Ταυτότητα

Hitman Absolution

Hitman Absolution

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: IO Interactive Ημ. Έκδοσης: 20/11/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Square-Enix Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


H κινηματογραφική επιστροφή του 47

Αν και ποτέ δεν άγγιζε το πάνθεον των παιχνιδιών με υψηλές πωλήσεις, η σειρά Hitman έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα ιδιαίτερο cult status στο μυαλό πάρα πολλών gamers. Ο χειρισμός ενός αινιγματικού πληρωμένου δολοφόνου και το κυνήγι για το «άψογο» kill, βοήθησαν τους παίκτες στο να εξερευνήσουν τα video games μέσα από μια άλλη ματιά. Τεράστιες ανοιχτές πίστες και μεγάλη ελευθερία κινήσεων κατάφερναν να προσφέρουν μια εμπειρία κυνηγού εναντίον θηράματος, που όμοιά του δεν έχουμε καταφέρει να δούμε σε άλλο παιχνίδι. Ακόμα και το μεσαιωνικό στυλ του Assassin’s Creed, που βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία, δεν κατάφερε να φτάσει στο ελάχιστο την πραγματικά ανοιχτή εμπειρία που έδιναν τα Hitman.

Εξερεύνηση της περιοχής, δεκάδες διαφορετικές και τρελές επιλογές για να εκπληρώσετε το χτύπημα και, φυσικά, τρελή προετοιμασία για το πώς θα ξεφύγετε. Έξι ολόκληρα χρόνια μετά το εξαιρετικό Hitman: Blood Money, η ΙΟ Interactive κάνει επιτέλους το βήμα στη σύγχρονη gaming γενιά με το νέο πόνημά της, το Hitman: Absolution. Βασισμένο στα στοιχεία της σειράς, αλλά προσαρμοσμένο στα standard της εποχής, καταφέρνει άραγε να ξεχωρίσει;

Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας - Ιστορία

Hitman_Absolution_Screen_01-thumb.jpgΗ ιστορία του παιχνιδιού λαμβάνει χώρο ένα μικρό διάστημα μετά τα γεγονότα του Blood Money. Η Diana Burnwood, «βοηθός» σας ως τώρα στη σειρά, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Agency και να φέρει στη δημοσιότητα ορισμένα ιδιαίτερα καυστικά στοιχεία της οργάνωσης. Όπως είναι επόμενο, ο Agent 47 αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο της εκκαθάρισής της αλλά και της ανάκτησης ενός μικρού κοριτσιού που φαίνεται να προστατεύει. Όπως είναι αναμενόμενο, τα πράγματα δεν είναι ποτέ όπως τα περιμένεις και με τις τελευταίες τις ανάσες η Diana ζητάει να βρείτε και να προστατεύσετε αυτό το κορίτσι.

Η ιστορία θα εξελιχθεί σταδιακά πάνω σε αυτό το μοτίβο, όπου βρίσκετε το κορίτσι και προσπαθείτε να ανακαλύψετε γιατί είναι τόσο σημαντική και μία ολόκληρη στρατιά από ψυχοπαθείς χαρακτήρες θέλουν να τη βρουν. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς, όπου το σενάριο είχε απλά βοηθητικό ρόλο, στο Absolution η ιστορία αγγίζει ένα νέο, κινηματογραφικό επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί στη σειρά.

hitman-absolution-image-new-01-thumb.jpgΔίχως να προσφέρει κάτι πραγματικά καινούργιο από πλευράς γραφής, αποτελεί μια ιδιαίτερα μοναχική ματιά πάνω στην ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα, ο οποίος δείχνει να ταυτίζεται με το παιδί και να αποκαλύπτει πτυχές της ζωής και του μυαλού του, μέχρι σήμερα άγνωστες. Οι αντίπαλοι χαρακτήρες δείχνουν σαν να έχουν ξεπηδήσει μέσα από τη σεναριακή λαίλαπα του Ταραντίνο μιας και είναι σχεδόν καρτουνίστικα κακοί και υπερβολικοί, πάντα όμως με την καλή έννοια του γλυκού b-movie plot. Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια ιστορία περίπου 12 ωρών, με κινηματογραφική σκηνοθεσία και πάμπολλα cutscenes, η οποία μπορεί να μην κερδίζει όσκαρ σεναρίου αλλά είναι σίγουρα ένα μεγάλο και σωστό βήμα μπροστά για τη σειρά.

H ζωή του μοναχικού δολοφόνου - Gameplay

Όσο ενδιαφέρουσα, όμως, και αν ήταν η ιστορία, το βασικό στοιχείο της σειράς Hitman ήταν πάντοτε το τρελό και ιδιαίτερα ελεύθερο gameplay του. Ο ρόλος σας πάντοτε ήταν να εκτελέσετε μια δολοφονία και, φυσικά, να αποδράσετε από την περιοχή, και ο τρόπος ήταν πάντοτε στη διακριτική σας ευχέρεια. Θέλετε να πάτε μέσα με τρελό... γιουρούσι; Μπορείτε. Θέλατε να ελιχθείτε στις σκιές σαν αίλουρος και να μην σας αντιληφθεί κανείς μέχρι την τελευταία στιγμή; Μπορούσατε και αυτό.

Hitman_Absolution_Screen_02-thumb.jpgΣτο Hitman: Absolution η λογική αυτή της σειράς συνεχίζει να υπάρχει και έρχεται να συνδυαστεί με όλα όσα θα περίμενε κανείς στη μεταφορά της στα σύγχρονα standards του gaming. Αυτή η ανάμιξη, όμως, έχει τα θετικά αλλά και τα πολύ αρνητικά της αποτελέσματα, και το τελικό αποτέλεσμα έχει να δώσει ένα παιχνίδι ιδιαίτερα διαφορετικό από τα υπόλοιπα της σειράς. Καταρχάς, θα φανταστείτε πως, όντας τίτλος Hitman, ο βασικός σας στόχος θα είναι να εκπληρώσετε μια σειρά από ιδιαίτερα περίπλοκες δολοφονίες.

Καλά κάνετε και το φαντάζεστε, αλλά κάνετε μεγάλο λάθος. Από τις 20 αποστολές του παιχνιδιού, μόλις οι 3 αφορούν ένα κλασσικό, παραδοσιακό χτύπημα, όπως αυτά που μας είχε συνηθίσει η σειρά. Στις υπόλοιπες αποστολές θα πρέπει να εξερευνήσετε περιοχές, να ανακτήσετε πληροφορίες και να εκπληρώσετε διάφορα objectives, κεντρικά αλλά και δευτερεύοντα.

hitman-absolution-image-new-02-thumb.jpg

Aυτό δεν σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί και σε αυτές να εκτελέσετε με δραματικό τρόπο διάφορους χαρακτήρες, αλλά συχνά θα γίνει γιατί έτυχε ή γιατί το θέλατε εσείς και όχι γιατί είναι ο στόχος σας. Με λίγα λόγια, το Absolution ακολουθεί την, κατά τον γράφοντα, κάκιστη επιλογή των νεότερων Assassin’s Creed, όπου ο ίδιος ο τίτλος και στόχος του παιχνιδιού παίρνει δευτερεύοντα ρόλο στο gameplay. Και το τελικό αποτέλεσμα δείχνει σαν να βλέπουμε ένα πιο σκοτεινό Splinter Cell, καθώς οι δολοφονίες περνάνε στο πίσω μέρος και αφήνουν την εξερεύνηση να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι ένα πραγματικά ενοχλητικό στοιχείο, που ενώ δεν κάνει το παιχνίδι καθόλου κακό, το καθιστά ως κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό για τη σειρά. 

Παρόλα αυτά, το χιούμορ και η παλαβομάρα της σειράς συνεχίζουν να υπάρχουν και δίνουν ορισμένες εκπληκτικές στιγμές δράσης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Όπως πάντα, θα έχετε την ελευθερία να ελιχθείτε όπως θέλετε στην κάθε πίστα, να ελέγξετε ενδελεχώς τον χάρτη και να βρείτε ακριβώς τον τρόπο που σας ταιριάζει για να πράξετε το επόμενο objective σας. Και φυσικά, υπάρχει πάντοτε η επιλογή της stealth διαδρομής ή της «Ράμπο» τακτικής, επιλογές που έχουν εμπλουτιστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό, με θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία συνάμα.

{PAGE_BREAK}

Στον τομέα του stealth, η μεγάλη αλλαγή είναι η δυνατότητα να φορέσετε σχεδόν κάθε ρούχο από έναν άνθρωπο που έχετε αφοπλίσει και με αυτή να ελιχθείτε ινκόγκνιτο μέσα στον χάρτη για να μην σας καταλάβουν οι εχθροί. Στην θεωρία αυτή η πρακτική προσφέρει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές στο gameplay, αλλά στην πράξη το αποτέλεσμα έρχεται σε μεγάλη κόντρα με την περίεργη A.I. του τίτλου. Βλέπετε, φορώντας μία στολή, γίνεστε αόρατοι για τους περισσότερους τριγύρω σας και αν έχετε επιλέξει την κατάλληλη μεταμφίεση, θα μπορέσετε να κερδίσετε πρόσβαση σε περιοχές αλλιώς κλειστές για εσάς.

Το πρόβλημα, όμως, είναι πως οποιοσδήποτε άλλος χαρακτήρας φοράει την ίδια στολή, αμέσως θα σας κοιτάζει ως ύποπτο. Σε αυτή την περίπτωση οι επιλογές σας είναι ή να κρυφτείτε άμεσα ή να χρησιμοποιήσετε την μπάρα instinct, η οποία σας επιτρέπει να ξεχωρίζετε ποιοι και που είναι οι αντίπαλοί σας και να χαμηλώσετε το κεφάλι για λίγα δευτερόλεπτα έτσι ώστε να ξεφύγετε και να σας χάσουν.

Hitman_Absolution_Screen_03-thumb.jpgΗ μπάρα αυτή γεμίζει μόνο με stealth takedowns, headshots και mission objectives και κρατάει πολύ λίγο, οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα φειδωλοί στη χρήση της. Φαντάζει λίγο σαν να κλέβει από το ρεαλισμό του παιχνιδιού όμως. Ρεαλισμός που δέχεται μεγάλη πληγή από την αναγνώριση που αναφέραμε από όσους έχουν την ίδια στολή. Δεν είναι δυνατόν να φοράτε την ποδιά ενός μαγαζάτορα σε ένα φεστιβάλ με χιλιάδες άτομα και όλοι οι άλλοι μαγαζάτορες αμέσως να αναγνωρίζουν πως δεν είστε αληθινός!

Ο συγκεκριμένος τομέας ήθελε πολύ παραπάνω δουλεία για να λειτουργήσει σωστά και δυστυχώς η χρήση του instinct φαίνεται να έχει μπει ακριβώς για να μπαλώσει αυτό το πρόβλημα και όχι για κάποιον ουσιαστικό, gameplay ρόλο. Ακόμα και αν αποφασίσετε να επιλέξετε την απόλυτα stealth διαδρομή, θα υπάρξουν εν τέλει οι στιγμές, όπου ο 47 θα πρέπει να λερώσει τα χέρια του και να πολεμήσει με αντιπάλους.

hitman-absolution-image-new-03-thumb.jpgΕδώ οι βελτιώσεις στην σειρά είναι πολλές, με πρώτη ένα καλοδουλεμένο cover system για να μην τρέχετε στα ανοιχτά όπως παλιά, και το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για την stealth κίνησή σας στον χώρο (πάλι όπως στο Splinter Cell Conviction). Μια άλλη προσθήκη είναι ένα slow mode, που μπορείτε να ενεργοποιήσετε κάποιες φορές, έτσι ώστε να στοχεύσετε και να εξοντώσετε πιο γρήγορα τους στόχους σας. Όσον αφορά το σύστημα στόχευσης, αν και δεν είναι ό,τι πιο σταθερό έχουμε δει, δένει σωστά με το υπόλοιπο gameplay και απαιτεί ένα κάποιο skill από τον παίκτη για να χτυπάει τον στόχο του.

Η τελευταία προσθήκη του gameplay είναι η πολυπόθητη εφαρμογή της melee combat, μια επιλογή που έλλειπε στο παρελθόν και που όταν σας τελείωναν οι σύριγγες ήταν πραγματικό ανάθεμα που δεν τις είχατε. Εδώ όμως είναι και άλλο ένα σημείο όπου οι δημιουργεί σκάλωσαν στις σύγχρονες ιδέες και έκαναν ζημιά στο παιχνίδι. Βλέπετε, με εξαίρεση τα stealth takedowns, αν μπείτε σε κανονικό melee combat με έναν αντίπαλο, "κλειδώνεστε" μεταξύ σας σε ένα quick time event, όπου ανταλλάζετε και αποφεύγετε χτυπήματα μέχρι ένας από τους δύο να πέσει.

Hitman_Absolution_Screen_04-thumb.jpgΗ ένστασή μας δεν αφορά τα QTEs, όμως, αλλά το κλείδωμα σε αυτή την φάση. Αν τη στιγμή που χτυπιέστε με κάποιον, βγει ένας συνεργάτης του και αρχίσει να πυροβολεί, εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα απολύτως! Ναι, σωστά διαβάσατε, δεν μπορείτε να βγείτε από το melee fight αν δεν το τελειώσετε, ένα τραγικό γεγονός που θα σας οδηγήσει στο να γίνετε... ελβετικό τυρί πάρα πολλές φορές. Κάτι ακόμα που μας προβλημάτισε με τον τίτλο, είναι πως υπάρχουν λάθη στο επίπεδο της A.I. που δείχνουν να έχουν ξεμείνει από την προηγούμενη γενιά παιχνιδιών.

Θα υπάρξουν φορές που ένας αντίπαλος θα είναι μπροστά σας και δεν σας βλέπει, που θα σκοτώσετε τον διπλανό του με stealth kill και δεν θα το πάρει χαμπάρι ή που θα σας ανιχνεύσει πίσω από κλειστή πόρτα. Δεν είναι ο κανόνας για το παιχνίδι και πολλές φορές θα συμπεριφερθούν ιδιαίτερα έξυπνα στο κυνήγι σας, με πολύπλοκους χειρισμούς, τρελό στόχο και ευρηματικότητα. Παραμένει γεγονός όμως ότι τα παραπάνω προβλήματα συμβαίνουν αρκετά συχνά.

hitman-absolution-image-new-04-thumb.jpgΠερνώντας στο τρίτο και τελευταίο βασικό τμήμα του gameplay, την εξερεύνηση, εδώ τουλάχιστον έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Είτε βρίσκεστε σε ανοιχτή μεγάλη περιοχή είτε σε μικρή, πάντα υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε αλλά και πάρα πολλές παγίδες που μπορείτε να στήσετε με στοιχεία του περιβάλλοντος, στοιχείο που θα σας κάνει να θέλετε να ξαναπαίξετε μια αποστολή για να δοκιμάσετε μια άλλη διαδρομή. Σε αυτό βοηθάει και το σύστημα βαθμολόγησης που έχει το παιχνίδι στο τέλος κάθε αποστολής, το οποίο σας βαθμολογεί ανάλογα με τις επιλογές σας, το πόσους σκοτώσατε, πώς το κάνατε και τι στολή φορούσατε, φυσικά επιβραβεύοντας τις πιο περίπλοκες και stealth επιλογές.

{PAGE_BREAK}

Στο προαναφερθέν στοιχείο έρχεται να δέσει το Contracts mode, η νέα και υπέροχη multiplayer προσθήκη στη σειρά. Σε αυτό, ο τίτλος επιτρεπει στον παίκτη να επιλέξει έως 3 διαφορετικούς στόχους σε μια από τις πίστες του παιχνιδιού και να σας στείλει να τους εκτελέσετε σε κλασσικό Hitman ύφος. Αυτά τα contracts μπορείτε να τα κάνετε upload και να τα δουν και άλλοι παίκτες και να προπαθήσουν να τα αναλάβουν και αυτοί. Έτσι, ανάλογα με τις επιλογές του καθενός, στο τέλος θα δείτε στα leaderboards τη διαφορά στις βαθμολογίες σας και θα μπορέσετε να πάτε κόντρα μεταξύ σας. Κερδίζοντας βαθμούς, ξεκλειδώνετε σιγά σιγά νέο εξοπλισμό και ενδυμασίες και έτσι ανοίγονται νέες επιλογές για το πώς να εκτελέσετε τους στόχους σας. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, που προσδίδει μεγάλο χρόνο ζωής στο παιχνίδι δίχως όμως να προσθέτει ανούσιο multiplayer σε έναν καθαρά single player τίτλο.

Η ψυχρή ματιά του δολοφόνου – Οπτικοακουστικός τομέας

Αν υπάρχει ένα στοιχείο του Hitman Absolution που αφήνει τον παίκτη δίχως κανένα παράπονο, τότε αυτό είναι σίγουρα ο τεχνικός τομέας του. Αν και με μικρότερες περιοχές σε σχέση με το παρελθόν, το Hitman Absolution εξιλεώνει πλήρως τον εαυτό του με τον υπέροχο σχεδιασμό των περιοχών και την απίστευτη λεπτομέρεια που θα αντικρύσετε σε αυτά.

hitman-absolution-image-new-05-thumb.jpgΤο σύστημα φωτισμού και σκιάσης είναι ένα από τα πιο δυναμικά και έντονα που έχουμε αντικρύσει και βοηθάνε απόλυτα στο χτίσιμο μιας υπέροχης, επιβλητικής ατμόσφαιρας. Ακόμα και το art direction έρχεται να δέσει με την τρελή σεναριακή λογική και θα δείτε τους κεντρικούς χαρακτήρες να είναι τόσο λαχταριστά υπερβολικοί, που απλά θα χαμογελάσετε. Στο τελευταίο, φυσικά, βοηθάει και το θεότρελο cast ηθοποιών που έδωσε ζωή σε αυτούς τους χαρακτήρες και πραγματικά φέρνουν το σύγχρονο b-movie σινεμά στον χώρο των video games.

Εξίσου εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στην υπόλοιπη ηχητική επένδυση του τίτλου. Ο κόσμος του Absolution πραγματικά βρίθει από ζωή, με τα background sounds να έχουν την τιμητική τους και τη μουσική να αναλαμβάνει δράση μόνο στις κατάλληλες στιγμές.

Το τέκνο του παρελθόντος με το παρόν - Επίλογος

Έξι ολόκληρα χρόνια έπρεπε να περιμένουμε για να δούμε ένα νέο Hitman και, επιτέλους, η IO Interactive το παρέδωσε στα χέρια μας. Ήταν όλα αυτά που περιμέναμε; Μάλλον όχι. Το παιχνίδι δείχνει σε κάποια σημεία να έχει ξεχάσει το τι έκανε αγαπητή της σειρά, δηλαδή τα περίπλοκα hits και οι αποδράσεις, στοιχεία που είναι αρκετά μετριασμένα στο Absolution.

hitman-absolution-image-new-06-thumb.jpgΑυτό, σε συνδυασμό με ορισμένα bugs της A.I. αλλά και άστοχους gameplay σχεδιασμούς, καθιστούν προφανές πως το παιχνίδι ήθελε παραπάνω beta testing για να στρώσει. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει πως δεν  έχουμε να κάνουμε με ένα καλό παιχνίδι. Βασισμένο σε ένα πιο προσωπικό σενάριο και με εξαιρετικό τεχνικό τομέα, το Absolution κάνει ορισμένα πολύ σωστά βήματα μπροστά για τη σειρά και τη φέρνει με το βλέμα ψηλά στη νέα εποχή. Και αν δε, ασχοληθείτε με το Contracts mode, τότε θα ζήσετε ένα απόλυτο, πραγματικό και βαθύ Hitman. Και είμαστε βέβαιοι πως θα το ζείτε για πολύ καιρό.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Υπέροχος τεχνικός τομέας
 • Ορισμένα πολύ καλά νέα στοιχεία για τη σειρά
 • Το χιούμορ και η τρέλα της σειράς είναι εδώ
 • Το Contracts mode θα σας κρατήσει για πολύ καιρό

Αρνητικά

 • Πολύ λίγα hits
 • Κάποιες αστάθειες στην A.I. και στο σύστημα των μεταμφιέσεων
 • Melee combat που κλειδώνει
 • Μοιάζει σαν "Splinter Cell" και όχι Hitman

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (91 σχόλια)
 • iakovos1981 iakovos1981 27 Μαρτίου 2014  | 18:47

  Εγω που το εχω προχορησει αρκετα το παιχνιδι το συνηστω ανεπηφιλακτα να το αγορασεις. Πολυ καλητερο απο το splinter cell blacklist

 • Dukarelos Dukarelos 01 Φεβρουαρίου 2013  | 14:09

  Μια χαρά είναι το παιχνιδάκι απλά δεν βάζω υψηλό βαθμό γιατί δε μου κινεί το ενδιαφέρον

 • Tomasz Tomasz 17 Δεκεμβρίου 2012  | 23:27

  Δεν συμφωνω με το review αλλα ας ειναι. Για μενα το παιχνιδι ειναι 8+ ανετα, αλλα περα απο αυτα θεωρω οτι αδικειται και στο κειμενο. Οι μεταμφιεσεις ειναι μια χαρα πχ. Και επισης το συστημα melee μαχης που κλειδωνει ναι μεν ειναι περιεργο αλλα πραγματικα σε τετοια παιχνιδια, χρειαζεται το ιδιο το παιχνιδι να σε δυσκολευει για να σε κανει να σκεφτεσαι πιο τακτικα. Δεν ξερω πιστευω οτι σειρες οπως το hitman και το deus ex καναν φοβερα comeback στην τωρινη γενια.

 • agent94 agent94 17 Δεκεμβρίου 2012  | 13:47

  Το τερματισα.Τρομερο παιχνιδι.Θα του εβαζα ενα 9αρακι.Οσο για τον αν μοιαζει με Stplinter Cell εχω να πω πως μοιαζει σε ορισμενα επιπεδα.Παντως το απόλαυσα.

 • kiriakos12345 kiriakos12345 14 Δεκεμβρίου 2012  | 03:09

  Είμαι περίπου στην 15η αποστολή παίζοντας full stealth στο hard pc έκδοση. Μέχρι στιγμής δεν έχω συναντήσει κανένα από τα bugs που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δεν έτυχε να με δει κάποιος μέσα απο τοίχο ή πόρτα. Ίσα ίσα ο μηχανισμός κρυψίματος από τους εχθρούς είναι ιδιαίτερα προκλητικός και ρεαλιστικός. Ειδικά στις αποστολές όπου περνάτε μέσα από χωράφια και κρύβεστε μέσα στα φυτά είναι το κάτι άλλο...

 • ManOnTheRun ManOnTheRun 06 Δεκεμβρίου 2012  | 17:07

  Έχω 15 ώρες gameplay... 9 απο μένα γι' αυτο που μου προσφέρει το συγκεκριμένο game σε συναισθήματα.Και έχει ακόμα πολλά να προσφέρει γτ είμαι ακομα στην αρχή! το είπα και στο forum.

  P.S το παίζω στο hard

  @LeoleoP συμφωνώ απόλυτα, δεν θα είχε καμία ουσία να αρχίσω ένα stealth game σε easy ή normal.ποιος ο λόγος να ήταν stealth τότε αν δεν είχε και την κατάλληλη δυσκολία?

 • LeoleoP LeoleoP 04 Δεκεμβρίου 2012  | 16:44

  Συμφωνω και εγω με τον Cluber. Το συγκεκριμενο παιχνιδι κατα την γνωμη μου καλο ειναι να το ξεκινησετε στο hard. Εκει φαινεται η αξια του.

 • Donald Donald 04 Δεκεμβρίου 2012  | 13:52

  Συμφωνώ με cluber. Είναι χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να είναι ρεαλιστικό.

 • MrHakaider12 MrHakaider12 04 Δεκεμβρίου 2012  | 13:04

  συμφωνώ cluber

 • Tomasz Tomasz 04 Δεκεμβρίου 2012  | 02:19

  Γενικα οντως αν και δεν ειναι τελειως ρεαλιστικο σαν μηχανισμος λειτουργει καλα. Θα ηταν βλακεια να ντυνεσαι και να περνας απο ολους απαρατηρητος χωρις προβληματα. Καλο ειναι ακομα και ντυμενος να εχεις λιγο το νου σου.

  Alexandos QV: Αν παρει 15/10 το MGS 4 τα 1 και 3 ποσο πρεπει να παρουν :D Ακομα και το 2 δηλαδη απλα αυτο δεν ειναι απο ολους αποδεκτο, εμενα αντιθετα ισως ειναι και το αγαπημενο μου. Το MGS 4 δεν ειναι ουτε το καλυτερο παιχνιδι της γενιας ουτε καν στο ανω μισο του top των MGS. Των κονσολων παντα ετσι. Στα φορητα δεν ξερω τι γινεται

 • cluber cluber 03 Δεκεμβρίου 2012  | 23:37

  Συγνωμη αν ο τροπος μου ηταν αποτομος απλα μου φενετε παρα πολυ περιεργο το να θεωρειτε προβλημα της ai ο τροπος με τον οποιο ειναι φτιαγμενο να λειτουργει το παιχνιδι.. Ηθελα απλα να προσθεσω καποια πραγματα ωστε να αποφυγουμε λαθος συμπερασματα.. Στο παιχνιδι φορας το κλασσικο κουστουμι του hitman, ας υποθεσουμε οτι στην πιστα υπαρχουν 4 κατηγοριες χαρακτηρων με διαφορετικες στολες.. Ηλεκτρολογοι, γιατροι, δικαστες και φυλακες.. Αν σκωτωσεις με stealth εναν ηλεκρολογο, χωρις να σε δει κανεις, εξαφνισεις το πτωμα και φορεσεις την στολη του μπορεις να περασεις μπροστα απο τους γιατρους, τους δικαστες και τους φυλακες χωρις να σε υποπτευθουν, αν ομως περασεις μπροστα απο τους χαρακτηρες που εχουν ιδια ενδημασια με εσενα (στην προκειμενη περιπτωση μπροστα απο τους ηλεκρολογους) τοτε αυτοι σε υποπτευονται και σε κυνηγανε.. Αν την ωρα που σε κυνηγανε εσυ κρυφτεις, σε χασουν και επειτα σκωτωσεις με stealth εναν γιατρο μπορεις να φορεσεις τα ρουχα του και να περασεις μπροστα απο τους ηλεκρολογους που πριν σε κυνηγουσαν χωρις να σε υποπτευθουν γιατι εισαι μεταμφιεσμενος αλλα και παλι οι γιατροι μπορουν να σε υποπτευθουν γιατι φορας ιδια στολη με αυτους.. Ετσι λειτουργει το παιχνιδι.. Δεν εχει να κανει με ασταθια και προβλημα στην ai οπως αναφερθηκε στο review και πραγματικα μου κανει εντυπωση πως ενας reviewer που τερματισε ενα παιχνιδι δεν κατανοησε τους βασικους κανονες του gameplay.. Δεν εχω σκοπο να δημιουργησω ασχημο κλιμα και ποτε σε παλιωτερο θεμα δεν εκφραστηκα προκλητικα για καποιο αλλο μελος αλλα στην προκειμενη περιπτωση εχω την εντυπωση οτι το review εχει μεσα καποιες ανακριβιες και πως δεν του δωθηκε η δεουσα προσοχη.. Συγνωμη και παλι για την αναστατωση..

 • admin admin 03 Δεκεμβρίου 2012  | 15:21

  cluber, το σχόλιό σου είναι εξαιρετικά ειρωνικό και για αυτό έγινε edit. Μπορείτε να εκφέρετε τις διαφωνίες και τις απόψεις σας, πάντα όμως έχοντας στο μυαλό ότι συνομιλείτε με άλλους ανθρώπους και όχι botάκια...

 • cluber cluber 03 Δεκεμβρίου 2012  | 01:40

  Στο παιχνιδι φορας ρουχα αλλων-μεταμφιεζεσε ωστε να περνας απαρατηρητος.. Αυτο τον σκοπο εξυπηρετουν οι μεταμφιεσεις.. Δεν ειναι bug δεν ειναι προβλημα τη ai ετσι εχει σχεδιαστει το παιχνιδι..

 • deathdiver762 deathdiver762 03 Δεκεμβρίου 2012  | 01:02

  Εγω εκανα αλλο τρελο.. Σε ενα σημειο σκοτωσα εναν με μοναδικη στολη πυροβολωντας τον και ολοι τον ειδαν να πεθαινει και μολις σταματησαν να με κυνηγανε εμφανιστηκα μπροστα τους με την στολη του και σαν να μην συνεβη τιποτα..

 • Thanos_Gr_4 Thanos_Gr_4 02 Δεκεμβρίου 2012  | 22:19

  Αυτο με το κλείδωμα κατα την melee επίθεση νομιζω το εκανε και στο uncharted:GA
  Τωρα για το παιχνιδι δεν υπάρχει περίπτωση να μην το τιμήσω
  Μπραβω στον Αλέξανδρο για το review
  Και οσο γι΄αυτο τον πανικο-διαφωνία που γίνετε στα σχόλια απλα δεν μπορω να τον/την σχολιάσω το μονο που εχω να πω ειναι οτι για μια ακομα φορα ΚΟΛΛΆΜΕ ΣΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΊΑ.
  (η και σε περιπτώσεις πρέπει πάντα να βγάλουμε λάθος τον reviewer )
  AYTA

 • tiganitos tiganitos 02 Δεκεμβρίου 2012  | 20:58

  Απιστευτο στο Purist εχει καει το μυαλο μου !!!

 • AlexandrosQV AlexandrosQV 02 Δεκεμβρίου 2012  | 14:24

  Καλα, αν αυτο το Hitman αξιζει 8.5/10 και 9/10, τοτε παιχνιδια σαν το MGS4 θα επρεπε να παρουν 15/10. Δεν γινεται αυτο, οποτε μια χαρα εναι το 7. Ενας πολυ καλος βαθμος, για ενα πολυ καλο παιχνιδι.

 • Tomasz Tomasz 02 Δεκεμβρίου 2012  | 14:22

  +1 ετσι ειναι. Επισης τα ελαττωματα καθε παιχνιδιου χτυπανε σε καποιον πολυ και σε καποιον λιγο και σε καποιον καθολου. Για αυτο παιχνιδια που εγω λατρευω σε καποιον δεν αρεσεουν και οταν καποιος λατρευει ενα παιχνιδι εγω μπορει να το βρισκω μετριο.

 • CONTRA CONTRA 02 Δεκεμβρίου 2012  | 13:32

  Το HITMAN ABSOLUTION μπορεί να μήν είναι το τέλειο παιχνίδι αλλα απο την άλλη μεριά ..ας αναρωτηθούμε υπάρχει πραγματικά εκει έξω τέλειο; H απάντηση είναι προφανώς όχι διότι πάντα κάποιος απο την δική του σκοπιά θα βλέπει κάποια ψεγάδια και πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν κάτι διαφορετικό. Οπότε επαφίεται στις προτιμήσεις του καθενός η αξία ενός τίτλου. Προσωπικά απολαμβάνω κάθε στιγμή στο ABSOLUTION και είμαι ακόμα στα πρώτα επίπεδα! Ναί ...ήταν αυτό που περίμενα!!!

 • Tomasz Tomasz 02 Δεκεμβρίου 2012  | 02:13

  Ουτε εγω συμφωνω με την βαθμολογια, αλλα πραγματικα ποιος νοιαζεται. Το παιδι πιστεψε οτι ηταν 7/10 το παιχνιδι. Δεν γινεται σε ολους να αρεσει το ιδιο ενα παιχνιδι. Για καποιον ειναι 9 για καποιον ειναι τελειο 10αρι για καποιον ειναι 7. Τι να κανουμε δηλαδη.

 • woody woody 02 Δεκεμβρίου 2012  | 00:32

  Συγγνωμη αλλα δεν καταλαβαινω την λογικη καποιων reviewers που εχω ξαναδιαβασει στο gameover οτι ¨το 7 ειναι ειναι καλη βαθμολογια¨!
  Το 7 ειναι 7, δεν ειναι 8 δεν ειναι 9 δεν ειναι 10. Ευτυχως γνωριζω απο μικρος αριθμητικη, και ξερω την αξια του αριθμου. Οκταρακι το λιγοτερο απο μενα.

 • cluber cluber 01 Δεκεμβρίου 2012  | 19:59

  "Ένα ακόμα κουλό που είδα πριν λίγο με μια στολή. Είναι ένας δικαστής σε μια αίθουσα και βγαίνει έξω για δύο λεπτά. εκεί, καταφέρνετε να τον βγάλετε εκτός μάχης και να πάρετε τα ρούχα του. ξαναμπένοντας στην αίθουσα με αυτά, κανείς δεν σας υποψιάζεται" Μα λογικο ειναι να μην σε υποψιαζετε κανεις απο την στιγμη που εχεις εξαφανισει το πτωμα και φορας την στολη του δικαστικου.. Οι στολες αυτον το σκοπο εξυπηρετουν μεσα στο παιχνιδι, μεταμφιεζεσε ουτως ωστε να περνας απαρατηρητος..

 • ManOnTheRun ManOnTheRun 01 Δεκεμβρίου 2012  | 17:05

  Aκόμα δεν την άνοιξα την Prof. Deluxe Edition... από βδομάδα θα το αρχίσω το παιχνίδι, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Θα το αρχίσω με την μια στο hard :P

 • Superuser Superuser 01 Δεκεμβρίου 2012  | 15:09

  Καλογραμμένο το review
  Αλλά η βαθμολογία είναι άδικη

  9 από μένα

  Ο καλύτερος reviewer είναι ο εαυτός σας..

 • Dilo Dilo 01 Δεκεμβρίου 2012  | 14:23

  @Deviantpuppet Ειναι άξιος διάδοχος των προηγούμενων τίτλων μην το σκέφτεσαι! Και στο λέω απο πείρα γιατί ως φαν του splinter cell μολις επαιξα το conviction κατάλαβα τι θα πει ανάξιος διάδοχος :)

 • DeviantPuppet DeviantPuppet 01 Δεκεμβρίου 2012  | 13:28

  @cluber δεν περιμένω κάτι σε φάση uncharted μίας και είναι άλλο φρούτο το ένα και άλλο το αλλο, όμως αυτή η τάση των τελευταίων χρόνων λόγο της μαζικότητας και της κονσολοποίησης του gaming έχει αρχίσει να με εκνευρίζει. Για να μην μιλήσω για την «άφεση αμαρτιών» ορισμένων τίτλων λόγο καλογραμμένου σεναρίου. Μακάρι το παιχνίδι να αποδειχθεί άξιος διάδοχος των προηγουμένων τίτλων. Εμένα πάντως με φόβισαν τα διάφορα που διάβασα στο ίντερνετ και το παιχνίδι πήγε πίσω στην λίστα αγορών εκτός αν σκάσει κάνα καλό sale στο steam εν όψη εορτών.

 • Sky333 Sky333 01 Δεκεμβρίου 2012  | 04:15

  True, το παιχνίδι δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την απόλυτη γραμμικότητα των Uncharted. Μπορεί να ακολουθεί μια ιστορία αλλά το κάνει για να δώσει λόγο να πας από το ένα επίπεδο στο άλλο, αυτό δεν επιρεάζει καθόλου το gameplay. Αν υπάρχει ένα θέμα είναι πως επειδή λόγο ιστορίας δεν έχει πολλά hits ο τίτλος, το gameplay αναγκαστικά δεν είναι τόσο ανοιχτό καθώς εν τέλη πρέπει να πας από το σημείο Α στο Β για να προχωρήσεις παρακάτω στην πίστα. Αυτό έχει να κάνει όμως καθαρά με την αλλαγή του τίτλου να έχει διαφορετικά objectives απότι τα προηγούμενα, κάτι που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δεν υπήρχε μια κάποια συντονισμένη διαδρομή.

  Τέλος, όλα τα video games γίνονται review κάτω από normal επίπεδο δυσκολίας μιας και αυτό θα απασχολήσει τη συντριπτική πλοιοψηφία των παιχτών. Στο συγκεκριμένο, έχω πάει μέχρι τη μέση και στο ανώτατο επίπεδο και όντως εκεί η AI είναι ακόμα καλύτερη, χωρίς όμως να απουσιάζουν και εκεί ορισμένα bugs.

  Ένα ακόμα κουλό που είδα πριν λίγο με μια στολή. Είναι ένας δικαστής σε μια αίθουσα και βγαίνει έξω για δύο λεπτά. εκεί, καταφέρνετε να τον βγάλετε εκτός μάχης και να πάρετε τα ρούχα του. ξαναμπένοντας στην αίθουσα με αυτά, κανείς δεν σας υποψιάζεται. Είναι τέτοια τα στοιχεία που καθιστούν "περίεργο" το σύστημα με τις στολές και δείχνει πως ήθελε παραπάνω δουλειά.

  Τέλπαν, χαίρομαι που πολύς κόσμος απολαμβάνει το παιχνίδι, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε contracts online καθώς σε αυτό το mode, το παιχνίδι πραγματικά πετάει.

 • cluber cluber 01 Δεκεμβρίου 2012  | 02:43

  DeviantPuppet ακριβως αυτο που γραφεις "Αυτό που έκανε επιτυχημένο το Blood Money είναι ότι σε ταξίδευε με κάθε αποστολή του σε εντελώς διαφορετικό theme και σε άφηνε να προσεγγίσεις τον στόχο όπως θες όποτε θες" ισχυει απολυτα στο hitman absolution.. Αν ασχοληθεις μαζι του θα δεις οτι εχεις να κανεις με εναν κορυφαιο stealth τιτλο.. Το οτι υπαρχει πιο προσεγμενο story δεν αναιρει την ποιοτητα του gameplay.. καποιες φορες η υποθεση και το gameplay συμβαδιζουν αρμονικα χωρις να εππηρεαζει το ενα το αλλο.. Μην εχεις στο μυαλο σου οτι θα παιξεις ενα γραμμικο παιχνιδι τυπου uncharted.. Ουδεμια σχεση.. Αν το παιχνιδι δεν σας πειθει θα σας προτεινα να κανετε τον κοπο να το νοικιασετε.. Μεσα στο πρωτο 2ωρο θα σας λυθουν καθε ενδιασμοι.. Ειναι κριμα να μην δομιμασετε ενα υπεροχο παιχνιδι λογο ενος review..

 • LeoleoP LeoleoP 01 Δεκεμβρίου 2012  | 01:59

  Δεν συμφωνω καθολου με την βαθμολογια. Ειναι παιχνιδι πολυ προσεγμενο με μεγαλο production value. 9αρακι ανετα απο εμενα. Ωραια γραφικα ωραιο story εξυπνο και λειτουργικο gameplay και αρκετα καλη διαρκεια. Κραταει το παλιο υφος δειχνοντας ομως πολυ σωστα και πιο νεα στοιχεια. Δεν ξερω τι αλλο μπορουσε να ζητησει ο reviewer δλδ απο το παιχνιδι και δεν το ειδε... Διαφωνω συγνωμη

 • Kjata Kjata 01 Δεκεμβρίου 2012  | 01:11

  Αν και ειναι απο τις αγαπημενες μου σειρες παιχνιδιων θα αργησω λιγο να το παρω μιας και με εχει συνεπαρει το hype για το Far Cry 3. Το Blood Money το λατρεψα και το παιζω ακομα στο PC , οπως και το Hitman Contracts, το 3 δηλαδη. Τα λαθακια αυτα που γραφει ο reviewer τα διαβασα και αλλου και γενικα δεν εχω λογο να μην τον πιστεψω ,ειναι κριμα αν ισχυουν σε μεγαλο βαθμο. Θα το αγορασω σιγουρα καποια στιγμη , ελπιζω στα κοντα και ειμαι σιγουρος οτι ακομα και αυτα τα λαθακια να εχει θα το καταευχαριστηθω.

  Οσο για το 7αρι αποψη του συντακτη ειναι , και ακομα και με 2 να το βαθμολογουσε εγω παλι θα το αγοραζα