Ταυτότητα

New Super Mario Bros. U

New Super Mario Bros. U

Edition: N/A Genre: Platformer Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: 1-5 Ανάπτυξη: Nintendo EAD Ημ. Έκδοσης: 30/11/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Wii U


Mario. Σε 1080p. Ναι!

Το GameOver και ο υπογράφων καλωσορίζουν το Wii U και επίσημα στη στήλη των reviews και εύχονται η νέα οικιακή πρόταση της Nintendo να αποδειχθεί, όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν της εταιρίας, ως μία ακόμη κονσόλα με πολλές και εξαιρετικές gaming εμπειρίες για τους αυθεντικούς και ρομαντικούς gamers. Το ντεμπούτο στη στήλη, λοιπόν,, γίνεται από το New Super Mario Bros. U, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο τίτλο της Nintendo κατά το launch του Wii U. Θα μπορούσαμε να συζητάμε επί σελίδες για το αν το «New» στον τίτλο, έχει υπόσταση ή όχι, αλλά θεωρούμε πως, ειδικά στη σειρά Super Mario, το «New» εκλαμβάνεται από τον καθένα μας με διαφορετικό τρόπο.

Αν και η σειρά έχει διαπρέψει στον τρισδιάστατο κόσμο, βλέπουμε τη Nintendo να επιμένει στο side-scrolling στοιχείο που έκανε τη σειρά αυτό που είναι σήμερα. Στο νέο Super Mario, λοιπόν, ζούμε τα γεγονότα, ακόμη μία φορά, μέσα από τη διαχρονική και αγαπημένη 2D προοπτική. Στη διάθεσή μας έχουμε οκτώ διαθέσιμους κόσμους προς εξερεύνηση, οι οποίοι, αναμενόμενα, διαφέρουν στη θεματολογία τους. Είδαμε πράσινες πεδιάδες, υγρούς κόσμους, ζούγκλες, πάγους, λάβες κ.α, ό,τι δηλαδή έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα 2D Mario εδώ και χρόνια.

new-super-mario-bros-u-image-01.jpg

Αρχικά τα πράγματα κυλούν ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια, ωστόσο στη συνέχεια οι γνωστοί αντίπαλοι, οι έξυπνες παγίδες και οι κινούμενες πλατφόρμες δίνουν μία πολύ πιο περιπετειώδη μορφή στο gameplay, «παίζοντας» τόσο με τις ικανότητες, όσο και με τα αντανακλαστικά του παίκτη. Αυτό είναι και ένα ευχάριστο στοιχείο του νέου Super Mario, τουλάχιστον προς τους παλαίμαχους της σειράς, αφού το επίπεδο πρόκλησης έχει ανέβει κατακόρυφα -και δεν αναφερόμαστε στα επιπλέον «hardcore» στάδια που ξεκλειδώνονται αφού συλλέξουμε τρία αστέρια σε όλα τα βασικά επίπεδα.

Σε ένα δύσκολο παιχνίδι καθοριστικό ρόλο παίζει και ο χειρισμός και το κατά πόσο ο παίκτης θα βασιστεί πάνω στους μηχανισμούς ή απλά θα ρίχνει ζαριές με την τύχη του. Στα Super Mario, όμως, και ακόμη περισσότερο στον συγκεκριμένο τίτλο, ο χειρισμός είναι αριστουργηματικός και άπαξ και ο παίκτης εξοικειωθεί με τα controls, τότε ο κάθε «θάνατος» του Mario θα οφείλεται 100% σε λάθος του παίκτη και όχι σε «ατέλεια» του χειρισμού ή του σχεδιασμού.

new-super-mario-bros-u-image-02.jpg

Σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό σχεδιασμό των επιπέδων και των εμποδίων μέσα σε αυτά, χαρίζεται ένα ισορροπημένο, δίκαιο και άκρως διασκεδαστικό αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με το New Super Mario Bros. 2 του Nintendo 3DS, εδώ ο παίκτης νιώθει ότι ο τίτλος τον σέβεται, παρότι δεν του χαρίζει κάτι εξ ολοκλήρου νέο.

Και για να κλείσουμε το κεφάλαιο «χειρισμός», αξίζει να αναφερθεί πως ο τίτλος παίζεται τόσο με το GamePad όσο και με το Wii Remote (χωρίς τις motion sensing δυνατότητές του). Όσον αφορά το GamePad, το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί ακόμη και με κλειστή την τηλεόραση, ενώ το μοναδικό «gimmick» που χρησιμοποιήθηκε είναι η οθόνη αφής, για το χειρισμό των μενού και των ρυθμίσεων.

new-super-mario-bros-u-image-03.jpg

Πριν περάσουμε στα γραφικά, ας μας επιτραπεί ένα σχόλιο. Τα σπουδαία παιχνίδια δε χρειάζονται HD γραφικά, ούτε λεπτομερή textures για να αποδείξουν πόσο σπουδαία είναι. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, ένα πιο όμορφο οπτικό αποτέλεσμα σίγουρα είναι ευπρόσδεκτο. Η αλήθεια είναι πως το hardware του Wii U έδωσε μία μοναδική φρεσκάδα στο νέο Mario. Η υψηλή ανάλυση, τα πολύ πιο ζωντανά χρώματα και οι όμορφοι φωτισμοί, αδιαμφισβήτητα προσθέτουν πόντους στον τίτλο.

{PAGE_BREAK}

Θα είμαστε όμως, απόλυτα ειλικρινείς: μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό μας, το “HD” και τα λεπτομερή textures ξαναμπήκαν σε δεύτερη μοίρα, μιας και σε παιχνίδια σαν τα 2D Mario -τα 3D είναι μια άλλη υπόθεση- η μαγεία κρύβεται στους μηχανισμούς και όχι στις…«μηχανές». Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως έπρεπε να μείνουμε σε χαμηλής ευκρίνειας αναλύσεις. Είπαμε, το HD και τα όμορφα γραφικά στα 2D Mario δεν είναι αναγκαία, αλλά είναι σίγουρα καλοδεχούμενα.

Αυτό που θα θέλαμε όμως να ανανεωθεί στο νέο Super Mario, αλλά δυστυχώς δεν το είδαμε –«ακούσαμε» για να είμαστε πιο ακριβείς- είναι η μουσική και ο ήχος. Μπορεί η μουσική ραχοκοκαλιά όλων των Mario να μένει ίδια εδώ και πολλά χρόνια, αλλαγές όμως ακούγαμε από παιχνίδι σε παιχνίδι. Στο NSMBU, όμως, το ηχητικό αποτέλεσμα δε διαφέρει σε τίποτα απολύτως από τα προηγούμενα New Super Mario Bros και η αλήθεια είναι ότι, αν και όμορφα, τα έχουμε ακούσει τόσες πολλές φορές που πλέον περνούν απαρατήρητα.

new-super-mario-bros-u-image-04.jpg

Όπως έχουμε δει στα τελευταία μέλη της οικογένειας των Super Mario Bros, έτσι και εδώ πολλαπλοί παίκτες μπορούν να "εισβάλουν" στο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας τέσσερα Wii Remotes (αν και εφόσον υπάρχουν). Το πρόβλημα εδώ είναι ότι στην περίπτωση συνεργατικού παιχνιδιού, το GamePad παίρνει βοηθητικό και όχι πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δηλαδή, ο παίκτης που χειρίζεται την ταμπλέτα βοηθάει τους υπόλοιπους παίκτες –με τα Wii Remotes- ανοίγοντάς τους το δρόμο από εμπόδια, δημιουργώντας προσωρινές πλατφόρμες ή εξοντώνοντας αντιπάλους. Αν ο παίκτης με το GamePad δε θέλει να έχει το ρόλο του βοηθού-παρατηρητή, αλλά θέλει να μπει κανονικά μέσα στο παιχνίδι, θα πρέπει να πάρει στα χέρια του ένα Wii Remote.

Το Wii U, ως ένα πιο “online friendly” σύστημα της Nintendo, χαρίζει μερικές αλληλεπιδραστικές πινελιές, που παραδόξως μοιάζουν με αυτές που συναντήσαμε πρώτη φορά στο Dark Souls. Οι παίκτες, κάθε φορά που επιτυγχάνουν κάτι σημαντικό -ή αποτυγχάνουν συστηματικά- έχουν την επιλογή να αφήσουν ένα σχόλιο στον παγκόσμιο χάρτη. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός του ότι βλέπουμε την πορεία των υπόλοιπων παικτών, ενδεχομένως να βρούμε και λύση σε πολλά μυστικά του παιχνιδιού. Επί παραδείγματι, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μας με τον τίτλο βρήκαμε κρυφό δωμάτιο σε κάποιο επίπεδο, από σημείωμα που άφησε κάποιος παίκτης της friendlist μας.

Ας τα συνοψίσουμε. Το New Super Mario Bros. U είναι ένα εξαιρετικό side-scrolling, platform βιντεοπαιχνίδι που συνεχίζει επάξια τη σπουδαία σειρά της Nintendo. Ο τίτλος έχει υψηλή πρόκληση, μένει πιστός στους άριστους μηχανισμούς, έχει αισθητά βελτιωμένο οπτικό τομέα –ελέω νέου hardware- αλλά στο τέλος μένει ένα ακόμη Super Mario. Αν λοιπόν είστε από αυτούς που θέλουν νέα πράγματα στα παιχνίδια που παίζουν ή αν έχετε κουραστεί «με τα ίδια και τα ίδια», προφανώς και το συγκεκριμένο παιχνίδι δε θα έπρεπε να βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά σας. Αν πάλι δε σας απασχολούν οι καινοτομίες, οι πρωτοτυπίες και οι αλλαγές, και θέλετε απλά να παίξετε ένα ακόμη κορυφαίο και διασκεδαστικό βιντεοπαιχνίδι, τότε ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Όλα τα καλά ενός Super Mario
 • Του πηγαίνει το HD του Mario
 • Υψηλή πρόκληση

Αρνητικά

 • Δεν ενσωματώνει σημαντικές αλλαγές ή βελτιώσεις
 • Ο παίκτης που χειρίζεται το GamePad στο co-op παίρνει το ρόλο του βοηθού/ παρατηρητή

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • δεν το εχω παιξει αλλα διαβαζωντας το review και απο αυτα που ειδα δεν πρεπει να εχει και μεγαλη διαφορα με το mario του wii.Ελαχιστες βελτιωσεις που δεν δηχνει σε καμια περιπτωση της δυνατοτητες της νεας κονσολας

 • Παιχνιδάρα..!

 • Ετούτος δεν ξέρει να κάνει πιασιάρικα ριβιούς!Δώστε το στον φριμαν!

 • Ένας πολύ σοβαρός λόγος αγοράς της κάθε κονσόλας της Nintendo ;)

 • Αν κάποια στιγμή στο μέλλον αγοράσω κονσόλα της Nintendo θα είναι για τα 2D Mario.

 • Βigi, αν το έδινε στο φριμαν, τώρα θα κλαίγανε μανούλες. Πάντως το παρατήρησα, το 9 σε αυτό το site, σα Lexotanil δρα στον κόσμο. Ή και Prozac.

 • Αναμφισβήτητα το ομορφότερο 2D Μάριο μέχρι σήμερα. Άντε να δούμε και ένα τρισδιάστατο τώρα.

 • lol Σάββα! Γιατί δεν έβαλες ένα 5 ρε Σάκη να έχει πιο ενδιαφέρον :P
  Πέρα απτήν πλακα ωραία τα mario Παίζει να με και από τους λίγους που δεν ενθουσιάζεται με το συγκεκριμένο franchise Τα προτιμώ σε φορητές κονσόλες για όταν βαριέμαι η τουαλέτα.

  Το Ζelda για μένα είναι λόγος αγοράς κονσόλας Nintento

  Ωραίο review ! Δεν έχω παίξει το game οποτε..

 • Είδα το trailer και δεν μου άρεσε. Ένα 6 από εμένα... (προσπαθώ να κάνω λίγο -αποτυχημένο- χιούμορ για να ελαφρύνουμε κάπως την ατμόσφαιρα).

 • Σάββα τι εννοείς με το "θα κλαίγανε μανούλες";

 • Ότι δεν το "έχω" οπότε θα έγραφα ό,τι νάναι (μόνο το Galaxy έχω παίξει από Mario. To συμπάθησα αλλά ήμουνα με τις ισνουλίνες στο τέλος).

 • Μα το trailer είναι πολύ ωραίο βρε συ Γιώργο. Από αυτό παίρνει 10! ;)

 • Let's trolllllll
  Έχω έναν γνωστό του μπατζανάκη της ξαδέρφης του περιπτερά απέναντι απ'το συνεργείο του Μήτσου της κυρα Σούλας του Αντώνη δίπλα στην Μαρίνα,που με την σειρά του έχει έναν φίλο φίλου του που γνώρισε μια βραδιά στο Λεβερκούζεν λίγο έξω απ'τον σταθμό και του είπε ότι ο ξάδερφος της γυναίκας του κολλητού της κολλητής του είδε ένα βίντεο στο youtube και δεν λέει καθόλου!!!
  Υ.Γ: Καρπά τα παίρνεις απτην Nintendo,τον Μαριο,τον Λουίτζι,την πριγκίπισα,τον Γιόσι και φυσικά απ'τους unboxholics,τον Αλέκο,την θειά σου την φωτογράφο ,την Αλίνα και σε λίγο θα βάζεις να δουλεύει η Ραφαέλλα να τα παίρνεις κι απο αυτήν...
  Αυτά λοιπόν.

 • κ.Καλλιφα αν το σχολιο σου απευθυνεται σε εμενα τοτε να σου πω οτι δεν χρειαζεται να εισαι ειδικος για να καταλαβεις οτι ειναι ακριβως το ιδιο παιχνιδη με το προυγουμενο mario απλα με hd γραφικα και ελαχιστες βελτιωσεις.Και επισης δεν βαθμολογησα το παιχνιδη απλα ειπα την αποψη μου συμφωνα με αυτα που ειδα και διαβασα.

 • Όχι, όχι dead end 360, δεν αναφερόμενουν σε εσένα φίλε μου. Λάθος, παρεξήγηση, καμία μομφή.

 • Προβλέπω ότι η μετοχή της Nintendo θα ανέβει μετά το review του Σάκη, αν και παίζει να γίνει κόμπλα από τις βαθμολογίες των χρηστών (από τους 4 που φαίνεται να το έχουν αυτή τη στιγμή, έχουν ψηφίσει οι 17) και να έχουμε δράματα στον Nikkei και χαρακίρι στο Κιότο...
  .
  Για την ώρα το μόνο που έχω παίξει στο Wii U σοβαρά είναι το Little Inferno, οπότε δεν έχω προσωπική άποψη για το συγκεκριμένο παιχνίδι (ούτε που το έχω βάλει να παίξει έστω και ένα δευτερόλεπτο), για αυτό και του βάζω 10, μιας και δεν έχει κλάσματα και δεν μου επιτρέπει ο κώδικας του site να του βάλω το 9,854 που πραγματικά του αξίζει...

 • Ωραίο review.
  Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, είναι το ίδιο με το new super mario bros tou wii σε hd έκδοση ; Eπισης τα γραφικα για μενα είναι λίγο πίσω αν το συγκρίνεις με το τελευταίο rayman....

 • Οπως ολοι γνωριζουμε ενα νεο μαριο με νεα γραφικα και η νιντεντο χρησιμοποιεί το ιδιο styl. πηδας χοροπιδας μαζευεις νομισματα powers ups αχ νιντεντο.... ομορφο σε γραφικα και χειρισμό απλα για wii u θα περιμενα κατι αναλογο οπως το mario 64 στο ιδιο styl εκείνο

 • @vaggoss Ειναι εντελως διαφορετικο παιχνιδι απο αυτο του wii.

  Το nsmb του wii το θεωρώ top platformer,οταν με το καλο παρω wii u ειναι σιγουρη αγορα.

 • Ομολογώ πως οι πρώτες ώρες ήταν ψυχρολουσία μιας και έβλεπα το Mario του Wii σε HD. Μετά από αρκετές ώρες κάψιμο όμως αναθάρρησα. Ναι δεν είναι επαναστατικό και δεν διαφέρει από τα προηγούμενα αλλά παραμένει ένα 100% κλασσικό Μάριο με όλα τα εθιστικά στοιχεία που ξέρουμε και αγαπάμε. Μπορείς ως συνήθως να καείς για πολύ καιρό με έναν τέτοιο τίτλο. Αν υπάρχει κάτι που δεν μου άρεσε είναι πως στο multiplayer γίνεται υπερβολικά πολύς χαμός και δεν βγάζεις άκρη εύκολα αλλά κ πως ο 5ος παίχτης που θα κρατάει την ταμπλέτα είναι σχεδόν διακοσμητικός.

Δείξε μου και άλλα...