Ταυτότητα

Nano Assault Neo

Nano Assault Neo

Edition: N/A Genre: Shoot 'em Up Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: N/A Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: N/A Εκδότης: N/A Πλατφόρμες: Wii U


Τι θα λέγατε για ένα twin-stick shooter στο Wii U;

Η κατηγορία των twin-stick shooters, η οποία είναι παρακλάδι των κλασσικών shoot 'em ups (γνωστά και ως “shmups”), τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σχεδόν σε παρακμή, με τα Stardust HD, Geometry Wars και Delta να αποτελούν τις μοναδικές σανίδες σωτηρίας του genre. Η έλλειψη δύο αναλογικών μοχλών στα DS και Wii, κράτησε τους fans της κατηγορίας μακριά από έναν αξιόλογο τίτλο στη βιβλιοθήκη των προαναφερθέντων μηχανημάτων. Το Wii U όμως έχει τις προδιαγραφές για το genre, μιας και το GamePad ενσωματώνει δύο αναλογικούς μοχλούς.

Screen_1.jpg

Το Nano Assault Neo προέρχεται από τη γερμανική Shin'en και συνόδευσε το launch του Wii U πίσω στο Νοέμβριο του 2012. Κάποιοι ίσως να έχετε ακουστά το Nano Assault, ένας τίτλος που κυκλοφόρησε στο 3DS αποκλειστικά στην ιαπωνική αγορά και δεν έφτασε ποτέ προς τα μέρη μας. Ωστόσο, το γερμανικό στούντιο έκανε προσπάθειες και το παιχνίδι, με την ονομασία Nano Assault EX, σκοπεύει να καταφθάσει κάποια στιγμή στο 3DS eShop. Η σειρά έχει κάνει και πέρασμα από το DS, που όμως πέρασε απαρατήρητη.

Όπως ήδη αναφέρθηκε το Nano Assault Neo είναι ένα twin-stick style shoot 'em up. Το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο σεναρίου είναι η περιγραφή που δίνεται στο online κατάστημα της Nintendo. Ο ιός Nanostray έχει προσβάλει πάλι τα κύτταρα του Nano Cosmos, με τον παίκτη να αναλαμβάνει το ρόλο του σωτήρα.

SCREEN_2.jpg

Το Nano Assault Neo, αν και μοιάζει εξαιρετικά με το Stardust HD, εμπνεύστηκε τη θεματολογία του από το Super Mario Galaxy -τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι δημιουργοί. Το παιχνίδι διαδραματίζεται πάνω σε κύτταρα (cells) που μοιάζουν με πλανήτες. Με τον αριστερό αναλογικό μοχλό ο παίκτης χειρίζεται το αεροσκάφος προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί, ενώ ο δεξιός αναλογικός μοχλός αναλαμβάνει τον έλεγχο των όπλων, τα οποία επίσης μπορούν να στραφούν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Όσο το αεροσκάφος κινείται πάνω στους πλανήτες, του επιτίθενται ορδές από μεταλλαγμένους μικροοργανισμούς (ιοί, βακτήρια, παράσιτα), που πρέπει να εξοντωθούν. Ο κεντρικός στόχος είναι να εξολοθρευτεί το 90% των μικροοργανισμών του cell, ώστε να ανοίξει η πύλη για να μεταφερθεί η δράση στο επόμενο μολυσμένο κύτταρο. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να προσαρμοστεί ο εγκέφαλος του παίκτη με αυτόν τον παράξενο χειρισμό, ίσως να φτάσει λίγα στάδια πριν τη ναυτία. Μετά από λίγα λεπτά όμως η εξοικίωση είναι ανεπόφευκτη και το gameplay “καταντάει” απολαυστικό.

SCREEN_3.jpg

Όταν ανοίξει η πύλη, ο παίκτης έχει 30 δευτερόλεπτα να φτάσει σε αυτή. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, αν πιστεύει στις ικανότητές του, μπορεί να προσπαθήσει να καταστρέψει και το υπόλοιπο 10%, πράγμα που θα του δώσει περισσότερες ανταμοιβές στο τέλος. Πριν την έναρξη του επόμενου level, μερικά βοηθητικά αντικείμενα (επιπλέον ζωές, ισχυρότερα όπλα κλπ) μπορούν να αγοραστούν από το Nano Shop. Εκτός από το κεντρικό όπλο, υπάρχουν και δευτερεύουσες δυνάμεις οι οποίες είναι διαθέσιμες σε περιορισμένες ποσότητες και αφορούν κυρίως μαζικές επιθέσεις σε πιο κρίσιμα σημεία. Επιπροσθέτως, στην επιφάνεια των κυττάρων υπάρχουν καμουφλαρισμένα και τα πέντε γράμματα της λέξης “BONUS”, που αν ο παίκτης καταφέρει να τα συλλέξει θα μεταφερθεί σε μία bonus πίστα στην οποία έχει μία μόνο ευκαιρία να κερδίσει “καλούδια”.

{PAGE_BREAK}

Υπάρχουν τέσσερις μεγάλες κατηγορίες (clusters) από cells, οι οποίες έχουν πάρει την ονομασία τους από γράμματα του ελληνικού αλφάβητου. Το κάθε cluster αποτελείται από τέσσερα κύτταρα, που όταν ολοκληρωθούν ξεκλειδώνεται η μάχη με το boss, η εξόντωση του οποίου θα δώσει στον παίκτη πρόσβαση στο επόμενο cluster. Με απλά λόγια, υπάρχουν 12 πίστες και 4 boss fights. Η κάθε πίστα μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά, με τη διάρκεια του τίτλου στο σύνολο να μη ξεπερνάει τις 2-2.5 ώρες.

SCREEN_4.jpg

Να τονίσουμε πως ο παίκτης έχει περιορισμένο αριθμό ζωών που όμως αναπληρώνονται ανάλογα με τις επιδόσεις του. Αν οι ζωές τελειώσουν όσο ο παίκτης βρίσκεται μέσα στην τετράδα των πιστών ενός cluster, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή της εκάστοτε τετράδας. Βέβαια, για τους πιο σκληροπυρηνικούς, όταν ολοκληρωθούν όλες οι πίστες του Arcade Mode, ξεκλειδώνεται το Survival Mode, που υπάρχει μόνο μία ζωή διαθέσιμη.

Τεχνικά, το Nano Assault Neo είναι “χάρμα οφθαλμών”. Ένα πεντακάθαρο 1080p απεικονίζει με λεπτομέρειες τις διάφορες υφές των κυττάρων και των μικροοργανισμών, ενώ η χρωματική παλέτα που αλλάζει από cluster σε cluster χαρίζει μία όμορφη ποικιλία στο σύνολο. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στα 60fps, που η αλήθεια είναι ότι σε ένα τέτοιο ιδιότροπο -ως προς την απεικόνιση- παιχνίδι, παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό που δίνει τόνο όμως στη δράση είναι η μουσική, που ως γνήσιοι Γερμανοί, οι δημιουργοί έχουν επιλέξει μερικά πολύ σκοτεινά techno και rave μουσικά θέματα.

Τέλος, να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως υπάρχει και co-op mode, όπου ο δεύτερος παίκτης μπορεί να χειριστεί το δικό του αεροσκάφος, είτε με το Wii U Pro Controller, είτε με το Wii Classic Controller, είτε με το συνδυασμό Wii Remote & Nunchuck -το τελευταίο δεν είναι και ότι πιο βολικό, μιας και υποχρεωτικά γίνεται χρήση του D-pad, που “χάνει” φυσικά σε ακρίβεια. Στην περίπτωση του single-player, ο τίτλος παίζεται αποκλειστικά στο GamePad, ωστόσο υπάρχει επιλογή να παιχτεί εξολοκλήρου στην ταμπλέτα. Βέβαια οι αρετές του 1080p σε αυτόν τον τίτλο φαίνονται μόνο στη μεγάλη οθόνη.

Σε γενικές γραμμές το Nano Assault Neo είναι ένα αξιόλογο twin-stick shooter που όμως θα τελειώσει μέσα σε μισό απόγευμα. Οι μηχανισμοί του, αν και χρειάζονται εξοικίωση αρχικά, είναι απολαυστικοί, ενώ σημαντικό ρόλο στην ομαλή ροή παίζει και ο άψογος τεχνικός τομέας, με το πεντακάθαρο 1080p και τα ακατέβατα 60fps. Σε σημεία είναι λιγάκι μονότονο και σε συνδυασμό με την υψηλή πρόκληση των τελευταίων επιπέδων, θα λέγαμε πως ο τίτλος των Γερμανών απευθύνεται σε λίγους.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Εξαιρετικός τεχνικός τομέας
 • Απολαυστικό gameplay
 • Ταιριαστή μουσική

Αρνητικά

 • Πολύ σύντομο
 • Σε σημεία μονότονο
 • Θα θέλαμε περισσότερη ποικιλία στα περιβάλλοντα

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (5 σχόλια)
 • Gamer-cy Gamer-cy 24 Ιανουαρίου 2013  | 02:28

  Πόσα στοιχίζει Σάκη ? να δω αν αξίζει για 2 ώρες gameplay αρχικη αγορα η να περιμενουμε σε πτωση τιμης . Αυτό το 1080 p και 60 fps που τονίζεται και στο review ( 3 φορές) είναι θετικό γιατί όπως είπα και στο forum η κονσόλα θέλει λίγο χρόνο να μας δειξει τα δόντια τις ,τουλαχιστον να ξεφυγει οπτικα απο το 360 και ps3 οπως ειδαμε στα πρωτα παιχνιδια τις κονσολας, και να μπορει να αντεπεξέλθει οταν θα ερθουν οι νεες κονσολες Χbox και PS. φυσικα αυτο θα το δουμε

 • BraVeHeart BraVeHeart 24 Ιανουαρίου 2013  | 02:16

  lovesfool, you're so hardcore!

 • NikeFerrari NikeFerrari 23 Ιανουαρίου 2013  | 20:55

  Έχω παρόμοια του στο PS360 αλλά επειδή μου αρέσουν πολύ αυτά, στην πρώτη πρώτη τιμής, θα το πάρω. Gameplay/απόκριση/χειρισμός και οπτικά δείχνει εξαιρετικό.

 • Michalis3 Michalis3 22 Ιανουαρίου 2013  | 19:21

  Δείχνει ενδιαφέρον και λίγο γνώριμο στο είδος για να είμαι ειλικρινής (βλέπε Super Stardust HD) :)

 • lovesfool lovesfool 22 Ιανουαρίου 2013  | 18:17

  Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο, τα review και τα πάντα όλα. Συμφωνώ με τον βαθμό, συμφωνώ με τα θετικά, συμφωνώ απόλυτα με τα αρνητικά και ειδικά με το τελευταίο. Επίσης, αν και έχω να παίξω πάνω από 10 μέρες, τελευταία φορά που είδα τα leaderboars ήσουν αιώνες πίσω μου. Έβλεπες την νανόσκονή μου...
  .
  Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν το παιχνίδι είχε μία υποτυπώδη υπόθεση, έναν υποτυπώδη τρόπο να συνδέσει μεταξύ τους τις πίστες και να μας εξηγήσει γιατί κάνουμε ότι κάνουμε (η δική μου φαντασία υπαγορεύει ότι έχουμε τον έλεγχο ενός λευκού αιμοσφαίριου), θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον και θα έδινε πολύ περισσότερο κίνητρο στον παίκτη να ασχοληθεί, πέραν του ξερού leaderboard hunting και του αρκετά όμορφου gameplay και οπτικο-ακουστικού τομέα.