Ταυτότητα

Doom III: BFG Edition

Doom III: BFG Edition

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: IGE
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: id Software Ημ. Έκδοσης: 19/10/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Bethesda Softworks Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Σε γνώριμα λημέρια

Το Doom 3: BFG Edition περιλαμβάνει το αρχικό παιχνίδι, το expansion “Resurrection of Evil” καθώς και το “The Lost Mission”, επτά αποστολές που κόπηκαν από την αρχική κυκλοφορία. Το πακέτο συμπληρώνουν τα Doom και Doom II: Hell on Earth. H κυκλοφορία τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι προφανής, με τη Bethesda να θέλει να αξιοποιήσει το κενό διάστημα μεταξύ της κυκλοφορίας του Rage και της ανάπτυξης του Doom 4, δίνοντας ένα πακέτο που εμπορικά απευθύνεται κυρίως στους κατόχους Playstation 3 και Xbox 360, θέλοντας να διευρύνει το δημογραφικό της παράλληλα με την κατάλληλη προετοιμασία του κοινού για την έλευση του Doom 4.

Οι εκδόσεις των Doom και Doom II παραμένουν οι αρχικές που κυκλοφόρησαν σε PC τη δεκαετία του ‘90, χωρίς επιπλέον προσθήκες πέραν της υποστήριξης gamepad στο χειρισμό. Οι δε κάτοχοι Xbox 360 μπορούν ήδη να τα προμηθευτούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του XBLA.

doom3 - 01-thumb.jpgΓια τον σημερινό FPS gamer με τις άπειρες επιλογές στα χέρια του, τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς ίσως να μη προσφέρουν κίνητρα προς ενασχόληση. Οι πιο... μερακλήδες, που θα περάσουν στα ψιλά γράμματα το απολίθωμα του τεχνικού τομέα, το πιθανότερο είναι να ρίξουν ένα πονηρό χαμογέλο βλέποντας πόσο δρόμο έχει διανύσει το είδος μέχρι σήμερα, ενώ οι νεότεροι θα εκπλαγούν με τους δαιδαλώδεις διαδρόμους και τα καντάρια έντασης που μπορεί να προσφέρει ο παππούς των FPS. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουν στη συλλογή τους ένα ζωντανό θρύλο, το παιχνίδι που έκανε διάσημο ένα ολόκληρο είδος

Το Doom 3 σήμερα

H κύρια ατραξιόν, όμως, του πακέτου είναι το Doom 3, που κυκλοφόρησε το 2004, προσφέροντας μια αυθεντική corridor shooter εμπειρία με έντονο horror περίβλημα. Εν αντιθέσει με τους προκατόχους του, πρόκειται σαφώς για τίτλο που ο χρόνος δεν δείχνει τόσο έκδηλα τα σημάδια επάνω του, όχι τόσο λόγο απεικόνισης, όσο δομής gameplay.

doom3 - 02-thumb.jpgΗ συσσωρευμένη δράση μέσα από γραμμικούς διαδρόμους, εξελισσόμενη σε scripted σενάρια, δείχνει περισσότερο οικεία σήμερα σε σχέση με την προσέγγιση των πρώτων Doom. Καταλυτικές αλλαγές δεν υπάρχουν στο βασικό κορμό του παιχνιδιού, εκτός μικρών παρεμβολών που θέλουν να δικαιολογήσουν την επανακυκλοφορία πέρα των καθαρά εμπορικών λόγων. Σε νέα στοιχεία σε σχέση με το πρωτότυπο θα βρούμε μερικά επανασχεδιασμένα σημεία στα επίπεδα, με το φωτισμό να έχει τονιστεί λίγο παραπάνω για ομαλότερη απεικόνιση στις μεγάλες HD τηλεοράσεις.

Μικρό γυάλισμα παρατηρούμε στο HUD και το interface του PDA, ενώ πλέον μπορούμε να χειριστούμε το φακό και το όπλο μας ταυτόχρονα, δυνατότητα που είχε γίνει ήδη διαθέσιμη μέσω mods στην PC έκδοση. Ο σχετικά μεγαλύτερος αριθμός πυρομαχικών και medkits, σε συνδυασμό με την εισαγωγή checkpoints, αντανακλούν τους ανεβασμένους ρυθμούς δράσης που θέλει να προσδώσει η id με αυτή την επανακυκλοφορία.

doom3 - 03-thumb.jpgΗ έκδοση για κονσόλες περιλαμβάνει τα απαραίτητα achievements/ trophies, ενώ για όσους ζουν κάπου απομονωμένα σε κάποιο βουνό ή έχουν καλή μόνωση σπίτι τους, η υποστηρίξη 5.1 surround ήχου θα είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη για ένα παιχνίδι που τα headsets στο απόλυτο σκοτάδι είναι ο ιδανικότερος τρόπος να λάβουμε τα μέγιστα της εμπειρίας. Φυσικά, δεν λείπει το απαραίτητο ραφινάρισμα στα γραφικά, ενώ υποστηρίζεται και 3D απεικόνιση. Όχι σπουδαία πράγματα πάντως. Ενώ υπάρχει μια αισθητή διαφορά στα μοντέλα των χαρακτήρων, εκπτώσεις έγιναν στις σκιάσεις που δημιουργεί ο φακός για να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα τα frames στην έκδοση για κονσόλες, συμβιβασμός λίγο απαράδεκτος για τα σημερινά δεδομένα.

Στην έκδοση για PC δεν θα βρούμε τις συνήθεις επιλογές για ρύθμιση των γραφικών, απουσία που σε άλλη περίπτωση σίγουρα θα κρινόταν αρνητικά, όμως κρίνοντας μια επανακυκλοφορία που στοχεύει πρωτίστως στο νέο κοινό των home consoles και κατά δεύτερο λόγο στη νοσταλγία των PC gamers, δεν έχει μεγάλη σημασία. Μόνο προς χάριν συλλογής αξίζει κάποιος που έχει τον τίτλο σε PC να επενδύσει ξανά σε αυτόν, αφού η μεν κοινότητα των modders έχει κάνει καλά τη δουλειά της, ο δε παίκτης μπορεί να βρει τον αυθεντικό τίτλο σε πολύ φθηνή τιμή.

{PAGE_BREAK}

Mε το horror gunplay

Εκείνο που είναι ζητούμενο για τον τίτλο και το υλοποιεί ικανοποιητικά είναι η απόκριση του χειρισμού με gamepad. Άμεσος, γρήγορος και απροβλημάτιστος με σωστή διάταξη των ενεργειών στα αντίστοιχα πλήκτρα. Σε αντίθεση με τον κλασσικό χειρισμό σε πληκτρολόγιο/ ποντίκι, στο gamepad δεν έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε εμείς τις ενέργειες των πλήκτρων, παρά μόνο να διαλέξουμε μεταξύ των δύο διαθέσιμων προεπιλογών. Τα στάνταρς χειρισμού των FPS τίτλων στις home consoles έχουν ανεβεί κατακόρυφα και το Doom 3 προσπαθεί χωρίς να απογοητεύει.

Θεματικά, πρόκειται για την ίδια εμπειρία που αποκομίσαμε το 2004 και αυτό είναι κάτι που μάλλον κολακεύει το παιχνίδι. Στο ερευνητικό κέντρο της εταιρίας UAC, στον Άρη, επικρατεί ο ίδιος πανικός που επικρατούσε και τότε, βάζοντας τον παίκτη για τα καλά στο κλίμα ενός στρατιώτη που παλεύει για επιβίωση, αδειάζοντας πανικόβλητος γεμιστήρες σε κάθε πλάσμα που του πετά η Κόλαση.

doom3 - 04-thumb.jpgΗ οπτικοακουστική εμπειρία είναι μια ολοένα αυξανόμενη φρίκη που μετατρέπεται σιγά σιγά σε εφιάλτη, αίσθηση αποτυπωμένη με τον πιο βάναυσο τρόπο στους αιματοβαμμένους τοίχους και διαδρόμους του ερευνητικού κέντρου. Τα επανασχεδιασμένα ηχοτοπία ντύνουν με κραυγές αγωνίας και τρόμο τους ρημαγμένους διαδρόμους, με τον παίκτη να προσπαθεί να συνέλθει από τα απανωτά και αναπάντεχα σοκ μπροστά στις ξαφνικές εμφανίσεις τεράτων. Βασιζόμενη στο παιχνίδι με το σκοτάδι, η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη ακόμα και όταν απλά στεκόμαστε άπραγοι να αφουγκραστούμε το περιβάλλον.

Σύμμαχος του παίχτη, εκτός των όπλων του, είναι το Personal Digital Assistant (PDA), στο οποίο καταγράφονται όλες οι σημαντικές πληροφορίες με τη μορφή οπτικών και ηχητικών ντοκουμέντων, καθώς και emails των υπαλλήλων της εταιρίας που βρίσκουμε διάσπαρτα στην περιπλάνησή μας, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται επιτυχώς μέχρι σήμερα για την προώθηση της μυθοπλασίας και εξιστόριση της πλοκής.

doom3 - 05-thumb.jpgΟι προσθήκες των checkpoints, της ευκολότερης εύρεσης πυρομαχικών και της δυνατότητας να έχουμε ταυτόχρονα ανά χείρας φακό και όπλο ίσως κατεβάζουν ένα σκαλί πιο κάτω την αίσθηση της επιβίωσης σε σχέση με το πως πρωτοεμφανίστηκε το Doom 3. Επίσης, η εξέλλιξη του είδους σε επίπεδο εξιστόρισης, στησίματος μάχης, τεχνικού τομέα και διαδραστικότητας στο gunplay είναι δικαιολογημένα ικανή να βγάλει εκτός τόπου και χρόνου το παιχνίδι.

Γεγονός, όμως, είναι ότι ο τίτλος στέκεται αξιοπρεπέστατα για αυτά που θέλει να δώσει στον παίκτη. Ειδικότερα για λάτρεις FPS εμπειριών όπως τα Bioshock, Metro 2033 και FEAR, στο Doom 3 θα βρουν γνώριμο έδαφος, που θα καλύψει τις horror ανάγκες τους παρά τις ρυτίδες στα γραφικά και τους μηχανισμούς.

Παραμένει Doom

To βασικό campaign με το expansion προσφέρουν ήδη χορταστική διάρκεια, με τα Lost Missions να αφήνουν στην άκρη τα όποια στοιχεία σχετικά με την ιστορία, επικεντρώνοντας στην ακατάπαυστη δράση. Το multiplayer είναι ιδιαίτερα φροντισμένο, προσφέροντας ποικίλα modes για κάθε γούστο ενώ το μπόνους των πρώτων δύο Doom συμπληρώνει επαρκώς το πακέτο.

Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους κατόχους Playstation 3 και Xbox 360 να βάλουν την τριλογία στη συλλογή τους και, ξεπερνώντας σκόπελους όπως το σκληρό ανταγωνισμό και την παλαιότητα του περιεχομένου, το τελευταίο είναι ικανό να διασκεδάσει για πολλές ώρες με τη διάρκειά του.

Οδυσσέας Γιαννιώτης

Το θέμα του Doom 3: BFG Edition στο forum

 

Θετικά

 • Όλη η τριλογία των Doom σε ένα πακέτο. Μπόλικο περιεχόμενο....

Αρνητικά

 • ...που όμως λόγω παλαιότητας και ανταγωνισμού δεν δικαιολογεί τη σχετικά υψηλή τιμή διάθεσης.

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (39 σχόλια)
 • Fiben Fiben 06 Ιανουαρίου 2013  | 03:39

  Παιζω την απλη εκδοση του Xbox στο 360 και μπορω να πω οτι ειχει φοβερα γραφικα,σχεδον μια δεκαετια μετα και δεν με ενοχλουν σε σχεση με τα τορινα.Πραγματικα φοβερο παιχνιδι.

 • Mojito Mojito 02 Νοεμβρίου 2012  | 13:02

  Παιχνιδάρα,έχω ασχοληθεί με τα doom την δεκαετία του '90.

 • Riccardo Riccardo 28 Οκτωβρίου 2012  | 03:28

  Εγώ παιδιά αισθάνομαι τυχερός γιατί είχα προλάβει και είχα παίξει τα πρώτα της σειράς doom,doom2 ήτανε επανάσταση στο τομέα του με windows 95.Το 3 δεν το άγγιξα αν και ξέρω πόσο καλό ήτανε με γραφικάρες και ο τρόμος που βίωνες τεράστιος σε έναν φίλο τότε είχαμε κλείσει τα φώτα και χεζόμασταν επάνω μας αλλά από προσωπική μου άποψη όχι όπως το παλιό doom2 εκείνο είχε τις δικές του αρετές.

 • Xzibit Xzibit 27 Οκτωβρίου 2012  | 17:23

  @tlg XBOX 360

 • tlg tlg 27 Οκτωβρίου 2012  | 03:21

  PC ή XBOX360 ?

 • ALEXHALO117 ALEXHALO117 24 Οκτωβρίου 2012  | 10:51

  ΤΕΛΕΙΟ ΠΑΙΧΝΗΔΗ.ΟΠΩΣ Η ΤΑΙΝΙΑ!!!!!!ΤΕΛΕΙΟ.

 • purple purple 23 Οκτωβρίου 2012  | 18:03

  αγορα με κλειστα ματια ακομη και 1 να επερνε. τα καλυτερα fps ever

 • steve.spil steve.spil 23 Οκτωβρίου 2012  | 17:54

  μεσα στα 3 καλυτερα παιχνιδια του xbox1 απο τα πιο τρομαχτικα παιχνιδια π εχω παιξει....

 • kohiba9 kohiba9 23 Οκτωβρίου 2012  | 03:28

  Οκ το ομολόγω! Ειχα κλασει μεντες μεχρι να το τερματισω τοτε παλια στο Χβοχ οποτε τωρα δεν θα αντεχα να το ξαναπερασω! Οι υπόλοιποι καταναλωστε..φοβισμενα!

 • deathgod1992 deathgod1992 23 Οκτωβρίου 2012  | 01:42

  Eχω παιξει μονο το 3 !Παιχνιδαρα ατελειωτη!!

 • Killerman Killerman 23 Οκτωβρίου 2012  | 01:10

  Ωραία!

 • melk0r melk0r 23 Οκτωβρίου 2012  | 01:07

  Το Lost Missions είναι εφτά αποστολές (όπως λέγεται, τις 5 πρόλαβα να παίξω μέχρι τώρα) που ουσιαστικά σε βάζουν σε δωμάτια και σου ρίχνουν εχθρούς επί εχθρών να σκοτώσεις. Είναι αποκλειστικά της BFG Edition και καθαρά προσωπική μου άποψη δεν αξίζει τον κόπο.

  Κυρίως μιλάω για δύο mods, το ένα που προσθέτει το χαρακτηριστικό που υπάρχει στη BFG Edition με φακό και όπλο ταυτόχρονα ανά χείρας (ενώ στην κανονική έκδοση του 2004 δεν μπορούσες να κάνεις κάτι τέτοιο, έπρεπε να εναλλάσεις μεταξύ των δύο) και το mod που προσθέτει High Definition υφές στα textures.

 • Killerman Killerman 23 Οκτωβρίου 2012  | 00:56

  Θα το πάρω αυτές τις μέρες για το PC ,κάτι θα κάνω και με τα mods,υπάρχουν mods που να είναι ολόκληρες αποστολές όπως το Lost Mission?

 • DevilBringer DevilBringer 23 Οκτωβρίου 2012  | 00:54

  Εχω ασχοληθει πολυ λιγο με τα DOOM μονο το 3 εχω παιξει και καλα καλα δεν το θυμαμαι καν.Θα το παρω το πακετακι οταν ερθει η καταλληλη ωρα

 • melk0r melk0r 23 Οκτωβρίου 2012  | 00:49

  Αν το τρέχει και ψήνεσαι να παίξεις, ναι Killerman, χωρίς δεύτερη σκέψη. Με 2-3 mods θα φτιάξεις ένα Doom 3 στα επίπεδα, αν όχι καλύτερο, της επανακυκλοφορίας.

  Τώρα αν σου φαίνεται μπελάς το modding, εντάξει διάθεση φαντάζομαι υπάρχει για οποιαδήποτε βοήθεια μέσα από το forum. ;)

 • Killerman Killerman 23 Οκτωβρίου 2012  | 00:41

  Δηλαδή καλύτερα να το πάρω στο PC μου (που ευτυχώς το τρέχει :))?

 • melk0r melk0r 23 Οκτωβρίου 2012  | 00:34

  Αρρργκ μη μου μαγαρίζεις τη συζητηση με CoD και BF και συγνώμη δηλαδή από τους λάτρεις των σειρών αυτών αλλά έχω κάποια ανεξήγητη αλλεργία στο άκουσμά τους :P

  Ίσως δεν το διατύπωσα όπως το σκεφτόμουν, σίγουρα πάντως τα CoD και BF δεν τα είχα στο μυαλό μου όταν έλεγα για τη φυσική εξέλλιξη στο είδος. Περισσότερο τίτλους όπως εκείνους το κειμένου θεωρώ εξέλλιξη, την κλειστοφοβία ενός Bioshock, την ανατριχίλα ενός Fear ή το απόλυτο σκότος του Metro.

  Tόσο παιχτικά όσο και θεματικά είναι πιο κοντά στο ύφος του Doom 3 και εκεί στόχευε το σχόλιο. Πιστεύω πως σε όλους τους επιμέρους gameplay τομείς είναι εμφανώς βελτιωμένα.

 • Vlad_25 Vlad_25 23 Οκτωβρίου 2012  | 00:24

  Πράγματι επικό παιχνίδι. Όταν είχε κυκλοφορήσει υπήρχε η κόντρα με το Far Cry. Αξίζει να το δουν όσοι δεν το έχουν παίξει. Προσωπικά δε θα το τιμήσω καθώς έχει τερματιστεί στον καιρό του.

 • General986 General986 22 Οκτωβρίου 2012  | 23:52

  @melk0r, το Doom 3 ναι μεν "παλιό", αλλά πατάει άνετα αρκετά FPS που και καλά τα θεωρούμε "εξέλιξη" του είδους τώρα, όπως CoD και BF, να λέμε την αλήθεια.
  Εντάξει, δεν φτάνει Half Life, Halo και Bioshock στην ψαγμενιά, αλλά την κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ένα ακόμα run 'n' gun FPS χωρίς το PDA και τα e-mail. Αυτές οι προσθήκες έδωσαν πολλά +++ στον τίτλο, όσο αναφορά στο να σε μπάσει καλά στον κόσμο του.
  Δλδ μιλάμε για έναν άψογα προσεγμένο τίτλο και όχι μόνο από άποψη γραφικών.

 • Killerman Killerman 22 Οκτωβρίου 2012  | 23:31

  Ευχαριστώ για την διευκρίνιση ;) .

 • melk0r melk0r 22 Οκτωβρίου 2012  | 23:21

  Γιατί για 40 ευρώ προσφέρει ένα παιχνίδι του 2004 με ελάχιστες ουσιαστικές βελτιώσεις που δεν δικαιολογούν τη τιμή.

  Για τον PC gamer είναι άνευ ουσίας αυτό το πακέτο, τους λόγους τους έγραψα παραπάνω.

  Η εμπειρία είναι δεδομένα καλή, το έγραψα και στο κείμενο. Το ερώτημα είναι πως θα φανεί σε έναν νέο παίχτη που έχει ήδη τριβή σε τίτλους-παραδείγματα που εδωσα στο κείμενο και όχι σε εμένα ή τα παιδιά που το έχουν παίξει ήδη όταν πρωτοβγήκε.

  Σε εμάς λειτουργεί και ο παράγοντας της νοσταλγίας - αθελά του ίσως - διότι ναι μεν προσφέρει αυτά που προσφέρει, ένα αυθεντικό horror corridor shooting, όμως τα σημεία που βασίζει το gameplay του, από την εξιστόριση, τα scripted events μέχρι το ίδιο το gunplay, έχουν ήδη ξεπεραστεί από τη φυσική εξέλλιξη του είδους.

  Δεν το βρίσκω δε απίθανο, ο ρυθμός του τίτλου να κουράσει τους μη έχοντες πρότινως σχέση με αυτόν.

  Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια διαχρονικότητα, γεγονός που λειτουργεί σαφώς υπέρ του παιχνιδιού, απλά το να τρέξεις να αγοράσεις το Doom III εν έτη 2012 δεν θεωρώ ότι είναι και η πιο λογική κίνηση με τέτοιον ανταγωνισμό στα FPS, εκτός κι αν όντως διψάς για παιχνίδια στο ύφος του οπότε οκ, είναι θεμιτό για τη τρέλα μας με τα παιχνίδια.

  Σκεφτόμουν να του δώσω 7 αλλά θα κορόιδευα τους PC users. Για 5 δεν το αξίζει, δεν θεωρώ πως είναι μέτριο παιχνίδι, οπότενες ένα 6 μου καθόταν ως το καταλληλότερο. Για περισσότερο από 7 πάντως ούτε με σφαίρες.

 • Alias Alias 22 Οκτωβρίου 2012  | 22:54

  ta DOOM kai DOOM 2 οποιος ηταν να τα παιξει τα εχει παιξει.
  @Killerman: Το 3ο στην εποχη του εθεωρειτο ως ενας καλος τιτλος, ΟΧΙ αριστουργημα. Ειχε τα πιο εντυπωσιακα γραφικα τοτε αλλα ως εκει. Θα το επαιρνα στα 10 ευρω το πολυ

 • akisibiza psn akisibiza psn 22 Οκτωβρίου 2012  | 22:45

  μονο 6 ? τεσπα το doom 64 που ειχα τοτε ηταν φοβερο για το 3 δεν το εχω παιξει ποτε αλλα θυμαμαι ειχε γινει πολυ ντορος οταν αυτο κυκλοφορησε σιγουρη αγορα καθως εχει αφθονη βια φοβερα τερατα fps me horror στοιχεια υπαρχει κ sto psn

 • Killerman Killerman 22 Οκτωβρίου 2012  | 22:27

  Γιατί μπήκε 6; ενώ αρκετοί γράφουν ότι είναι από τα καλύτερα FPS?

 • Gamer-cy Gamer-cy 22 Οκτωβρίου 2012  | 22:18

  To πακετάκι είναι καλό για αυτούς που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με την σειρά ,welcome to hell

 • Bill Jc Bill Jc 22 Οκτωβρίου 2012  | 21:42

  Το τερμάτισα σε speed run φάση,πολύ γέλιο!!

 • Javatzis Javatzis 22 Οκτωβρίου 2012  | 21:00

  ΟΚ Οδυσσέα! Με κάλυψες.

 • melk0r melk0r 22 Οκτωβρίου 2012  | 20:51

  @ Javatzis, yup σε PC έγινε το review. Το 6ράκι πάει συνολικά στο πακέτο. Ο PC gamer βρίσκει άνετα το τίτλο σε πολύ χαμηλή τιμή και με mods που κάνουν τα ίδια και καλύτερα πράγματα σε σχέση με την BFG Edition.
 • suckmedry suckmedry 22 Οκτωβρίου 2012  | 20:46

  Σκετη απατη η εκδοση του pc. Οχι πως ηταν ποτε τρομερα καλο το Doom3 αλλα αυτη η εκδοση ειναι ξεφτυλα.

 • blackie blackie 22 Οκτωβρίου 2012  | 20:27

  Το αγορασα . Ειμαι fan της σειρας και αυτο δεν θα μπορουσε να λειπει απο την συλλογη μου.