Ταυτότητα

World of Warcraft: Mists of Pandaria

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Edition: N/A Genre: MMORPG Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Blizzard Ημ. Έκδοσης: 25/09/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Blizzard Πλατφόρμες: PC


Η αυτοκρατορία συνεχίζεται

Κατά την ταπεινή μας γνώμη, ο μεγαλύτερος και πιο ενδιαφέρων κόσμος που έχει δημιουργήσει η Blizzard είναι αυτός του Warcraft. Η εταιρία κυκλοφόρησε τον πρώτο τίτλο της σειράς, με τίτλο Warcraft: Orcs & Humans, στις 23 Νοεμβρίου 1994. Το κοινό αγάπησε και αγκάλιασε τη δημιουργία της Blizzard, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει μια πληθώρα από βιντεοπαιχνίδια, βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια, φιγούρες και άλλα πολλά. Βέβαια, το τελευταίο μεγάλο εγχείρημα τις σειράς έγινε το 2004, όπου έκανε το ριψοκίνδυνο άλμα από τα RTS στα MMORPG, με την κυκλοφορία του πολυεπιτυχυμένου World of Warcraft. Από τότε έχουν φτάσει στα χέρια του κοινού πολλά πακέτα επέκτασης για τον εν λόγω τίτλο, και σήμερα θα ασχοληθούμε με το τελευταίο εξ αυτών, το Mists of Pandaria.

Η νέα φυλή των Pandaren και το Wondering Isle

Μια από τις μεγαλύτερες προσθήκες αυτής της επέκτασης είναι η καλοκάγαθη φυλή των Pandaren. Όσοι από εσάς αποφασίσετε να παίξετε ως ένας από τους αινιγματικούς Pandaren, θα έχετε την ευκαιρία να γίνετε hunters, mages, priests, rogues, shamans, warriors, monks και θα ξεκινήσετε την περιπέτειά σας από το Wandering Isle, μια τεραστίων διαστάσεων χελώνα που διασχίζει τους ωκεανούς. Ναι, σωστά διαβάσατε, όλη η αρχική περιοχή βρίσκεται στην πλάτη μιας κολοσσιαίας χελώνας, θυμίζοντας μας τον Great A'Tuin από το σύμπαν του Discword.

WoW_pandaria_image_01-thumb.jpgΤο όνομα του επιβλητικού ερπετού είναι Shen-zin Su και πρόκειται για το σπίτι μιας πληθώρας πλασμάτων εκτός των Pandaren. Ο πληθυσμός του “νησιού” ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από 10.000 χρόνια και είχε καταφέρει να ζήσει σε αρμονία και ειρήνη, μέχρι που μια μέρα ένα αερόπλοιο της Alliance, το οποίο μετέφερε Horde αιχμαλώτους, συνετρίβη επάνω στην Shen-zin Su. Το θλιβερό αυτό γεγονός τραυμάτισε σοβαρά τη χελώνα και αυτό είναι το σημείο όπου ξεκινάει το ταξίδι των παικτών μέχρι το ενενηκοστό επίπεδο.

Η ιστορία θέλει να είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να σώσουμε τη χελώνα. Για να το κάνουμε αυτό, βέβαια, πρέπει πρώτα να ξυπνήσουμε από τον λήθαργό τους τα διάφορα στοιχεία της φύσης του νησιού. Ξεκινάμε ως απλοί μαθητές των πολεμικών τεχνών και γρήγορα καταφέρνουμε να ανεβούμε βαθμούς, βοηθώντας τους γηραιούς του νησιού και όλους της φυλής μας στην αποστολή τους να θεραπεύσουν την πληγή που προκάλεσε το αερόπλοιο.

WoW_pandaria_image_02-thumb.jpgΕξερευνώντας το νησί, θα έρθουμε αντιμέτωποι με quests για όλα τα γούστα, μέχρι να φτάσουμε γύρω στο 12 επίπεδο. Αφού τελειώσουμε με όλη την ιστορία της περιοχής, θα μας ζητηθεί να διαλέξουμε εάν θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την σκληροτράχηλη Horde ή να ενταχθούμε στις στρατιές της γενναίας Alliance. Αυτό είναι άκρως ενδιαφέρον, μιας και η είναι πρώτη φορά που το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε μια φυλή, η οποία μπορεί να γίνει μέλος οποιασδήποτε από τις δύο συντεχνίες επιθυμούμε. Τέλος, όπως και στην αρχική περιοχή των Goblins, τα Lost Isles, άπαξ και φύγουμε από το νησί, δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό.

Η γη της Pandaria - Η ιστορία

Ας περάσουμε τώρα στο βασικό κομμάτι του πακέτου επέκτασης, μιας και ενδιαφέρει τους περισσότερους. Η ιστορία ξεκινάει με μια ναυμαχία που έγινε κοντά στα παράλια της Pandaria, μιας ηπείρου που είχε μείνει κρυμμένη για χιλιάδες χρόνια. Μετά από μια πολύωρη σύγκρουση, τα καράβια και των δύο υπερδυνάμεων καταστρέφονται ολοσχερώς.

WoW_pandaria_image_03-thumb.jpgΌταν τα νέα φτάνουν πίσω στην Stormwind, την πρωτεύουσα της Alliance, ο βασιλιάς Varian αναστατώνεται και στεναχωριέται βαθύτατα, μιας και ένα από τα χαμένα πλοία μετέφερε το γιο του και διάδοχο του θρόνου, Anduin. Φυσικά, διατάζει αμέσως όλο το στόλο της συμμαχίας να πλεύσει τάχιστα προς τη νέα αυτή ήπειρο, ελπίζοντας ότι ο γιος του θα είναι ακόμα ζωντανός. Βεβαία, τα νέα για την εν λόγω ναυμαχία δεν έφτασαν στα αυτιά μόνο του μονάρχη της Stormwind, αλλά και του πολέμαρχου της Horde, του αδίστακτου και φιλοπόλεμου Garrosh Hellscream. O αρχηγός των δυνάμεων της Horde διατάζει και αυτός με τη σειρά του όλες τις δυνάμεις του να ξεκινήσουν αμέσως για τη νέα, αχαρτογράφητη γη και να την κατακτήσουν στο όνομα το δικό του και της Horde.

Ενώ οι νέοι παίκτες, που θα διαλέξουν να ξεκινήσουν με Pandaren χαρακτήρα, θα βρεθούν στις ακτές του Wondering Isle, όλοι οι υπόλοιποι θα αρχίσουν το ταξίδι τους από τη μυστηριώδη ήπειρο της Pandaria. Ως παίκτες της Horde και της Alliance θα πρέπει να πείσουμε τις ιθαγενείς φυλές να έρθουν με το μέρος μας, κάτι που όμως θα έχει καταστροφικά επακόλουθα. Όλες αυτές οι αψιμαχίες πρόκειται να ξυπνήσουν τις καταχθόνιες δυνάμεις “Sha”, οι οποίες θα ρίξουν στην καταστροφή και το χάος όλα τα πλάσματα της Pandaria.

WoW_pandaria_image_04-thumb.jpgΒέβαια, ενώ εμείς θα παλεύουμε μεταξύ μας για την κυριαρχία της νέας ηπείρου, οι πολέμαρχοι των Mogu θα έρθουν ξανά σε επαφή με τους παλαιούς τους συμμάχους, τους trolls της Zalandar, σε μια προσπάθεια να ξαναγίνουν η κυρίαρχη φυλή της Pandaria και να σκλαβώσουν για άλλη μια φορά τους καλοκάγαθους Pandaren. Μακριά από τις γραμμές ανεφοδιασμού των Horde και Alliance, εμείς πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, ενώ παράλληλα να μάθουμε για τους ιθαγενείς πληθυσμούς της περιοχής.

{PAGE_BREAK}

Η γη της Pandaria - Οι περιοχές

Το World of Warcraft: Mists of Pandaria είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πακέτο επέκτασης του παιχνιδιού, μιας και περιλαμβάνει επτά βασικές περιοχές, που η κάθε μια από αυτές έχει το μέγεθος των Twilights Highlands ή μεγαλύτερες. Η νέα περιπέτεια ξεκινάει από την πρωτεύουσα της κάθε συντεχνίας, όπου και πρέπει να τελειώσουμε μια σειρά από quests, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο Jade Forest. Το Jade Forest είναι η πρώτη περιοχή που θα επισκεφθούμε στην ήπειρο της Pandaria. Πρόκειται για ένα καταπράσινο, τροπικό δάσος με πολλά πλάσματα που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στον κόσμο του Azeroth, όπως τους Hozen και Jinuy. Εάν είμαστε μέλη της Alliance, θα προσπαθήσουμε να πάρουμε με το μέρος μας τους Jinuy, μια σοφή φυλή πλασμάτων που μοιάζουν με ανθρωπόμορφα ψάρια.

Από την άλλη, όσοι από εσάς είστε μέλη της Horde, θα σας ζητηθεί να συμμαχήσετε με τους εχθρούς των Jinuy, τους πιθηκόμορφους Hozen. Δυστυχώς, η επιρροή μας επάνω σε αυτά τα καημένα πλάσματα θα είναι τόσο μεγάλη, που θα αρχίσουν εχθροπραξίες όπως ποτέ στο παρελθόν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων ποσών αρνητικής ενέργειας, η οποία θα εμφανιστεί ως δαίμονες Sha.

WoW_pandaria_image_05-thumb.jpgΑφού φτάσουμε τουλάχιστον το ογδοηκοστό έκτο επίπεδο, μας δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουμε βόρεια προς τους πανέμορφους λόφους του Valley of the Four Winds. Η περιοχή περιλαμβάνει πολλούς λοφίσκους, έναν μικρό αριθμό από λόφους και έλη, καθώς και αρκετούς καταρράκτες, οι οποίοι χωρίζουν την όμορφη κοιλάδα σε διάφορα μέρη. Το βόρειο κομμάτι της περιοχής αποτελείται ως επί το πλείστον από φάρμες των Pandaren και το νότιο από ποτάμια και λόφους. Το Valley of the Four Winds βρίσκεται στην καρδιά της ηπείρου και αποτελεί το γεωργικό κέντρο των Pandaren. Εκεί θα πρέπει να βοηθήσουμε τους γεωργούς με τις καλλιέργειές τους, φυτεύοντας ή μαζεύοντας διάφορα φυτά.

Αυτό είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον, μιας και μας δίνεται η ευκαιρία για πρώτη φορά στο παιχνίδι να έχουμε τη δική μας φάρμα. Αν και είχαμε ακούσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μέρος των νέων μηχανισμών gameplay του Mists of Pandaria, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το πόσο διασκεδαστικό θα ήταν τελικά.

WoW_pandaria_image_06-thumb.jpgΤελειώνοντας με όλα τα quests που είχαμε να κάνουμε στο Valley of the Four Winds, προχωρούμε σιγά - σιγά νότια στη μυστηριώδη περιοχή των Krasarang Wilds. Εκτός του ότι μπορούμε να φτάσουμε εκεί κολυμπώντας, υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι γης που συνδέει την περιοχή με την υπόλοιπη ήπειρο. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αποτελείται από μια πυκνή ζούγκλα, με μόνο το βόρειο τμήμα της να περιλαμβάνει πεδιάδες και λοφίσκους. Μπορούμε να βρούμε θεόρατα δέντρα σε κάθε γωνιά, καθώς και μερικούς ποταμούς που διασχίζουν την αρχέγονη γη.

Οι λόφοι της απόγνωσης χωρίζουν την περιοχή από το Valley of the Four Winds, ενώ το μόνο που μπορούμε να βρούμε στα νότια σύνορά της είναι η απεραντοσύνη της Great Sea. Σε αυτήν την περιοχή θα ανακαλύψουμε πολλά αρχαία μυστικά της Pandaria, εμβαθύνοντας έτσι στην ιστορία της ηπείρου. Επίσης, θα έρθουμε για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τους μισητούς Mogu, οι οποίοι -όπως προείπαμε- θα κάνουν τα πάντα για να ξανακερδίσουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι δικαιωματικά δικό τους.

WoW_pandaria_image_07-thumb.jpgΑφού ολοκληρώσουμε την εξερεύνηση μας στα Krasarang Wilds και έχοντας, επίσης, ολοκληρώσει όλα τα quests στο Valley of the Four Winds, το παιχνίδι μας επιβραβεύει με το μας να χαρίσει πρόσβαση σε ένα νέο quest hub, το οποίο περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέρουσες προκλήσεις και δίνει ένα φινάλε στις ιστορίες και των δύο περιοχών. Κατά τη γνώμη μας, αυτή η τελική ομάδα από quests ήταν πολύ καλοφτιαγμένη, κλείνοντας την ιστορία με κατάλληλο τρόπο και φέρνοντάς μας ξανά σε επαφή με γνώριμους χαρακτήρες από τις δύο περιοχές. Μόλις τελειώσουμε με αυτό το ευχάριστο διάλειμμα, συνεχίζουμε το ταξίδι μας βόρεια στις αχανείς κορυφές του Kun-Lai Summit.

Στην εν λόγω περιοχή, αν και έχει αρκετά ενδιαφέρουσα quests, προτιμήσαμε αυτά που μας ζητούν να φτιάξουμε ένα Alliance οχυρό. Και καθώς ολοκληρώνουμε quests, το οχυρό βελτιώνεται συνεχώς. Εδώ η Blizzard έχει κάνει την καλύτερη χρήση της τεχνικής Phasing. Η τεχνική αυτή επιτρέπει στο παιχνίδι να αλλάζει τις περιοχές, προσθέτοντας παραδείγματος χάριν χαρακτήρες ή κτήρια, καθώς κάνουμε quests.

WoW_pandaria_image_08-thumb.jpgΕνώ εξερευνούμε το Kun-Lai Summit, αρκετοί από τους NPCs θα αλλάξουν θέση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε νέες προκλήσεις και να προχωρήσουμε την ιστορία. Η περισσότερη χρήση της τεχνικής γίνεται σε φιλικές περιοχές που δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψουμε από κάποιον εχθρό. Γεωγραφικά, το Kun-Lai Summit αποτελεί την πιο βόρεια περιοχή της Pandaria, εάν φυσικά εξαιρέσουμε το άγνωστο νησί στο βορειοδυτικό τμήμα της. Πρόκειται για το πιο ψυχρό μέρος της ηπείρου και περιλαμβάνει τα πιο ψηλά βουνά ολόκληρου του Azeroth.

Βέβαια, οι νότιες περιοχές του Kun-Lai Summit είναι αρκετά πιο ζεστές, έχοντας μια φθινοπωρινή νότα, ενώ οι βόρειες περιοχές είναι σχεδόν άγονες και σκεπασμένες από ένα πυκνό πέπλο χιονιού. Μπορούμε να πούμε ότι είναι η πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα, σε ό,τι αφορά το σχεδιαστικό μέρος, ζώνη του παιχνιδιού.

{PAGE_BREAK}

Μετά από πολύωρη ενασχόληση μας με τις άγονες κορυφές του Kun-Lai Summit, περάσαμε τις πύλες του Ox και βρεθήκαμε στις Townlong Steppes. Εκεί θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Pandaren της φατρίας Shado Pan να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των Υaungol, μακρινών συγγενών των Tauren. Εκτός από τους απολίτιστους Tauren, ερχόμαστε για πρώτη φορά σε επαφή με μια άλλη εχθρική φυλή, τους Μantid. Αυτά τα υψηλής ευφυΐας εντομοειδή έδιωξαν από τα πατρογονικά τους εδάφη τους Υaungol και έχουν βάλει σκοπό τους να κατακτήσουν όλη την Pandaria. Αλλά θα μιλήσουμε εκτενέστερα για αυτούς όταν αναφερθούμε στις Dread Wastes.

Αυτή η περιοχή είναι για παίκτες μεταξύ 88ου και 89ου επιπέδου, όμως καλό θα ήταν να επιστρέψετε όταν φτάσετε στο 90στο επίπεδο, μιας και οι Shado Pan θα έχουν για εσάς πολλά ημερήσια quests για να αποκτήσετε reputation. Βέβαια, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αποτελείται από μια πληθώρα μικρών νησίδων, τα οποία έχουν πολλά περίεργα δέντρα και κτήρια που θυμίζουν το Ahn'Qiraj, κάνοντας έτσι την περιοχή να μοιάζει λες και είναι από κάποιον εξωγήινο πλανήτη.

WoW_pandaria_image_09-thumb.jpgΠροχωρώντας βαθύτερα μέσα στη νέα ήπειρο, φτάνουμε στις Dread Wastes. Η περιοχή είναι σχεδόν τελείως περιτρυγιρισμένη από τη θάλασσα και το Great Wall -κάτι σαν το σινικό τοίχος της Κίνας-, το οποίο έχτισαν οι Pandaren χιλιάδες χρόνια πριν, για να κρατήσουν την απειλή των Μantid μακριά από τα εδάφη τους. Μόλις εισερχόμαστε στις Dread Wastes από ένα μικρό άνοιγμα στο Great Wall, ερχόμαστε αμέσως αντιμέτωποι με μερικούς Μantid. Καθώς συνεχίζουμε την εξερεύνηση μας, θα προχωρήσουμε νοτιότερα προς την παραλία, αντιμετωπίζοντας ολοένα και περισσότερους καταχθόνια εντομοειδή. Όταν φτάσουμε εκεί, παρατηρήσουμε μερικά αρκετά μεγάλα νησιά όχι μακριά από την ήπειρο.

Στα περισσότερα από αυτά θα βρούμε διάφορες προκλήσεις που έχουν να κάνουμε με τους Μantid. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι άκρως ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μπορούμε ήδη να δούμε σε ένα από τα νησιά ένα τεράστιο δέντρο, το οποίο θα αποτελέσει στο προσεχές μέλλον dungeon. Ναι, πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να περιπλανηθούμε στο εσωτερικού ενός πανάρχαιου δέντρου, κάτι που δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει το Legend of Zelda.

WoW_pandaria_image_10-thumb.jpgΤο τέλος της περιπέτειας, μας βρίσκει στο μαγευτικό Vale of Eternal Blossoms. Φωλιασμένο στο κέντρο της Pandaria, είναι τελευταία περιοχή που θα συναντήσουν οι παίκτες καθώς ανεβαίνουν επίπεδα. Σε αντίθεση με προηγούμενα πακέτα επέκτασης, το Vale of Eternal Blossoms είναι μια περιοχή καθαρά ανώτατου επιπέδου, δηλαδή δεν πρόκειται να βρείτε κάποιο quest εάν δεν έχετε φτάσει στο προαναφερθέν επίπεδο. Βέβαια, μόλις τα καταφέρετε και φτάσετε 90 level, μια πληθώρα από ημερήσια quests θα ξεκλειδώσουν για εσάς, έτσι ώστε να μπορέσετε να πάρετε reputation για διάφορες συντεχνίες του Mists of Pandaria.

Επίσης, πρόκειται για την περιοχή που οι Alliance και Horde έχουν χτίσει τις κεντρικές βάσεις τους. Αυτό είναι ακόμα ένα σημείο όπου διαφέρει το Mists of Pandaria από άλλα πακέτα επέκτασης, μιας και δεν υπάρχει μια κεντρική πόλη-καταφύγιο και για τις δύο ομάδες, αλλά η κάθε μια έχει τη δική της. Οι εν λόγω βάσεις είναι γεμάτες από τραπεζίτες, δημοπράτες, έμπορους, εκπαιδευτές και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε για τις καθημερινές εξορμήσεις μας. Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να ταξιδέψετε στον υπόλοιπο Azeroth, εκτός βέβαια εάν έχετε αφήσει κάποια ανοιχτή εκκρεμότητα.

Ο Monk και τα τεχνικά χαρακτηριστικά

WoW_pandaria_image_11-thumb.jpgΤο World of Warcraft: Mists of Pandaria είναι το δεύτερο πακέτο ανάπτυξης που προσθέτει στο παιχνίδι μια νέα class. Τις περισσότερες φορές η Blizzard είναι αρκετά διστακτική όσον αφορά στην προσθήκη νέων κλάσεων, διότι είναι άκρως χρονοβόρο να μπορέσει να τις ισορροπήσει με τις παλαιότερες. Ευτυχώς, όμως, αυτή τη φορά οι προσευχές των φανατικών παικτών εισακούστηκαν. Τη νέα class, η οποία είναι ειδική στις πολεμικές τέχνες και υπερέχει στη μάχη σώμα με σώμα, μπορούν να διαλέξουν όλες οι φυλές εκτός των Goblin και Worgen.

Επίσης, μπορεί να πάρει το ρόλο ενός tank (Brewmaster), ενός damage - dealer (Windwalker) ή ενός healer (Mistweaver) ανάλογα με την εξειδίκευση που θα διαλέξει ο παίκτης. Όπως οι περισσότερες classes του παιχνιδιού -με την εξαίρεση του death knight- ο monk ξεκινάει από το επίπεδο ένα. Τέλος, χρησιμοποιεί ενέργεια για να κατατροπώσει τους αντιπάλους του, την οποία μαζεύει μέσα από συνδυασμό γροθιών, λακτισμάτων και άλλων βασικών κινήσεων.

KLss-1-thumb.jpgH Blizzard, για να προσφέρει κάτι να κάνουν οι παίκτες που είτε επιθυμούν να παίζουν ώρες ατελείωτες, είτε απλά θέλουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο πέραν των dungeons, συμπεριέλαβε ένα νέο τύπο μαχών στο Mists of Pandaria. Πρόκειται για το pet battle system, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε τα ζωάκια που έχουμε μαζέψει, τα οποία μέχρι στιγμής είχαμε μόνο για ομορφιά ή για να κάνουμε τους φίλους μας να ζηλεύουν, να πολεμούν το ένα με το άλλο. Καθώς θα κερδίζουν μάχες, θα μαζεύουν πόντους εμπειρίας, ανεβαίνοντας έτσι επίπεδα και μαθαίνοντας δυνατότερες κινήσεις. Κάνοντας χρήση αυτού του νέου συστήματος, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε πολλά achievements και, φυσικά, να “σκοτώσουμε” άφθονο από το χρόνο μας.

Το όλο εγχείρημα είναι βασισμένο στα Pokemon της Nintendo, και πιστέψτε μας όταν σας λέμε ότι είναι το ίδιο διασκεδαστικό. Φανταστείτε ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες ζωάκια για να μαζέψουμε, εάν φυσικά θέλουμε να τα πιάσουμε όλα...

{PAGE_BREAK}

Εκτός βέβαια από τα pet battles, οι παίκτες τελευταίου επιπέδου έχουν πάρα πολλά πράγματα να κάνουν στο Mists of Pandaria. Μπορούν να λάβουν μέρος σε εννέα heroic dungeons, τα οποία έχουν ικανοποιητικά επίπεδα πρόκλησης, με πολύ ενδιαφέρουσες μάχες. Τα νέα dungeons δεν είναι όσο δύσκολα ήταν αυτά του Cataclysm, μιας και η εταιρία αποφάσισε ότι αποθάρρυναν τον περισσότερο κόσμο. Επίσης, οι επίδοξοι μαχητές μπορούν να εξερευνήσουν τις προκλήσεις τριών raid dungeons, με συνολικά 14 αφεντικά, τα οποία μπορούν παίξουν σε τρεις διαφορετικές δυσκολίες (Heroic, Normal και Looking for Raid).

Βέβαια, εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι κάποια εκ των προαναφερθέντων μπουντρουμιών δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Τέλος, μπορούν να ολοκληρώσουν τα αμέτρητα quests που υπάρχουν στην ήπειρο της Pandaria, μαζεύοντας reputation με τις νέες φυλές της νέας αυτής γης. Με αυτόν τον τρόπο ξεκλειδώνουν πολλές ανταμοιβές, όπως mounts, ισχυρά αντικείμενα, pets και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας.

mop_map-thumb.jpgΣε γενικές γραμμές, το Mists of Pandaria είναι ένα περίεργο πακέτο επέκτασης, διότι ναι μεν έφερε πολλές νέες προσθήκες, αλλά άνοιξε και το δρόμο για ακόμη περισσότερες, οι οποίες ήρθαν λίγο πριν την κυκλοφορία του με το patch 5.0.4. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που έφερε το 5.0.4, το οποίο έγινε διαθέσιμο για να συνδέσει το βασικό παιχνίδι με το νέο πακέτο επέκτασης, είναι το νέο talent system, το οποίο περιλαμβάνει μόνο 6 talents και όχι 41. Επίσης, έδωσε τη δυνατότητα σε όλους του παίκτες να διαλέξουν όποια φυλή θέλουν -εκτός των Pandaren- ακόμα και εάν δεν είχαν το πακέτο επέκτασης που την έφερε στο παιχνίδι. Για να μην επαναλαμβάνουμε όλα τα νέα αυτά χαρακτηριστικά, εάν θέλετε να μάθετε για αυτά, δεν έχετε παρά να διαβάζετε το λεπτομερέστατο άρθρο μας εδώ.

Ένας νέος, λαμπρός κόσμος

Εν κατακλείδι, με την κυκλοφορία των World of Warcraft: Mists of Pandaria και του patch 5.0.4 η ομάδα ανάπτυξης του τίτλου έκανε το ακατόρθωτο. Πήρε έναν τίτλο, που έχει κυκλοφορήσει εδώ και οκτώ ολόκληρα χρόνια, και του έδωσε νέα πνοή. Με όλες τις νέες προσθήκες και τις αλλαγές στα συστήματα του παιχνιδιού, μας δίνει την αίσθηση ενός ολόφρεσκου προϊόντος, κάτι που δεν είχε συμβεί σε τέτοιο βαθμό όταν κυκλοφόρησαν τα περασμένα πακέτα επέκτασης. Βέβαια, αυτό δεν μας εκπλήσσει, μιας και η Blizzard Entertainment είναι μια από τις λίγες εταιρίες που αφουγκράζεται τις ανάγκες και τα θέλω του κοινού της. Εάν είστε πρώην παίκτης του παιχνιδιού, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να γυρίσετε πίσω στον θαυμαστό κόσμο του Azeroth.

Σάββας Πριπάκης

Θετικά

 • Μια τεράστια ήπειρος προς εξερεύνηση
 • Η φυλή των Pandaren
 • Η ολοκαίνουρια κλάση των Monks
 • Καταπληκτικά quests, γεμάτα εκπλήξεις και ενδιαφέρουσα ιστορία
 • Το νέο pet battle system
 • Δυνατότητα να παίξουμε στην πλάτη μια τεράστιας χελώνας
 • Επιστροφή των World Bosses

Αρνητικά

 • Τα γραφικά, παρά τις όποιες βελτιώσεις, έχουν αρχίσει να δείχνουν τα χρόνια τους
 • Δεν υπάρχει κάποιο νέο επάγγελμα

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (23 σχόλια)
 • Jimisdk Jimisdk 11 Νοεμβρίου 2012  | 02:00

  10 αξιζει για εμενα γιατι εχουμε καινουργια bosses αρα περισοτερα achievments αλλα ειναι και μια νεα προκληση, πεζω πολυ καιρο wow και βλεπω μεγαλυτερη βελτιωση απο cata αν και στο cata ητανε πολυ πιο δυσκολα τα quests και τα διαφορα dailies ,τα bosses εγιναν πολι πιο δησκολα και τα dailies πιο εφκολα στο pandaria αλλα οπως ειπα ολα ειναι μια καινουργια προκληση, απο pvp δεν ασχολουμε πολυ οποτε δεν μπορω να τοποθετηθω .

 • KTI_23 KTI_23 19 Οκτωβρίου 2012  | 21:22

  Aπο την beta που ειχα ασχοληθει ειχα δει ενα πολυ ποιοτικο και καλο expansion... η pandaria φαινεται τρομερη με εκπληκτικα και πανεμορφα τοπια..γενικα ο κοσμος του wow ειναι πολυ ενδιαφερον αλλα τρωει και απειρες ωρες...επισης το σεναριο που εχει φτιαξει η blizzard και ανανεωνεται με καθε expansion για να στηριξει το ολο συμπαν δειχνει πολυ γεματο και "χορταστικο..
  πολυ καλο το review Σαββα!

 • Gamer-cy Gamer-cy 18 Οκτωβρίου 2012  | 21:30

  Γιώργο είσαι θεός αχαχαχα :P

 • K850stratos K850stratos 18 Οκτωβρίου 2012  | 20:47

  @NikeFerrari XAXAXAXAXAAXAXA :D κλαίω!
  Επι του θέματος ωραίο ριβιού αλλά για μένα έχει πεθάνει η σειρά έχασα 4 χρόνια απο την ζωή μου παίζοντας το ,ΟΧΙ ευχαριστώ έχω πολύ καλύτερα παιχνίδια να ασχοληθώ.

 • NikeFerrari NikeFerrari 18 Οκτωβρίου 2012  | 20:42

  Για το expansion δεν ξέρω αλλά η συλλεκτική παίρνει 9.
  9; Παίρνετε τα πάντα απο τα πάντα για πάντα! :D

 • Patatokeftes6 Patatokeftes6 18 Οκτωβρίου 2012  | 17:54

  Βασικά η Blizzard 3εζουμάει το WoW ενώ το κάνει degrade όσο μπορεί και κάποια στιγμή 8 βγάλει το 'Titan' και 8 το κάνει δωρεάν. Μέχρι τότε απλό συνεχές degrading...
  Δε πληρώνω για κάτι χειρότερο απο private server.
  Σορυ Blizzard, better expansion next time.

 • vectorman vectorman 18 Οκτωβρίου 2012  | 16:49

  μπορει να ειναι καλο αλλα υπαρχουν πιο ωραια μμο πια με διαφορα.

 • roronoa roronoa 18 Οκτωβρίου 2012  | 15:52

  Δεν με τραβαει καθολου αυτο το expansion,ισως το τσεκαρω οταν βγαλουν το trial αλλα γενικα μου φαινεται σαν το πιο αδυνατο expansion μεχρι σημερα.

 • MokilokD MokilokD 18 Οκτωβρίου 2012  | 14:58

  9 ??? (...)

 • jerry jerry 18 Οκτωβρίου 2012  | 14:16

  Σόρρυ που ξεφεύγω από το θέμα αλλά γιατί δεν κάνετε και κανένα review για κάποιο όχι τόσο γνωστό MMO όπως το Lord of the Rings Online, το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε και expansion. Ακόμα και το Secret World το έχετε ακόμa σε preview.

 • Tony Cool Tony Cool 18 Οκτωβρίου 2012  | 13:48

  +1 noctis,jimaruto.

 • Aviram Aviram 18 Οκτωβρίου 2012  | 13:25

  jimaruto τι να πεις...

 • DeviantPuppet DeviantPuppet 18 Οκτωβρίου 2012  | 12:46

  Αν και στην αρχή ήμουν αρνητικός με την νέα κατεύθυνση που έδωσε η Blizzard στο WoW (εμφανώς πιο casual friendly) πιστεύω ότι ήταν ίσως η ορθότερη κίνηση που έκανε στο WoW μέχρι σήμερα. Το WoW χρειαζόταν ένα πιο "χαλαρό" σε ύφος expansion είχαμε μπουκώσει με το concept "Η Azeroth κινδυνεύει για ακόμα μια φορά τρέξτε να σωθείτε". Οσο για την αλλαγή στα Talents μην γελιόμαστε με το προηγούμενο σύστημα έπεφτες συνέχεια στον φάβλο κύκλο των cookie cutter builds. Δε πα να είχες 2350 talent points; Υπήρχε ένα μόνο βέλτιστο build και ήταν ένα google search μακριά. Τώρα τουλάχιστον μπορείς να "παίζεις" συνέχεια με το build σου και να το προσαρμόζεις όπως θες χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν εντελώς τα cookie cutter builds αλλα πιστεύω είμαστε σε καλύτερο δρόμο απ' ότι παλιότερα.

 • TheMastas TheMastas 18 Οκτωβρίου 2012  | 03:49

  Εγω το βλέπω απλά σαν To χειρότερο expansion του WoW by far και εκτός αυτού δεν επεκτείνει αλλά "χαλάει" αλλάζοντας και πάμπολα βασικά πραγματα απο αυτα που ίσχυαν στα προηγούμενα,όπως τα Talents πηγαίνοντας ακόμα περισσότερο πρός την casualia και την ομοιογένεια των κλάσεων,μετά το Burning crusade νομίζω το έχασε σε μεγάλο βαθμό.

 • kostas_the_cat kostas_the_cat 18 Οκτωβρίου 2012  | 02:10

  Θα ελεγα αρκετα ενδιαφερωννννννν....σαφες σαφες

 • Phant0m Phant0m 18 Οκτωβρίου 2012  | 02:02

  +φωνώ με noctis, ακριβώς ότι είπε.

 • Jimaruto Jimaruto 18 Οκτωβρίου 2012  | 01:58

  9;; Περισσότερο και από το Guild Wars 2 (8,5); Πάω να πηδήξω από το μπαλκόνι...

 • noctis noctis 18 Οκτωβρίου 2012  | 01:44

  μετά απο έναν illidan και έναν arthas μου φαίνεται απλά πολύ γελοίο να παίζεις με τα panda.ένα εχpansion φιλεριά για μένα για να τραβήξουν την ιστορία όσο δεν πάει.επίσης η απλοποίηση των skill trees ειναι επίσης ένα αρνητικό στοιχείο.ακόμα και έτσι το wow παραμένει ενα αξιόλογο mmorpg

 • Cratos Cratos 18 Οκτωβρίου 2012  | 00:16

  Ρε Σάκη μπορείς να κάνεις unboxing video για το Assassin's Creed 3 Join or Die edition και Freedom edition? Επίσης κάτι τελείως άσχετο απλά βρήκα τώρα την ευκαιρία να το πω πια από τις παρακάτω συλλεκτικές είναι η καλύτερη ? Darksiders 2 80 euro gia PC , AC3 Join or Die PS3 80 $- PC 60$, AC3 Limited PS3 60 $ kai Dark Souls prepare to die PS3 40 $ ... Να σκεφτείς με την προυπόθεση ότι δεν μπορώ να αφιερώνω πολύ χρόνο στο PC και παίζω μόνο Σ/Κ ενώ PS3 παίζω κάθε μέρα 1 - 1.30 ώρες καλά όμως τα Σ/Κ ξεσκίζομαι . Sorry για το άκυρο σχόλιο αλλά τώρα μου ήρθε και είπα να το βγάλω .

 • BraVeHeart BraVeHeart 17 Οκτωβρίου 2012  | 23:20

  Όσο κι ντεφορμέ και να είναι η Blizzard, τα παιχνίδια της είναι πάντα λουσμένα από ποιότητα.

 • Cratos Cratos 17 Οκτωβρίου 2012  | 22:33

  sorry ήθελα να πω 9, την παύλα την έβαλα κατά λάθος ...

 • DarelothJenkins DarelothJenkins 17 Οκτωβρίου 2012  | 22:26

  cratos προς τι το κραξιμο? διαβασες καν το κειμενο?

 • Cratos Cratos 17 Οκτωβρίου 2012  | 22:06

  - 9 from me.