Ταυτότητα

WRC 3 FIA World Rally Championship

WRC 3 FIA World Rally Championship

Edition: N/A Genre: Racing Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: Milestone Ημ. Έκδοσης: 12/10/2012
PEGI: 3 Εκδότης: PQube Πλατφόρμες: PS Vita, Xbox 360, PlayStation 3, PC


Το WRC3 στρίβει και τελικά κολλάει στη λάσπη

wrc-3-image-01-thumb.jpgΕίναι κοινώς αποδεκτό πως η παλιά λάμψη και γοητεία του WRC έχει φθίνει και λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία που σκοπεύει να ακολουθήσει η διοργανώτρια αρχή, ο θεσμός μάλλον έχει πάρει έναν δρόμο δίχως επιστροφή. Οι νέοι κανονισμοί υποτίθεται πως πάρθηκαν με γνώμονα τις περικοπές των δαπανών και την αύξηση του θεάματος, αλλά όταν βλέπει κανείς τον Sebastian Loeb να στέφεται για ακόμα μια χρονιά πρωταθλητής, μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και στο χώρο των videogames, με τις μεγάλες εταιρίες να έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους εδώ και χρόνια και να έχουν απομείνει οι Ιταλοί της Milestone να παλεύουν μόνοι τους να ικανοποιήσουν το κοινό. Δυστυχώς, φέτος οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι μεν σημαντικότατες, αλλά δεν αφορούν τον ίδιο τον τίτλο και βάζουν τον καθένα σε σκέψεις για το μέλλον της σειράς.

wrc-3-image-02-thumb.jpgΟι περισσότεροι θα γνωρίζουν πως τα τελευταία χρόνια η Black Bean είχε αναλάβει την κυκλοφορία των τίτλων της ιταλικής ομάδας ανάπτυξης, αλλά η αποχώρηση της την τελευταία στιγμή, μάλλον δεν προδιαθέτει ευχάριστα για την μετέπειτα πορεία ή ακόμα χειρότερα και για την ύπαρξη του ονόματος WRC στο χώρο των videogames. Η πρώτη άσχημη εντύπωση δημιουργείται από την εικόνα που έχουν τα διάφορα μενού. Οι εικόνες στο φόντο μοιάζουν προχειροφτιαγμένες, ενώ η γυναικεία φωνή που έχει αναλάβει την ξενάγηση, γίνεται από το πρώτο λεπτό κουραστική εξαιτίας την έντονης προφοράς και της υπερβολικής σχολαστικότητάς της.

Όπως και πέρυσι, η κύρια δομή του τίτλου χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Το κυρίως Πρωτάθλημα, το αναμενόμενο career και φυσικά οι δικτυακές αναμετρήσεις. Ο παίκτης, αν το επιθυμεί, μπορεί απλά και μόνο να επιλέξει αυτοκίνητο, διαδρομή και κατόπιν να δοκιμάσει τις ικανότητές του, αν και φέτος τα πάντα έχουν μια απελπιστική απλοϊκότητα.

wrc-3-image-05-thumb.jpgΦλερτάροντας επικίνδυνα με arcade μονοπάτια, ο τίτλος έχει αποκτήσει μια αρκετά ελκυστική εικόνα, η οποία δεν απαιτεί ούτε γνώσεις αλλά ούτε και ιδιαίτερες ικανότητες από τον παίκτη. Η συμπεριφορά των αυτοκινήτων στον δρόμο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αν και το μικρό βάρος των οχημάτων, είναι υπεύθυνο για ορισμένες εντυπωσιακότατες πλαγιολισθήσεις. Είναι ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η χρήση μιας τιμονιέρας δεν ενδείκνυται, με το "ανάλαφρο" μοντέλο χειρισμού να αποδεικνύεται ιδιαίτερα διασκεδαστικό, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν τη γενικότερη φύση του WRC 3.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του WRC ξεδιπλώνεται σε συνολικά 13 χώρες, με τα "μικρά" τεχνολογικά θαύματα της μεγάλης κατηγορίας να μάχονται να μείνουν εντός διαδρομής, εξαιτίας της αυξημένης ιπποδύναμης τους. Δίπλα τους θα βρεθούν τα αντίστοιχα οχήματα της κατηγορίας Super2000, του Group N, ενώ σταδιακά θα γίνουν διαθέσιμα και τα μεγαθήρια του παρελθόντος, του θρυλικού Group B φυσικά.

wrc-3-image-04-thumb.jpgΗ μεγαλύτερη απογοήτευση, όμως, έρχεται από τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το career mode, το οποίο παρουσιάζεται φτωχότερο από ποτέ. Ακολουθώντας την πεπατημένη, ο παίκτης καλείται να κερδίζει αγώνες και σταδιακά να βελτιώνει το εκάστοτε όχημά του. Το υποτυπώδες σενάριο που υπάρχει, τον θέτει αντιμέτωπο με 8 αντιπάλους, αν και πρακτικά ποτέ δεν θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους. Το άσχημο της υπόθεσης είναι πως τα κερδισμένα χρήματα υποτίθεται πως δίνουν πρόσβαση σε μηχανικές βελτιώσεις, οι οποίες όμως είναι ανύπαρκτες.

{PAGE_BREAK}

Παρά τις προαναφερθείσες "βελτιώσεις" η συμπεριφορά του οχήματος στον δρόμο ποτέ δεν αλλάζει, ενώ η αγορά νέων αεροδυναμικών πακέτων δεν προσφέρει καμία οπτική αλλαγή. Απεναντίας, όλο το βάρος της ομάδας ανάπτυξης φαίνεται να έχει πέσει στα αμέτρητα vinyls και τα λογότυπα των χορηγών, αν και η τοποθέτησή τους δεν επιφέρει κάποιο όφελος στον παίκτη, κάνοντας την επιλογή καριέρας να είναι υπερβολικά φτωχή.

wrc-3-image-06-thumb.jpgΣτα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και ο τομέας του multiplayer, με τις δημιουργίες της Milestone να δείχνουν πως δεν μπορούν να αποβάλλουν τα τεχνικής φύσεως προβλήματα. Υποθετικά μέχρι και οκτώ παίκτες μπορούν να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα, ακολουθώντας τη λογική της σειράς –τερματίζει ο ένας και κατόπιν ξεκινάει ο επόμενος- αλλά η καταμέτρηση των χρόνων δείχνει να είναι μια υπερβολικά χρονοβόρα διαδικασία. Σε ανύποπτο χρόνο ο χρήστης θα αποσυνδεθεί και θα βρεθεί στο κεντρικό μενού, ενώ αν επιχειρήσει να κάνει ξανά log-in, ας οπλιστεί με αρκετή υπομονή.

Μοναδική σανίδα σωτηρίας αποτελεί ο τεχνικός τομέας και ειδικά τα γραφικά, τα οποία έχουν κάνει το μεγάλο βήμα σε σχέση με πέρυσι. Σαφέστατα και δεν μπορούν να συγκριθούν με παραπλήσιες δημιουργίες –όπως τη σειρά DiRT για παράδειγμα- αλλά τουλάχιστον φέτος τα οχήματα είναι σχεδιασμένα με αρκετές λεπτομέρειες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τους.

Η νέα μηχανή γραφικών είναι υπεύθυνη για ορισμένα πανέμορφα περιβάλλοντα, η ποικιλία των οποίων εκπλήσσει, αν και η κατανομή των πόρων φαίνεται πως δεν έγινε ιδανικά, με τα εφέ της σκόνης, της λάσπης ή του χιονιού, να είναι ανύπαρκτα. Επιπροσθέτως, ο ήχος δεν έχει τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης, με την χροιά των κινητήρων να μην πείθει, ενώ και τα ελαστικά ακούγονται ψεύτικα.

wrc-3-image-08-thumb.jpgΟλοκληρώνοντας την παρουσίαση του WRC3, το μόνο που τελικά μένει είναι το μεράκι των Ιταλών να δημιουργήσουν μια αξιοπρεπή εμπειρία rally, παρόλο που η εισροή κεφαλαίων δείχνει να έχει σταματήσει προ πολλού. Ο νέος τίτλος, παρά την ανανεωμένη εμφάνισή του, θα κριθεί για το ανέλπιστα φτωχό περιεχόμενό του αλλά και για το ιδιόμορφο μοντέλο χειρισμού που έχει εισάγει, διώχνοντας μακριά όλους όσους ανέμεναν μια απαιτητική εμπειρία οδήγησης στην άσφαλτο, στο χώμα και στη λάσπη.

Για όλους τους υπόλοιπους αποτελεί μια διασκεδαστική πρόταση, χωρίς πολλές απαιτήσεις αλλά και δίχως βλέψεις για να φτάσει ψηλά. Το δε μέλλον της σειράς WRC; Πραγματικά αβέβαιο.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Τα γραφικά εμφανίζονται αρκετά βελτιωμένα
 • Χειρισμός που θα ικανοποιήσει τους άπειρους…

Αρνητικά

 • …αλλά θα εξοργίσει τους φανατικούς οπαδούς του θεσμού.
 • Υπερβολικά φτωχό περιεχόμενο
 • Το career mode απογοητεύει
 • Ο ήχος κινητήρων-ελαστικών είναι πραγματικά ανυπόφορος

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (27 σχόλια)
 • Cyclopes Cyclopes 07 Δεκεμβρίου 2012  | 15:04

  καθόλου καλό παιχνίδι πολύ φτωχό καμία σχεση με την σειρά του παρελθόντος PS2

 • -hayabusa- -hayabusa- 04 Νοεμβρίου 2012  | 21:47

  γεια σας,εχω κι εγω τρελα με τα racing games (20 χρονια τωρα...) το παιχνιδι το επαιξα πρωτη φορα σημερα,με τιμονι thrustmaster ferrari f430 force feedback racing wheel,κραταει εναν ωραιο συνδυασμο μεταξυ σιμ και αρκαντ.η οδηγηση ειναι πολυ υπακουη απλη και ευχαριστη.ειναι σαν να λεμε ενα rbr ετοιμο προς αρκαντ.ο ηχος ειναι πολυ ποιοτικος σε συνδυασμο με την αποκριση γκαζιου,θα ελεγα καλυτερος απο το dirt3 που ειναι αμερικανια (στυλ να βαρανε σκαστρες και τουρμπινες),γενικα δεν εχει αυτη την "σοβαροτητα χειρισμου" του dirt 3 αλλα εαν πιασεις το νοημα του ανταποκρίνεται ρεαλιστικα σε καποια σημεια.οσον αφορα τον τομεα του championship ειδα κατι πολυ siple,καλυτερα ενα απλο time trial να συναγωνίζεται το ghost σου.ολα αυτα γνωμη μου,χωρις να θετω καποια απαντηση γενικοτερα.ά! και ενα πολυ βασικό,εχει Ελληνικες πίστες...καλα γκαζιαααα

 • jimmy_35 jimmy_35 02 Νοεμβρίου 2012  | 19:36

  To mod που ελεγα!!
  http://www.youtube.com/v/FMJYhM9qdzs?version=3&hl=el_GR">http://www.youtube.com/v/FMJYhM9qdzs?version=3&hl=el_GR" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true">

 • tiflopodikas tiflopodikas 01 Νοεμβρίου 2012  | 04:27

  πάλι τα ίδια,μια πατάτα.....

 • cos_dr cos_dr 01 Νοεμβρίου 2012  | 01:43

  εμενα παντως με ικανοποιησε, δεν με χαλαει η λιγο arcade αισθηση, ιδιαιτερα με την logitech driving force GT με πιεζει ιδιαιτερα., εχει καλες διαδρομες. Δεν ειναι ασχημο, ειναι πολυ καλο. Δεν ειναι απλά το τέλειο και θεωρώντας οτι το dirt 3 ειναι μαπα και δεν θελω να προσβαλλω κανεναν, αυτο ειναι οτι καλυτερο αυτη τη στιγμη για εναν που θέλει να παιξει ενα συγχρονο παιχνιδι rally. Απο τα dirt μονο το ενα μου αρεσε και αμα δεν ειχε τοσο τα φορτηγα και καποια περιττα events και ειχε παραμεινει στην καθαρη ραλυ καταβολη , ακομα αυτο θα επαιζα. Οσο για το richard burns, πραγματι ειναι καλο αλλα παρωχημενο, δεν μπορω να παίξω τωρα παιχνιδι τοσο παλιο και να αγνοησω ενα καλογυαλισμενο παιχνίδι του 2012. Θα μπορουσε να ηταν πολυ καλυτερο και πολύ πιο ρεαλιστικό, ισως στο wrc 10 να τα καταφερουν lol

 • lovesfool lovesfool 31 Οκτωβρίου 2012  | 16:11

  Κρίμα...

 • giorgosf1-10 giorgosf1-10 30 Οκτωβρίου 2012  | 17:15

  αν πεσει η τιμη ισως να το αγορασω αλλα μακαρι να πηγαιναν τα δικαιωματα στην evolution studios η στην codemasters

 • acmilangr acmilangr 30 Οκτωβρίου 2012  | 11:44

  jimmy35 δεν ειμαι τελικά ο μόνος που λέει ότι το καλύτερο SIM ειναι το RBR...

 • jimmy_35 jimmy_35 30 Οκτωβρίου 2012  | 02:40

  Λοιπον μαγκες.Ειμαι τρελαμενος με τα racing games και μπορω να πω οτι εχω παιξει τα παντα.Με αυτην την σειρα ημουν παντα απογοητευμενος και εγω ελεγα που σε ρε codemasters να βγαλεις ενα ανταξιο rally sim του richard burns rally.Υπ'οψιν οτι ειμαι φανατικος του RBR γραμμενος και στο γαλλικο και στο τσεχικο πρωταθλημα και παντα θα λεω οτι δεν θα υπαρξει sim που να το ξεπερασει.
  Παμε στο θεμα μας.Με το που εβαλα το WRC 3 ειδα την σημαντικη βελτιωση στα γραφικα αλλα παλι απογοητευτιηκα απο τον χειρισμο. Εδω ερχεται το πρωτο mod που εγραψα πιο πανω δυστυχως μονο για pc αφου μονο η συγκεκριμενη πλατφορμα μπορει να το υποστηριξει και αλλαζει τα παντα!!!
  Χειρισμος που δεν ειναι αλλα πλησιαζει επικινδυνα το RBR και για μενα σιγουρα το καλυτερο ραλι μετα απο χρονια!!!Αν συνεχισουν να το υποστηριζουν ετσι οι modders σιγουρα θα δουμε ωραια πραματα.

 • KTI_23 KTI_23 30 Οκτωβρίου 2012  | 02:32

  ποπο κριμα δεν νομιζω πως εχουμε να περιμενουμε κατι αλλο απο τη milestone..το franchise πρεπει να αλλαξει χερια αν δεν θελει να περιοριστει στην ετησια κυκλοφορια ενος arcade με το ονομα Wrc..

 • Dimitris_1395 Dimitris_1395 30 Οκτωβρίου 2012  | 02:07

  μέτριος χειρισμός, κακό career mode και κακός ήχος? 0/3 για 3η χρονια? Που 'σαι ρε Codemasters να βγάλεις ένα γνήσιο rally να τους στείλεις από εκεί που ήρθαν...

 • mitsosgti mitsosgti 30 Οκτωβρίου 2012  | 00:48

  παλι ο ηχος για τα μπάζα? Ελεοςςςς ας βάλουν του 1 απλα μην πειράζουν τπτ. Ηταν πραγματικά πιο ανωτερος απο το 2.

 • acmilangr acmilangr 29 Οκτωβρίου 2012  | 22:46

  απο θέμα εξομοίωσης το RBR ειναι πολύ πιο μπροστά απο το Colin...

  η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει ρόλο. Άσε που ειναι το μόνο παιχνίδι που βλέπεις να υπάρχει σωστή Υποστροφή

 • soutz soutz 29 Οκτωβρίου 2012  | 20:48

  @acmilangr

  +1. Δεν χωράει αμφιβολία. Ακόμη και σήμερα το παίζω.

  @Johny-S72

  Οχι και παγοδρόμιο με βαζελίνη!!! Το CMR4 πάντως πολύ καλύτερο από το 2005.

 • Gamer-cy Gamer-cy 29 Οκτωβρίου 2012  | 20:44

  Όσο και αν έλπιζα για κάτι πολύ καλό στο WRC 3, σήμερα η ελπίδες μου εξανεμίζονται, αν μη τι άλλο, είναι λίγο καλύτερο από τα προηγούμενα τις σειράς , θα το πάρω σε μια πτώση τιμής, μπράβο Γιώργο ωραιο review.

 • Jonny-S72 Jonny-S72 29 Οκτωβρίου 2012  | 20:43

  @acmilangr

  Mάλλον εννοείς σαν το Colin McRae Rally 4 & Collin McRae 2005 δεν έχει.
  Το Richard Burns μπροστά τους έμοιαζε σαν να οδηγούσες πάνω σε παγοδρόμιο με βαζελίνη.

  Το παιχνίδι το έπαιξα λίγο και μπορώ να πώ πως μου άρεσε,αν και ο χερισμός είναι λίγο περίεργος στην αρχή συνηθίζεται γρήγορα και είναι αρκετά εύκολος.Σίγουρα καλύτερο (και οπτικά) απ΄τα προηγούμενα 2 WRC ,αν και αυτό από μόνο του δεν λέει και πολλά.Το Dirt3 πάντως εξακολουθεί να είναι καλύτερο στο κομμάτι του ράλλυ,αν και δεν είναι αμιγώς παιχνίδι ράλλυ πλέον.

 • GR_Pantelis_GR GR_Pantelis_GR 29 Οκτωβρίου 2012  | 20:25

  Δεν φαίνεται άσχημο, πόσο μάλλον αν το κρίνουμε σε σχέση με τα προηγούμενα δύο.

 • NikeFerrari NikeFerrari 29 Οκτωβρίου 2012  | 18:42

  Στα 15Ε και κάτω σαν τα 2 προηγούμενα είναι ότι πρέπει. Όταν ο χειρισμός και ο ήχος νοσούν τόσο, μεταξύ άλλων, δεν προτίθεμαι να δώσω περισσότερα και ειδικά σε περίοδο που προέχουν δεκάδες άλλα.

 • c.bravestar c.bravestar 29 Οκτωβρίου 2012  | 16:53

  Νοσταλγω εποχες WRC στοPlaystation 2,επαιρνα κατα κυριο λογο το 206...ποκιλια στα περιβαλλοντα και οδικη συμπεριφορα απολυτα εναρμονισμενη με τις καιρικες συνθηκες,υπηρχαν φορες που παρακολουθουσα ακομη και τα replay των αγωνων..Δυστηχως η μοδα στην νεα γενια κονσολων με την arcade ταση(colin mc ray κτλ)αλλα και σε συνδιασμο με αλλα προβληματα στον χωρο του rally οδηγησαν σε αφανισμο το ειδους.

 • emerson emerson 29 Οκτωβρίου 2012  | 15:18

  Δε μπήκα καν στο κόπο να διαβάσω το review, με κάλυψε ο τίτλος του review

 • acmilangr acmilangr 29 Οκτωβρίου 2012  | 15:11

  Εχω βαρεθει να το λέω αλλα θα το ξαναπώ.

  Σαν το RICHARD BURNS RALLY δεν έχει!!!

 • kapsimo810 kapsimo810 29 Οκτωβρίου 2012  | 15:05

  DIRT 3

 • jimmy_35 jimmy_35 29 Οκτωβρίου 2012  | 14:58

  Για pc εχουν ξεκινησει τα mods ηδη!!!Το βραδυ θα δοκιμασω ενα που βγηκε για engine physics.H κοινοτητα λεει οτι θα το βελτιωσουν πολυ.Δεν ξερω αν μπορω να βαλω link εδω.

 • zikezoos zikezoos 29 Οκτωβρίου 2012  | 14:49

  Εμενα παντως ο πατερας μου εχει τρελαθει! Το εχει παρει εδω και καμια βδομαδα και δεν ξεκολλαει μιλαμε.. Εγω ακομα δεν εχω πεισθει να το παιξω... :P

 • gohan gohan 29 Οκτωβρίου 2012  | 14:47

  Για vita ειναι ακριβως ιδιο το game? ισως στο 20ευρω να το αγόρασω.

 • kairisg kairisg 29 Οκτωβρίου 2012  | 14:45

  Το πήρα για PS3 θα συμφωνήσω με τις παρατηρήσεις στο review του Γιώργου.

 • PREDATOR MY NAME PREDATOR MY NAME 29 Οκτωβρίου 2012  | 14:45

  το επεξα και μου αρεσε για λιγο παιζω μονο φορτσα