Ταυτότητα

Red Bull Crashed Ice

Red Bull Crashed Ice

Edition: N/A Genre: Racing Διάθεση: Xbox Live Marketplace
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Bongfish Ημ. Έκδοσης: 01/12/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Microsoft Πλατφόρμες: Xbox 360


In skating over thin ice our safety is in our speed

Η ιδέα δεν είναι κακή. Χρησιμοποιώντας ένα αφανές αλλά δυναμικό extreme sport, το μεταφέρεις με ακόμα μεγαλύτερη τρέλα στο Kinect και προσπαθείς να χτυπήσεις στην δίψα του κοινού για κάτι διαφορετικό, κάτι χειμωνιάτικο ή και κάτι οικονομικό. Οι δημιουργοί του Harm’s Way (δωρεάν παιχνίδι στο XBLA) αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους στο γρήγορο και παλαβό gameplay και να τη συνδυάσουν με τον διαγωνισμό Crashed Ice, με ομολογουμένως ελλιπέστατα αλλά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Για όλους όσους δεν γνωρίζουν, το Crashed Ice είναι ένα ετήσιο τουρνουά της Red Bull, στο οποίο διάφοροι παγοδρομείς κατεβαίνουν μια στενή κατηφορική πίστα με μεγάλη ταχύτητα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληρό extreme sport, το οποίο απαιτεί εξαιρετική ισορροπία και δύναμη καθώς είναι πιο δύσκολο και από το «λούκι» που συναντάμε στο σκι.

Red-bull-crashed-ice-image-01.jpg

Η βασική ιδέα, λοιπόν, πίσω από το παιχνίδι δεν είναι κακή. Φτιάχνεις μερικές πίστες, τοποθετείς μερικές τρέλες στην καθεμία από αυτές και βάζεις τον παίκτη να αντιμετωπίσει είτε ghosts από τα leaderboards, είτε AI bots (με αρκετή επιθετικότητα) αλλά και split screen μάχες με έναν φίλο. Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι βασισμένος πλήρως στο Kinect και θα λέγαμε πως είναι σωστά στημένος. Κουνήστε τα χέρια σας μπρος πίσω για να τρέξετε πιο γρήγορα, γύρτε το σώμα σας για να στρίψετε, πηδήξτε ελαφρά για να κάνετε άλμα, σκύψτε για να αποφύγετε εμπόδιο ή, τέλος, βάλτε τα χέρια σας μπροστά στο πρόσωπο για να προστατευτείτε.

Για έναν budget τίτλο όπως αυτόν, θα περίμενε κανείς να έβλεπε σημαντικά προβλήματα στην αναγνώριση του Kinect, αλλά το αποτέλεσμα εκπλήσσει με μια πολύ ικανοποιητική απόδοση στο χειρισμό. Το πρόβλημα που υπάρχει εδώ δεν έχει να κάνει με την αδυναμία του Kinect, αλλά με την αδυναμία του μέσου ανθρώπου να ακολουθήσει την ταχύτητα του παιχνιδιού. Θα πρέπει να έχετε μάθει την κάθε πίστα σε εξαιρετικό βαθμό για να μπορέσετε να ξέρετε πότε ακριβώς να πηδήξετε ή να σκύψετε, καθώς η ταχύτητα που προχωράτε είναι πολύ μεγάλη και η προειδοποίηση στην οθόνη αργεί.

Red-bull-crashed-ice-image-02.jpg

Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμα πιο αισθητό όταν θα θελήσετε να πηδήξετε σε κάποια ράμπα για πιο περίπλοκο slide ή να κάνετε κάποιο κολπάκι. Αν βρείτε τη σωστή στιγμή να το κάνετε, τότε θα δουλέψει. Αλλά μέχρι να μάθετε εντελώς την πίστα, είναι πρακτικά αδύνατο να προλάβετε την ταχύτητα του παιχνιδιού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του τίτλου, όμως, είναι πως οι πίστες του είναι μόλις 5, με την διάρκειά τους να μην ξεπερνάει τα 2 λεπτά η κάθε μια.

Έτσι, ακόμα και αν πολεμήσετε για ένα καλύτερο σκορ ή για περισσότερα κόλπα, αντικειμενικά έχετε δει το παιχνίδι μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά unlockable αντικείμενα ενδυμασίας για να κερδίσετε, μαζί με αρκετά περίπλοκα achievements, αλλά κάποιον που δεν είναι αφόρητα τελειομανής, το παιχνίδι πιθανά δεν θα τον κρατήσει παραπάνω από μία ώρα. Σίγουρα το γεγονός ότι το παιχνίδι κοστίζει μόλις 400MS points δείχνει πως οι δημιουργοί κατανοούν τη μικρή του διάρκεια και το ελάχιστο βάθος αλλά δεν παύει να φαίνεται πως ο τίτλος έπρεπε να διατίθεται δωρεάν.

Μπορεί άλλωστε το Crashed Ice να είναι ένα κανονικό event της Red Bull αλλά είναι και μια τεράστια διαφήμιση για το προϊόν και ως διαφήμιση τέτοιας διάρκειας, καλό θα ήταν να προσφερόταν απλόχερα. Έτσι και αλλιώς, ο τεχνικός τομέας δεν είναι κάτι που μπορεί να εντυπωσιάσει τον παίκτη, με το παιχνίδι να τρέχει με το ζόρι στα 30fps και παρόλο που είναι στημένο στον κόσμο των Xbox Avatars και έχει πολύχρωμα και έντονα γραφικά, μια συνεχή θολούρα περιβάλει όλα τα περιβαλλοντικά textures. Παρόλα αυτά, ο ηχητικός τομέας του είναι αρκετά ενδιαφέρων, με δυναμικά μουσικά κομμάτια μοντέρνας power rock, τα οποία δένουν με την ταχύτητα του παιχνιδιού και βοηθάνε στην αύξηση του ενθουσιασμού.

Εν κατακλείδι, το Red Bull Crashed Ice Kinect δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα αρκετά καλοδουλεμένο διαφημιστικό tech demo. Δουλεύει σωστά και προσφέρει ορισμένες ενδιαφέρουσες στιγμές, αλλά η μηδενική του διάρκεια, η υπερβολική του ταχύτητα και η τιμή του το καθιστούν ως τίτλο μόνο για τους λάτρεις των extreme sports. Αν έχετε 400MS Points σκόρπια και θέλετε να κάνετε λίγο χαβαλέ, μπορείτε να το δοκιμάσετε. Αλλιώς κάντε οικονομία για κάτι πολύ καλύτερο στο Χbox Live Arcade.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Δυναμικό soundtrack
 • Καλό σύστημα χειρισμού
 • Λογική τιμή…

Αρνητικά

 • …αν και θα έπρεπε να είναι δωρεάν
 • Εξαιρετικά μικρό σε διάρκεια
 • Υπερβολικά γρήγορο gameplay για Kinect

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (5 σχόλια)
 • Dukarelos Dukarelos 01 Φεβρουαρίου 2013  | 12:35

  Έχει φάση άλλα τίποτα το σπουδαίο.

 • Gamer-cy Gamer-cy 17 Ιανουαρίου 2013  | 22:17

  Θα ηθελα και εγω να δοκιμασω το demo ( οπως τον Γιώργη) απλώς έτσι για να δω αλλα ευτυχώς εδωσα το kinect μου

 • TheMastas TheMastas 17 Ιανουαρίου 2013  | 17:54

  Δεν είν κακό όπως φαίνεται,δυστυχώς έχει πολύ μικρή διάρκεια

 • manolllis manolllis 17 Ιανουαρίου 2013  | 17:37

  Φαίνεται καλό!

 • NikeFerrari NikeFerrari 17 Ιανουαρίου 2013  | 17:34

  Θα δοκιμάσω το Demo να γελάσουμε! Το κατέβασα.