Ταυτότητα

Halo 4

Halo 4

Edition: N/A Genre: Action, FPS Διάθεση: Microsoft Hellas
Αριθμός παικτών: 1-16 Ανάπτυξη: 343 Industries Ημ. Έκδοσης: 06/11/2012
PEGI: 16 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox 360


Η επιστροφή του Master Chief

Με τη φράση “See you starside” η Bungie αποχαιρέτησε ολοκληρωτικά το franchise με το οποίο έγραψε τη δική της ιστορία στις εγκυκλοπαίδειες της gaming βιομηχανίας. Μαζί με αυτό το χωρισμό, δεκάδες χιλιάδες φίλοι των παιχνιδιών Halo είτε έπεσαν σε κατάθλιψη -που λέει ο λόγος-, είτε έχασαν το ενδιαφέρον τους για τη σειρά. Η Microsoft, ως κάτοχος του IP, θέλησε να συνεχίσει την ιστορία του Halo, με υπεύθυνη την 343 Industries, ένα εσωτερικό στούντιο του αμερικανικού κολοσσού, στο οποίο εργάζονται και πρώην μέλη της Bungie. Για την ιστορία, η 343 Industries έχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη αρκετών Halo τίτλων στο παρελθόν, οπότε προφανώς και κατέχει αρκετές γνώσεις στο...αντικείμενο. Ωστόσο, η Bungie είναι “Bungie”, όπως και να το κάνουμε, και όποιος έχει ασχοληθεί με προηγούμενες δημιουργίες της, καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοούμε.

Με αυτά και μ’ αυτά, και μετά από ένα επιτυχημένο remake του πρώτου Halo, η 343 αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο της συνέχισης της σειράς. Το Halo 4 έφτασε και μαζί του έρχονται μπόλικες αποδείξεις για το ότι η 343 δεν είναι απλά άξια αντικαταστάτρια της Bungie, αλλά μία ομάδα που έχει μπροστά της μπόλικο μέλλον. Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση «ο μαθητής έγινε καλύτερος από το δάσκαλο»; Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.

"John. Wake up. I need you" - Σενάριο

Halo4_Screen_01-thumb.jpgΣτο Halo 4 ζούμε τα γεγονότα ξανά μέσα από το κράνος του Master Chief, ο οποίος μαζί με την ΑΙ Cortana, αγνοείται στα συντρίμμια του σκάφους των UNSC ονόματι “Forward Unto Dawn”, που ταξιδεύει στο διάστημα προς άγνωστη κατεύθυνση. Το «ξύπνημα» που ζήτησε ο Chief από την Cortana, σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά, γίνεται ακριβώς 4 χρόνια και 7 μήνες μετά το Legendary ending του Halo 3 -περίπου όσα χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία του τρίτου μέρους, μέχρι το Halo 4. Το κομμάτι του αεροσκάφους που επιβαίνουν οι δύο πρωταγωνιστές σύντομα θα γίνει αντιληπτό από τους Covenant. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι όλοι τους κατευθύνονται προς έναν άγνωστο πλανήτη, που ανήκει στους Forerunners, την ιερή φυλή του σύμπαντος. Εκεί, άθελά τους (;) θα ξυπνήσουν ένα αρχαίο κακό, που θα τους αποδείξει πως η περιπέτειά τους δεν τελείωσε, αλλά μόλις ξεκινάει...

Το σενάριο «φεύγει» αρκετά από το ψυχρό ύφος του πολέμου και έχει εντρυφήσει περισσότερο στο μυστήριο. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα ταξίδι προς το άγνωστο, που τίποτα απ’ όλα αυτά που βλέπουμε είναι γνώριμο. Ένας νέος, τεράστιος πολιτισμός αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια του Master Chief. Τα περιβάλλοντα έχουν «ξένη» φιλοσοφία, ενώ η ατμόσφαιρα παίζει σε πολύ διαφορετικό τόνο. Ο συσχετισμός με τα Metroid Prime, που είδαμε να γίνεται από πολλούς, έχει βάση, μιας και ο παίκτης, τουλάχιστον στην αρχή του παιχνιδιού, θα νιώσει εκείνη τη μελαγχολική μοναξιά που βίωσε η Samus στους τίτλους της Retro Studios. Ακόμη και εικαστικά, οι Forerunners μοιάζουν με τις εξωγήινες φυλές των παιχνιδιών Metroid Prime.

Halo4_Screen_09-thumb.jpgΤο κουβάρι της ιστορίας ξετιλύγεται με ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, και σε σημεία βίαιο, τρόπο, που έναν βετεράνο της σειράς θα τον θορυβήσουν. Το σενάριο ρίχνει περισσότερο φως στους πρωταγωνιστές, που μέχρι πρότινος, πάνω στον πανικό των γεγογότων, είχαν ελάχιστες ευκαιρίες να ξεδιπλώσουν τις πτυχές του χαρακτήρα τους. Η «παράξενη» Cortana δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που την έχουμε συνηθίσει, ενώ η σχέση της με τον Chief έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Ο «φειδωλός» Chief εμφανίζεται πιο ανθρώπινος, μιλάει περισσότερο και εξωτερικεύει έντονα τα συναισθήματά του. Καλύτερα, όμως, να σταματήσουμε εδώ με τα του σεναρίου, διότι είναι τόσα πολλά αυτά που θέλουμε να σας πούμε, που ενδεχομένως να αποκαλύψουμε στοιχεία που δεν πρέπει.

Halo στη ψυχή. Halo και στο σώμα. - Gameplay

Όπως προαναφέραμε, στο Halo 4 έχουμε τον έλεγχο του Master Chief. Αυτό σημαίνει ότι η ευκινησία, η ταχύτητα, το μεγαλύτερο άλμα και η απουσία health bar -παρά μόνο shield bar- επιστρέφουν μαζί του στο gameplay. Μία πολύ σημαντική βελτίωση στο ήδη εξαιρετικό και ισορροπημένο gunplay της σειράς, είναι η πιο έντονη αίσθηση των όπλων. Εκτός του ότι ακούγονται πιο πειστικά, έχουν μία πιο μεταλλική και βαριά υπόσταση. Το οπλοστάσιο έχει πλέον και μία τρίτη κατηγορία, αυτή των Forerunners, τα οποία δεν συλλέγονται απλά από το έδαφος, αλλά συντίθενται στα χέρια του Master Chief με ένα μοναδικό, «εξωγήινο» εφέ. Εκτός από τα όπλα των Forerunners όμως, έχουμε και νέες προσθήκες και αλλαγές στα ήδη υπάρχοντα.

Halo4_Screen_05-thumb.jpgΕπιπλέον, όπως συμβαίνει σε κάθε Halo, ο Master Chief είναι σε θέση να οδηγήσει/ πιλοτάρει διάφορα οχήματα. Αφήνοντας στην άκρη τα γνωστά (Warthog, Wraith, Banshee κ.λπ.), αναφορά πρέπει να γίνει στο νέο mech, καθώς και στα διάφορα νέα αεροσκάφη, όπως το γιγαντιαίο Pelican της UNSC. Υπάρχουν ένα-δύο fillers με on-rails δράση επάνω σε κάποια οχήματα, ευτυχώς όμως διαρκούν ελάχιστα και περνούν, σχεδόν, απαρατήρητα. Τέλος, η ομάδα ανάπτυξης ενσωμάτωσε και αρκετά νέα armor abilities, τα οποία συλλέγονται από το περιβάλλον και προσθέτουν επιπλέον ικανότητες στον Master Chief, όπως ασπίδα, turrets ή ακόμη και Promethean Vision, που για ελάχιστα δευτερόλεπτα οι εχθροί αποκτούν μία κόκκινη αύρα, έτσι ώστε να γίνονται αντιληπτοί εκεί που δε φαίνονται με «γυμνό» μάτι.

{PAGE_BREAK}

Αν και δεν πιστεύαμε ότι υπάρχουν και πολλά περιθώρια βελτίωσης, με έκπληξη διαπιστώσαμε πως η τεχνητή νοημοσύνη στο Halo 4 είναι αρκετά πιο πολύπλοκη σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι η πρόκληση στο Halo 4 έχει ανέβει κατακόρυφα, καθιστώντας έτσι το επίπεδο δυσκολίας Legendary ένα "άθλημα" για λίγους. Το campaign μοιράζεται σε 8 κεφάλαια, τα οποία για να ολοκληρωθούν σε normal επίπεδο δυσκολίας θα απαιτήσουν περίπου 6 ώρες από τους παίκτες. Αυτό είναι και το μοναδικό σημείο που έγινε έκπτωση από την 343 Industries, μιας και η "φυσιολογική" διάρκεια των παρελθόντων Halo παιχνιδιών ήταν τουλάχιστον μία με δύο ώρες μεγαλύτερη. Ευτυχώς, η ποιότητα και η ποικιλία του campaign είναι τέτοια, που γρήγορα θα επικαλύψει τα όποια παράπονα για τη διάρκεια. Εννοείται πως υπάρχει δυνατότητα συνεργατικού παιχνιδιού, τόσο σε online, όσο και σε offline (split-screen ή system link) επίπεδο.

"Haloshock" - Τεχνικός τομέας

Εκεί που η βελτίωση είναι «σοκαριστική», είναι στο σχεδιασμό των επιπέδων και στον οπτικοακουστικό τομέα. Τα περιβάλλοντα έχουν δημιουργηθεί με ανατριχιαστική εμμονή στη λεπτομέρεια, με κάθε σπιθαμή των κόσμων που θα επισκεφτεί ο Master Chief να μαρτυράει πάθος και μεράκι από τους ανθρώπους της 343. Η κλίμακα των πεδίων των μαχών και ο πλούτος της συνολικής εικόνας στα περιβάλλοντα καταγράφουν μία κατακόρυφη άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον, το σύνολο έχει αποκτήσει μία ακόμη πιο sci-fi αισθητική, που θυμίζει σε σημεία Mass Effect. Τα set-pieces που θα δει ο παίκτης να διαδραματίζονται στην οθόνη του είναι πρωτόγνωρης ομορφιάς.

Halo4_Screen_15-thumb.jpgΕξαιρετικής ποιότητας υφές, αρκετά πιο διαδραστικά και destructible περιβάλλοντα, μία μηχανή φυσικής που διαπρέπει και παλέτα χρωμάτων που ακόμη και ο πιο όμορφος πίνακας ζωγραφικής θα ζήλευε, συνθέτουν ένα απίστευτο αποτέλεσμα, που σε σημεία κάνει τον παίκτη να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν όλα αυτά να «τρέχουν» σε hardware του 2005 και μάλιστα χωρίς ίχνος tearing ή frame drop. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στους φωτισμούς, που παρόμοιους δεν έχουμε συναντήσει σε βιντεοπαιχνίδι. Και όχι, τα παραπάνω δεν είναι ενθουσιασμός, ούτε συμπάθεια προς κάποιον. Είναι η πραγματικότητα, η οποία λέει πως το Halo 4 είναι ένα από τα ομορφότερα βιντεοπαιχνίδια της γενιάς που διανύουμε.

Σε ένα παιχνίδι δράσης, πόσο μάλλον σε ένα Halo, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η μουσική και κατ’ επέκταση ο ήχος. Θα είμαστε ειλικρινείς. Η δουλειά του O’Donnell δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεραστεί. Ο άνθρωπος της Bungie έχει γράψει συγκλονιστικά θέματα και θα ήταν σχεδόν «αφύσικο» αν κάποιος κατάφερνε να ανταγωνιστεί το έργο του. Σε γενικές γραμμές, η μουσική του Halo 4 στέκεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων, με το νέο ύφος της να ταιριάζει αρκετά με το διαφορετικής φιλοσοφίας περιεχόμενο –Forerunners, sci-fi περιβάλλοντα κλπ.

Halo4_Screen_02-thumb.jpgΟ ήχος στο σύνολό του, όμως, παραδίδει σεμινάρια. Όπως και στα γραφικά, έτσι και εδώ η εμμονή στη λεπτομέρεια συγκινεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Η ποιότητα στα ηχητικά εφέ των όπλων, στο απόκοσμο βουητό του ξένου πλανήτη, στα βήματα του Master Chief σε διαφορετικά τερέν, στα οχήματα, στις κραυγές των αντιπάλων και στα voice overs απλά δε μπορεί να κρυφτεί.

Lock and load, Spartan! - Multiplayer 

Αυτά όσον αφορά το campaign του Halo 4. Ως γνήσιο Halo, όμως, η ενασχόληση με τον τίτλο δε σταματάει εδώ. Πριν περάσουμε στο online multiplayer, αξίζει να αναφερθούμε στο νέο mode, ονόματι “Spartan Ops”. Σε αυτό το συνεργατικό mode κάθε εβδομάδα διατίθενται πέντε Spartan Ops αποστολές, διάρκειας 10-15 λεπτών η κάθε μια σε downloadable μορφή. Δεν πρόκειται για ένα mode ανελέητου shooting, καθώς περιλαμβάνει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία, που διαδραματίζεται 6 μήνες μετά τα γεγονότα του campaign, ακολουθώντας τις τύχες των "Crimson" και "Majestic" Spartan ομάδων, εν τέλει καταλήγοντας σε ένα είδος sequel.

Halo4_Screen_07_war_games-thumb.jpgΠριν περάσουμε στα του multiplayer, που στο Halo 4 ονομάζεται “War Games”, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως λόγω της αυστηρά περιορισμένης διαθεσιμότητας του τίτλου, καταφέραμε να βρούμε άτομα μόνο σε ένα από τα πολλά modes του, ωστόσο θα κάνουμε μία αναφορά σε όλα τα υπόλοιπα. Σημαντική σημείωση επίσης είναι ότι με 32 άτομα online σε ένα server, προφανώς και δε μπορέσαμε να τεστάρουμε τις αντοχές του και πολύ λογικά δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με lags, disconnects κ.α. Δε γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο τίτλος από τις 6 Νοεμβρίου, όταν και θα αρχίσουν να γεμίσουν οι servers. Επιπροσθέτως, στον τομέα του multiplayer βρίσκουμε και τα γνωστά Forge –δημιουργία δικών μας επιπέδων- και Theater modes –διαχείριση των replay videos και των screenshots από τις μάχες.

{PAGE_BREAK}

Οι παίκτες δημιουργούν τον Spartan της επιλογής τους και, όπως και στο Halo: Reach, όσο περισσότερο ασχοληθούν με τα War Games, τόσο μεγαλύτερη γκάμα επιλογών στην εμφάνιση και στα loadouts αποκτούν. Για πρώτη φορά σε Halo, μάλιστα, υπάρχει δυνατότητα μόνιμης βελτίωσης του παίκτη, με ειδικά Specializations, τα οποία με τη σειρά τους αποκτώνται από τις επιδόσεις των παικτών. Μία σημαντική προσθήκη στο multiplayer είναι τα ordinances, που ουσιαστικά πρόκειται για «δώρα» που έρχονται από τον ουρανό με drop-pods, όταν οι επιδόσεις του παίκτη είναι υψηλές. Τα ordinances μπορεί να αφορούν overshields, μεγαλύτερο damage για λίγα δευτερόλεπτα, overpowered όπλα και πολλά ακόμη.

Αυτό είναι πολύ θετικό, μιας και οι καλοί παίκτες πλέον ανταμείβονται την ώρα της δράσης και όχι μόνο με μερικά XPs παραπάνω στο τέλος του κάθε match. Θετικό επίσης βρήκαμε και το ακαριαίο respawn, πατώντας το X του controller, σε περίπτωση θανάτου από κάποιον αντίπαλο. Τα armor abilities που είδαμε και στο campaign έδωσαν και εδώ περισσότερες επιλογές και ποικιλία στις διαθέσιμες τακτικές.

Όσον αφορά τους χάρτες του multiplayer mode, η 343 έκανε εξαιρετική δουλειά. Πολλά νέα maps, αλλά και μερικά ανανεωμένα από προηγούμενα παιχνίδια, χαρίζουν μία πληθώρα επιλογών για τα πολλά game types. Είδαμε μερικούς γιγαντιαίους χάρτες για επικές μάχες με οχήματα, αλλά και πολλούς μικρούς και πολύπλοκους για στενές επαφές με... shotguns.

Halo4_Screen_08_war_games-thumb.jpgΑς δούμε όμως τα modes ή game types όπως αναφέρονται από πολλούς. Πρώτα και δημοφιλέστερα τα Infinity Slayer και Big Team Infinity Slayer, στα οποία δύο ομάδες των τεσσάρων και οκτώ ατόμων αντίστοιχα, έρχονται σε σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσεως. Επιπλέον, υπάρχει το Dominion -η ομάδα πρέπει να ολοκληρώσει μερικά objectives που αφορούν τη βάση της-, το Regicide -όπου πρέπει να εξοντωθεί ο αντίπαλος «βασιλιάς»-, το Extraction -οι παίκτες πρέπει να καταφέρουν να εξαγάγουν και να προστατέψουν αντικείμενα- και το Flood –οι παίκτες πρέπει να αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα κύματα των Flood.

Εννοείται πως γνωστά modes, όπως το Capture The Flag, Grifball ή Oddball βρίσκονται εκεί για ακόμη περισσότερη διασκέδαση. Στο σύνολό του, το multiplayer κομμάτι του Halo 4 είναι πλούσιο, καλοστημένο, έχει τις απαραίτητες προσθήκες και βελτιώσεις και θεωρούμε πως αξίζει η «μετακόμιση» από τους servers του Halo: Reach ή του Halo 3 –που δε λένε να αδειάσουν με τίποτα.

Η Bungie φεύγει. Η 343 έρχεται. - Συνοψίζοντας

Halo4_Screen_04-thumb.jpgΤο Halo 4 είναι ένα αξιοπρεπέστατο reboot της σειράς και το ξεκίνημα μία νέας τριλογίας από τη 343 Industries, που θα συνεχιστεί στην επόμενη γενιά. Το σύμπαν του franchise είναι τόσο τεράστιο που πραγματικά δεν υπήρχε κανένας λόγος να σταματήσει εκεί που το άφησε η Bungie. Δε ξέρουμε ή, καλύτερα, δε θα θέλαμε να μπούμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε τον τίτλο με προηγούμενα κεφάλαια. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα, είναι ότι το Halo 4 έχει ένα συναρπαστικό και πανέμορφο campaign, με σημαντικές εξελίξεις για τη σειρά, φρέσκο και, όσο πρέπει αλλαγμένο, περιεχόμενο, συγκλονιστικό σχεδιασμό και τεχνικό τομέα, καθώς και καλοστημένο multiplayer.

Ο τίτλος είναι μία δουλειά με μεράκι και πάθος, που από τα μενού, μέχρι τα credits, «μυρίζει» ποιότητα και χρήμα –δεν είναι τυχαία η πιο ακριβή παραγωγή της Microsoft. Είναι μία δημιουργία που αφενός σέβεται το παρελθόν και την ιστορία του Halo franchise, αφετέρου έχει όλα τα στοιχεία για να ξεχωρίσει.

Η 343 Industries, η οποία στο τέλος του παιχνιδιού ευχαριστεί τους fans που την εμπιστεύτηκαν σε αυτό το ρόλο, αξίζει πολλά συγχαρητήρια, γιατί πήρε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα franchises της σύγχρονης gaming βιομηχανίας και, όπως όλα δείχνουν, θα το κάνει ακόμη μεγαλύτερο.

Το επίσημο thread του Halo 4 στο forum

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Εξαιρετικό και με μεγάλη ποικιλία campaign
 • Το σενάριο "φεύγει" από το ψυχρό ύφος του πολέμου και στρέφεται στο μυστήριο και στους πρωταγωνιστές
 • Οι Forerunners έδωσαν φρέσκια πνοή στο σύνολο
 • Μοναδική αίσθηση των όπλων
 • Βελτιωμένη A.I., άρα και μεγαλύτερη πρόκληση
 • Συγκλονιστικός οπτικοακουστικός τομέας. Ίσως ό,τι καλύτερο στο Xbox 360
 • Καλοστημένο, πλούσιο και οργανωμένο multiplayer

Αρνητικά

 • Θα θέλαμε λίγο μεγαλύτερη διάρκεια στο campaign

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (114 σχόλια)
 • Dukarelos Dukarelos 31 Ιανουαρίου 2013  | 12:37

  Για το είδος του είναι από τα καλύτερα, αλλά δεν ασχολούμαι πολύ με φπς.

 • Tomasz Tomasz 02 Δεκεμβρίου 2012  | 02:11

  Παιδια οσοι δεν το εχετε κανει να δειτε οπωσδηποτε τα terminal videos και του 4 και του CE. Πολυ καλη σκεψη να υπαρχουν και αυτα. Το παιχνιδι δεν το σχολιαζω καν. Ειναι απιστευτο. Το halo ηταν τεραστιο franchise, με τα ολα του. Τωρα εγινε ακομα καλυτερο. Χωρις πλακα στην ανακοινωση ουτε καν περιμενα οτι θα βγει καλο. Μαζικος σεβασμος στην 343 απο μενα. Πηρε το πολυ καλο και το εκανε τελειο.

 • Dante7717 Dante7717 16 Νοεμβρίου 2012  | 22:55

  πραγματικα ονειρευομαι τη στιγμη που θα πεσει στα χερια μου το παιχνιδι!!!!!Σακη τα οπλα εχουν τα ιδια stats με το campaign και στο multiplayerη τα εχουν αποδυναμωσει στο multi?

 • ch.harlotte ch.harlotte 10 Νοεμβρίου 2012  | 16:37

  Απλα ανυπομονω...!

 • teo13g teo13g 07 Νοεμβρίου 2012  | 01:53

  Στράτο συμφωνώ απόλυτα.Ειδικά αυτά τα cinematics και τα τοπία είναι επικά

 • K850stratos K850stratos 07 Νοεμβρίου 2012  | 01:37

  Πιο epic πεθαίνει το παιχνίδι,στο πρώτο λεπτό σε κερδίζει...

 • mordor56 mordor56 05 Νοεμβρίου 2012  | 21:51

  Δεν ξερω αν παρατηρησατε τις τελευταιες κριτικες που αναρτηθηκαν στο πολυ γνωστο metacritic και συγκεκριμενα σε δυο site στο BigPond GameArena που του βαζει 55 ή 5.5 και στο Quarter to Three που αν το διαβαζεσετε θα καταλαβετε οτι μονο review δεν ειναι αυτο το κειμενο που δημοσιευσαν...μαλλον ποιο πολυ δειχνει σαν ενα κειμενο μισους και αποθημενων για την σειρα Halo ... ολα αυτα που γραφει ειναι τοσο αστεια που μαλλον αστεια θ αντιμετωπισω και το 2 αρακι που του εβαλε :)

 • KTI_23 KTI_23 05 Νοεμβρίου 2012  | 13:30

  Απιστευτο,οι τυποι εκει περα στην 343 industries εκαναν τρομερη δουλεια...πηραν το halo και οχι μονο παρεδωσαν εναν τιτλο ανταξιο του franchise αλλα ακομη καλυτερα,εναν φρεσκο,ανανεωμενο,καλοδουλεμενο και πλουσιο τιτλο..πανεμορφα γραφικα σε κονσολα επταετιας,πληθωρα modes με παλιους χαρτες,master chief τι αλλο?.πλεον μπορουμε να ειμαστε σιγουροι πως η σειρα βρισκεται σε καλα χερια..
  περιμενω τους φιλους μου να το αγορασουν για να το ξεκινησουμε :D
  μπραβο Σακη για το review!!

 • jonhalo jonhalo 04 Νοεμβρίου 2012  | 06:04

  δωσε halo στο λαο...

 • Dannys Dannys 03 Νοεμβρίου 2012  | 20:23

  στο metacritic εχει 89 μεσο ορο τον αδικησανε τον τιτλο οι περισσοτεροι κανονικα επρεπε να ειχε 92 με 94 το ειπαμε gameover.gr για αξιοπιστα reiews δεν γλειφω κανεναν απλως βλεπω πως κοινουνται οι αλλοι

 • JohnyDARK JohnyDARK 03 Νοεμβρίου 2012  | 19:37

  Παιχνιδαρα και πολυ ωραιο review!!!!

 • pepe4ever pepe4ever 03 Νοεμβρίου 2012  | 12:38

  ρε παλικαρια να ρωτησω κατι . guest γνωριζουμε εαν θα μπορουμε να βαλουμε;

 • Tomasz Tomasz 03 Νοεμβρίου 2012  | 05:44

  Αχαχα καλο το αστειο με το halo killer. Το Killzone ειναι ενα συμπαθητικο shooter στον πυρηνα του με καλα στοιχεια την ακριβη παραγωγη και γενικοτερα τα καλα γραφικα και ηχο. Απο κει και περα οι διαφορες ειναι χαοτικες! Μιλαω για το single player με το multi εχω ασχοληθει λιγο και με τα δυο και ειναι και τα δυο καλα. Αλλα προσωπικα τα shooter online τα βαριεμαι γρηγορα. Και με COD και με killzone και με uncharted και με HALO που εχω ασχοληθει δεν την βρηκα. Το halo με κρατησε περισσοτερο απο ολα συνολικα κυριως γιατι επαιζα και με φιλους σε καναπε. Και με το COD το ιδιο αλλα το HALO ειχε περισσοτερη τακτικη και οι πιστες ηταν μεγαλες και σου διναν χωρο να αναπνευσεις

  Υ.Γ Το ξερω οτι μιλας ειρωνικα just saying :P

 • Xristos94 Xristos94 02 Νοεμβρίου 2012  | 19:45

  Ουστ ρε fanboys της Sony,έρχεστε και βάζετε χαμηλούς βαθμούς.Πηγαίνετε παίξτε το Killzone aka Halo Killer. :LOL:

 • Tomasz Tomasz 02 Νοεμβρίου 2012  | 17:25

  Τα halo reach και ODST για μενα ειχαν την γλυκα τους, γιατι εδιναν μια νοτα backstory και lore για ο συμπαν. Δηλαδη σου εδειχναν την μαχη των ODST και την μαχη των spartan αυτοι ηταν ακομα ενεργοι. Αλλα ο Masterchief ειναι αλλη ιστορια. Οταν ειναι αυτος σε ενα HALO γινοταν κοσμοιστορικα γεγονοτα για το συπαν! Ανυπομονω να το παιξω!

 • NikeFerrari NikeFerrari 02 Νοεμβρίου 2012  | 16:41

  Είχα εμπιστοσύνη στην 343 αλλά την ξεπέρασε και αυτή και εξέπληξε ευχάριστα. Μπράβο στην 343 και σύντομα θα το λιώσω μόνος και με τους συνήθεις ύποπτους. Πολύ ωραίο review Σάκη.

 • Xzibit Xzibit 02 Νοεμβρίου 2012  | 16:09

  10 από εμένα γιατί δεν με πειράζει που το campaign είναι μικρό σε διάρκεια.
  Περιμένω και εγώ την Limited Edition.
  @TsALiS_89 Δεν είσαι ο μοναδικός.
  Και εγώ δεν έχω ασχοληθεί ακόμα.

 • Powell Powell 02 Νοεμβρίου 2012  | 13:53

  Halo 1,2,3 και ODST ειναι φοβερα μου αρεσαν παρα πολυ. Το Reach ηταν λιγο απογοητευση για εμενα αλλα επιτελους ηρθε το Halo 4! Master Chief is back hell yeah!
  Απο αυτα που διαβαζω πρεπει να ειναι παιχνιδαρα. Μπραβο για το review!
  Στο Heroic λογικα θα μου παρει κανα 8ωρο.

  Τωρα το Multiplayer δεν ξερω αν θα μου αρεσει παντως μου φαινεται πιο balanced απο το Reach οποτε θα δειξει. Το armor που μας εσπαγε τα νευρα εγινε shield παλι καλα και οσο για τους αορατους υπαρχει το promethean vision. Αν ειναι δυνατον δηλαδη στο Reach εχω τυχει σε match οπου ολοι οι αντιπαλοι να παιζουν αορατοι απλα Fail! Υπαρχουν και αλλα καινουργια πραγματα στο multi οποτε πρεπει να παιξω για να βγαλω συμπερασματα. Ελπιζω και σε τιποτα Classic Playlist.

 • BraVeHeart BraVeHeart 02 Νοεμβρίου 2012  | 13:38

  Jonny-S72, όχι δεν υπάρχουν bots.

 • cyprus wolf cyprus wolf 02 Νοεμβρίου 2012  | 13:30

  απιστευτο παιχνιδι.μπραβο στην 343

 • Jonny-S72 Jonny-S72 02 Νοεμβρίου 2012  | 10:16

  Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν το Campaign του 4 είναι καλύτερο απ΄του 3 (παραδόξως το campaign του 3 δεν μου άρεσε και τόσο,αν και είχα "λιώσει" το multiplayer).Για 'μένα τα 1,2 & Reach ήταν τα καλύτερα HALO στο single player κομμάτι.Αλλά για να λέει ο Σάκης ότι είναι "σοκαριστικό" σημαίνει μάλλον ότι είναι κάτι ξεχωριστό.

  ΥΓ: Αλήθεια,υπάρχει η δυνατότητα να παίξεις με bots στο multiplayer για εξάσκηση?

 • ALEXHALO117 ALEXHALO117 02 Νοεμβρίου 2012  | 09:47

  ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ ΣΤΑΡΚΙΛΛΕΡ ΘΑ ΤΟ ΛΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ TO GAME!!!!

 • saturn 32 saturn 32 02 Νοεμβρίου 2012  | 08:50

  Zektor εννοεί ο ground τα παιδιά που ψηφίζουν απο κάτω στην βαθμολογία.

 • zektor zektor 02 Νοεμβρίου 2012  | 08:38

  Και όμως
  Ο Σάκης έπαιξε όλο το campaign και multi και μετά έκανε review και το βαθμολόγησε.
  Αντε να έρθει το άτιμο όλα τα site λένε τα καλύτερα. Θέλουμε Master Chief τώρααα.

  Edit: Sorry τότε δεν πρόσεξα πως είχαν ήδη βαθμολογήσει παιδιά το παιχνίδι. Τότε έχει δίκιο ο ground4270

 • TheMastas TheMastas 02 Νοεμβρίου 2012  | 02:31

  Πρώτη φορά το βλέπεις αυτό ground4270 ? σε ολα τα παιχνίδια και σχεδόν σε ολα τα Sites έτσι δεν συμβαίνει ?,εκτός ορισμένων που το έχουν παίξει οι περισσότεροι έχουν μια σαφή πρώτη εικόνα βλέποντας Videο,παίζοντας Demo η Beta και κυρίως διαβάζοντας το Review απο εκγυρους reviewers και άτομα στα οποία νομίζω ο περισσότερος κόσμος απο εδω έχει αποκτήσει εμπιστοσύνη,το χειρότερο είναι κατ εμέ αυτοί που δεν έχουν σχέση καμμία και βάζουνε τις χαμηλότερες δυνατές βαθμολογίες απο ζήλεια και μόνο για να κάνουνε να πέσει ο μέσος όρος βαθμολογίας των χρηστών (λές και δεν το ξέρουμε τόσα χρόνια τι γίνεται..)Και μια και είπαμε για τέτοια ασχημα "πραγματάκια" να πω πως είναι ασχημο περισσότερο απο τα πιο πάνω,όταν μπαίνουν ορισμένοι φτιάχνοντας λογαριασμούς για να τρολάρουν χωρίς φυσικά να είναι ενεργά μέλη αλλά μόνο για να σχολειάζουν για συγκεκριμένα πράγματα τους " υπόλειπους".

 • TheMastas TheMastas 02 Νοεμβρίου 2012  | 02:25

  Ετσι είναι Assasin Προσέξτε μην παίξετε τουλάχιστον Online πρίν την ημερομηνία κυκλοφορίας εδω το ντούκι και την έπαθε εκ υπερβάλοντος ζήλου ορισμένων και εκ παραδρομής.

 • ground4270 ground4270 02 Νοεμβρίου 2012  | 01:45

  καλα ρε παιδια...πως βαζετε βαθμολογια?
  Αφου δεν το εχετε παιξει το παιχνιδι?

 • Dimitris_1395 Dimitris_1395 02 Νοεμβρίου 2012  | 01:32

  To μεγαλύτερο στοίχημα της Microsoft (ίσως μετά το kinect) δείχνει να πιάνει τόπο. Η απορία αν το Halo 4, ένα Halo χωρίς την δουλειά που έκανε η Bungie προβλημάτισε πολλούς. Όμως με ένα Halo που κυμαίνεται στην κλίμακα του 10, τότε η 343 έκανε εξαιρετικά την δουλειά της και της αξιζουν μόνο συγχαρητήρια.
  Σάκη, η ΑΙ του Halo 3 και του reach ήταν ασυναγώνιστη. Πως επιτυγχάνει η 343 να δημιουργήσει μια ακόμη πολύπλοκη και συνάμα απαιτητικότερη ΑΙ?

 • Asansol21 Asansol21 02 Νοεμβρίου 2012  | 00:01

  Aυτα ειναι

 • assassin assassin 01 Νοεμβρίου 2012  | 22:03

  Εφαγες ΒΑΝ? χαχαχαχαχα :LOL: (πλακα κανω)
  το περιμενω πως και πως το καταραμενο