Ταυτότητα

The Cave

The Cave

Edition: N/A Genre: Platformer, Puzzle Διάθεση: Nintendo eShop
Αριθμός παικτών: 1-3 Ανάπτυξη: Double Fine Productions Ημ. Έκδοσης: 23/01/2013
PEGI: 12 Εκδότης: SEGA Πλατφόρμες: Wii U, Xbox 360, PlayStation 3, PC


"This game has monkeys? Nobody told me this game has monkeys!"

Η πικρή αλήθεια είναι ότι δε χαιρόμαστε κάθε φορά που ένας μεγάλος δημιουργός ετοιμάζει νέο τίτλο, κυρίως όταν αυτή η δημιουργία περνάει σβέλτα από την αγορά ως "indie" ή "downloadable" πρόταση. Ο Ron Gilbert, φίλοι αναγνώστες, είναι τόσο μεγάλος δημιουργός, που όχι απλά η είδηση ότι ετοιμάζει νέο παιχνίδι έπρεπε να κάνει πάταγο, αλλά το ίδιο το παιχνίδι πρέπει να είναι σημείο ενδιαφέροντος για όλους τους σοβαρούς gamers εκεί έξω. Δυστυχώς, όμως, η βιομηχανία έχει περάσει σε μία... παράξενη τροχιά, που τέτοιοι ταλαντούχοι άνθρωποι παλεύουν με τα θηρία, τα οποία θηρία στηρίζουν την ύπαρξή τους σε ανθρώπους σαν τον Gilbert, τον Schafer και τόσους άλλους. Διότι αυτοί ήταν οι πρωτεργάτες του gaming που όλοι αγαπάμε. Μεγάλη κουβέντα που σίγουρα δε χωράει σε ένα τέτοιο review.

Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε το The Cave, τη "downloadable" προσπάθεια του Ron Gilbert (Maniac Mansion, Monkey Island, Day of the Tentacle κ.α) και της Double Fine Productions του Tim Schafer (γνωστός για τη δουλειά του σε "διαμάντια" όπως το Grim Fantango, το Full Throttle, το Psychonauts και, προσφάτως, του εκπληκτικού Brutal Legend).

 PAX_001.jpg

Στο The Cave ο παίκτης αρχικά πρέπει να επιλέξει τρεις από τους επτά διαθέσιμους χαρακτήρες για να ξεκινήσει το ταξίδι του. Οι χαρακτήρες, με σατυρική όψη και διάθεση, εκφράζουν τα διάφορα στερεότυπα της κοινωνίας μας -υπάρχει ο Knight, o Monk, η Adventurer, η Scientist, η Time Traveller, ο Hillbilly και τα σατανικά Twins, που λειτουργούν ως ένα χαρακτήρας. Το ταξίδι τους στη σπηλιά αφηγείται μία φωνή, ο "The Cave", ο οποίος περιγράφει τα γεγονότα με το γνωστό σαρκασμό που έχουμε γνωρίσει σε προηγούμενους τίτλους του Gilbert.

 PAX_02.jpg

Ο κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του ιστορία και το δικό του σκοτεινό μυστικό, που σχετίζεται βεβαίως με το ύφος της προσωπικότητάς του. Η σπηλιά είναι το μέρος που θα εκπληρώσει τις επιθυμίες του εκάστοτε χαρακτήρα ή θα γκρεμίσει τη συνείδησή του. Οι ιστορίες του καθενός από τους χαρακτήρες, αν και ντυμένες με μπόλικο μαύρο χιούμορ, κρύβουν μια θλίψη. Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε πως τα Twins έχουν στόχο ζωής να δολοφονήσουν με δόλιο τρόπο τους γονείς τους, ενώ ο Knight έχει ανάγκη την αναγνώριση της γενναιότητας του (ασχέτως από το γεγονός ότι είναι δειλός όσο τίποτα). Γενικότερα, η γραφή στο συγκεκριμένο τίτλο είναι υψηλού επιπέδου, ακριβώς όπως μας έχει συνηθίσει ο Gilbert στα παιχνίδια του.

 PAX_17.jpg

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα side-scrolling puzzle platform, που βασίζει το gameplay του στη συνεργασία των τριών χαρακτήρων (Maniac Mansion κανείς;). Δίνεται η επιλογή στον παίκτη να επιλέξει, οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί, έναν από τους τρεις χαρακτήρες, και με τη βοήθεια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει ο καθένας, να περάσει τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά του, με απώτερο στόχο την έξοδο -ή, καλύτερα, τη λύτρωση- από τη σπηλιά.

{PAGE_BREAK}

Μέσα στις τέσσερις ώρες που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί το πρώτο playthrough, υπάρχουν μερικές περιοχές που είναι κοινές και ο παίκτης θα τις δει ανεξάρτητα από τους χαρακτήρες που έχει επιλέξει. Υπάρχουν, ωστόσο, και τρεις μεγάλες θεματικές περιοχές εντός της σπηλιάς, που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τον εκάστοτε χαρακτήρα -πράγμα που σημαίνει ότι για να δει τις ιστορίες και των επτά χαρακτήρων, ο παίκτης θα πρέπει να παίξει το The Cave, τουλάχιστον, τρεις φορές. Επί παραδείγματι, αν μέσα στις επιλογές του ο παίκτης έχει τα δίδυμα (Twins), θα δει μία βικτωριανή βίλα, που σχεδιαστικά μοιάζει σα να βγήκε από ταινία του Tim Burton, ενώ αν έχει επιλέξει την Adventurer, θα εξερευνήσει αρχαίες αιγυπτιακές κρύπτες.

PAX_09.jpg

Οι γρίφοι τις περισσότερες φορές απαιτούν συνδυασμό των ικανοτήτων των χαρακτήρων, καθώς και συνεργασία μεταξύ αυτών. Το πρόβλημα είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι λύσεις είναι προφανείς και ο παίκτης δε θα νιώσει και τόσο περήφανος που τις βρήκε. Υπάρχουν όμως και γρίφοι που απαιτούν πολλές "κάφρικες" κινήσεις. Για παράδειγμα, για να εξοντωθεί ένα μεγάλο τέρας, θα πρέπει η άδεια μπαταρία που βρήκε ο παίκτης να φορτιστεί στην πισίνα με τα χέλια, έπειτα να τοποθετηθεί σε ένα μαγνητόφωνο, το μαγνητόφωνο να καταγράψει την κραυγή του τέρατος, η οποία κραυγή θα τρομάξει την κυνηγό που προστατεύει τα λουκάνικα, ενώ τα λουκάνικα θα προσελκύσουν το τέρας σε μία ετοιμόρροπη γέφυρα, η οποία από το βάρος θα καταρρεύσει. Νομίζουμε πως πιάσατε το νόημα...

 

Ένα ελάττωμα που εντοπίσαμε αφορά το δύστροπο χειρισμό των χαρακτήρων μέσα στους χώρους της σπηλιάς. Οι κινήσεις τους πραγματοποιούνται λιγάκι "άγαρμπα", ενώ υπάρχουν φορές που θα κολλήσουν σε κάποια πλατφόρμα. Επίσης, στα αρνητικά συγκαταλέγονται και οι μεγάλες αποστάσεις που θα πρέπει να διανύσει -πολλές φορές δύο και τρεις φορές- ο παίκτης με τους χαρακτήρες, για τη λύση ενός γρίφου. Ίσως περισσότερα shortcuts να έδιναν λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Ο σχεδιασμός έχει ενστερνιστεί εκείνο το καρτουνίστικο ύφος, με τα δυσανάλογα σώματα, που μας έχει συνηθίσει ο Gilbert στα παιχνίδια του, την ώρα που η ποικιλία των επιπέδων που θα δει ο παίκτης -αν και όλα διαδραματίζονται μέσα σε μία σπηλιά- είναι, παραδόξως, πλούσια. Τα γραφικά είναι πολύ όμορφα με αποκορύφωμα την απεικόνιση του νερού. Αυτό που αξίζει σίγουρα αναφορά, είναι η μουσική, η οποία ντύνει με καταθλιπτικές και ανατριχιαστικές νότες το, κατά τ' άλλα "εύθυμο", τοπίο. Εμείς παίξαμε τον τίτλο στο Wii U, ωστόσο το δοκιμάσαμε και στο Xbox 360, χωρίς όμως να εντοπίσουμε σημαντικές διαφορές. Μέχρι και το GamePad του Wii U χρησιμοποιείται ελάχιστα, με τη μόνη χρήση της touch οθόνης του να αφορά την επιλογή του χαρακτήρα -κάτι που πραγματοποιείται πολύ πιο γρήγορα με το σταυρόνημα του D-pad. Να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως στο The Cave μπορούν να παίξουν μέχρι και τρία άτομα σε τοπικό επίπεδο, κάτι που όμως δε θα λέγαμε ότι "σέβεται" απόλυτα η φύση του τίτλου, που θέλει τους τρεις χαρακτήρες σε μεγάλες αποστάσεις για τη λύση κάποιου γρίφου.

 PAX_06.jpg

Σε γενικές γραμμές το The Cave είναι εκείνη η περίπτωση της νόστιμης "μπουκιάς", που όμως σε αφήνει με την όρεξη για ένα παιχνίδι ενός τόσο μεγάλου δημιουργού. Έχει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, όλα τα στοιχεία αγαπημένων τίτλων του Gilbert, του Schafer και της παρέας τους. Είναι όμως μικρό, απλό και "λίγο" για τους διψασμένους νοσταλγούς της παλιάς καλής LucasArts. Σαν downloadable πρόταση του σήμερα, όμως, είναι μία πολύ καλή περίπτωση, με μπόλικο replayability και πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

  • Εξαιρετική γραφή
  • Μπόλικο μαύρο χιούμορ
  • Όμορφος τεχνικός τομέας
  • Μεγάλη ποικιλία

Αρνητικά

  • Μικρό και "λίγο" για τους διψασμένους νοσταλγούς του Gilbert, του Shcafer και της παρέας του
  • Προβλήματα στο platform στοιχείο
  • Ο παίκτης πρέπει να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να λύσει ένα γρίφο

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...