληρωθούν οι εκάστοτε στόχοι, όπως για παράδειγμα πώς θα γίνει εφικτή η μετάβαση ενός απλού event σε meta-event. Στην πράξη, βέβαια, αυτό μπορεί να προκαλέσει ουκ ολίγες εκπλήξεις, αφού η μεταβαλλόμενη ροή των events μαρτυρά διαφορετικές καταστάσεις ακόμα κι αν πριν λίγο ήμασταν στο μέρος που εξελλισόταν και κάναμε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Στις ώρες που αφιερώσαμε και συνεχίζουμε να αφιερώνουμε στον τίτλο, δεν υπήρξε κάποια στιγμή που δεν κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση κάποιου event λόγω έλλειψης κόσμου.

Γεια σας, με λένε MMO

Ακόμα και για κάποιον που θα βιαστεί να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο των 80, η επιστροφή του σε παλιές περιοχές ρίχνουν το επίπεδό του στα ενδεδειγμένα επίπεδα της εκάστοτε περιοχής, σε μια προσπάθεια να μην αφαιρεθεί κάτι από την αίσθηση της πρόκλησης και της ομαλής ένταξής του στον κόσμο. Για τον κλασσικό MMO farmer, που θα θελήσει να grind-άρει με τις ώρες χαμηλού επιπέδου τερατάκια για crafting materials, το scaling του περιεχομένου μάλλον θα του κακοφανεί. Για όλους τους υπόλοιπους είναι ευλογία.

Guild_Wars_2_Screen_10-thumb.jpgΗ προσέγγιση εξάλλου της ArenaNet να παρουσιάσει διαφορετικά κλασσικούς μηχανισμούς τους είδους, να τους ραφινάρει και να τους επαναπροσδιορίζει είναι συνειδητή επιλογή. Το hype που ακολουθούσε τον τίτλο δικαιολογείται από το γεγονός ότι η εταιρία έμεινε πιστή σε αυτά που έβγαζε προς τα έξω, χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες και αλλαλαγμούς στις παρουσίασεις της, με το word of mouth να παίζει καταλυτικά το ρόλο του. Το δε τελικό προϊόν, τη δικαιώνει.

Ακόμα και στην αρένα της διαμάχης μεταξύ παλιών και δοκιμασμένων gameplay μηχανισμών, την πιστή αναπαράστασή τους, που τυφλά επιτάσσει το εκάστοτε lore, και την αγνή διασκέδαση του παίκτη, η πλάστιγγα γέρνει πάντα υπέρ τoυ τρόπου να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα η ψευδαίσθηση του κόσμου χωρίς εκπτώσεις στη διασκέδαση, προς όφελος του παίκτη.

Τα waypoints που μας τηλεμεταφέρουν γρήγορα σε κάθε γωνιά του χάρτη ίσως δεν έχουν την ίδια θέση που τα mounts ή τα flight paths θα είχαν στη λογική που επιτάσσει ένα fantasy lore, η ArenaNet όμως τα χρησιμοποιεί. Όλα προς όφελος της διασκέδασης, χωρίς χρονοτριβές σε άσκοπες δραστηριότητες. Σαν μια καλή σειρά χωρίς fillers.

{PAGE_BREAK}

To crafting βρίσκει επιτέλους τη θέση που του αρμόζει, αφού κάλλιστα μπορούμε να εξοπλίσουμε το χαρακτήρα μας με ανώτατου επιπέδου αντικείμενα που δεν υπολοίπονται σε δύναμη και εμφάνιση από εκείνα που βρίσκουμε μέσα από άλλες δραστηριότητες. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλα MMOs, εδώ μπορούμε ανά πάσα στιγμή να μάθουμε οποιαδήποτε από τις οκτώ crafting ιδιότητες – έχοντας πάντα δύο ενεργές – χωρίς να χάσουμε την πρόοδο που πραγματοποιήσαμε στην εναλλαγή κάποιας εκ των δύο με μια άλλη. Το άγχος δε να φτάσουμε πρώτοι σε ένα node με resources πριν προλάβει κάποιος άλλος ενοχλητικός παίκτης, δεν υφίσταται αφού μπορούμε και οι δύο ταυτόχρονα να μαζέψουμε υλικά από την ίδια πηγή πρώτης ύλης.

Oι πρώτες ύλες αποθηκεύονται σε δικό τους, ξεχωριστό χώρο στo inventory της bank μας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους μας τους χαρακτήρες. H δημιουργία αντικειμένων μάς ανταμοίβει με πόντους εμπειρίας, καθιστώντας εφικτό, εάν θελήσουμε, να φτάσουμε στο μέγιστο επίπεδο ένα χαρακτήρα αποκλειστικά μέσω του crafting, αφού κάθε μια από τις οχτώ crafting ιδιότητες μάς ανταμοίβει με δέκα levels αν τη φτάσουμε στο μέγιστο.

Guild_Wars_2_Screen_11-thumb.jpgΗ καθολική χρήση των achievements σε κάθε μας δραστηριότητα είναι ένας ακόμα τρόπος ανταμοιβής και προόδου για το μέσο παίκτη με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο λόγω υποχρεώσεων στη πραγματική ζωή, που θα θελήσει απλά να μπει για λίγες ώρες στον κόσμο του παιχνιδιού και να περάσει καλά. Με την ολοκλήρωση των daily achievements, που σε ένα καθαρό play session δύο ωρών επιτυγχάνεται χωρίς να το αντιληφθεί ο παίκτης, λαμβάνει πόντους εμπειρίας, νομίσματα και ένα mystic coin που χρησιμεύει στη δημιουργία ειδικών αντικειμένων.

Πιθανότατα αυτό δε λέει κάτι στον παίκτη που έχει φάει με το κουτάλι τα MMOs και προφανώς ο οποιοσδήποτε θελήσει μπορεί να διαθέσει άπειρες ώρες συνεχόμενου gaming επάνω στο τίτλο, για τον περιστασιακό παίκτη, όμως, που μέχρι πρότινος δίσταζε στην προοπτική να διαθέσει το χρόνο του σε ένα τόσο αδηφάγο σπορ, τα achievements είναι ακόμα μια ένδειξη ότι το Guild Wars 2 του κλείνει πονηρά το ματί.

Guild_Wars_2_Screen_13-thumb.jpgΤο σπάσιμο των δεσμών της αυστηρής μεθοδολογίας που επιτάσουν οι αριθμοί των συστημάτων μάχης, που ακολουθεί η tank-healer-dps τριάδα, θα οδηγήσει σε σπάσιμο νεύρων και βολές κατά ριπάς της raiding κοινότητας. Το Guild Wars 2, όμως, δεν είναι ακόμα ένα παιχνίδι για raiders. Παίρνει τα δεδομένα του συστήματος μάχης, τα κατακερματίζει και τα τοποθετεί με διαφορετικό σχήμα στη θέση τους. Για το νεοφερμένο δεν θα αποτελέσει τόσο πρόβλημα, όσο για έναν βετεράνο της trinity, που θα πρέπει να ξεχάσει ό,τι ήξερε και να αρχίσει να μαθαίνει από την αρχή.

Αυτό και μόνο το γεγονός, για ένα είδος που κινείται πάνω στο ίδιο μοτίβο εδώ και χρόνια, αποτελεί εντυπωσιακό κατόρθωμα. Ουσιαστικά, αυτό είναι το Guild Wars 2. Μια δεύτερη παρουσίαση των MMO για τον παίκτη του σήμερα. Το αν μπορεί να χαρακτηριστεί επαναστατικό είναι σίγουρα ένα λεπτό αντικείμενο συζήτησης.

Guild_Wars_2_Screen_14-thumb.jpgΌταν όμως ένας τίτλος έρχεται και αλλάζει τον τρόπο σκέψης και παιξίματος δομών gameplay που θεωρούμε δεδομένες, τον τρόπο που η κοινότητα εντός παιχνιδιού αλληλεπιδρά μέσω μηχανισμών μεταξύ της, την αναλογία κατανάλωσης ελεύθερου χρόνου σε συνάρτηση με την άμεση προσφερόμενη διασκέδαση, και, τελικά, την εν γέννει νοοτροπία στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους εντός παιχνιδιού στόχους και τον τρόπο προσέγγισής τους, σίγουρα βρίσκεται προς εκείνο το δρόμο.

Iσχύς εν τη ενώσει

Κι αν οι περιπέτειες των πρώτων τριάντα επιπέδων του χαρακτήρα μας κατόρθωσαν να μας μαγνητίσουν, η άφιξή μας στο Lion’s Arch σηματοδοτεί τα καλύτερα που έχουν να προσφέρουν οι επόμενες περιοχές σε περιεχόμενο, ενώ παράλληλα στο τριακοστό επίπεδο γίνονται διαθέσιμα τα group mechanics πέντε ατόμων μέσα από την εισαγωγή του Ascalonian Catacombs, του πρώτου εκ των οχτώ συνολικά dungeons που προσφέρει ο τίτλος.

Guild_Wars_2_Screen_15-thumb.jpgTα dungeons είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το παρελθόν της Τyria, παρουσιάζοντας μοναδικές ιστορίες που αναφέρονται στα μέλη των θρυλικών ηρώων της Destiny’s Edge και στα γεγονόντα που ώθησαν στη διάλυσή της. Η πρώτη μας επίσκεψη σε κάθε νέο dungeon γίνεται στο λεγόμενο Story Mode, ακολουθώντας την ιστορία που θα φέρει ξανά τη Destiny’s Edge μαζί για την καταπολέμηση των δράκων. Οι επόμενες εξορμήσεις μας γίνονται σε Explorable Mode προς εξεύρεση tokens, που εξαργυρώνονται σε κατοχή μοναδικού εξοπλισμού, αποτελώντας τις μοναδικές δραστηριότητες που η σύσταση group είναι απαραίτητη σε PvE περιβάλλον.

{PAGE_BREAK}

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των dungeons στο προαναφερθέν mode, είναι πως ακολουθεί τα γεγονόντα που δημιουργήθηκαν κατά την πρώτη μας επίσκεψη στο story mode, υφαίνοντας μια τελείως διαφορετική ιστορία, η οποία αλλάζει δυναμικά με τις αποφάσεις που καλούμαστε ως group να λάβουμε εντός του dungeon. Kάθε μια από αυτές τις επιλογές θα ανοίγει νέα μονοπάτια, νέες προκλήσεις και νέα bosses, ενώ παράλληλα διάφορα τυχαία events θα κάνουν την παρουσία τους, προσδίδοντας ποικιλία στον τρόπο που απαιτείται να ολοκληρωθεί το dungeon σε κάθε νέα μας επίσκεψη.

Μέχρι το σημείο αυτό οι παίκτες έχουν ήδη εξοικειωθεί με τους ιδιαίτερους μηχανισμούς του συστήματος μάχης. Χωρίς να φτάνει ποτέ στα άκρα μιας εντελώς action προσέγγισης -όπως αυτή στο TERA- το σύστημα μάχης απαγκιστρώνεται από τη στατικότητα ψυχρών αριθμητικών υπολογισμών και θέλει τον παίκτη πιο ενεργό στα τεκταινόμενα.

Guild_Wars_2_Screen_16-thumb.jpgΗ συνεχόμενη κίνηση και σωστή τοποθέτηση στη μάχη γίνονται γρήγορα αντιληπτό πως αποτελούν ζητούμενα της επιτυχίας και καθίστανται εφικτά μέσα από κινήσεις αποφυγής των επιθέσεων, εκτέλεση όλων των skills εν κινήσει – ακόμα και αυτών που απαιτούν μεγάλα casting times – και περιορισμένες μπάρες ικανοτήτων. Ο συνδυασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα η προσοχή του παίκτη να στρέφεται στο επίκεντρο της μάχης, να δρα και να αντιδρά φυσιολογικά και όχι να ψάχνει ανάμεσα από 4-5 μπάρες ποιο shortcut πρέπει να πατήσει.

Η εναλλαγή όπλων κατά τη διάρκεια της μάχης, η σωστή επιλογή utility skills και η κατανόηση των χαρακτηριστικών που μπορεί να προσδώσει η κλάση μας σε group περιβάλλον, είναι η νόρμα στα dungeons του GW2. H απουσία ευδιάκριτων ρόλων σημαίνει ότι δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στο μαξιλαράκι που προσφέρει ένα παραδοσιακό tank, στρέφοντας με το πάτημα ενός κουμπιού την προσοχή του τέρατος που μας πετσοκόβει επάνω του, ούτε στις θαυματουργές ιαματικές ικανότητες του φίλου μας με τις ρόμπες, που στέκεται στο βάθος, βλέποντας πράσινες μπάρες να ανεβοκατεβαίνουν.

Guild_Wars_2_Screen_18-thumb.jpgΗ Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ένα γενικό πλαίσιο κανόνων για το aggro, λαμβάνοντας υπόψιν της παράγοντες όπως την απόστασή της με τον παίκτη, την εναλλαγή όπλων/stances, το health pool, τη χρήση conditions και dodges για να στρέψει κάπου την προσοχή της. Ο έλεγχος, δηλαδή, της μάχης μεταφέρεται από το tank σε ολόκληρο το group. Έτσι, κάθε αναμέτρηση απαιτεί και τους πέντε παίκτες προσηλωμένους και έτοιμους να αντιδράσουν, με σωστή χρήση των healing ικανοτήτων τους, σωστή επιλογή utility skills σε διαφορετικές περιστάσεις, συνεργασία μέσω των combo fields, εναλλαγή όπλων ανά περίσταση... Δράση και αντίδραση.

Δεν υπάρχει κάποιο pattern που πρέπει να ολοκληρωθεί σωστά ώστε να βγει μια αναμέτρηση. Σίγουρα, υπάρχουν καταστάσεις, κυρίως σε αναμετρήσεις με bosses, όπου η γνώση των τακτικών και ικανοτήτων που ακολουθούν βοηθά καλύτερα στην αντιμετώπισή τους, στην ουσία όμως, ο παίκτης καλείται να προσαρμοστεί στα θέματα που του θέτει κάθε αναμέτρηση.

Guild_Wars_2_Screen_19-thumb.jpgΗ νοοτροπία ξεφεύγει από μηχανικές κινήσεις και οι αναμετρήσεις θυμίζουν περισσότερο PvP περιβάλλον, όπου η λύση του προβλήματος δεν είναι γνωστή και οι λύτες καλούνται να συνθέσουν με τη σωστή σειρά τα κομμάτια. Αντίθετα, καλούνται να βρούνε εκείνη τη στιγμή την καλύτερη μέθοδο που θα τους φέρει πιο γρήγορα κοντά στη λύση. Οι δυναμικές αναμετρήσεις στα dungeon του Guild Wars 2 αποτελούν ένα από τα δυνατότερα στοιχεία του gameplay του. Όσο άναρχο ακούγεται, τόσο περισσότερο εντυπωσιάζει μπροστά στην αρμονική συνεργασία του group κινούμενου ως μια μονάδα. Για τους λάτρεις των dungeons, σε οποιοδήποτε MMO, θα αποτελέσει μια εντελώς νέα και φρέσκια πρόκληση.

PVP

Η εξερεύνηση, όμως, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που έχει να προσφέρει το Guild Wars 2. Σε ανταγωνιστικό επίπεδο, το παιχνίδι προσφέρει δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Το Structured PvP, τις κλασσικές, δηλαδή, instanced περιοχές, όπου αναμετρούνται δύο αντίπαλες ομάδες και το World PvP όπου τρεις servers τοποθετούνται σε έναν τεράστιας κλίμακας χάρτη και συγκρούονται μεταξύ τους για τον έλεγχό του.

Στο Structured PvP (sPvP) o χαρακτήρας αυτόματα λαμβάνει pvp εξοπλισμό, τα στατιστικά του ανεβαίνουν στο level 80 και με ένα κλικ είναι έτοιμος να μπει στους instanced χάρτες να μοιράσει πόνο. Δεν υπάρχει καμία άλλη προϋπόθεση και όλοι μπορούν να συμμετάσχουν, εκείνο που μετράει είναι η ίδια η ικανότητα του παίκτη και όχι ο εξοπλισμός του.

{PAGE_BREAK}

Πατώντας την αντίστοιχη ένδειξη στο μενού του Ήρωά μας, μεταφερόμαστε με την πρώτη μας επίσκεψη σε ένα αρχικό πεδίο προπόνησης, όπου σκοπό έχει να μάθει πολύ βασικές λειτουργίες, όπως πώς να κάνουμε revive έναν πεσμένο συμπαίκτη μας ή πως να αποτελειώνουμε έναν αντίπαλο. Στη συνέχεια, και σε κάθε μας μελλοντική επίσκεψη, θα βρεθούμε στη “Heart of the Mists”, ένα PvP lobby όπου μπορούμε να εξασκηθούμε σε περισσότερες PvP δραστηριότητες, όπως την αντιμετώπιση όλων των κλάσεων ελεγχόμενων από την Tεχνητή Νοημοσύνη, στην υποθαλάσσια μάχη και τη χρήση πολιορκητικών μηχανών.

Εδώ θα βρούμε την ξεχωριστή PvP bank για αποθήκευση αντικειμένων, εμπόρους με PvP αντικείμενα και τα δύο διαθέσιμα modes του sPvP, το Βrawler για γρήγορες και τυχαίες αναμετρήσεις, και τα Tournaments, για περισσότερο οργανωμένο PvP, όπου χρησιμοποιούν τους ίδιους, τέσσερις για την ώρα, capture-point χάρτες.

Guild_Wars_2_Screen_20-thumb.jpgΚερδίζοντας έναν αγώνα ή ανάλογα με το πόσο καλά πήγαμε σε αυτόν, ανταμοιβόμαστε με rank και glory πόντους. Οι rank πόντοι είναι στη ουσία ό,τι οι experience πόντοι στο PvE, όπου μαζεύοντας τον απαιτούμενο αριθμό, σκαρφαλώνουμε στα PvP ranks. Κάθε δέκα επίπεδα στη σκάλα των ranks κερδίζουμε κι από έναν τίτλο που αντιπροσωπεύει το PvP level μας. Το glory λειτουργεί περισσότερο ως μέσο συναλλάγματος, όπως το karma για τα dynamic events, όπου μπορούμε να αγοράσουμε σεντούκια αντίστοιχα του rank στο οποίο βρισκόμαστε.

Μιας και οι ανταμοιβές των σεντουκιών είναι τυχαίες, μπορούμε πάντα να σπάσουμε τα αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε για PvP πρώτες ύλες, με τις οποίες στη συνέχεια μπορούμε να αναμίξουμε στο Mystic Forge για την παραγωγή πολυπόθητων PvP αντικειμένων.

gw031-thumb.jpgΣε αντίθεση με το sPvP, το World PvP είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση, ένα παιχνίδι μέσα στο ίδιο το παιχνίδι. Τρεις servers τίθενται αντιμέτωποι σε τέσσερις περιοχές που συνθέτουν τον ευρύτερο και λίαν γιγαντιαίο χάρτη, τρεις για κάθε έναν από αυτούς και μια ουδέτερη στο κέντρο. Οι κανόνες του sPvP δεν ισχύουν εδώ, με εξαίρεση μόνο το εικονικό ανέβασμα των στατιστικών στο level 80. O παίκτης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να μπει με τον PvE χαρακτήρα του, στο level που είναι, με τον PvE εξοπλισμό του και να καθήσει εδώ μέχρι το 80, αφού η κατατρόπωση αντίπαλων παικτών και η ολοκλήρωση obectives προσφέρει κανονικά πόντους εμπειρίας.

Οι χάρτες δεν χαρακτηρίζονται μόνο για τη στρατηγική τοποθέτηση κάστρων, φρουρίων, πύργων και γραμμών ανεφοδιασμού, εκτός από τα όπλα του πολέμου ο παίκτης θα βρει περιπλανώμενος skill challenges, πηγές πρώτων υλών, jumping puzzles ακόμα και μικρά dungeons, ερεθίσματα που τον προτρέπουν να μείνει εδώ αν το αντικείμενό του είναι μόνο το PvP.

Oι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι οι πλέον απρόβλεπτες από τη στιγμή που κύριο ρόλο έχει καθαρά ο ανθρώπινος παράγοντας. Από μικρές μαχές στη μέση του πουθενά, σε τεράστια zergs στα κάστρα, στο ταμπούρωμα γύρω από ένα resource camp, μέχρι τα ατελείωτα κυνηγητά σε όλο το μήκος και πλάτος του χάρτη. Τα σενάρια είναι ατελείωτα και η μακροχρόνια διασκέδαση εγγυημένη.

Ένα ταξίδι μαγικό

Το παιχνίδι δοκιμάστηκε σε έναν εξαπύρηνο ΑΜD FX επεξεργαστή, με 8 GB μνήμη και κάρτα ATI 7700 στα 2 GB με full επιλογές στα γραφικά και έτρεχε απροβλημάτιστα. Επίσης, σε laptop με i7 Intel στα 2.2, στα 6 GB μνήμη και μια GeForce GT 540, το παιχνίδι έτρεχε απόλυτα ικανοποιητικά σε low/medium ρυθμίσεις. 

Τα όσα προσφέρει το Guild Wars 2 χωρίς συνδρομή είναι δύσκολο να το χωνέψουμε. Προσφέρει πάνω από όλα ψυχική ηρεμία και γαλήνη, χαλαρώνοντας τα λουριά του παίκτη που κολλάει με τις ώρες όταν βρει κάτι να του αρέσει σε ένα mmorpg. Tαυτόχρονα, ανοίγει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους μη μηυμένους στο είδος, που ενώ τους αρέσουν τα rpgs, τους εξιτάρει να εξερευνήσουν κόσμους αχανείς που δεν βρίσκουν εύκολα στον single player μπαμπά τους και τους ιντριγκάρει, παρά τους τρομάζει, η social πλευρά των παιχνιδιών αυτών, κρατά μια απόσταση ασφαλείας από το είδος για όλους τους λάθος λόγους. Το Guild Wars 2 είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναθεωρήσουν πλήρως, μια ευκαιρία που το είδος περίμενε χρόνια να δει.

Τα κουσούρια του είδους βρίσκονται βεβαίως εδώ. Ο σχεδιασμός φροντίζει να αποφευχθούν έξυπνα οι κακοτοπίες, αφήνοντας χώρο σε όλα τα θετικά στοιχεία να βγουν στην επιφάνεια. Δημιουργεί ένα δυναμικό κόσμο και gameplay μηχανισμούς που φέρνουν κοντά του παίκτες με φυσικότητα, δίχως να παραλείπει στοιχεία όπως το storytelling και τη φιλικότητα στην πρόσβαση για τον solo παίκτη. Ανταμοίβει με γνώμονα τη περιέργεια, την ανάγκη για εξερεύνηση και την ικανότητα, παρά το χρόνο διάθεσης και το ρομποτικό grind.

Στο τέλος, μπορεί να μη σημαίνει τίποτα για τον αντίκτυπο που θα έχει στο μέλλον του είδους, αυτό όμως δε του απαγορεύει να υπερηφανεύεται πως πρόκειται για το καλύτερο MMO που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Οδυσσέας Γιαννιώτης

Οι ελάχιστες απαιτήσεις του παιχνιδιού είναι οι εξής
Windows XP Service Pack 2 or better
Intel Core 2 Duo 2.0 GHz, Core i3 OR AMD Athlon 64 X2, or better
2 GB RAM
NVIDIA® GeForce® 7800, ATI X1800, Intel HD 3000, or better (256 MB of video RAM and shader model 3.0 or better)
25 GB available HDD space
Broadband Internet connection
Keyboard and mouse

Eδώ μπορείτε να δείτε αν το σύστημά σας είναι ικανό να τρέξει το παιχνίδι. Επιπλέον, εδώ και λίγες ημέρες ο client του παιχνιδιού είναι διαθέσιμος και για χρήστες MAC, με όσους τον έχουν ήδη αγορασμένο σε PC να μπορούν να τον κατεβάσουν δωρεάν από την επίσημη σελίδα του παιχνιδιού.

Θετικά

 • Tyria. Best game world since… διαλέξτε ένα όνομα
 • Τα social στοιχεία του PvE αποτελούν κεκτημένο, όχι ζητούμενο
 • Dungeons. Σχεδιασμός, πρόκληση, φρεσκάδα
 • Το σύστημα μάχης
 • Η ποικιλομορφία των κλάσεων και η ατάκα φίλου στο chat “Ρε συ, ο Thief μπορεί να κλέψει!”
 • Αγκαλιάζει όλο το φάσμα παικτών
 • Η αναλογία περιεχομένου/αγοράζω το πακέτο και δεν πληρώνω συνδρομή ξεπερνά κάθε προσδοκία

Αρνητικά

 • Bugs σε ικανότητες διάφορων κλάσεων, σε dynamic events και glitches με κολλήματα του ήχου και παικτών σε αόρατους τοίχους
 • Bots και gold sellers παρόλη την παρουσία του Gem Store
 • Σε αντάλλαγμα όλων των νεωτερισμών, έχει χαθεί κάτι από την αίσθηση του συνεχόμενου progression

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • πεντε σελιδες?! ειναι ή δεν ειναι το μεγαλυτερο review που κανατε?

 • Πολύ καλό παιχνίδι...για ΜΜΟ. Πραγματικά είναι αρκετά μπροστά για την κατηγορία του. Πολύ ωραίο (και εκτενές) το review btw.

 • Δείχνει τεράστιο παιχνίδι...

 • Επικη παιχνιδαρα και τρομερο review.Mπραβο Οδυσσεα.Το παιχνιδι παει για αγορα,δυστυχως του χρονου,λογω ελλειψης χρηματων.

 • Δεν διάβασα το κείμενο, παρά μόνο τα θετικά / αρνητικά. Αν και δεν είμαι λάτρης του είδους το παιχνίδι φαίνεται ότι αξίζει για αυτό που είναι και θέλει να δώσει.

 • μπωρει να παιξεις με το ποντικι οπως το diablo?

 • Διαβάζοντας το review Οδυσσέα και δεδομένου ότι αφιέρωσες 5 σελίδες εξυμνώντας το παιχνιδι αλλά μόνο μια παραγραφο στο τελος για τα αρνητικα είχα την εντυπωση οτι θα εβλεπα κανα 9.5 ή 10 στο τέλος. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με όσα γράφεις. Μου άρεσε που αναφερεις την εμπειρια απο την μυστική περιοχη με το φαντασμα του πειρατη που πιθανόν αρκετοι να μη δουν αν βαριουνται να εξερευνησουν...τι υπαρχει κατω απο τα ποδια τους! ;)
  Θα σχολιάσω κάποια πράγματα τα οποία δεν αναφέρθηκαν ή διαφωνώ με το review.
  - Πρώτο και κυριότερο αρνητικό η δυνατότητα αγοράς gold με πραγματικά χρήματα από το ingame gem store.Κι αυτό ειναι κατι που επιμελως τα περισσοτερα reviews αποκρυπτουν. Ο Οδυσσέας το αναφέρει έμμεσα στα αρνητικά αλλά δεν εξηγεί ακριβως.
  - Βαρετό leveling system. Μέχρι το 15 level ξεκλειδώνονται όλα τα κύρια skills των όπλων και μέχρι το 30 level όλα τα skill slots. Ουσιαστικα απο το 30 μέχρι το 80 ο παικτης αναλώνεται σε πειραματισμους/συνδυασμούς δευτερευόντων skills.
  - Τρομερό imbalance στα professions(classes) που δεν δικαιολογείται μετα απο τοσο beta testing.
  - Η ιδέα πίσω απο τα dynamic events ναι μεν ειναι εξαιρετική (και πρεπει να ειναι εφιαλτης για τους προγραμματιστες εξ ου τα αρκετα bugged events) αλλά η πλειονότητα τους αναλώνεται σε σκότωσε/μάζεψε στόχους με αποτελεσμα μετα από 30-40 levels αρχιζουν και γινονται κουραστικα.
  - Holy trinity υπαρχει μονο που αντι για tank/dps/heal τώρα ειναι control/dps/heal
  - Με ξίνησε το γεγονός ότι και οι 4 περιοχές στο sPvP είναι τύπου capture point, οπως αναφέρεις κι εσυ στο review, με ελαφρές διαφοροποιήσεις. Σα να λεμε 4 arathi basin για οσους ξερουν απο WoW.
  - Ανεπανάληπτο,ονειρικό artwork και εκπληκτικο sountrack απο τον Jeremy Soule
  (αυτό το trailer νομίζω ειναι πολυ καλυτερο απο αυτο που εβαλες Οδυσσεα).
  - To crafting system πολυ απλα ειναι ενα απο τα καλυτερα που εχουν υπαρξει σε ΜΜΟ.

 • Με τον φίλο πάνω δεν συμφωνώ σε 3 πράγματα Το leveling δεν είναι καθόλου βαρετό καιρό είχα να exπαρω με ευχαρίστηση.Εκτος από τα bugs ,είναι πραγματικά πολύ ωραία "εμπειρία" κανεις δεν θα σου κλέψει το kill και όλοι βοηθάνε τους πάντες όλη συνεργάζονται. Holy Trinity δεν υπάρχει με όλη την σημασία της λέξης. άμα ξέρεις τι κανεις δεν χρειαζεσε ούτε κάποιον που να κάνει control ούτε heal τους άλλους ο καθένας μπορεί να επιβιώσει και μονος του με λίγη προπόνηση.Επίσης μπορεί το crafting να είναι ωραίο. Αλλα άποψη μου είναι λίγο άχρηστο με 4 g το ανεβάζεις full. και τα πάντα μπορείς να τα αγοράσεις εύκολα βγαζοντας gold χωρίς ατέλειωτο farming. Συμφωνώ ότι τα events θα έπρεπε να ήταν πιο challenging. Επίσης συμφωνώ οτι το sPvP δεν είναι καθόλου ενδιαφέρον. Το WvW είναι πολύ καλο.

  Edit: Και κάτι ακόμα αυτό που μου αρέσει είναι ότι το game δεν είναι GEAR BASED :)

 • Το έχω το παιχνίδι από την 4 μέρα που κυκλοφόρησε.Με ικανοποίησε αρκετά μπορώ να πω και με έκανε να μην δώσω παραπάνω λεφτά για να πάρω το expansion του WoW.Φυσικά υπάρχουν κάποια bugs αλλά αυτό δεν το κάνει κακό παιχνίδι (και σε πιο mmo δεν υπάρχουν bugs).Όσο για το gem store ή την αγορά gold δεν το βρίσκω και τραγικό, το gaming βιομηχανία είναι λεφτά θέλουν να βγάλουν οι άνθρωποι.Εγώ προσωπικά διασκεδάζω άπειρα με το παιχνίδι και για αυτόν το λόγο του έβαλα ένα 9ράκι

 • Δεν ξέρω Adalon... Από τη μια λέω για παιχνίδι χωρίς συνδρομή, τα microtransactions αποτελούν περισσότερο επιλογή του παίκτη παρά του επιβάλεται αναγκαστικά όπως η μηνιαία καταβολή. Ακόμα και για αγορά Gold. To τραγελαφικό είναι ότι παρ'όλο που υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οι gold sellers ζουν και βασιλεύουν. Και μπροστά στην υπαρκτή προοπτική να δώσω - που δεν πρόκειται αλλά λέμε - πραγματικά χρήματα για in-game currency, καλύτερα να τα δώσω στην ANet.

  Το έγραψα στα αρνητικά γιατί γενικότερα διαφωνώ πρωτίστως με τους ni hao και κατά δεύτερο λόγο με την ίδια τη τακτική να τα πουλά η ANet. Αν το παιχνίδι σε ανάγκαζε να πληρώνεις και συνδρομή, θα στεκόμουν λίγο παραπάνω.

  Δεν το έθιξα περισσότερο παρόλο που το κατέγραψα σαν αρνητικό, αλλά συμφωνώ μαζί σου. Σε αντάλλαγμα των σχεδιαστικών επιλογών της ANet έχει κάτι χαθεί από το on-going progression του χαρακτήρα μας. Ίσως με κάποια updates επεκτείνει κάπως τις διαθέσιμες επιλογές skills ή εισάγει κάτι διαφορετικό, θα δούμε. Οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι δεν βαριέμαι καθόλου το PvE του ^^

  Τα πιο balanced classes είναι ο Ranger και ο Guardian θεωρώ. Γενικά έχουν καταγραφεί αρκετές λίστες από παίκτες με εκτενή testing σε όλες τις classes για μικρές αλλά ουσιαστικές επεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν σε ικανότητες που άλλες δεν δουλεύουν ή άλλες δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελεσματα. Θα είναι μια συνεχόμενη απασχόληση για τους developers, ως συνήθως συμβαίνει στα mmos.

  Για το trinity ας κουβεντιάσουμε στο forum, εδώ με τα κατεβατά μας θα μας πάρουν με τις ντομάτες ^^

  Γεγονός πως χρειάζονται περισσότερα modes στο sPvP.

 • παιζω το παιχνιδι απο τις beta και δεν χρησιμοποιησα ποτε χρηματα για να αγορασω ingold,πρεπει να εισαι πειραγμενος για να δωσεις λεφτα στο gw2 ειναι τετοιος ο τροπος παιχνιδιου που οι gold sellers δεν εχουν μελλον,ηδη εχουν μειωθει δρστικα.το review ειναι πολυ καλο και μπραβο σου φιλε μου.το μονο που μενει τωρα ειναι να κρατησει την υποσχεση της η anet και να συνεχιζει να στηριζει τον τιτλο της.

 • 5 σελιδες ?! οκ , οταν θα βρω καμια ωριτσα θα κατσω να δω vidcast και να διαβασω το review .

 • Δεν παιζω ΜΜΟ. Δεν παιζω σε PC. ΑΛΛΑ με το Guild Wars 2 αναγκαζομαι και κανω ολα οσα απαρνουμαι! 10/10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Ύστερα από 90+ ώρες gameplay να πω και εγώ τι γνώμη μου. Υπέροχο review που τονίζει πολύ σωστά τα στοιχεία του Guild Wars 2. Συμφωνώ απόλυτα με όλα τα θετικά του game που ειπώθηκαν. Ωστόσο μερικά αρνητικά (όπως τα bugs που διορθώνονται μέρα με τη μέρα και τους gold sellers όπου γενικά η Anet κάνει ότι μπορεί για να τους μειώσει) δεν θεωρώ πως πράγματι πρέπει να θεωρούνται από τα "σημαντικά" αρνητικά. Εγώ ποτέ δεν χρειάστηκε να δώσω πραγματικά λεφτά για golds γιατί στο Guild Wars 2 ακόμα και την top στολή/weapon την βγάζεις πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με τα άλλα βαριά MMOs.
  Γενική εντύπωση: Είναι ένα φρέσκο, πρωτότυπο, διασκεδαστικό MMO που μπορεί να ψυχαγωγίσει στο μέγιστο τους παλιούς MMO gamers που ζητάνε κάτι διαφορετικό, ξεκούραστο και ενδιαφέρον όσο και τους νέους στο είδος. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα MMO που έχουν βγει ποτέ. Προσωπική βαθμολογία: 9/10

 • Τέλειο artwork είμαι μόνο lvl 20 και έχω δει απίστευτα πράγματα...από τα πιο ενδιαφέροντα leveling σε mmo. Απλά οι τύποι της Αnet σου λένε παίξε όπως θες, κάνε ότι θες και τα level θα ανεβαίνουν ...

 • Πρέπει να είναι υπόδειγμα MMO. Προσωπικά το είδα σε φίλο που παίζει από την πρώτη ημέρα και χάζεψα, τόσο με το οπτικό του πράγματος (η Tyria είναι μαγεία σκέτη), όσο και με την ποικιλία. Εξαιρετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνδρομή και για κάποιον που θέλει όντως να χαθεί σε έναν κόσμο, το GW2 είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία. Είχα λιώσει το πρώτο, μαζί με τα διάφορα expansions του, αλλά απ' ότι βλέπω και διαβάζω, εδώ το πράγμα έχει ξεφύγει. Μπράβο στην NCSoft και στην ArenaNet. Άντε και Lineage 3...

 • Οι τύποι "τοχουνε" αυτό είναι σίγουρο και ιδιαίτερα στον οπτικό και εικαστικό τομέα αλλα και στον σχεδιασμό (Artwork)εχουνε κάνει πραγματικά πανέμορφα πράγματα,αυτο με τα δυναμικά encounters και bosses που δεν φαίνεται να χρησιμοποιούνε pattern δεν το πολυκαταλαβαίνω μήπως φαίνεται έτσι επειδή ακόμα είναι αρχή του παιχνιδιού η πράγματι έχουνε κάνει κάτι τέτοιο στο gameplay και την AI ώστε να είναι κάτι διαφορετικό απο αυτά που γνωρίζουμε ως τώρα ? αν ναι και το καταφέρανε σωστά τότε ξανα μπράβο τους,τελικά όντος φαίνεται υπόδειγμα πράγματι όπως είπε ο Σάκης και είναι σίγουρα πολύ δυνατός τίτλος οσον αφορά τα ΜΜΟ's

 • Παίζω το παιχνίδι από το head start και έχω ήδη γράψει πάνω από 200 ώρες! Είναι φανταστικό παιχνίδι, φρέσκο και τρομερά διασκεδαστικό. Bugs έχω δει αρκετά (όχι game breaking όμως), balancing issues υπάρχουν αλλά για παιχνίδι ενός μήνα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αν θες να παίξεις ένα ΜΜΟ αυτή την περίοδο είναι μονόδρομος η επιλογή του GW2.

 • Το παιχνίδι το έχω αλλά δεν θα ασχοληθώ ενώ διάβασα το review και μου άρεσε Οδυσσέα οπότε μπράβο!

 • θα μπω στο κόσμο του λίαν συντόμως ,το τραβάει και το pc μου μια χαρά, δεν είμαι από αυτούς που παίζουν ΜΜΟ αλλά αυτό το αξίζει , ωραίο 5 σελιδο review

Δείξε μου και άλλα...