Ταυτότητα

Pokemon White Version 2

Pokemon White Version 2

Edition: N/A Genre: Action, RPG Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Game Freak Ημ. Έκδοσης: 12/10/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Nintendo DS


Σταθερή αξία

Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας των Pokemon Black/ White 2 τον περασμένο Φλεβάρη, ήταν σίγουρα μία έκπληξη με μία μικρή δόση απογοήτευσης. Έκπληξη, επειδή για πρώτη φορά στην ιστορία του franchise έχουμε άμεσο sequel με αρίθμηση κι όχι απλά μια πληρέστερη εκδοχή της ίδιας γενιάς (π.χ. Yellow, Crystal, Platinum). Η απογοήτευση, τώρα, πολλών Pokefans προήλθε από το γεγονός ότι εν έτει 2012 η σειρά θα παρέμενε στο, παρωχημένο τεχνολογικά, DS, αντί να κάνει τη μετάβαση στο 3DS, το οποίο είναι έτοιμο να της προσφέρει την αναβάθμιση στα γραφικά, που τόσο χρειάζεται.

Επιπλέον, η κυκλοφορία οποιουδήποτε sequel πάντα αντιμετωπίζεται με καχυποψία, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη συνέχεια μίας άκρως επιτυχημένης 5ης γενιάς Pokemon τίτλων, που κέρδισε κοινό και κριτικούς. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: “Καταφέρνουν οι νέοι τίτλοι Pokemon να σταθούν επάξια απέναντι στους σπουδαίους προκατόχους τους;”. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο “Ναι!”.

Επιστροφή στην Unova...

pokemon_white_version_2_image-02-thumb.jpgΤο ταξίδι μας στην Unova region ξεκινά δύο χρόνια μετά από τα γεγονότα του Pokemon Black/ White και την ήττα της Team Plasma, η οποία πλέον έχει διασπαστεί σε δύο παρατάξεις με διαφορετικούς στόχους. Στο διάστημα αυτό η Unova έχει προχωρήσει μπροστά κι έχει αλλάξει, ωστόσο στην πορεία μας θα συναντήσουμε πολλά οικεία μέρη και πρόσωπα μαζί με τα καινούργια. Η υπόθεση του Pokemon Black/ White 2 αποτελεί άμεση συνέχεια των Pokemon Black/ White και σίγουρα θα ικανοποιήσει τους fans.

Το μόνο αρνητικό εδώ, είναι πως το παιχνίδι θεωρεί δεδομένο ότι ο παίκτης έχει γνώση των όσων έχουν συμβεί στο Pokemon Black/ White, γεγονός που μπορεί να ξενίσει λίγο όσους δεν τα έχουν παίξει, χωρίς αυτό ωστόσο να αφαιρεί πόντους από τη συνολική εμπειρία. Εξάλλου, όπως και σε όλους τους τίτλους Pokemon, ο σκοπός μας είναι απλός: να εξερευνήσουμε τον κόσμο, να συλλέξουμε Pokemon για να χτίσουμε την εξάδα μας και να κερδίσουμε όλες τις μάχες για να γίνουμε ο κορυφαίος εκπαιδευτής.

...όπου τόσα πολλά έχουν αλλάξει

pokemon_white_version_2_image-03-thumb.jpgΓια να είναι, όμως, σίγουρο πως θα έχουμε αρκετούς καλούς λόγους να ξεκινήσουμε μια νέα περιπέτεια στην Unova, η Game Freak έχει προσθέσει μπόλικο νέο περιεχόμενο κι έχει κάνει πολλές μικρές και μεγάλες αλλαγές στον κόσμο. Επειδή, όμως, η λίστα είναι ατελείωτη, εμείς θα σταθούμε στα πιο σημαντικά. Καταρχάς, ο αριθμός των Pokemon έχει διπλασιαστεί με την επιστροφή Pokemon από προηγούμενες γενιές. Κάθε έκδοση περιέχει διαφορετικά αποκλειστικά Pokemon και ο τελικός αριθμός στο Pokedex ανέρχεται στα 301 Pokemon. Νέες πόλεις και περιοχές έχουν προστεθεί στο χάρτη, όπως η νέα αρχική πόλη Aspertia City μαζί με τις Viribank, Humilau, Floccesy Town και Letimas Town.

Αντίστοιχα πολλές παλιές πόλεις, όπως η Nimbasa και η Viribank, έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές, ενώ όλα τα γυμναστήρια έχουν ανασχεδιαστεί και παρουσιάζουν νέους γρίφους, αισθητική και αρχηγούς. Οι βετεράνοι των Pokemon Black/ White μπορούν να μεταφέρουν τα Pokemon τους μέσω του Unova Link, αλλά και να παρακολουθήσουν flashbacks σχετικά με την ιστορία μέσω του Memory Link, όταν συναντούν συγκεκριμένους NPCs. Μάλιστα, μέσω του Unova Link μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το Challenge Mode και το Easy Mode, αλλάζοντας το βαθμό δυσκολίας των αντίπαλων εκπαιδευτών.

pokemon_white_version_2_image-04-thumb.jpgΜία πολύ σημαντική νέα προσθήκη είναι το Pokemon World Tournament, που βρίσκεται στην πόλη Driftveil (στη θέση του Cold Storage). Στο πρωτάθλημα αυτό μπορούμε να πολεμήσουμε όλους τους gym leaders από τους προηγούμενους τίτλους Pokemon, ενώ με τις νίκες μας συγκεντρώνουμε Battle Points, τους οποίους ανταλάσσουμε για σπάνια TM και items. Ο τίτλος περιέχει επίσης ένα νέο mini-game, μέσω των PokeStar Studios στην Viribank City, το οποίο προσφέρει μία εναλλακτική διασκεδαστική προσέγγιση στις μάχες. Ουσιαστικά πολεμάμε βάσει σεναρίου έναν αντίπαλο με δανεικά Pokemon στην αρχή κι ύστερα και με τα δικά μας, ενώ η μάχη αυτή γυρίζεται σε κινηματογραφική ταινία.

Ανάλογα με το σενάριο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένες επιθέσεις ή να νικήσουμε εκπληρώνοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ. Να νικήσουμε με ένα super effective χτύπημα), ενώ θα πούμε τις κατάλληλες ατάκες στους διαλόγους για να συμβαδίσουμε με την πλοκή της “ταινίας”.

Οι ταινίες αυτές προβάλλονται στον κινηματογράφο κι ανάλογα με το πόσο καλά τα έχουμε πάει στο γύρισμα, κερδίζουν την αγάπη του κοινού και μας επιβραβεύουν με χρήματα και items. Για να ολοκληρώσουμε με τα χαρακτηριστικά του παιχνδιού, πρέπει να αναφέρουμε πως όλες οι online δυνατότητες των Pokemon Black/ White επιστρέφουν στο δεύτερο μέρος, επιτρέποντας μας να ανταλλάξουμε Pokemon και να πολεμήσουμε με άλλους παίκτες.

{PAGE_BREAK}

Μία δοκιμασμένη συνταγή στα καλύτερά της: Το gameplay

To gameplay του Pokemon White 2 δεν διαφέρει από αυτό του προκατόχου του κι αυτό σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με τους ίδιους μηχανισμούς, που έχουν εξελιχθεί και ραφιναριστεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Λιθαράκι-λιθαράκι η Game Freak έχει προσθέσει τρομερό βάθος στο RPG gameplay των τίτλων Pokemon και ιδίως στις μάχες, οι οποίες πλέον επηρρεάζονται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες κι απαιτούν σωστή στρατηγική. Κλειδί για την πρόοδό μας είναι η σωστή ανάπτυξη της ομάδας μας μέσα άπο τις ατελείωτες επιλογές σε Pokemon, επιθέσεις και items. Αυτή τη φορά, λόγω των νέων περιοχών, Pokemon και πρωταθλημάτων οι Black/ White 2 Versions προσφέρουν μία τεράστια ποικιλία από πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να δούμε.

Πολύ απλά, ο παίκτης μπορεί να χαθεί με τις ώρες στην Unova, εξερευνώντας dungeons, κάνοντας side quests, παίζοντας mini-games ή απλά εξερευνώντας τον κόσμο και ψάχνοντας για θησαυρούς. Τα κλασικά modes double, triple και rotation δίνουν κι αυτά μια νότα ποικιλίας στις μάχες.

pokemon_white_version_2_image-05-thumb.jpgΑν υπάρχει κάποιο παράπονο, είναι ότι το παιχνίδι είναι κάπως πιο εύκολο απ'ότι έχουμε συνηθίσει, τόσο στους γρίφους όσο και στις μάχες με τους άλλους trainers. Στα πρώτα 5-6 gyms μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε ένα-δύο δυνατά Pokemon, ενώ η επιλογή του Tepig ως αρχικό Pokemon κάνει το παιχνίδι αρκετά πιο βατό. Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε ότι εμείς μόνο με τον Tepig και τον Riolu καταφέραμε να φτάσουμε στο 5o γυμναστήριο χωρίς να κολλήσουμε πουθενά. Πάντως, μετά τις πρώτες 10 ώρες, συναντάμε και καλύτερα Pokemon αλλά και πιο απαιτητικές μάχες, οπότε η κατάσταση διορθώνεται αρκετά.

Υποπτευόμαστε πως η Game Freak δεν ήθελε να “ταλαιπωρήσει” αυτούς που είχαν παίξει τα πρώτα Black-White για πράγματα που είχαν ξανακάνει. Παρά το γεγονός ότι το White 2 δεν καινοτομεί στο gameplay, η ποιότητα και η ποσότητα του συνόλου είναι τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύει.

Γραφικά και ήχος

Στον τομέα των γραφικών το παιχνίδι δεν παρουσιάζει κάποια βελτίωση καθώς το γερασμένο hardware του DS έχει ήδη δώσει όσα μπορούσε στη σειρά. Παρόλα αυτά, το White 2 περιέχει πολλές αισθητικές αλλαγές, από τα μενού μέχρι τις πόλεις, για να διαφοροποιηθεί από τους προηγούμενους τίτλους. Τα animations των εκπαιδευτών στις μάχες έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ μικρές λεπτομέρειες εδώ κι εκεί δεν θα περάσουν απαρατήρητες σε όσους ασχολούνται χρόνια με τη σειρά. Στα του ήχου τώρα, τα μουσικά θέματα αποτελούν remixed εκδόσεις αυτών των Pokemon Black-White και ντύνουν όμορφα το παιχνίδι, ενώ το αμφιλεγόμενο θέμα με τις κραυγές των Pokemon παραμένει.

Συμπέρασμα: Σταθερή Αξία

Συνοψίζοντας, οι Black-White 2 Versions αποτελούν άλλη μια εξαιρετική προσθήκη στο franchise των Pokemon, προσφέροντας παραπάνω από αρκετά κίνητρα για να ασχοληθεί κανείς ξανά ή για πρώτη φορά με τον κόσμο της Unova. Τα μόνα πραγματικά αρνητικά είναι το γεγονός ότι η σειρά έχει κάνει πια τον κύκλο της στο DS, ενώ το ότι έχουμε να κάνουμε με sequel ενέχει αναπόφευκτα το αίσθημα της επανάληψης.

Παρόλα αυτά, η αξιέπαινη προσπάθεια των developers να προσφέρουν περισσότερο περιεχόμενο σε όλους τους τομείς, σε συνδυασμό με τη διαχρονικότητα του gameplay, συνθέτουν ένα άκρως ικανοποιητικό σύνολο που θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι την πολυαναμενόμενη 6η γενιά για το 3DS. Και το ευχάριστο είναι πως, όπως όλα δείχνουν, η Game Freak δεν θα σταθεί μόνο σε ένα απλό update στα γραφικά...

Νίκος Αδάμης

Θετικά

 • Όλα τα στοιχεία που έχουμε αγαπήσει στα Pokemon δίνουν το παρόν
 • Μία τεράστια περιπέτεια με μπόλικο νέο περιεχόμενο
 • Το gameplay αποτελεί την κορυφή της εξελικτικής πορείας της σειράς
 • Tο νοσταλγικό ταξίδι του Pokemon World Tournament

Αρνητικά

 • Ο κάπως χαμηλότερος βαθμός δυσκολίας
 • Το αναπόφευκτο αίσθημα επανάληψης
 • Ο σχεδιασμός των Pokemon της 5ης γενιάς παραμένει κατώτερος των προηγούμενων
 • Δεν αντέχουμε άλλο να χαζεύουμε το Pokedex 3D...

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • ακομη δεν εχ τελειωσει με την Black... μετα απο 7 χρονια που ειχα να παιξω καινουριο pokemon περιμενα κιαλα πραγματα αλλα ειναι πολυ ωραια games παλι. θα το παρω και αυτο για τα χριστουγενα

 • Aψογο review Νικο συμφωνω απολυτα!Πριν μερες την τερματησα την white 2 και γω.Συμφωνω οτι παραειναι ευκολη!Ειδηκα τα θρυλικα τα πιανω χωρις δυσκολιες!Βεβαια μετα την elite 4 παροτι εχει ενα καρο νεα πραγματα να κανω δεν με πολυ κρατησε!Πιστευω εφτασαν στο ζενιθ ποιοτητας οσο αναφορα το ds και ειναι αναγκη να πιασουν το 3ds πλεον!Αντε πολυ το αργησαν!:p
  Και οσο αναφορα τα δυο ποκεμον που σου φανηκαν χρησιμα, συμφωνω!Μονο που εγω αντι για tepig ειχα το Darmanitan αλλα και μενα το riolu μετα Lucario αποδειχτηκε ο καλυτερος συμμαχος!:D

 • @jimugias ο Riolu είναι μακράν το πιο χρήσιμο Pokemon που πιάνεις στην αρχή. Εγώ έφτασα μέχρι το 5ο gym (στον Clay) με Lucario κι Emboar. Εκεί έπιασα ένα νερού (Ducklett) για βοήθεια αλλά και πάλι δεν είχα πρόβλημα. Πιστεύω πως με Oshawott θα ήταν πιο δύσκολο το παιχνίδι, αλλά μόνο ο Tepig μου αρέσει. Πάντως αυτό που παρατήρησα γενικά είναι ότι μέχρι το 6 gym δεν χρειάζεται να ασχοληθείς με άλλα Pokemon. Από κει και ύστερα βρίσκεις ωραία Pokemon και σε μεγάλα lvl....

 • Εγω ειχα για starter το Oshawott και περα απο το surf δεν μου χρησιμευσε μιας και με ice punch to lucario μου ηταν κομπλε και νικαγε και τυπου dragons pokemon.Ναι ηταν ευκολο το παιχνιδι, υπερχολικα μπορω να πω, μιας και ουτε στις 5 ωρες πηρα amulet coin & experience share και ολη την ωρα ημουν ζαμπλουτος!:lol:
  Το snivy πιστευω ηταν μακραν η χειροτερη επιλογη!Δεν χρησιμοποιησα καν χορτου στους e4 μονο απλα για να ειναι φαπας και να γιατρευω τα καλα ποκεμον:lol:
  Εβγαλα βιντεο απο τη μαχη μου (elite4) στο youtube,να το 1ο παρτ;)
  http://www.youtube.com/watch?v=o6zADDa6nB8&feature=plcp
  και παροτι ηταν 1st try δεν εχασα !

 • Το πήρα και εγώ.Όπως πάντα φοβερό.

 • Πολυ καλο review Νικο.Ως φαν της σειρας εννοειται οτι θα αγορασω το παιχνιδι(λογικα την White 2)αλλα γενικα το κακο με τα παιχνιδια pokemon ειναι οτι δεν προσφερουν δυσκολια,ιδιαιτερα για εμας τους βετερανους που παιζουμε την σειρα απο τοτε που ξεκινησε ειναι σαν βολτα στο παρκο.

 • Πρέπει να βρω ή την back ή την White πρώτα. Τις είχα βρει 15 ευρώ καινούριες και δεν την πήρα ο βλάκας.. Θέλω να παίξω και τα original πριν ασχοληθώ με αυτά αν και πάνω κάτω ξέρω τι γίνεται στο πρώτο. Ωραίο review Νικολή!

 • Συνεχίζει δυνατά η Game Freak. Αναρωτιέμαι πως θα ονομάζεται το επόμενο. Πουά ή Kryptonite.

 • Poketo Monsuta!
  ^ n_n ^

 • Για τους φανς είναι ότι πρέπει,φαινεται ότι εξελικτικέ αρκετά καλά μέσα στα χρόνια, λογικά πλεον θα συνεχίσουν στο 3ds

 • χαχα Nike cryptonite!!Ωραια εμπνευση!!