Ταυτότητα

Need for Speed: Most Wanted (2012)

Need for Speed: Most Wanted (2012)

Edition: N/A Genre: Racing Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: Criterion Ημ. Έκδοσης: 02/11/2012
PEGI: 7 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Most beloved

Το Need for Speed Most Wanted της Criterion αποτελεί το 19ο μέλος της γνωστής σειράς racing και η αλήθεια είναι πως από την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης της νέας αυτής δημιουργίας, οι απαιτήσεις του κοινού εκτινάχθηκαν στα ύψη. Για πολλούς, το Most Wanted του 2005 αποτελεί την καλύτερη στιγμή της σειράς, οπότε η νέα πρόταση θα έπρεπε να κινηθεί σε ανάλογα ποιοτικά επίπεδα. Η Criterion, γνωστή για το "θράσος" της να σκαλίζει τα πάντα, προέβη σε πάρα πολλές αλλαγές, φέρνοντας τη σειρά Need for Speed στα δικά της μέτρα, τοποθετώντας την εκεί που την αξίζει. Λίγο κοντά στη κορυφή δηλαδή.

Το νέο Most Wanted δεν προσπαθεί να παραπλανήσει ή να φορέσει ένα μανδύα υποκριτικής και να βάλει το κοινό σε σκέψεις για το περιεχόμενό του. Δανειζόμενο πολλά στοιχεία από τη σειρά Burnout, προσφέρει μια 100% arcade εμπειρία, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε μορφή πειραματισμού, καταλήγοντας να είναι αφοπλιστικά άμεση και διασκεδαστική. Συνδετικοί κρίκοι με το παρελθόν πρακτικά δεν υπάρχουν, οπότε πέρα από την ονομασία, οι παίκτες θα παραλάβουν κάτι το εντελώς διαφορετικό.

Welcome to Fairhaven City

nfs-most-wanted-image-01-thumb.jpgΌπως ειπώθηκε και προηγουμένως, το νέο Most Wanted δανείζεται αρκετά στοιχεία από το Burnout Paradise και ένα από αυτά είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι σχεδιασμένη η πόλη στην οποία εξελίσσεται η δράση. Η Fairhaven City, ακολουθώντας τα βήματα της αντίστοιχης Paradise, είναι γεμάτη με προκλητικές στροφές, ράμπες, επικίνδυνες καμπές και εμπόδια, που απαιτούν τη συνεχή προσοχή του παίκτη. Με μοναδική μαεστρία, η ομάδα ανάπτυξης έχει εισάγει στοιχεία και από το αρχικό Most Wanted, όπως για παράδειγμα τη χρωματική παλέτα ή ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο είναι σχεδιασμένες ορισμένες κατασκευές, οπότε σε επίπεδο παρουσίασης, δημιουργείται από το πρώτο κιόλας λεπτό ένα εντονότατο αίσθημα οικειότητας.

Μια οικειότητα που, όμως, εξανεμίζεται στο αμέσως επόμενο λεπτό, μόλις δηλαδή κάποιο όχημα αρχίσει να κινείται στους γεμάτους κίνηση δρόμους, με το μοντέλο χειρισμού να καλωσορίζει τους παίκτες στη σύγχρονη εποχή των arcade racers. Το Most Wanted της Criterion αποδεικνύεται το πλέον δύσκολο αλλά και απαιτητικό μέλος που έχει προσφέρει η σειρά τα τελευταία χρόνια, με μια περίοδο εξοικείωσης και εκμάθησης να δείχνει απαραίτητη.

nfs-most-wanted-image-02-thumb.jpgΌσοι ανέμεναν να συναντήσουν κάτι παραπλήσιο με το Hot Pursuit, με έκπληξη θα διαπιστώσουν πως ο έλεγχος γενικότερα δεν είναι καθόλου αυτοματοποιημένος, ενώ ο παράγοντας του κυκλοφοριακού θα κάνει τη ζωή του καθένα ακόμα δυσκολότερη. Όμως, ο τίτλος δεν γίνεται ποτέ άδικος. Έπειτα από αρκετή προπόνηση, τα παρατεταμένα power-slides θα κάνουν την εμφάνισή τους, με τους χρήστες να ζωγραφίζουν στους δρόμους, κινούμενοι με αστρονομικές ταχύτητες –τόσο στην άσφαλτο όσο και αρκετά μέτρα υψηλότερα από αυτήν.

Το μόνο που απαιτείται είναι το ελαφρό πάτημα του φρένου και από εκεί και έπειτα η μετακίνηση του τιμονιού δεξιά ή αριστερά και η ρύθμιση των στροφών του κινητήρα. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά μόλις κάποιος το κάνει κάποιος κτήμα του, καταλήγει να είναι απίστευτα εθιστικό.

nfs-most-wanted-image-03-thumb.jpgΤο Most Wanted ανήκει στην κατηγορία των open world προτάσεων, με την έκταση της Fairhaven City να είναι αρκούντως, σχεδόν οριακά θα λέγαμε, ικανοποιητική. Η δομή του τίτλου στηρίζεται φυσικά στους παράνομους αγώνες και ο παίκτης καλείται να αποκτήσει την ανάλογη φήμη ώστε να έρθει αντιμέτωπος με μια λίστα 10 οδηγών, με απώτερο σκοπό την κορυφή. Τα διάφορα cut-scenes προηγούμενων τίτλων ανήκουν ευτυχώς στο παρελθόν, με τις υπερηχητικές ταχύτητες και τη υψηλή πρόκληση να είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να απασχολούν τον καθένα.

Η αμεσότητα του EasyDrive

Η Criterion έχει προβεί σε ριζικότατες αλλαγές σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό των διαφόρων μενού επιλογών αν και για να είμαστε πιο ακριβείς, κεντρικό μενού ουσιαστικά δεν υπάρχει. Και γενικότερα η ροή του νέου Most Wanted δεν σταματάει ποτέ, γιατί πολύ απλά η ομάδα ανάπτυξης έχει επιλέξει έναν νέο τρόπο management όλων των περαιτέρω δραστηριοτήτων -πέρα των αγώνων.

nfs-most-wanted-image-04-thumb.jpgΠιέζοντας απλά και μόνο το d-pad προς τη δεξιά κατεύθυνση –για τους κατόχους Xbox 360 το συγκεκριμένο έργο έχει αναλάβει το Kinect- εμφανίζεται το EasyDrive, το οποίο ξεδιπλώνει με έναν διακριτικό τρόπο τη λίστα με τους διαθέσιμους αγώνες, τα αυτοκίνητα που έχει ο καθένας στη συλλογή του, τις διάφορες μηχανικές βελτιώσεις και την επιλογή Autolog. Οι αγώνες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους και αλλάζουν όσο παίκτης ανεβαίνει επίπεδα.

Χρησιμοποιώντας απλά και μόνο το d-pad και με τον τίτλο να τρέχει κανονικότατα, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει τον αγώνα στον οποίο θέλει να λάβει μέρος, κατόπιν να ενεργοποιηθεί το GPS και έτσι να μεταφερθεί στην ανάλογη τοποθεσία δίχως διακοπές και καθυστερήσεις.

nfs-most-wanted-image-05-thumb.jpgΗ κάθε νίκη, πέρα από τη συγκομιδή βαθμών εμπειρίας για να προκαλέσει ο παίκτης κάποιον οδηγό από τη Most Wanted λίστα, παρέχει και μηχανικές βελτιώσεις, οι οποίες επίσης ενεργοποιούνται και αλλάζουν ανά πάσα στιγμή. Πλέον, δεν απαιτείται η επίσκεψη σε κάποιο γκαράζ, αλλά απλά και μόνο το πάτημα του d-pad και μέσω του μενού που εμφανίζεται στην οθόνη, το όχημα εξοπλίζεται με nitro-boost, με αγωνιστικά λάστιχα και λοιπές βελτιώσεις. Ο συγκεκριμένος τομέας, και έχοντας πάντοτε κατά νου τα δεδομένα της σειράς, εμφανίζεται κάπως φτωχός –body kits, vinyls και λοιπά χαρακτηριστικά απλά απουσιάζουν- αλλά από την άλλη, η νέα λιτή εικόνα ταιριάζει γάντι στο νέο χαρακτήρα του Most Wanted.

Οι ζημιές είναι φυσικά για ακόμα μια φορά παρούσες και για την επισκευή του οχήματος απαιτείται απλά και μόνο το πέρασμα από ένα συνεργείο –χωρίς στάση φυσικά- το οποίο όχι μόνο θα το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση, αλλά θα του αλλάξει και το χρώμα.

{PAGE_BREAK}

Autolog & Takedown: Check

Φυσικά, το Autolog δε θα μπορούσε να απουσιάζει, με το σκανάρισμα των δραστηριοτήτων της friend list να γίνεται σε πραγματικό χρόνο και ακόμα και αν κάποιος δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μια online αναμέτρηση, ο εικονικός χρόνος ενός φίλου του θα τον κρατήσει απασχολημένο για πολλές ώρες. Η κατάκτηση της κορυφής είναι μια πολύπλοκη δοκιμασία, με τον τίτλο να συλλέγει δεδομένα από παντού, είτε αυτά είναι μέτρα πλαγιολίσθησης είτε σπασμένες επιγραφές, οπότε οι υποψήφιοι πρωταθλητές ας βάλουν τα δυνατά τους.

Προηγουμένως έγινε αναφορά στο παράνομο στοιχείο του τίτλου. Έτσι, η εμπλοκές με τα περιπολικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν. Τα κυνηγητά διαρκούν πλέον αρκετά λεπτά περισσότερο, οι αντοχές των αυτοκινήτων έχουν και αυτές αυξηθεί, οπότε η ήδη υψηλή πρόκληση ανεβαίνει ακόμα ένα σκαλοπάτι, φλερτάροντας επικίνδυνα ορισμένες φορές με επίπεδα που ίσως δεν αρμόζουν σε ένα arcade racer.

nfs-most-wanted-image-07-thumb.jpgΟι αστυνομικοί θα προβούν σε όλες τις γνωστές ενέργειες ώστε να θέσουν το όχημα του παίκτης εκτός πορείας, με την επιστροφή του Takedown να δίνει στα πάντα ματιά ιδιαίτερα άγρια και εθιστική εικόνα. Σε επίπεδο αγώνων, το Most wanted προσφέρει ουσιαστικά τα πάντα, είτε πρόκειται για δοκιμασίες απέναντι στο χρόνο, είτε απέναντι σε αντιπάλους ελεγχόμενος από την cpu, ενώ δεν λείπουν οι εκπλήξεις. Πλέον, υπάρχουν δοκιμασίες στις οποίες θα πρέπει να επιτευχθεί μια ελάχιστη μέση ωριαία ταχύτητα και όταν αυτή θα πρέπει να είναι άνω των 200 χλμ/ώρα, μπορεί ο καθένας να συμπεράνει τους ρυθμούς και τους ελιγμούς που θα πρέπει να επιτύχει ώστε να φέρει τα πάντα εις πέρας.

Στραβωμένες λαμαρίνες και σκασμένα λάστιχα

Ωστόσο, το Most Wanted της Criterion δεν αποφεύγει τα λαθάκια, με σημαντικότερο όλων να είναι το μέγεθος της Fairhaven City. H έκταση της αντίστοιχης Paradise αποτελεί φαινόμενο ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, αλλά όταν η Fairhaven εμφανίζεται μικρότερη ακόμα και από την αντίστοιχη πόλη του Hot Pursuit, όπου εκεί οι απέραντες πεδιάδες έκαναν τη διαφορά, τότε μάλλον υπάρχει ένα μικρό θέμα.

nfs-most-wanted-image-08-thumb.jpgΠαράλληλα, οι πολυσύχναστοι δρόμοι θα δοκιμάσουν τις πρώτες ώρες την υπομονή των παικτών, με τις συγκρούσεις να είναι μεν εντυπωσιακές, αλλά να στερούν από τον παίκτη πολύτιμο χρόνο. Μπορεί να ειπώθηκε και προηγουμένως, αλλά κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί ξανά. Το Most Wanted θα ξεκινήσει "μουδιασμένα", με το χειρισμό να δείχνει –αρχικά– δύστροπος. Όμως, όταν περάσει η ώρα και το όχημα επιλογής του παίκτη αποκτήσει την απαραίτητη ισχύ και σταθερότητα, τότε είναι που ο τίτλος θα αρχίσει να δείχνει τις πραγματικές αρετές του.

Συνολικά, οι μοναχικοί παίκτες θα μείνουν απασχολημένοι αρκετό καιρό με τη νέα πρόταση της Criterion και αυτό οφείλεται στην υψηλή πρόκληση που προσφέρει ο τίτλος. Όμως, σε δικτυακό επίπεδο η κατάσταση δεν είναι και τόσο ενδιαφέρουσα, γιατί μπορεί από τη μία η υπογραφή της EA να εγγυάται μια απαράμιλλη τεχνική σταθερότητα, από την άλλη όμως τα τέσσερα διαθέσιμα modes δεν διακρίνονται ούτε για την ποικιλία αλλά ούτε και για τη φρεσκάδα τους.

Τεχνικές λεπτομέρειες και συμπεράσματα

Το Most Wanted ολοκληρώνεται από έναν πανέμορφο οπτικό τομέα, όπου οι υψηλές ταχύτητες συνοδεύονται από πανέμορφα οπτικά εφέ. Ο σχεδιασμός των οχημάτων βρίσκεται σε επίπεδα τα οποία έχει συνηθίσει η Criterion τους φίλους της, με πλήθος λεπτομερειών, ενώ και οι ζημιές έχουν αποτυπωθεί αρκετά όμορφα. Η Fairhaven με τη σειρά της προσφέρει ένα αστικό περιβάλλον γεμάτο ζωή, όπου μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις η μηχανή γραφικών θα τα βρει σκούρα και ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης θα χάσει μερικά καρέ.

nfs-most-wanted-image-09-thumb.jpg Ο ήχος απλά συνοδεύει τη δράση, με τις ηχητικές επιλογές να είναι εναρμονισμένες με τα σύγχρονα ακούσματα της εποχής, ενώ παρά το γεγονός πως έχουμε μπροστά μας μια arcade πρόταση, τόσο οι κινητήρες, όσο και τα ελαστικά αλλά κα οι συγκρούσεις, ακούγονται πειστικότατα. Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μας γύρω από το νέο Need for Speed Most Wanted, η αλήθεια είναι πως οι φίλοι της Criterion βρήκαν την πρόταση που θα τους κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό. Η ομάδα ανάπτυξης δεν θέλησε να εξελίξει την πρόταση του 2005, αλλά απεναντίας προσπάθησε -και ευτυχώς πέτυχε- να φέρει την ίδια τη σειρά Need for Speed στα μέτρα της, χωρίς φόβο και δισταγμό.

Οι αλλαγές είναι πολλές, τόσο σε επίπεδο αισθητικής όσο και δομής γενικότερα, αλλά ευτυχώς είναι όλες προς το καλύτερο. Η Criterion -με τις ευλογίες της EA- τόλμησε, ρίσκαρε και τελικά δημιούργησε την καλύτερη και γιατί όχι, απόλυτη arcade πρόταση της χρονιάς.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Απαιτητικό και εθιστικό μοντέλο χειρισμού
 • Η επιλογή EasyDrive
 • Εντυπωσιακός οπτικός τομέας
 • Θυμίζει αρκετά το Burnout Paradise

Αρνητικά

 • Φτωχό multiplayer
 • Η έκταση της Fairhaven

Βαθμολογία

Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Συμμετεχουν

 • ισος το παρω αργοτερα οταν πεσει η τιμη του.

 • Εγγύηση το review του Γιώργου με βαθιά γνωση στα racing. Το τσίμπησα ήδη δεν το έχω ξεκινησει , με εξιτάρει το πρώτο θετικό "Απαιτητικό και εθιστικό μοντέλο χειρισμού" !

 • ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ HOT PURSUIT ΤΟΥ 2010....

 • Η επιστροφή του NFS... ;)

 • Δεν μου αρεσε το "Θυμιζει το Burnout Paradise"... κριμα ηθελα να μοιαζει με το υπερτουμπανο τοτε Most Wanted. Αυτο δεν σημαινει ομως οτι δεν το αγοραζω. Στο 30ευρω πιστευω πως θα ειναι μια χαρα.....

 • Και για εμένα το "θυμίζει το Burnout Paradise" είναι αρνητικό και όχι θετικό.
  .
  Τα έχω πει πολλές φορές για το NFS και το τι θεωρώ εγώ ή ποια προσέγγιση μου άρεσε από τα NFS (είμαι της Underground, Most Wanted και γενικά open world εποχής), οπότε αυτό το στοιχείο θα με κρατήσει μακριά. Δοκίμασα το Hot Pursuit πριν 1-2 εκδόσεις και επιβεβαίωσα ότι δεν μου κολλάει αυτό το στυλ παιχνιδιού.

 • Θα το τιμησω και αυτο το NFS.Αλλα θα πρεπει να περιμενει μεχρι τις γιορτες γιατι τωρα εχουμε αλλα μετωπα ανοιχτα. Γιωργο ωραιο Review

 • Αν θα ασχοληθώ με ένα racing τίτλο αυτήν την περίοδο, αυτός θα είναι το Forza Horizon. Δε μπορώ να πω όμως ότι αυτό περνάει απαρατήρητο.

 • Και εγω αυτην την περιοδο εχω ξεκινησει το Horizon, οποτε καμια πιθανοτητα να αγορασω το Most Wanted. Παντως και για μενα το οτι θυμιζει Burnout Paradise παει στα αρνητικα του τιτλου! Παντα μου αρεσαν τα NFS (εκτος απο το Shift), οποτε θα το τιμησω και εγω κααααποια στιγμη...

 • Πολύ ωραία η παρουσίαση ! Το παιχνίδι το παίζω από την πρωτη μέρα κυκλοφορίας του πάνω που μόλις είχα τελειώσει το Horizon. Η μετάβαση από τον έναν τίτλο αμέσως στον άλλον στην αρχή μου φάνηκε κάπως και η πρώτη μου εντύπωση μετά το καταπληκτικό (αν και επαναλαμβανόμενο κατά τόπους) Horizon ήταν μέτρια για το NFS. Τώρα που έχω μπεί για τα καλά στον κόσμο του είμαι ενθουσιασμένος με το παιχνίδι. Διασκεδαστικότατο, έντονο και τεχνικά καταπληκτικό. Όσοι ήταν φίλοι του Burnout να σπεύσουν χωρίς δισταγμό.

 • Όταν το καινούργιο NFS: Most Wanted έχει στα θετικά το "Θυμίζει αρκετά το Burnout Paradise" καταλαβαίνεις πολλά για το παιχνίδι.

 • Μάλλον πάει για αγορά. Το Burnout Paradise μου άρεσε πολύ άρα για εμένα είναι θετικό το ότι του μοιάζει. Είναι και επίκαιρο για εμένα το review αυτό αφού προς το τέλος του μήνα θα ξεκινήσω το Hot Pursuit. Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, και πάνω από ένα χρόνο από όταν το αγόρασα, είλθε επιτέλους η σειρά του και έτυχε να συμπέσει με το Review του Most Wanted !

 • Για εμένα άστοχο το review και το λέω πολύ καλοπροαίρετα.
  Και γιατί δε θέλω να πω πολλά το μεγαλύτερο και απαράδεκτο μειονέκτημα του παιχνιδιού είναι η η έλλειψη κινήτρου. Πραγματικά δε μπορώ να φανταστώ γιατί κάποιος να ασχοληθεί πάνω από 1 ώρα με το συγκεκριμένο παιχνίδι και να γυρνάει μέσα στην πόλη στα χαμένα. Μόνο για ενοικίαση.

 • Geo4ever ποσες ωρε ασχοληθηκες με το παιχνιδι? Συγνωμη αλλα το σχολιο σου δεν ειναι διολου καλοπροαιρετο αλλα περα για περα ατοπο. Το Most Wanted ακολουθει τη λογικη ολων των open world arcade racers. Παιρνεις ενα αμαξι, κερδιζεις αγωνες, βελτιωνεις κ.ο.κ. Δλδ τι κινητρο αναζητας εσυ?

 • Για τους κατόχους xbox 360 φέτος είναι είναι λίγο δύσκολη η επιλογή racing.
  Εγώ ακόμα αναρωτιέμαι αν θα αγοράσω το NFS ή το Forza horizon. Πολύ καλό το review Γιώργο αλλά εγώ τώρα έχω μπερδευτεί αρκετά. Ουφ...

 • Το έχω στο vita! Έχω εκπλαγεί ειδικά από τον οπτικό και ηχητικό τομέα! Δεν έχει να ζηλέψει τπτ απο τις επιτραπέζιες εκδόσεις!Είναι πανέμορφο! Όσο για το σχόλιο ότι θυμίζει Burnout paradise προσωπικά διαφωνώ, καθότι δεν μου το θυμίζει σε καμιά περίπτωση! Είναι εθιστικότατο!

 • Όπου βάζει το χεράκι της η Criterion δημιουργείται ένας τίτλος διαμάντι. Μαζί με το Horizon είναι ότι καλύτερο έχει να μας προσφερθεί αυτή τη περίοδο στο racing. Μπράβο για το review! :lol:

 • Μου θημιζη το burnout και εμενα το burnout μαρεση πολυ!!

 • Κανονικά έπρεπε να λεγόταν most wanted 2 και όχι σκέτο most wanted.
  Είχε βγει το 2005 στο playstation 2 kai xbox.Τώρα ξαναβγαίνει με την ίδια ονομασία μετά από 7 χρόνια?
  Τώρα για το αν μοιάζει με το burnout καμία σχέση.
  Πάντως για εμένα το ποιο ωραίο NFS ήταν το πρώτο του 1995 το Road and Track.

 • Είμαι ένας ακόμα από εκείνους που θεωρούν ότι το γεγονός ότι μυρίζει έντονα burnout όχι μόνο θετικό δεν είναι, αλλά αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα του τίτλου.Είναι ένα αρκετά καλό παιχνίδι, δεν αντιλέγω.Δεν έπρεπε όμως να φέρει αυτόν τον τίτλο, απλά.Προσωπικά το θεωρώ ανεπίτρεπτο φάουλ.
  Βούλωσα.

Δείξε μου και άλλα...