Ταυτότητα

Dishonored

Dishonored

Edition: N/A Genre: Action, Stealth Διάθεση: IGE
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Arkane Studios Ημ. Έκδοσης: 12/10/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Bethesda Softworks Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Η εκδίκηση λύνει τα πάντα...

Θα πρέπει να έχεις πολλά και μεγάλα... κότσια για να κυκλοφορείς single-player only παιχνίδι, χωρίς εκρήξεις και slow motions, λίγες ημέρες πριν την κυκλοφορία του νέου "Call of Battlefield". Κι όμως, υπάρχουν ακόμη μικρά και μη επιφανή studios που μένουν "hardcore", "old-school" ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τα, με μεγάλα κότσια. Το έκανε προσφάτως η Firaxis με το XCOM: Enemy Unknown, μία σκληρή και "άβολη" εμπειρία για λίγους, το κάνει και τώρα η Arkane με το Dishonored, το οποίο είναι και το αντικείμενο του συγκεκριμένου review.

"Για την Emily" - Το σενάριο

Στο Dishonored μπαίνουμε στα παπούτσια του Corvo Attano, του πιστού σωματοφύλακα της αυτοκράτειρας της Dunwall και της μικρής της κόρης, Emily. Το σκηνικό διαδραματίζεται σε μία αδιευκρίνιστη χρονική περίοδο, που μοιάζει με το βικτωριανό Λονδίνο, αλλά με steam-punk επιρροές. Πολύ σύντομα -στα πρώτα cutscenes για την ακρίβεια- ο Corvo πέφτει θύμα μιας απίστευτης συνωμοσίας: η αυτοκράτειρα δολοφονείται μπροστά στα μάτια του πρωταγωνιστή από μισθοφόρους assassins, οι οποίοι απαγάγουν την Emily και εξαφανίζονται. Ωστόσο, οι διεφθαρμένοι φύλακες της πόλης κατηγορούν τον Corvo για τη δολοφονία και αμέσως τον ρίχνουν στη φυλακή. Αφού ο τελευταίος βρει τρόπο να δραπετεύσει, κάποιοι άγνωστοι σύμμαχοι τον βοηθούν, ισχυριζόμενοι πως γνωρίζουν την αθωότητά του.

screen2_large-thumb.jpgΣτόχος του Corvo είναι να συνεργαστεί με αυτούς τους συμμάχους, να σώσει την Emily από τα χέρια των κακών και, φυσικά, να εκδικηθεί για το θάνατο της αυτοκράτειρας και για τις άδικες κατηγορίες προς το πρόσωπό του. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Dunwall πλήττεται και από μία θανατηφόρα πανδημία, που προκλήθηκε από αρουραίους και μετατρέπει τον πληθυσμό σε αιμοδιψή ζόμπι, οπότε ακόμη ένα εμπόδιο έρχεται απέναντι στις προσπάθειες του πρωταγωνιστή. Το σενάριο έχει μπόλικες κορυφώσεις και, εννοείται, πολλές ανατροπές ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίκτη σε υψηλά επίπεδα και να μπει στη λίστα με τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για βιντεοπαιχνίδι.

Η δράση χωρίζεται σε εννέα αποστολές, οι οποίες ενσωματώνουν και αρκετές δευτερεύουσες αποστολές. Τα main missions συνήθως ζητούν την εξόντωση κάποιου προσώπου κλειδί (βλ. Hitman, Assassin's Creed), ενώ τα side-missions βρίσκονται εκεί όχι απλά και μόνο για να εμπλουτίσουν το gameplay, αλλά βοηθούν εξαιρετικά στο ομαλό ξεδίπλωμα της ιστορίας και συνδέονται άρρηκτα με την κεντρική υπόθεση. Το lore για τον κόσμο του Dishonored φανερώνεται μέσα από τα εκατοντάδες έντυπα και φωνητικά ντοκουμέντα που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στα επίπεδα.

dishonored_new_images_04-thumb.jpgΗ πορεία που δύναται να ακολουθήσουν τα γεγονότα έγκειται στον τρόπο που θα θελήσει ο παίκτης να προσεγγίσει το στόχο του. Μπορεί να "παίξει" το παιχνίδι του στα "μουλωχτά", χρησιμοποιώντας stealth τακτικές ή, πολύ απλά, μπορεί να ακολουθήσει πολύ πιο action μονοπάτια. Το παιχνίδι, ωστόσο, φροντίζει να ανταμείβει την πρώτη εκδοχή και να τιμωρεί τη δεύτερη.

Shhh... - Το σύστημα stealth

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Όσοι περιμένετε μέσα από το Dishonored να παίξετε το επόμενο "BioShock" ή "Half-Life", μάλλον θα απογοητευτείτε. Ο τίτλος της Arkane μπορεί να δανείζεται αρκετά στοιχεία από τα προαναφερθέντα παιχνίδια -κυρίως εικαστικά- έχει όμως στη ραχοκοκαλιά του έντονες μυρωδιές από τις σειρές Thief και Deus Ex. Εν ολίγοις, είναι ένα first-person stealth παιχνίδι, που αν και μπορεί,  σε σημεία, να φορέσει action χιτώνα, δεν ενθαρρύνει σε καμία περίπτωση αυτή την προσέγγιση. Οι περιοχές που εκτελούνται τα missions βρίθουν επιλογών.

screen3_large-thumb.jpgΓια να αποφύγει την κατά μέτωπο σύγκρουση με τους φύλακες και τους λοιπούς "κυνηγούς" του, ο παίκτης θα πρέπει να εξερευνήσει τα επίπεδα και να χρησιμοποιήσει κάθε είδους πέρασμα για την όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και γρήγορη επαφή με τον τελικό στόχο. Αεραγωγοί, μυστικά περάσματα, υπόνομοι και διπλανά κτήρια είναι "σύμμαχοι" στην stealth τακτική. Βέβαια, με τη βοήθεια μίας παράξενης οντότητας, ονόματι "the Outsider", ο Corvo έχει αποκτήσει και κάποιες υπερφυσικές δυνατότητες, που και αυτές συνάδουν με τη stealth προοπτική.

Επί παραδείγματι, ο πρωταγωνιστής μπορεί να τηλεμεταφέρεται ή να κάνει possession το σώμα κάποιου αρουραίου ή ακόμη και κάποιου ανθρώπινου αντιπάλου. Τα διάφορα abilities αποκτώνται και αναβαθμίζονται αφού συλλεχθούν Bone Charms και Runes, ο εντοπισμός των οποίων γίνεται από μία ζωντανή καρδιά που έχει ο Corvo στο inventory του.

{PAGE_BREAK}

Το να περάσει ο παίκτης απαρατήρητος είναι μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί συχνό σώσιμο του παιχνιδιού και αρκετό trial and error. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η τεχνητή νοημοσύνη, που η αλήθεια είναι ότι έχει τις διακυμάνσεις της και κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Υπάρχουν δηλαδή σημεία που ο Corvo γίνεται αντιληπτός εκεί που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν έπρεπε να γίνει, αλλά και το αντίστροφο. Επιπροσθέτως, η περίπολος των στρατιωτικών φρουρών είναι προκαθορισμένη και πάνω που ο παίκτης αρχίζει να αισθάνεται οικεία με τον τρόπο που απομνημονεύει τις διαδρομές τους, όλα γκρεμίζονται στους μη στρατιωτικούς αντιπάλους, όπου ο αλγόριθμος των κινήσεών τους έχει μπει στο...random. Αυτό είνα και το μοναδικό "αγκάθι" του παιχνιδιού. Δηλαδή οι αδυναμίες της AI λειτουργούν πότε υπέρ και πότε κατά της εμπειρίας, χωρίς να αφήνει περιθώρια στον παίκτη να οικειοποιηθεί με τις παραμέτρους της.

Arghhh! - Το action μέρος

Αυτά όσον αφορά το stealth κομμάτι. Το Dishonored δίνει πληθώρα επιλογών και στους ανυπόμονους. Εκτός του βασικού ξίφους, που για έναν παράξενο λόγο δε φεύγει ποτέ από τα χέρια του Corvo, ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει πιστόλι, χειροβομβίδες, θανάσιμες παγίδες, ακόμη τόξο. Όλα τα εργαλεία του πρωταγωνιστή μπορούν να αναβαθμιστούν με νομίσματα, τα οποία και αυτά είναι διάσπαρτα στα επίπεδα. Αυτή η εκδοχή του gameplay είναι η πιο αιμοβόρα από τις δύο. Αποκεφαλισμοί και διαμελισμοί, καθώς και πολλές βάρβαρες μονομαχίες σώμα με σώμα είναι "καθημερινότητα" γι' αυτούς που θέλουν να πάνε φανερά προς το στόχο τους. Η υγεία του Corvo αναπληρώνεται με health elixirs, ενώ υπάρχει και mana bar για την εκτέλεση των υπερφυσικών δυνατοτήτων που είδαμε προηγουμένως, η οποία και αυτή αναπληρώνεται με παρόμοιο τρόπο.

screen7_large-thumb.jpgΗ action προσέγγιση, όπως προαναφέραμε, τιμωρεί τον παίκτη. Οι NPCs είναι πολύ πιο καχύποπτοι, ενώ τα κουφάρια των πτωμάτων προσελκύουν περισσότερους αρουραίους -και οι αρουραίοι στο Dishonored δεν αστειεύονται! Εννοείται πως ο συνδυασμός και των δύο προσεγγίσεων (stealth και action) είναι πιθανότατα η μοναδική βιώσιμη λύση, τουλάχιστον για το πρώτο playthrough. Τέλος, κάποιοι απλοί γρίφοι θα απαιτήσουν συγκεκριμένες κινήσεις από τον παίκτη, χωρίς όμως να τον θορυβήσουν ιδιαίτερα.

Steam-punk City 17 - Ο σχεδιασμός

Σχεδιαστικά το Dishonored "σοκάρει" με την ομορφιά του. Η Dunwall παντρεύει με μοναδικό τρόπο τη steam-punk αισθητική με το σάπιο και γκρίζο βικτωριανό τοπίο. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το εν λόγω συνονθύλευμα, σε συνδυασμό με τον, ας μας επιτραπεί η έκφραση, "καρτουνοειδή" σχεδιασμό των χαρακτήρων, είναι σπάνια. Το Οργουελικό στοιχείο, της απαγορευμένης και στρατιωτικοποιημένης κοινωνίας, είναι έντονο και δίνει μία καταθλιπτική υπόσταση στο σύνολο. Θα λέγαμε ότι η Dunwall είναι μία steam-punk City 17. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που ο σχεδιασμός του Dishonored έγινε από το Βούλγαρο δημιουργό, Viktor Antonov, ο οποίος πριν λίγα χρόνια, ως art director στη Valve, σχεδίασε τη City 17 του Half-Life 2.

Η Unreal Engine 3 φροντίζει να απεικονίσει με λεπτομέρεια τόσο τα μοντέλα των χαρακτήρων, όσο και τα τριγύρω περιβάλλοντα. Μοναδικό μας παράπονο εδώ είναι η χαμηλή ανάλυση των textures στα δάπεδα και στους τοίχους, μία αδυναμία που ευτυχώς καμουφλάρεται από το hand-drawn ψήγμα στο σχεδιασμό. Ίσως να γκρινιάζαμε λιγάκι και για τα animations των αντιπάλων, ωστόσο, αυτός ο "καρτουνοειδής" σχεδιασμός τους δε μας αφήνει και πολλά περιθώρια. Κατά τ' άλλα, ο τίτλος -τουλάχιστον στο Xbox 360, όπου και ασχοληθήκαμε- "τρέχει" ομαλότατα και με σταθερό frame rate. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σε περίπτωση που προηγηθεί εγκατάσταση στο σκληρό δίσκο της κονσόλας, οι χρόνοι φόρτωσης είναι αισθητά μικροί.

dishonored_new_images_06-thumb.jpgΗ μουσική στο Dishonored είναι επίσης "επώνυμη", καθώς γι' αυτήν εργάστηκε ο Daniel Licht, γνωστός για τη δουλειά του στην τηλεοπτική σειρά Dexter, ενώ προσφάτως τον "ακούσαμε" και στο Silent Hill: Downpour. Το πεντάγραμμο του Licht είναι γεμάτο ατμοσφαιρικά θέματα, εκτελεσμένα κυρίως στο πιάνο. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο και στο gameplay, μιας και αυτή είναι που ειδοποιεί τον παίκτη αν κάτι τείνει να πάει στραβά. Δημοφιλείς και καταξιωμένοι ηθοποιοί από τη Μεγάλη Βρετανία έχουν δανείσει τις φωνές τους στους χαρακτήρες, οπότε η ποιότητα του εν λόγω τομέα δύσκολα αμφισβητείται.

Σίγουρα όχι "dishonored"

Συνοψίζοντας, αυτό που πρέπει να μείνει από την παρουσίαση είναι ότι η Arkane, στις "παράξενες" εποχές που βιώνει η βιομηχανία, παίρνει το ρίσκο και κυκλοφορεί μία μοναχική και σκληροπυρηνική δημιουργία, που ενώ έχει περίσσια φρεσκάδα και μοντέρνο σχεδιασμό, θυμίζει κάτι από τα παλιά. Για να ολοκληρώσει κάποιος το Dishonored θα χρειαστεί από 12 μέχρι και 25 ώρες, αναλόγως του τρόπου προσέγγισης στο gameplay. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για τους παίκτες που αναζητούν multiplayer, από το οποίο θα αποσπάσουν αρκετές ώρες ενασχόλησης, το Dishonored είναι μία τίμια και πλούσια εμπειρία. Η ομορφιά του σπάνια, η ατμόσφαιρα εξαιρετική, το σενάριο λειτουργεί ολόσωστα και το gameplay βαθύ και απολαυστικό. Τι άλλο μπορεί να θέλει κανείς από ένα βιντεοπαιχνίδι;

Σάκης Καρπάς

Το thread του Dishonored στο forum

Θετικά

 • Εκπληκτικό πάντρεμα steam-punk αισθητικής, με βικτωριανή εποχή
 • Πλούσιο και βαθύ σύστημα stealth
 • Καλογραμμένο και καλοστημένο σενάριο
 • Ικανοποιητική διάρκεια, ποικιλία σε αποστολές και περιβάλλοντα, με πολλές επιλογές για τον παίκτη
 • Εξαιρετικός οπτικοακουστικός τομέας

Αρνητικά

 • Η AI εμφανίζει διακυμάνσεις και μπερδεύει σε σημεία τον παίκτη
 • Χαμηλής ανάλυσης textures δαπέδων και τοίχων

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (84 σχόλια)
 • teleiotis teleiotis 26 Δεκεμβρίου 2012  | 22:25

  Απίστευτα.. "Στιβαρό"! Game of the Year για μένα,.,

 • ground4270 ground4270 22 Οκτωβρίου 2012  | 06:54

  Μετα το Dishonored...δεν σου κανει καρδια να παιξεις αλλο παιχνιδι!
  Τελος.

 • Kjata Kjata 22 Οκτωβρίου 2012  | 03:28

  Το παιζω στο PC και φαινεται αρκετα καλο μεχρι στιγμης

 • Johan Johan 21 Οκτωβρίου 2012  | 23:39

  Αυτα ειναι παιχνιδια, θελω πιο πολλα τετοια παιχνιδια να βγαινουν που απαιτουν σκεψη και δεν ειναι μονο γιουρουσια στιλ Rambo.

 • leokasper leokasper 21 Οκτωβρίου 2012  | 20:46

  10/10 απο μενα γιατι ειχα πολυ καιρο να παιξω ενα τοσο ωραιο παιχνιδι και εθιστικο για αλλη μια φορα μπραβο στην arkane για το διαμαντι της

 • Fotis_Hellas Fotis_Hellas 21 Οκτωβρίου 2012  | 04:14

  πολύ καλό παιχνιδι

 • ground4270 ground4270 21 Οκτωβρίου 2012  | 02:45

  εχει τοσο εθιστικο gameplay που παρακαλας να μην τελειωσει!

 • Atlins Atlins 21 Οκτωβρίου 2012  | 00:32

  Καλή προσπάθεια το παιχνίδι, αλλά περίμενα πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα. Το deus ex πάντως για όσους δεν είναι φανατικοί των FPS είχε με διαφορά το καλύτερο stealth system για τέτοια παιχνίδια. υπερβολικό για παιχνίδι της χρονιάς, σύμφωνα με όσα περιμένουμε.

 • DarkAspros DarkAspros 21 Οκτωβρίου 2012  | 00:15

  Θα αγοραστεί άμεσα. Εξαρχής είχα πολλές ελπίδες για το παιχνίδι και το παρακολουθούσα και χαίρομαι που δεν απογοητεύει.

  Υ.Γ. Επιτέλους να παίξουμε και λίγο stealth !

  EDIT: Ό,τι είπε ο Nike^^^

 • Asansol21 Asansol21 20 Οκτωβρίου 2012  | 17:04

  Eνδιαφερων σαν φαν του stealth θα το κοιταξω οταν βρω χρηματα

 • NikeFerrari NikeFerrari 20 Οκτωβρίου 2012  | 16:58

  Ωραίο review. Ούτε παραγγελία μου να ήταν το παιχνίδι. Τικάρει όλα τα σημεία για μένα. Σύντομα να το απολαύσω. Stealth FTW!

 • VIPER VIPER 20 Οκτωβρίου 2012  | 16:57

  Παιχνιδάρα και δεν με πειράζει που δεν εχει και τόσο κάλα γραφικά μου θυμίζει half-life και μου αρέσει περισσότερο....

 • Johnny8565 Johnny8565 20 Οκτωβρίου 2012  | 16:15

  Πολυ ωραιο review Σακη. Παιχνιδαρα το Dishonored θα το παρω καποια στιγμη.

 • suckmedry suckmedry 20 Οκτωβρίου 2012  | 15:42

  Τι απο το πουθενα ρε παιδια? Με τετοια ομαδα απο πισω του τι αλλο ηθελε? :P
  Ωραιο κειμενο, το παιχνιδι σιγουρα δεν φερνει τιποτα νεο στο stealth αλλα ειναι τρομερα προσεγμενο και απολαυστικο. Εχω παιξει ελαχιστα μιας και δεν με παιρνει να το αγορασω τωρα δυστυχως.

 • HeavyRain HeavyRain 20 Οκτωβρίου 2012  | 15:33

  Πραγματικά απτο πουθενά.Λόγω κρίσης θα κάτσω να περιμένω ώςπου να πέσει σε βολική τιμή.Δυστυχώς

 • mrgill69 mrgill69 20 Οκτωβρίου 2012  | 15:18

  Λοιπον ο γριφος του σπαθιου που μενει παντα στα χερια του ηρωα λυθηκε.Κρατημενο χ στην xbox εκδοση βαζει το ξιφος μεσα στην θηκη.Δεν το γραφει πουθενα το εκανα τυχαια.

 • GR_Pantelis_GR GR_Pantelis_GR 20 Οκτωβρίου 2012  | 12:49

  Φαίνεται πως τα σπάει. Σίγουρη μελλοντική αγορά!

 • silve silve 20 Οκτωβρίου 2012  | 12:02

  Μπράβο, δε το περίμενα τόσο καλό το παιχνίδι γιατί δεν το ήξερα καν. Με κέρδισε! Ωραίο review.

 • ground4270 ground4270 20 Οκτωβρίου 2012  | 03:35

  Ισως το απολυτο stealth game, μετα το Thief 2.

 • spyrodavi spyrodavi 20 Οκτωβρίου 2012  | 03:02

  To εχω αρχισει και εχω παιξει περιπου 4 ωρες.ειμαι οπαδος της εταιριας καθως και στο συγκεκριμενο ειδος.ειναι απιστευτο παιχνιδι πανεμορφο και προσεγμενο.ενα μονο κακο εχει....οτι δεν ειναι fallout3!!!!Αυτη η παιχνιδαρα εχει βαλει ποοοολυ ψιλα τα stadar..........

 • mpak mpak 20 Οκτωβρίου 2012  | 02:47

  πωωωωωωω το 2004 επαιζα το Half-life ? πως περνανε τα χρονια!!!! θυμαμαι ειχα παρει καρτα γραφικων 600 ευρο για να παιξω το doom 3 και το Half-life 2

  ασχετο αλλα ειδα το σχολιο πιο πανω

 • MetalSnake MetalSnake 20 Οκτωβρίου 2012  | 01:46

  Πολύ καλό review Σάκη και πολύ καλό παιχνίδι.

 • SymphonyX13 SymphonyX13 20 Οκτωβρίου 2012  | 01:27

  Πολύ ωραίο review Σάκη για ένα πολύ καλό όπως διαβάζω παιχνίδι!! Δυστυχώς όμως εγώ και το stealth δεν τα πάμε ΚΑΘΟΛΟΥ καλά......

 • ground4270 ground4270 19 Οκτωβρίου 2012  | 23:35

  πολυ καλο και κατατοπιστικο το review.
  Για οσουσ ρωτανε για pc , ο τιτλος δεν ειναι καθολου απαιτητικος.
  Επιπλεον μπορεις να αλλαξεις το field of view σε 85 σε αντιθεση με τις κονσολες που ειναι σε 60.Και τα γραφικα , αν και λιτα, ειναι πολυ ομορφα.

 • Thanos_Gr_4 Thanos_Gr_4 19 Οκτωβρίου 2012  | 23:33

  Ωραιο review Σακη. Tο παιχνιδι ειναι ΜΑΠΑ ΕΠΑΙΞΑ ΤΟ DEMO :D :D(πλακα κανω ..... δεν υπαρχει demo)

  Y.Γ Το περιμενω απο βδομαδα (μακαρι να ερθει αυριο αλλα χλομο το κοβω)

 • mr zero-killerman mr zero-killerman 19 Οκτωβρίου 2012  | 23:16

  Ήμουν σίγουρος ότι ήταν παιχνιδάρα.Αγορά τα Χριστούγεννα σε μειωμένη τιμή...

 • BraVeHeart BraVeHeart 19 Οκτωβρίου 2012  | 23:16

  MokilokD, είπαμε, όχι τόσο. :D

 • StathisSach StathisSach 19 Οκτωβρίου 2012  | 23:12

  Ανάπτυξη από Arkane Studios (BioShock 2) και Bethesda στο publishing...δεν περίμενα τίποτα λιγότερο...Παιχνιδάρα και το Review Πολύ Καλό ... επιτέλους κάτι διαφορετικό ..σε fps.

 • MokilokD MokilokD 19 Οκτωβρίου 2012  | 23:02

  Σακη η ΑΙ με προβληματιζει που λες στα αρνητικα ... πες μου οτι δεν ειναι στυλ Crysis 2.

 • OliThai OliThai 19 Οκτωβρίου 2012  | 22:43

  Το παιχνιδι φερνει αρκετα στα Thief!Πραγμα που σημαινει οτι ειναι σιγουρη αγορα για μενα!!! :) Ωραιο review Σακη!