Ταυτότητα

Far Cry 3

Far Cry 3

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-14 Ανάπτυξη: Ubisoft Montreal Ημ. Έκδοσης: 30/11/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Δύο καρπούζια σε μια μασχάλη

Αν ρωτήσουμε δέκα gamers «τι ακριβώς εξυπηρετεί το Open World στοιχείο ενός παιχνιδιού;» θα λάβουμε δέκα διαφορετικές απαντήσεις. Άλλος θα επισημάνει ότι εξυπηρετεί τη δημιουργία ατμόσφαιρας και ενός πειστικού υποβάθρου για την υπόθεση, άλλος ότι εξυπηρετεί το gameplay, ο τρίτος θα αναφερθεί στην καθαρή διασκέδαση που ανεβαίνει κατακόρυφα κτλ. Αν ρωτήσουμε, όμως, δέκα developers, παρά το ότι και αυτοί θα αναφερθούν σε αντίστοιχες παραμέτρους, όλοι τους στο τέλος θα κλείσουν πονηρά το μάτι και θα σιγοψιθυρίσουν και μία δεύτερη παράμετρο, που όλοι μας υποψιαζόμαστε αλλά οι περισσότεροι δε θέλουμε πάντα να παραδεχτούμε. Την παράμετρο κατά την οποία ο Ανοικτός Κόσμος και το Sandbox περιβάλλον προσθέτει ανέξοδα περιεχόμενο και διάρκεια σε τίτλους που συχνά δεν το αξίζουν και τόσο.

Το ποιάς ποιότητας είναι αυτό το επιπλέον περιεχόμενο και το κατά πόσο αξίζουν οι παραπάνω εργατοώρες που ξοδεύονται στην επιπλέον διάρκεια, αυτό μένει να το καθορίσει ο δημιουργός και να το κρίνει-αξιολογήσει ο gamer. Όταν το Far Cry παρουσίασε –ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα- το Open World στοιχείο επι εποχής Crytek, o παίκτης αρκείτο στο γεγονός ότι ένα FPS παιχνίδι παρείχε τη δυνατότητα να πάει κανείς όπου επιθυμούσε και να προσεγγίσει τον επόμενο στόχο, έχοντας πάντα την ψευδαίσθηση ότι είναι απόλυτος κυρίαρχος των επιλογών του. Εν έτει 2012 αυτό δεν αρκεί.

far_cry_3_image_01-thumb.jpgΗ Open World διάσταση ενός παιχνιδιού του μεγέθους του Far Cry 3, πρέπει να δικαιολογηθεί με πολύ πιο ευρηματικούς και δημιουργικούς τρόπους από το να περιφέρεται κανείς απλά στο νησιωτικό σύμπλεγμα του παιχνιδιού και να απολαμβάνει τη φύση. Το θέμα, λοιπόν, είναι ότι τελειώνοντας κάποιος το παιχνίδι έχει την αίσθηση ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν κάλλιστα ένα κλασικό FPS με προδιαγεγραμμένη πορεία και λίγη περισσότερη δουλειά στο σχεδιασμό των επιπέδων, ώστε να συντηρείται η αίσθηση της ελευθερίας των κινήσεων και των επιλογών.

Αντ’ αυτού, παίζει ένα παιχνίδι που τελείως αντιφατικά δίνει ελευθερία κινήσεων σε κομμάτια που δεν προσφέρουν κάτι στην πρόοδό του στην ιστορία, και την ίδια στιγμή δομεί τις βασικές αποστολές με τρομερά συντηρητικό τρόπο, τέτοιο που συχνά θυμίζει Call of Duty των χειρότερων εκδοχών.

Extreme Sports και χιλιοπαιγμένες συγχορδίες

far_cry_3_image_02-thumb.jpgΑλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο πρωταγωνιστής Jason Brody, μαζί με την παρέα του (αδερφών και ειδυλλίου συμπεριλαμβανομένων) βρίσκεται σε ένα νησί (νησιωτικό σύμπλεγμα καλύτερα) του Ειρηνικού, οπότε και απαγάγεται από μία ομάδα πειρατών με επικεφαλής τον ψυχασθενή Vaas, προκειμένου να ζητηθούν λύτρα, άσχετα αν ο τελικός στόχος των πειρατών είναι να πουληθούν οι απαχθέντες ως σκλάβοι αμέσως μετά τη συναλλαγή. Με τα μέλη της παρέας να έχουν διασκορπισθεί στο νησί, ο Jason καταφέρνει και δραπετεύει από τους απαγωγείς του, χάνοντας όμως το μεγάλο του αδερφό.

Σχεδόν τσακισμένο τον βρίσκει ένας κάτοικος του νησιού (πρόσφυγας από τη Λιβερία), που τον βοηθά να ξανασταθεί στα πόδια του και να ξεκινήσει την αναζήτηση και την προσπάθεια απελευθέρωσης των υπόλοιπων φίλων του, που ακόμα κρατούνται από τους απαγωγείς. Όσο προβλέψιμο και αν ακούγεται, το παιχνίδι ακολουθά την πεπατημένη στον τρόπο με τον οποίο ξετυλίγεται η ιστορία. Οι βασικές αποστολές συνοδεύονται από κάποιες δευτερεύουσες, που κατά κύριο λόγο έχουν ένα μόνο πράγμα να προσφέρουν: πόντους εμπειρίας για την αναβάθμιση του χαρακτήρα και την απόκτηση δυνατοτήτων και δεξιοτήτων και χρήματα για την αγορά όπλων και προμηθειών.

far_cry_3_image_03-thumb.jpgΟι βασικές αποστολές διεξάγονται και σε περιοχές του νησιού που είναι πάντα προσβάσιμες, αλλά και σε περιοχές που «ανοίγουν» ειδικά για τις αποστολές αυτές. Αλλά όπως προαναφέραμε, και με την αιωρούμενη ειρωνεία ότι το παιχνίδι είναι open world, τα επίπεδα των κύριων αποστολών στερούνται φαντασίας και πλούσιου σχεδιασμού. Ο παίκτης, εν ολίγοις, σπάνια βλέπει κάτι ξεχωριστό σε σχέση με τα όσα ήδη παρέχονται στον βασικό χάρτη του παιχνιδιού, εκτός από μία περίπτωση αναζήτησης ενός αρχαίου artifact, που περισσότερο δείχνει ποιες δυνατότητες είχε η ομάδα σχεδιαστικά αν είχε δουλέψει περισσότερο πάνω σε αυτό το θέμα.

Οι δευτερεύουσες αποστολές γενικώς είναι απογοητευτικές. Και η απογοήτευση προέρχεται από την ακραία επανάληψη που προκαλεί δυσφορία, όταν ο παίκτης αντιλαμβάνεται ότι η ποιότητα έχει αντικατασταθεί στυγνά με την ποσότητα. Καταλήψεις μικρών βάσεων του εχθρού (πειρατών ή μισθοφόρων), εκτελέσεις οπλαρχηγών με πανομοιότυπο τρόπο, κυνήγι στην πανέμορφη ζούγκλα του παιχνιδιού, fetch quests άνευ ουσίας και ένας τόνος από collectibles, που απαιτούν ελάχιστη προσπάθεια να βρεθούν. Γενικώς, όλο το παράπλευρο περιεχόμενο προσφέρει πολύ λίγα σε σχέση με το χρόνο που καταναλώνει.

Πώς ο έφηβος γίνεται φονική μηχανή

far_cry_3_image_04-thumb.jpgΑπό την άλλη, έρχεται το gameplay να ισορροπήσει τα πράγματα και να αμβλύνει τις κακές εντυπώσεις σε επίπεδο σχεδιαστικών επιλογών. Με λίγα λόγια, στο Far Cry 3 έχουμε να κάνουμε με απολαυστικό gunplay, από την ικανοποιητική ποικιλία των όπλων (που είναι και παραμετροποιήσιμα) και πολύ αξιόλογο stealth κομμάτι που εμπλουτίζεται από πέντε – έξι νέες κινήσεις εκτέλεσης του εχθρού. Οι κινήσεις ενισχύονται στην πορεία, με τον παίκτη να μεταμορφώνεται σε φονική μηχανή, που εκτελεί με εντυπωσιακούς τρόπους πολλούς εχθρούς μαζί.

{PAGE_BREAK}

Αρκεί να σημειώσουμε ότι μόνο και μόνο αυτός ο μηχανισμός (αφού πρώτα ξεκλειδωθεί πλήρως) αποτελεί κίνητρο για εμπλοκή με τον εχθρό. Οι κινήσεις όλες γίνονται πολύ ομαλά και συνολικά ο χειρισμός του πρωταγωνιστή βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας των FPS. Προκειμένου, βέβαια, να δουλέψουν όλα αυτά τα στοιχεία απαιτείται και μία αξιοπρεπής A.I.. Στο Far Cry 3 η A.I. είναι τουλάχιστο προβλέψιμη και δε δημιουργεί προβλήματα. Ίσως ο Jason ξεγλιστρά λίγο πιο εύκολα απ’ όσο θα ‘πρεπε, αλλά γενικά δεν παρακολουθούμε απωθητικές καταστάσεις. Ενδιαφέρον έχουν και τα RPG στοιχεία του τίτλου (νύξη για τα οποία κάναμε παραπάνω), τα οποία βέβαια βρίσκονται σε περιορισμένο βαθμό, αρκετό όμως ώστε να δώσουν το κίνητρο για τη συλλογή πόντων εμπειρίας. Πολλές από τις αποκτηθείσες ικανότητες φαντάζουν εκ των ουκ άνευ, άλλες όμως είναι απαραίτητες για να αναδειχθούν οι χάρες του παιχνιδιού σε όλο τους το μεγαλείο (σε επίπεδο gameplay).

Ερμηνείες για Holywood, ιστορία για b movies

H ιστορία και οι χαρακτήρες του Far Cry 3 είναι ξεκάθαρα μια χαμένη ευκαιρία. Είναι φανερό ότι το παιχνίδι έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη φροντίδα από κάθε άλλο Far Cry τίτλο (συμπεριλαμβανομένων και των Instincts και Evolution που περιείχαν έναν βελτιωμένο Jack Carver). O ήρωας Jason Brody έχει προσωπικότητα (την όποια προσωπικότητα τέλος πάντων) οι διάλογοι είναι προσεγμένοι και οι χαρακτήρες που παρελαύνουν ενδιαφέροντες, με προεξέχοντες τον ψυχοπαθή Vaas (που δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες στο σύγχρονο gaming) και του γιατρού που είναι χαμένος μεταξύ της παρασκευής και κατανάλωσης των ναρκωτικών και παραισθησιογόνων ουσιών.

far_cry_3_image_05-thumb.jpgΔυστυχώς, οι χαρακτήρες αυτοί μένουν χωρίς βάθος. Ο παίκτης ποτέ δε θα έρθει αντιμέτωπος με το υπόβαθρο, πέρα από κάποιες δειλές νύξεις που δεν έχουν και πολλή σημασία τελικά. Ακόμα και το μονοπάτι του Πολεμιστή των Rakyat που ακολουθεί ο Jason, εκτός από κάποιες καλές ιδέες που έχει πορευόμενο μεταξύ συνειδητού και παραίσθησης, μένει στο τέλος του παιχνιδιού πιο αίολο και από την Πλωτή Πολιτεία του Ροβήρου. Εν τω μεταξύ, υπάρχει και η επιλογή των δημιουργών, μέσα από τις παραισθησιογονόπληκτες σεκάνς, να διεξάγονται και κομβικές μάχες του παιχνιδιού που εν τέλει καταλήγουν σε καλογυαλισμένα QTEs που απογοητεύουν οικτρά.

Είναι κρίμα και άστοχο συνάμα η καμπάνια προώθησης του Far Cry 3 να στηρίζεται κατά πολύ στον σαλταρισμένο Vaas και τελικά αυτή η μορφή να μένει ανεξερεύνητη και ρηχή. Οτιδήποτε θα μπορούσε να προδιαθέσει για μία κλιμακούμενη σύγκρουση, που καταλήγει σε μία επική μονομαχία, απλά δεν ξεκινά να χτίζεται ποτέ. Με δυνατότητες που θα μπορούσαν να είναι τεράστιες, το παιχνίδι σε κρίσιμες στιγμές αναλώνεται σε σκηνοθετημένα QTEs, on rail μάχες (αν είναι δυνατόν, για ένα τίτλο που προωθείται ως open world) και base defense τακτικές μορφής Horde και Firefight.

Τα ίδια και τα ίδια… (γνωστό σύνθημα, συμπληρώστε με δική σας ευθύνη)

far_cry_3_image_06-thumb.jpgΣτα ίδια ρηχά πλαίσια κινείται και ο χάρτης του παιχνιδιού. Το Far Cry 3 έχει δανειστεί κάποια στοιχεία από το συστεγαζόμενο και ομογάλακτο αδερφάκι του, το Assassin΄s Creed 3, και έτσι οι περιοχές αποκαλύπτονται στο χάρτη με την ενεργοποίηση πύργων επικοινωνίας (που προσφέρουν μία μικρή δόση platforming στον τίτλο) ενώ ο Jason μπορεί να κυνηγά την πανίδα του νησιού για δέρματα που είτε αξιοποιεί είτε πουλά. Όσο όμορφο όμως κι αν είναι το νησί, είναι σχεδόν παντού το ίδιο.

Η εναλλαγή δάσους, ποταμών, καταρρακτών και λίγων σπηλαίων είναι σταθερή σε όλα τα μήκη και πλάτη του χάρτη, ενώ οι μικρές παραγκουπόλεις στερούνται φαντασίας και δίνουν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να ανήκουν σε οποιοδήποτε user generated content. Για οχήματα δε ούτε λόγος. Καλά που υπάρχει το fast travel και τα ανεμόπτερα και προσθέτουν λίγη γλύκα. Συνοπτικά, ο χάρτης και το περιεχόμενο που προσφέρει δε μπορεί να κρατήσει τον παίκτη στο παιχνίδι μετά την περαίωση της κύριας αποστολής.

far_cry_3_image_07-thumb.jpgΠεριμέναμε μεγαλύτερη ποικιλομορφία και λίγη περισσότερη φαντασία στο σχεδιασμό και την απόδοση ενός νησιού του Ειρηνικού. Με πρόσφατο το Dead Island και τη μεγάλη ποικιλία που προσέφερε σε πολύ μικρότερη έκταση, οι εντυπώσεις δεν είναι και οι καλύτερες. Αν το Far Cry 3 ήταν το πρώτο παιχνίδι που προσπαθούσε να αποδώσει ένα τέτοιο περιβάλλον θα το δεχόμασταν, αλλά δεν είναι. Και η ειρωνεία είναι ότι το πρώτο παιχνίδι που το επιχείρησε σε τέτοιο φιλόδοξο βαθμό ήταν το… Far Cry πριν δέκα χρόνια. Όπως και να χει, οι φίλοι της Ubisoft σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσαν τουλάχιστο να ρίξουν μία λαθραία ματιά στο Just Cause 2 να πάρουν ιδέες.

Από την άλλη, έχουν διορθωθεί βασικά προβλήματα του Far Cry 2, με προεξέχον το θέμα με το respawn των αντιπάλων, που στο προηγούμενο παιχνίδι ευθυνόταν για πολλά σπασμένα χειριστήρια και ραγισμένες οθόνες. Εδώ δεν υπάρχουν τέτοιοι μπελάδες, αφού μία περιοχή που έχει καταληφθεί από τους συμπολεμιστές Rakyat απαλλάσσεται από την παρουσία εχθρών. Όπως επίσης έχει διορθωθεί και το θέμα του Fast Travel που προκαλούσε πονοκέφαλο στο 2. Καλά τα λεωφορεία και τα ταξί, αλλά οι ώρες που ξοδεύτηκαν για μετακίνηση στα KTEΛ της κεντρικής Αφρικής, δεν επιστρέφονται και δεν αποπληρώνονται.

{PAGE_BREAK}

Το παιχνίδι είναι στημένο (υπέρ των PC)

Στον τεχνικό τομέα, το πράγμα στις κονσόλες είναι φανερό ότι δύσκολα μπορεί να πάει παραπέρα (εκτός από περιπτώσεις exclusive παιχνιδιών). Ενώ στο PC το Far Cry 3 πετυχαίνει όλα όσα προσπαθεί να πετύχει, στις κονσόλες γίνονται συμβιβασμοί. Τα textures φορτώνουν με τον… μυστηριώδη τρόπο που φορτώνουν στο AC3, το draw distance είναι τεράστιο αλλά θολώνει, όπως θολώνει άλλωστε και το κοντινό οπτικό background προκειμένου να αποδοθεί πλήρως η βλάστηση και οι πολύ καλοί φωτισμοί. Το frame rate κλειδώνει σταθερά σε σχετικά χαμηλό νούμερο, αλλά τελικά το μάτι συνηθίζει. Θα ήταν πολύ πιο ενοχλητική η αυξομείωση και οι βουτιές. Τα σκήπτρα του εντυπωσιασμού παραλαμβάνουν η υπέροχη βλάστηση και οι φωτισμοί του περιβάλλοντος μέρα και νύχτα. Στο ναδίρ του τεχνικού τομέα, είναι η μετατροπή σε παστέλ πίνακα ζωγραφικής του background ακόμα και αν απομακρυνθούμε λίγο.

Είναι φανερό ότι έγινε επιλογή αυτής της απεικόνισης αντί της φωτορεαλιστικής του Far Cry 2. Προτιμούμε το Far Cry 2. Ηχητικά, η δουλειά στα voiceovers είναι εντυπωσιακή εκτός του πρωταγωνιστή (εξελίσσεται σε πάγια τακτική της Ubisoft φαίνεται). Ο Jason Brody ως "φλώρος" Αμερικανός, συνηθισμένος στην καλή ζωή και στις «τρέλες» αποδίδεται πιστά, αλλά ως μεταλλασσόμενος πολεμιστής και εκδικητής δεν πείθει καθόλου.

far_cry_3_image_08-thumb.jpgΑντίθετα, οι υπόλοιποι χαρακτήρες του παιχνιδιού, με πρώτο τον Vaas αλλά και τον έτερο «κακό» Hoyt (που θυμίζει Al Pacino στο Scarface), δίνουν ρέστα στις ερμηνείες. Μουσικά υπάρχουν αρκετά ταιριαστά θέματα στις σκηνές παράνοιας και παραισθήσεων, αλλά γενικά έχουμε πολλά ambient θέματα και αρκετά μπίτια που δεν είναι άξια μνημόνευσης. Μέτρια δουλειά γενικά από τον Brian Tyler. Τέλος, θα θέλαμε πραγματικά να ρωτήσουμε τι φιλοδοξίες έχουν οι ίδιοι οι άνθρωποι της Ubisoft από το multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού.

Σε μία περίοδο που κυκλοφόρησε το Call of Duty και το Halo 4, η ενασχόληση με το multi του Far Cry 3 αποτελεί μάλλον αγγαρεία. Και δυστυχώς φαίνεται να ανάγεται και σε αναγκαίο κακό για τις εταιρείες. Σε επίπεδο του «βάλτο να πάει στο διάολο». Δεν αμφισβητούμε ότι κάποιος κόσμος μπορεί να ασχοληθεί, αλλά και λίγες μόλις μέρες μετά το δυνατό ντεμπούτο του τίτλου η κίνηση στους servers ήταν ελάχιστη και μάλλον η δημιουργικότητα του κόσμου θα διοχετευθεί στην κατασκευή χαρτών από τον καταπληκτικό (για ακόμα μία φορά) map editor, που όταν είχε κάνει την εμφάνιση του για πρώτη φορά σε κονσόλες με το Instincts (στο Χbox) άφησε πολλά στόματα ανοικτά.

Υπάρχει βέβαια και το Co-op τμήμα του τίτλου, που αποτελεί ένα ξεχωριστό μικρό ευθύγραμμο campaign. Ο παίκτης, όμως, γρήγορα διαπιστώνει ότι και αυτό αναλώνεται σε τακτικές base defense, με κύματα εχθρών να ξεχύνονται από παντού. Θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην τακτική και τη συνεργασία των παικτών. Όπως και να έχει, προσθέτει τον «αναγκαίο» έξτρα χρόνο ενασχόλησης με τον τίτλο και την δικαιολογία ύπαρξης του Uplay Pass.

Ο ουροβόρος, φτάνει σιγά σιγά στο κεφάλι

far_cry_3_image_11-thumb.jpgΕάν οι άνθρωποι της Ubisoft έπαιρναν τη γενναία απόφαση και έδιναν ευθύγραμμο χαρακτήρα στο Far Cry 3, με τις παρούσες ανεκμετάλλευτες ιδέες, το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν εντυπωσιακό. Δυστυχώς, επέλεξαν τον εύκολο δρόμο του Sandbox περιβάλλοντος, που προσθέτει ποσότητα ανεξαρτήτως της ποιότητας. Δεν γνωρίζουμε τι αντίκτυπο έχει στην κοινότητα ένα παιχνίδι που πάει για πολύ ψηλά και προσφέρει πάλι προβλέψιμες λύσεις. Εμείς πάντως έχουμε κάνει τον κύκλο μας στο να πραγματοποιούμε fetch quests σε αδιάφορα περιβάλλοντα, και να παίρνουμε μέρος σε αγώνες ταχύτητας χωρίς αντιπάλους.

Ούτως ή άλλως, η κυκλοφορία δύο τεράστιων franchises μέσα στο ίδιο φθινόπωρο εμπεριείχε κινδύνους για την Ubisoft. Με βασικότερο από όλους την κυκλοφορία άτολμων παιχνιδιών, που απέχουν χιλιόμετρα από το να παραδώσουν το "Next Big Thing" το καθένα στην κατηγορία του. Εν τω μεταξύ, κάπου στη Gearbox ακούνε "Open World" και τους πιάνουν τα δάκρυα από τα γέλια.

Σάββας Καζαντζίδης

Θετικά

 • Πολύ καλό gunplay και άριστοι νέοι μηχανισμοί melee και stealth προσέγγισης
 • Άρτιος τεχνικά τίτλος χωρίς προβλήματα στις κονσόλες, και εντυπωσιακός στα (δυνατά) PC
 • Οι πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες και το πληρέστερο story telling σε Far Cry παιχνίδι μέχρι τώρα

Αρνητικά

 • Αδιάφορο open world περιεχόμενο που ακολουθεί την (χιλιο)πεπατημένη
 • Καμία εμβάθυνση στους χαρακτήρες του παιχνιδιού και άγαρμπο τέλος
 • Βασικές αποστολές που είναι εξαιρετικά ευθύγραμμες και τελικές αναμετρήσεις που καταλήγουν σε QTEs και οn rails σκηνές

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (402 σχόλια)
 • holyoutlaw holyoutlaw 08 Απριλίου 2014  | 21:20

  σπάνια παρατάω παιχνίδια αλλά το συγκεκριμενο το παράτησα
  πολύ ευστοχο το review τελικα

 • paschos76 paschos76 30 Ιανουαρίου 2014  | 08:58

  Δεν είμαι φίλος των παιχνιδιών ανοιχτού κόσμου, αλλά το Δεκέμβριο ο κουμπάρος μου πήρε δώρο το Far Cry 3.
  Στην αρχή ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος του κόσμου, αλλά μετά από 2 ώρες παιχνιδιού, το όλο σκηνικό άρχισε να ξεφτιζει.
  Κατά τη γνώμη μου 1 παιχνίδι για να είναι πετυχημένο πρέπει να έχει 3 πράγματα: gameplay, ατμόσφαιρα, σενάριο.
  Τα 2 τελευταία πάνε περίπατο. Δεν ένιωσα σε καμία περίπτωση την αγωνία που υποτίθεται ότι αισθάνεται ο πρωταγωνιστής, για να βρει τους φίλους του. Όλα έχουν 1 τρομερά χαλαρή διάθεση, σαν να πας βόλτα στο πάρκο.
  Το gameplay από την άλλη, έχει ορισμένα rpg στοιχεία που εμένα προσωπικά με έβγαλαν εκτός κλίματος.
  Συμφωνώ με την βαθμολογία & το review είναι εξαιρετικό.
  Θα δοκιμάσω την τύχη μου & με το Red Dear Redemption GotY που πήρα πριν μερικές ημέρες. Ελπίζω να φανώ πιο τυχερός.

 • imjp1982 imjp1982 13 Φεβρουαρίου 2013  | 15:35

  Απλα...ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ!!!!!!!!!!!!!10 στα 10 απο μενα

 • Dukarelos Dukarelos 01 Φεβρουαρίου 2013  | 12:31

  Για μένα τίποτα το ιδιαίτερο.
  Το ότι πρόκειται για "τιτλάρα" δε σημαίνει ότι θα έπρεπε να γράφουμε διθυράμβους αντί για την αλήθεια.

 • LeoleoP LeoleoP 01 Φεβρουαρίου 2013  | 04:05

  Σε καμια περιπτωση για 7,5. Το παιχνιδι σε σχεση με το Far Cry 2 ειναι βελτιωμενο στα ΠΑΝΤΑ. δηλαδη το Far Cry 2 θα επρεπε να του δωσουμε ενα 5 μετα? Διαφωνω με την βαθμολογια αν και η αληθεια ειναι οτι γενικα με τον Σαββα διαφωνω σε πολλα πραγματα. Μαλλον βλεπουμε πολυ διαφορετικα τον κοσμο των βιντεοπαιχνιδιων,

 • saturn 32 saturn 32 24 Ιανουαρίου 2013  | 15:02

  Eιμαι στην μεση σχεδον του παιχνιδιου και ωφειλω να πω οτι συμφωνω απολυτα με τον γιατρο ,το stealth το θεωρω μετριο,η ποικιλια στα γραφικα και στους εχθρους μετριοτατη εως ανυπαρκτη,η οδηγηση των οχηματω για κλαματα, και ενας απλοικος ρηχος χαρτης ,μεσα σε ολα και οι δευτερευουσες αποστολες που ειναι για κλαματα συνθετουν για μενα ενα μετριο παιχνιδι που το μονο που αξιζει ειναι τα skills , shooting στοιχειο του αλλα και τα πλα του παιχνιδιου,7 απο εμενα.

 • bach21geo bach21geo 18 Ιανουαρίου 2013  | 15:50

  7,5 με το ζόρι...Πολύ καλό review,το παιχνίδι έχει έντονες αδυναμίες και ποτέ δεν καταφέρνει να σε ενθουσιάσει.Πραγματικά μετά από τόσο καλή κι εύστοχη κριτική πάντα θα μπαίνω στο gameover.gr να διαβάζω τη γνώμη σας,ειπώθηκαν υπερβολικά καλά σχόλια από άλλα sites για το far cry 3 που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.Είναι ένα επαναλαμβανόμενο βίντεο γκέιμ που δεν πείθει ούτε προσφέρει κάποια ιδιαίτερη πρόκληση.Επίσης,δεύτερη φορά δεν παίζεται,μιλάμε για μεγάλη βαρεμάρα...

 • sirlas sirlas 03 Ιανουαρίου 2013  | 22:24

  Παιδιά πολύ άδικος ο βαθμός! Ένα απο τα καλύτερα FPS που εχω παίξει. Το παιχνίδι αξίζει για 9 με 9.5 'ΑΝΕΤΑ. Βέβαια ένας βαθμός δεν λέει κάτι μπορεί του Σάββα να μην του άρεσε και είναι σεβαστό. Πάντως κατά την γνώμη μου πρέπει να το παίξουν όλοι..
  @Manolero1 Θεός..

 • Dante7717 Dante7717 28 Δεκεμβρίου 2012  | 21:08

  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ AC3-->7.5 TO ΔΕΧΟΜΑΙ ΠΕΕΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΣΑΒΒΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ FAN ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ.Αλλα το 7.5 για το far cry 3 μου καθεται στο λαιμο.δεν εχω παιξει κανενα αλλο far cry και μεχρι προτεινως θεωρουσα την σειρα "παιχνιδι για ψυχοπαθεις και τιποτα αλλο".Παιζοντας το 3ο μερος της σειρας ομως,αγαπησα το παιχνιδι υπερβολικα πολυ.Μαγευτικα γραφικα,ωραιο και καλοσχεδιασμενο gameplay και αγαπησα τον vaas τοσο πολυ ως villain character που στεναχωρηθηκα για......ξερεις τι...Tο CO OP ΝΑΙ εχει αρκετα προβληματακια με lag και καποιες καθυστερησεις αλλα(κατα τη γνωμη μου παντα) το multiplayer δεν ειναι κακο!καθολου μαλιστα!αν το σεβαστεις μπορει να καταντησει εθιστικο και χαρη στους καλους servers παρολη την απουσια παικτων βρισκεις κατευθειαν matches.Τελος,σιγουρα δεν ειναι οπως τους "τιτλους-γιγαντες" που προηγηθηκαν (halo 4,cod:black ops 2) αλλα δεν καταλαβαινω καθολου την προταση:"σε περιοδο που βγηκαν τα Black ops 2 και Halo 4 η ενασχοληση με το multiplayer του Far Cry 3 αποτελει αγγαρεια"και το επιπονο:"σε επιπεδο του "βαλτο να παει στο διαολο"".Αν θες να παιξεις ενα παιχνιδι δεν θα πεις ΠΟΤΕ "ΒΑΛΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ" ειτε παιζεις multi ειτε singleplayer.Αλλιως δεν το αγοραζεις η πολυ απλα πουλας η δινεις το παιχνιδι.Το παιχνιδι ειναι ευχαριστηση εξου και ο ορος της λεξης "παιχνιδι" ;)

 • BadIron BadIron 24 Δεκεμβρίου 2012  | 01:44

  Far cry 3 Kick the Hornets Nest mission ... SO F@CKING EPIC

 • x-men1208 x-men1208 22 Δεκεμβρίου 2012  | 21:39

  Tomas, τι εννοεις με το σχολιο σου και τον παραλληλισμο με τον messi?
  οτι οσον αφορα τον open-world σχεδιασμο...με την rockstar εχουμε πιασει ταβανι?

 • Venix Venix 22 Δεκεμβρίου 2012  | 17:53

  το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω οι βαθμολογίες είναι καρκίνος ... το κείμενο είναι το θέμα ... το metacritic μακάρι να πεθάνει και γρήγορα μάλιστα ... επίσης sorry farcry 3 αλλα έφτιαξες acount με το όνομα του παιχνιδιού για να σχολιάσεις ανώνυμα ... οποτε σε καμια περίπτωση δεν μπορώ να λάβω την άποψη σου σαν αντικειμενική άμα τα review δεν είχαν βαθμολογίες οι περισσότεροι δεν θα διαφωνούσαμε καν εδώ

 • Tomasz Tomasz 22 Δεκεμβρίου 2012  | 15:34

  Συμφωνω και γω με το 2 και σχετικα με το 3 σου. Γενικα ειναι πολυ καλο παιχνιδι, ομως η rockstar εχει καταστρεψει τα open world παιχνιδια. Με τον ιδιο τροπο που ο messi εχει καταστρεψει το ποδοσφαιρο :D

 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 22 Δεκεμβρίου 2012  | 12:35

  Fireknight συμφωνω και εγω περιμενα πολυ περισσοτερα αλλα τι να κανουμε...
  FarCry 3 και εγω στην αρχη ετσι ενιωσα τερματησε το πρωτα και θα δεις οτι καπου θα σε χαλασει... Αλλα οπως ειπα το FarCry ειναι καλο απλα μετα τα βιντεο που ειχαμε δει ολοι περιμεναμε πολυ περισσοτερα!!!!

 • Fireknight Fireknight 21 Δεκεμβρίου 2012  | 23:08

  Καλησπερες.Μια και που ειδα ολον αυτο τον χαμοειπα και εγω να πω την γνωμη μου.
  Αρχικα πριν την κυκλοφορια του χαζευα τα βιντεακια του, ειδικοτερα το Stranded με την ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ νταπστεπιλα απο πισω, και μου ετρεχαν τα σαλια.Ειχα παρει την αισθηση ενος πιο hardcore παιχνιδιου και με βαση την ζουγκλα, που εβλεπα οτι παιζει καθοριστικο ρολο, την φανταστικα ως αχανες σκοτεινη και πολυ μα παρα πολυ επικινδυνη.Και ολα αυτα γιατι ειμαι ηδη φανμποι horror παιχνιδιων και ακουω παρα πολυ ηλεκτρονικη μουσικη(lounge μεχρι dubstep).
  Νοικιασα λοιπον το παιχνιδι, σχεδον πεπεισμενος οτι θα το αγοραζα ετσι και αλλιως, γιατι δεν να περιμενω.Οι πρωτες 10 ωρες παιχνιδιου μαζι με κυριες και δευτερευουσες αποστολες ηταν διασκεδαστικες.Μετα ομως αρχισα να παρατηρω πολλα πραγματα οπως:
  1.Η AI του παιχνιδιου στο πιο δυσκολο επιπεδο δεν ειναι δυσκολη.Οι εχθροι ειναι
  χαζοι χωρις στρατιγικη και αστοχοι.Ως εξαιρεση ολα τα ζωα στο παιχνιδι εχουν απαραμιλη ρεαλιστικοτητα, κατι το οποιο με ξαφνιασε ιδιαιτερα.
  2.Η ενασχοληση που εχεις στο παιχνιδι εκτος των κυριων αποστολων ειναι κουραστικα επαναλαμβανομενη μετα απο καποιες ωρες παιχνιδιου.
  3.Εχουμε μια ζουγκλα θα μπορουσε να ειναι πιο ρεαλιστικη οσον αναφορα για ενα νησι στον Ειρινικο.Περιμενα πιο πολυ κινηση μεσα της και να σου δωσει μια αισθηση ανασφαλειας.Αυτο γινεται πολυ σπανια.
  Συνοψιζοντας το παιχνιδι θα ηταν ενα αριστουργημα αμα δεν ηταν τοσο arcade σε μερικα κομματια του. Η ελειψη βαθους σε αυτα τα κομματια χαντακωνουν ενα παιχνιδι που ανετα θα μπορουσε να εξυμνηστει απο παρα παρα πολλους.Και κριμα γιατι ειχα τοσα ονειρα και ιδεες που εμπνευστηκα απο το τρειλερ Stranded που απλα απογοητευτηκα.

 • Tomasz Tomasz 21 Δεκεμβρίου 2012  | 23:07

  Εγω σε μια ευστοχη παρεμβαση μου, απλα να θυμισω οτι ειμαστε κοντα στα 400 σχολια :D

 • FarCry_3 FarCry_3 21 Δεκεμβρίου 2012  | 02:00

  VasilisGR1982 o μεσος ορος του deux ex στα υπολοιπα site ειναι 9. Το 9 με το 10 που εβαλε ο Σαββας δεν εχει μεγαλη διαφορα. Ομως το 9 που εχει το Far Cry 3 στα υπολοιπα site με το 7,5 εχει πολυ μεγαλη διαφορα. Εγω παω με βαση την πλειοψηφια. Παντως εγω δεν βλεπω αρντηικα στο Far Cry 3. Και δεν καταλαβαινω γιατι στο Uncharted αξιζει 9 και 10. Ειναι πιο πολυ για παιδια. Η υποθεση του δεν εχει ενδιαφερον και ειναι υπερβολικο. Για εναν ενηλικα πιστευω θα το βρισκει καπως παιδικο ολο. Αντιθετα το Far Cry 3 το βλεπω πολυ ενδιαφερον. Σαν ταινια. ΕΙμαι σχεδον στην αρχη του παιχνιδιου και μεχρι στιγμης δεν εχω βρει κανενα αρνητικο. Το σεναριο το βρισκω πολυ ενδιαφερον και σοβαρο. Αυτο που λεει ο Σαββας στα "κατα" "καμια εμβαθυνση στους χαρακτηρες" το βρισκω εντελως αστοχο. Ειναι το μονο Far Cry που εχει δωσει εμφαση στους χαρακτηρες και το "ωριμο" σεναριο

 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 20 Δεκεμβρίου 2012  | 23:27

  Dark_K1ng για να απαντησω στο αστειο σου με το αζωτο (πολυ καλο γελασα!!!) φιλε μου τιποτα δεν εκανα το Skyrim το ειχα αγορασει οταν βγηκε στην αρχη χωρις τα update μου εβγαζε προβληματα οταν ανεβηκαν τα MB στο save του παιχνιδιου αλλα μετα τα τελευταια update το παιχνιδι ειναι μια χαρα το εχω λιωσει 150 ωρες και δεν εχω δει πουθενα καμια κατσικα να πεταει που εγραψε καποιος χαχαχαχα.... Παντως καμια σχεση το Skyrim με το FarCry 3 που γραψανε πιο πανω!!!!

 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 20 Δεκεμβρίου 2012  | 23:18

  FarCry_3 Λες στα αλλα τα Site να τα σκαει η ubisoft για καλυτερη βαθμολογια? :) Οπως και να εχει μπορει ο Σαββας να ηταν λιγο αυστηρος αλλα ειχε σωστα επιχειρηματα και δεν ισχυει οτι εκατσε να βρει με το ζορι αρνητικα εξαλλου ποιος ο λογος να του βαλει κακη βαθμολογια... Θα σου πω ενα παραδειγμα δεν ξερω ποσο καιρο εισαι στην παρεα του gameover αλλα πηγαινε διαβασε το review που ειχε γραψει ο Σαββας για το Deus Ex που του ειχε βαλει 10αρι και διαβασε τα σχολια που του γραφανε οτι δεν αξιζε 10αρι και καποιοι λεγανε εγω θα του εβαζα 8,5 και μπλα μπλα μπλα... Μια χαρα 10" αξιζε ο τιτλος αλλα οι περισσοτεροι ουτε την εμπειρια εχουνε ουτε την ηλικια για να κρινουν σωστα γιατι και αυτο παιζει ρολο το ιδιο ειναι να εισαι 18 χρονων και να εχεις δει μονο την γενια του PS3 και το ιδιο ειναι να παιζεις απο την εποχη του ΑTARI και πιο πισω!!!! κανεις σχεδον δεν επιασε το πνευμα του Σαββα και γιατι εβαλε 10αρι... Ο Σαββας βλεπει πιο περα και σε βαθος εναν τιτλο και δεν βιαζεται να βγαλει ενα review λες και κανει αγγαρεια στον Στρατό..... Ολοι κολησανε στα γραφικα και τι ωραιο νησι με εξυπνα ζωακια φτιαξανε οι τυποι αλλα ως εκει κανεις δεν ειδε ποσο πιο ποιοτικο θα μπορουσε να γινει... Εγω προσωπικα θα του εβαζα 8... δεν αξιζει με τιποτα 9 και 10 οπως το Metal Gear Solid 4 Uncharted 1 2 3 Deus Ex Skyrim και αλλα κορυφαια παιχνιδια που με το σπαθι τους πηρανε τετοια βαθμολογια!!!!! Ξερω πολλα ειπα αλλα πρεπει να βλεπουμε λιγο πιο περα και πιο αντικειμενικα... Εγω πλεον ζηταω πολλα απο τα παιχνιδια οχι φτιαξαμε ενα νησι με καλα γραφικα βαλαμε και ενα story line 6 ωρες και το υπολοιπο ειναι ψαξε 100 relics 25 γραμματα και memory cards κυνηγησε 30 ζωα και κανε βολτες για να πας τα φαρμακεια απο ενα σημειο στο αλλο ετσι για να χαζεψεις το νησι και να νομιζεις οτι κατι εκανες για να νομιζεις οτι χρειαστηκες 40 ωρες για να το τελειωσεις αυτο πυστευω αλλα για να μην νομιζει καποιος οτι ριχνω λασπη στο παιχνιδι να πω οτι παρολα αυτα μου αρεσε και μπορω να πω οτι ηταν φιλοτιμη προσπαθεια αλλα ως εκει.............................

 • x-men1208 x-men1208 20 Δεκεμβρίου 2012  | 22:40

  SumerianDaemon, σωστο το σχολιο σου.Το μειζονος ειναι λαθος.

 • Etern1ty Etern1ty 20 Δεκεμβρίου 2012  | 21:07

  Δεν το λές ξεκάθαρα γι'αυτό. Μην το γυροφέρνεις.

 • FarCry_3 FarCry_3 20 Δεκεμβρίου 2012  | 21:04

  Μαλλον δεν εχετε καταλαβει τι λεω. Τεσπα :)

 • Etern1ty Etern1ty 20 Δεκεμβρίου 2012  | 20:54

  Διάβασε το review. Άκου και το προτελευταίο(για τα χριστούγεννα) webcast. Αν και το review από μόνο του, φτάνει.

 • FarCry_3 FarCry_3 20 Δεκεμβρίου 2012  | 20:32

  SumerianDaemon επιμενουμε για να δουμε για ποιο λογο εβαλε 7,5 και ολα τα υπολοιπα site εχουν βαλει 9.

 • SumerianDaemon SumerianDaemon 20 Δεκεμβρίου 2012  | 20:09

  @ x-men1208 Φίλε πιο πάνω ήθελες να πεις "ησσονος σημασίας".Δεν στο παίζω έξυπνος,απλά για το σωστό του πράγματος.

  Τώρα όσων αφορά το review δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η τόσο έντονη αντίδραση στο 7.5,που σε μερικούς παίρνει μέχρι και διαστάσεις ψυχοπαθολογίας!Μιλούν σαν ο reviewer βάζοντας 7.5 να τους έθιξε προσωπικά!
  Είναι δυνατόν?
  Συμφωνώ εγώ με το review?Όχι.Εχώ λιώσει το παιχνίδι και θεωρώ για λόγους που δεν είναι της ώρας,ότι είναι του 8.5 περίπου.Τι θα πάθω εγω με το 7.5 του review?Θα απολαύσω λιγοτερο το παιχνίδι?Θα νιώσω άτομο με κακό γουστο?Ή μήπως θα πω στον reviewer ότι έχει κακό γουστο?Έλεος!

  Λίγη ωριμότητα δεν βλάπτει.

 • x-men1208 x-men1208 20 Δεκεμβρίου 2012  | 19:19

  gfreeman, θα διαφωνησω με τα αρνητικα σημεια που εχεις γραψει.Πιστευω εψαξες και βρηκες αρνητικα σημεια εκει που δεν υπηρχαν.
  Αδιαφορο open world περιεχομενο.Δεν ισχυει απλα.
  καμια εμβαθυνση στους χαρακτηρες.Μιλαμε για fps παιχνιδι, οχι για story telling οπως το Heavy rain.
  Αγαρμπο τελος? τι εννοεις? εμενα μου φανηκε απολυτως φυσιολογικο.
  Ολα τα παραπανω ειναι προσωπικες αποψεις...πως ειδα εγω το παιχνιδι, απο την δικη μου οπτικη.

 • FarCry_3 FarCry_3 20 Δεκεμβρίου 2012  | 17:04

  VasilisGR1982 μαλλον δεν καταλαβες οταν αναφερομαι στον μεσο ορο. Υπαρχουν site οπως το metacritic που βλεπουν τις βαθμολογιες του καθε παιχνιδιου απο πολλα sites και ετσι βγαινει ο μεσος ορος βαθμος του παιχνιδιου. Για μενα αυτο ειναι το λογικο. Απο εκει πρεπει να κοιταμε την βαθμολογια και οχι απο ενα και μονο site. Απο την πλειοψηφια φαινεται ο βαθμος και οχι απο ενα ατομο. Εκτος αυτου οταν ο μεσος ορος ειναι 9 και το gameover βαζει 7,5 κατι δεν παει καλα με την αντικειμενικοτητα που λες. Εχει μεγαλη διαφορα. Δεν μπορει ολοι οι υπολοιποι να εχουν βρει ολα τα θετικα του παιχνιδιου και μονο ο Σαββας να μην τα βρισκει. Αμα πας στο metacritic το gameover εχει την χαμηλοτερη βαθμολογια μαζι με ενα αλλο site. Ολα τα υπολοιπα. (gamespot,gamespy,ign klp) εχουν γυρω στο 9. Αυτο δεν σε προβληματιζει?

 • dead_end_360 dead_end_360 20 Δεκεμβρίου 2012  | 14:22

  τι μου θυμησες τωρα ρε kiriakos12345....μπορει να μην μοιαζουν σε καμια περιπτωση το F.C3 με το Skyrim περαν οτι ειναι fps,μπορει το skyrim να ηταν τεραστιο,χορταστικο και γεματο επιλογες αλλα θυμαμε και κατι κατσικες να πετανε στον ουρανο,μια αρκουδα να περπαταει με την πλατη,ενα βουνο που το περασα πετωντας συριζα και 100δες φορες που εγκλωβιστικα στα βραχια..αυτα τα καρα-bugs τουλαχιστον ελειπαν απο το F.C

 • dead_end_360 dead_end_360 20 Δεκεμβρίου 2012  | 14:11

  ακομη γραφουν εδω??? :D

 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 20 Δεκεμβρίου 2012  | 12:22

  FarCry_3 Στα αλλα Site δεν εμειναν καθολου στα αρνητικα του τιτλου και του βαλανε ΠΧ ενα 9 και τελειωσαν και σας πηραξε που ο Σαββας βρηκε τα αρνητικα η μηπως αυτα που εγραψε δεν υπαρχουν μην τρελαθουμε τελειως πρεπει να ημαστε αντικοιμενικοι και οχι στοκοι λες και μας πληρωνει η ubi συμφωνω απολυτα οτι ειναι ενα καλο παιχνιδι για αυτο το πηρα την πρωτη μερα και το ελειωσα αλλα δεν σημαινει οτι αξιζει και 9 με 10 ειναι καλο αλλα εχει πολλα κενα και τα κενα πρεπει να κατεβασουν την βαθμολογια και σωστα επραξε ο Σαββας αλλα το 7,5 δεν ειναι κακο απλα σου θυμιζει οτι ηθελε κατι παραπανω δεν ηταν τελειο για να παρει 9 και 10.... Αυτη ειναι η αληθεια!!!! Οποιος δεν θελει να το δει ειναι τυφλος η πολυ ενθουσιαζμενος!!!!