Ταυτότητα

Carrier Command: Gaea Mission

Carrier Command: Gaea Mission

Edition: N/A Genre: Action, Strategy Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Bohemia Interactive Ημ. Έκδοσης: 28/09/2012
PEGI: 16 Εκδότης: Mastertronic Πλατφόρμες: Xbox 360, PC


Walrus εδώ, Walrus εκεί, που είναι το Walrus; Κολλημένο στο δέντρο…

Σε μία εποχή όπου τα remakes είναι της μόδας, τί κακό θα έκανε ένα ακόμα; Στην περίπτωση του Carrier Command: Gaea Mission όχι μόνο κακό κάνει, αλλά είναι χρόνος που έχει σπαταληθεί άσκοπα και άδικα από την πλευρά των developers. Μπορεί το αρχικό Carrier Command, που είχε κυκλοφορήσει το 1988, να υπήρξε αποδέκτης πολλών βραβείων και επαίνων για τη χρήση εξαιρετικών 3D μοντέλων και φρέσκων ιδεών για την εποχή του, αλλά το remake της Bohemia Interactive καταφέρνει να κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Ένα μπερδεμένο interface και μία μικρή κρίση ταυτότητας

Αρχικά, στο Carrier Command: Gaea Mission, ενώ παραμένει καθαρά ένα strategy game, η Bohemia Interactive ενσωμάτωσε ένα FPS κομμάτι, το οποίο πραγματικά δεν έχει λόγο ύπαρξης. Τα cut scenes, το voice acting, το σενάριο και γενικότερα η συνολική παρουσίαση κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οπότε η εισαγωγή του FPS κομματιού δεν είχε να υποστηρίξει κάποιο συγκεκριμένο τομέα.

carrier-command-image-01-thumb.jpgΕυτυχώς, η δράση σε πρώτο πρόσωπο κρατάει λιγότερο από 30 λεπτά. Επιστρέφοντας στον πυρήνα του Carrier Command: Gaea Mission, οι παίκτες έχουν στην κατοχή τους ένα μεγάλο σκάφος του πολεμικού ναυτικού της United Earth Coalition. Στόχος είναι η κατάκτηση όσων περισσότερων νησιών γίνεται και εμπόδιο σε αυτό θα σταθεί η Asian Pacific Alliance, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη Γη. Η ολοκλήρωση αυτού του στόχου θα μας βοηθήσει να παράγουμε πρώτες ύλες, πυρομαχικά, περισσότερα units και, γενικότερα, θα αυξήσει τις πιθανότητές μας να νικήσουμε στην τελική μάχη.

Το σκάφος μας μπορεί να αποθηκεύσει δύο διαφορετικά είδη πολεμικών units, τα mantra και τα walrus. Ουσιαστικά, αυτά τα δύο αποτελούν τους βασικούς "επιθετικούς" που έχει στη διάθεσή της η United Earth Coalition. Τα mantra είναι αεροσκάφη σε σχήμα drone και είναι αυτά στα οποία βασιζόμαστε για τις εναέριες μάχες, ενώ τα walrus είναι αμφίβια θωρακισμένα οχήματα και, όπως καταλαβαίνετε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη στεριά και στη θάλασσα.

carrier-command-image-02-thumb.jpgΌλα τα units, μαζί και το σκάφος, χρειάζονται καύσιμα για να παραμείνουν ενεργά. Η τροφοδότηση πραγματοποιείται από την καρτέλα production, όπου εκεί οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν fuel packs, πολυβόλα, χειροβομβίδες, walrus, manta, κάψουλες και να τα παραλάβουν μέσω του σκάφους προμηθειών. Σε ό,τι αφορά την επισκευή του πολεμικού σκάφους, πραγματοποιείται και αυτή με τη βοήθεια καυσίμων. Όπως γίνεται κατανοητό, τα καύσιμα είναι κάτι με το οποίο θα ασχολούνται πολύ οι παίκτες στο Carrier Command: Gaea Mission.

Όταν, λοιπόν, μαζέψουμε τα απαραίτητα εφόδια και αποφασίσουμε να επιτεθούμε σε ένα νησί, το βασικότερο objective πάντα είναι να χακάρουμε το Command Center. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να "σπάσετε" μερικά firewalls πριν αποκτήσετε πρόσβαση στο Command Center και να ξαναχτίσετε συγκεκριμένα κτίρια με τη βοήθεια ενός production capsule, κάτι το οποίο μειώνει τη μονοτονία.

carrier-command-image-03-thumb.jpgΌλες οι εντολές που δίνουν οι χρήστες εκτελούνται μέσω ενός πολύπλοκου interface, που ακόμα και μετά από μερικές ώρες, δύσκολα θα το συνηθίσει κάποιος. Το μοναδικό όμορφο σε αυτό τον τομέα είναι το picture-in-picture display, στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε τί γίνεται σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο της μάχης ενώ κοιτάμε το χάρτη. Αν και το interface δεν χαλάει τόσο την εμπειρία που αποκομίζει ο χρήστης, σίγουρα θα μπορούσε να μην αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα ανάμεσα στα υπόλοιπα που ήδη έχει το Carrier Command: Gaea Mission.

{PAGE_BREAK}

Bugs, glitches και Walrus κολλημένα σε δέντρα και πέτρες

Ο λόγος για τον οποίο το Carrier Command: Gaea Mission δεν πετυχαίνει το σκοπό του και αποτυγχάνει γενικότερα, είναι η AΙ. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων κυμαίνεται σε καλά επίπεδα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα δικά μας units. Αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές θα πάρουν το λάθος μονοπάτι ή το μακρύτερο, θα κολλήσουν σε κάποιο εμπόδιο και δεν θα φτάσουν ποτέ στο στόχο τους, θα ξεμείνουν από πυρομαχικά και δεν θα κάνουν τίποτα για αυτό ή ακόμα θα αρνηθούν να ακολουθήσουν τον παίκτη όταν ζητηθεί μέσω της εντολής "assist".

Όλα τα παραπάνω συντελούν σε μία καταστροφική εμπειρία για τους χρήστες. Βέβαια, η κάκιστη AI δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα. Από αυτά που προαναφέραμε, είναι λογικό πως οι παίκτες θα χρειαστεί να ελέγχξουν οι ίδιοι το κάθε unit, έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως θα εκτελεστεί η εντολή. Αυτή η ανάγκη γίνεται ιδιαίτερα κουραστική από την πρώτη στιγμή και πόσο μάλλον όταν κάποιο walrus έχει κολλήσει σε μία πέτρα ή ακολουθησε το πιο μακρύ μονοπάτι.

carrier-command-image-04-thumb.jpgΈτσι, γίνεται κατανοητό πως αρκετά άτομα θα το παρατήσουν από τις πρώτες ώρες. Όχι άδικα βέβαια, αφού το περιεχόμενο που έχει να προσφέρει το Carrier Command: Gaea Mission ξεδιπλώνεται από την κατάκτηση των πρώτων 10 νησιών. Επιπροσθέτως, η μεγάλη διάρκεια του story mode λειτουργεί εις βάρος του τίτλου, καθώς το gameplay είναι επαναλαμβανόμενο σε ό,τι αφορά τις επιλογές και η προβληματική AI δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Πέρα από το story mode, η Bohemia Interactive πρόσθεσε ένα sandbox mode, στο οποίο ξεκινάτε από την αρχή με τα απαραίτητα και μάχεστε με ένα αντίπαλο σκάφος για την κατάκτηση των διαθέσιμων νησιών. Φυσικά, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με το story mode, το οποίο αποτελεί ένα μικρό tutorial, πριν εξερευνήσετε το sandbox mode.

carrier-command-image-05-thumb.jpgΚάπου εδώ είναι άξιο απορίας που η τσέχικη εταιρία δεν πρόσθεσε ένα multiplayer mode για να απολαύσουμε το sandbox mode με φίλους ή ακόμα και σε online competitive mode. Δυστυχώς, τα προβλήματα για το Carrier Command: Gaea Mission δεν σταματάνε εδώ, διότι τα γραφικά του είναι ένα ακόμα αγκάθι το οποίο μειώνει τη συνολική ποιότητά. Σε αντίθεση με το Carrier Command του 1988, το remake της Bohemia Interactive προσπαθεί να συμβαδίσει με την τωρινή γενιά, αλλά τα καταφέρνει μόνο σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό των units. Ό,τιδήποτε άλλο μέσα στο παιχνίδι αποτελείται από άσχημα και θολά textures, ελάχιστες λεπτομέρειες και μία ιδιαίτερα μουντή χρωματική παλέττα.

Ποιο Carrier Command; Εδώ έχουμε Arma III και DayZ…

Φαίνεται πως η Bohemia Interactive δεν έδωσε την απαραίτητη φροντίδα για τη δημιουργία ενός αξιόλογου remake, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να ευθύνεται στην ανάπτυξη άλλων δύο projects, του Day Z (standalone) και του Arma 3. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Carrier Command: Gaea Mission κυκλοφόρησε την ίδια σχεδόν περίοδο με το XCOM: Enemy Unknown, έναν τίτλο που υπάγεται στην ίδια κατηγορία και αποτελεί remake του UFO: Enemy Unknown.

 

Όπως θα διαβάσατε στο review του GameOver, το XCOM: Enemy Unknown είναι μία εξαιρετική αναβίωση της σειράς, σε αντίθεση με το Carrier Command: Gaea Mission. Οι λάτρεις των strategy games και ιδιαίτερα όσοι έχουν μία κλίση προς το sci-fi είναι σίγουρο πως θα επιλέξουν το XCOM: Enemy Unknown. Ακόμα όμως και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτή τη σύγκριση, η προσπάθεια της Bohemia Interactive είναι το λιγότερο ελλιπής και τουλάχιστον προσβλητική προς τη δημοτικότητα, τη ποιότητα και την θετική αποδοχή που είχε αποκτήσει το Carrier Command του 1988.

Δημήτρης Τσορβάς

Θετικά

 • Το sandbox Mode
 • Η δυνατότητα να ελέγξουμε τα units σε πραγματικό χρόνο
 • Μεγάλα νησιά προς εξερεύνηση

Αρνητικά

 • Κάκιστη και προβληματική AI
 • Κάτω του μετρίου τεχνικός τομέας
 • Πολύπλοκο interface
 • Απαράδεκτο voice acting
 • Η αχρείαστη εισαγωγή ενός FPS τμήματος
 • Ξεδιπλώνεται πολύ νωρίς, καταντώντας με αυτό τον τρόπο κουραστικό στη συνέχεια
 • Ελάχιστη βοήθεια στην εκμάθηση του βασικού χειρισμού
 • Πολλά bugs και glitches
 • Έλλειψη multiplayer

Βαθμολογία

Συμμετεχουν