Ταυτότητα

ZombiU

ZombiU

Edition: N/A Genre: FPS, Horror Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Ubisoft Montpellier Ημ. Έκδοσης: 30/11/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: Wii U


Ένας απροσδόκητα καλός horror τίτλος, με αυτοκαταστροφικές τάσεις…

“Κάθε αρχή και δύσκολη” λέει μια παροιμία του σοφού λαού μας. Στα της βιομηχανίας μας, η αρχή κάθε κονσόλας είναι δύσκολη, τόσο για την κατασκευάστρια εταιρία, όσο και για τα development houses. Από τη μία, η πρώτη θέλει ένα «δυναμικό» ξεκίνημα με προτάσεις που θα κινήσουν το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ από την άλλη οι εταιρίες, μη γνωρίζοντας εκ των προτέρων την πορεία του φρέσκου συστήματος, ουσιαστικά ρισκάρουν –αν και εφόσον αποφασίσουν να υποστηρίξουν ένα launch. Αυτομάτως λοιπόν, οι launch τίτλοι είναι καταδικασμένοι να παίξουν "αυστηρά" και δίχως παρατυπίες το ρόλο που τους ανατίθεται: να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό και να ακολουθήσουν με ευλάβεια το δυναμικό/ ή «μουδιασμένο» ξεκίνημα της νέας κονσόλας.

Όλα τα παραπάνω παίρνουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα όταν έχουμε να κάνουμε, όχι απλώς με ένα νέο και πιο δυνατό hardware, αλλά με κονσόλα που παρουσιάζει ένα διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού –στην περίπτωση του Wii U, ο νέος τρόπος παιχνιδιού ακούει στο όνομα «GamePad».

zombiu-new-image-01-thumb.jpgΠριν αρχίσουμε να αποτυπώνουμε στο «χαρτί» την εμπειρία μας με το ZombiU, το πρώτο που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι το πόσο απαράδεκτο τίτλο διάλεξε η Ubisoft για το συγκεκριμένο παιχνίδι –ή όποιος τέλος πάντων έχει εμπλακεί με την τιτλοφόρηση…και ο νοών νοείτω. Εκτός από έλλειψη φαντασίας και πρωτοτυπίας, ο τίτλος «ZombiU» θεωρούμε πως αδικεί κατάφορα την εμπειρία που θα ζήσει ο παίκτης με το παιχνίδι. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που μόνο στο άκουσμα της λέξης «ZombiU», το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει σε ένα ακόμη παιχνίδι που πυροβολείς ζόμπι. Κι όμως, το ZombiU, παραδόξως, προσφέρει μία εμπειρία που οι φίλοι των horror games και των απέθαντων πλασμάτων περίμεναν χρόνια.

Όχι Maya, αλλά “John Dee”

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο του σήμερα –το ημερολόγιο γράφει Νοέμβριος 2012- όπου η προ 400 χρόνων προφητεία του αστρονόμου John Dee αρχίζει και παίρνει «σάρκα και οστά». Η προφητεία θέλει τον κόσμο να πλήττεται από μία πανδημία η οποία, σωστά μαντέψατε, θα μετατρέψει τον πληθυσμό σε αιμοδιψή ζόμπι.

zombiu-new-image-02-thumb.jpgΣτο ZombiU δεν υπάρχει ένας κεντρικός πρωταγωνιστής, με τον παίκτη να αναλαμβάνει το ρόλο κάποιου επιζώντα, ο οποίος αν σκοτωθεί ή μολυνθεί από ζόμπι αντικαθίσταται από κάποιον άλλο. Καθοδηγητής στην προσπάθειά μας είναι ο “Prepper”, μία φιγούρα που μας μιλάει από τον ασύρματο -βλ. Atlas, BioShock- και με τη βοήθειά του θα κυνηγήσουμε τη σωτηρία μας. Το σενάριο, χωρίς φυσικά να πρωτοτυπεί, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίκτη μέχρι το τέλος σε σχετικά υψηλά επίπεδα, μιας και στην ιστορία εμπλέκονται μυστικές οργανώσεις, προδοσίες και ανατροπές που περιπλέκουν –όσο είναι δυνατό- την κατάσταση.

Βέβαια, το κοινότυπο και χλιαρό ξεκίνημα και το απότομο φινάλε ίσως να χαλάσουν λιγάκι τη γεύση που θα ήθελε να αφήσει η κεντρική ιστορία κατά τη διάρκεια των τίτλων τέλους, αλλά σε γενικές γραμμές το σενάριο δεν απογοητεύει. Αν περιμένετε να παίξετε ένα ακόμη παιχνίδι που ορδές από ζόμπι θα σας επιτίθενται ασταμάτητα και εσείς θα απολαμβάνεται την εξόντωσή τους, προφανώς θα απογοητευτείτε, γιατί το ZombiU απέχει πολύ από αυτήν την κατηγορία (Dead Island, Left 4 Dead κλπ).

zombiu-new-image-03-thumb.jpgΠρόκειται για ένα «αργό», σκοτεινό παιχνίδι τρόμου, όπου το στοιχείο της επιβίωσης είναι έντονο. Τα πυρομαχικά και τα εφόδια είναι ελάχιστα, την ώρα που ο θάνατος θα έρθει πολύ πιο εύκολα απ’ ότι θα περίμενε κανείς –ένα δυνατό χτύπημα από πίσω, είναι αρκετό για να σκοτώσει τον επιζώντα μας. Αυτό, κατά την άποψή μας, είναι ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του τίτλου. Κανείς δε θα πίστευε αν του έλεγαν πως ένα παιχνίδι, με τίτλο "ZombiU", που θα συνοδεύει λανσάρισμα κονσόλας Nintendo, θα είναι το ίδιο δύσκολο και απαιτητικό όσο ήταν τα πρώτα παιχνίδια της «zombie» κατηγορίας, όπως το Resident Evil του PlayStation.

Εκτός από δύσκολο όμως, το ZombiU είναι και ένα απροσδόκητα ατμοσφαιρικό παιχνίδι. Αν και, ξαναλέμε, με κοινότυπα περιβάλλοντα, τα οποία ξεκινάμε να τα ανακαλύπτουμε με όχι και τόσο πρωτότυπο τρόπο, οι άνθρωποι της Ubisoft έκαναν πολύ καλή δουλειά στην απόδοση της ατμόσφαιρας. Λίγο η ομίχλη, λίγο οι σκοτεινές γωνίες που φωτίζονται μόνο από έναν φακό και λίγο οι αποτρόπαιοι ήχοι των απέθαντων, καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα από τα πλέον «άβολα» και αφιλόξενα περιβάλλοντα.

zombiu-new-image-04-thumb.jpg Ο σχεδιασμός του χάρτη, όπως και αρκετά ακόμη χαρακτηριστικά που θα δούμε στη συνέχεια, θυμίζουν έντονα το Dark Souls. Έχουμε δηλαδή ένα σχετικά μικρό χάρτη, ο οποίος αποτελείται από το ένα κεντρικό hub –το Safe House- και από αρκετές μικρότερες, ελαφρώς διαφορετικής θεματολογίας, περιοχές που ενώνονται μεταξύ τους με shortcuts. Ουσιαστικά, το ZombiU είναι ένα open-world παιχνίδι όπου ο παίκτης θα χρειαστεί να επισκεφτεί τις περιοχές περισσότερες από μία φορές. Το μοναδικό παράπονό μας, όσον αφορά το σχεδιασμό, έχει να κάνει με τις υπό-περιοχές που μεσολαβούν μεταξύ των κεντρικών περιοχών, οι οποίες ανακυκλώνονται επικίνδυνα.

Περνώντας στα objectives, τις περισσότερες φορές θα κάνουμε χατίρια –που εν τέλει θα μας ευνοήσουν- για τον Prepper, του τύπου «πήγαινε και φέρε πετρέλαιο για τη γεννήτρια από τη “X” περιοχή» ή «βρες την ηλεκτρονική κάρτα για να ανοίξει η “Y” πόρτα». Ωστόσο, δε λείπουν και objectives που μοιάζουν με αυτά που συναντήσαμε στο I Am Alive (Ubisoft και εδώ), όπως η εύρεση αντιβιοτικών για μία γυναίκα που κινδυνεύει από μόλυνση κ.α. Για να φτάσουμε στα credits χρειαστήκαμε περίπου 10 ώρες- όσοι θέλουν να ανακαλύψουν τα πάντα, ίσως χρειαστούν 2 με 3 ώρες επιπλέον.

{PAGE_BREAK}

Τα «θανάσιμα» glitches

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφερθεί και το σημαντικότερο πρόβλημα του παιχνιδιού, τα πολλά glitches σε αρκετά objectives του τίτλου, που μάλιστα είναι σε θέση να εμποδίσουν την πρόοδο του παιχνιδιού και να υποχρεώσουν τον παίκτη να ξεκινήσει από την αρχή. Εμείς πέσαμε θύματα ενός τέτοιου glitch στις 3 ώρες παιχνιδιού, ενώ με μία έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε πως το πρόβλημα είναι εξαιρετικά συχνό. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές, δεν έχει γίνει κάποια κίνηση (update) από πλευράς Ubisoft και ευελπιστούμε πως σύντονα θα υπάρξει κάποιο patch που να διορθώνει τα εν λόγω προβλήματα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που παίκτες συναντούν «game-ruining glitches» -όπως συνηθίζεται να ονομάζονται αυτού του είδους τα bugs- σε παιχνίδι της γαλλικής εταιρίας.

Τα γεγονότα του ZombiU απεικονίζονται μέσα από προοπτική πρώτου προσώπου -θα μπορούσαμε κάλλιστα να το χαρακτηρίσουμε first-person shooter, αλλά πιστέψτε μας, απέχει πολύ από τον όρο «shooter», παρόλο που υπάρχουν αρκετά πολυβόλα όπλα. Το πρώτο όπλο που θα πάρουμε στα χέρια μας είναι ένα ρόπαλο του κρίκετ, το οποίο -προς έκπληξή μας- αποτελεί και το μοναδικό melee όπλο –μία επιλογή των δημιουργών που, ειλικρινά, προσπαθήσαμε, αλλά δεν καταφέραμε να αποκρυπτογραφήσουμε.

zombiu-new-image-05-thumb.jpgΕφόσον δεν υπάρχουν άφθονα πυρομαχικά για τα κανονικά όπλα, αυτό το ρόπαλο θα μας κρατήσει συντροφιά στις μοναχικές μας περιηγήσεις στο αιματοβαμμένο Λονδίνο και είναι αυτό που θα βγάλει, στις περισσότερες των περιπτώσεων, το «φίδι από την τρύπα». Επίσης, το ρόπαλο είναι υπεύθυνο και για το πιο βίαιο κομμάτι του τίτλου, μιας και το σταδιακό «άνοιγμα» του κεφαλιού ενός ζόμπι πραγματοποιείται με χαρακτηριστική ευκολία. Επιπλέον, στη διάθεσή μας έχουμε και διάφορα βοηθήματα, όπως μολότοφ, φωτοβολίδες, νάρκες κ.α.

Τα υπόλοιπα όπλα μπορούν και αναβαθμίζονται αφού πρώτα ανακαλύψουμε/ συλλέξουμε τα απαραίτητα upgrades από διάφορες γωνιές του χάρτη. Αξίζει να σημειωθεί πως άπαξ και σκοτωθεί ο survivor που ελέγχουμε, χάνονται και τα αντικείμενα (άρα και τα όπλα) του inventory και για να τα αποκτήσουμε ξανά, θα πρέπει να πάμε στο σημείο που έγινε το…μοιραίο και να σκοτώσουμε, με νέο survivor πλέον, τον επιζώντα που μόλις χάσαμε.

GamePad, το εργαλείο επιβίωσης

zombiu-new-image-09-thumb.jpgΤο ZombiU είναι ένα παιχνίδι που παίζεται αποκλειστικά με το GamePad του Wii U και όπως είναι φυσικό εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητές του. Εδώ τα πράγματα διχάζουν. Καταρχάς, παρά τους φόβους μας, το GamePad λειτουργεί μια χαρά ως χειριστήριο σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Επιπροσθέτως, ο τίτλος πείθει πως το GamePad –Prepper Pad για το παιχνίδι- είναι ένα σημαντικό εργαλείο επιβίωσης, που ταυτόχρονα παίζει και το ρόλο του σακιδίου. Μέσω αυτού επικοινωνούμε με τον Prepper –η φωνή του ακούγεται αποκλειστικά από τα ηχεία του GamePad-, ενώ στην οθόνη του έχουμε το inventory, το χάρτη και τα διάφορα πλήκτρα αφής, για την αλλαγή όπλων κλπ.

Το πόσο εν τέλει «δένεται» ο παίκτης με το GamePad αποδεικνύεται από κάποιες στιγμές που χάνεται το σήμα και η επαφή με τον Prepper με την οθόνη να δείχνει «χιόνια». Η αίσθηση του κενού και η φράση «τι κάνω τώρα;» είναι τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό. Πρόβλημα πρώτο: όταν χειριζόμαστε το inventory δεν υπάρχει δυνατότητα pause, ενώ ταυτόχρονα η λειτουργία αφής δεν είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει στο Wii U μέχρι σήμερα.

zombiu-new-image-07-thumb.jpg Σε συνδυασμό με το αφιλόξενο προς touch λειτουργία interface, ο παίκτης σε μία στιγμή έντασης, που προφανώς θα χρειαστεί να αλλάξει όπλο ή να οπλίσει μία φωτοβολίδα, καταλήγει να συγχίζεται και τελικώς να βρίσκεται θύμα των «gimmick» διαθέσεων του GamePad. Ένα καλύτερο touch, ένα πιο «φιλικό» touch interface και η έλλειψη μερικών αργών animation προς το σακίδιο –χωρίς pause υπενθυμίζουμε- ίσως να έλυναν το πρόβλημα. Κάποιοι ίσως βιαστούν και πουν πως η έλλειψη pause ευνοεί αφενός τη δημιουργία «άγχους» -και όντως έτσι είναι- και αφετέρου την προετοιμασία πριν και μετά από κάθε μάχη, με τα απαραίτητα αντικείμενα και όπλα.

Θα συμφωνούσαμε απόλυτα με μία τέτοια άποψη, αν ο χειρισμός και το interface ήταν άρτια δομημένα, ώστε να υπάρξει μία ισορροπημένη και δίκαιη σχέση «πάρε-δώσε» μεταξύ παίκτη και μηχανισμών. Πρόβλημα δεύτερο: το μάτια μας θα πρέπει μονίμως να ανεβοκατεβαίνουν από την τηλεόραση προς το GamePad και το αντίστροφο, πράγμα που κάνει τα παραπάνω ακόμη πιο «επίπονα» και πολύπλοκα.

zombiu-new-image-08-thumb.jpg Δεν είναι δυνατόν -και αυτό, κατά την άποψή μας, δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει σωστά- να μπορέσει ο παίκτης να εξοικειωθεί με το «πάνω-κάτω» των ματιών σε παιχνίδια που του ζητάνε να το πραγματοποιήσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Είναι ενάντια της φύσης των ματιών και του εγκεφάλου μας, μιας και απαιτείται μερικός χρόνος για να μπορέσουν τα μάτια να εστιάσουν από το ένα αντικείμενο στο άλλο, πόσο μάλλον, όταν τα δύο αντικείμενα είναι φωτεινές οθόνες. Δε εννοούμε πως το GamePad είναι τελικά άχρηστο, αλλά ότι πρέπει οι developers να το χρησιμοποιούν όπως και όταν πρέπει.

Επί παραδείγματι, στο ZombiU το GamePad χρησιμοποιείται τέλεια -με τη βοήθεια του γυροσκοπίου- ως συσκευή black light scanning, που ανιχνεύει το χώρο για κρυμμένα αντικείμενα και μυστικά μηνύματα.

{PAGE_BREAK}

Τεχνικά ζητήματα

Αν αρχίσουμε και «ξεπουπουλιάζουμε» τη μηχανή γραφικών του ZombiU, αυτό που θα διαπιστώσουμε είναι πως πρόκειται για ένα συνηθισμένο, τεχνικά, παιχνίδι. Τα γραφικά, σε όλες τους τις πτυχές, θυμίζουν παιχνίδι των πρώτων χρόνων ζωής του Xbox 360 (βλ. Condemned), ωστόσο η κατάσταση σώζεται από μερικά πανέμορφα εφέ φωτισμού, που συνοδεύονται με τα αντίστοιχα αποτυπώματα στην κάμερα. Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για «next-gen» γραφικά και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτά τα γραφικά που μπορεί να αποδώσει το νέο μηχάνημα της Nintendo. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα γραφικά δε έχουν αρνητική επίπτωση στην τελική εμπειρία.

Αυτό που έχει θετική επίπτωση, όμως, είναι ο ήχος και η μουσική. Για το δεύτερο υπεύθυνος είναι ο Cris Velasco, ο οποίος έχει χαρίσει δημιουργίες του στη σειρά God of War, στο Clive Barker’s Jericho, στο Haze, στο Borderlands κ.α. Τα θέματα είναι ατμοσφαιρικά και με συναίσθημα εκεί που πρέπει –μοιάζουν αισθητά με αυτά της ταινίας 28 Days Later-, ενώ στις μάχες και τα κυνηγητά μπορούν να πανικοβάλουν τον παίκτη σε ανησυχητικά επίπεδα.

Λοιπά στοιχεία

zombiu-new-image-06-thumb.jpgΠροηγουμένως αναφέραμε το Dark Souls, μιας και το ZombiU δανείζεται μερικά στοιχεία του τίτλου της FromSoftware. Για παράδειγμα, οι παίκτες, με τη βοήθεια ενός spray, μπορούν να αφήσουν προειδοποιητικά μηνύματα στους τοίχους, ώστε να ενημερώσουν τους υπόλοιπους παίκτες για κάποιον επικείμενο κίνδυνο. Επιπροσθέτως, οι νεκροί επιζώντες «φαίνονται» και στον κόσμο άλλων παικτών, οπότε υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού και από εκεί, πράγμα που ενισχύει μία ανεπίσημη και άτυπη σχέση «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Εν συντομία να αναφέρουμε πως, εκτός από ένα υποτυπώδες multiplayer mode, υπάρχει το Survival Mode –όπου ο θάνατος του πρώτου survivor, σημαίνει και game over- καθώς και ένα extra feature που μπορούμε να μετατρέψουμε το πρόσωπό μας, με τη βοήθεια της κάμερας του GamePad, σε ζόμπι.

Συνοψίζοντας

Το ZombiU είναι εκείνη η κλασσική περίπτωση που τελικά αδικείται από τη «launch» υπόστασή του. Η Ubisoft ολοφάνερα πειραματίστηκε με τους μηχανισμούς του GamePad. Σε κάποια της βγήκε, σε κάποια άλλα όμως απέτυχε, και η αποτυχία αυτή έχει αισθητή απήχηση στο τελικό αποτέλεσμα. Ως launch τίτλος προφανώς και πιέστηκε για κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να μη γίνουν τα απαραίτητα tests και το παιχνίδι να είναι γεμάτο από «θανάσιμα» glitches.

Η παρτίδα όμως σώζεται απ’ όλα τα υπόλοιπα, μιας και το ZombiU είναι ένα πολύ αξιόλογο και σπάνιο παιχνίδι τρόμου, που απευθύνεται αποκλειστικά στους hardcore παίκτες και σε καμία περίπτωση δε χαϊδεύει τα αυτιά κανενός. Θεωρούμε πως με περισσότερο χρόνο ανάπτυξης, με μία πιο προσανατολισμένη χρήση του GamePad και…διαφορετική ονομασία, το ZombiU θα ήταν αδιαμφισβήτητα ένα πολύ καλύτερο παιχνίδι. Όπως και να ‘χει όμως, νομίζουμε πως οι φίλοι του genre θα το ευχαριστηθούν όσο λίγα…

Συζητήστε το παιχνίδι στο επίσημο thread του forum του GameOver.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Πολύ καλή και σπάνια ατμόσφαιρα, με έντονα στοιχεία τρόμου
 • Ο παίκτης πείθεται ότι το GamePad είναι εργαλείο επιβίωσης και όχι απλά ένα χειριστήριο
 • Υψηλή πρόκληση
 • Αρκετά καλή μουσική επένδυση

Αρνητικά

 • Πολλά και συχνά glitches που είναι σε θέση να σταματήσουν την πρόοδο του παιχνιδιού
 • Η έλλειψη pause, σε συνδυασμό με τη προβληματική λειτουργία αφής και το δύσχρηστο touch interface, τελικώς συγχύζουν τον παίκτη
 • Η εναλλαγή του βλέμματος από το GamePad στη TV –και το αντίστροφο-, σε στιγμές έντονης δράσης είναι κουραστική
 • Αδιανόητα μικρός αριθμός melee όπλων -για την ακρίβεια, μόλις ένα!- την ώρα που ο τίτλος, αν και έχει πολυβόλα όπλα, δεν είναι shooter

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (51 σχόλια)
 • Sils Sils 09 Ιανουαρίου 2013  | 01:43

  η οθονη δεν ειναι capasitive?
  εαν οχι τραγικο 2013............

 • iankysyrath iankysyrath 22 Δεκεμβρίου 2012  | 20:00

  η λυση θα ήταν κάποιου ειδους πλαστική δαχτυλήθρα (κάτι τέτοιο είχε το πρώτο ds μαζί του με το οποίο έπαιζες άψογα τα fps οπως το metroid fusion..απορώ γιατι δεν συνέιζαν να το δίνουν!!!!!

 • vasilas432 vasilas432 22 Δεκεμβρίου 2012  | 12:25

  @admin
  Αν ήσουν η Sheeva κάτι θα γινότανε!

 • admin admin 22 Δεκεμβρίου 2012  | 11:05

  Σωστός ο Volgana, αλλά στο GamePad χρησιμοποιείς τα δάχτυλα στο 90% των περιπτώσεων. Σκέψου να παίζεις (αριστερό χέρι στον αριστερό αναλογικό, δεξί στον δεξιό αναλογικό και face buttons) και να χρειάζεσαι και πενάκι. Θα χρειάζεσαι και τρία χέρια :).

  Πόσο off topic είμαστε; :P

 • Volgana Volgana 22 Δεκεμβρίου 2012  | 10:33

  @Cubed Χαμηλής ποιότητας αφής σε οθόνη resistive δεν φταίει το resistive αλλά η ποιόητα της οθόνης ή της δύναμης του hardware.

  Η resistive τεχνολογία ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ από την capacitive. Μην κρίνεις τις resistive που έβλεπες πριν 4 χρόνια σε κινητά με οθόνες 3.2 ιντσών. Στα κινητά δεν αξίζει συμφωνώ γιατι πρέπει να έχεις πενάκια κλπ. Σπίτι σου είναι ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. Δεν ξέρω τι υλοποίηση έχουν κάνει στο Wii U (για να λέει ο Σακης οτι δεν είναι αριστη τότε κάτι ξέρει) αλλά σαν γενική τεχνολογία είναι χιλιες φορές καλύτερη από το να βάζω τις δαχτυλάρες μου πάνω στην οθόνη προσπαθώντας να κάνω κλικ κατι... Το πενάκι έχει την ΤΕΛΕΙΑ ακριβεια να κάνω οτι θέλω, να ζωγραφίσω να γράψω να σχεδιάσω πράγματα κλπ. Πως θα μου τα προσφέρει η capacitive αυτά αφου δεν αναγνωρίζει αντικείμενα αλλά μόνο δάκτυλα;

 • BraVeHeart BraVeHeart 22 Δεκεμβρίου 2012  | 02:36

  LeoleoP, πλάκα κάνει ο Νίκος στο πρώτο σχόλιο. :D

 • LeoleoP LeoleoP 22 Δεκεμβρίου 2012  | 02:20

  "Δεν έχω διαβάσει το review ακόμα αλλά είναι εκπληκτικό,καλογραμμένο" Fail το πρωτο comment οσο δεν παει....

 • drifterX drifterX 21 Δεκεμβρίου 2012  | 15:42

  Όχι χθες ήμουν εκεί και έχει το άσπρο που είχε και στο event. Νομίζω είχε μόνο το demo του rayman.

 • Sky333 Sky333 21 Δεκεμβρίου 2012  | 15:12

  @Cubed, πλάκα κάνεις τώρα? Συγνώμη, είχαμε τρία Wii U στο event στο public Τσιμισκής και δεν τους άφησαν κανένα? Βρε είσαι σίγουρος?

 • clapiotis clapiotis 21 Δεκεμβρίου 2012  | 14:53

  ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Είναι ιδέα μου ή ξαφνικά όταν φτάνεις σε ένα βενζινάδικο τα γραφικά γίνονται σούπερ φωτορεαλιστικά σε σχέση με το υπόλοιπο παιχνίδι?

 • Manolero1 Manolero1 21 Δεκεμβρίου 2012  | 14:48

  Στα public που είναι στο The Mall στην Αθήνα την έχουν για δοκιμή με το Mario νομίζω. Το μόνο άσχημο είναι ότι το χειριστήριο είναι κολλημένο σε μια βάση και δεν μπορείς να το κρατήσεις κανονικά.
  Έτσι νομίζω τουλάχιστον γιατί δεν το δοκίμασα αυτοπροσώπως. Ντράπηκα στην ηλικία μου να πάω να παίξω με τόσο κόσμο γύρω....

 • Cubed Cubed 21 Δεκεμβρίου 2012  | 13:20

  Τhanksss!

  Ερωτηση 2: Ειδα που καποιος ειπε οτι δοκιμασε την κονσολα στα public. Για ποια public μιλαμε; Γιατι στης Θεσ/νικης στη Τσιμισκη που ειχα παει δεν την εχουν για δοκιμη :(

 • BraVeHeart BraVeHeart 21 Δεκεμβρίου 2012  | 13:11

  Cubed, η οθόνη αφής του Wii U (του GamePad δηλαδή), σαφέστατα και δεν είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην κατηγορία. Ωστόσο, υπάρχουν παιχνίδια (όπως το Rayman Legends) που η αφή λειτουργεί πολύ καλύτερο, απ' ότι λειτουργεί στο ZombiU, οπότε μιλάμε κυρίως για προβληματική υλοποίηση από τους developers.

 • Cubed Cubed 21 Δεκεμβρίου 2012  | 13:06

  Ερωτηση:

  Η χαμηλη ποιοτητα αφης, εχει να κανει με ναθος υλοποιηση ή ειναι αποτελεσμα περιορισμων της resistive(απαραδεκτο) οθονης;

 • Vlad_25 Vlad_25 21 Δεκεμβρίου 2012  | 02:42

  Μπράβο για το review. Είχα ψιλοαπογοητευτεί από τα reviews ξένων site αλλά πάντα περιμένω να διαβάσω του gameover. Μόλις με το καλό ξεμπερδέψω με τον Conor μάλλον θα ασχοληθώ μαζί του.

 • Zombie Zombie 21 Δεκεμβρίου 2012  | 02:11

  Σάκη φοβερό review, σχεδόν μου πούλησες την κόνσολα...... και λέω σχεδόν μέχρι την ανακοίνωση για νέο metroid!!...μου αρέσει ακόμα και η ονομασία!ΖΟΜΒΙΕu!!!

 • saturn 32 saturn 32 21 Δεκεμβρίου 2012  | 01:18

  Συμφωνώ σε όλα με τον Σακη ,που παρουσίαση ξεπερνά κάθε δεδομένο εώς τωρα στο gameover, ειναι Παιχνιδαρα ειμαι στην μέση και πραγματικά το απολάμβανε ακόμη και μετα αρνητικά του ,μάγκες η ατμόσφαιρα απλα τα σπάει .

 • phantom76 phantom76 21 Δεκεμβρίου 2012  | 00:45

  πολυ ωραιο review φαινετε ωραιο παιχνιδι αλλα zombieu...zombieu σοβαρα...

 • Peris44 Peris44 21 Δεκεμβρίου 2012  | 00:33

  @Volgana με το co-op όμως μειώνεται σημαντικά η ατμόσφαιρα και το horror στοιχείο. Καλύτερα τέτοιου είδους παιχνίδια να παραμείνουν only single player campaing. Το co-op ταιριάζει περισσότερο σε πιο ''χαβαλετζίδικα'' (σε εισαγωγικά χαβαλετζίδικα) παιχνίδια όπως L4D, Dead Island. Το πολύ-πολύ να έβαζαν ένα co-op mode που να έπαιζες με φίλους κάποιες πίστες.

 • kairisg kairisg 21 Δεκεμβρίου 2012  | 00:30

  Υπέροχο review του Σακαρου ! Συμφωνώ μαζί του ,το ξεκίνησα ειναι πράγματι πολύ ατμοσφαιρικό !

 • Volgana Volgana 20 Δεκεμβρίου 2012  | 23:10

  Το μόνο που λείπει από τον τίτλο για μένα είναι ένα co-op 2-3 ατόμων όπως στο L4D δηλαδή. Αν είχε κάτι τέτοιο θα τα έσπαγε το game...

 • iankysyrath iankysyrath 20 Δεκεμβρίου 2012  | 23:08

  jimugias "αυτο που λεει ο Σακης το διαπιστωσα δοκιμαζοντας την κονσολα στο public.Πολυ χαμηλης ποιοτητας αφης."
  η οθονη αφής ειναι μια χαρα για μη multitouch οθονη...δε χρειάζεται πάντα το hardware να σκίζει, αρκεί να έχει σκίσει το software το hardware...για μενα είναι σίγουρα σφάλμα της ubisoft..1ον σε θέμα κλίμακας των εικονιδίων μέσα στο inventory και δεύτερον σε θέμα ανταπόκρισης!το metroid 3 corruption για παράδειγμα είχε τόσο εξαιρετικό motion control και ποιότητα χειρισμού, που ούτε το skyward sword ή το red steel 2 που υποστηρίζαν motion plus δεν είχαν τόσο καλό!

  μπράβο Σάκη, πολύ δίκαιο review, φαντάζομαι θα του βαζες ένα 8 αν δεν είχε bugs που εκνευρίζουν εε???στο μόνο που διαφωνώ μαζί σου λίγο είναι στο κομμάτι γραφικά...μάλλον έχεις καιρό να παιξεις το condemned το 1ο!! δεν είναι τοόσο απαρχαιωμένα, σίγουρα δεν είναι βέβαια και next gen .. αν έλεγες condemned 2 αλλά με πιο εμπνευσμένο artwork..θα το δεχόμουν!εγώ ένοιωσα οτι υπήρχαν σημεία μεμωνομένα που έμοιαζαν να είναι από άλλο παιχνίδι (next gen) και σημεία από πολύ πιο παλιό παιχνίδι...σαν να μην προλάβαιναν να ραφηνάρουν όλο το project και προλάβαν σποραδικά!...όπως και να χει αν το παραλληλίσουμε με το red steel - red steel 2, τότε έχουμε να περιμένουμε κάτι πολύ επικό στο μέλλον!! είναι ειλικρινής τίτλος πάντως και θέλει πολλά καλαμπαλίκια να βγάλεις μετα από πολλά χρόνια έναν τίτλο που πραγματικά θέλει survival skill αλλά και που παύει να μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο 1st person shooter!!;άραγε τι θα ζήσουμε σε ένα επερχόμενο metroid prime?

 • Fred Madison Fred Madison 20 Δεκεμβρίου 2012  | 22:15

  Σάκη εύγε για το πλήρες και κατατοπιστικότατο review. Συμφωνώ απόλυτα σε ότι γράφεις. Και στα θετικά αλλά και στα αρνητικά. Παρόλα τα προβλήματά του όμως είμαι πρός το τέλος και δε θέλω να τελειώσει το παιχνίδι ρε γαμώτο. Τόσο διψασμένος για survival horror παιχνίδι ήμουν, τόσο καλοστημένο και ατμοσφραιρικό είναι το ZombiU που έπεσε σαν θείο δώρο. Δεν περίμενα να κολλήσω τόσο άσχημα. Σε κάθε βήμα που κάνω αφουγκράζομαι τον χώρο... Αρρώστιααα... :)

 • deathgod1992 deathgod1992 20 Δεκεμβρίου 2012  | 21:51

  Πολυ καλος τιτλος!Να και ενα καθαρα survival zombie game!

 • Gamer-cy Gamer-cy 20 Δεκεμβρίου 2012  | 21:44

  Το ξεκίνησα προχθές είμαι ακόμα στην αρχή και για να δικαιολογήσω την αγορά μου του βάζω 10 και διαφωνώ πλήρως με τον reviewer , :P χαχα Πέραν του αστείου , εγώ προσωπικά αν έκανα το review του παιχνιδιού και στο 4 ωρο έβρισκα bug glitches και με έστελνε στην αρχή κτλ, θα το βαθμολογούσα με ένα.:P Aντε να μιλήσω λίγο σοβαρά τώρα , παρόλα τα οποία λαθάκια που έχει ο τίτλος, η ατμοσφαίρα του για μένα είναι όλα τα λεφτά είναι και δύσκολο παιχνίδι δεν είναι εύκολο, και το σημαντικότερο είναι από λίγα survival horror που οπως ξέρουμε σπανίζουν το τελευταίο καιρό στο gaming

 • vasilas432 vasilas432 20 Δεκεμβρίου 2012  | 21:34

  Και εγω δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα! Μάλλον παραμονή Χριστουγέννων θα κάνω unboxing! Ενδιαφέρον και καλό γραμμένο review! Μου αρέσει ο μηχανισμός σταδιακά ανοίγματος του κεφαλιού ενός Zombie! Μπράβο Σάκη! Πως τα λες όμως!!!

 • NikeFerrari NikeFerrari 20 Δεκεμβρίου 2012  | 21:19

  Το έβαλα για 20 λεπτά να δω τι λέει και μου άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα και οι gameplay μηχανισμοί όπως το scan, τα μηνύματα απο άλλους, η χρήση της ταμπλέτας, κτλ. Με βάση το review, θα μου αρέσει αρκετά. Δεν βιάζομαι να το παίξω. Προέχουν μερικά άλλα. Θα περιμένω κανένα patch που θα αναιρέσει κανένα δυσάρεστο glitch. Ωραίο review.

 • Superuser Superuser 20 Δεκεμβρίου 2012  | 20:39

  Αφού o reviewer λέει οτι:
  "Η εναλλαγή του βλέμματος από το
  GamePad στη TV –και το αντίστροφο-, σε
  στιγμές έντονης δράσης είναι κουραστική"

  Άρα ότι παιχνίδι βγει εκμεταλλευόμενο τους μηχανισμούς του gamepad πάλι θα κουράζει...

  Και κλείνοντας το post
  Φοβάμαι,οτι,μήπως η καινούργια καινοτομία της Nintendo εν τέλει, αποδειχτεί fail...???

  edit:Ωραίο review

 • marzel23 marzel23 20 Δεκεμβρίου 2012  | 20:28

  Στην ουσία του το παιχνίδι είναι πολύ καλό. Μακάρι να βγει 2 που να διορθώνει τα προβλήματα του πρώτου.

 • andreas84gr andreas84gr 20 Δεκεμβρίου 2012  | 20:15

  Εξαιρετικο το review,μπραβο Σακη.αναφερει με λεπτομερεια τα καλα κ τα ασχημα σημεια του παιχνιδιου.να πω την αληθεια περιμενα χαμηλοτερη βαθμολογια.