Ταυτότητα

NBA 2K13

NBA 2K13

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Visual Concepts Ημ. Έκδοσης: 05/10/2012
PEGI: 3 Εκδότης: 2K Sports Πλατφόρμες: Wii U, Xbox 360, Wii, PSP, PlayStation 3, PC


Το NBA 2K13 τριγυρνάει ελεύθερο στα ψηφιακά παρκέ

Εδώ και μερικά χρόνια, το ψηφιακό ποδόσφαιρο έχει δύο μεγάλους πρωταγωνιστές. Από την άλλη, τα τελευταία δύο χρόνια η παρουσία του μπάσκετ στην βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών έχει ένα μοναδικό κυρίαρχο και συγκεκριμένα τη σειρά NBA 2K. Από το NBA Live 10 και έπειτα, η Electronic Arts έχει ακυρώσει κάθε ετήσια κυκλοφορία, με την πιο πρόσφατη να είναι αυτή του NBA Live 13. Οι λόγοι για τους οποίους έχει φτάσει σε αυτό το σημείο το NBA Live franchise είναι κυρίως ο σκληρός ανταγωνισμός από την 2K Sports, αλλά και η αδυναμία της EA να παραδώσει ένα ολοκληρωμένο προιόν στην ώρα του.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, λοιπόν, η 2K Sports τριγυρίζει ελεύθερα στα παρκέ των ψηφιακών γηπέδων μπάσκετ. Είναι όμως ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η ελευθερία έχει κάνει κακό στην 2K Sports ή της έχει δώσει παραπάνω χώρο να κάνει με μεγαλύτερη ευκολία αλλαγές και βελτιώσεις στη σειρά.

Επιλογές, επιλογές, επιλογές...

NBA_2K13_image_01-thumb.jpgΑδιαμφισβήτητα, αυτό που θα παρατηρήσει κάποιος από την πρώτη στιγμή είναι πως το NBA 2K13 δίνει πάρα πολλές επιλογές στους παίκτες σε ό,τι αφορά τα modes. Αυτό δείχνει το τεράστιο βάθος του τίτλου, καθώς και το πόσες ώρες θα χρειαστείτε για να εξερευνήσετε πλήρως όσα έχει να προσφέρει η 2K Sports με τη φετινή πρόταση της. Ξεκινώντας, όπως συνέβη και με το NBA 2K12, τα μενού μπερδεύουν αρκετά και πολλοί χρήστες θα δυσκολευτούν μέχρι να τα συνηθίσουν. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που δεν έχει τόσο πολύ σημασία όταν καταφέρουμε να βυθιστούμε στο περιεχόμενο του NBA 2K13.

Το πιο γνωστό και σημαντικό mode του NBA 2K12 ήταν το My Player. Πλέον, αυτό ονομάζεται MyCareer, το οποίο αν και δεν παρουσιάζει πολλές αλλαγές, παραμένει το ίδιο εθιστικό. Μία αλλαγή που παρατηρείται από το πρώτο λεπτό είναι ένα ψεύτικο Twitter Feed στο βασικό μενού του mode. Η κριτική για την απόδοσή μας στους αγώνες θα ασκηθεί από διάφορους fans αλλά και αντίπαλους παίκτες στο Twitter. Αν και η προσθήκη αυτή ήταν αχρείαστη και έγινε μόνο για να συμβαδίσει με την επιρροή των social media στην εποχή που διανύουμε, μερικές φορές τα ειρωνικά σχόλια των αντιπάλων όταν η απόδοσή μας δεν ήταν και τόσο καλή, κατάφεραν να μας νευριάσουν.

NBA_2K13_image_02-thumb.jpgΑυτή την επιρροή στην ψυχολογία του παίκτη έρχεται να αυξήσει το in-game feedback του προπονητή. Κάθε φορά που επιστρέφουμε στον πάγκο, εμφανίζεται ένα τετραγωνάκι, το οποίο μας ενημερώνει για την άποψη του προπονητή σχετικά με το πώς τα πήγαμε. Άλλη μία προσθήκη στο MyCareer Mode είναι η δυνατότητα να συναντηθούμε με το Γενικό Διευθυντή της ομάδας και να μιλήσουμε για το μέλλον μας καθώς και για όποια παράπονα υπάρχουν. Αυτό δίνει την αίσθηση στους παίκτες πως όντως αυτοί κάνουν τις επιλογές της καριέρας τους και έχουν πλήρη έλεγχο γύρω από τις αποφάσεις τους.

Συνεχίζοντας, γνωστά modes όπως το NBA Association Mode και το Blacktop επιστρέφουν, με μοναδική απουσία φέτος να είναι το NBA’s Greatest Mode, στο οποίο ελέγχαμε ιστορικές ομάδες από προηγούμενες δεκαετίες. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να παίξουμε με ομάδες που άφησαν ιστορία σε όλα τα modes, όπως η Orlando Magic του 1994-95. Σε σύγκριση πάντα με το NBA 2K12, η αναβάθμιση του παίκτη μας πραγματοποιείται αργά και γρήγορα ταυτόχρονα. Τα χρήματα ή αλλιώς "VC" που κερδίζουμε με κάθε ενέργειά μας ή μετά τη λήξη του αγώνα, είναι πολύ λίγα και αυτό μπορεί να καθυστερήσει την οποιαδήποτε εξέλιξη του αθλητή που δημιουργήσαμε.

NBA_2K13_image_03-thumb.jpgΒέβαια, αυτό μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει σε ένα πολύ πιο γρήγορο ρυθμό, αν παίζετε και διαφορετικά modes πέρα από το MyCareer ή ακόμα και online. Αυτό συμβαίνει γιατί οτιδήποτε κάνουμε στο NBA 2K13 μας αποφέρει VC (Virtual Currency). Το Virtual Currency ενσωματώνεται για πρώτη φορά στη σειρά και αποτελεί το «νόμισμα» του NBA 2K13. Μέσω μίας καλής απόδοσης σε έναν αγώνα, μίας online νίκης, των dynamic goals που πραγματοποιούμε μέσα στο παιχνίδι καθώς και πολλές άλλες ενέργειες, μπορούμε να κερδίσουμε VC.

Ένα ακόμα mode του NBA 2K13 είναι το MyTeam. Με μία πρώτη ματιά, το συγκεκριμένο mode θα θυμίσει σε πολλούς το Ultimate Team της σειράς FIFA και όχι άδικα. Ουσιαστικά, ο βασικός στόχος είναι ίδιος. Διευθύνετε μία ομάδα αρχάριων παικτών, με σκοπό να τους κάνετε σωστούς επαγγελματίες. Η βασικότερη διαφορά, όμως, με το mode του FIFA, είναι ότι η αξία των παικτών που μπορείτε να αγοράσετε για την ομάδα σας αλλάζει μέρα παρά μέρα, συμβαδίζοντας με αυτή των πραγματικών. Για τη σωστή ενημέρωση αυτού του ποσού, η 2K Sports θα ανανεώνει συνέχεια τους servers της.

{PAGE_BREAK}

Control Stick, ένα ανανεωμένο σύστημα χειρισμού

Σε ό,τι αφορά το gameplay, η 2K Sports άλλαξε για ακόμα μία φορά το χειρισμό της σειράς, μεταφέροντας τα σουτ, τις ντρίμπλες καθώς και άλλες κινήσεις στο δεξί αναλογικό μοχλό. Το νέο σύστημα χειρισμού σίγουρα θα φανεί δύσκολο και περίπλοκο σε αρκετούς παίκτες. Όμως, η μεταφορά του χειρισμού στους δύο αναλογικούς μοχλούς μπορεί να αποτελέσει έναν ιδιαίτερα βολικό τρόπο παιχνιδιού. Βέβαια, μέσω του training camp που διαθέτει το παιχνίδι, οι χρήστες θα μπορούν ακόμα και να τελειοποιήσουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τον τρόπο με τον οποίο θα παίζουν.

Γενικότερα, το νέο σύστημα χειρισμού είναι η μοναδική αλλαγή στο gameplay, με τη Visual Concepts να "παίζει" εκ του ασφαλούς. Επομένως, μην περιμένετε να δείτε αλλαγές στο βασικό πυρήνα του παιχνιδιού αλλά σίγουρα λιγότερα bugs και glitches από πέρυσι.

Η γνωστή υψηλή ποιότητα της 2K Sports

NBA_2K13_image_04-thumb.jpgΠέρα από το γνωστό εξαιρετικό gameplay και τις νέες αλλαγές, πρέπει να αναφέρουμε την καταπληκτική περιγραφή και μετάδοση του αγώνα από τους Kevin Harlan, Clark Kellogg και Steve Kerr. Αυτή η τριάδα καταφέρνει να δώσει ένα ζωντανό και διαδραστικό αέρα στον κάθε αγώνα του NBA 2K13, μεταφέροντας στους παίκτες την αίσθηση ότι παρακολουθούν ένα πραγματικό ματς. Η 2K Sports παραδίδει μαθήματα σε αυτό το κομμάτι και ίσως κάποιοι να πρέπει να πάρουν παραδείγματα.

Τεχνικά, το NBA 2K13 παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα με το NBA 2K12. Το κοινό που αντιδρά σε κάθε ενέργεια, η ρεαλιστική κίνηση των παικτών στο χώρο, η έξυπνη AI και οι αντιδράσεις των προπονητών είναι μερικά από τα σημεία τα οποια διατηρούν αυτό το υψηλό επίπεδο. Το μοναδικό παράπονό μας από αυτό το κομμάτι είναι κάποια θέματα clipping που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, χωρίς όμως αυτό να χαλάει τη συνολική εικόνα του NBA 2K13.

 

Ο μοναδικός κυρίαρχος

Με την απουσία ενός ακόμα NBA Live τίτλου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όλος ο κόσμος περίμενε να δει αν αυτή η ελευθερία που κατέχει η 2K Sports θα έκανε κακό στη σειρά ή όχι. Τελικά, είδαμε ένα NBA 2K τίτλο πιο πλούσιο από ποτέ, με βελτιώσεις εκεί που ζήτησαν πολλοί -όπως το online και το MyCareer Mode. Το NBA 2K13 αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό basketball game στην αγορά και κυριαρχεί στα ψηφιακά παρκέ χωρίς κανένα ανταγωνισμό κάτω από την μπασκέτα...

Δημήτρης Τσορβάς

Θετικά

 • Η περιγραφή και μετάδοση ενός NBA αγώνα στα καλύτερά της
 • Ρεαλιστική ατμόσφαιρα
 • Εξαιρετικός τεχνικός τομέας
 • Πλούσιο περιεχόμενο με πολλά modes
 • Εθιστικό MyCareer Mode
 • Εύκολη εκμάθηση του χειρισμού
 • Βελτιωμένο netcode

Αρνητικά

 • Η έλλειψη του NBA’S Greatest Mode ίσως απογοητεύσει μερικούς
 • Η επικοινωνία με τους servers της 2K Sports μερικές φορές διαρκεί πολύ
 • Μέτρια voice overs στο MyCareer Mode
 • Περιστασιακό φαινόμενο clipping

Βαθμολογία

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν