Ταυτότητα

Doom III: BFG Edition

Doom III: BFG Edition

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: IGE
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: id Software Ημ. Έκδοσης: 19/10/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Bethesda Softworks Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Σε γνώριμα λημέρια

Το Doom 3: BFG Edition περιλαμβάνει το αρχικό παιχνίδι, το expansion “Resurrection of Evil” καθώς και το “The Lost Mission”, επτά αποστολές που κόπηκαν από την αρχική κυκλοφορία. Το πακέτο συμπληρώνουν τα Doom και Doom II: Hell on Earth. H κυκλοφορία τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι προφανής, με τη Bethesda να θέλει να αξιοποιήσει το κενό διάστημα μεταξύ της κυκλοφορίας του Rage και της ανάπτυξης του Doom 4, δίνοντας ένα πακέτο που εμπορικά απευθύνεται κυρίως στους κατόχους Playstation 3 και Xbox 360, θέλοντας να διευρύνει το δημογραφικό της παράλληλα με την κατάλληλη προετοιμασία του κοινού για την έλευση του Doom 4.

Οι εκδόσεις των Doom και Doom II παραμένουν οι αρχικές που κυκλοφόρησαν σε PC τη δεκαετία του ‘90, χωρίς επιπλέον προσθήκες πέραν της υποστήριξης gamepad στο χειρισμό. Οι δε κάτοχοι Xbox 360 μπορούν ήδη να τα προμηθευτούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του XBLA.

doom3 - 01-thumb.jpgΓια τον σημερινό FPS gamer με τις άπειρες επιλογές στα χέρια του, τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς ίσως να μη προσφέρουν κίνητρα προς ενασχόληση. Οι πιο... μερακλήδες, που θα περάσουν στα ψιλά γράμματα το απολίθωμα του τεχνικού τομέα, το πιθανότερο είναι να ρίξουν ένα πονηρό χαμογέλο βλέποντας πόσο δρόμο έχει διανύσει το είδος μέχρι σήμερα, ενώ οι νεότεροι θα εκπλαγούν με τους δαιδαλώδεις διαδρόμους και τα καντάρια έντασης που μπορεί να προσφέρει ο παππούς των FPS. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουν στη συλλογή τους ένα ζωντανό θρύλο, το παιχνίδι που έκανε διάσημο ένα ολόκληρο είδος

Το Doom 3 σήμερα

H κύρια ατραξιόν, όμως, του πακέτου είναι το Doom 3, που κυκλοφόρησε το 2004, προσφέροντας μια αυθεντική corridor shooter εμπειρία με έντονο horror περίβλημα. Εν αντιθέσει με τους προκατόχους του, πρόκειται σαφώς για τίτλο που ο χρόνος δεν δείχνει τόσο έκδηλα τα σημάδια επάνω του, όχι τόσο λόγο απεικόνισης, όσο δομής gameplay.

doom3 - 02-thumb.jpgΗ συσσωρευμένη δράση μέσα από γραμμικούς διαδρόμους, εξελισσόμενη σε scripted σενάρια, δείχνει περισσότερο οικεία σήμερα σε σχέση με την προσέγγιση των πρώτων Doom. Καταλυτικές αλλαγές δεν υπάρχουν στο βασικό κορμό του παιχνιδιού, εκτός μικρών παρεμβολών που θέλουν να δικαιολογήσουν την επανακυκλοφορία πέρα των καθαρά εμπορικών λόγων. Σε νέα στοιχεία σε σχέση με το πρωτότυπο θα βρούμε μερικά επανασχεδιασμένα σημεία στα επίπεδα, με το φωτισμό να έχει τονιστεί λίγο παραπάνω για ομαλότερη απεικόνιση στις μεγάλες HD τηλεοράσεις.

Μικρό γυάλισμα παρατηρούμε στο HUD και το interface του PDA, ενώ πλέον μπορούμε να χειριστούμε το φακό και το όπλο μας ταυτόχρονα, δυνατότητα που είχε γίνει ήδη διαθέσιμη μέσω mods στην PC έκδοση. Ο σχετικά μεγαλύτερος αριθμός πυρομαχικών και medkits, σε συνδυασμό με την εισαγωγή checkpoints, αντανακλούν τους ανεβασμένους ρυθμούς δράσης που θέλει να προσδώσει η id με αυτή την επανακυκλοφορία.

doom3 - 03-thumb.jpgΗ έκδοση για κονσόλες περιλαμβάνει τα απαραίτητα achievements/ trophies, ενώ για όσους ζουν κάπου απομονωμένα σε κάποιο βουνό ή έχουν καλή μόνωση σπίτι τους, η υποστηρίξη 5.1 surround ήχου θα είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη για ένα παιχνίδι που τα headsets στο απόλυτο σκοτάδι είναι ο ιδανικότερος τρόπος να λάβουμε τα μέγιστα της εμπειρίας. Φυσικά, δεν λείπει το απαραίτητο ραφινάρισμα στα γραφικά, ενώ υποστηρίζεται και 3D απεικόνιση. Όχι σπουδαία πράγματα πάντως. Ενώ υπάρχει μια αισθητή διαφορά στα μοντέλα των χαρακτήρων, εκπτώσεις έγιναν στις σκιάσεις που δημιουργεί ο φακός για να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα τα frames στην έκδοση για κονσόλες, συμβιβασμός λίγο απαράδεκτος για τα σημερινά δεδομένα.

Στην έκδοση για PC δεν θα βρούμε τις συνήθεις επιλογές για ρύθμιση των γραφικών, απουσία που σε άλλη περίπτωση σίγουρα θα κρινόταν αρνητικά, όμως κρίνοντας μια επανακυκλοφορία που στοχεύει πρωτίστως στο νέο κοινό των home consoles και κατά δεύτερο λόγο στη νοσταλγία των PC gamers, δεν έχει μεγάλη σημασία. Μόνο προς χάριν συλλογής αξίζει κάποιος που έχει τον τίτλο σε PC να επενδύσει ξανά σε αυτόν, αφού η μεν κοινότητα των modders έχει κάνει καλά τη δουλειά της, ο δε παίκτης μπορεί να βρει τον αυθεντικό τίτλο σε πολύ φθηνή τιμή.

{PAGE_BREAK}

Mε το horror gunplay

Εκείνο που είναι ζητούμενο για τον τίτλο και το υλοποιεί ικανοποιητικά είναι η απόκριση του χειρισμού με gamepad. Άμεσος, γρήγορος και απροβλημάτιστος με σωστή διάταξη των ενεργειών στα αντίστοιχα πλήκτρα. Σε αντίθεση με τον κλασσικό χειρισμό σε πληκτρολόγιο/ ποντίκι, στο gamepad δεν έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε εμείς τις ενέργειες των πλήκτρων, παρά μόνο να διαλέξουμε μεταξύ των δύο διαθέσιμων προεπιλογών. Τα στάνταρς χειρισμού των FPS τίτλων στις home consoles έχουν ανεβεί κατακόρυφα και το Doom 3 προσπαθεί χωρίς να απογοητεύει.

Θεματικά, πρόκειται για την ίδια εμπειρία που αποκομίσαμε το 2004 και αυτό είναι κάτι που μάλλον κολακεύει το παιχνίδι. Στο ερευνητικό κέντρο της εταιρίας UAC, στον Άρη, επικρατεί ο ίδιος πανικός που επικρατούσε και τότε, βάζοντας τον παίκτη για τα καλά στο κλίμα ενός στρατιώτη που παλεύει για επιβίωση, αδειάζοντας πανικόβλητος γεμιστήρες σε κάθε πλάσμα που του πετά η Κόλαση.

doom3 - 04-thumb.jpgΗ οπτικοακουστική εμπειρία είναι μια ολοένα αυξανόμενη φρίκη που μετατρέπεται σιγά σιγά σε εφιάλτη, αίσθηση αποτυπωμένη με τον πιο βάναυσο τρόπο στους αιματοβαμμένους τοίχους και διαδρόμους του ερευνητικού κέντρου. Τα επανασχεδιασμένα ηχοτοπία ντύνουν με κραυγές αγωνίας και τρόμο τους ρημαγμένους διαδρόμους, με τον παίκτη να προσπαθεί να συνέλθει από τα απανωτά και αναπάντεχα σοκ μπροστά στις ξαφνικές εμφανίσεις τεράτων. Βασιζόμενη στο παιχνίδι με το σκοτάδι, η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη ακόμα και όταν απλά στεκόμαστε άπραγοι να αφουγκραστούμε το περιβάλλον.

Σύμμαχος του παίχτη, εκτός των όπλων του, είναι το Personal Digital Assistant (PDA), στο οποίο καταγράφονται όλες οι σημαντικές πληροφορίες με τη μορφή οπτικών και ηχητικών ντοκουμέντων, καθώς και emails των υπαλλήλων της εταιρίας που βρίσκουμε διάσπαρτα στην περιπλάνησή μας, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται επιτυχώς μέχρι σήμερα για την προώθηση της μυθοπλασίας και εξιστόριση της πλοκής.

doom3 - 05-thumb.jpgΟι προσθήκες των checkpoints, της ευκολότερης εύρεσης πυρομαχικών και της δυνατότητας να έχουμε ταυτόχρονα ανά χείρας φακό και όπλο ίσως κατεβάζουν ένα σκαλί πιο κάτω την αίσθηση της επιβίωσης σε σχέση με το πως πρωτοεμφανίστηκε το Doom 3. Επίσης, η εξέλλιξη του είδους σε επίπεδο εξιστόρισης, στησίματος μάχης, τεχνικού τομέα και διαδραστικότητας στο gunplay είναι δικαιολογημένα ικανή να βγάλει εκτός τόπου και χρόνου το παιχνίδι.

Γεγονός, όμως, είναι ότι ο τίτλος στέκεται αξιοπρεπέστατα για αυτά που θέλει να δώσει στον παίκτη. Ειδικότερα για λάτρεις FPS εμπειριών όπως τα Bioshock, Metro 2033 και FEAR, στο Doom 3 θα βρουν γνώριμο έδαφος, που θα καλύψει τις horror ανάγκες τους παρά τις ρυτίδες στα γραφικά και τους μηχανισμούς.

Παραμένει Doom

To βασικό campaign με το expansion προσφέρουν ήδη χορταστική διάρκεια, με τα Lost Missions να αφήνουν στην άκρη τα όποια στοιχεία σχετικά με την ιστορία, επικεντρώνοντας στην ακατάπαυστη δράση. Το multiplayer είναι ιδιαίτερα φροντισμένο, προσφέροντας ποικίλα modes για κάθε γούστο ενώ το μπόνους των πρώτων δύο Doom συμπληρώνει επαρκώς το πακέτο.

Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους κατόχους Playstation 3 και Xbox 360 να βάλουν την τριλογία στη συλλογή τους και, ξεπερνώντας σκόπελους όπως το σκληρό ανταγωνισμό και την παλαιότητα του περιεχομένου, το τελευταίο είναι ικανό να διασκεδάσει για πολλές ώρες με τη διάρκειά του.

Οδυσσέας Γιαννιώτης

Το θέμα του Doom 3: BFG Edition στο forum

 

Θετικά

 • Όλη η τριλογία των Doom σε ένα πακέτο. Μπόλικο περιεχόμενο....

Αρνητικά

 • ...που όμως λόγω παλαιότητας και ανταγωνισμού δεν δικαιολογεί τη σχετικά υψηλή τιμή διάθεσης.

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ!!!! Στην πρωτη πτωση τιμης αγορα....

 • Old school FPS στα καλύτερα του. Απο τις περιπτώσεις που πάω και το παίρνω χωρίς καν να διαβάσω review. Ευκαιρία να παίξω για πρώτη φορά τα Lost Missions.

 • Game-σταθμός θα έλεγα, από τα καλύτερα FPS της δεκαετίας του 2000. Όποιος δε το έχει παίξει, καλό θα είναι να βιώσει την εμπειρία του. Καταπληκτική ατμόσφαιρα, στιβαρό gameplay, πάρα πολλή λεπτομέρεια στο περιβάλλον, άπιαστο art direction και φυσικά, ΑΨΟΓΑ όπλα και αίσθηση αυτών, κάτί που μας έχει συνηθήσει η id ουκ ολίγες φορές.

  Αγορά με κλειστά μάτια και στο 360, για να μπορέσω να το απολαύσω επιτέλους απροβλημάτιστα.

  Πάντως πιστεύω ότι η τιμή είναι καθώσπρεπει.

 • Περιμενα κανονικο remake αλλα δεν πειραζει!!!Η τιμη λιγο τσουχτερη αλλα αμα σκεφτεις οτι δινεις 50αρια για σημερινους τιτλους με 4-5 ωρες campaign(ονοματα δεν λεμε)ενταξει δεν ειναι και απαγορευτικη.Οποιος απο τα νεα παιδια δεν το εχει παιξει και κλαιγεται για τα horror fps και γενικως games της τωρινης γενιας η αγορα επιβαλλεται.

 • Ωραιο πραγμα για εμας τους playstation gamers που δεν εχουμε ακουμπησει doom . Μαλλον οχι full price .

 • Καπου διαβασα οτι η εκδοση για το 360 παιζει να ειναι καλυτερη απο την εκδοση για pc. Οσο αφορα τα παιχνιδια χιλιοπαιγμενα και αγαπημενα.

 • Ωραίο το review του Ανδρέα . To πήρα για PS3 , το 3 δεν το είχα παίξει αφου δεν είχα pc της προκοπής , οπότε το τσίμπησα ήδη ! :)

 • Παιχνιδάρα, απλά! Στο συγκεκριμένο τρόμαξα πιο πολύ από ότι στο Dead Space και αυτό για εμένα λέει πολλά. Αλλά 30-50 € είναι απαγορευτικά σήμερα για τόσο παλια συλλογή. Σε εκπτώσεις όμως θα τιμηθεί σίγουρα.

  Το 6 είναι για την έκδοση για PC; Τολμώ να πω πως διαβάζοντας το review περίμενα λίγο παραπάνω. Από τη στιγμή μάλιστα που, αν δεν κάνω λάθος, θεωρείται η ανώτερη τεχνολογικά έκδοση.

 • Aπλα must με την πρωτη ευκαιρια αγορα . Θελω πολυ να δω πως ηταν τα Old Shool FPS

 • Το αγορασα . Ειμαι fan της σειρας και αυτο δεν θα μπορουσε να λειπει απο την συλλογη μου.

 • Σκετη απατη η εκδοση του pc. Οχι πως ηταν ποτε τρομερα καλο το Doom3 αλλα αυτη η εκδοση ειναι ξεφτυλα.

 • @ Javatzis, yup σε PC έγινε το review. Το 6ράκι πάει συνολικά στο πακέτο. Ο PC gamer βρίσκει άνετα το τίτλο σε πολύ χαμηλή τιμή και με mods που κάνουν τα ίδια και καλύτερα πράγματα σε σχέση με την BFG Edition.

 • ΟΚ Οδυσσέα! Με κάλυψες.

 • Το τερμάτισα σε speed run φάση,πολύ γέλιο!!

 • To πακετάκι είναι καλό για αυτούς που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με την σειρά ,welcome to hell

 • Γιατί μπήκε 6; ενώ αρκετοί γράφουν ότι είναι από τα καλύτερα FPS?

 • μονο 6 ? τεσπα το doom 64 που ειχα τοτε ηταν φοβερο για το 3 δεν το εχω παιξει ποτε αλλα θυμαμαι ειχε γινει πολυ ντορος οταν αυτο κυκλοφορησε σιγουρη αγορα καθως εχει αφθονη βια φοβερα τερατα fps me horror στοιχεια υπαρχει κ sto psn

 • ta DOOM kai DOOM 2 οποιος ηταν να τα παιξει τα εχει παιξει.
  @Killerman: Το 3ο στην εποχη του εθεωρειτο ως ενας καλος τιτλος, ΟΧΙ αριστουργημα. Ειχε τα πιο εντυπωσιακα γραφικα τοτε αλλα ως εκει. Θα το επαιρνα στα 10 ευρω το πολυ

 • Γιατί για 40 ευρώ προσφέρει ένα παιχνίδι του 2004 με ελάχιστες ουσιαστικές βελτιώσεις που δεν δικαιολογούν τη τιμή.

  Για τον PC gamer είναι άνευ ουσίας αυτό το πακέτο, τους λόγους τους έγραψα παραπάνω.

  Η εμπειρία είναι δεδομένα καλή, το έγραψα και στο κείμενο. Το ερώτημα είναι πως θα φανεί σε έναν νέο παίχτη που έχει ήδη τριβή σε τίτλους-παραδείγματα που εδωσα στο κείμενο και όχι σε εμένα ή τα παιδιά που το έχουν παίξει ήδη όταν πρωτοβγήκε.

  Σε εμάς λειτουργεί και ο παράγοντας της νοσταλγίας - αθελά του ίσως - διότι ναι μεν προσφέρει αυτά που προσφέρει, ένα αυθεντικό horror corridor shooting, όμως τα σημεία που βασίζει το gameplay του, από την εξιστόριση, τα scripted events μέχρι το ίδιο το gunplay, έχουν ήδη ξεπεραστεί από τη φυσική εξέλλιξη του είδους.

  Δεν το βρίσκω δε απίθανο, ο ρυθμός του τίτλου να κουράσει τους μη έχοντες πρότινως σχέση με αυτόν.

  Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια διαχρονικότητα, γεγονός που λειτουργεί σαφώς υπέρ του παιχνιδιού, απλά το να τρέξεις να αγοράσεις το Doom III εν έτη 2012 δεν θεωρώ ότι είναι και η πιο λογική κίνηση με τέτοιον ανταγωνισμό στα FPS, εκτός κι αν όντως διψάς για παιχνίδια στο ύφος του οπότε οκ, είναι θεμιτό για τη τρέλα μας με τα παιχνίδια.

  Σκεφτόμουν να του δώσω 7 αλλά θα κορόιδευα τους PC users. Για 5 δεν το αξίζει, δεν θεωρώ πως είναι μέτριο παιχνίδι, οπότενες ένα 6 μου καθόταν ως το καταλληλότερο. Για περισσότερο από 7 πάντως ούτε με σφαίρες.

 • Ευχαριστώ για την διευκρίνιση ;) .

Δείξε μου και άλλα...