Ταυτότητα

Chaos on Deponia

Chaos on Deponia

Edition: N/A Genre: Adventure Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Daedalic Entertainment Ημ. Έκδοσης: 06/11/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Daedalic Entertainment Πλατφόρμες: PC


H Daedalic ξαναχτυπά!

Μα τι ακριβώς συμβαίνει εκεί στη Daedelic Entertainment; Τέσσερα adventure games μέσα σε 5 μήνες; Μα δεν τους έχουν πει οι... γκουρού πως "τα adventures είναι νεκρά και πως κανένας δεν τα αγοράζει πλέον"; Ακόμα και τα εκατομύρια που μάζεψε ο Tim Schafer στο Kickstarter, για FPS θα πάνε, μην σας ξεγελάει το «adventure» στον τίτλο. Άλλωστε, αυτό ζητάει ο κόσμος και αυτό και μόνο αυτό θα πρέπει να του δίνουμε, σωστά; Η απάντησή μας και η απάντηση της Daedelic είναι ένα βροντερό "ΌΧΙ", παρόμοιο σε τόνο με αυτό που είχε πει ο Μεταξάς στο τελεσίγραφο των Ιταλών. Όχι, τα adventures δεν είναι νεκρά και όσο υπάρχουν gamers που αποζητούν μια υπέροχη ιστορία και εγκεφαλικό στύψιμο (και όχι κάψιμο), τότε θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να μας προσφέρουν μαγικές στιγμές.

Το γεγονός πως μια εταιρία έδωσε στην κυκλοφορία τέσσερις νέους τίτλους μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δείχνει απλά το πόσο αγαπητό είναι το είδος στο ευρύτερο κοινό. Ποιο ήταν το κόλπο τους; Επαγγελματική δουλειά, επιστροφή στις ρίζες των χειροποίητων γραφικών και μαγικές ιστορίες, υλικά που κατέστησαν μέσα σε 2-3 χρόνια την Daedelic ως τη "Lucas Arts" της σημερινής μας εποχής.

Η μέση της τριλογίας - Ιστορία

chaos-on-deponia-image-01-thumb.jpgΤο Chaos on Deponia, λοιπόν, είναι το νέο παιχνιδάκι της Daedelic και αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας Deponia. Το περίεργο της υπόθεσης, είναι πως το πρώτο παιχνίδι κυκλοφόρησε μόλις πριν 4-5 μήνες, γεγονός που ομολογούμε μας εξέπληξε. Προφανώς το παιχνίδι είχε σχεδιαστεί εξ αρχής ως τριλογία και προφανώς είχε γίνει αρκετή δουλειά από πριν, αλλά ο ρυθμός κυκλοφορίας τους είναι εξαιρετικά γρήγορος και θα θύμιζε episodic gaming αν το κάθε ένα δεν είχε 10-12 ώρες διάρκεια και δεν ήταν τόσο μα τόσο προσεγμένο.

Τo αρχικό Deponia, αν και καλό παιχνίδι, τελείωσε με ένα απαράδεκτο cliffhanger, αφήνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας ξεκρέμαστο. Στο δεύτερο μέρος της σειράς τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Δυστυχώς, το γεγονός ότι το προηγούμενο παιχνίδι κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγους μήνες, μας εμποδίζει να δώσουμε σεναριακά στοιχεία, καθώς πολλοί παίκτες δεν έχουν προλάβει ακόμα να δουν τη σειρά. Μένοντας λοιπόν στα επιφανειακά, το παιχνίδι ασχολείται με την περιπέτεια ενός ψιλοτρελού τυπάκου, του Rufus, ο οποίος ζούσε σε έναν πλανήτη σκουπιδότοπο, τον Deponia.

chaos-on-deponia-image-02-thumb.jpgΜέσω ενός τρελού πειράματός του, κατάφερε άθελά του να ρίξει τη διαστημοκάψουλα της πανέμορφης Goal, μιας κοπέλα από τον πλούσιο πλανήτη του Elysium, στον κόσμο του. Ο στόχος του παίκτη στην ιστορία των Deponia είναι να βοηθήσει την Goal να επιστρέψει στον πλανήτη της και ταυτόχρονα να την προστατεύσει από όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ένα τέτοιο ταξίδι. Το Chaos on Deponia συνεχίζει την ιστορία αυτή από το πρώτο παιχνίδι, δίνοντας νέες δραματικές διαστάσεις στο ταξίδι και κλείνει σε μια υψηλή νότα, απαντώντας σε αρκετά ερωτήματα και ετοιμάζοντας το έδαφος για την τελική δόση... ντεπονιασμού που θα ακολουθήσει το 2013.

Αυτή τη φορά, η ιστορία είναι πολύ καλύτερα δοσμένη, με στρωμένο ρυθμό και ύφος, και καταφέρνει να εξελίξει τον κόσμο της Deponia σε έναν υπέροχο βαθμό. Νέες περίεργες περιοχές, νέοι θεότρελοι χαρακτήρες, φρέσκο αλλά και καλοστημένο script, όλα συνθέτουν μία από τις σπάνιες φορές όπου το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας είναι καλύτερο από το πρώτο. Το χιούμορ της σειράς είναι για μια φορά ακόμα εξαιρετικό και οι χαρακτήρες, νέοι και παλιοί, είναι ορισμένοι από τους πιο καλοφτιαγμένους που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και αποτελούν το ισχυρότερο βέλος στη φαρέτρα του Deponia και στη σύνθεση της μαγικής ατμόσφαιράς του.

Οπτικοακουστική πανδαισία

chaos-on-deponia-image-03-thumb.jpgΒέβαια, σε όλα τα παραπάνω συμβάλει η γνωστή, εξαιρετική δουλειά της Daedelic στον τομέα των γραφικών. Για άλλη μια φορά ο παίκτης θα μείνει άφωνος από την εκπληκτική λεπτομέρεια που υπάρχει σε κάθε περιοχή. Όπως είναι το χαρακτηριστικό της εταιρίας, όλα έχουν σχεδιαστεί στο χέρι, με επιμονή και μεράκι που αναβλύζουν σε κάθε pixel της οθόνης μας και αφήνουν συχνά τον παίκτη να χαζεύει την κάθε περιοχή για να εμποτίσει στη μνήμη του την κάθε παλαβομάρα που αντικρίζει!

Εξίσου καλή δουλεία έχει γίνει και στο σχεδιασμό των χαρακτήρων, όπου ο καθένας δείχνει άψογα την ιδιαιτερότητά του και μαγεύει το θεατή με τις εκφράσεις του σε όλες τις σκηνές. Αν υπάρχει ένα μελανό σημείο, είναι πως το animation των χαρακτήρων είναι αρκετά "ξύλινο", γεγονός που προφανώς έχει έρθει λόγω της ταχύτατης παραγωγής του τίτλου αλλά και του υψηλού κόστους του 2D animation. Η σειρά Deponia βρίσκεται δυστυχώς πίσω σε αυτό τον τομέα απέναντι στα υπόλοιπα παιχνίδια της εταιρίας και είναι εμφανές πως 1-2 μήνες παραπάνω εργασίας θα βοηθούσαν πολύ στο immersion του παιχνιδιού.

{PAGE_BREAK}

Παρόλα αυτά, αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η Daedelic συχνά τα θαλάσσωνε, αυτός ήταν του voice acting. Η σειρά Deponia, όμως, όχι απλά δεν αποτελεί ένα κομμάτι αυτής της... θαλασσοταραχής αλλά είναι ο μαγευτικός φάρος της Αλεξάνδρειας για την εταιρεία, ο οποίος δείχνει σε όλους τους developers το δρόμο προς την επιτυχία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σύμπλεγμα εκπληκτικών ερμηνειών από το συντριπτικό σύνολο των ηθοποιών, που δείχνει να μπήκε απόλυτα μέσα στους ρόλους του και απογειώνουν τους χαρακτήρες του σε νέα ύψη. Η δε μουσική του παιχνιδιού παραμένει ατμοσφαιρικά παιχνιδιάρικη και δίχως να κάνει κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον και αυξάνει κατακόρυφα το immersion.

Παρανοϊκή σύνθεση - Γρίφοι και Gameplay

Όσον αφορά το καθαρό gameplay, αυτό παραμένει στα γνωστά adventure πρότυπα του point and click. Με το mouse σας θα κινηθείτε μέσα στο χώρο, θα περιεργαστείτε και θα συλλέξετε αντικείμενα, θα μιλήσετε με άλλους χαρακτήρες και, φυσικά, θα λύσετε τους δεκάδες γρίφους που θα βρεθούν στο διάβα σας. Αν υπήρχε κάτι που προβλημάτισε τους παίκτες στο πρώτο Deponia (πλην του άκομψου τέλους), αυτό ήταν το τμήμα των γρίφων, καθώς περιείχε πολλά τμήματα όπου δεν υπήρχε καμία λογική στο τι έπρεπε να κάνεις για να προχωρήσεις παρακάτω.

chaos-on-deponia-image-04-thumb.jpgΕδώ, αυτό το θέμα έχει υποστεί σημαντικές βελτιώσεις. Βλέπετε, ο ίδιος ο κόσμος του Deponia είναι τόσο λαχταριστά παράλογος, που είναι αδύνατον να συνθέσεις φυσιολογικά λογικούς γρίφους αν θέλεις να κάνεις το παιχνίδι ενδιαφέρον. Έτσι, και αυτή τη φορά, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με θεότρελες λύσεις στα προβλήματά σας και σε μια πρώτη ματιά αυτό θα απωθούσε εύκολα έναν παίκτη. Τα παλικάρια της Daedelic, όμως, ζύγισαν πολύ σωστά τις παρατηρήσεις του κοινού και έτσι έδωσαν μια πολύ έξυπνη και δουλευμένη λύση.

Βλέποντας ένα αντικείμενο ή έχοντας κολλήσει σε ένα puzzle, ο Rufus δίνει συνεχώς hints για το πώς να προχωρήσεις. Αυτά τα hints δεν είναι τέτοια ώστε να σας παίρνουν από το χεράκι αλλά βοηθούν στο να καταλάβετε την τρέλα πίσω από τη «λογική» του κόσμου και έτσι, με λίγη σκέψη παραπάνω, να μπορέσετε να διαλύσετε την ομίχλη που χωρίζει το φανταστικό με το πραγματικό και να λύσετε το πρόβλημα που έχετε μπροστά σας.

chaos-on-deponia-image-05-thumb.jpgΑν μάλιστα είστε από τα άτομα που δεν αντέχετε να κολλήσετε σε κάποιο mini game puzzle, τότε πλέον υπάρχει η δυνατότητα να το προσπεράσετε, δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να προχωρήσετε με τη δική σας ταχύτητα στο παιχνίδι. Αυτό που μας ενόχλησε λιγάκι στο Chaos on Deponia είναι πως αρκετοί από τους γρίφους απαιτούν να τριγυρίζετε μπρος – πίσω σε διάφορες περιοχές, γεγονός που μπορεί να κουράσει μετά από κάποια ώρα.

Το backtracking είναι ένα κακό κατάλοιπο των παλιών adventures για αύξηση της διάρκειας του παιχνιδιού, αλλά θα προτιμούσαμε  το Chaos να κρατούσε 1-2 ώρες λιγότερο παρά να χρησιμοποιούσε αυτή την τεχνική.

It is wonderful to cause Chaos on Deponia! - Συμπεράσματα

Όπως αναφέραμε πρωτύτερα, το Chaos on Deponia είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας είναι καλύτερο σε όλους τους τομείς από τον προκάτοχό του. Έχει καταφέρει να βελτιωθεί στο gameplay, να κρατηθεί φρέσκο με νέους υπέροχους χαρακτήρες και περιοχές, αλλά και να συνδεθεί άψογα με το πρώτο επεισόδιο μέσω των γνώριμων χαρακτήρων και του εκπληκτικό χιούμορ του. Έτσι, προσφέρει μια υπέροχη ιστορία, που μαγνητίζει για ώρες και κλείνει σωστά, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τον παίκτη και αφήνοντάς τον με ένα μόνο παράπονο. Πως η Daedelic μάς έχει κακομάθει και θέλουμε το τέλος της τριλογίας να κυκλοφορήσει αμέσως!

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Τα γνωστά, υπέροχα γραφικά της Daedelic
 • Εξαιρετικό voice acting και script ομιλιών
 • Καυστικό, θεατρικό χιούμορ
 • Σωστή εξέλιξη της ιστορίας με πολύ καλύτερο στήσιμο

Αρνητικά

 • To animation κίνησης είναι «φθηνό»
 • Αύξηση του back tracking

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν

 • Μπορει αγαπητε Αλεξανδρε,το ειδος των adventures να μην εχει πεθανει,οπως πολυ σωστα επισημαινεις,ομως αν κρινω απο τον αριθμο των σχολιων,εδω στην Ψωροκωσταινα,μαλλον ψυχορραγει...anyway...συγχαρητηρια για ενα ακομη πληρεστατο review...keep on adventure,dude(s)!!!

 • Αλεξανδρε "Μα τι ακριβώς συμβαίνει εκεί στη Daedelic Entertainment;" γραφεις στη αρχη του review.Δε συμβαινει τιποτα το περιεργο.Απλα οι ανθρωποι,εκει στο Αμβουργο,εχουν τεραστια ορεξη και παθος για αυτο που κανουν.Μπραβο τους,για ακομη μια φορα.

 • Δεν αστειεύονται εκεί στη Daedalic! Το πρώτο μόλις πριν έναν μήνα το έπαιξα και το κατευχαριστήθηκα. Φυσικά, περίμενα με ανυπομονησία το δεύτερο και χαίρομαι ιδιαίτερα που είναι ακόμα καλύτερο.
  Ερώτηση: ξέρει κανείς αν και πότε θα κυκλοφορήσει σε retail η αγγλική έκδοση;; Θα το αγόραζα από το gog αλλά μιας και έχω το πρώτο σε retail το θέλω κι αυτό έτσι.

 • Daedelic FTW !

 • Αμβουργιανοί είναι οι Δεδαλικοί;Δεν το ήξερα.

 • @agglos: πάλι καλά που η ψαροκώσταινα δεν είναι αυτή που καθορίζει τα παιχνίδια γιατί θα βλέπαμε μόνο wow, dota, cod και pro :P

 • Kαι αυτο το μηνα,μπορει και τον αλλον,ειναι να βγαλουν ακομη εναν τιτλο.Το The Rabbit’s Apprentice.

 • Οι Γερμανοί πάντως έχουν και παιχνίδια τα οποία κυκλοφορούν μόνο στην εγχώρια αγορά και στη γλώσσα τους.Και δεν είναι χαζομαρίτσες.Έχουν σοβαρά παιχνίδια, όπως και αυτό εδώ, τα οποία μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν τα κυκλοφορούσαν στο εξωτερικό.Γενικά έχουν μια ιδιαίτερη gaming αίσθηση, όσο και να πεις.

 • Μόλις χτες τελείωσα το πρώτο Deponia και σήμερα βλέπω ότι βγήκε το καινούργιο επεισόδιο! Ευτυχώς διαβάζω ότι οι γρίφοι έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το πρώτο γιατί δεν ήταν λίγες οι φορές που αναζήτησα τη βοήθεια του... youtube επειδή είχα κολλήσει για πολύ ώρα σε ένα σημείο μη γνωρίζοντας τι ακριβώς να κάνω. Επίσης βλέπω ότι δεν αναφέρεται το τεράστιο bug που είχε το πρώτο Deponia με τα εξαφανισμένα αντικείμενα στο invetory. Θα το τιμήσω πάντως με την πρώτη ευκαιρία!

 • Ωραία μας τα λες Άλεξ! Το θέμα με τα hints που δίνει ο Rufus σίγουρα θα βελτιώσει λίγο το ρυθμό, δεν αξίζει να καίγεσαι για ένα παράλογο γρύφο ούτε να είσαι στο Alt+Tab για να δεις walkthrough.

  Σύντομη όντως κυκλοφορία. Θα το τιμήσω κατά Χριστούγεννα μεριά μάλλον, το πρώτο μου άρεσε πάρα πολύ.

 • Λογικά θα το πάρω μόλις με το καλό τελειώσω το Book of Unwritten Tales. Έχω διαβάσει τα καλύτερα και έχω ψηθεί τρελά το μόνο που με ξενίζει είναι τα episodes.
  @Άλεξ μην ξεχνάς και το lol...

 • Πολυ ωραιο review και μου αρεσε πολυ το πρωτο. Παιζει παντως να το κανατε το review αρκετα γρηγορα μιας και το παιχνιδι επισημα σημερα κυκλοφoρει νομιζω και δεν υπαρχουν παρα 2-3 ακομα review στο internet γυρω στην ωρα που το βγαλατε. Εχω ενα προγραμα για τι θα παιξω τα χριστουγενα και αυτο θα ειναι στα σχεδια μου.

 • Αν πάρω κάποιο Adventure αυτόν τον χρόνο πιθανότατα θα είναι αυτό.
  Ευγε στα παλικάρια που κάνουν τόσο καλή δουλειά,στον τομέα αυτόν φαίνεται πως διαπρέπουν και έχουν βάλει και οχι "τυχαία" πιστεύω και το χαρακτηριστικό Ελληνικό όνομα στην εταιρία τους που ηταν μάλλον καλότυχο,αφού Το "Δαιδαλικό" είναι το στύλ που παραπέμπει σε πρώτα στάδια απο δημιουργήματα αγάλματα κλπ της αρχαίας εποχής και φυσικά στο όνομα, ενός απο τους πρώτους γνωστούς εφευρέτες τον δαίδαλο :)

 • Να ρωτήξω κάτι άσχετο που το έχω καημό;Εκείνο το έρημο το vampyre story 2 τι απέγινε τελικά;Έχει ακυρωθεί;

 • @Bigi, Σύντομα στο kickstarter της γειτονιάς σας. :) Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσαν στο facebook ότι ετοιμάζουν kickstarter για νέο vampyre story.

 • Ο Rufus είναι τόσο ηλίθιος αλλά συγχρόνως και τόσο συμπαθής που θα το τιμήσω σίγουρα στο μέλλον για να δω που έμπλεξε πάλι.

 • @JCDenton13: Βασικά υποτίθεται πως θα κυκλοφορήσουν άλλα 2 παιχνίδια εντός του 2012. το Rabbit's Apprentice και το 1954 Alcatraz. Είπαμε, η Daedelic έχει πάρει φωτιά!

 • Πανέμορφα screenshots! Στο PS3 με το Move και στο WiiU με το Wiimote θα ήταν απίθανα μιας και μιλάμε για point & click. ;)

 • Εγώ θα ήθελα να βγει και να το παίξω στο ipad ,μια χαρά έλιωσα το broken sword εκεί, ως επί το πλείστων τα adventures βγαίνουν για pc ,και όχι στις κονσόλες και ο λόγος πέραν του gameplay που βολεύει περισσότερο είναι και το εμπορικό κομμάτι

 • @Nike: μην το λες. καλο και χρυσό το wiimote/move αλλά να πρέπει να έχεις τεντωμένο το χέρι σου συνέχεια και να κάνεις pixel hunting μπορεί γρήγορα να γίνει εφιάλτης. Καλό είναι για adventure 1ou προσώπου που ελέγχεις την κάμερα και λύνεις μηχανικά puzzles αλλά για τέτοια παραδοσιακά, άστο καλύτερα ;)

Δείξε μου και άλλα...