Ταυτότητα

The Cat Lady

The Cat Lady

Edition: N/A Genre: Adventure Διάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Harvester Games Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: 18 Εκδότης: Harvester Games Πλατφόρμες: PC


Στη σκοτεινή πλευρά του μυαλού

Κατάθλιψη. Προσβάλει 350 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης, φυλής, και μορφωτικού επιπέδου σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μία από τις συνηθέστερες ψυχικές διαταραχές της εποχής μας με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς. Η μία στις τέσσερις γυναίκες και ο ένας στους οκτώ άνδρες μπορούν να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σχεδόν οι μισές από όλες τις περιπτώσεις δεν αναγνωρίζονται και δεν υποβάλλονται σε θεραπεία, ενώ το 10% περίπου των καταθλιπτικών ασθενών αυτοκτονούν (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Αυτό το θέμα πραγματεύεται το σενάριο του The Cat Lady.

Ένα σενάριο που ελάχιστες φορές έχουμε δει στον κινηματογράφο, πόσο μάλλον σε videogame, και που κατάφερε να μας παρασύρει στον κόσμο του και ώρες μετά μας κάνει να το αναπολούμε, βυθίζοντάς μας μέσα σε προσωπικές σκέψεις και βιώματα. Πριν όμως προχωρήσουμε στην παρουσίαση του παιχνιδιού, να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Το The Cat Lady απευθύνεται αυστηρά σε ενήλικους άνω των 18 χρόνων, κάτι που δεν παραλείπει να προειδοποιήσει και το ίδιο το παιχνίδι κατά την έναρξή του.

the-cat-lady-image-01-thumb.jpgΈντονος ψυχολογικός τρόμος, κανιβαλισμός, βασανισμός, ακρωτηριασμοί και σεξουαλικό περιεχόμενο κάνουν την εμφάνισή τους στο παιχνίδι. Παρόλα αυτά, η βία δεν είναι το κύριο στοιχείο του παιχνιδιού. Θα λέγαμε περισσότερο ότι είναι το όχημα, προκειμένου ο παίκτης να ανοίξει τα μάτια του διάπλατα, για να δει πιο καθαρά το μήνυμα που θέλει να περάσει ο δημιουργός. Στο τέλος του παιχνιδιού δεν θα θυμάστε καμία από τις σκληρές σκηνές, τους τόνους αίματος και τα παραμορφωμένα πρόσωπα που είδατε, αλλά θα δείτε τη ζωή με άλλη σκοπιά, μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

«Thanks for nothing» – Σενάριο

Στο παιχνίδι έχουμε το ρόλο της Susan Ashworth, μιας γυναίκας κοντά στα 40. Η Susan μένει απομονωμένη στο διαμέρισμά της, με μόνη συντροφιά τις γάτες της γειτονιάς που έρχονται όταν εκείνη παίζει πιάνο. Νιώθοντας πως η ζωή της είναι μία αποτυχία, αποφασίζει να θέσει τέλος, αφήνοντας μόνο ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα. Και ενώ ένα παιχνίδι συνήθως τελειώνει με κάποιο θάνατο, εδώ γίνεται η αφορμή για να ξεκινήσουμε ένα σουρεαλιστικό, λυτρωτικό και σκοτεινό ταξίδι στον ψυχισμό της ανθρώπινης υπόστασης.

the-cat-lady-image-02-thumb.jpgΣτη Susan θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Όπως είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, "ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις συνεχώς το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα". Έτσι, και σε αυτό το εφιαλτικό ταξίδι αυτογνωσίας, η Susan θα κληθεί να σκεφτεί διαφορετικά, να παλέψει για τη ζωή της και σωματικά και διανοητικά, να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες που την οδήγησαν στην κατάθλιψη, να βρει τη θετική πλευρά της ζωής και να συνειδητοποιήσει ότι ο φόβος που έχει για τους άλλους ανθρώπους προέρχεται από δική της αδυναμία. Το σενάριο τολμάει να πει πράγματα που όλοι, έστω και μία φορά, στη ζωή μας έχουμε σκεφτεί.

Οι εφιάλτες περιπλέκονται ευφάνταστα με την πραγματικότητα και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εκπληκτικό. Η ανάγνωση του σεναρίου -και κατ΄ επέκταση του παιχνιδιού- μπορεί να γίνει σε πολλά επίπεδα, αφού δεν λείπουν οι συμβολισμοί και οι αλληγορίες. Πραγματικά, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να ειπωθούν για την ιστορία του παιχνιδιού, όμως θα σταματήσουμε εδώ, θέλοντας να σας αφήσουμε να βιώσετε αυτή την εμπειρία όσο πιο ατόφια γίνεται. Τέλος, να πούμε ότι ο τίτλος αποτελείτε από επτά κεφάλαια, τα οποία θα χρειαστούν περίπου έξι με επτά ώρες για να τα ολοκληρώσετε.

«A dark angel through a dark river of blood» - Gameplay

the-cat-lady-image-03-thumb.jpgΟ χειρισμός του The Cat Lady είναι απλός αλλά και ταυτόχρονα ιδιόμορφος, αφού χρησιμοποιούμε για όλες μας τις ενέργειες το keyboard. Με το δεξί και αριστερό βελάκι πραγματοποιείται η κίνηση της πρωταγωνίστριας, με το επάνω βελάκι μπορούμε να εξετάσουμε τα αντικείμενα που εμφανίζονται στο παιχνίδι με τη μορφή hotspot, με το κάτω βελάκι έχουμε τον έλεγχο του inventory, ενώ με το enter εκτελούμε τις επιλογές μας. Ο δημιουργός του παιχνιδιού, Remigiusz Michalski, δικαιολόγησε αυτές του τις επιλογές "ως τις πιο κατάλληλες για να ελαχιστοποιήσει το εκνευριστικό pixel-hunting των adventure games".

Επίσης, πρόσθεσε ότι με αυτό το χειρισμό μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το laptop του με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο μπορεί να κρατά καφέ ή τσιγάρο, όπως εκείνος συνηθίζει να κάνει. Για τον καφέ ή το τσιγάρο δεν ξέρουμε να σας πούμε, πάντως σίγουρα το interface λειτουργεί εξαιρετικά, βοηθώντας μας να δεθούμε και να βιώσουμε την εμπειρία του παιχνιδιού σα να ήταν κομμάτι του εαυτού μας.

{PAGE_BREAK}

Σε αυτό το δισδιάστατο side-scrolling adventure, οι γρίφοι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί. Σε έναν τίτλο όπου η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας είναι θολή, οι γρίφοι καταφέρνουν να είναι απόλυτα ρεαλιστικοί και σύμφωνοι με την ιστορία του παιχνιδιού. Στο The Cat Lady δε θα βρεθείτε ποτέ να κουβαλάτε πολλά και άχρηστα αντικείμενα, ούτε οι λύσεις είναι από «άλλο πλανήτη».  Το The Cat Lady είναι ένα story-driven παιχνίδι, όπου οι διάλογοι έχουν μεγάλη σημασία. Όπως και με το The Walking Dead, οι επιλογές σας διαμορφώνουν το πώς θα βιώσετε την αφήγηση του παιχνιδιού, χωρίς όμως να επηρεάζουν την τελική έκβαση των γεγονότων, αφού το παιχνίδι είναι κατά βάση γραμμικό, με μικρές εξαιρέσεις στο τέλος. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε η Susan να είναι περισσότερο ή λιγότερο ομιλητική κατά τη διάρκεια του τίτλου.

Η γραφή του The Cat Lady κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι διάλογοι θα μπορούσαν να έχουν προσεχτεί περισσότερο, προκειμένου να μην κουράζουν. Βρεθήκαμε αρκετές φορές στη θέση οι απαντήσεις μας να μην επηρεάζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης, αναγκάζοντάς μας να ακούσουμε και τις υπόλοιπες επιλογές. Κάτι τέτοιο αφαίρεσε πόντους από τη συνολική εικόνα μας για το παιχνίδι της Harvester Games και μας απομάκρυνε από την ψευδαίσθηση πως εμείς έχουμε τον έλεγχο των πραγμάτων.

«Some flowers never bend towards the sun» - Τεχνικός τομέας

the-cat-lady-image-04-thumb.jpgΟ οπτικός τομέας του παιχνιδιού αποτελείται από ένα πρωτότυπο συνδυασμό φωτορεαλιστικών γραφικών, κολλάζ και εικόνων ζωγραφισμένες στο χέρι. Χρησιμοποιώντας μια σκούρα παλέτα χρωμάτων και δίνοντας έμφαση στις αποχρώσεις του γκρι, ο δημιουργός καταφέρνει να μας παρασύρει στον κόσμο ενός καταθλιπτικού ανθρώπου, ενώ η έντονη δόση βίας και αίματος, δίνουν έμφαση σε όλα αυτά που καλούμαστε να περάσουμε, προσφέροντας μας έντονα συναισθήματα τρόμου, φόβου αλλά και λύτρωσης. Σε όλο το παιχνίδι υπάρχει ομορφιά, όχι όμως με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Τα γραφικά -σα να είναι βγαλμένα μέσα από παράξενους πίνακες ζωγραφικής- προσφέρουν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα, κάνοντάς μας να θέλουμε να εξερευνήσουμε κάθε αλλόκοτη γωνιά του. 

Ο ηχητικός τομέας επίσης ταιριάζει απίστευτα με τον παράξενο κόσμο που καλούμαστε να εξερευνήσουμε. Το soundtrack του τίτλου έχει επιμεληθεί ο αδελφός του δημιουργού, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και μουσικά τραγούδια των Tears of Mars, Jamo Markwell και Warmer. Αν αναλογιστούμε ότι η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο σε οποιοδήποτε horror παιχνίδι, τότε δεν έχουμε παρά να ομολογήσουμε ότι έγινε καλή δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα του παιχνιδιού.

 

Οι ήχοι εναλλάσσονται από μελαγχολικοί σε οργισμένοι, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών που έχουν επιλεχθεί ταιριάζουν απόλυτα με το τι συμβαίνει στην οθόνη μας. Η μουσική έναρξη του παιχνιδιού είμαστε σίγουροι ότι θα σας αιφνιδιάσει και θα σας σοκάρει, αλλά σίγουρα θα σας δώσει μια γεύση για αυτό που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα voice overs είναι καλά αλλά δεν εκπλήσσουν. Την εξαίρεση κάνει η Lynsey Frost στο ρόλο της Susan. Παρόλα αυτά, θα λέγαμε ότι αποτελούν μια ευχάριστη προσθήκη, αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για indie παιχνίδι με χαμηλό προϋπολογισμό.

«Fall And Rise Again» - Επίλογος

the-cat-lady-image-05-thumb.jpgΤρία χρόνια μετά την πρώτη του δουλειά, το Downfall, ο Remi μας παρέδωσε ένα indie διαμάντι που ελπίζουμε να μη μείνει θαμμένο στην αφάνεια. Το The Cat Lady δεν είναι τόσο αθώο όσο ο τίτλος του θέλει να εμφανίζει. Είναι μία διαδραστική ιστορία, μία "hardcore mind- blowing εμπειρία", που αν είστε πάνω από 18 χρονών και σας αρέσουν τα ψυχολογικά θρίλερ, δεν υπάρχει δικαιολογία να τη χάσετε. Είναι κρίμα πραγματικά ένα τέτοιο παιχνίδι να περάσει απαρατήρητο. Ρίξτε μια ματιά στο demo του, αν θέλετε αγοράστε το από το Desura και σίγουρα εγγραφείτε στο petition για να έρθει ο τίτλος στο Steam.

Μαρία Γούναρη

Θετικά

 • Εκπληκτική ιστορία
 • Πρωτότυπος τεχνικός τομέας
 • Έντονη δόση βίας και ψυχολογικού τρόμου

Αρνητικά

 • Δεν απευθύνεται σε όλους
 • Οι διάλογοι θα μπορούσαν να είναι περισσότερο δουλεμένοι

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (40 σχόλια)
 • imjp1982 imjp1982 11 Μαρτίου 2013  | 05:46

  ΑΡΡΩΣΤΟ παιχνιδι......10 απο μενα

 • Dukarelos Dukarelos 05 Φεβρουαρίου 2013  | 21:08

  ομορφο

 • Lewis Hamilton Lewis Hamilton 24 Ιανουαρίου 2013  | 01:47

  Αν δεν ήταν το σάιτ σας θα έχανα ένα τόσο καλό ''παιχνίδι'',μάλλον διαδραστική ιστορία θα έλεγα.Φοβερό, ευτυχώς που υπάρχετε και σεις.Αμαρτία να μην το παίξει κάθε horror fan

 • gamer223 gamer223 22 Ιανουαρίου 2013  | 20:12

  πολυ ενδιαφερον! θα το αγορασω!

 • lomi lomi 22 Ιανουαρίου 2013  | 08:29

  ρε παιδιά όσο προχωράω το παιχνίδι, γίνεται όλο και καλύτερο και πιο παρανοικό. πόσο ταλαντούχος είναι αυτός που το έφτιαξε. και μου θυμίζει πάρα πολύ και το θρυλικό Sanitarium σε διαστροφή!

 • Giorgos31 Giorgos31 19 Ιανουαρίου 2013  | 16:55

  Ωραιο review.
  Ta indie παιχνίδια ειναι πολλές φορές καλύτερα απο τα mainstream παιχνίδια
  Π.χ
  To adventure
  The journey down
  που θυμίζει καλές εποχές Lucas arts.!!!

  Θα το τιμήσω δεόντως το The cat Lady

 • yiannis2002s yiannis2002s 18 Ιανουαρίου 2013  | 20:51

  Ενδιαφέρον και ωραίο review!
  Θα το τιμήσω όταν έρθει στο steam! (Νομίζω πως θα δει πράσινο χρώμα εύκολα!)

 • Mcclane Mcclane 18 Ιανουαρίου 2013  | 20:45

  Θα το ελενξω στο μελλον το συγκεκριμενο.Μπραβο για το review!

 • The_monster The_monster 18 Ιανουαρίου 2013  | 19:49

  Μου άρεσε πολύ η ιδέα αυτού του παιχνιδιού!Δεν το χάνω!

 • lomi lomi 18 Ιανουαρίου 2013  | 00:36

  ένα πράγμα που μου αρέσει στη Μαρία είναι ότι βρίσκει και κάνει review μικρά διαμαντάκια, που δεν είναι και τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό αλλά προσφέρουν φοβερή εμπειρία. το παιχνίδι είναι τελείως τρελό. σε ταξιδεύει

 • pre07199 pre07199 17 Ιανουαρίου 2013  | 22:02

  σε αυτό που είπε ο Αλέξανδρος να προσθέσω ότι είναι ευκολότερο να κάνεις μια αγορά στο steam αγοράζοντας μια paysafe από το περίπτερο. Επίσης και για τον δημιουργό είναι σημαντικό, είναι ένα στοιχείο καταξίωσης μιας και δεν είναι εύκολο πράγμα να εγκριθείς.

  nike θα ήταν ωραία ιδέα να έρθει στο ipad ,αλλά μου φαίνεται θα αργήσει αρκετά

 • NikeFerrari NikeFerrari 17 Ιανουαρίου 2013  | 17:33

  Φαίνεται φοβερό! Άντε και στο iPad! Ξέρουμε αν και πότε;

 • Stormbringer Stormbringer 17 Ιανουαρίου 2013  | 15:04

  Mαρία, πιστεύω την έχω σκληραγωγήσει με διάφορες hardcore horror ταινίες αλλά μάλλον έχεις δίκιο!
  Ποτέ δεν ξέρεις με τις γυναίκες! :)
  Βέβαια, κάτσε πρώτα να μπορέσω να το παίξω..........

 • Sky333 Sky333 17 Ιανουαρίου 2013  | 14:33

  γιατί αν μπει μέσα στο steam, διαφημίζεται πολύ πολύ παραπάνω και έτσι θα έχει περισσότερες πωλήσεις

 • lovesfool lovesfool 17 Ιανουαρίου 2013  | 11:40

  Να κάνω μία αθώα ερώτηση; Αφού το παιχνίδι είναι ήδη έτοιμο μέσω ψηφιακής διανομής, γιατί έχουμε τέτοιο νταλκά να μπει ντε και καλά στο Steam; Τόσο πολύ θέλουμε να έχουμε cloud based DRM που μας χαλάει να το κατεβάσουμε από το site της εταιρίας ή θέλουμε ντε και καλά ότι παίζουμε να έχει και Steam Achievements (που δεν είναι απαραίτητο αν μπει το παιχνίδι στο Steam).
  .
  Είμαι κι εγώ χρήστης του Steam με 20-30 τίτλους, αλλά το petition το βρίσκω λίγο ανούσιο, για αυτό και ρωτάω.

 • pre07199 pre07199 16 Ιανουαρίου 2013  | 23:25

  Jimi δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με το Kentucky, θα δούμε…

  Stormbringer θα σου πρότεινα να παίξεις το πρώτο 30λεπτο μόνος σου, γιατί περιέχει αρκετά σκληρές σκηνές και μετά αποφασίζεις αν θα το δείξεις και στη σύζυγο.

  Kingtiger στο steam θα κυκλοφορήσει αν πάρει το «πράσινο φως» (greenlight) και μαζέψει αρκετά votes. Στο review έχω και το link του petition για όσους θέλουν να ψηφίσουν το παιχνίδι.

 • KingTiger KingTiger 16 Ιανουαρίου 2013  | 22:07

  Πραγματικά ενδιαφέρον, ξέρουμε αν θα κυκλοφορήσει τελικά και στο Steam; μην σκορπίζονται παντου

 • blackie blackie 16 Ιανουαρίου 2013  | 20:36

  Πολυ ενδιαφερον παιχνιδι!!

 • Kjata Kjata 16 Ιανουαρίου 2013  | 20:31

  Φαινεται πολυ ενδιαφερον. Μπραβο για το review , ελπιζω να δουμε και αλλα τετοια παιχνιδια που δεν ειναι γνωστα να γινονται review

 • martian martian 16 Ιανουαρίου 2013  | 19:15

  'grats για το review, ενδιαφερον παιχνιδι φαινεται, θα το εχω κατα νου!

 • Super Saiyan Super Saiyan 16 Ιανουαρίου 2013  | 18:53

  μαυρη ΜΑΥΡΙΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ......θα σχοληθω με αυτο το "χαρουμενο" adventure σιγουρα!πολλλα + στην Μαρια για το ομορφο review!

 • oldboy oldboy 16 Ιανουαρίου 2013  | 17:58

  Και πανω που ειχα αρχισει να πιστευω οτι το gameover θα παρουσιαζει μονο κινητα πλεον και το τι εκανε η samsung και η apple, ερχεται αυτο το review και φερνει την ισορροπια.
  Oταν ερθει στο steam θα το δοκιμασω.

 • vegeta13 vegeta13 16 Ιανουαρίου 2013  | 17:33

  Ευτυχως που υπαρχει το gameover (και η Μαρια φυσικα), και μαθαινουμε την υπαρξη τετοιων παιχνιδιων που ξεφευγουν απο τα καθιερωμενα

 • JCDenton13 JCDenton13 16 Ιανουαρίου 2013  | 16:41

  Ακρως ενδιαφερον τιτλος,αν και ψυχολογικα μπορει "να μας παρει απο κατω".

  @zerocool,+10000

 • skywalker skywalker 16 Ιανουαρίου 2013  | 16:23

  Ωραίο το review μας γνωστοποίησε ένα παιχνίδι που κατα πάσα πιθανότητα δε θα έπεφτε στην αντίληψή μας.

 • lovesfool lovesfool 16 Ιανουαρίου 2013  | 16:07

  Φαίνεται ενδιαφέρον τίτλος, αν και εικαστικά αυτό που είδα στο trailer και στις φωτογραφίες δεν με έλκει.
  .
  Παρόλα αυτά, μπαίνει στην wishlist για να το έχω στα υπόψιν.

 • melk0r melk0r 16 Ιανουαρίου 2013  | 16:00

  Πρώτη φορά διαβάζω για το παιχνίδι, ακούγεται πάρα πολύ ενδιαφέρον. Στα υπόψιν. Ευχαριστούμε Μαρία.

 • zerocool zerocool 16 Ιανουαρίου 2013  | 15:32

  "Επίσης, πρόσθεσε ότι με αυτό το χειρισμό μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το laptop του με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο μπορεί να κρατά καφέ ή τσιγάρο, όπως εκείνος συνηθίζει να κάνει. Για τον καφέ ή το τσιγάρο δεν ξέρουμε να σας πούμε, πάντως σίγουρα το interface λειτουργεί εξαιρετικά, βοηθώντας μας να δεθούμε και να βιώσουμε την εμπειρία του παιχνιδιού σα να ήταν κομμάτι του εαυτού μας."
  Μόνο όποιος έχει λιώσει πάνω στο PC του καταλαβαίνει το μεγαλείο της παραπάνω παραγράφου......άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς λόγους που γουστάρουμε να παίζουμε adventures και strategy παιχνίδια μπροστά στην οθόνη του PC μας!!!! :)

 • Gamer-cy Gamer-cy 16 Ιανουαρίου 2013  | 14:58

  Έντονη δόση βίας και ψυχολογικού τρόμου, με έφτιαξε τώρα :P, άντε κατεβάζω τώρα το demo να πάρω μια γεύση

 • katamaran katamaran 16 Ιανουαρίου 2013  | 14:52

  Καποια στιγμη πρεπει να κανω μια ματια προς τα πισω . Υπαρχουν πολλα indie games που εχω χασει . Γενικα δεν μου αρεσουν αλλα φετος νομιζω εχουν κανει την υπερβαση .