Ταυτότητα

Mark of the Ninja

Mark of the Ninja

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Xbox Live Marketplace
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Klei Entertainment Ημ. Έκδοσης: 07/09/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox 360, PC


Stealth στα καλύτερά του...στις δύο διαστάσεις

Πώς μπορείς άραγε να μετριάσεις μια κριτική από διθυραμβικά σχόλια, όταν το αντικείμενο κριτικής που έχεις απέναντί σου εχει καταφέρει να σε κερδίσει ολοκληρωτικά με τον υπέροχο σχεδιασμό του; Και εάν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που οι gameplay δομές ενός είδους παιχνιδιών έχουν αγγίξει κάποιο ταβάνι ποιότητας ώστε να παράγονται ακολουθώντας απλά κάποιους defacto σχεδιαστικούς κανόνες, τότε τι γίνεται στη περίπτωση που η πινελιά του δημιουργού δίνει το κάτι παραπάνω;

Το Mark of the Ninja τα καταφέρνει περίφημα. Ο τίτλος της Klei Entertainment βρίσκεται ήδη από τις αρχές Σεπτέμβρη στο XBLA και πλέον το βρίσκουμε διαθέσιμο και στην υπηρεσία της Steam. Η δημιουργός των δύο Shank χρησιμοποιεί τις δύο διαστάσεις για να χτίσει ένα απολαυστικό και, εν τέλει, αψεγάδιαστο stealth τίτλο, με αξιοζήλευτο ρυθμό και ευρηματικό level design. Για να το κατορθώσει αυτό, χρησιμοποιεί τα καλύτερα στοιχεία ενός puzzle/ platformer, με πολυεπίπεδο και προκλητικό σχεδιασμό επιπέδων, τα εντάσσει με τον πιο ταιριαστό τρόπο στη θεματολογία ενός ninja και δένει το gameplay με ρευστό χειρισμό και γοητευτικά animations.

Τιμή, Προδοσία, Εκδίκηση

MoN - 03-thumb.jpgΣτην ιστορία του Mark of the Ninja o λιγομίλητος ήρωάς μας ανήκει σε μια ιδιαίτερη φυλή, όπου οι πιο άξιοι μαρκάρονται με τατουάζ από μελάνι ενός σπάνιου και ιδιαίτερα επικίνδυνου λουλουδιού της ερήμου, χαρίζοντάς τους αυξημένες αισθήσεις και φυσικές ικανότητες. Το αντίτιμο αυτής της δύναμης είναι θανατηφορό, με τους σιωπηλούς δολοφόνους να οδηγούνται σιγά σιγά στην τρέλα, ώστε να χρειάζεται ένα καθώς πρέπει χαρακίρι λίγο πριν χάσουν τα λογικά τους. Γρήγορα γρήγορα βλέπουμε τη φυλή μας να δέχεται επίθεση από εξωτερικούς εισβολείς, με τον ήρωά μας να ξεχύνεται στο κατόπι τους.

Ακολουθώντας πιστά το κομιξάδικο ύφος των Shank, η ιστορία παρεμβάλεται μεταξύ των κεφαλαίων για να προωθήσει την πλοκή χωρίς ποτέ να λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπάρχει ίντριγκα, που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι θα συμβεί παρακάτω, η αλήθεια είναι όμως ότι μπροστά στο ίδιο το gameplay ακόμα και η απουσία της δεν θα γινόταν τόσο αισθητή. Οι cut scenes είναι περιεκτικές, γεμάτες μυστήριο και σπιρτάδα και παίζουν σωστά το ρόλο τους ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο πραγματικό ζουμί της υπόθεσης, το stealthing.

Τώρα με βλέπεις, τώρα όχι

MoN - 04-thumb.jpgΤα puzzle/ platformer στοιχεία συνθέτουν ένα πρώτης τάξεως πεδίο δράσης ώστε να ξεδιπλώσει όλες του τις αρετές το stealth play. Υπάρχουν, χονδρικά, τρεις κύριες είσοδοι σε κάθε στόχο -από ψηλα, από το κέντρο και από κάτω- με κάθε προσέγγιση να προσφέρει διαφορετικές προκλήσεις και επιλογές στον τρόπο που θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζει ο σχεδιασμός, είτε πρόκειται για φρουρούς που φυλάνε ένα σημείο, είτε για συστήματα ασφαλείας που θέτουν γρίφους στην εξουδετέρωσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ευρηματικότητά μας μέσα από το πλάνο εισβολής που θα καταστρώσουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον άψογο χειρισμό και το οπλοστάσιο που θα έχουμε τη δεδομένη στιγμή, χωρίς ποτέ να οδηγούμαστε σε αδιέξοδα, αφού ο σχεδιασμός επιτρέπει –και ενθαρρύνει σε σημεία– τον αυτοσχεδιασμό και την άμεση προσαρμογή στις συνθήκες που δημιουργούνται εκτός πλάνου.

MoN - 05-thumb.jpgΕύκολα μπορεί να πάει κάτι στραβά και το checkpoint σύστημα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τον παίκτη, ώστε να τονώνεται το ηθικό του και όχι να απογοητεύεται σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια. Είναι σημαντικό, μιας και μπορεί οι διαφορετικές προσεγγίσεις και η ικανότητα να παλέψουμε με τους αντιπάλους να δίνουν ένα τρόπο φυγής από μια άσχημη κατάσταση, για τους πιο σχολαστικούς όμως αποτελεί σωστή επιλογή.

Είναι άλλωστε άλλο ένα σημείο που το stealth δουλεύει τόσο σωστά, αφού αρκούν δυο-τρία χτυπήματα από τα όπλα των αντιπάλων για να χάσουμε, χάνοντας ταυτόχρονα και αρκετά από τα δευτερεύοντα objectives που θέτει ξεχωριστά κάθε επίπεδο, όπως να περάσουμε απαρατήρητοι ή να λάβουμε το πολυπόθητο score περνώντας αναίμακτα και αθόρυβα κάθε φορά.

{PAGE_BREAK}

Κρυφτούλι στις σκιές

Mέρος του πανέξυπνου σχεδιασμού είναι και ο ξεκάθαρος τρόπος που επικοινωνεί οπτικά με τον παίκτη, με τις κρυψώνες, το εύρος όρασης των αντιπάλων μέχρι και τον ήχο του βηματισμού να λειτουργούν υπέρ της ανάγνωσης και αντιμετώπισης των εμποδίων που βάζουν τα επίπεδα, ενώ συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ρυθμό δράσης. Σίγουρα, μέσα σε ένα stealth τίτλο οι στιγμές αδράνειας είναι ως επί το πλείστον εκείνες που καθορίζουν τον τρόπο παιχνιδιού μας, είτε βρισκόμενοι στο σκοτάδι περιμένοντας να περάσει μια περίπολος, είτε σχεδιάζοντας προσεκτικά τα επόμενα βήματά μας, δεν μπορεί όμως να παραληφθεί το πόσο οργανικά έρχεται και δένει ο γρήγορος ρυθμός, όταν και όποτε αυτός εμφανίζεται ή τον επιδιώκουμε.

Σταθερός σύμμαχός μας είναι ο σφιχτοδεμένος χειρισμός, που ξεδιπλώνει ρευστά και αποτελεσματικά όλες τις αρετές του σκοτεινού ήρωά μας. Σε στιγμές που απαιτούνται αστραπιαίες αντιδράσεις δεν απογοητεύει, αν και με πληκτρολόγιο/ ποντίκι απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο συνήθειας εκεί που με gamepad γίνεται εύκολα δεύτερη φύση.

MoN - 06-thumb.jpgΧωρίς αυτόν η δυσκολία θα γινόταν άδικη σε ένα ήδη προκλητικό παιχνίδι. Κάθε επίπεδο θέτει έναν κύριο στόχο που μπορούμε να προσεγγίσουμε με τον τρόπο που επιθυμούμε, με επιπλέον τρία δευτερεύοντα objectives, διάσπαρτα collectibles και κρυφά puzzle rooms. Η πρόκληση κρατιέται πάντα στη σωστή απόσταση σε σχέση με το οπλοστάσιο που ξεκλειδώνει ο νίντζα μας, διατηρώντας έτσι μια ομαλή κλιμάκωση μέχρι το τέλος και δίνοντας ταυτόχρονα επιπλέον κίνητρα για ενασχόληση μετά τον τερματισμό, αφού στο New Game+ θα έχουμε διαθέσιμες όλες τις ικανότητες που ανοίξαμε την πρώτη φορά.

Για τους λάτρεις του stealth, με αγάπη

Tα stealth παιχνίδια έχουν δρόμο να διανύσουν αν θέλουμε να μιλήσουμε για ρεαλιστική προσέγγιση στο κρυφτούλι με την τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που συνήθως κρύβεται κάτω από το μανδύα ενός μεστού σχεδιασμού, που οφελεί πρωτίστως τη λειτουργικότητα παρά την αληθοφάνεια. Ίσως στην επόμενη γενιά να έχουν καλύτερη τύχη.

Ένα δεύτερο ζητούμενο που προκύπτει στο είδος, βρίσκεται στις λεπτές ισορροπίες που ταλανίζουν τη δράση αυτή καθ' αυτή. Τίτλοι όπως το Deus Ex: Human Revolution ή το, πρόσφατο, Dishonored θολώνουν τα νερά μεταξύ action και stealth, δίνοντας ερεθίσματα στον παίκτη να χειριστεί ο ίδιος την κατάσταση όπως κρίνει καλύτερα. Το action βρίσκεται ισόποσα στο gameplay παρέα με το stealth.

MoN - 07-thumb.jpgΑκριβώς εδώ ξεχωρίζει το Mark of the Ninja, προσφέροντας μια αυθεντική stealth εμπειρία, όπου το κρυφτούλι δεν αποτελεί επιλογή αλλά ορισμός για το gameplay, όπου το αθόρυβο πέρασμα στα νώτα των φρουρών είναι το ίδιο συναρπαστικό με μια πισώπλατη μαχαιριά στο σβέρκο τους. Σκοτεινό, προκλητικό και πανέξυπνο, το Mark of the Ninja είναι μια τέλεια πρόταση για όλους τους λάτρεις των stealth παιχνιδιών. Για 15 ευρώ στο Steam, αγοράστε άφοβα.

Oδυσσέας Γιαννιώτης

Θετικά

 • Εξαιρετική stealth υλοποίηση, που επιβραβεύει την υπομονή και την κριτική σκέψη
 • Γοητευτικός τεχνικός τομέας, με σκοτεινά περιβάλλοντα και ρευστά animations
 • To Νew Game+ δίνει πόντους στην επανάληψη, με τα δευτερεύοντα objectives να κρατούν σε υψηλά επίπεδα την πρόκληση
 • Το πλούσιο οπλοστάσιο του ninja, μας προσφέρει ποικιλία στο τρόπο παιχνιδιού και τον αυτοσχεδιασμό στην προσέγγιση κάθε κατάστασης
 • Σφιχτοδεμένος χειρισμός, που συμβάλλει τα μέγιστα στο ρυθμό του παιχνιδιού

Αρνητικά

 • Η ιστορία δεν έχει την απαιτούσα βαρύτητα, λειτουργώντας κυρίως ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των επιπέδων
 • Δύστροπος χειρισμός με πληκτρολόγιο/ποντίκι σε σχέση με gamepad, που απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο συνήθειας

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (35 σχόλια)
 • linguist linguist 27 Νοεμβρίου 2012  | 19:19

  Το παιχνίδι είναι καλό, κλασσικό stealth, με λίγα προβλήματα στο χειρισμό αν το παίζεις σε pc χωρίς gamepad. Και λίγο εύκολο ίσως..αλλά το προτείνω ανεπιφύλακτα!

 • iros84 iros84 02 Νοεμβρίου 2012  | 21:50

  Τρελό παιχνίδι μπαίνει wishlist!!!

 • aypnos_apopse aypnos_apopse 02 Νοεμβρίου 2012  | 19:05

  Απίθανο παιχνίδι. Οτι πρέπει για απόδραση από τα action.

 • SetaShouji SetaShouji 01 Νοεμβρίου 2012  | 01:34

  Κανένα πρόβλημα! Σε μια πτώση τιμής θα τιμηθεί από το steam. ;) Τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά...

 • melk0r melk0r 01 Νοεμβρίου 2012  | 00:44

  το χρειαζόμασταν spoting είχε λίγο παραμεληθεί :D

 • spoting spoting 31 Οκτωβρίου 2012  | 23:36

  Βγαλτε και κανενα Stealth-Based game φετος :P
  Εντυπωσιακο ακουγεται το παιχνιδακι.

 • deathgod1992 deathgod1992 31 Οκτωβρίου 2012  | 22:25

  Aγαπω τα παιχνιδια με ninja!Oποτε αυτο ειναι στα σιγουρακια μιας και ειναι τοσο καλο!Μαλλον θα περιμενω για το ps3 αλλα δεν ξερω αν κατσει μπορει να το παρω και για pc!Ευτυχως ειμαι ακριβως και εγω στα recommended :P

 • naruto14 naruto14 31 Οκτωβρίου 2012  | 22:12

  Ακριβώς στα recommended είμαι. Μια χαρά :)

 • Gamer-cy Gamer-cy 31 Οκτωβρίου 2012  | 22:00

  Τα λόγια είναι φτωχιά ,για τέτοιον ποιοτικό και ιδιαίτερο τίτλο. Δεκαράκι από μένα .

 • Sky333 Sky333 31 Οκτωβρίου 2012  | 21:21

  Ένα πραγματικά απίστευτο παιχνιδάκι που χάρηκα όσο λίγα τη φετινή χρονιά. Από τους must have τίτλους που κανένας δεν πρέπει να αγνοήσει.

 • melk0r melk0r 31 Οκτωβρίου 2012  | 20:50

  @naruto14, [url=http://store.steampowered.com/app/214560/]στο κάτω μέρος της σελίδας 8α βρεις τις απαιτήσεις[/url]

 • NikeFerrari NikeFerrari 31 Οκτωβρίου 2012  | 20:39

  Γιώργο, μην περιμένεις. Εκδότης: Microsoft Studios.
  Τώρα το είδα. 15Ε στο Steam; :LOL: 10.25Ε μου στοίχισε στο 360.

 • SetaShouji SetaShouji 31 Οκτωβρίου 2012  | 19:56

  Φοβερό! Θα περιμένω να βγει σε PS3 αλλιώς θα το τσιμπήσω για PC.

 • Killerman Killerman 31 Οκτωβρίου 2012  | 18:18

  Μακάρι να γινόντουσαν πιο γνωστά τα παιχνίδια αυτά....

 • TheMastas TheMastas 31 Οκτωβρίου 2012  | 17:29

  Φοβερό παιχνιδάκι και σε ατμόσφαιρα και σε ουσία με stealth/action gameplay,πραγματικά με κάτι τέτοια παιχνίδια και μάλιστα απο μη γνωστούς στο ευρύ κοινό δημιουργούς αναβιώνει κατα ενα μεγάλο ποσοστό, το old school 2D και οι βέβαια το "διαφορετικό" gameplay απο το συνεχές γνωστό φρενήρες jump run και shoot στίς πλατφόρμες.
  Οποσδήποτε μπαίνει στα υπόψη για αγορά με την πρώτη ευκαιρία :)

 • Jonny-S72 Jonny-S72 31 Οκτωβρίου 2012  | 17:26

  Η καλύτερη πρόταση για παιχνίδι stealth αυτή την χρονιά,μαζί με το Dishonored.

 • xvagos xvagos 31 Οκτωβρίου 2012  | 17:11

  Μπαίνει μαζί με το Braid και το Limbo στο πανθεον των "διαμαντιών" των downloadable games!

 • naruto14 naruto14 31 Οκτωβρίου 2012  | 17:11

  Μπήκε στο wishlist και έφυγε για αγορά στο winter sale του steam! @Οδυσσέα πως έτρεξα στο σύστημα σου και ποιο είναι αυτό?

 • KTI_23 KTI_23 31 Οκτωβρίου 2012  | 16:33

  φαινεται εξαιρετικο,θα μπει στη wishlist του steam..

 • Fanakis Fanakis 31 Οκτωβρίου 2012  | 16:19

  Το αγόρασα και το αγάπησα απ την πρώτη στιγμή.Αυτός ο Ninja κάνει τον Hayabusa να μοιάζει κολεγιόπαιδο.

 • DadyCool DadyCool 31 Οκτωβρίου 2012  | 15:38

  Όποιος μπορεί (οικονομικά) να το πάρει..να το πάρει δίχως δισταγμό.Είναι απλά άπαιχτο..

 • lovesfool lovesfool 31 Οκτωβρίου 2012  | 15:29

  Έχει αρχίσει και ξαναμεγαλώνει η wishlist, αλλά δυστυχώς δεν παίζει χρήμα και πολύ περισσότερο, δεν παίζει χρόνος...
  .
  Στην wishlist κι αυτό, λοιπόν.

 • Deathracer2009 Deathracer2009 31 Οκτωβρίου 2012  | 15:12

  Οπως ειπε και ο Nike. ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ. Αγοραστε το...

 • dead_end_360 dead_end_360 31 Οκτωβρίου 2012  | 15:11

  απλα παιχνιδαρα,στα 5 καλυτερα παιχνιδια xbla ever

 • djgiorgio21 djgiorgio21 31 Οκτωβρίου 2012  | 15:09

  Παιχνιδάρα ο Μάρκος ο Νίντζα!

 • JCDenton13 JCDenton13 31 Οκτωβρίου 2012  | 15:00

  Χτυπησα Deadlight απο steam,αργοτερα παει για αγορα και αυτο.Ενα τοσο ποιοτικο stealth παιχνιδι σαν και αυτο,δε χανεται.

 • deathgr deathgr 31 Οκτωβρίου 2012  | 14:45

  Μιλάμε για παιχνιδάρα. Μπορεί να μοιάζει εικαστικά με το Shank ,αλλά το gameplay δεν έχει σχέση. Στο PC με χειριστήριο xbox360 λειτουργεί άψογα.

 • NikeFerrari NikeFerrari 31 Οκτωβρίου 2012  | 14:35

  Εξαιρετικό διαμαντάκι του XBLA σε πολλά σημεία απο την Klei. Το έλιωσα δύο φόρες και το τρισαπόλαυσα. Ντροπιάζει αρκετούς retail τίτλους των 40+ Ευρώ. Το προτείνω σε όλους.

 • Virbius Virbius 31 Οκτωβρίου 2012  | 14:09

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Απλα το καλυτερο STEALTH game

 • Stormbringer Stormbringer 31 Οκτωβρίου 2012  | 14:05

  To έχω σταμπάρει εδώ και καιρό.Οσονούπω αγορά με DeadLight και διάφορα άλλα ψηφιακά διαμαντάκια :)