“Για τα μπλε ανθρωπάκια; Στην οδό Ρόζγουελ 47, στο υπόστεγο νούμερο 18 κοιτάξτε”

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρωτοτυπήσουμε. Ούτε νοσταλγικές αναφορές στο πρώτο XCOM (ή UFO, όπως θέλετε πέστε το) ούτε μεμψίμοιρες και γκρινιάρικες παρατηρήσεις για το πόσο λείπουν τέτοια παιχνίδια. Λείπουν, σαφώς. Όλοι το γνωρίζουμε, αλλά ας μη γελιόμαστε· είναι η καταναλωτική συμπεριφορά του κοινού που καθορίζει την ύπαρξη και την πορεία τέτοιων παιχνιδιών. Βέβαια, υποψιαζόμαστε ότι στην περίπτωση του XCOM υπήρξε μία γενικώς αδικαιολόγητη ατολμία, καθώς τώρα τελευταία, ιδίως μέσω των ψηφιακών πλατφόρμων στα PC, τέτοιου είδους τίτλοι πηγαίνουν αρκετά καλά. Πόσο μάλλον όταν δε μιλάμε για ένα κακέκτυπο, αλλά για την επαναδημιουργία (συθέμελα) ενός από τα σημαντικότερα strategy στη gaming ιστορία.

Ίσως βέβαια να υπεισέρχονται και άλλοι λόγοι, από αυτούς που αναγκάζουν μεγάλα franchises του παρελθόντος να κολλούν σε δικαστικές αίθουσες ή γραφεία μάνατζερ, που κρίνουν το επικερδές του πράγματος ανεξάρτητα από το τι επιθυμεί το κοινό. Δεν ξέρουμε και δε θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω υποθέσεις. Όπως και να ’χει το πράγμα, το lifting της σειράς XCOM το ανέλαβε η πιο κατάλληλη ομάδα στη βιομηχανία, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η Firaxis παίζει μόνη της στο γήπεδο των turn based παιχνιδιών με υπόβαθρο διαχείρισης πόρων και πλουτοπαραγωγικών πηγών. Η σειρά Civilization δεν έχασε ποτέ ούτε το ειδικό της βάρος ούτε την αίγλη της, ενώ το πέρασμά της στις κονσόλες (με το Revolution) έγινε με μαεστρία και σπιρτάδα. Η Firaxis έδωσε στο νέο XCOM πολλά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους τίτλους της, και με μία γενναία δόση στρατηγικής και περιπλοκότητας είναι σε θέση να μας παρουσιάσει το μοναδικό παιχνίδι του είδους σε κονσόλες και ένα από τα ελάχιστα σε υπολογιστές, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και το αποτέλεσμα είναι σε θέση να ικανοποιήσει και τους πλέον δύσπιστους.

Foreign life forms inventory, suspended state of cryogenics

Το XCOΜ είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής που λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά το πεδίο της μάχης, όπου μία ομάδα επιλεγμένων μαχητών (που ξεκινούν τέσσερις στο σύνολο και φτάνουν μέχρι έξι), μέρος του μυστικού project XCOM, αντιμετωπίζει την εισβολή μιας εξωγήινης δύναμης άγνωστης προέλευσης, που όσο περνά ο χρόνος του παιχνιδιού, κλιμακώνεται με αντίστοιχο αντίκτυπο στη δυσκολία των αποστολών και στην πολυπλοκότητα των διαφόρων αποφάσεων.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά στα όσα συμβαίνουν στην υπόγεια βάση όπου εδράζει το Project XCOM. Την ώρα που οι μαχητές αντιμετωπίζουν τους εισβολείς στην επιφάνεια της Γης και απ’ άκρου σε άκρο της, μία ομάδα πολεμικών αναλυτών, επιστημόνων, και μηχανικών, δουλεύει ακούραστα ώστε πρώτον να μελετήσει όσο το δυνατό περισσότερα πράγματα σχετικά με τους εξωγήινους και δεύτερον να εξοπλίσει με νέες τεχνολογίες και δυνατότητες τους μαχητές του Project. Παράλληλα, αυτή η ομάδα είναι απολύτως υπεύθυνη (σε συνάρτηση και με την αποτελεσματικότητα των μαχητών στο πεδίο της σύγκρουσης) για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας καθώς οι επιθέσεις των εξωγήινων λαμβάνουν χώρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, και οι διασάλευση των ισορροπιών μεταξύ κρατών είναι ο πιο άμεσος κίνδυνος.

Το XCOM είναι ένα παιχνίδι το οποίο απαιτεί από τον παίκτη να είναι προσεκτικός με την κάθε κίνηση που πραγματοποιεί, είτε στο πεδίο της μάχης είτε στη διαχείριση των πόρων, και την οργάνωση των προγραμμάτων που τρέχουν στην υπόγεια βάση του project. Κάθε λάθος επιλογή και κάθε ολιγωρία ή καθυστέρηση μπορούν να έχουν μοιραία αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, το ότι το παιχνίδι δίνει μεγάλη ελευθερία στο σχεδιασμό των κινήσεων, αυτόματα σημαίνει ότι η «λάθος» κίνηση δεν είναι εύκολο να οριστεί.

Κάτι το οποίο εξαρχής θα φανεί καταστροφικό, μπορεί να αποδειχθεί σημείο κλειδί για μία επιτυχή συνέχεια και κατάληξη, ενώ μία σειρά κινήσεων που φαντάζουν ασφαλείς και προσεκτικές, μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα. Στο πεδίο της μάχης οι τέσσερις πολεμιστές που ξεκινούν εξαρχής έχουν συμβατικά όπλα και εξαρτήσεις που προσφέρουν ελάχιστη προστασία. Η αρχή γίνεται δειλά – δειλά, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για το είδος του εχθρού και την κλίμακα της εισβολής. Έμπειρη καθώς είναι η Firaxis με αυτού του είδους τα παιχνίδια, προσδίδει στον τίτλο ένα πολύ καλό ρυθμό εισαγωγής του παίκτη στο κλίμα, τους μηχανισμούς και τη στρατηγική προσέγγιση.

Οι πρώτες αποστολές δεν είναι καθόλου απαιτητικές, αλλά συστήνουν στον παίκτη δύο βασικές αρχές που θα πρέπει ευλαβικά να τηρεί: να κινεί προσεκτικά τους πολεμιστές στο πεδίο της μάχης, πάντα σε σημεία με κάλυψη και πάντα ανάλογα με την ιδιότητα του καθενός και να αποφεύγει τις μαζικές εξορμήσεις και την επιθυμία να αποκαλυφθεί όλος ο χάρτης όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Οι κινήσεις γίνονται σε γύρους, με τον κάθε πολεμιστή να έχει τη δυνατότητα να χωρίσει την κίνησή του σε δύο μέρη. Οι επιλογές που ξεδιπλώνονται είναι πολλές, με το παιχνίδι να δίνει μαστόρικα τη δυνατότητα ώστε σωστές κινήσεις να οδηγήσουν σε θεαματικά αποτελέσματα. Από την άλλη, απρόσκοπτη και καταχρηστική χρήση των κινήσεων μπορεί να οδηγήσει έναν από τους πολεμιστές σε αφανισμό και να θέσει σε κίνδυνο όλη την υπόλοιπη ομάδα. Υπομονή και σκέψη απαιτείται στη μάχη, καθώς, πέρα από όλα τα άλλα, η αντίπαλη A.I. ακόμα και στο Normal επίπεδο δυσκολίας, πολύ σπάνια κάνει λάθη.

{PAGE_BREAK}

Ο παίκτης θα παρατηρήσει κινήσεις των εξωγήινων εισβολέων που πάντα οδηγούν σε κάλυψη των νώτων τους, σε επίθεση στον πιο ευάλωτο πολεμιστή μας, καθώς και κυκλωτικές κινήσεις που επιφέρουν μεγάλα χτυπήματα και αποπροσανατολίζουν την ομάδα μας. Γενικώς, από το παιχνίδι δίνεται η εντύπωση ότι απέναντί μας έχουμε έναν πραγματικό αντίπαλο που σκέφτεται παρόμοια με εμάς, χωρίς να υποπίπτει εύκολα σε κλασικά λάθη των A.I. σε τέτοιου είδους τίτλους. Η κλιμάκωση της περιπλοκότητας στο πεδίο της μάχης πηγαίνει χέρι χέρι με το όσα συμβαίνουν στη βάση του XCOM project.

Η ομάδα των επιστημόνων, τροφοδοτούμενη συνεχώς με πρώτες ύλες και υλικό προς εξέταση και μελέτη από τις συγκρούσεις στην επιφάνεια, προχωρά με σταθερά βήματα στην κατανόηση της φυσιολογίας και της τεχνολογίας των εξωγήινων εισβολέων. Ο παίκτης μπορεί να ελέγξει το τι συμβαίνει στη βάση μόνο στα μεσοδιαστήματα των μαχών.

Η κάθε απόφαση που αφορά τη διαχείριση της επιστημονικής ομάδας ή της ομάδας των μηχανικών ή της ομάδας των στρατιωτών και των μαχητικών αεροσκαφών, απαιτεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να έχει αποτελέσματα. Kαι στο μεταξύ ο παίκτης μπορεί να αναζητεί νέα πεδία συγκρούσεων στο χάρτη της Γης, αφού η εισβολή δε σταματά ποτέ και πάντα κάτι προκύπτει κάπου στον πλανήτη. Η σειρά (αν μπορούμε να ορίσουμε μία τέτοια) με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα στην υπόγεια βάση του XCOM, έχει περίπου ως εξής: H επιστημονική ομάδα μελετά και ερευνά οτιδήποτε είναι δυνατό να περισυλλέξει η ομάδα μάχης κατά τις επαφές και συγκρούσεις με τους εξωγήινους.

Πτώματα του εχθρού (διαφόρων ειδών), τεχνολογία από τα σκάφη και τα διαστημόπλοιά τους, ζωντανά δείγματα που συλλαμβάνονται με τη βοήθεια ειδικής ακτίνας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι στρατιώτες, καθώς βεβαίως και εξωγήινο εξοπλισμό. Η μελέτη όλων αυτών οδηγεί σε ευρήματα που μπορεί να εκμεταλλευτεί η ομάδα των μηχανικών που λειτουργεί σε δύο επίπεδα.

Στο πρώτο, μεγαλώνει τη βάση, κατασκευάζοντας εργαστήρια, μηχανουργεία, μονάδες επικοινωνίας με δορυφόρους κτλ. Στο δεύτερο, εξελίσσει και βελτιώνει τον εξοπλισμό της ομάδας, δημιουργεί νέα όπλα, νέες θωρακίσεις και εξαρτήσεις, καθώς και νέα οπλική και τεχνολογική υποστήριξη για τα μαχητικά αεροσκάφη του XCOM. Τα τελευταία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση UFOs, τα οποία εντοπίζονται σε χώρες που έχουν δορυφορική κάλυψη (η οποία και αυτή είναι ευθύνη του δικού μας project). Η κατάρριψη του κάθε UFO οδηγεί σε νέα αποστολή για την ομάδα μάχης, με νέα ευρήματα και ούτω καθεξής.

Selective amnesia's the story, believed foretold but who'd suspect

Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιες ισορροπίες είναι εύθραυστες. Οι χώρες που συμμετέχουν στη μυστική συμμαχία επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την εισβολή κάθε μία στο έδαφός της. Είναι απαραίτητη η κάλυψη με δορυφόρο κάθε μιας από αυτές τις χώρες, ώστε κάθε απειλή να γίνεται άμεσα αντιληπτή. Παράλληλα, πολλές φορές ο παίκτης καλείται να λάβει αποφάσεις σχετικά με το πού θα δράσει η ομάδα, αφήνοντας αναγκαστικά απροστάτευτες τις υπόλοιπες χώρες που επίσης αντιμετωπίζουν κίνδυνο.

Ο δείκτης της παγκόσμιας ισορροπίας είναι ένας δείκτης Πανικού. Όσο μία χώρα μένει ακάλυπτη χωρίς την προστασία του XCOM project και όσο η ομάδα αγνοεί τις εκκλήσεις της για βοήθεια, ο πανικός στη χώρα αυξάνεται, μέχρις ότου αυτή να εγκαταλείψει τη συμμαχία. Στην αντίπερα όχθη, χώρες που καλύπτονται σε σταθερή βάση από την ομάδα, που έχουν δορυφορική κάλυψη ώστε να αντιλαμβάνονται νωρίς τον κίνδυνο και που πολλά τους αιτήματα ικανοποιούνται (παράδοση πρώτων υλών, άμεση επέμβαση σε καταστάσεις κρίσης κλπ), παραμένουν σταθερά μέλη της συμμαχίας.

Αυτά συνεισφέρουν μηνιαίως χρηματικά ποσά που βοηθούν το project να συντηρηθεί και να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, καθώς και προσωπικό για την ενίσχυση των εργαστηρίων και των εργοστασίων. Και η αλήθεια είναι ότι οι χρηματικές απαιτήσεις για τη συντήρηση της βάσης και τη συνεχή απαιτούμενη αναβάθμιση εξοπλισμού και μέσων, είναι μεγάλες.

Με δεδομένο ότι η αθέατη όψη του project (κυριολεκτικά και μεταφορικά) λειτουργεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώνουμε μάχη με τη μάχη τους στρατιώτες της ομάδας, οι οποίοι αποκτούν όλο και πιο εξελιγμένο οπλισμό, αλλά και ιδιότητες-χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την άνοδο του επιπέδου τους. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε έναν πολεμιστή και όσο πιο αποτελεσματικός είναι στη μάχη, τόσο ξεκλειδώνουν νέα επίπεδα και νέες ιδιότητες. Αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την κλάση του στρατιώτη, οπότε άλλα είναι τα χαρακτηριστικά του Sniper, άλλα του Heavy και άλλα του Support ή Assault.

{PAGE_BREAK}

Προφανές είναι το ότι και η φροντίδα στον εξοπλισμό τους πρέπει να είναι διαφορετική. Με δεδομένο φερειπείν ότι επιθυμούμε ο Sniper να έχει μεγάλο οπτικό πεδίο και να είναι προστατευμένος από επιθέσεις που είτε θα τον αποσπάσουν είτε θα του κάνουν ζημιά, θα πρέπει να τον εφοδιάσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο Sniper Rifle και πρόσθετο εξοπλισμό, τέτοιο ώστε να έχει πρόσβαση σε απροσπέλαστα σημεία και να αυξάνει τη δυνατότητα εύστοχων χτυπημάτων από πολύ μακριά. Από την άλλη, ένας Heavy στρατιώτης, που ορμά απευθείας στη φωτιά της μάχης, απαιτεί όσο το δυνατόν ισχυρότερη θωράκιση, καθώς και οπλισμό που είναι αποτελεσματικός εκ του εγγύς.

Αναφερόμαστε δηλαδή σε κλασικές στρατηγικές τέτοιων παιχνιδιών, που (ένας ακόμα λόγος) στην περίπτωση του XCOM ενσαρκώνονται και με απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο. Η υψομετρική διαφορά των μαχητών, η σωστή κάλυψη, το οπτικό τους πεδίο, το περιθώριο των κινήσεων, όλα σχεδόν λειτουργούν άψογα, και όπως προαναφέρθηκε, η αντίπαλη A.I. ανταποκρίνεται σχεδόν ιδανικά. Ούτε απελπιστικά επιθετικά, αλλά ούτε και αφοπλιστικά απλοϊκά.

Μία ενδιαφέρουσα πτυχή του κεφαλαίου «εξοπλισμός- ιδιότητες» είναι η δυνατότητα, μετά από επαφή με συγκεκριμένο είδος εχθρού, κατασκευής ενός Psionic Laboratory που αναζητεί, ανακαλύπτει και αναπτύσσει τις πνευματικές δυνάμεις των στρατιωτών, ώστε όχι μόνο να μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά στις αντίστοιχες επιθέσεις των εξωγήινων (όπως επί παραδείγματι Mind Control) αλλά και να μπορούν να αναπτύξουν από μόνοι τους επιθετικές τακτικές αυτού του είδους. Τέλος, ένας από τους μαχητές που θα έχει αναπτύξει στο έπακρο τις ψυχικές του δυνάμεις, θα είναι το πρόσωπο κλειδί, με τη βοήθεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι τελικές επιχειρήσεις του παιχνιδιού.

The military Intelligence, two words combined that can't make sense

Συνολικά, λοιπόν, και στο κομμάτι της διαχείρισης των πόρων και του οικονομικού-στρατιωτικού-ερευνητικού management και στο κομμάτι της άμεσης μάχης, το παιχνίδι λειτουργεί ομαλότατα και εποικοδομητικά όσον αφορά την εμπειρία που αποκομίζει ο παίκτης. Όλες οι αποφάσεις και οι πράξεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης, και παρά το γεγονός ότι πολλές φορές οι αργοί ρυθμοί μπορεί να φαντάζουν άδικοι, η υπομονή εν τέλει ανταμείβεται και ο παίκτης από ένα σημείο και μετά μπορεί να δει τεράστια βελτίωση και στην εισροή πόρων και στην πορεία των διαφόρων projects που τρέχουν στην υπόγεια βάση.

Η δυσκολία του τίτλου, μπορεί να ξενίσει αρκετούς παίκτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το είδος ή και να είναι, ίσως να έχουν σκουριάσει, παρόλα αυτά ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα παιχνίδι που απαιτεί υπομονή και στρατηγική σκέψη. Σε καμία περίπτωση η λογική του «Αέρααα» δε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συνολικά πρόκειται για απαιτητικό τίτλο, που εφόσον ο παίκτης συμβιβαστεί με ορισμένες αποτυχίες του (δικές του, όχι του παιχνιδιού), δίνει και ένα σεβαστό περιθώριο λάθους. Βεβαίως, δεν είναι τα πάντα ρόδινα και υπάρχουν τομείς στους οποίους σίγουρα θα μπορούσε να υπάρξει λίγη περισσότερη προσοχή και φροντίδα από τη Firaxis.

Ξεκινώντας ακόμα από το στυλ του παιχνιδιού, πρέπει να περιμένουμε ότι σε αρκετό κόσμο ο ρυθμός αλλά και αυτά που κανείς πρέπει να κάνει κατά τη διάρκειά του, είναι δυνατόν να προκαλέσει έναν πρόωρο κορεσμό. Δυστυχώς, και σε ό,τι αφορά την ποικιλία των αποστολών και την ποικιλομορφία των χαρτών των μαχών, η Firaxis δεν έχει κάνει την απαιτούμενη δουλειά. Οι περιοχές αρχίζουν και ανακυκλώνονται πολύ γρήγορα και δεν είναι απίθανο σε ένα playthrough ο παίκτης να συναντήσει την ίδια περιοχή δύο και τρεις φορές, παρότι τεχνολογικά και εικαστικά αυτές δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο ώστε να φανταστούμε πως είναι απαιτητικές στη δημιουργία τους.

Οι ίδιες οι αποστολές χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, με ελάχιστες όμως διαφορές μεταξύ τους, αφού πάνω κάτω, κάθε φορά σκοπός είναι η εξολόθρευση κάθε εξωγήινου στο χάρτη. Τώρα, αν παράλληλα τρέχει και ένα objective που ζητά να απασφαλιστεί μια βόμβα ή να σωθεί ένα σημαντικό πρόσωπο, αυτό δε διαφοροποιεί στο βαθμό που θα περίμενε κανείς το gameplay. Το απογοητευτικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι αποστολές που προωθούν το κεντρικό σενάριο δε διαφέρουν σχεδόν σε τίποτα από τις κοινές αποστολές κατάρριψης ενός UFO ή της αντιμετώπισης μίας δύναμης εισβολής.

Αυτά που πρέπει να συλλεχθούν από τον κάθε χάρτη συλλέγονται αυτόματα και η αποστολή τελειώνει απότομα με την εξάλειψη και της τελευταίας απειλής. Ευτυχώς αυτή η έλλειψη ποικιλίας δεν έχει αντίκτυπο στο gameplay, αφού κάθε φορά, ακόμα και ένα σημείο εισόδου-εμφάνισης των εξωγήινων να αλλάζει, μπορεί να διαφοροποιηθεί ολόκληρη η στρατηγική του παίκτη. Επίσης μισή δουλειά έχει γίνει σε ό,τι αφορά τους πολεμιστές και των εξοπλισμό τους.

Η ποικιλία των όπλων είναι ανύπαρκτη και με την τελική αναβάθμιση του κάθε όπλου-εξάρτησης, ο κάθε στρατιώτης θα διατηρήσει τον εξοπλισμό του απαράλλαχτο μέχρι τέλους χωρίς να υπάρχει λόγος να τον αλλάξει. Οι τέσσερις βαθμίδες ισχύος των όπλων δεν είναι και κάτι το ρηξικέλευθο, και ο τίτλος σε αυτόν τον τομέα μένει ανεξήγητα περιορισμένος. Τέλος, έλλειψη ποικιλίας εντοπίζεται και στους εξωγήινους, ιδίως σε προχωρημένα στάδια, που τα πιο αδύναμα πρώτα είδη παύουν να εμφανίζονται λόγω παντελούς έλλειψης ισχύος.

Εν τέλει, καταλήγουμε να αντιμετωπίζουμε τέσσερα ή πέντε είδη από αυτούς, γνωρίζοντας πλέον τα πλεονεκτήματα και τα αδύναμα σημεία τους.

{PAGE_BREAK}

Από την άλλη ο ρυθμός του παιχνιδιού για τον οποίο υπάρχει μία σχετική γκρίνια στον θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου είναι κάτι το αναπόφευκτο, και με δεδομένο ότι μιλάμε για τη Firaxis, πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι τα πάντα (τα πάντα) απαιτούν χρόνο και turns. Κι εδώ, το πλέον χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η υπομονή έως ότου οι κόποι και οι αιματηρές θυσίες να αρχίσουν να ανταμείβονται. Επιπροσθέτως, πρέπει να λάβουμε υπόψη και το ότι, όσο και αν είμαστε απογοητευμένοι από τις επιδόσεις μας στη διάρκεια ενός campaign, η συνολική εμπειρία θα μπορούσε να αποδειχθεί το καλύτερο tutorial για ένα δεύτερο, πιο συγκροτημένο και πιο μελετημένο playthrough, με τον παίκτη να γνωρίζει πλέον τι μπορεί να κάνει και με τι μπορεί να το πετύχει.

Υπ’ αυτή την έννοια, το XCOM έχει το απαραίτητο replayability. Το πλήθος των ενεργειών και η περιπλοκότητα της στρατηγικής πάντα θα αφήνουν στον παίκτη την αίσθηση ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερα. Και τα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας βρίσκονται εκεί ακριβώς για να δοκιμάσουν τους πιο χαλκέντερους, που έχουν αποκτήσει εμπιστοσύνη στις ικανότητες που έχουν συλλέξει. Ειδικά το Ironman Mode, με τη δυνατότητα ενός και μόνο save, το οποίο μάλιστα είναι auto save στο τέλος κάθε κίνησης και γύρου, είναι σε θέση να κάμψει τη μαχητικότητα και των πιο πρόθυμων παικτών.

Αισθητικά και τεχνολογικά, πέρα από το χαρακτηριστικό καρτουνίστικο στυλ της Firaxis (εδώ ελαφρώς πιο αληθοφανές) δεν έχουμε να πούμε και πολλά πράγματα. Η πολυχρησιμοποιημένη (και ίσως πολυκαιρισμένη) Unreal Engine κάνει και πάλι διεκπεραιωτικά τη δουλειά της, ώστε ούτε προβλήματα να δημιουργούνται αλλά ούτε και κανένα τεχνολογικό θαύμα να προκύπτει. Μας προκάλεσε απορία το γεγονός ότι η Firaxis αποφάσισε να αφήσει στο παιχνίδι μία και μοναδική γωνία θέασης στο χάρτη, με ένα δεύτερο (συχνά αχρείαστο) επίπεδο zoom out,και τέσσερις σταθερές γωνίες της κάμερας.

Το παιχνίδι ως τεχνολογικό μέγεθος σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί τέτοιους περιορισμούς και το πλέον θεμιτό στην περίπτωσή του θα ήταν μία ελεύθερη κάμερα με διαφορετικές γωνίες και ανοικτό zoom in – out. Αντιθέτως, αυτή η απόφαση της ομάδας ανάπτυξης δημιουργεί κάποια θέματα κατά τη διάρκεια της μάχης, αν και, γενικώς, η «διαφανοποίηση» (sic) τοίχων και εμποδίων γίνεται όταν πρέπει και όπως πρέπει.

Πάντως, με ελεύθερη κάμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα πόσο μάλλον όταν το gamepad λειτουργεί σχεδόν άψογα, παραβλέποντας βέβαια το γεγονός ότι για μία κίνηση που με το ποντίκι γίνεται με ένα κλικ, με το gamepad απαιτείται η χρήση ενός πλήκτρου η μοχλού τέσσερις και πέντε φορές. Αυτά είναι τα αναπόφευκτα προβλήματα της μετάβασης ενός αμιγούς PC τίτλου στις κονσόλες, και θα πρέπει να είναι το τελευταίο που μας απασχολεί εφόσον όλα τα υπόλοιπα έχουν γίνει σωστά. Η μουσική του τίτλου είναι του Καναδού Micahel McCann που μετά το Deus Ex Human Revolution, ντύνει με σκοτεινά και απόκοσμα χρώματα και το XCOM.

Η μουσική του έρχεται ελαφρώς σε αντιδιαστολή με το ελαφρύ ύφος της Firaxis, αλλά τελικά το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Εκτός των άλλων, το κύριο θέμα του παιχνιδιού θυμίζει πολύ την εισαγωγή που έντυνε το Deus Ex και αυτό από μόνο του μόνο κακό δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Κατά τη διάρκεια των μαχών, πάντως, αυτό που κυριαρχεί είναι ambient ήχοι ή παντελής απουσία ήχων. Η μουσική ξεκινά μόνο με την εμφάνιση των εχθρών και αυτό, αν μη τι άλλο, προσθέτει πόντους και στην αγωνία μπρος στο ανεξερεύνητο πεδίο μάχης, και στην ενίσχυση της εξωγήινης αισθητικής.

Possibly I've seen too much. Hangar 18 I know too much

Το XCOM είναι μία γενναία προσπάθεια ως προς το λανσάρισμα της σειράς στις κονσόλες. Δεν υπάρχει αντίστοιχο παιχνίδι στις δύο βασικές πλατφόρμες και είναι ένα στοίχημα το κατά πόσο ο τίτλος θα προσεταιριστεί έναν ικανοποιητικό αριθμό gamers, που είτε δεν είχαν καμιά επαφή με το είδος στο παρελθόν, είτε ακόμα και αν είχαν, την είχαν ξεχάσει. Κακά τα ψέματα, η κυριαρχία των κονσολών στην αγορά των μεγάλων κυκλοφοριών, έχει περιορίσει δραματικά το εύρος και την ποικιλία των τίτλων.

Περνάμε μία περίοδο κατά την οποία λίγο-πολύ θεωρούμε ότι οτιδήποτε δε θυμίζει FPS ή blockbuster τύπου Uncharted και Gears of War είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Στο χώρο των PC, με την τεράστια ποικιλία τίτλων, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, όχι τουλάχιστον για όσο ακόμα διάστημα μία οποιαδήποτε παραγωγή θεωρείται βιώσιμη με το 1/5 των πωλήσεων και της εμπορικής επιτυχίας που θα απαιτούσε στις κονσόλες προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Το ζητούμενο είναι οι ομάδες και οι εταιρείες που αποφασίζουν να μπουν σε αυτό το χώρο (και χορό) να μην αποθαρρυνθούν. Το ότι την ίδια περίοδο κυκλοφορούν μεγάλοι τίτλοι όπως τα Halo 4, Black Ops 2 και ΑC3, δεν έχει τίποτα να κάνει και δε θα έπρεπε να έχει να κάνει με το ότι παιχνίδια σαν το XCOM πρέπει να ευχόμαστε να βρίσκουν απήχηση σε ένα ευρύτερο κοινό.

Σάββας Καζαντζίδης

Το thread του XCOM: Enemy Unknown στο forum

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: StrategyΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: FiraxisΗμ. Έκδοσης: 12/10/2012
PEGI: 18Εκδότης: 2K GamesΠλατφόρμες: PC, Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Κλασικό turn based gameplay, με τη μοναδική φροντίδα της Firaxis
 • Μαχητική αντίπαλη Α.Ι. που δεν προκρίνει αδικίες εκ μέρους του παιχνιδιού
 • Πλούσιο υπόβαθρο διαχείρισης-αναβαθμίσεων-μελέτης ευρημάτων
 • Κάτι πολύ διαφορετικό και ανταποδοτικό για τους κατόχους κονσολών, και πολύ οικείο και περιποιημένο για τους βετεράνους του είδους

Αρνητικά

 • Αναπόφευκτη επανάληψη κάποιων μηχανισμών, και ορισμένες αποστολές – παραγεμίσματα κατά την αναμονή των βασικών αποστολών του campaign
 • H κάμερα του παιχνιδιού δε βοηθάει πάντα τον παίκτη, και απαιτεί αρκετή προσπάθεια εξοικείωσης
 • Φτωχές επιλογές στον εξοπλισμό και τις αναβαθμίσεις των πολεμιστών

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Ο Ιανουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
The Incredible Adventures of Van Helsing III, Tomb Raider Underworld και Army of Two.
Ο Δεκέμβριος στο Xbox Live Gold
Με Warhammer End Times- Vermintide και Child of Eden.
Και στο Switch τo Max: The Curse Of Brotherhood
Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του στις πλατφόρμες της Microsoft.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Aρχίζω μελέτη και επιστρέφω!!!
  EDIT: To διάβασα!Ουφφ!Τέλειο το review!Πλούσιο,δίκαιο και χορταστικό.
  Το XCOM τώρα με έχει εξιτάρει εδώ και καιρό και έχει μπεί στα άμεσα πλάνα λιωσίματος!
  Μία ερώτηση Σάββα αν έχεις την καλοσύνη,όπως είπες το παιχνίδι είναι δύσκολο με permanent deaths κλπ..Με προυπηρεσία σε advance wars και fire emblem(turn based και αυτά!) θα τα βρω σκούρα?Δεν έχω ασχοληθεί ποτε με τα UFO,X-COM....

 • Πολυ καλη, και παλι, παρουσιαση απο τον αδερφο Σαββα, τελειως αδιαφορο για μενα ,αλλα οντως μιλαμε για πολυ καλο παιχνιδι.
  Μωσε Σαββα 1 ωρα διαβαζα, κουραστηκα :)

 • Απολαυστικό και κατατοπιστικότατο το review του Σάββα , το game το έχω πάρει και ξεκινήσει στο 360 και παρά το γεγονός οτι ομολογώ οτι δεν είχα επαφή με το είδος στο παρελθόν , η ποιότητα του σε ιντριγκάρει να ασχοληθείς .

 • Οι επικεφαλίδες τα λένε όλα....Hanger 18, I know too much ;)

 • οι τιτλοι μου θυμησαν εκεινο το ωραιο easter egg στο deus ex...φιλε Σαββα μου εφτιαξες τη μερα

 • Φαίνεται πολύ καλό παιχνίδι.

 • "Κλασικό turn based gameplay"
  ΑΓΟΡΑ !

 • To παιχνιδι παει για αγορα,για αργοτερα ομως λογω ελλειψης χρηματων.Πολυ καλη η προσπαθεια αλλα και το τελικο αποτελεσμα της firaxis.Oι δυο τελευταιοι παραγραφοι στο review του Σαββα,αντικατοπτρίζουν σε μεγαλο βαθμο,το τι συμβαινει στο χωρο του video-gaming.

 • Αυτο πρεπει να ειναι πολυ καλο στο pc . Θα το κοιταξω σιγουρα .

 • @Stormbringer
  Νίκο, ναι, πιστεύω ότι μπορείς να τα θεωρήσεις ως προυπηρεσία. Αν το καλοσκεφτείς, ο πυρήνας των μηχανισμών είναι ο ίδιος.

 • Aγορα επειδη το αναπτυσσει η Firaxis Games.... βεβαια θα το παρω αργοτερα διοτι ερχεται τον Νοεμβριο το FM 2013 και λεφτα δεν υπρχουν για πολλα games...

 • Το περιμένω πως και πως! Έρωτα είχα με τα UFO. Ακόμη σκέφτομαι το Aftershock και...κλαίω!

 • Θυμάμαι ακόμη και τώρα την εποχή που έλιωνα το πρώτο UFO στον 386 μου τότε και αφιέρωνα ώρες για να ¨βαφτίσω" τους μαχητές μου με πρωτότυπα ονόματα για να βοηθηθώ με το classification στις μάχες. Διαβάζοντας το review βλέπω ότι όλοι οι μηχανισμοί που είχα αγαπήσει σε αυτό το game διατηρήθηκαν και σίγουρα θα το πάρω. Αν και θα με δελέαζε να το παίξω στις 42 ίντσες της τηλεόρασης, νομίζω πως turn based χωρίς το mouse του PC δε γίνεται!

 • Έχω κατεβάσει το demo, αλλά δεν έχω ασχοληθεί.. ακόμα. Θα μιλάμε από τους καλύτερους τίτλους της χρονιάς.

 • Από την στιγμή που είχα δει τον τίτλο του παιχνιδιού η αγορά ήταν σίγουρη.Ατελείωτες ώρες κάψιμο στα αρχικά παιχνίδια,ατελείωτες(ελπίζω) και σε αυτό.Τώρα να βγάζανε και ένα Terror from the Deep τι άλλο ήθελα.

 • Παιδιά μια μικρή διόρθωση στην αρχή κάτω απο το όνομα του παιχνιδιού γράφετε.
  για ΤΟΥΣ μπλέ ανθρωπάκια.

  Φιλικά πάντα,μην παρεξηγηθώ.

 • Δεν είναι λάθος theo, επίτηδες το έγραψε έτσι ο Καζαντζίδης.

 • Λάθος μου,συγνώμη.
  Review για WRC 3,πότε με το καλό???

 • Χρειαζόμαστε τέτοια παιχνίδια. Έκανε πολύ καλή δουλειά η Firaxis και μακάρι να τα πάει καλά ο τίτλος για να κάνει ακόμα καλύτερη δουλειά στο επόμενο XCOM. Τώρα που έγινε η "αναβίωση" της σειράς (και του είδους) δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ.
  Για άλλη μια φορά, οι στίχοι ενός metal ύμνου συνοδεύουν άψογα το review. Έτσι.

 • To review στα μάτια μου εκτινάχθηκε σταο ύψη λόγω των πλαγιότιτλών του. Thumbs up! Αρχιζω διάβασμα, γιατί το παιχνίδι φαίνεται να αξίζει!

 • Παιχνιδούκλα είναι και νομίζω οτι παραμένει πιστό στήν σειρά και την εξελίσει όσο θα έπρεπε, πολύ ντούκι και ιδιαίτερα κατατοπιστικό το review ,με το οποίο απλά λεω πως συμφωνώ και επαυξάνω !
  Ευκαιρία και για κάτι διαφορετικό με τα παλιά είχε γίνει ψιλοχαμός κάποια εποχή και εχω απο την σειρά καλές αναμνήσεις :)

 • Το διάβασα το review και πορώθηκα άσχημα μπορώ να πω!! Σίγουρη αγορά για μένα κάποια στιγμή στο μέλλον και νομίζω πως είναι ώρα να παίξω και κάνα tbs γιατί πολύ στα rts το χω ρίξει :P

 • Το μόνο που μου λείπει από τα παλιά x-com είναι το να φτιάχνεις το inventory σου πριν κάθε αποστολή :D. Όλες οι άλλες προσθήκες και αλλαγές, ανέβασαν το gameplay σε νέο επίπεδο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βάζεις ονόματα φίλων σου στην ομάδα και να δεις πόσο θα αντέξουν.
  Έτσι και βάλουν περισσότερους χάρτες και διορθώσουν την καταραμένη κάμερα (στο pc παίζω, είναι το ίδιο), θα πάει για 10ρι.

 • ωραιο θα μπει στην συλλογη κατα τα χριστουγεννα...

 • Σαββούλη, λίγες φορές διαβάζω Reviews αλλά το συγκεκριμένο το περίμενα μιας και με ενδιαφέρει πολύ το παιχνίδι, με κάλυψες στην απορία ως προς την δυσκολία του παιχνιδιού που την περίμενα στους καιρούς μας πιο εύκολη, ευτυχώς που βγήκα λάθος.
  Και μια ερώτηση: Συνάντησες κάποιο bug με το inventrory σου να χάνονται ξάφνου αντικείμενα και όπλα, ή στα saves σου να "τρως" roll back; Το διάβασα σε ένα παράπονο ενος παιδιού στο google search που έκανα για το παιχνίδι.

 • Με τη σειρά μου να πω πως το game είναι τέλειο και μόνο από το demo. Όντως ΠΡΕΠΕΙ να βγαίνουν και τέτοια games.

 • Mπά, Αλέκο, δεν είδα κάτι τέτοιο. Μήπως για PC έλεγε ο τύπος?

 • Tα μονα καυτα για μενα μεσα στο 12 ειναι αυτο και το dishonored . Αντε ειδαμε και ενα καλο στρατετζι στο ps3 . Θα περιμενω price drop παντως !

 • Εφοσον ειναι το ιδιο παιχνιδι με την pc εκδοση (και οχι τυπου Civ revolution) μπαινει στη wishlist

 • Από διάρκεια πως πάει?
  Το review πάντως φαίνεται αντικειμενικό και δίκαιο αν και ίσως λίγο αυστηρό.
  Για όποιον ενδιαφέρεται να δει πως είναι πριν το αγοράσει υπάρχουν και demos για όλες τις εκδόσεις.

 • Το έχω στα υπόψειν μου.Είναι ωραίο που βγήκε ενα καλό strategy για τις κονσόλες αλλά και φυσικά για το pc.Μπορεί να μην είμαι έμπειρος του είδους αλλά πιστεύω πως δεν χάνω και κάτι αν του δόσω μια ευκαιρία.

 • Επαιξα το demo του παιχνιδιου και δεν βρικα κατι ενδιαφερο στα γουστα μου, δεν μου αρεσουν τα παιχνιδια turn based τι να κανουνμε....

 • Είχε ρέντα ο γιατρός! 4 σελίδες. Ωραίο review Σάββα. Μου αρέσει που ενώ είναι σε κονσόλα και με χειριστήριο, μια χαρά τα πάει για RTS. Ωραία και η προσθήκη link για το thread του παιχνιδιού στο forum. Στο δεύτερο αρνητικό λείπει ένα α: προσπάθει.

 • Μπράβο φοβερό τετρασέλιδο review , όπως λέει και στον επίλογο του ο Γιατρός αυτό το διάστημα κυκλοφορούν μεγάλοι τίτλοι και προσωπικά βγαίνω εκτός προϋπολογισμού να πάρω και αυτό, οποταν θα περιμενω σε μια πτώση τιμής

 • Σχετικα με το χειρισμο θα πρέπει να παιχτεί με Pad γιατι στο PC ακουσα οτι ειναι ψιλολάθλιος ο χειρισμός χωρις pad.

 • Σάββα ψέματα θα σου πω αν απαντήσω γιατί δεν ξέρω που το έπαιζε ο τύπος. Εντάξει μπορεί να ήταν αποκλειστικά δικό του bug ή σπανιο που έχει το παιχνίδι. Μετά το Max Payne που το έχω αφήσει στην μέση το ξεκινάω χωρίς δεύτερη σκέψη!

 • Mπραβο ρε Σαββα, χορταινουμε να διαβαζουμε να διαβαζουμε καθε φορα! Παιχνιδι που μαζι με το Dishonbored παει σιγουρα για αγορα. Μονο που το ufo θα το προτιμησω μαλλον στο pc. Κι αυτο λογω ποντικιου. ;-)

 • Και για πες ρε Σαββα,εχει multiplayer?

 • Άσε Γιώργη... έχει. Το δοκίμασα ευτυχώς, αφού είχε "φύγει" το κείμενο, και δεν έγραψα τίποτα. Ίσως και να μπορούσε να γίνει λίγη δουλειά στο coop που δεν υφίσταται. Αλλά έτσι όπως το έριξαν, είναι να΄χαμε να λέγαμε. 1vs1, χωρίς καταγραφή προόδου, χωρίς τίποτα. Έπαιξα ένα ματσάκι, έφαγα με συνοπτικές κινήσεις έναν Noob, και γειά.

 • Πολυ καλο το κειμενο του Σαββα και πολυ αναλυτικο οπως παντα εξαλλου..
  ο τιτλος φαινεται καλο ωστοσο δεν μου κεντριζει ιδιαιτερα το ενδιαφερον..λεω να δοκιμασω ωστοσο το demo στο steam..

 • Μάλιστα καλό είναι αυτό Σάββα!Όχι ότι θα με πτοούσε βέβαια :)

 • Με το συγκεκριμενο παιχνιδι επαθα κατι που ειχα να παθω χρονια.Συνεχωμενες ωρες αδιακοπης ασχολιας με διαλειματα για φαι και βασικες αναγκες.Προκειτε για εξαιρετικο παιχνιδι που δεν θες να αφησεις απο τα χερια σου.

 • braveheart - πριν από 3 ημέρες και 13 ώρες
  Το περιμένω πως και πως! Έρωτα είχα με τα UFO. Ακόμη σκέφτομαι το Aftershock και...κλαίω!

  γιατι με το mind probe δεν εκλαψες???? :P :P
  ευχομαι να μοιαζει στα επιμαχα σημεια στο παλιο αλλα φυσικα να μην του μοιαζει καθολου στην ταχυτητα της μαχης... :) :) :) :)

Τελευταία Σχόλια

@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...
ξερουμε τπτ για τον
τιτλο; εχουμε
εικονα; χρονια εχω να παιξω ενα καλο τενισακι!
Επόμενο παιχνίδι που θα παίξω θα είναι το Yakuza 0. Έχω διαβάσει τόσο καλά λόγια για όλη την σειρά π...
Σε όλη την gaming "ζωή" μου δεν αξιώθηκα ποτε να ασχοληθώ με έστω και ενα Yakuza...
Έχοντας παίξει...
Φερτε πισω τα λουτμποξις μου. Πληρωνω οσο οσο και με καρτα
Μου ξυπνησε θύμησες απο valiant hearts....αυτο και μονο + Aardman ειναι αρκετο για να με κανει να πε...
Δεν θα διαφωνίσω φίλε μου Σερίφη σε όσα λες. Ο καθένας όπως απολαμβάνει τα παιχνίδια του. Άλλοι digi...
Σχετικά με το God of War και το business model που άλλες εταιρίες ίσως δεν μπορούν να ακολουθήσουν.
...