Ταυτότητα

Dead or Alive 5

Dead or Alive 5

Edition: N/A Genre: Fighting Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Team Ninja Ημ. Έκδοσης: 28/09/2012
PEGI: 16 Εκδότης: Koei- Tecmo Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Ένας αξιόλογος διεκδικητής του τίτλου

Το Dead or Alive 5 είναι το δεύτερο παιχνίδι της σειράς μετά το Dead or Alive Dimension για 3DS, στο οποίο δεν συμμετείχε ο Tomonobu Itagaki. Ευτυχώς, αυτή η απουσία δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα. Κάθε άλλο, μιας και το Dead or Alive 5 είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς. Το DoA5 είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει απόλυτα τους φίλους του franchise της Tecmo, αν και η έλλειψη φιλοδοξίας, μαζί με ορισμένα αμφιλεγόμενα χαρακτηριστικά, εμποδίζουν το νέο τίτλο της σειράς να πλησιάσει την κορυφή.

Το Story mode

Το Dead or Alive 5 διαθέτει story mode με σαφώς ανώτερο επίπεδο παραγωγής σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχουμε δει σε fighting παιχνίδι. Το story mode διαρκεί περίπου τέσσερις ωρές, αλλά μεγάλη του αδυναμία είναι η μέτρια ιστορία και η αλλοπρόσαλη αφήγηση. Η ιστορία του Dead or Alive 5 δεν υστερεί σε σχέση με άλλες σειρές, αλλά δεν έχει το background για να υποστηρίξει το story mode όπως αυτό υλοποιείται στον παρόντα τίτλο. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει κλιμάκωση, εν μέρει διότι η αφήγηση των γεγονότων δε γίνεται με χρονολογική σειρά και παρεμβάλονται άσχετες σκηνές που χαλάνε τη ροή.

dead-or-alive-5-image-01-thumb.jpgΤο συνολικό αποτέλεμα παραμένει καλό, αλλά χάνεται μία μεγάλη ευκαιρία ώστε το DoA5 να φτάσει την κορυφή σε αυτό το τομέα. Το επίπεδο παραγωγής είναι καταπλητικό και τα γραφικά που χρησιμοποιούνται πραγματικά εντυπωσιάζουν ακόμα και σε σχέση με παιχνίδια άλλων ειδών. Πέρα από τον τεχνικό τομέα, το Dead or Alive 5 δίνει μαθήματα και στο πώς πρέπει να είναι το gameplay σε ένα τέτοιο mode. Δεν υπάρχουν απότομες αυξήσεις του βαθμού δυσκολίας, ενώ όλες οι μάχες έχουν έναν προαιρετικό, bonus στόχο. Οι στόχοι μάς προτρέπουν να χτυπήσουμε τους εχθρούς με συγκεκριμένο τρόπο ή συγκεκριμένες κινήσεις.

Αν επιτευχθούν οι στόχοι, κερδίζουμε το αντίστοιχο title. Με τους bonus στόχους ο παίκτης μαθαίνει τους μηχανισμούς του παιχνιδιού ομαλά, και αν οι ικανότητές του δεν του επιτρέπουν να πετύχει ένα στόχο, μπορεί απλά να συνεχίσει και να επιστρέψει αργότερα. Αρνητικό είναι το γεγονός ότι μέσα από τα menu δε μπορούμε να δούμε άμεσα σε ποιες από τις δοκιμασίες έχουμε αποτύχει.

Gameplay

dead-or-alive-5-image-02-thumb.jpgΤο νέο μέλος της σειράς διαθέτει 24 χαρακτήρες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και τρεις μαχητές που έχουμε γνωρίσει από το Virtua Fighter. Όποιος έχει ξαναπαίξει παιχνίδι της σειράς, δεν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί, μιας και η φιλοσοφία του DoA 5 παραμένει αναλλοίωτη. Τέσσερα βασικά πλήκτρα αναλογούν σε γροθιές, λακτίσματα, λαβές και άμυνα/ counters αντίστοιχα. Η έμφαση δίνεται για ακόμα μία φορά στα counters, ενώ ο άμεσος χειρισμός και η ομαλή ροή του gameplay παραμένουν τα σημαντικότερα στοιχεία του παιχνιδιού.

Σε πρώτη φάση είναι εύκολο για τον οποιοδήποτε να κάνει ορισμένα απλά combos, ενώ όσοι ψάξουν παραπάνω θα βρουν αρκετές ενδιαφέρουσες τεχνικές. Το νέο παιχνίδι της σειράς μπορεί να μην φτάνει σε βάθος άλλα fighting παιχνίδια της αγοράς, αλλά ο μέσος gamer δε θα έχει κανένα παράπονο. Μία σημαντική βελτίωση είναι τα hit effects που έχουν προστεθεί. Τώρα είναι πιο ξεκάθαρο οπτικά το πότε η επίθεσή μας βρίσκει στόχο και πότε αποκρούεται. Η βελτίωση είναι σημαντική και επιπλέον είναι καλύτερη και η αίσθηση της δύναμης των χτυπημάτων.

dead-or-alive-5-image-03-thumb.jpgΝέο στοιχείο στο gameplay είναι τα Power Blows, κινήσεις απλές στην εκτέλεση, που ενεργοποιούνται μόνο αν έχουμε χάσει πάνω από το 50% της ενέργειάς μας. Οι κινήσεις αυτές απαιτούν να κρατήσουμε πατημένα τα πλήκτρα κατά την ενεργοποίηση για ένα μικρό χρονικό διάστημα, και όταν εξαποληθεί κάνει αρκετά μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο με μία σειρά εντυπωσιακών χτυπημάτων. Λόγω του τρόπου εκτέλεσής τους, η ταχύτητα των Power Blows είναι αρκετά αργή βάση του ρυθμού του παιχνιδιού. Έτσι, ο αντίπαλος πρέπει να βρίσκεται μακριά και, ακόμα καλύτερα, πεσμένος ώστε να έχουμε αρκετό χρόνο για να την προετοιμάσουμε.

Επιπλέον ο αντίπαλος (αν μιλάμε φυσικά για άνθρωπο και όχι για ΑΙ) έχει αρκετό χρόνο για να βρει τρόπο να την αποφύγει. Εν ολίγοις, παρά την καλή ιδέα, βρήκαμε τα Power Blows κάπως δύσχρηστα και μάλλον στοχεύουν περισσότερο στον εντυπωσιασμό παρά στην ουσία. Τέλος, ένα από τα χαρακτηριστικά της σειράς που επιστρέφουν είναι τα καταστρεφόμενα περιβάλλοντα, που είναι καλύτερα από ποτέ.

{PAGE_BREAK}

Όσον αφορά το gameplay έχουμε την ικανότητα να ρίξουμε τον αντίπαλο στα τείχη της πίστας ώστε να ακινητοποιηθεί για λίγο και να μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουμε με κάποιο combo. Συχνότερα το σπρώξιμο του αντιπάλου στα όρια της πίστας είναι αυτοσκοπός, μιας και συχνά παθαίνει "εύκολο" damage από εκρήξεις και άλλα στοιχεία των επιπέδων. Σχεδιαστικά τα επίπεδα δεν μπορούν να πλησιάσουν το Soul Calibur V και δεν προσφέρεται το ίδιο βάθος επιλογών εξαιτίας της διαμόρφωσης των επιπέδων. Ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση, όμως, η αξιοποίηση των επιπέδων από το gameplay είναι αρκετά καλή.

Ένα ακόμα σημά κατατεθέν της σειράς Dead or Alive είναι τα counters, και το Dead or Alive 5 δεν αλλάζει κάτι σε αυτό τον τομέα. Υπό κανονικές συνθήκες -ανάλογα με το είδος της επίθεσης (high, low, medium punch, medium kick)- υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά commands, τα οποία χρησιμοποιούν ένα πλήκτρο και την αντίστοιχη κατευθύνση και μας επιτρέπουν να αποκρούσουμε μία επίθεση και να αντεπιτεθούμε. Για κάποιους χαρακτήρες τα counters είναι ευκολότερα, μιας και μπορούν να χρησιμοποιήσουν κινήσεις που είναι κατάλληλες για την απόκρουση δύο διαφορετικών ειδών χτυπημάτων.

Ανdead-or-alive-5-image-04-thumb.jpg υποθέσουμε ότι μαντεύουμε σωστά το είδων των εχθρικών επιθέσεων, το timing που χρειάζεται για να πετύχουμε το counter δεν είναι πρόβλημα, αν και έχουμε την αίσθηση πως τα πράγματα είναι λίγο δυσκολότερα σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, γεγονός σίγουρα θετικό. Counter μπορούμε να κάνουμε ακόμα και όταν ο χαρακτήρας μας είναι ακινητοποιημένος (stun) από άλλο χτύπημα και επιπλέον με τη χρήση των counter μπορούμε να διακόψουμε ακόμα και τη ροή ενός combo ενώ ήδη έχουμε δεχθεί κάποια χτυπήματα.

Στην τελευταία περίπτωση βρήκαμε το timing των counters πιο δύσκολο. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί η σειρά Dead or Alive το μηχανισμό των counters, μας κάνει να έχουμε ορισμένες ενστάσεις. Ουσιαστικά, το παιχνίδι επιβραβεύει σε μεγαλύτερο βαθμό αυτόν που θα μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τα counter από όσους κάθησουν να μάθουν τα combos.

dead_or_alive_new_images_01-thumb.jpgΕπιπλέον, τη στιγμή που σε σχεδόν όλα τα fighting παιχνίδια το βασικότερο κομμάτι του gameplay εστιάζει στο να ξεγελάσεις τον αντίπαλο, ώστα να βρεις κάποιο "άνοιγμα" και να κάνεις damage με μία σειρά χτυπημάτων, αυτό δεν φαίνεται τόσο σπουδαίο τη στιγμή που ο αμυνόμενος θεωρητικά μπορεί να σταματήσει σχεδόν τα πάντα με counter. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι από τα στοιχεία που δίνουν προσωπικότητα στη σειρά και τη βοηθούν να αποκτήσει αυτό το ρυθμό που συχνά θυμίζει χορογραφία σε ταινία πολεμικών τεχνών.

Αν και πιστεύουμε ότι ο περιορισμός της χρήσης των counters θα προσέφερε βαθύτερο gameplay στη σειρά, μιλάμε για ένα στοιχείο που της αποδίδει προσωπικότητα και είναι αρεστό στους οπαδούς του DoA.

Το Tag Team

dead-or-alive-5-image-05-thumb.jpgΣτο πέμπτο παιχνίδι της σειράς επιστρέφει και το Tag Team, όπου επιλέγουμε δύο χαρακτήρες και τους εναλλάσουμε κατά τη διάρκεια της μάχης. Αν και το Tag δεν είναι τόσο εκλεπτισμένο όσο το αντίστοιχο του Tekken Tag Tournament 2 -μιας και εδώ το gameplay δεν έχει στηθεί γύρω από αυτό το χαρακτηριστικό- το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Η απλή λαβή μεταμορφώνεται σε Tag Throw, κατά τη διάρκεια του οποίου εναλλάσεται ο ενεργός χαρακτήρας, μπορούμε να αλλάξουμε χαρακτήρα κατά τη διάρκεια κάποιου combo, ενώ υπάρχει και η "Tag" εκδοχή του Power Blow.

Εδώ, όταν τελειώσει η ενέργεια του ενός χαρακτήρα, μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο ο δεύτερος, οπότε δεν υπάρχει το ρίσκο και οι λεπτές στρατηγικές επιλογές που υπάρχουν σε άλλους Tag τίτλους. Σε κάθε περίπτωση, το Tag είναι άκρως διασκεδαστικό και προσθέτει αρκετά πράγματα στο τελικό σύνολο.
{PAGE_BREAK}

Offline και online modes

Πέρα από το story mode, το Dead or Alive 5 περιέχει Arcade mode, Versus mode, Time Attack, Survival και Training mode. Τα τρία πρώτα μάς επιτρέπουν να παιξούμε Solo ή σε Tag Team, ενώ το Training mode είναι πολύ βελτιωμένο και μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε τις ικανότητες μας στα combos των χαρακτήρων. Το online περιλαμβάνει ranked matches και lobby 16 ατόμων, αλλά δε μπορέσαμε να το δοκιμάσουμε στην πράξη διότι για την παρουσίαστη αυτή παραλάβαμε τελικό κώδικα του παιχνιδιού για debug PS3, το οποίο δε μπορεί να συνδεθεί στο PSN.

Ο τεχνικός τομέας

Τεχνικά, το Dead or Alive 5 είναι εξαιρετικό και βρίσκεται στην κορυφή μαζί με το Soul Calibur V, σε σχέση με το οποίο υπερέχει τεχνολογικά αλλά υστερεί από πλευράς art direction. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι καλύτερα από ποτέ και έχουν πιο ρεαλιστικό σχεδιασμό, αλλά το animation δεν είναι το ίδιο βελτιωμένο. Τα καταστρεφόμενα περιβάλλοντα είναι και αυτά σαφώς αναβαθμισμένα και αρκετά εντυπωσιακά. Επίσης, έχει προστεθεί η κάμερα "action", που κάνει τη δράση ακόμα πιο όμορφη.

Ωστόσο, γρήγορα επιστρέψαμε στην παραδοσιακή κάμερα, την οποία βρήκαμε πολύ βολικότερη μιας και μπορούσαμε να υπολογίσουμε ευκολότερα τις αποστάσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το fan service δε θα μπορούσε να λείπει από ένα παιχνίδι Dead or Alive, αν και οι πλεον αποκαλυπτικότερες στολές προσφέρονται μέσω DLC. Τέλος, για όσους πιθανόν ενδιαφέρονται, δεν υπάρχουν δυνατότητες παραμετροποίησης των στολών των μαχητών. Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, δεν υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο.

Συμπεράσματα

dead_or_alive_new_images_02-thumb.jpgΤο Dead or Alive 5 επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια και αποτελεί την καλύτερη στιγμή της σειράς. Καλό story mode, challenges που εκπαιδεύουν τους παίκτες στους μηχανισμούς της σειράς, γρήγορο και διασκεδιαστικό gameplay, Solo ή Tag mode. Τα offline modes είναι επαρκή και έχουν σαν αιχμή του δόρατος το story mode, η ποιότητα του οποίου επηρεάζεται αρνητικά από τη μέτρια ιστορία και την επίσης μετριότατη αφήγησή της. Ωστόσο, το gameplay του DoA 5 είναι διασκεδαστικότατο και έχει σαν δυνατά σημεία τον άμεσο χειρισμό και την ομαλή ροή των μαχών.

Στον αντίποδα, μετά από 7 χρόνια απουσίας θα περιμέναμε περισσότερες βελτιώσεις το gameplay, το οποίο αρκετές φορές επικεντρώνεται στον εντυπωσιασμό και όχι στην ουσία. Το Dead or Alive 5 δεν αποτελεί κάποιο εξελικτικό βήμα, ούτε είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, αλλά είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι το οποίο προτείνεται σε όλους τους φίλους των fighting παιχνιδιών, εκτός ίσως από τους πολύ σκληροπυρηνικούς οπαδούς του είδους και άλλων σειρών εξαιτίας κάποιων ιδιοτροπιών της σειράς.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

 • Εξαιρετικά γραφικά
 • Βελτιωμένο gameplay με hit effects και σαφώς βελτιωμένες αρένες
 • Καλό story mode με εξαιρετικό επίπεδο παραγωγής και ενδιαφέροντα challenges

Αρνητικά

 • H μέτρια ιστορία και αφήγηση που επιδρούν αρνητικά στη συνολική εικόνα του story mode
 • Το gameplay είναι, απλά, βελτιωμένο στα σημεία χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες
 • Ο τρόπος που το παιχνίδι χειρίζεται τα counters θα απωθήσει αρκετούς παίκτες
 • Συχνά επικεντρώνεται στον εντυπωσιασμό και όχι στην ουσία

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Δείχνει καλό αν μη τι άλλο. Τώρα αν έχει θέση ανάμεσα στα κορυφαία fighting games θα το δείξει η αντοχή του στο χρόνο...

 • Φάτε μάτια ψάρια...

 • Αρκετά καλό και αυτό το fighting έχει και τα θεματακια του από ότι βλέπω, ο χειρισμός του δεν είναι τόσο πολύ απαιτητικός όσο ένα Street Fighter όμως σε κερδίζει, θα αγοραστεί όταν πέσει η τιμή του , γιατί έχω πάρει είδη ένα fighting αυτό το διάστημα. Ωραίο review

 • Μου ηρθε εχτες απλα το καλυτερο fighting για εμενα. 9/10.

 • Όσο και να ήθελα να αγαπήσω το συγκεκριμένο fighting ποτέ δε με κέρδισε.Άσε που μετά το SSF4 δεν υπάρχει γυρισμός......Σίγουρα όμως είναι πολύ καλό game και έχει πολλά να δώσει σε όσους ασχοληθούν!Για μένα Street Fighter>Soul Calibur>Tekken>Dead orAlive ( το ξέρω ότι δε συγκρίνονται άμεσα αλλά παραθέτω τι διασκέδαση μου προσφέρει το καθένα)

 • Η σειρά Dead or Alive είναι από τις πλέον αγαπημένες μου στο fighting genre. Το DoA3 το είχα σακατέψει στο launch του Xbox, ενώ το DoA4, επίσης το έπαιξα αρκετά. Το πέμπτο μέρος, μπαίνει στη wishlist για αγορά προς τα Χριστούγεννα.

 • Ωραίο το review του Nίκου, το τσίμπησα στην έκδοση PS3 , DOA στα καλυτερά του απο οτι φαίνεται !

 • Πραγματικά είναι Πάρα πολύ καλό fighting βελτιωμένο σε ολους τους τομείς ακόμα και story mode έχει να ασχοληθεί κανείς πράγμα πολύ δύσκολο να βρεθεί σε fighting game
  ΟΙ κινήσεις και τα εφφέ τους δείχνουν οτι έχουν περισσότερο βάρος και δύναμη απο ποτέ
  Και να σημειώσω οτι υπάρχουν και 2 είδη reversals το απλό που κόβει ελάχιστη απο την μπάρα του αντιπάλου και το ειδικό που κόβει αρκετή ενέργεια ανάλογα τον χαρακτήρα
  Μπορεί να υπάρχει δυνατότητα διακοπής strings/combos αλλά αν δεν μαντέψει σωστά ο άλλος η αν κάνεις delay τρώει καινούργιο stun έχουνε βάλει επίσης το Critical stun αν φάει 3 stun στην σειρά μένει για λίγο τελείως ανύμπορος και του κάνεις οτι θέλεις ακόμα και Special charge move (και άλλο καινούργιο και πολύ εντυπωσιακό στοιχείο !)
  Περιβάλλοντα και χαρακτήρες είναι πανέμορφα και γενικά το παιχνίδι είναι πολύ καλό
  σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσουν οι φαν των fighting games.
  Κρίμα που για άλλη μια φορά δεν δοκιμάστηκε online γιατί έτσι χάνεται σημαντικό μέρος της αξίας του παιχνιδιού
  Υ.Γ Πρέπει καταλάθος ξέφυγε ο κέρσορας και μπήκε άλλη βαθμολογία γιατί αντί να δω να ανεβαίνει κατέβηκε,μπορεί να βάλανε χαμηλή βαθμολογία ορισμένη χωρίς να εχουν και κάποια γνώμη να εκφέρουνε, αλλά βέβαια αυτά είναι λεπτομέρειες, το παιχνίδι είναι ντούκι :)

 • Παρα πολυ καλο review!Οπως και το ντουκι απο πανω εχω λιωσει το DOA3 στο xbox!Το 4 δεν το επαιξα !Αυτο 8α παει αγορα για τα χριστουγεννα στανταρακι!

 • Κάποιοι (όπως και εγώ) ακόμα πιστεύουν οτι το Dreamcast ηταν ένα δωράκι που σου έδιναν όταν αγόραζες το Dead or Alive 2 :P Saturn32 συμφωνείς;

 • "Ο τρόπος που το παιχνίδι χειρίζεται τα counters θα απωθήσει αρκετούς παίκτες"
  Είμαι ένας απο αυτούς... :/

 • tekken tag 2 δαγκωτο λεμεε :P

 • @braveheart πάρτο στο 360 να λιώσουμε ρε παρέα!

 • οτι κ να λετε ο αρχηγος ειναι ενας MORTAL KOMBAT για παντα

 • Η απουσία του Itagaki ήταν και εδώ αισθητή όχι βέβαια όσο στο Ninja Gaiden,εγώ περίμενα βελτίωση σε όλους τους τομείς και δεν είδα σχεδόν πουθενά.Μόνο τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι πραγματικά βελτιωμένα.Βάζοντας δίπλα δίπλα τα DOA 4 kai DOA 5 οι διαφορές στα γραφικά είναι σαν κυκλοφόρησε το ένα πέρσι και το άλλο τώρα και όχι μια 7ετια και κάποιες πίστες μάλιστα στο 4 είναι ανώτερες απο αυτό εδώ.Συμπέρασμα δικό μου DOA 4 πολύ μπροστά....

 • akisibiza psn +1

 • fanaki τι αλλαγές ήθελες; Όταν κάτι αλλάζει (re6,dmc)το κραζουμε,όταν δεν αλλάζει πάλι τα ίδια. Έβαλαν power blows,stunts και cliffhangers χώρια οι παίκτες από το vf. Την δοκιμασμένη συνταγή (doa 1-4) δεν την αλλάζεις την καλυτερεύεις κι αυτό ακριβώς έκανε το doa5. Κι επίσης διάβασε λίγο reviews που λένε ότι στον οπτικό τομέα το παιχνίδι είναι σχεδόν άπταιστο
  Συμφωνώ με the Mastas και Στράτο. ;-)

 • Μου αρέσει πολύ η σειρά και η πέμπτη πρόταση με καλύπτει και ικανοποιεί. Θα αγοραστεί αργότερα γιατί προέχουν άλλα στο παίξιμο.

 • Tο περίμενα αυτό το review.! Το DOA 5 είναι για μένα ένα από τα top fighting games μετά από το Tekken Tag 2 και Soul Calibur V.... έχει μια βδομάδα που το αγόρασα και ειλικρινά δεν μπορώ να ξεκολλήσω.! Συγχαρητήρια στους δημιουργούς που δεν παράτησαν τη σειρά από τότε που έφυγε ο Itagaki και την συνεχίζουν...!!!!!

 • @ hayatevo9 καταρχήν λάθος αναφέρεις τα συγκεκριμένα παιχνίδια γιατί δεν έχουν καμία σχέση.Εδώ οι αλλαγές που θα ήθελε κάποιος που αγαπάει τη σειρά και την έχει πολύ πάνω είναι πιο απλές,δηλαδή λίγο καλύτερο annimation που θα άλλαζε ομαλά προς το καλύτερο το gameplay και τα γραφικά που είναι σήμα κατατεθέν στη σειρά.Ναι είναι πολύ ωραία και όμορφα αλλά όπως είπα και στο παραπάνω σχόλιό μου αν τα βάλεις δίπλα δίπλα με το DOA4 τότε θα καταλάβεις γιατί πράγμα μιλάω.

Δείξε μου και άλλα...