Καλώς ήλθατε στην επανάσταση με ηγέτη την παλιά σχολή

Ακόμη ένας WWE τίτλος από τη Yuke’s, με την ομάδα ανάπτυξης να υπόσχεται να διορθώσει τα λάθη του WWE ’12 και να παραδώσει έναν καλογυαλισμένο τίτλο για τους φίλους της σειράς. Φέτος, με πρωταγωνιστή στο εξώφυλλο τον νυν πρωταθλητή του WWE, CM Punk, και με σύνθημα «ζήστε την επανάσταση», η Yuke’s δίνει το έναυσμα για την αρχή μιας νέας εποχής στο διάσημο franchise. Έχοντας μια ήδη αρκετά υποσχόμενη φόρμουλα στα χέρια τους, οι άνθρωποι της Yuke’s προσθέτουν ορισμένες ενδιαφέρουσες αλλαγές στο gameplay και προσφέρουν το μεγαλύτερο roster παλαιστών στην ιστορία της σειράς, ανανεωμένη παρουσίαση και διορθωμένη μηχανή γραφικών, καθώς και το περίφημο “Attitude Era” mode.

Στιγμιαία θα αναρωτηθεί κανείς πώς μπορεί το WWE ’13 να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες του, και ακόμη περισσότερο στους ιδιαίτερα απαιτητικούς wrestling φιλάθλους, ύστερα από το περυσινό παιχνίδι, που χάραξε μια πιο άμεση και συνάμα simulation πορεία. Στις παρακάτω γραμμές θα διαβάσετε γιατί η φετινή προσθήκη του WWE είναι η πληρέστερη που είδαμε ποτέ από πλευράς περιεχόμενου, αλλά χτυπιέται άδικα κάτω από τη μέση, λόγω του ότι η ομάδα ανάπτυξης μάλλον κήρυξε την "επανάσταση" λίγο νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε.

Το single player – Ταξίδι στα Monday Night Wars

Οι απανταχού wrestling fans στο άκουσμα της λέξης «Attitude Era» ανατριχιάζουν και θυμούνται την –κατά κοινή ομολογία- χρυσή εποχή του sports entertainment, ενώ οι νεότεροι αναρωτιούνται γιατί ο John Cena διαφημίζει δημητριακά κατά τη διάρκεια των segments του. Η ιστορία ξεκινά το 1988, όταν o Ted Turner, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού δικτύου TNT, αποφάσισε να τρίξει τα θεμέλια της αυτοκρατορίας των McMahon, ιδιοκτητών του World Wrestling Entertainment, με τη γέννηση ενός νέου promotion, του World Championship Wrestling.

Το νεοσύστατο promotion, με την οικονομική σταθερότητα που απέκτησε το 1994 χάρη στον πάμπλουτο ιδιοκτήτη και τον σατανικά δημιουργικό εγκέφαλο του executive producer, Eric Bischoff, κατάφερε το πρώτο χτύπημα ενάντια στο κατεστημένο των McMahons. Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι περίφημοι «Πόλεμοι της Δευτέρας» ή, αλλιώς, Monday Night Wars, όπου κάθε Δευτέρα βράδυ τα δύο αντίπαλα promotions μάχονταν ταυτόχρονα για το ποιό θα επικρατήσει στα τηλεοπτικά νούμερα.

Επάνω σε αυτή την εποχή βασίζεται το Attitude Era mode, το οποίο αντικαθιστά το κορεσμένο “Road to Wrestlemania” ως το single player campaign του παιχνιδιού. Ουσιαστικά, τα γεγονότα ξεδιπλώνονται μέσα από τις σημαντικότερες πτυχές της “Χρυσής Εποχής" και χωρίζονται ανάμεσα σε έξι κεφάλαια, όπου στο καθένα πρωταγωνιστούν ονόματα όπως οι: D-Generation X (Shawn Michales και Triple H), Borthers of Destruction (Kane και Undertaker), Stone Cold Steve Austin, The Rock, Bret Hart και Mick Foley μαζί με τους Dude Love και Mankind, τα υπόλοιπα δύο gimmicks – alter ego του.

Η δομή είναι παραπλήσια με αυτήν του παλιού Road to WM, καθώς σε κάθε αγώνα ο παίκτης θα πρέπει να ολοκληρώσει μια λίστα από objectives, τόσο κύρια όσο και προαιρετικά, ώστε να ξεκλειδωθούν πάνω απο 100 unlockables, που περιλαμβάνουν αρένες, θρυλικούς παλαιστές και attires. Αυτό που θα εντυπωσιάσει κυρίως είναι η τρομακτική λεπτομέρεια στην αναπαράσταση κάθε σημαντικού αγώνα και των αξιομνημόνευτων σκηνών που εκτιλύχθηκαν, με τα αυθεντικά λογότυπα, events και αρένες της εποχής.

H Yuke’s εργάστηκε στενά με τους ιθύνοντες του WWE για την παροχή ιστορικού υλικού από το αρχηγείο του Connecticut. Ο γράφων δε θα ξεχάσει την αναπαράσταση του Hell in a Cell αγώνα Taker vs Mankind, με τον δεύτερο να πέφτει από ύψος 12 μέτρων, να καταλήγει στα τραπέζια των εκφωνητών και τον Jim Ross να κραυγάζει με πάθος που θα ζήλευε και ο Μανώλης Μαυρομάτης «Oh my Gawd! My Gawd!” ή το Montreal Screwjob και την ντροπιαστική σκηνή για τον Vince McMahon να λούζεται από τα “γαλλικά” του Bret Hart.

Να σημειωθεί πως οτιδήποτε ακούσετε από τους σχολιαστές και τις ομιλίες των superstars στο εν λόγω mode έχει μεταφερθεί αυτούσιο από τα αντίστοιχα events. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι τα in engine cutscenes πάσχουν από κακό lip sync. Στην αναπαράσταση όλων αυτών των σκηνών ο παίκτης φυσικά αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, αφού ενεργοποιούνται ύστερα από την ολοκλήρωση ορισμένων στόχων και με την προτροπή ενός QTE μηχανισμού. Άλλη μια σωστή επιλογή από τους developers είναι η χρήση της μηχανής γραφικών κατά τη διάρκεια των Attitude Moments και όχι έτοιμων βίντεο, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή εξέλιξη των γεγονότων.

To gameplay και η παρουσίαση – “The best there ever will be…”

Καταρχάς, το WWE ’13 διαθέτει το μεγαλύτερο superstars roster ξεπερνώντας με ευκολία τους 70 στον αριθμό, συμπεριλαμβανομένων των superstars του παρόντος και του παρελθόντος και έτσι προχωράμε στα του gameplay. Το ανανεωμένο WWE Universe 3.0 είναι το πιο ζωντανό mode, ακολουθώντας 24/7 τη δράση του WWE με ακόμη πιο βαθιά παραμετροποίηση. Kάθε πράξη σας μετράει και θα καθορίσει τα αποτελέσματα άλλων αγώνων, προσφέροντας ακόμη πιο απρόβλεπτα και ξέφρενα σενάρια.

{PAGE_BREAK}

Ο ρυθμός του αγώνα, πλέον, μπορεί να ελεγχθεί απόλυτα από τον παίκτη, ο οποίος κατά το ξεκίνημα ενός αγώνα έρχεται αντιμέτωπος με τρεις επιλογές: quick, normal, epic. Για παράδειγμα, αν επιθυμεί έναν αγώνα μικρής διάρκειας θα επιλέξει το quick. Αντίθετα, αν επιθυμεί να δώσει έναν επικό τόνο, παρατείνοντας τη διάρκεια σε στυλ main event, όπου τα αναπάντεχα finishers και τα near falls θα είναι πιο συχνά και από τα Stunners του Stone Cold, επιλέγει το epic. Επιπλέον, η προσθήκη των OMG Moments εκτοξεύει στα ύψη τη δράση του αγώνα, καθώς πλέον είναι δυνατή η κατάρρευση του καναβάτσου, ενώ μπορείτε να διαλύσετε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που περιβάλλουν το ρινγκ. Ακόμη, το σύστημα των pins και των reversals έχει αλλάξει ελαφρώς προς το καλύτερο, διότι αμφότερα έχουν γίνει ευκολότερα στην εκτέλεσή τους και το παιχνίδι συγχωρεί πιο εύκολα τις αδυναμίες των παικτών.

Όσον αφορά την παρουσιάση, αυτή έχει πάρει μια τελειώς τηλεοπτική μορφή, παρμένη από τη σκηνοθεσία των ζωντανών shows του WWE. Οι νέες δυναμικότερες τηλεοπτικές λήψεις και τα δραματικότερα replays μεταφέρουν την αίσθηση πως παρακολουθείτε από τον καναπέ σας τον αγώνα, χωρίς να διακόπτεται ο ρυθμός του gameplay.

Οι σκληροπυρηνικοί φίλοι της σειράς θα εκτιμήσουν την απόφαση της Yuke’s να προσθεσει παραπάνω από 200 σενάρια στα Create-a-scenario και WWE Universe modes, αλλά και μια πληθώρα επιλογών για τη δημιουργία ευφάνταστων custom παλαιστών, σταδίων, shows και Pay-per-views. Επίσης, όλες σας οι δημιουργίες μπορούν να ανεβούν στιγμιαία στο auction house του παιχνιδιού και να τις μοιραστείτε ευκολότερα με όλη την κοινότητα. Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά οι φιλόδοξες προσπάθειες των ανθρώπων της Yuke’s να υποστηρίξουν το online μέρος του WWE ‘13 στην πλειοψηφεία τους αποτυγχάνουν.

Σχεδόν όλα τα είδη αγώνων είναι διαθέσιμα για διαδικτυακές αναμετρήσεις, αλλά η έντονη παρουσία lag και disconnects στους servers καταστρέφει την εμπειρία. Χωρίς ίχνος υπερβολής, στους αγώνες όπου μάχονται πάνω από τρία άτομα επικρατεί ένα πανδαιμόνιο ανελέητου button mashing, προσπαθώντας να πιάσουμε στόχο, ιδιαίτερα όταν θέλουμε να αντεπιτεθούμε ύστερα από κάποιο reversal. Εδώ η THQ δε λέει να βάλει μυαλό…

Ο τεχνικός τομέας – “Vintage John Cena with the Attitude Adjustment”

Οπτικά το WWE ’13 δε διαφέρει σε σχέση με τον προκάτοχο του, εξαιρούμενων ελάχιστων αναβαθμίσεων στους φωτισμούς. Οι superstars σχεδιαστικά παραμένουν ίδιοι και απαράλλαχτοι, με την ίδια «πλαστική υφή» στα σώματα και τα πρόσωπά τους. Πρόκειται για μια μηχανή γραφικών που δείχνει σημάδια προηγούμενης γενιάς, έχοντας εξελιχθεί σε πολύ μικρό βαθμό και θυμίζοντας ορισμένες φορές τις εποχές του PS2, αν παρατηρήσουμε τις ζώνες και την κίνηση των μαλλιών.

Ηχητικά ο το WWE '13 τα πηγαίνει περίφημα, με τα συνθήματα των οπαδών να μεταβάλλονται ανάλογα με το τι συμβαίνει στην οθόνη, ειδικότερα κατά την πυροδότηση των OMG Moments, ενώ για πρώτη φορά οι σχολιαστές Michael Cole και Jerry “The King” Lawler ακολουθούν τις περισσότερες κινήσεις των παλαιστών χωρίς διακοπές, χρωματίζοντας με εντονότερο τρόπο τις φωνές τους.

Η Predator Engine έρχεται και αυτή αναβαθμισμένη, φέρνοντας τα ομαλότερα animations στην ιστορία του WWE, συμβάλλοντας έτσι θετικά στη ροή των πολύπλοκων κινήσεων… μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα glitches και να ξυπνήσει τους εφιάλτες του WWE ‘12. Πολλές φορές γίναμε μάρτυρες στιγμών όπου αλλεπάληλες γροθιές κατέληγαν να ρίχνουν -για ανεξήγητο λόγο- τον αντίπαλο στο καναβάτσο σα να είχε δεχθεί ένα finisher. Άλλες φορές βρεθήκαμε να αιωρούμαστε πάνω από το κεφάλι του αντιπάλου ύστερα από ένα Irish whip. Παρόλα αυτά, η εν λόγω physics μηχανή πετυχαίνει το σκοπό της και ευελπιστούμε τα οποία προβλήματα υπάρχουν να διορθωθούν με μελλοντικό patch.

Goes for the RKO…nearly misses the target! – Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι, το WWE '13 είναι ο πιο πλήρης WWE τίτλος που κυκλοφόρησε ποτέ, με ένα ρόστερ που καλύπτει δυο γενιές παλαιστών, δημιουργικά modes που θα κάνουν τη φαντασία των fans να οργιάσει, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι διάρκειας 20+ ωρών στο παρελθόν με το Attitude Era mode. Τα αρνητικά, όμως, ενός ετήσιου franchise -όπως τα τεχνικής φύσεως προβλήματα- βλάπτουν τη συνολική εικόνα. Το WWE ’13 θα ευχαριστήσει για ακόμη μια σεζόν όλους τους θιασώτες του wrestling franchise και με το παραπάνω, καθιστώντας τον έναν αξιόλογο τίτλο παρά τις όποιες παραφωνίες υπάρχουν.

Κυριάκος Στεργιάδης

Θετικά

  • Το Attitude Era mode και η διάρκεια είναι το σημείο αναφοράς όλου του τίτλου
  • Η WWE Live παρουσίαση μεταφέρει οπτικά και ακουστικά το κλίμα του sports entertainment στο σαλόνι σας
  • Άπειρη παικτική αξία χάρη στο WWE Universe 3.0 και τις αναρίθμητες δημιουργικές επιλογές
  • Η Predator Engine
  • Το μεγαλύτερο ρόστερ στην ιστορία του franchise...

Αρνητικά

  • ...που όμως αποτελείται από διπλές και τριπλές εκδόσεις παλαιστών
  • Στάσιμος οπτικός τομέας
  • Παρουσία lag στις online αναμετρήσεις και συχνές αποσυνδέσεις στα lobbies
  • Η Predator Engine
  • Προβληματίζει για τη μελλοντική κατεύθυνση της σειράς

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...