Ταυτότητα

Sugar Cube: Bittersweet Factory

Sugar Cube: Bittersweet Factory

Edition: N/A Genre: Platformer Διάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Turtle Cream Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: 16 Εκδότης: Turtle Cream Πλατφόρμες: PC


Φτιαγμένο από ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες

Διαβάζοντας κανείς τον τίτλο του Sugar Cube, περιμένει να παίξει ένα χαρούμενο και ανάλαφρο παιχνίδι, που κύριο σκοπό έχει να διασκεδάσει και να χαλαρώσει. Και αυτό ακριβώς καταφέρνει το Sugar Cube: Bittersweet Factory, μέσα από ένα πολύχρωμο περιβάλλον και μια γλυκιά ιστορία. Στον τίτλο της Turtle Cream αναλαμβάνουμε τον έλεγχο ενός κύβου ζάχαρης, που προσπαθεί να βοηθήσει τους φίλους του να δραπετεύσουν από διάφορα εργοστάσια παραγωγής γλυκών. Εργοστάσια μπισκότων, σοκολάτας, γλειφιτζουριών, τσίχλας και αναψυκτικών τύπου κόλα θα αποτελέσουν την αφορμή για την έναρξη των περιπετειών μας.

Το Sugar Cube: Bittersweet Factory είναι στην ουσία ένα απλό 2D παιχνίδι πλατφόρμας, όπου καλούμαστε να επιλύσουμε γρίφους. Παρόλη τη μη ύπαρξη χρονικού περιορισμού ούτε κάποιας τιμωρίας αν δεν τα καταφέρουμε, ο τίτλος σε σημεία μπορεί να γίνει αρκετά απαιτητικός. Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε στην πόρτα εξόδου της κάθε πίστας. Σε αυτό μας βοηθά το σκηνικό, το οποίο αποτελείται από τετράγωνα πλακάκια με δύο πλευρές.

SugarCube-image-01.jpg

Καθώς προχωράμε, τα πλακάκια περιστρέφονται και αποκαλύπτεται η πίσω εικόνα τους. Κάνοντας χρήση αυτού του μηχανισμού, ανακαλύπτουμε πλατφόρμες που μπορούν να φανούν βοηθητικές για την εξέλιξη μας στο παιχνίδι, αλλά και πλατφόρμες με καρφιά ή άλλα εμπόδια, τα οποία μπορούν να μας δυσκολέψουν. Τις περισσότερες φορές, για να ανακαλύψουμε τα κρυφά στοιχεία του παιχνιδιού, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε μια trial & error λογική, ενώ κάποια φωτάκια αποδεικνύονται βοηθητικά.

Στα μισά περίπου του παιχνιδιού αποκτάμε μια ειδική δύναμη, όπου με το πάτημα του κουμπιού Ctrl μπορούμε να περιστρέψουμε αμέσως όλα τα πλακάκια που βλέπουμε στην οθόνη μας. Όλος ο χειρισμός του Sugar Cube γίνεται με το πληκτρολόγιο, χωρίς να υπάρχει επιλογή για αλλαγή των πλήκτρων. Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι ο χειρισμός, αν και στην αρχή μας δυσκόλεψε, όσο πέρναγε η ώρα τον συνηθίσαμε. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις όπου τα πλήκτρα δεν ανταποκρίνονταν όπως θα περιμέναμε.

SugarCube-image-02.jpg

Στο τέλος κάθε εργοστασίου υπάρχουν boss fights, τα οποία δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η ιστορία του παιχνιδιού παρουσιάζεται μέσα από cut-scenes, τα οποία αν και προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να μας μεταδώσουν το βάθος του τίτλου. Σε αυτό το σημείο οι δημιουργοί θα μπορούσαν να έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση, μιας και ο τίτλος έδειξε ότι είχε τα φόντα για να εξελιχθεί σε κάτι καλό, τουλάχιστον, όσον αφορά στην ιστορία. Το Sugar Cube περιέχει πέντε κόσμους, που στο σύνολό τους προσφέρουν περισσότερες από 80 πίστες. Όμως μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για τη διάρκεια του, μιας και χρεοαστήκαμε μόλις 3 με 4 ώρες για να το ολοκληρώσουμε. Βέβαια, αυτές οι ώρες μπορούν να αυξηθούν αν θελήσετε να δείτε το εναλλακτικό τέλος ή να ξεκλειδώσετε όλα τα achievements.

Ο τεχνικός τομέας είναι εξαιρετικός και ταιριάζει απόλυτα στη "χαρούμενη" ατμόσφαιρα του τίτλου. Τα γραφικά, με τα πλούσια και ζωντανά χρώματα, κρίνονται πανέμορφα, ενώ δε λείπει και η φαντασία, μιας και κάθε εργοστάσιο μοιάζει ξεχωριστό. Η χαριτωμένη μουσική θα σας κρατήσει συντροφιά σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ είμαστε σίγουροι ότι θα μείνει στα αυτιά σας και μετά το τέλος του.

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Sugar Cube της Turtle Cream είναι η αθωότητά του και η παντελής έλλειψη βίαιου περιεχομένου. Επίσης, η χρήση της συγκεκριμένης θεματολογίας είναι ιδιαίτερα έξυπνη, μιας και δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που... να μην αγαπούν τα γλυκά. Βέβαια, το παιχνίδι δεν απευθύνεται σε όλους. Σίγουρα, όμως, οι ώρες που θα περάσουν μαζί του όσοι το αγοράσουν, θα είναι ευχάριστες και διασκεδαστικές. Σαφώς και υπάρχουν πολύ καλύτερα puzzle platforming παιχνίδια στην αγορά, και γι΄αυτό και δεν μπορούμε να σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Όποια όμως κι αν είναι η επιλογή σας, μην παραλείψετε να ακούσετε το τραγούδι που συνοδεύει τον τίτλο, που μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Μαρία Γούναρη

Θετικά

  • Διασκεδαστικό και σε σημεία απαιτητικό gameplay
  • Όμορφος τεχνικός τομέας

Αρνητικά

  • Έντονο το στοιχείο του trial and error
  • Θα μπορούσε να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ιστορία
  • Σύντομη διάρκεια

Βαθμολογία

Συμμετεχουν