Ταυτότητα

The Cave

The Cave

Edition: N/A Genre: Platformer, Puzzle Διάθεση: Nintendo eShop
Αριθμός παικτών: 1-3 Ανάπτυξη: Double Fine Productions Ημ. Έκδοσης: 23/01/2013
PEGI: 12 Εκδότης: SEGA Πλατφόρμες: Wii U, Xbox 360, PlayStation 3, PC


"This game has monkeys? Nobody told me this game has monkeys!"

Η πικρή αλήθεια είναι ότι δε χαιρόμαστε κάθε φορά που ένας μεγάλος δημιουργός ετοιμάζει νέο τίτλο, κυρίως όταν αυτή η δημιουργία περνάει σβέλτα από την αγορά ως "indie" ή "downloadable" πρόταση. Ο Ron Gilbert, φίλοι αναγνώστες, είναι τόσο μεγάλος δημιουργός, που όχι απλά η είδηση ότι ετοιμάζει νέο παιχνίδι έπρεπε να κάνει πάταγο, αλλά το ίδιο το παιχνίδι πρέπει να είναι σημείο ενδιαφέροντος για όλους τους σοβαρούς gamers εκεί έξω. Δυστυχώς, όμως, η βιομηχανία έχει περάσει σε μία... παράξενη τροχιά, που τέτοιοι ταλαντούχοι άνθρωποι παλεύουν με τα θηρία, τα οποία θηρία στηρίζουν την ύπαρξή τους σε ανθρώπους σαν τον Gilbert, τον Schafer και τόσους άλλους. Διότι αυτοί ήταν οι πρωτεργάτες του gaming που όλοι αγαπάμε. Μεγάλη κουβέντα που σίγουρα δε χωράει σε ένα τέτοιο review.

Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε το The Cave, τη "downloadable" προσπάθεια του Ron Gilbert (Maniac Mansion, Monkey Island, Day of the Tentacle κ.α) και της Double Fine Productions του Tim Schafer (γνωστός για τη δουλειά του σε "διαμάντια" όπως το Grim Fantango, το Full Throttle, το Psychonauts και, προσφάτως, του εκπληκτικού Brutal Legend).

 PAX_001.jpg

Στο The Cave ο παίκτης αρχικά πρέπει να επιλέξει τρεις από τους επτά διαθέσιμους χαρακτήρες για να ξεκινήσει το ταξίδι του. Οι χαρακτήρες, με σατυρική όψη και διάθεση, εκφράζουν τα διάφορα στερεότυπα της κοινωνίας μας -υπάρχει ο Knight, o Monk, η Adventurer, η Scientist, η Time Traveller, ο Hillbilly και τα σατανικά Twins, που λειτουργούν ως ένα χαρακτήρας. Το ταξίδι τους στη σπηλιά αφηγείται μία φωνή, ο "The Cave", ο οποίος περιγράφει τα γεγονότα με το γνωστό σαρκασμό που έχουμε γνωρίσει σε προηγούμενους τίτλους του Gilbert.

 PAX_02.jpg

Ο κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του ιστορία και το δικό του σκοτεινό μυστικό, που σχετίζεται βεβαίως με το ύφος της προσωπικότητάς του. Η σπηλιά είναι το μέρος που θα εκπληρώσει τις επιθυμίες του εκάστοτε χαρακτήρα ή θα γκρεμίσει τη συνείδησή του. Οι ιστορίες του καθενός από τους χαρακτήρες, αν και ντυμένες με μπόλικο μαύρο χιούμορ, κρύβουν μια θλίψη. Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε πως τα Twins έχουν στόχο ζωής να δολοφονήσουν με δόλιο τρόπο τους γονείς τους, ενώ ο Knight έχει ανάγκη την αναγνώριση της γενναιότητας του (ασχέτως από το γεγονός ότι είναι δειλός όσο τίποτα). Γενικότερα, η γραφή στο συγκεκριμένο τίτλο είναι υψηλού επιπέδου, ακριβώς όπως μας έχει συνηθίσει ο Gilbert στα παιχνίδια του.

 PAX_17.jpg

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα side-scrolling puzzle platform, που βασίζει το gameplay του στη συνεργασία των τριών χαρακτήρων (Maniac Mansion κανείς;). Δίνεται η επιλογή στον παίκτη να επιλέξει, οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί, έναν από τους τρεις χαρακτήρες, και με τη βοήθεια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει ο καθένας, να περάσει τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά του, με απώτερο στόχο την έξοδο -ή, καλύτερα, τη λύτρωση- από τη σπηλιά.

{PAGE_BREAK}

Μέσα στις τέσσερις ώρες που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί το πρώτο playthrough, υπάρχουν μερικές περιοχές που είναι κοινές και ο παίκτης θα τις δει ανεξάρτητα από τους χαρακτήρες που έχει επιλέξει. Υπάρχουν, ωστόσο, και τρεις μεγάλες θεματικές περιοχές εντός της σπηλιάς, που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τον εκάστοτε χαρακτήρα -πράγμα που σημαίνει ότι για να δει τις ιστορίες και των επτά χαρακτήρων, ο παίκτης θα πρέπει να παίξει το The Cave, τουλάχιστον, τρεις φορές. Επί παραδείγματι, αν μέσα στις επιλογές του ο παίκτης έχει τα δίδυμα (Twins), θα δει μία βικτωριανή βίλα, που σχεδιαστικά μοιάζει σα να βγήκε από ταινία του Tim Burton, ενώ αν έχει επιλέξει την Adventurer, θα εξερευνήσει αρχαίες αιγυπτιακές κρύπτες.

PAX_09.jpg

Οι γρίφοι τις περισσότερες φορές απαιτούν συνδυασμό των ικανοτήτων των χαρακτήρων, καθώς και συνεργασία μεταξύ αυτών. Το πρόβλημα είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι λύσεις είναι προφανείς και ο παίκτης δε θα νιώσει και τόσο περήφανος που τις βρήκε. Υπάρχουν όμως και γρίφοι που απαιτούν πολλές "κάφρικες" κινήσεις. Για παράδειγμα, για να εξοντωθεί ένα μεγάλο τέρας, θα πρέπει η άδεια μπαταρία που βρήκε ο παίκτης να φορτιστεί στην πισίνα με τα χέλια, έπειτα να τοποθετηθεί σε ένα μαγνητόφωνο, το μαγνητόφωνο να καταγράψει την κραυγή του τέρατος, η οποία κραυγή θα τρομάξει την κυνηγό που προστατεύει τα λουκάνικα, ενώ τα λουκάνικα θα προσελκύσουν το τέρας σε μία ετοιμόρροπη γέφυρα, η οποία από το βάρος θα καταρρεύσει. Νομίζουμε πως πιάσατε το νόημα...

 

Ένα ελάττωμα που εντοπίσαμε αφορά το δύστροπο χειρισμό των χαρακτήρων μέσα στους χώρους της σπηλιάς. Οι κινήσεις τους πραγματοποιούνται λιγάκι "άγαρμπα", ενώ υπάρχουν φορές που θα κολλήσουν σε κάποια πλατφόρμα. Επίσης, στα αρνητικά συγκαταλέγονται και οι μεγάλες αποστάσεις που θα πρέπει να διανύσει -πολλές φορές δύο και τρεις φορές- ο παίκτης με τους χαρακτήρες, για τη λύση ενός γρίφου. Ίσως περισσότερα shortcuts να έδιναν λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Ο σχεδιασμός έχει ενστερνιστεί εκείνο το καρτουνίστικο ύφος, με τα δυσανάλογα σώματα, που μας έχει συνηθίσει ο Gilbert στα παιχνίδια του, την ώρα που η ποικιλία των επιπέδων που θα δει ο παίκτης -αν και όλα διαδραματίζονται μέσα σε μία σπηλιά- είναι, παραδόξως, πλούσια. Τα γραφικά είναι πολύ όμορφα με αποκορύφωμα την απεικόνιση του νερού. Αυτό που αξίζει σίγουρα αναφορά, είναι η μουσική, η οποία ντύνει με καταθλιπτικές και ανατριχιαστικές νότες το, κατά τ' άλλα "εύθυμο", τοπίο. Εμείς παίξαμε τον τίτλο στο Wii U, ωστόσο το δοκιμάσαμε και στο Xbox 360, χωρίς όμως να εντοπίσουμε σημαντικές διαφορές. Μέχρι και το GamePad του Wii U χρησιμοποιείται ελάχιστα, με τη μόνη χρήση της touch οθόνης του να αφορά την επιλογή του χαρακτήρα -κάτι που πραγματοποιείται πολύ πιο γρήγορα με το σταυρόνημα του D-pad. Να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως στο The Cave μπορούν να παίξουν μέχρι και τρία άτομα σε τοπικό επίπεδο, κάτι που όμως δε θα λέγαμε ότι "σέβεται" απόλυτα η φύση του τίτλου, που θέλει τους τρεις χαρακτήρες σε μεγάλες αποστάσεις για τη λύση κάποιου γρίφου.

 PAX_06.jpg

Σε γενικές γραμμές το The Cave είναι εκείνη η περίπτωση της νόστιμης "μπουκιάς", που όμως σε αφήνει με την όρεξη για ένα παιχνίδι ενός τόσο μεγάλου δημιουργού. Έχει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, όλα τα στοιχεία αγαπημένων τίτλων του Gilbert, του Schafer και της παρέας τους. Είναι όμως μικρό, απλό και "λίγο" για τους διψασμένους νοσταλγούς της παλιάς καλής LucasArts. Σαν downloadable πρόταση του σήμερα, όμως, είναι μία πολύ καλή περίπτωση, με μπόλικο replayability και πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Εξαιρετική γραφή
 • Μπόλικο μαύρο χιούμορ
 • Όμορφος τεχνικός τομέας
 • Μεγάλη ποικιλία

Αρνητικά

 • Μικρό και "λίγο" για τους διψασμένους νοσταλγούς του Gilbert, του Shcafer και της παρέας του
 • Προβλήματα στο platform στοιχείο
 • Ο παίκτης πρέπει να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να λύσει ένα γρίφο

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (29 σχόλια)
 • yiannis2002s yiannis2002s 28 Μαρτίου 2013  | 22:27

  Στο steam σε προσφορά με 7,49 ευρώ (-50%)...
  Νομίζω ότι αξίζει σε αυτή την τιμή!

 • Sky333 Sky333 07 Φεβρουαρίου 2013  | 23:28

  το τελείωσα σήμερα μία φορά. καλούλι είναι αλλά νομίζω από όσα έχει δώσει ο Ghilbert, είναι αυτό που μου άρεσε το λιγότερο.

 • Mike-D Mike-D 06 Φεβρουαρίου 2013  | 02:03

  Πολύ όμορφο παιχνιδάκι. Ωραίο review παιδιά

 • Tampouros Tampouros 06 Φεβρουαρίου 2013  | 00:50

  Σωστός ο agglos !!!

 • agglos agglos 05 Φεβρουαρίου 2013  | 19:01

  LeoleoP,προσωπικη μου αποψη ειναι αδερφε,μην τρελλαινεσαι...Οπως για σενα ειναι μετριο,ετσι για μενα,ειναι goty,απλα ειναι τα πραγματα...οσο για τη διαρκεια που λες,δλδ, αν ησουν με τη Monica Belluci,για 3 ωρες,θα σε χαλαγε?

 • Tampouros Tampouros 05 Φεβρουαρίου 2013  | 18:50

  Απλά εκπληκτικό παιχνίδι, πολυδιάστατο χιούμορ, ατμοσφαιρικό και έντονα cartoonish art direction και φυσικά πανέξυπνοι, με βάση πάντα την ιστορία του game, γρίφοι!!! Το μόνο αρνητικό είναι η διάρκεια του, πραγματικά δεν το χορταίνεις!!! Τι να λέμε εξάλλου, δημιουργία του Gilbert είναι!

 • LeoleoP LeoleoP 05 Φεβρουαρίου 2013  | 15:31

  Τι Goty ρε μαγκες ηρεμιστε λιγο... Μετριοτατο το παιχνιδακι. Καλα γραφικα, καποια καλα puzzles αλλα ως εκει. Ασε που σε 2-3 το πολυ ωριτσες το τελειωνεις.

  6/10

 • G13 Nick G13 Nick 05 Φεβρουαρίου 2013  | 00:16

  Ξεκαθαρίζω αρχικά ότι είμαι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ fan τόσο του Gilbert όσο και των παλιών point and click adventures .. Αγόρασα με μεγάλο ενθουσιασμό το "The Cave" και παρόλο που ήθελα πάρα πολύ να το λατρέψω, στο τέλος μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση .. Όλα είναι απλά ΟΚ κατά την γνώμη μου χωρίς κάτι να ξεχωρίζει ιδιαίτερα .. Το 8 θεωρώ ότι είναι σχετικά ψηλό .. 6 από εμένα ..

 • Ioannis_Poligiros Ioannis_Poligiros 04 Φεβρουαρίου 2013  | 23:39

  το trial που δοκιμασα ηταν ενδιαφερον.

 • skarthebloodchild skarthebloodchild 04 Φεβρουαρίου 2013  | 21:30

  και bugs εχει.... στα -. σε γενικες γραμμες καλο χωρις ομως κατι το σουπερ.
  ενα 7 πιστευω σαν fan του Gilbert.

 • agglos agglos 04 Φεβρουαρίου 2013  | 20:58

  χαλαρα goty!!

 • TheMastas TheMastas 04 Φεβρουαρίου 2013  | 17:30

  Αρκετά καλό είναι έπαιξα το demo και κατάλαβα το στύλ του,το χιούμορ του είναι πολύ καλό, ομως διαβάζοντας το κείμενο και βλέποντας περισσότερο κάποια πράγματα,προσωπικά περίμενα απο τόσο μεγάλους δημιουργούς το κάτι παραπάνω και σε διάρκεια και γενικά σε λίγο καλύτερο χειρισμό

 • Neophitos Neophitos 04 Φεβρουαρίου 2013  | 16:45

  @ΝικeFerrari OK εκανα λαθος.

 • NikeFerrari NikeFerrari 04 Φεβρουαρίου 2013  | 16:37

  Ακριβώς αυτό που έγραψε ο JohnyDark. Βασικά 10 και κάτι Ευρώ Νεόφυτε θα μου στοιχίσει στο Live.

 • JohnyDARK JohnyDARK 04 Φεβρουαρίου 2013  | 16:24

  @Νeophitos Εννοει πως θα αγορασει καποια παιχνιδια τωρα που ηθελε που εχουν πεσει απο 45 στα 15 και οτι το The Cave θα περιμενει...

 • naruto14 naruto14 04 Φεβρουαρίου 2013  | 16:18

  Το demo δεν με εντυπωσίασε. Αγορά σε κάποια μείωση τιμής στο steam.

 • JohnyDARK JohnyDARK 04 Φεβρουαρίου 2013  | 16:16

  Κ εγω δοκιμασα το ντεμο. Καλο ηταν δεν λεω αλλα το περιμενα λιγο διαφορετικο. Παρολαυτα το χιουμορ του ηταν πολυ καλο. Τωρα με το review πειστηκα να το αγορασω καποια στιγμη σε καμια εκπτωση του Plus..

 • cristoval cristoval 04 Φεβρουαρίου 2013  | 16:16

  @HeavyRain: Τιμή PSN €12.99.

 • BraVeHeart BraVeHeart 04 Φεβρουαρίου 2013  | 16:10

  @HeavyRain: Αγορίνα, αν δεν κάνω λάθος, €13.99.

 • HeavyRain HeavyRain 04 Φεβρουαρίου 2013  | 15:57

  PS3 τιμή πόσο παίδες?

 • NikeFerrari NikeFerrari 04 Φεβρουαρίου 2013  | 14:42

  Ωραίο review! Δοκίμασα το Demo και μου άρεσε αρκετά αλλά προέχουν άλλα που πήρα/θα πάρω στα 15Ε αντί 45Ε οπότε αυτό αργότερα.

 • K850stratos K850stratos 04 Φεβρουαρίου 2013  | 14:12

  Ωραίο κείμενο Σάκη,ίσως το αγοράσω κάποια στιγμή.Μου θυμίζει και λίγο Trine.

 • Gamer-cy Gamer-cy 04 Φεβρουαρίου 2013  | 13:26

  Αν και την προηγούμενη βδομάδα είχα στο πρόγραμμα μου να κατεβάσω το demo το ξέχασα τελείως, τώρα με το review θα το κατεβάσω να πάρω μια γεύση, 4 ώρες gameplay αν και λίγες φαινεται να αξίζει κατέβασμα , τουλάχιστον από όσα διάβασα.

 • Deathracer2009 Deathracer2009 04 Φεβρουαρίου 2013  | 13:23

  ΑΓΟΡΑ!!!! Aλλα ειναι ακριβουτσικο!!!

 • lovesfool lovesfool 04 Φεβρουαρίου 2013  | 12:58

  Το παιχνίδι βασίζεται περισσότερο στην ιστορία και σε κάποιους εκτενείς advetrurοειδής puzzle μηχανισμούς και λιγότερο σε μηχανισμούς platforming ή action, οπότε είναι αδύνατο να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται από ένα demo.
  .
  Πάντως, στο ερώτημα Cave ή Trine 2, προσωπικά δεν έχω απάντηση. Πήρα και τα δύο...

 • silve silve 04 Φεβρουαρίου 2013  | 12:54

  Ομολογώ πως παίζοντας το demo, όπως έγραψα και στο forum, δε μου έκανε αυτό το κλικ που περίμενα. Διαβάζοντας όμως το review βλέπω πως το παιχνίδι έχει να δώσει πράγματα. Wishlish και κάποια στιγμή θα παιχτεί!

 • cristoval cristoval 04 Φεβρουαρίου 2013  | 12:44

  Έπαιξα το demo και μου άρεσε πολύ. Θα το κατεβάσω μια από αυτές τις μέρες.

 • Volgana Volgana 04 Φεβρουαρίου 2013  | 12:44

  Ειναι καλό. Τουλάχιστον από το Demo που έπαιξα αν και φυσικά δεν ειναι ολοκληρωμένη η άποψη μου, δείχνει πολύ οκ. Αν και ανάμεσα σε αυτό και στο trine 2 νομίζω ότι το trine ειναι καλύτερο κατά πολύ...

 • lovesfool lovesfool 04 Φεβρουαρίου 2013  | 12:28

  Θα συμφωνήσω με το δεύτερο αρνητικό, δηλαδή τα θεματάκια που έχει στο platforming. Ωστόσο, δεν είναι Mario, οπότε δεν μιλάμε και για ιδιαίτερα βασικό μηχανισμό του παιχνιδιού.
  .
  Είμαι ακόμα σε διαδικασία όπου το παίζω, καθώς έχω κάνει μόνο ένα πέρασμα με τους τρεις πρώτους χαρακτήρες, αλλά το καταευχαριστήθηκα. Πραγματικά, εξαιρετική γραφή και φανταστικό χιούμορ, ακόμα και στις λεπτομέρειες (οι λεζάντες για μερικά αντικείμενα είναι όλα τα λεφτά).