Ταυτότητα

Worms Revolution

Worms Revolution

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: Steam
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Team 17 Ημ. Έκδοσης: 10/10/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Team 17 Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Ήρθε λοιπόν η επανάσταση για τα σκουλήκια;

Έχοντας περάσει ορισμένες ώρες... αρχαιοελληνικής τραγωδίας με το Worms Ultimate Mayhem, ήταν πλέον επόμενο να έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κοινού στο έργο της Team 17. Όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν, η μεταφορά ενός 2D game στο 3D περιβάλλον δεν είναι εύκολη υπόθεση και συχνά δεν είναι καν δυνατό κάτω από την κλασσική φόρμουλα του παιχνιδιού (βλ. Sonic, Lemmings, Worms κλπ).

Έτσι, η Team 17 βρέθηκε αντιμέτωπη με χαμηλές πωλήσεις αλλά και σκληρή κριτική από το κοινό της, με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να προσφέρει κάτι φρέσκο στη σειρά, αλλά ταυτόχρονα να καλύψει αυτό που κάνει αγαπητή τη σειρά Worms σε όλο της το κοινό. Το Worms Revolution, λοιπόν, πρόκειται για μια ακόμα επιστροφή της σειράς στο κλασσικό, δισδιάστατο gameplay, με ορισμένες όμως προσθήκες και βελτιώσεις που πραγματικά είχε πολλά χρόνια να δει η σειρά. Είναι όμως αυτά τα στοιχεία αρκετά για να επαναφέρουν τη σειρά σε υψηλά επίπεδα στα μάτια του κοινού;

Worms-Revolution-01.jpg

Η μεγαλύτερη αλλαγή για το ύφος της σειράς είναι τα γραφικά του Revolution. Αν και βασίζεται στο κλασσικό, 2D arcade πρότυπό της, οι δημιουργοί προσπάθησαν να τα φέρουν στη νέα εποχή με μια cel shaded αισθητική. Το αποτέλεσμα; Μια 2.5D ατμόσφαιρα, που προσφέρει ένα ιδιαίτερο βάθος στη σκηνή και πραγματικά ανανεώνει την εικόνα των Worms. Το άσχημο αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, όμως, έχει να κάνει με το γεγονός πως, ενώ ποιοτικά κατάφεραν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, από πλευράς ποικιλίας το παιχνίδι είναι ένα από τα πιο φτωχά της σειράς.

Υπάρχουν πολύ λίγες διαφορετικές περιοχές για μάχες, αλλά και αυτές οι λίγες είναι στημένες ιδιαίτερα απλοϊκά, με αποτέλεσμα να δείχνουν κάπως άδειες. Είναι κρίμα που οι δημιουργοί δεν έδειξαν την ίδια προσπάθεια σε αυτό τον τομέα, γιατί θα μπορούσαν να είχαν ένα υπέροχο εικαστικά παιχνίδι. Ως έχει, το Worms 2: Armageddon παραμένει μακράν το πιο όμορφο παιχνίδι της σειράς.

Worms-Revolution-02.jpg

Ευτυχώς για το Revolution, οι νέες προσθήκες δεν αφορούν μόνο στον εικαστικό τομέα. Μια μεγάλη αλλαγή για τη σειρά είναι τα water physics. Για πρώτη φορά, λοιπόν, το νερό δεν είναι απλά ένα στάσιμο «ναρκοπέδιο» σε μακρινά σημεία της οθόνης, αλλά μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη νίκη σας. Πλέον, θα μπορείτε να τρυπάτε λιμνούλες για να διοχετεύετε το νερό αλλού και να πνίγετε τους αντιπάλους σας με θεαματικά αποτελέσματα. Αυτό, σε συνδυασμό με ορισμένα νέα όπλα βασισμένα στο νερό (air water raid), αλλά και τα πολύ καλά physics, δίνουν μια ευχάριστη νέα γραμμή στον τίτλο.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή της σειράς εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αυτή της εισόδου των classes στα Worms. Ως τώρα παίζαμε με απλά, soldier worms, που είναι χαρακτήρες οι οποίοι μπορούν να κάνουν λίγο απ’όλα. Πλέον, όμως, θα μπορείτε να επιλέξετε για την ομάδα σας και τρεις ακόμα κατηγορίες, τους Scouts, Scientists και Heavies. Οι Scouts έχουν τη δυνατότητα να κινούνται πολύ πιο γρήγορα στο χάρτη, αλλά και να εκτελούν θεαματικά άλματα, οι Scientists προσφέρουν ένα περιορισμένο healing +5 βαθμών στην αρχή του κάθε γύρου και, τέλος, οι Heavies έχουν μεγαλύτερη αντοχή στα χτυπήματα αλλά και μεγαλύτερο damage στις δικές τους επιθέσεις.

Worms-Revolution-06.jpg

Αυτή η νέα προσθήκη στην σειρά δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο single player mode, αλλά όταν παίζετε με φίλους, πραγματικά αγγίζει ένα άλλο επίπεδο για τη σειρά. Φανταστείτε μια ομάδα μόνο με scouts, η οποία θα κάνει ομαδικό... γιουρούσι στον αντίπαλο και θα τον εξολοθρεύει με τρομερή ταχύτητα! Ή μια ομάδα Heavies με scientist support, που αντέχει σε κάθε επίθεση και σκορπάει πόνο προς όλες τις κατευθύνσεις. Δυστυχώς, όμως, κάπου εδώ είναι και το σημείο στο οποίο σταματάνε οι βελτιώσεις και οι προσθήκες στη σειρά και αρχίζει η επανάληψη αλλά και η έλλειψη.

Αναφέραμε πως η ποικιλία των γραφικών στους χάρτες είναι ιδιαίτερα μικρή και δυστυχώς το ίδιο μπορούμε να πούμε για να το νέο εξοπλισμό, ο οποίος μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τα κλασσικά στοιχεία είναι όλα εδώ, αλλά ομολογούμε πως από ένα παιχνίδι με τον υπότιτλο «Επανάσταση» περιμέναμε να δούμε ορισμένες σημαντικές προσθήκες αλλά και βελτιώσεις.

 

Εξίσου απογοητευμένοι είμαστε από το επίπεδο της A.I. το οποίο δεν δείχνει να έχει στρώσει καθόλου την τελευταία δεκαετία. Κατά το 50% των κινήσεων το αποτέλεσμα είναι σχετικά φυσιολογικό, αλλά το υπόλοιπο 50% πέφτει στα γνωστά προβλήματα των Worms. Τη μία στιγμή ο αντίπαλος είναι εξωφρενικά εύστοχος και πετυχαίνει αδύνατα χτυπήματα, και την άλλη απλά σπαταλάει το γύρο του, κάνοντας ένα βήμα δεξιά ή παραμένοντας ακίνητος, ακόμα και αν το δικό σας worm είναι μπροστά του! Αυτά δεν είναι νέα προβλήματα στη σειρά, την ταλανίζουν από τον πρώτο της κιόλας τίτλο. Αλλά έχει αρχίσει να καταντάει ενοχλητικό το γεγονός πως, μετά από τόσα παιχνίδια, μια εταιρία δεν μπορεί επιτέλους να συμμαζέψει τα προβλήματά της.

Εν κατακλείδι, το Worms Revolution δεν είναι η επανάσταση που έταζε η Team 17. Έχει αρκετές ελλείψεις σε ποικιλία υλικού και σχεδιασμού, ενώ παραμένει πεισματικά στάσιμο στη μη επίλυση των βασικών προβλημάτων της σειράς. Παρόλα αυτά, οι νέες ιδέες που φέρνει αποτελούν την πιο φρέσκια πνοή που έχει δει ποτέ το franchise στα τόσα χρόνια της ζωής του. Οι ιδέες αυτές δεν είναι μεν αρκετές για να ικανοποιήσουν απόλυτα ένα παλιό παίκτη, αλλά αν κάποιος θέλει να μάθει επιτέλους τί σημαίνει Worms, το Revolution είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη επαφή.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Νέα και αναβαθμισμένα 2.5D γραφικά
 • Νέες δυνατότητες στρατηγικής με τα classes των worms
 • Παραμένει ευχάριστο και αστείο μετά από τόσα χρόνια

Αρνητικά

 • Πολύ λίγο νέο περιεχόμενο
 • Λίγη ποικιλία στο σχεδιασμό επιπέδων
 • Προβλήματα στο χειρισμό και την A.I.

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν

 • Μάλλον θα συνεχίσουμε να παίζουμε τα κλασσικά 2D Worms...

 • Σε deal of the week μπορεί να το πάρω έτσι για την λησμονιά.

 • Διασκεδαστικά τα worms revolution αλλά καλύτερα τα 2D.

 • Σε μια καλή τιμή θα το τσιμπήσω για την πάρτη του ονόματος και μόνο , 2d power

 • θα διαφωνήσω εμενα μου άρεσε παρα πολύ είναι πιο εύκολο έχει πολύ γέλιο με όμορφα animation και πολύ καλά physics. ένα 8 από μένα .

  Το αρμαγεδών που θεωρείτε το καλλίτερο worms σε όλα τα forums δεν νομίζω να είναι σε τίποτα καλύτερο από αυτό, και εκτος αυτού για την ποικιλία στην εποχή που ζούμε ευτυχώς η δυστυχώς όλες οι εταιρίες δουλευουν με DLC οποτε το Worms δεν εξαιρείται αυτού του κανόνα.

  Οποτε και ποικιλία θα έχει μέσο DLC.

  Ο χειρισμός είναι πολύ πιο εύκολος το jump επίσης και το σχοινί δεν έχει τα κωλύματα σε μικρά sprite όπως είχαν τα παλαιότερα,

  Επίσης για το AI να θυμίσω στους παλιούς την αυτοκτονική τάση τις cpu όταν βάραγαν έτρωγαν και τους δικούς τους πολύ συχνά.

  Οποτε τεκμηριωμένα είτε το αδικειται στην βαθμολογία είτε έχετε βαρεθεί άλλο ένα worms.

 • @Agony. Χαίρομαι φίλε μου που τεκμηριώνεις την άποψη σου έτσι ώστε να έχουμε συζήτηση ;)

  Θα πιάσω το σημαντικότερο που λες, η ποικιλία. Το να περιμένουμε να γίνει σωστό ένα παιχνίδι με DLC, αν θα γινει, δεν είναι η λύση. Το συγκεκριμένο είναι από τα πιο "γυμνά" worms που έχουν βγει. Επίσης η ποικιλία εχει να κάνει και με τον σχεδιασμό των επιπέδων οι οποίοι είναι πάρα πολύ άδειοι σε σύγκριση με όλα τα worms των τελευταίων ετών.

  Στο χειρισμό θα συμφωνήσω πως έγιναν ορισμένες χρήσιμες μικροβελτιώσεις αλλά παραμένουν μικρές κ λίγες σε σύγκριση με πόσα πρέπει ακόμα να διορθωθούν, όπως η ΑΙ που είναι ακόμα στα κλασσικά της τρελά επίπεδα υψους-βάθους (πριν 5 λεπτά έπαιζα και αυτοκτόνησαν 2 ΑΙ worms).

  Έχουν γίνει πολύ ωραίες κινήσεις στον τίτλο και είναι πραγματικά ότι πιο φρέσκο έχει δώσει η σειρά εδώ και χρόνια. αλλά είναι κάπως λίγο για να ζητήσεις κάποιον να δώσει χρήματα για ενα ακόμα worms. Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια ;)

 • SKY333 Θα συμφωνήσω και εγώ με τα λεγόμενα σου, πίστεψε με είναι απίστευτα κακό αυτό που γίνετε με τα dlc και τα γυμνά games... αλλα από ότι φαίνεται πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι πλέον έτσι θα λειτουργούν οι εταιρείες.
  Εδώ ακόμα και το online κομμάτι από ότι ψιλό ακούγεται σε next gen τίτλους θα το πληρώνουμε extra.

  Δηλαδή θα πληρώνουμε την κονσόλα , θα πληρώνουμε το παιχνίδι , θα πληρώνουμε το online pass του game , θα πληρώνουμε το online pass τις κονσόλας,θα πληρώσουμε και τα DLC οποτε και εγώ μαζί σου είμαι συμφωνώ ότι έχει παραγίνει.

  όταν λες τα επίπεδα είναι γυμνά τι εννοείς ? γιατί εγώ βλέπω ότι έχει πολύ όμορφα backrounds.

 • Να συμπληρώσω ότι στο PC έχει κάποια προβλήματα με τις κάρτες ATI antialising ,black screen .

  Αν σας είναι εύκολο k Μιχαλιτσιάνο με ενημερώνεται για το online σε κονσόλα ps3 πως είναι ? Γιατί το έχω σε PC , και οι περισσότεροι φίλοι μου είναι με PS3 οποτε σκεφτόμασταν για online σε ps3.

 • δεν έχω δει την PS3 έκδοση φίλε μου οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω.

 • Εγώ πάντως πιστεύω πως ,σε αντίθεση με τα τελευταία 3D, τώρα είναι στο σωστό δρόμο.
  Το παιχνίδι έχει τον "αέρα" των αγαπημένων 2D και βελτιώσεις. Μπορεί οι προσθήκες να είναι λίγες , είναι όμως σημαντικότατες και διαφοροποιούν πολύ τις στρατηγικές χωρίς όμως να χαλάνε το κλασσικό εθιστικό gameplay των 2D. To σύστημα με το νερό και τα αντικείμενα που έχουν προσθέσει δίνει πάρα πολλά κατά τη γνώμη μου στο παιχνίδι.
  Όσο για την ΑΙ πάντα ήτανε κάπως "περίεργη" στα Worms,αλλά όλα τα παιχνίδια της σειράς δείχνουν την μαγεία τους στο multiplayer...οπότε δεν με ενοχλεί και πολύ.
  Ασφαλώς κι έχει τα προβληματάκια του, αλλά νομίζω πως είναι τουλάχιστον αξιόλογο ως συνέχεια των παλιότερων δισδιάστατων (τα οποία είχαν επίσης σημαντικά προβληματάκια,όπως το να χάνεις στο replay πχ, αλλά αυτό δεν τα εμπόδισε να γίνουν αγαπημένα).