Ταυτότητα

F1 Race Stars

F1 Race Stars

Edition: N/A Genre: Racing Διάθεση: Namco Bandai Partners Greece
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: Codemasters Racing Ημ. Έκδοσης: 16/11/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Codemasters Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Μια αναπάντεχη στραβοτιμονιά από την Codemasters

Πολλές φορές στο παρελθόν οι παίκτες έχουν γίνει μάρτυρες πειραματισμών αρκετών εταιριών επάνω σε γνωστές σειρές, σε μια προσπάθεια να εξερευνήσουν νέες πτυχές gameplay ή ακόμα και να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο αγοραστικό κοινό. Ο κόσμος της Formula 1, καλώς ή κακώς, απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη μερίδα χρηστών, μιας και στοχεύει πρωτίστως στην ακρίβεια αλλά και την υπομονή. Τι γίνεται όμως όταν όλο αυτό το σκηνικό κάνει στροφή 180 μοιρών και από τις απαιτητικές αγωνιστικές πίστες και την τεχνολογία αιχμής, θελήσει να κλέψει κάτι από τη μαγεία της σειράς Mario Kart;

Διαβάζοντας απλά και μόνο την παραπάνω πρόταση, αναμφίβολα δημιουργείται μια περίεργη αίσθηση, μιας και το πάντρεμα δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων δείχνει ανούσιο ή ακόμα και ανέφικτο. Η Codemasters τολμάει και κάνει το μεγάλο βήμα, αλλά η απειρία της στη συγκεκριμένη κατηγορία μάλλον την εκθέτει, με το F1 Race Stars να κρίνεται συνολικά ως αδιάφορο.

Εσύ είσαι αυτός Fernando;

F1_race_stars_image_05-thumb.jpgΚαι είναι ίσως η πρώτη φορά που η αγγλική εταιρία πέφτει τόσο έξω στα σχέδιά της. Ο πυρήνας του τίτλου θέλει τα μονοθέσια της Formula 1 να έχουν συρρικνωθεί κατά πολύ σε μέγεθος –αλλά και λεπτομέρεια- και στο τιμόνι τους να βρίσκονται καρικατούρες των γνωστών οδηγών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Η πρώτη βόλτα στο κεντρικό μενού προϊδεάζει ευχάριστα για τη συνέχεια, όπου ο όμορφος σχεδιασμός, σε συνδυασμό με τα πολλά χρώματα και τις ξεκούραστες στην ανάγνωση γραμματοσειρές, δημιουργούν μια σαφέστατα ελκυστική εικόνα.

Σε επίπεδο επιλογών παρέχονται οι κλασικοί αγώνες ενάντια σε αυτοκίνητα που ελέγχει η cpu, μάχες ενάντια στον χρόνο, ένα -κατά μια έννοια- career mode και, φυσικά, οι δικτυακές αναμετρήσεις. Ο παίκτης καλείται να επιλέξει τον οδηγό αλλά και το συρρικνωμένο μονοθέσιο της αρεσκείας του, κατόπιν μια διαδρομή και έπειτα θα βρεθεί στην άσφαλτο με συνοπτικές διαδικασίες.

F1_race_stars_image_06-thumb.jpgΤα αυτοκίνητα είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες, 1000, 2000 και 3000 κυβικά εκατοστά, με τη μόνη διαφορά να εντοπίζεται στην τελική τους ταχύτητα. Φέροντας την υπογραφή της FIA, τα πάντα είναι εναρμονισμένα με την πραγματικότητα, τουλάχιστον σε επίπεδο οχημάτων, γιατί από εκεί και έπειτα η ομάδα ανάπτυξης φαίνεται να διέγραψε τα πάντα και να ξεκίνησε να δημιουργεί σε κενό καμβά. Δίπλα στις γνωστές ομάδες έρχονται να προστεθούν ακόμα δύο, με τη μία από αυτές να φέρει ροζ μονοθέσιο και να αποτελείται από δύο άτακτα κοριτσάκια…

Αναζητώντας την Eau Rouge

Σε επίπεδο διαδρομών διατίθενται συνολικά έντεκα και αυτός είναι ο τομέας που η Codemasters θέλησε να εξαντλήσει τα όρια της έμπνευσής της. Συγκρίνοντάς τις πίστες με τις αντίστοιχες πραγματικές, η μόνη ομοιότητα εντοπίζεται στην ονομασία τους, αν και ευτυχώς το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Η κάθε διαδρομή είναι ένα θεματικό πάρκο, το οποίο με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από διάφορα χαρακτηριστικά ή ακόμα και την κουλτούρα της εκάστοτε χώρας που βρίσκεται.

F1_race_stars_image_07-thumb.jpg Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, δύο τεράστιοι παλαιστές Sumo αναμετρώνται σε πραγματικό χρόνο –με εντονότατες cartoon πινελιές φυσικά- στη Βραζιλία το γνωστό καρναβάλι έχει την τιμητική του, ενώ στη Γερμανία ένα φεστιβάλ μπύρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι διαδρομές δεν προσφέρουν την παραμικρή πρόκληση σε επίπεδο οδήγησης και παρά το γεγονός πως υπάρχουν αμέτρητες ράμπες ή ακόμα και σημεία που τα αυτοκίνητα εκτελούν μεγαλοπρεπέστατα loops, κρίνονται ως απίστευτα βαρετές.

Παράλληλα, το χαμηλό επίπεδο δυσκολίας θα αποθαρρύνει τους μεγαλύτερους και ίσως πιο απαιτητικούς παίκτες, με το F1 Race Stars να αποκαλύπτει σχεδόν από το πρώτο λεπτό πως στοχεύει σε άτομα μικρότερης ηλικίας.

{PAGE_BREAK}

Κάτι χάλασε στο τιμόνι

Το μεγαλύτερο, όμως, σφάλμα της Codemasters εντοπίζεται στο μοντέλο χειρισμού, και παρά το γεγονός πως σε πολλούς τομείς η ομάδα ανάπτυξης δανείστηκε στοιχεία από τα Mario Kart, στο συγκεκριμένο απλά βλέπει την πλάτη του γνωστού υδραυλικού και μάλιστα από μεγάλη απόσταση. Δυστυχώς, απουσιάζουν ολοκληρωτικά τα power slides, αλλά από την άλλη δεν απαιτείται σχεδόν πουθενά η χρήση του φρένου, οπότε η arcade φύση του τίτλου δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να προσφέρει. Για το γενικότερο ύφος, είναι απαράδεκτο ο παίκτης απλά και μόνο να πατάει τέρμα το γκάζι και ορισμένες φορές να το αφήνει, ώστε το μονοθέσιο να μη βγει εκτός πίστας.

Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, η ταχύτητα θα μειωθεί δραματικά, αλλά από την άλλη δεν αποτελεί και σοβαρό ατόπημα, γιατί ακόμα και αν κάποιος βρεθεί τελευταίος, στις αμέσως επόμενες στροφές θα καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

F1_race_stars_image_09-thumb.jpgΕπίσης, φαίνεται πως όλη η έμπνευσή της ομάδας ανάπτυξης εξαντλήθηκε στο σχεδιασμό των διαδρομών, με τα power-ups που βρίσκονται διάσπαρτα να κρίνονται ως αδιάφορα αλλά και επαναλαμβανόμενα. Μπορεί ο τίτλος να έχει στο επίκεντρο τους αγώνες της Formula 1, όμως κατά ένα μυστήριο λόγο οι ταχύτητες κυμαίνονται σε απελπιστικά χαμηλά για την κατηγορία επίπεδα, ενώ η έλλειψη μιας μπάρας με nitro boost κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Ευτυχώς που υπάρχει και το multiplayer

Ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το F1 Race Stars θα αποθαρρύνει τους μοναχικούς παίκτες, γιατί πολύ απλά η έλλειψη πρόκλησης, αλλά και το αδιάφορο μοντέλο χειρισμού, θα τους αναγκάσει να αφήσουν το χειριστήριο στην άκρη και να περιμένουν να τους επισκεφθούν οι φίλοι τους. Σε επίπεδο multiplayer, η κατάσταση αλλάζει δραματικά, με την επιλογή για 4 player split-screen να αποτελεί το πραγματικό highlight του τίτλου.

F1_race_stars_image_11-thumb.jpgΣε δικτυακό επίπεδο, το συγκεκριμένο νούμερο διπλασιάζεται, ενώ η ιδέα της Codemasters ώστε να υπάρχει η δυνατότητα το career mode να κυλήσει ακόμα και σε online περιβάλλον, καλύτερα να μείνει ασχολίαστο. Το F1 Race Stars αντλεί τη δύναμή του από την γνωστή EGO Engine της εταιρίας, αλλά δυστυχώς αποτελεί και την χειρότερη αξιοποίηση της συγκεκριμένης μηχανής γραφικών μέχρι σήμερα. Συνολικά, ο τίτλος δεν ανεβάζει ποτέ στροφές σε επίπεδο απεικόνισης και έχοντας κατά νου τις χαμηλές ταχύτητες, είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς που δαπανήθηκε τόση ισχύς.

Τα αυτοκίνητα δεν έχουν να επιδείξουν κάτι το ιδιαίτερο, αν και η αλήθεια είναι πως τα "φουσκωμένα" κεφάλια των οδηγών, μοιάζουν πάρα πολύ στα αντίστοιχα των πραγματικών αθλητών. Τα διάφορα εφέ είναι και αυτά οριακώς αποδεκτά για τα δεδομένα της κατηγορίας, και παρά το γεγονός πως ο οπτικός τομέας δεν κρίνεται ως "βαρύς", οι πτώσεις στο frame rate δεν απουσιάζουν.

Ο ήχος, από την άλλη, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ανυπόφορος, για δύο κυρίως λόγους. Τα οχήματα, απλά, δεν ακούγονται ως αυτοκίνητα αλλά σαν ηλεκτρικές συσκευές συλλογής σκόνης, ενώ οι παιδικές φωνές με τις οποίες έχουν ταυτιστεί οι οδηγοί, θα κάνουν τους Alonso, Hamilton και Vettel να απορούν για το χρόνο που ξόδεψε η Codemasters στο συγκεκριμένο τομέα.

Για όλα φταίει αυτός ο Bernie…

Δυστυχώς, το F1 Race Stars αποτυγχάνει να φέρει σε πέρας την αποστολή του και τελικά το σημαντικότερο μειονέκτημά του είναι η αναποφασιστικότητα της Codemasters. Η εταιρία ρίσκαρε και τσαλάκωσε την, κατά τα άλλα σοβαροφανή, εικόνα της Formula 1, δίνοντάς της μια πιο παιδική και ελκυστική νότα, αλλά δίστασε να αλλάξει το μοντέλο χειρισμού. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο τίτλος δείχνει εξ αρχής τις προθέσεις του και συγκεκριμένα το κοινό στο οποίο απευθύνεται, χωρίς όμως να σέβεται ακόμα και τους νεότερους gamers. Oπότε, όσοι ανέμεναν μια ενδιαφέρουσα arcade εμπειρία, καλά θα κάνουν να κοιτάξουν αλλού.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Η νέα εικόνα των διαδρομών
 • Ενδιαφέρουσες online και split screen αναμετρήσεις

Αρνητικά

 • Οριακά αποδεκτός οπτικός τομέας
 • Αδιάφορο έως απαράδεκτο -για την κατηγορία- μοντέλο χειρισμού
 • Χαμηλή πρόκληση
 • Σύντομη διάρκεια

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (19 σχόλια)
 • Dukarelos Dukarelos 31 Ιανουαρίου 2013  | 12:44

  Αυστηρό το review. Μου άρεσε που παίζεται με 4 παίκτες μαζί.
  Ο χειρισμός συνηθίζεται.

 • kostass13 kostass13 05 Δεκεμβρίου 2012  | 21:23

  το τελευταιο του ειδους που ειχα παιξει ειναι το mario kart...

 • pavlos -10 pavlos -10 26 Νοεμβρίου 2012  | 17:05

  προτιμώ το sonic

 • yiannis2002s yiannis2002s 25 Νοεμβρίου 2012  | 15:14

  Νομίζω είναι δύσκολο για κριτική μιας και απευθύνεται σε πιτσιρίκια....Για ένα 8χρονο πχ μπορεί να μη το πειράζουν ολα αυτά τα αρνητικά που εμείς βλέπουμε...

 • NikeFerrari NikeFerrari 24 Νοεμβρίου 2012  | 21:44

  Το Demo δεν ήταν άσχημο. Η θεματολογία που αρέσει πολύ. Το Sonic μου άρεσε εξίσου αλλά...ΠΑΤΩΣΕ. Το LBP δεν το δοκίμασα ακόμη. Στα 18Ε και κάτω και αν.

 • DarkAspros DarkAspros 23 Νοεμβρίου 2012  | 22:49

  Να τον ακούτε τον admin μας...

 • Gamer-cy Gamer-cy 22 Νοεμβρίου 2012  | 22:11

  Ευτυχώς δοκίμασα το demo, όχι πως μπορώ να έχω συνολική άποψη για τον τίτλο , αλλά έπεσα μέσα ότι δεν θα τα πήγαινε καλά ( όπως είπε και ο admin LBP Karting και Sonic All-Stars Racing αυτά τα δυο δεν χάνονται, πρώτα όμως το Sonic All-Stars Racing

 • skrapas4ever skrapas4ever 22 Νοεμβρίου 2012  | 20:02

  GOTY

 • ΜΙΧΑΛΗΣG7 ΜΙΧΑΛΗΣG7 22 Νοεμβρίου 2012  | 16:42

  Μεγάλο χάλι!Όπως είπε και ο φίλος από πάνω είναι σαν το modnation racers καθόλου πρόκληση χωρίς κανένα ενδιαφέρον.Codemasters σύνελθε και σταμάτα τις βλακείες!

 • zikezoos zikezoos 22 Νοεμβρίου 2012  | 16:22

  Codemaster κοιτα μήπως πάρεις τα δικαιώματα του WRC και δούμε επιτέλους ένα καλο rally game και ασε αυτές τις αηδίες λέω εγω!!

 • Giannis86 Giannis86 22 Νοεμβρίου 2012  | 14:40

  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ...-Θα συμφωνήσω με τον Γιώργο,αδιάφορο έως απαράδεκτο!

 • darksoul darksoul 22 Νοεμβρίου 2012  | 14:23

  δοκιμασα το ντεμο κ πραγματικά δεν περιμενα ενα τοσο χαρουμενο παιχνιδι να ναι ταυτόχρονα κ τοσο βαρετο!!!
  σαν ιδεα ειχε ενα ενδιαφερον αλλα την κατεστρεψαν σε πολλούς τομεις!κριμα...

 • Jonny-S72 Jonny-S72 22 Νοεμβρίου 2012  | 14:20

  Λίγο δύσκολο να βγάλεις πλήρες συμπέρασμα απ΄το demo,αλλά βάση review καταλαβαίνω ότι το παιχνίδι είναι φτωχό σε περιεχόμενο για τα χρήματα που ζητάει.Οπότε οι άλλες προτάσεις ( LBP Karting & Sonic All-Stars Racing Transformed) φαίνονται μάλλον καλύτερες.

 • Vegeta_Jr Vegeta_Jr 22 Νοεμβρίου 2012  | 13:19

  Απο το demo φαινονταν....! Στο 15' το βαριεσαι! Πιαστε καλυτερα κανενα Maria Kart! To Sonic το καινουργιο ολο κα το λεει ο Admin κ μαλλον πρεπει να γ**αει!!!

 • Neophitos Neophitos 22 Νοεμβρίου 2012  | 13:18

  Game with Kart = The one and Only Mario Kart ! :) Αλλα ΟΚ ακουσα οτι τα games που ειπε ο Admin ειναι πολυ καλα.

 • Manolero1 Manolero1 22 Νοεμβρίου 2012  | 13:00

  Λίγο που είδα από το gameplay μου θύμισε το ModNation Racers, (το μοναδικό τέτοιου είδους, δηλαδή σαν Kart, που έχω παίξει). Δεν μου πολυαρέσει λοιπόν έτσι και αλλιώς το είδος αυτό, βλέπω και το review τώρα, .... πάει έχασε κάθε ελπίδα να μπει στην λίστα αγορών μου και αυτό το παιχνίδι.

 • admin admin 22 Νοεμβρίου 2012  | 12:53

  Εγώ θα προσθέσω ότι πριν ή αφού του δώσετε μια ευκαιρία, να δείτε και τα demos ή να ενοικιάσετε τα LBP Karting και Sonic All-Stars Racing Transformed... Γιατί μαζί κυκλοφόρησαν και η ποιότητά τους σε σχέση με την πρόταση της Codies είναι μάλλον χαοτική. Reviews και για τα δύο λίαν συντόμως.

 • outlaw outlaw 22 Νοεμβρίου 2012  | 12:38

  Διαφωνώ πλήρως με το review, το βρήκα αρκετά διασκεδαστικό έως εθιστικό, θα έδινα ένα 8,5. Αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία.

 • Neophitos Neophitos 22 Νοεμβρίου 2012  | 12:32

  Καλα εκανα και δεν δοκιμασα ουτε το demo του.