Ταυτότητα

Lucius

Lucius

Edition: N/A Genre: Adventure Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Shiver Ημ. Έκδοσης: 26/10/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Lace Mamba Πλατφόρμες: PC


Cult ή cut;

Η βία στα videogames δεν είναι κάτι καινούργιο. Από την 8bit εποχή μέχρι σήμερα έχουν περάσει εκατοντάδες παιχνίδια, που το καθένα τάραξε την εποχή του με πολύ σκληρές σκηνές και αποτρόπαιες πράξεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μορφές τέχνης, έχει συμβάλει σε μια σημαντική αναισθητοποίηση του σύγχρονου κόσμου απέναντι σε σκηνές βίας. Όταν για παράδειγμα πριν 20 χρόνια, το Twin Peaks είχε δείξει το άψυχο σώμα μιας κοπέλας τυλιγμένο σε νάιλον, η παγκόσμια τηλεοπτική κοινότητα είχε συγκλονιστεί.

Σήμερα, το CSI δείχνει σκηνές βγαλμένες από μεσαιωνικά βασανιστήρια και οι περισσότεροι ούτε σηκώνουν το φρύδι τους. Ίσως είναι υποκρισία να λέμε πως ένα παιχνίδι είναι υπερβολικά βίαιο στη σημερινή εποχή. Και το Lucius σίγουρα δεν φτάνει τα επίπεδα που έχουμε δει σε τίτλους όπως οι FEAR και Dead Space. Αλλά όταν ο πρωταγωνιστής ενός παιχνιδιού είναι ένα 6χρονο αγόρι που εξολοθρεύει τα πάντα στο πέρασμά του, είναι ένα σημείο που πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αν κάπου πρέπει να τραβηχτεί και μία γραμμή λογικής.

Κινηματογραφικά προβλέψιμο - Ιστορία

Η ιστορία του παιχνιδιού διαδραματίζεταιlucius-image-01-thumb.jpg το 1972 στην έπαυλη των Wagner. Χαρακτήρας μας είναι ο Lucius, ένα εξάχρονο αγόρι από αυτή την πλούσια και ισχυρή οικογένεια, το οποίο όμως είναι ιδιαίτερα διαφορετικό από τα υπόλοιπα παιδιά. Από μικρός είχε συνέχεια τρομερούς εφιάλτες και η συμπεριφορά του ως προς τον κόσμο ήταν ψυχρή και απόμακρη. Γρήγορα τα πράγματα ξεκαθαρίζουν, όταν στα γενέθλιά του εμφανίζεται ο σατανάς και δηλώνει πως ο Lucius είναι ο πραγματικός γιος του, περνώντας του τη σκυτάλη να αποδείξει την αξία του, προσφέροντας ανθρωποθυσίες σε αυτόν και βοηθώντας τον να καταστρέψει τον κόσμο.

Ο Lucius, λοιπόν, ξεκινάει μια μεγάλη σειρά τρομακτικών φόνων, τους οποίους πρέπει να αποκρύπτει από τον κόσμο για να μην τον καταλάβουν ούτε οι συγγενείς του αλλά ούτε η αστυνομία ή η εκκλησία. Το σενάριο του παιχνιδιού εξελίσσεται επάνω σε αυτό το κεντρικό μοτίβο, με τις αναμενόμενες ανατροπές και κλισέ του είδους να κάνουν παντού την εμφάνισή τους, ειδικά γύρω από τους χαρακτήρες της οικογένειας του πρωταγωνιστή.

lucius-image-02-thumb.jpgΟ ένας δεν σας σεβόταν ποτέ, ο άλλος εθελοτυφλεί, ο παρακάτω ξέρει πολλά πράγματα για εσάς αλλά δεν τα λέει κ.ο.κ. Με λίγα λόγια, η ιστορία του παιχνιδιού δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Βασισμένη στις κλασσικές ταινίες τρόμου όπου ένα παιδί είναι δαιμονισμένο / απόγονος του σατανά, περπατάει επάνω σε όλα τα κλισέ και ουδέποτε καταφέρνει να ξεφύγει από την πεπατημένη. Ακόμα και τα γενέθλιά του πρωταγωνιστή είναι στις 6/6/66!

Αν δε, έχετε δει την κλασική ταινία του Richard Donner, “The Omen”, τότε θεωρούμε πως έχετε μια πολύ καλή ιδέα για το 80% της ιστορίας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί οι οπαδοί του είδους αυτό ακριβώς περιμένουν, απλά είναι απογοητευτικό το ότι δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για το ένα βήμα παρακάτω.

lucius-image-03-thumb.jpgTo κύριο πρόβλημά μας, όμως, έχει να κάνει με το γεγονός πως εδώ καταπιανόμαστε με ένα διαδραστικό παιχνίδι και όχι με μία ταινία ή ένα βιβλίο. Ακόμα και σε αυτά τα μέτρα, είναι περίεργο να βάζεις ένα παιδάκι σε αυτή τη θέση, αλλά όταν το περνάς σε ένα παιχνίδι, αυτό οδηγεί σε έναν ιδιαίτερα απότομο δρόμο. Ο παίκτης αναγκάζεται να χειριστεί ένα μικρό παιδί και να το οδηγήσει σε τρομερά εγκλήματα, αλλά και να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να κρύψει την ενοχή του.

Το Lucius απευθύνεται αυστηρότατα σε ηλικίες άνω των 18 ετών, αλλά και πάλι, είναι υπερβολικά... υπερβολικό. Το πώς θα δει ο καθένας σας αυτό το ζήτημα, το αφήνουμε στη δική σας κρίση.

{PAGE_BREAK}

Σχιζοφρενική προσωπικότητα - Gameplay

Αφήνοντας τα ηθικά διλήμματα στην άκρη και περνώντας στο καθαρό gameplay του τίτλου, το Lucius παρουσιάζει εύκολα τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του. Ο χειρισμός του Lucius γίνεται κάτω από τα πρότυπα ενός adventure μοντέλου 3ου προσώπου, στο οποίο θα κληθείτε να εξερευνήσετε την έπαυλη, να ανακαλύψετε τι κρύβει το κάθε μέλος της οικογένειας και φυσικά να οργανώσετε διάφορες δολοφονίες, χωρίς να αφήσετε πίσω κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Θα μαζέψετε αντικείμενα, θα βρείτε μυστικά, θα λύσετε γρίφους, θα χειραγωγήσετε ανθρώπους και θα ψάξετε από άκρη σε άκρη αυτή τη μουντή και σκοτεινή έπαυλη. Σύμμαχός σας στην περιπέτεια είναι η καταγωγή σας.

Ως ο νέος αντίχριστος, ο Lucius έχει πρόσβαση σε διάφορες σκοτεινές δυνάμεις (π.χ. τηλεκίνηση, Mind Control), δυνάμεις που εμφανίζονται και γίνονται ολοένα δυνατότερες μετά από κάθε φόνο. Όπως καταλαβαίνετε, οι φόνοι αυτοί αφορούν το βασικό τρόπο εξέλιξης του παιχνιδιού και το βασικό puzzle κάθε επιπέδου. Θα πρέπει να στήσετε τη σκηνή με άψογο τρόπο έτσι ώστε να πετύχετε το αποτέλεσμά σας, αλλά και φυσικά να μην σας υποψιαστεί κανείς.

lucius-image-04-thumb.jpgΤο θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως τα puzzles είναι αρκετά έξυπνα, απαιτούν λογική σκέψη και γενικά ικανοποιούν τον παίκτη. Το αρνητικό είναι πως είναι 100% “κλειστά” στη λύση τους και έτσι αποκλείουν από τον παίκτη την κάθε προσπάθεια πειραματισμού. Αυτό δε, έρχεται σε φοβερή αντίθεση με το υπόλοιπο gameplay του παιχνιδιού, όπου ο παίκτης τριγυρνά ελεύθερος μέσα στην έπαυλη και τρυπώνει σε κάθε σημείο που βρίσκει, τμήμα που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και ξεφεύγει από την κλειστή, adventure λογική.

Εξίσου θετικό -και αρνητικό- είναι το γεγονός πως υπάρχουν τμήματα του παιχνιδιού που δεν θα δείτε γιατί ένα χρόνο πριν πήρατε ένα αντικείμενο ή μετακινήσατε κάτι, γεγονός που μπλοκάρει κάποιο sidequest από το να εμφανιστεί. Είναι καλό που η εμπειρία του κάθε παίκτη είναι διαφορετική, αλλά το να σου επιτρέπει το παιχνίδι να κάνεις πράγματα που εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να κάνεις, δημιουργεί μια περίεργη κατάσταση.

lucius-image-05-thumb.jpgΟι δε δυνάμεις δεν είναι καθόλου καλά ζυγισμένες στο puzzling, καθώς άλλες είναι πάρα πολύ χρήσιμες και άλλες σχεδόν άχρηστες σε όλη την πορεία του παιχνιδιού. Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως το Lucius είχε πολλά crashes στο ένα μηχάνημα που το δοκιμάσαμε ενώ στο δεύτερο, έτρεχε δίχως κανένα πρόβλημα. Δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε την ασυμβατότητα στο hardware αλλά καλό θα ήταν να έχετε το νου σας.

Παλιό καλό b-movie σινεμά – Τεχνικός τομέας

Όσoν αφορά τον τεχνικό τομέα του τίτλου, η ποιότητά του αντικατοπτρίζει περίτρανα το είδος το οποίο εξυμνεί. Κοινώς, τα γραφικά στέκονται σαν να είναι πέντε χρόνια πίσω τεχνολογικά, ιδιαίτερα στα 3D models, όπου η πλαστικότητά τους και το “Muppet Show” lip synching προκαλεί μέχρι και γέλια. Πάραυτα, το παιχνίδι καταφέρνει να υπερκαλύψει τις αδυναμίες της μηχανής γραφικών του κάτω από ένα δυνατό σχεδιασμό των επιπέδων, αλλά κυρίως κάτω από ένα εξαιρετικό art direction, το οποίο μεταδίδει απόλυτα το κλίμα της εποχής.

lucius-image-06-thumb.jpgΗ έπαυλη είναι συνωμοτικά σκοτεινή, με υπέροχες σκιάσεις και σχεδιαστικές λεπτομέρειες, η ατμόσφαιρα μουντή και βαριά και το κλίμα που έχει καταφέρει να στήσει η Shiver Games είναι καθόλα τρομακτικό και συγκλονιστικό. Το γεγονός πως υπάρχει ένας πλήρης κύκλος 24 ωρών σε κάθε μέρα, ότι αλλάζει ο φωτισμός και το τοπίο με το πέρασμα των εποχών και τα καιρικά φαινόμενα, είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Ηχητικά δε, το παιχνίδι κάνει εξαιρετική δουλεία στα διάφορα εφέ που σας περιβάλλουν, καθώς το ίδιο το παλιό σπίτι μοιάζει ζωντανό σε κάθε βήμα. Το voice acting φυσικά δεν είναι ούτε κατά διάνοια κάτι το ιδιαίτερο, αλλά δένει άψογα με το γενικότερο ύφος του τίτλου και τις κλισέ ατάκες των κλισέ χαρακτήρων της κλισέ ιστορίας του!

Μια περίεργη πρόταση - Επίλογος

Το να προτείνει κανείς το Lucius για αγορά είναι μια δύσκολη υπόθεση, ειδικά με τη βαριά θεματολογία του και το ηθικό δίλημμα που το περιβάλει. Σε αυτόν τον προβληματισμό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός πως το gameplay του τίτλου έχει ορισμένα σημαντικά σκαμπανεβάσματα και είναι εμφανές πως οι δημιουργoί κάπου έχασαν τον έλεγχο στο τι ήθελαν να προσφέρουν στον παίκτη. Από την άλλη, για όσους είναι οπαδοί ταινιών τρόμου της παλιάς σχολής, δεν είναι καθόλου κακή πρόταση. Έχει εξαιρετική ατμόσφαιρα, αναβλύζει cult αισθητική από παντού και οι γρίφοι του θα σας κρατήσουν απασχολημένους για ένα γεμάτο δεκάωρο. Η τελική επιλογή, δική σας.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

  • Έξυπνοι κεντρικοί γρίφοι
  • Καλοστημένο art direction και βαθιά ατμόσφαιρα
  • Κλισέ B-movie ιστορία (για τους fans)

Αρνητικά

  • Η θεματολογία ενός 6χρονου παιδιού ως παρανοϊκού δολοφόνου
  • Έλλειψη ταυτότητας και ζυγιάσματος στο gameplay
  • Κλισέ B-movie ιστορία (για τους υπόλοιπους)

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν