Ταυτότητα

Dragon Ball Z for Kinect

Dragon Ball Z for Kinect

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Namco Bandai Partners Greece
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Spike ChunSoft Ημ. Έκδοσης: 16/10/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Namco Bandai Πλατφόρμες: Xbox 360


Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουν το franchise;

Dragon Ball. Ένα όνομα θρύλος για τη βιομηχανία του animation, το οποίο προσέφερε εκατοντάδες επεισόδια δράσης σε μικρούς και μεγάλους ανά τον κόσμο και ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για το νέο κύμα εισροής ιαπωνικού animation στη δύση. Μια τόσο αγαπητή σειρά ήταν επόμενο πως θα συνοδευόταν από κάποιο video game καθώς υπήρχαν χιλιάδες παιδιά τα οποία ονειρεύονταν να γίνουν ο Goku και να εξαπολύσουν και αυτοί το μαγικό Kamehameha του. Δεκαέξι χρόνια μετά το τέλος του πολύ διάσημου anime, ο θρύλος της σειράς συνεχίζει να είναι τόσο ισχυρός, έτσι ώστε να κυκλοφορούν συνεχώς νέα παιχνίδια που δείχνουν και ξαναδείχνουν τις μάχες της σειράς.

DBZ-kinect-image-01.jpg

Μπορεί να είναι, όμως, αυτό αποδεκτό στη σημερινή εποχή; Να κυκλοφορεί κάθε χρόνο το ίδιο σχεδόν παιχνίδι με μηδενικό νέο υλικό και να περιμένουμε να πουλήσει; Η Activision το έχει αποδείξει με το Call of Duty, αλλά εκεί τουλάχιστον και καινούργιο σενάριο έχουμε αλλά και τεχνική αρτιότητα. Η σειρά Dragon Ball, από την άλλη, δείχνει να έχει βαλτώσει σε ένα δραματικό σημείο και η απορία που πλέον έχει αρχίσει να ταλανίζει το μυαλό μας είναι «πότε επιτέλους θα την αφήσουν να πεθάνει με την ησυχία της;».

Το νέο Dragon Ball Z παιχνίδι, λοιπόν, έρχεται να δώσει κάτι φρέσκο και διαφορετικό στη σειρά, έχοντας σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου για το Microsoft Kinect. Και στα χαρτιά όντως έδειχνε ως κάτι το εντυπωσιακό, να μπορείς επιτέλους να αγγίξεις τις παιδικές σου αναμνήσεις και να χειριστείς με όλο σου το σώμα τους χαρακτήρες που αγάπησες. Γροθιές, κροσέ, uppercat, κλωτσιές, τρελά combos, chi attacks και super attacks είναι όλα εδώ και για να τα κάνετε θα πρέπει να στήσετε το σώμα σας ακριβώς όπως έκανε ο εκάστοτε χαρακτήρας στη σειρά.

DBZ-kinect-image-02.jpg

Θα μπορέσετε να ελιχθείτε για να αποφύγετε τις αντίπαλες επιθέσεις, να πετάξετε μακριά ή να έρθετε κοντά, και γενικότερα θα νιώσετε πως για πρώτη φορά μπήκατε και εσείς μέσα στο πετσί της σειράς. Όλα αυτά στη θεωρία, δυστυχώς, γιατί στην πράξη το αποτέλεσμα είναι αρκετά πιο βαρετό αλλά και ενοχλητικό απ'όσο θα θέλαμε.

Καταρχάς, η πρώτη μεγάλη -και δυσάρεστη- έκπληξη έρχεται από το γεγονός πως στην ουσία το νέο αυτό παιχνίδι είναι το Dragon Ball Z: Ultimate Tenkaichi που κυκλοφόρησε πέρυσι, απλά με αλλαγμένο το σύστημα χειρισμού/ κάμερας, αλλά και με αρκετό κομμένο υλικό, όπως το multiplayer και extra modes. Εδώ έχουμε απλά το single player σενάριο, όπου θα πάρετε μέρος σε ορισμένες από τις πιο γνωστές μάχες της σειράς, και το score mode, όπου μπορείτε να επιλέξετε κάποιον από τους 50+ χαρακτήρες του παιχνιδιού (αφού τους ξεκλειδώσετε στο single player) και να πολεμήσετε με την A.I. για high score και μόνο. Στην ουσία, λοιπόν, υπάρχει μόνο το story mode, το οποίο, ως συνήθως, αν δεν έχετε δει τη σειρά, είναι πρακτικά αδύνατον να καταλάβετε τι συμβαίνει.

DBZ-kinect-image-03.jpg

Σε αυτό βέβαια βοηθάει και το γεγονός πως, όπως σε όλα τα Dragon Ball παιχνίδια, αλλά και την αμερικανική σειρά, το voice acting και η μουσική ταιριάζουν καλύτερα σε ένα παιχνίδι G.I. Joe παρά σε ένα ιαπωνικό μαχητικό έπος. Εντελώς εκτός τόπου και χρόνου, θα φανούν απλώς κακά για το νέο στη σειρά, αλλά για όποιον έχει δει τα πρωτότυπα, απλά επιλέγει το mute στην τηλεόρασή του. Στα θετικά της υπόθεσης είναι πως το ύφος και το art direction της σειράς δείχνει πάρα πολύ όμορφα δουλεμένο, ενώ το animation είναι πραγματικά εξαιρετικό.

{PAGE_BREAK}

Προχωρώντας όμως στον κυριότερο βραχνά της υπόθεσης, το gameplay, είναι εκεί που το παιχνίδι τελικά καταρρέει. Βασιζόμενοι στο Ultimate Tenkaichi, οι δημιουργοί σοφά επέλεξαν μια πιο στρατηγική ματιά στις μάχες, δίνοντας κάποιο χρόνο στον παίκτη να εκτελέσει την κάθε κίνηση αντί να απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά, που θα κατέστρεφαν πλήρως την εμπειρία από τις αδυναμίες του Kinect. Ακόμα και έτσι όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντοτε ιδανικά.

Ενώ αρκετές κινήσεις διαβάζονται περίφημα και με μεγάλη άνεση, θα βρεθείτε αντιμέτωποι και με ορισμένες που αρνούνται πεισματικά να διαβαστούν από την κάμερα ό,τι και να κάνετε. Το αργό gameplay βοηθάει σημαντικά στην αναγνώριση, αλλά είναι εμφανές πως ορισμένα τμήματα είναι "σπασμένα". Ακόμα και έτσι όμως, το παιχνίδι θα μπορούσε να έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς παραμερίζοντας την όποια μας ενόχληση, βρεθήκαμε να διασκεδάζουμε πάρα πολύ στις πρώτες μάχες.

DBZ-kinect-image-04.jpg

Αλλά μετά από τις πρώτες 3-4 περιπέτειες, ήταν που μας χτύπησε κατακούτελα το μεγάλο πρόβλημα του παιχνιδιού, η τρομερή επανάληψή του. Όποιον χαρακτήρα και αν έχετε, θα κάνετε τα ίδια και τα ίδια. Θα χτυπηθείτε δεκάδες φορές με γροθιές και κλωτσιές, θα εκτελέσετε 4-5 combos, θα ρίξετε μερικά chi attacks και, αν προλάβετε, μερικές super moves και αυτό ήταν.

Το γεγονός ότι παίζετε με κάμερα πρώτου προσώπου κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα, καθώς με εξαίρεση τα super moves, όλοι οι χαρακτήρες μοιάζουν 100% σε όλες τις κινήσεις και χτυπήματά τους. Έτσι, το παιχνίδι καταντάει πολύ γρήγορα μια μεγάλη "κλωτσοπατινάδα" όπου απλά κάνετε τα ίδια και τα ίδια με μια σταθερή σειρά, έτσι ώστε να εκμηδενίσετε την ενέργεια του αντιπάλου σας ξανά και ξανά.

Αυτή η τρομερή ρουτίνα χτυπάει το παιχνίδι πάρα πολύ νωρίς και δυστυχώς οδηγεί τη σειρά στο να ξαναβαλτώσει 30 λεπτά αφότου είχε καταφέρει να μας πείσει πως έφερε επιτέλους κάτι καινούργιο στον κόσμο του Dragon Ball. Αποτελεί ένα ιδανικό rental για να θυμηθείτε τα νιάτα σας και να δείτε πώς θα ήταν αν οι κινήσεις που κάνατε στον αέρα ως παιδάκι έχουν αντίκτυπο στους μισητούς σας αντιπάλους. Έλα, όμως, που τελικά η πραγματικότητα ποτέ δεν αγγίζει τα επίπεδα της φαντασίας μας.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Όμορφο animation και γραφικά
 • Ωραίο ως ιδέα (και μόνο ως ιδέα)

Αρνητικά

 • Όπως πάντα, τραγικό αγγλικό voice acting
 • Αδύναμες μάχες δίχως ύφος
 • Απουσία multiplayer
 • Προβλήματα αναγνώρισης στο Kinect

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (32 σχόλια)
 • punkstar69 punkstar69 06 Νοεμβρίου 2012  | 14:39

  καλο για γυμναστική ειναι το συγκεκριμένο dragonball :D

 • jimugias jimugias 03 Νοεμβρίου 2012  | 16:53

  Απο τα τενκαιτσι το 2 ειχε το καλυτερο story mode και μεγαλη διαρκεια, το 3 ειχε το κορυφαιο gameplay(πιο updated απο το 2), γενικα και εγω θεωρω τα tenkaichi το ζενιθ videogame ποιοτητας του ανιμε.Τα budokai δεν ειχαν βαθος καθολου.Απλα εκανες αποφυγη, ειχε quick time events ειδηκα στο 3, γενικα τα tenkaichi εβγαζαν το feeling του ανιμε.Πολυ καλο ειναι και η μιξη tenkaichi 2,3 γνωστο ως tenkiachi tag team στο psp!

 • SetaShouji SetaShouji 03 Νοεμβρίου 2012  | 04:24

  Kαλά Πασχάλη το πρώτο Tenkaichi είναι και το χειρότερο της τριλογίας..

 • naruto14 naruto14 03 Νοεμβρίου 2012  | 04:00

  Θα κάνεις ένα ρε nikeferrari να γελάσουμε? :D

 • NikeFerrari NikeFerrari 02 Νοεμβρίου 2012  | 14:46

  "Τα παιδία παίζει" video για αυτό το παιχνίδι θα έχει ΤΟ γέλιο! :LOL:

 • Sky333 Sky333 01 Νοεμβρίου 2012  | 16:29

  @Jonny-S72, θα έλεγα πως το Kamehameha είναι από τις λίγες κινήσεις που μου έσπασε τόσο πολύ τα νεύρα. δεν διαβάζει καθόλου καλά την κίνηση που πρέπει να κάνεις προς τα μπροστά.

  @Xristos94, ναι το αναφέραμε στο κείμενο, το παιχνίδι είναι σαν remake του UT για το Kinect. Ας μην βγάζουν τίτλο κάθε 8 μήνες για να κάνουν σοβαρή δουλειά. για να βγάζουν όμως, μάλλον εμείς φταίμε που τα αγοράζουμε...

 • Xristos94 Xristos94 01 Νοεμβρίου 2012  | 12:05

  Βαρέθηκα να διαβάζω κάθε χρόνο ίδια σχόλια...Ναι το DBZ for Kinect είναι μέτριο προς κακό παιχνίδι αλλά μάλλον δεν είδατε ότι χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή με του Ultimate Tenkaichi,αυτό έγινε,όπως είπαν και οι ίδιοι οι dev για να κερδίσουν χρόνο για το επόμενο DBZ παιχνίδι.Οι άνθρωποι έχουν 8+ μήνες έχουν,τι περιμένετε να βγει;Σε καμία περίπτωση όμως δεν τους δικαιολογώ,απλά κοιτάω και από τις δύο πλευρές.

  ΥΓ:Η CC2 βγάζει καλύτερα παιχνίδια για 2 λόγους,μεγαλύτερο Budget και μεγαλύτερο studio από αυτό της Spike.

 • TheMastas TheMastas 01 Νοεμβρίου 2012  | 02:54

  Η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα και τα γραφικά αρκετά καλά,το παιχνίδι θα ήταν ψιλο Επικό για τους DB fans εαν και εφόσον δούλευε σωστά μάλλον θα περιμένουμε να δουλεύει σωστά στην επόμενη γενιά :)

 • pavlos -10 pavlos -10 01 Νοεμβρίου 2012  | 02:53

  δεν αξιζεi κανενα dragonball στις τωρινες κονσολες ,μονο στο ps2 αξιζε

 • Jonny-S72 Jonny-S72 01 Νοεμβρίου 2012  | 02:46

  Είναι πάνω από 9000....
  Οι φορές που προσπάθησα να κάνω kamehameha , αλλά το Kinect δεν μ'άφηνε. :)

  Απ'αυτά που διάβασα πάντως,το λιγότερο πρόβλημα είναι το Αγγλικό voice acting.
  Ένας ακόμα αδύναμος τίτλος ,που εκμεταλλεύεται το όνομα DragonBall για να πουλήσει και που χωλαίνει εξαιτίας της κακής ανταπόκρισης του Kinect.

 • deathgod1992 deathgod1992 01 Νοεμβρίου 2012  | 01:05

  Βασικα γυναικα ειναι που κανει το ιαπωνικο voiceover του Goku!Και γρια μαλιστα :/

 • naruto14 naruto14 01 Νοεμβρίου 2012  | 00:52

  Και εμένα στο Dragonball το αγγλικό μου αρέσει. Η φωνή του Goku στα Ιαπωνικά μου θυμίζει κορίτσι :P

 • jimugias jimugias 01 Νοεμβρίου 2012  | 00:29

  Eχω παιξει τα παντα σχεδον απο dragonball videogames.Απο το raging blast 2 χαθηκε το ενδιαφερων μου οσο αναφορα τα παιχνιδια για την σειρα.Καλο review ,δικαιολογημενο θαψιμο αλλα προσωπικα μου αρεσει εμενα το αγγλικο dub:D

 • babinio13 babinio13 31 Οκτωβρίου 2012  | 23:58

  Χαίρομαι που παιχνίδια του Kinect και Move όταν έχουν τέτοιες βαθμολόγιες.

 • haloman haloman 31 Οκτωβρίου 2012  | 23:06

  Άλλος ένας σοβαρός υποψήφιος για GOTY. Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός.

 • General986 General986 31 Οκτωβρίου 2012  | 23:03

  Ό,τι είπε ο DevilBringer παιδιά, το Budokai 3 δεν έχει προηγούμενο. Καλά τα Tenkaichi, αλλά όλο το ζουμί πάει στα 2D Budokai. Καλύτερο battle system, 60 FPS και γενικά καλύτερο feeling.
  Επίσης ακόμα προσπαθώ να ξεχάσω το fail γεγονός όπου στο 1ο Tenkaichi οι χαρακτήρες ΔΕΝ μεταμορφώντουσαν μέσα στη μάχη...

  Καλώς ή κακώς, τα 2D fighters είναι πιο απαιτητικά από τα 3D.

 • naruto14 naruto14 31 Οκτωβρίου 2012  | 22:54

  Δεν μου άρεσαν ποτέ ιδιαίτερα τα 2D Fighting οπότε το tenkaichi το λάτρεψα. Όπως επίσης ευχαριστήθηκα πιο πολύ και τα naruto ultimate ninja storm από τα ultimate ninja.

 • deathgod1992 deathgod1992 31 Οκτωβρίου 2012  | 22:51

  @DevilBringer Διαφωνω γιατι πιστευω οτι τα Tenkaichi ειναι πιο κοντα στην λογικη του anime του ταιριαζει δηλαδη πιο πολυ αυτο το στυλ μαχης το εχω ομως και το Budokai 3 και πιστευω οτι ερχετε δευτερο μετα το Tenkaichi 2!Πιστευω οτι το Τenkaichi 2 ηταν το καλυτερο γιατι παρουσιαζε με λεπτομερεια την ιστορια και ειχε και μια αξιοπρεπεις διαρκεια!

 • DevilBringer DevilBringer 31 Οκτωβρίου 2012  | 22:45

  @naruto14 Κακως, να κατσεις να τα παιξει οπως και δηποτε.Τα Tenkaichi ηταν πολυ καλα αλλα μπροστα στα Budokai και συγκεκριμενα στο 3,δεν πιανουν μια

 • naruto14 naruto14 31 Οκτωβρίου 2012  | 22:11

  @General εγώ προσωπικά δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με αυτά. Τα αγαπημένα μου ήταν και θα είναι τα budokai tenkaichi και συγκεκριμένα το 3. Από αυτά θα ήθελα ένα remake.

 • Gamer-cy Gamer-cy 31 Οκτωβρίου 2012  | 22:05

  Λατρεύω τα Dragon Ball , όταν ήμουν μικρός θυμάμαι ότι περίμενα με αγωνιά το σαββατοκύριακο για να το δω ,και δεν έχασα επεισόδιο αυτά που έδειξε ο Αντ1 Κύπρου τουλάχιστον. Τώρα όσων αφορά το παιχνίδι το προσπερνάω και συμφωνώ με το σχόλιο General986 για όσους γουστάρουν την σειρά και δεν ασχολήθηκαν ποτέ.

 • General986 General986 31 Οκτωβρίου 2012  | 21:58

  Υπομονή μέχρι να βγει το HD Remake των Budokai 1 & 3.

 • naruto14 naruto14 31 Οκτωβρίου 2012  | 21:45

  Καλά εντάξει αναρωτιέμαι πως του έβαλες 5 Αλέξανδρε... Στην δικιά μου βαθμολογία δεν θα ξεπερνούσε το 2.

 • Dark_K1ng Dark_K1ng 31 Οκτωβρίου 2012  | 21:36

  αν και μεγαλος fan του anime τα παιχνιδια δεν τα αγορασα ποτε γιατι πολυ απλα ειχε παντα κατι καλυτερο να αγορασω και με λιγοτερα απο 60 ευρω. μονο το budokai 1 εχω μονο για τα λεφτα τα φτιαχνουν... το μονο που αξιζει τωρα ειναι το HD collecton αν εχει budokai κ tenkaichi μεσα

 • Monstar21 Monstar21 31 Οκτωβρίου 2012  | 21:25

  http://www.youtube.com/watch?v=W4Gy6m-dchc :D

 • deathgod1992 deathgod1992 31 Οκτωβρίου 2012  | 21:16

  Ας αφησουν πια το milking ελεος δηλαδη!Μονο Cc2 μπορει να κανει κατι..!

 • Johnny8565 Johnny8565 31 Οκτωβρίου 2012  | 20:56

  Αυτο το kinect μονο παιχνιδαρες βλεπουμε.

 • kkenshin kkenshin 31 Οκτωβρίου 2012  | 20:55

  Αχ ποσα χρονια το βλεπαμε στο αντ1

 • nikolasvanitas nikolasvanitas 31 Οκτωβρίου 2012  | 20:27

  Τα dragonball ηταν ολα τα λευτα στο ps2 ,τωρα ειναι παλι τα ιδια και τα ιδια
  Κριμα για μια τοσο αγαπημενη σειρα παγκοσμιως

 • JIMIS_F1 JIMIS_F1 31 Οκτωβρίου 2012  | 20:27

  παιδιά πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι το Kinect απλά ΔΕΝ δουλεύει...οπότε μην περιμένουμε να βγει κάποιος καλός τίτλος σε αυτή την συσκευή.
  Υ.Γ. Στα αρνητικά πλέον έχει καθιερωθεί το "προβλήματα αναγνώρισης του Kinect"