Ταυτότητα

Fable: The Journey

Fable: The Journey

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Microsoft Hellas
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Lionhead Studios Ημ. Έκδοσης: 12/10/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox 360


Καροτσέρη τράβα...

Fable-the-journey-image-06-thumb.jpgΟ πειρασμός να ξεφύγουμε από το στενό πλαίσιο της άποψης για την ποιότητα ενός προϊόντος και να φτάσουμε σε κείμενο αγανάκτησης είναι μεγάλος. Αλλά δεν μπορεί να αποφευχθεί εύκολα. Ο Peter Molyneux είναι ένας σπουδαίος δημιουργός και χαίρει τεράστιας εκτίμησης από τον γράφοντα. Αλλά τα τραγελαφικά σκηνικά της έκθεσης E3 2011, όταν ο τέως πρόεδρος των Lionhead Studios υποχρέωνε τους δημοσιογράφους, που είδαν το Fable: The Journey, να υπογράφουν συμφωνητικά ότι αυτό που έβλεπαν δεν ήταν ένα “on-rails” παιχνίδι, δεν μπορούν να ξεχαστούν επιλεκτικά και “να πάμε παρακάτω”.

To Fable: The Journey φυσικά και είναι ένα on-rails παιχνίδι, ένα ακόμα on-rails παιχνίδι όπως δεκάδες άλλα που έχουν κυκλοφορήσει μέσα στα χρόνια για αμέτρητες πλατφόρμες, είτε μιλάμε για motion controls είτε όχι. Και είναι ένα μέτριο on-rails παιχνίδι, της σειράς, που πέρα από ένα καλογραμμένο σενάριο (για παιχνίδι του είδους) και ορισμένα πανέμορφα γραφικά, δεν έχει να προσφέρει σχεδόν τίποτα στο σύγχρονο gamer. Τουναντίον, σπιλώνει με άσχημο τρόπο το θρυλικό όνομα του franchise Fable, που τόσο πολύ αγαπήθηκε τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια και με τρόπο που θυμίζει το τραγελαφικό Fable Heroes.

To ξεκαθαρίσαμε λοιπόν. Ούτε απόλυτη ελευθερία στην περιήγηση, ούτε επανάσταση στα motion controls, ούτε... Milo. Μας τελείωσαν αυτά και πάμε να δούμε τι έχει να προσφέρει στον κάτοχο Xbox 360 και Kinect η περιπέτεια ενός ακόμα “Hero”.

Fable_the_journey_new_img01-thumb.jpgΤο Fable: The Journey τοποθετείται χρονικά μερικές δεκαετίες μετά το Fable III και έχει ως πρωταγωνιστή τον Gabriel, έναν ανέμελο νεαρό που θρέφει μια τεράστια αγάπη για τη φοράδα που σέρνει την άμαξά του. Και εδώ κρύβεται το 50% του τίτλου, αφού η Seren θα είναι το όχημα και το “εργαλείο” μετακίνησής μας στον πανέμορφο κόσμο της Albion. Και επίσης, εδώ αναδύεται η on-rails φύση του τίτλου, αφού το βασικότερο στοιχείο στο gameplay του Fable: The Journey είναι ο έλεγχος της φοράδας μέσα από εικονικά ηνία.

Στην αρχή του ταξιδιού του ο Gabriel αποκόπτεται από το καραβάνι του, και προσπαθώντας να βρει δρόμο για να το προσεγγίσει ξανά, η μοίρα τον φέρνει δίπλα σε μια Seer, μια “μάντισσα” του σύμπαντος Fable, την οποία καταδιώκει μια σκοτεινή οντότητα γνωστή μόνο ως “Corruption”. Ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να σώσει τη μάντισσα, τα μονοπάτια τους γίνονται ένα και έτσι ξεκινά ένας ακόμα αγώνας σωτηρίας της Albion. Το σενάριο του The Journey είναι πραγματικά καλογραμμένο και αντάξιο -τηρουμένων των αναλογιών- του franchise.

Fable-the-journey-image-07-thumb.jpgΑντάξια του ονόματος Fable είναι και η γενικότερη παραγωγή, αφού έχουμε πραγματικά όμορφα γραφικά με τη σφραγίδα της Unreal Engine 3 (η σεκάνς με τη μαινόμενη καταιγίδα στην αρχή και το άλογο να τρέχει μανιασμένο, καθώς και η είσοδος στο δάσος Thorndeep αργότερα στην περιπέτεια είναι πραγματικά αξιομνημόνευτες), μουσικές συνθέσεις ευχάριστες στο αυτί και σωστά τοποθετημένες εντός των διαφόρων καταστάσεων που εξελίσσονται, καθώς επίσης και άριστα voice overs, με τις βαριές, χαρακτηριστικές βρετανικές προφορές που μας έχει συνηθίσει η σειρά. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, ως παραγωγή, το πόνημα των Lionhead Studios δεν είναι shovelware, αλλά μια υψηλού budget, “περιποιημένη” προσπάθεια.

Και τα καλά τελειώνουν εδώ.

Γιατί από εδώ και πέρα τον πρώτο λόγο έχει το gameplay και η γενικότερη δομή του τίτλου, και εκεί το Fable: The Journey αποτυγχάνει οικτρά σχεδόν σε οτιδήποτε και αν προσπαθεί. Όλα σε αυτό το παιχνίδι δείχνουν χωρίς ταυτότητα, χωρίς σκοπό, χωρίς δομή, χωρίς αρχή και τέλος. Αν νομίζατε ότι το Heavy Rain ήταν interactive movie, τότε περιμένετε να δείτε τη δομή του The Journey.

Fable_the_journey_new_img02-thumb.jpgΑν νομίζατε ότι το Lollipop Chainsaw και το MGS4 είχαν υπερβολικές διακοπές του gameplay για cinematics, κάνατε λάθος, εδώ κάθε πέντε λεπτά gameplay, ακολουθούνται από ακόμα πέντε διαλόγων, κινηματογραφικών σκηνών και χρόνου φόρτωσης. Εκεί που το παιχνίδι “παίρνει μπροστά”, έρχεται μια ακόμα διακοπή, με την Theresa (την προαναφερθείσα μάντισσα, που στους fans του Fable θα είναι σίγουρα γνωστή...) να φλυαρεί σκόρπιες αναφορές στο lore της Albion, που μόνο ο μυημένος στο franchise Fable θα “τσιμπήσει” και ο αδαής θα ακούει σαν “μπλα, μπλα, μπλα”, την ώρα που ο Gabriel “δεν θέλει να γίνει ήρωας, γιατί δεν πιστεύει στον εαυτό του” κ.λπ. κ.λπ.

{PAGE_BREAK}

Fable-the-journey-image-04-thumb.jpgΗ αλήθεια είναι ότι λίγες ώρες μετά η κατάσταση στρώνει, αλλά ποιος θα αντέξει “λίγες ώρες”; Αυτό δεν το λέμε για τα προαναφερθέντα, γιατί θα υποθέσουμε ότι η υπερβολικά “κινηματογραφική” δομή από κάποιους θα ξεπεραστεί και σε κάποιους άλλους, γιατί όχι, ίσως και να αρέσει. Το αν θα αντέξει κάποιος να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές του αντοχές σε ό,τι αφορά κάτι που λέγεται “Kinect”. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν φτάσαμε στο τέλος του Fable: The Journey. Και πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να τα καταφέρουμε όσο και αν προσπαθούσαμε. Και αυτό διότι το υπόλοιπο 50% του gameplay (με το πρώτο να είναι ο έλεγχος του αλόγου), που αφορά στις μάχες με τα ξόρκια, είναι πραγματικά “unplayable”.

Το παιχνίδι ζητά από τον παίκτη τα εξής: Να καθίσει σε έναν καναπέ ακριβώς απέναντι από το Kinect και χρησιμοποιώντας μόνο τα δύο του χέρια να τινάζει τα ηνία της Seren για να ξεκινήσει το βηματισμό της, δύο φορές ακόμα για να τρέξει η φοράδα, και να τραβήξει τα χέρια πίσω για να επιβραδύνει ή να φέρει την άμαξα σε πλήρη στάση. Εδώ όλα δουλεύουν σωστά και σπανίως συναντήσαμε πρόβλημα στον έλεγχο της τεράστιας φοράδας. Αντιθέτως, το όλο concept είναι γοητευτικό και πολλές στιγμές ακόμα και απολαυστικό. Αλλά κάποια στιγμή έρχεται η ανάγκη για τον Gabriel να κατέβει από την άμαξα, ούτως ώστε να εξερευνήσει (πάντα σε προκαθορισμένα σημεία και μονοπάτια) διάφορα τμήματα του χάρτη. 

Fable-the-journey-image-08-thumb.jpgΕδώ το Fable: The Journey αποδεικνύεται σε μια από τις χειρότερες στιγμές του Kinect. Όσο και αν προσπαθήσαμε να ρυθμίσουμε το περιφερειακό, όσα είδη φωτισμών στο δωμάτιο και αν δοκιμάσαμε (cool daylight λαμπτήρες, warm light λαμπτήρες, φως ημέρας) τα ξόρκια που πηγάζουν από τα μαγικά Gauntlets του Gabriel απλά δεν δουλεύουν. Η βασική αρχή gameplay εδώ είναι παρόμοια με το χειρισμό των ηνίων, με χρήση μόνο των δύο χεριών μας δηλαδή, όπου ο παίκτης καλείται να τινάζει τα χέρια του προς την οθόνη, με το κάθε άκρο να εξαπολύει ένα διαφορετικό ξόρκι (bolt, push, counter, fireball, shard, light – τα γνωστά ξόρκια του franchise δηλαδή).

Όμως, το default calibration είναι τόσο κακό, που μόνο 1 στις 5 βολές μας έβρισκε το στόχο... ό,τι και αν δοκιμάσαμε. Και η απόδειξη του προβλήματος ήρθε όταν ο γράφων με τη βοήθεια του τέκνου του (το οποίο έχει μια σχετική εμπειρία στα παιχνίδια Kinect) άρχισε να τινάζει τυχαία τα χέρια στον αέρα. Τότε και μόνο τότε σκοτώσαμε όλα τα Hobbes τα trolls και τα έντομα που έρχονταν κατά κύματα εναντίον μας σε κάθε στάση της άμαξας. Αυτό, όμως, σίγουρα δεν είναι “διασκέδαση”...

Δεν είναι μυστικό ότι το Kinect δεν διαθέτει την ακρίβεια ενός Move ή -ακόμα περισσότερο- ενός Wii Remote Plus, αλλά έχουμε δει κάποια παιχνίδια στο παρελθόν, που είναι σχεδιασμένα με “πονηριά” ούτως ώστε να παρακάμπτουν τους τεχνολογικούς περιορισμούς του περιφερειακού και να προσφέρουν μια αξιοπρεπή εμπειρία. Δυστυχώς, το Fable: The Journey δεν είναι ένα εξ αυτών των παιχνιδιών, με αποτέλεσμα η εμπειρία να καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά.

Fable-the-journey-image-09-thumb.jpgΜήπως τελικά ο Molyneux είχε δίκιο; Μήπως το Fable: The Journey δεν είναι on-rails; Αν δεν είναι “on-rails”, λοιπόν, τότε ο πιο δόκιμος χαρακτηρισμός που μπορούμε να αποδώσουμε στο πιο πρόσφατο πόνημα των Lionhead Studios είναι “interactive movie”. Διότι τίποτα περισσότερo από μια αλληλουχία κινήσεων των χεριών μας και προκαθορισμένων cinematics δεν έχει να προσφέρει το νέο Fable. Αν για εσάς αυτή η επιλογή των δημιουργών δεν είναι απαραίτητα κακή, και ταυτόχρονα δείξετε τεράστια υπομονή στα τερτίπια του Kinect, τότε ίσως περάσετε ορισμένες ευχάριστες ώρες στον υπέροχο κόσμο της Albion, ιδωμένο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Αν όχι, τότε μείνετε μακριά, πολύ μακριά...

Γιώργος Καλλίφας

To thread του Fable: The Journey στο forum

Θετικά

 • Καλογραμμένο σενάριο
 • Όμορφα γραφικά, που σε σημεία είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει στο Xbox 360
 • Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια σπουδαία παραγωγή
 • Όταν το Kinect δουλεύει, απολαυστικός χειρισμός...

Αρνητικά

 • ...όταν δουλεύει το Kinect...
 • Βαρετό και επαναλαμβανόμενο gameplay
 • On-rails μέχρι εκεί που δεν παίρνει
 • Μεγάλη η φθορά στο όνομα “Fable”

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (29 σχόλια)
 • Asansol21 Asansol21 20 Οκτωβρίου 2012  | 17:28

  katamaran φιλοσοφος?

 • assassin assassin 19 Οκτωβρίου 2012  | 15:25

  νο molynox no fable... <--- νομος

 • emerson emerson 19 Οκτωβρίου 2012  | 13:21

  Κύριε Καλλίφα πείτε την αλήθεια, προσπαθήσατε να πασάρετε τον τίτλο στους συντάκτες του g.o αλλά σας έριξαν πόρτα, κανείς δε θα άντεχε να κάνει το review..:)
  Και η πτώση του fable συνεχίζεται, έχοντας ξεκινήσει από το III που για μένα ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Με όλα αυτά δεν απόρω που ο MoLuneux έφυγε από την MS, είτε ο ίδιος τα έκανε θάλασσα, είτε απλά δε μπορούσε να δουλέψει όπως ήθελε. Πάντως απορώ με αυτά που διάβασα, πώς αυτό το παιχνίδι πέρασε τα τέστ της MS , όσον αφορά την ποιότητα των τίτλων που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα. Κρίμα για το franchise πάντως.

 • kairisg kairisg 19 Οκτωβρίου 2012  | 13:03

  Τι να πω Γιώργο..... Ευχαριστούμε για το review , το περίμενα ακόμα χειρότερο να πω την αλήθεια ! :P

 • Vlad_25 Vlad_25 19 Οκτωβρίου 2012  | 11:06

  Τη φοραδα μονο ο Psy απο το gungnam style θα μπορει να την οδηγησει!!!

 • VonCroy VonCroy 19 Οκτωβρίου 2012  | 02:26

  RIP Fable1&2

 • JIMIS_F1 JIMIS_F1 19 Οκτωβρίου 2012  | 02:04

  @Fanakis...μην ορκίζεσαι σε τέτοια πράματα γιατί ποτέ δεν ξέρεις , την ζωούλα σου δεν την λυπάσαι :) ?

 • KoulisHHH KoulisHHH 19 Οκτωβρίου 2012  | 01:43

  Το demo που έπαιξα ήταν αρκετό. Όχι άλλο.

 • marzel23 marzel23 19 Οκτωβρίου 2012  | 00:54

  Χαρά στο κουράγιο αυτών που τα παίζουν και τα κάνουν review. Respect!!! Να συμφωνήσουμε ότι ως site δεν ενδιαφερόμαστε για motion controls γιατί έτσι όπως πάει θα ενταχθούν οι συντάκτες στα βαρέα και ανθυγιεινά?:)

 • johniem johniem 18 Οκτωβρίου 2012  | 23:37

  @Fanakis. Καλά μην ορκίζεσαι και όλας, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Απλά μπορεί να αργήσει μία γενιά.

 • Fanakis Fanakis 18 Οκτωβρίου 2012  | 23:20

  Θεέ μου ας μη ζω τη μέρα που η Microsoft θα αποφασίσει να βγάλει κανένα Halo on-rails.

 • Angelos522 Angelos522 18 Οκτωβρίου 2012  | 23:08

  Παιδιά κοιτάξτε εγώ που έπεξα το demo μου άρεσε. Στα + ότι βλέπετε πιο πάνω. Μόνο το kinect μου τα χάλαγε, που και που σε κάποιες πολύ γρήγορες σκηνές. Όντως το παιχνίδι σου λέει να παίξεις καθιστός αλλά δεν τα κατάφαιρα έτσι (στο όρθιο κλασικά) όταν πήγε να να κάτσω ακριβός μπροστά του απλά δεν με έβλεπε.

 • Deathracer2009 Deathracer2009 18 Οκτωβρίου 2012  | 22:43

  Mα πως ειναι on-rails αφου ο ιδιος ο Mουλινεξ μας ειχε πρηξει οτι δεν ειναι; Το φωναζε κιολας.....:LOL: :LOL:

  YΓ. Γιωργο τα παιρνεις απο την Playstation Move...... :LOL: :LOL:

 • JCDenton13 JCDenton13 18 Οκτωβρίου 2012  | 22:39

  Καλιφα,να τα παιρνεις φορα παρτιδα και μαλιστα απο τον Molyneux,αυτο δε το περιμενα!!!

 • Vlad_25 Vlad_25 18 Οκτωβρίου 2012  | 22:22

  Ανησυχούσα κιόλας μήπως είναι κινεκτ ονλυ και χάσω το επόμενο της σειράς, καθώς τα τρια πρωτα τα έλιωσα. Πήτερ, άντε γειααααα!!!

 • Gamer-cy Gamer-cy 18 Οκτωβρίου 2012  | 22:20

  Αγαπημένη η σειρά FABLE , όχι όμως αυτό δεν είναι fable ,και κλείνω συμφωνώντας απολυτά με το τελευταίο αρνητικό που έγραψε ο admin (Μεγάλη η φθορά στο όνομα “Fable” ) κρίμα , Πάντως παιδιά όσοι δεν έχετε παίξει τα πρώτα 3 fable μπορείτε να τα βρείτε πλεον σε εξευτελιστικές τιμές ,και είναι παιχνιδαρες

 • TheMastas TheMastas 18 Οκτωβρίου 2012  | 22:15

  Μετριο, Ομως καλυτερο απο οτι το περίμενα,πολυ ομορφο και μεγαλη παραγωγή που θα μπορούσε,εαν δούλευε πιο σωστα να είναι ο καλύτερος τίτλος στο Kinect χαλαρά .
  Νομιζω οτι τελικά αυτα που υπόσχονταν θα τα δούμε πραγματικά λογο δυναμης στην επόμενη κονσόλα sto 720 :)

 • MIXALIS 13 MIXALIS 13 18 Οκτωβρίου 2012  | 22:12

  Σωστος ο Johnny8565.

 • Xristos94 Xristos94 18 Οκτωβρίου 2012  | 21:53

  ...πρώτα το Fable Heroes,τώρα αυτό.Πόσο να αντέξουμε;;;;

 • megathemiis megathemiis 18 Οκτωβρίου 2012  | 21:47

  Τελικα έχουν βαλθεί να καταστρέψουν το Fable...

 • Bigi Bigi 18 Οκτωβρίου 2012  | 21:31

  Ότι φοβόμασταν λοιπόν συνέβη.

 • darkhorse darkhorse 18 Οκτωβρίου 2012  | 21:23

  αρμεγμα μεχρι τελικης πτωσης....

 • amkirk94 amkirk94 18 Οκτωβρίου 2012  | 21:16

  ♫Καροτσέρη ♪ Καροτσέρη ♫

 • katamaran katamaran 18 Οκτωβρίου 2012  | 21:08

  To kinect είναι μαγνήτης σαβούρας .

 • Johnny8565 Johnny8565 18 Οκτωβρίου 2012  | 21:04

  Σιγουρα αγορα στα 0 ευρω ! :p

 • NikeFerrari NikeFerrari 18 Οκτωβρίου 2012  | 20:26

  Κρίμα. Δεν πειράζει. Είμαι και γω on-rails προς αποφυγή αγοράς μέχρι να πέσει στα 15Ε και κάτω. :D

 • JIMIS_F1 JIMIS_F1 18 Οκτωβρίου 2012  | 20:15

  για το θετικό στα γραφικά...νομίζω δεν είναι και τόσο δύσκολο να φτιάξεις καλά γραφικά σε έναν on-rail τίτλο...κατά τ' άλλα το παιχνίδι αίσχος απλά , πήραν το όνομα Fable και το αποτελείωσαν...(ακόμα και έτσι όμως δεν σώθηκε στις πωλήσεις...την 1η βδομάδα σε UK ήταν στην 37η θέση :LOL::LOL: )

 • K850stratos K850stratos 18 Οκτωβρίου 2012  | 20:10

  Σε λυπάμαι Γιώργο,επειδή βάλανε το όνομα Fable νόμιζαν ότι θα πουλήσει κιόλας,στον πάτω.

 • fakewolf fakewolf 18 Οκτωβρίου 2012  | 20:09

  τι τραβας κ εσυ ρε γιωργο...