Ταυτότητα

Chasing Aurora

Chasing Aurora

Edition: N/A Genre: Action, Puzzle Διάθεση: Nintendo Wii U eShop
Αριθμός παικτών: 1-5 Ανάπτυξη: Broken Rules Ημ. Έκδοσης: 01/12/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Broken Rules Πλατφόρμες: Wii U


Το έξυπνο πουλί...

Συνέχεια, λοιπόν, με τις παρουσιάσεις των μικρότερων και μη επιφανών τίτλων του Wii U. Σήμερα σειρα έχει το Chasing Aurora, μία downloadable δημιουργία, που έρχεται από την αυστριακή Broken Rules, η οποία στο παρελθόν έγινε γνωστή για τη δουλειά της στο And Yet It Moves, ένα εξαιρετικό puzzle game του WiiWare, που βασίζεται στους νόμους της φυσικής. Στο Chasing Aurora οι παίκτες ενσαρκώνουν το ρόλο πουλιών, τα οποία πετούν σε όμορφες ορεινές περιοχές. Η δράση απεικονίζεται σε δύο διαστάσεις με έναν ιδιαίτερο εικαστικό τομέα, που θα λέγαμε ότι μοιάζει λιγάκι με αυτόν του Journey. Ο τίτλος περιλαμβάνει τόσο single-player κομμάτι, όσο και τοπικό multiplayer, με το τελευταίο να αποτελεί την "ψυχή" και το λόγο ύπαρξης του τίτλου, μιας και η μοναχική εμπειρία δεν είναι αρκετά πλήρης. Με απλά λόγια, τα 3/4 των όσων έχει να προσφέρει το παιχνίδι, αφορούν αποκλειστικά το multiplayer mode.

Screen_01.jpg

Στο Challenge Mode -δηλαδή το single-player κομμάτι- ο παίκτης παίζει με το Wii U GamePad και έχει διαθέσιμα 20 επίπεδα -κλιμακούμενης δυσκολίας- προς ολοκλήρωση. Σε αυτά τα επίπεδα, όντας πουλί, πρέπει να πετάξει από checkpoint σε checkpoint, μέχρι να ολοκληρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό κύκλων. Στο τέλος του κάθε επιπέδου η απόδοσή του βαθμολογείται, με τα τρία αστέρια να σηματοδοτούν το άριστα. Ενώ αρχικά τα επίπεδα και το gameplay έχουν ενδιαφέρον, μετά από λίγη ώρα η διαδικασία γίνεται μονότονη και τελικώς, βαρετή. Μάλιστα, στα επίπεδα με το χιόνι, όπου τα checkpoints είναι λευκά και χάνονται στο φόντο, η δυσκολία είναι τόσο εκνευριστική που ελάχιστοι θα συνεχίσουν. Αν ολοκληρωθούν τα επίπεδα του Challenge mode, ο μοναδικός λόγος να επιστρέψει κάποιος εδώ είναι να κερδίσει τρία αστέρια σε όλα τα chapters. Από την άλλη πλευρά, η έλειψη online leaderboards σαφέστατα μειώνει τις πιθανότητες να ασχοληθεί κάποιος ξανά με το Challenge mode.

Screen_2.jpg

Όπως προαναφέραμε, η ουσία στο Chasing Aurora βρίσκεται στο multiplayer. Μέχρι πέντε παίκτες -τέσσερις με τα Wii Remotes και ένας με το Wii U Gamepad- μπορούν να περάσουν μερικές ευχάριστες ώρες στον καναπέ του σαλονιού. Το πρώτο, και κατά την άποψή μας πιο ενδιαφέρον, mode είναι το Hide & Seek, όπου ο παίκτης με το GamePad είναι αυτός που θα κρυφτεί στις βουνοπλαγιές (βλέποντας τον εαυτό του μόνο στην οθόνη του GamePad -η Nintendo αυτό το ονομάζει "ασυμμετρικό παιχνίδι") και οι υπόλοιποι με τα Wii Remotes ψάχνουν για να τον βρουν. Μάλιστα, ο παίκτης που κρύβεται μπορεί να μεταμορφωθεί σε χρυσό πουλί -που στην πραγματικότηκα κρατάει ένα χρυσό πετράδι- και πρέπει να κρατήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τους άλλους παίκτες. Αν χτυπήσει επάνω σε κάποιο εμπόδιο, το πετράδι φεύγει από την κατοχή του, δίνοντας την ευκαιρία στους άλλους παίκτες να το αρπάξουν και να ανεβάσουν το score τους.

Το δεύτερο mode είναι το Freeze Tag, που ουσιαστικά αντιστρέφονται οι ρόλοι του Hide & Seek. Εδώ, ο παίκτης που κρατάει το GamePad έχει μεταμορφωθεί σε ένα παγωμένο πουλί, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παγώσει τα υπόλοιπα όταν έρθει σε επαφή μαζί τους. Το τρίτο και τελευταίο mode ονομάζεται Chase, στο οποίο το ασυμμετρικό παιχνίδι καταργείται και όλοι οι παίκτες φαίνονται στην οθόνη. Το mode ξεκινάει με τους παίκτες να βρίσκονται στην άκρη της οθόνης και ένα χρυσό πετράδι να τους περιμένει στη μέση του επιπέδου. Ο παίκτης που θα έρθει πρώτος σε επαφή με το πετράδι, θα πρέπει να πετάξει μακριά, την ώρα που οι υπόλοιποι τον κυνηγούν για να του κλέψουν το πολύτιμο αντικείμενο. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η κάμερα ακολουθεί τον παίκτη με το πετράδι και αν οι υπόλοιποι βρίσκονται πολύ εκτός πλάνου, χάνουν μία από τις τρεις διαθέσιμες ζωές τους.

Τα γραφικά του Chasing Aurora ακολουθούν μία πολύ απλή, αλλά όμορφη δισδιάστατη αισθητική. Όπως προαναφέραμε, το γενικότερο art direction μοιάζει με αυτό του Journey και δίνει έμφαση στις γωνίες και τα "κοφτερά" μοντέλα. Η χρωματική παλέτα που επέλεξαν οι σχεδιαστές, αν και πλούσια, αποτελείται κυρίως από πιο ξεθωριασμένα χρώματα, γεγονός που δίνει στον τίτλο ακόμη πιο ιδιαίτερη υπόσταση. Η μουσική, αναμενόμενα, πατάει πάνω στο ίδιο ύφος που πατάνε και οι εικόνες, δηλαδή χαλαρωτικά και γλυκά θέματα, βασισμένα κυρίως σε έγχορδα όργανα.

Screen_3.jpg

Αυτό που πρέπει να μείνει από το Chasing Aurora, είναι ότι σε γενικές γραμμές δεν έχουμε να κάνουμε με έναν κακό τίτλο -απεναντίας, τεχνικά το βρήκαμε μια χαρά- αλλά ούτε και με κάτι το συναρπαστικό. Είναι μία όμορφη δημιουργία, που βασίζει περισσότερα στο παιχνίδι πολλαπλών παικτών στον καναπέ του σαλονιού, παρά στη μοναχική εμπειρία με το GamePad. Πιστεύουμε, όμως, πως με τα χρήματα που ζητάει, πιθανόν να υπάρχουν αρκετές πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στο Nintendo Wii U eShop.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

  • Όμορφος εικαστικός τομέας που μοιάζει λιγάκι με αυτόν του Journey
  • Τεχνικά άρτιο gameplay

Αρνητικά

  • Φτωχό και σύντομο single-player mode
  • Σε σημεία γίνεται κουραστικό και επαναλαμβανόμενο
  • Για να δείξει ο τίτλος τις αρετές του, χρειάζονται πέντε άτομα μπροστά από μία τηλεόραση

Βαθμολογία

Συμμετεχουν