Ταυτότητα

Skulls of the Shogun

Skulls of the Shogun

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: Xbox Live Marketplace
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: 17-BIT Ημ. Έκδοσης: 30/01/2013
PEGI: 7 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox 360, PC


Kρανία παντού

Σπάνια βλέπουμε στα ψηφιακά ράφια των online υπηρεσιών να φιγουράρουν strategy τίτλοι, και δη τίτλοι άξιοι προσοχής. Η indie ομάδα 17Bit αποφάσισε να το αλλάξει αυτό, δουλεύοντας σκληρά τα προηγούμενα δυο χρόνια επάνω στην ανάπτυξη του Skulls of the Shogun, του οποίου η ραχοκοκαλιά στηρίζεται στην ιδέα του Advance Wars της Nintendo. Για να διαφοροποιηθεί, όμως, το πόνημα της 17bit έπρεπε να προσφέρει κάτι το μοναδικό, και το έκανε, καθώς αποτελεί τον πρώτο cross-platform τίτλο των Microsoft Studios, χάρη στο asynchronous multiplayer, όπου το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί από την Xbox Live Arcade έκδοση, στη Surface, έπειτα στη Windows 8 και τέλος στη Windows Phone 8 έκδοση.

Όπως γίνεται κατανοητό, το Skulls of the Shogun είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα αφελές και ξέγνοιαστο strategy «παιχνιδάκι» των 200ΜΒ, όπως θα σας εξηγήσουμε ευθύς αμέσως.

Η Εκδίκηση ενός Samurai – Ιστορία και δομή

skulls-of-the-shogun-image-01-thumb.jpgΟ τίτλος ξεκινά με την έλευση του πρωταγωνιστή, Στρατηγού Akamoto, στη Χώρα των Νεκρών, ύστερα από την αναπάντεχη δολοφονία του στο πεδίο της μάχης. Εκεί συναντά ορισμένους από τους συντρόφους του, με τη βοήθεια των οποίων σύντομα ανακαλύπτει ότι ο καλύτερος του φίλος, Στρατηγός Kurokawa, τον πρόδωσε στην προσπάθειά του να αναλάβει την ηγεσία του στρατού. Δηλαδή, πρόκειται για μια τυπική ιστορία εκδίκησης μεταξύ δυο καλών φίλων. Ο αδίστακτος Kurokawa, αφού άφησε και αυτός τα εγκόσμια για τη Χώρα των Νεκρών, αποφάσισε να παίξει βρώμικο παιχνίδι στον παλιόφιλό του και να μεταμφιεστεί σε Akamoto, κερδίζοντας με δόλιο τρόπο τους νεκρούς συντρόφους του πρώτου.

Αξίζει να αναφερθούμε και στους χιουμοριστικούς διαλόγους μεταξύ των στρατιωτών, που θα σας κάνουν να γελάτε καθ ’όλη τη διάρκεια των μαχών. Κάπως έτσι στήνεται το σκηνικό του Skulls of The Shogun. Κατά τη διάρκεια του μακροσκελούς single player campaign, που αγγίζει με άνεση τις 15 ώρες, ο παίκτης θα αναλάβει να εξιλεώσει την τιμή του Akamoto, περνώντας μέσα από τις 4 εποχές των Σαμουράι, οι οποίες αποτελούν και τις πίστες του παιχνιδιού.

skulls-of-the-shogun-image-02-thumb.jpgΗ δομή του παιχνιδιού, όπως αναφέραμε πιο πάνω, βασίζεται στο Advance Wars, έτσι έχουμε να κάνουμε με ένα turn-based τίτλο στρατηγικής, όπου ο παίκτης έχει στη διάθεσή του πέντε κινήσεις/ διαταγές, οι μάχες χωρίζονται σε γύρους και νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα σκοτώσει πρώτος τον στρατηγό της αντίπαλης ομάδας ή εξοντώσει όλες τις εχθρικές μονάδες. Συνήθως, οι μονάδες κινούνται πάνω σε ένα «αόρατο» πλέγμα. Εδώ η 17bit πήρε τη γενναία απόφαση να δώσει περισσότερη ελευθερία κινήσεων στους παίκτες, αφήνοντας τους να κινηθούν μέσα σε έναν κύκλο, που ανάλογα με τη μονάδα είναι είτε μεγαλύτερος είτε μικρότερος.

Τα units που θα αναλάβει να χειριστεί ο παίκτης χωρίζονται στους infantry, τα τυπικά «στρατιωτάκια», τους archers, δηλαδή τις μονάδες μακρινών επιθέσεων, και τους cavalry, που αποτελούν το ιππικό του στρατού, με την ιδιότητα να καλύπτει τον περισσότερο χώρο από κάθε άλλη μονάδα.

skulls-of-the-shogun-image-03-thumb.jpgΦυσικά, κάθε μονάδα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, όπως για παράδειγμα οι τοξότες (archers) που έχουν την πιο δυνατή επίθεση από όλα τα units, αλλά υστερούν σε μεγάλο βαθμό στην άμυνα, οπότε καλό θα είναι να τους κρατάτε στα μετόπισθεν. Λόγω της μεγάλης διάρκειας του τίτλου, δεν αποκαλύπτονται όλα μέσα στις πρώτες ώρες. Έτσι, από τη μέση και μετά θα αποκαλυφθούν νέες -κυρίως βοηθητικού χαρακτήρα- μονάδες. Ο λόγος για τον Fox Monk, που εμφανίζεται στο πεδίο της μάχης μόνο εάν καταλάβουμε κάποιο Fox Shrine, και για το Salamander, που αποτελεί ακόμη μια ranged attack μονάδα και εμφανίζεται αν καταλάβουμε το Salamander Shrine.

Φάτε μάτια… κρανία! - Gameplay

Μια ακόμη ιδέα της ομάδα ανάπτυξης, για να προσδώσει μια ξεχωριστή πινελιά στον τίτλο της, είναι η κατανάλωση των κρανίων. Ναι, σωστά διαβάζετε… Οι σαμουράι μας έχουν μετά-θανάτιες, κανιβαλιστικές τάσεις, τρώγοντας κρανία, τα οποία προέρχονται από τους εχθρούς που σφάζετε σε κάθε γύρο και εξυπηρετούν στον «παράγοντα Χ», βοηθώντας στην απρόβλεπτη έκβαση της μάχης. Αν επιλέξετε με μια μονάδα να καταβροχθίσετε τα λαχταριστά κρανία, θα δοθούν bonus υγείας ή και επίθεσης ανάλογα με το είδος του κρανίου στην εκάστοτε μονάδα.

skulls-of-the-shogun-image-04-thumb.jpgΑν ένα unit φάει πάνω από τρία κρανία, θα αποκτήσει το λεγόμενο «demon status», ανεβάζοντας κατά 2 ή 3 βαθμούς την υγεία και τα attack points, γεγονός που του επιτρέπει να πραγματοποιήσει μια έξτρα κίνηση ανά γύρο.Προσοχή, όμως, αν επιλέξετε να φάτε ένα κρανίο, η μονάδα σας δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει άλλη κίνηση, οπότε η χρήση τους πρέπει να γίνει με σύνεση, διότι ίσως να μείνετε "ξεκρέμαστοι". Επίσης, οι μονάδες infantry και cavalry έρχονται εξοπλισμένες με μια δυνατότητα knockback, που τους επιτρέπει να σπρώξουν αρκετά μέτρα τον αντίπαλο τους ή να τον ρίξουν από έναν γκρεμό σε περίπτωση που είναι ευάλωτος.

Η μοναδική περίπτωση που αυτό δεν γίνεται, είναι όταν οι μονάδες παρατάσσονται κοντά η μια με την άλλη και σχηματίζουν ένα “Spirit Wall”. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν τέλεια… όταν εξοικειωθούμε με τους μηχανισμούς, καθώς το Skulls of the Shogun πάσχει από ορισμένα "καρφιά" στη δυσκολία του. Αρχικά, οι πρώτες πίστες θα φανούν στον παίκτη απλές και κατανοητές. Όμως, προχωρώντας οι προσθήκες που γίνονται θα τον αναγκάσουν να ξανασκεφτεί τη στρατηγική του, οδηγώντας τον στην επανεκκίνηση της πίστας έως ότου την ολοκληρώσει.

{PAGE_BREAK}

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τη ζόρικη ΑΙ, η οποία, παρά τα περιστασιακά κολλήματά της, θα μας στριμώξει ουκ ολίγες φορές, ενώ αν δε δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή στις συνθήκες της μάχης, η ήττα καθίσταται αναπόφευκτη. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο multiplayer του παιχνιδιού, όπου για πρώτη φορά σε παιχνίδι της Microsoft δίνεται η δυνατότητα του async multiplayer. Κάτι που σημαίνει ότι ο παίκτης μπορεί να ξεκινήσει μια αναμέτρηση από το Windows Phone του και να την ολοκληρώσει στην XBLA έκδοση του τίτλου, σώζοντας ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα στο cloud.

Όσες φορές βρήκαμε αντίπαλο στις αρένες του SotS, δεν συναντήσαμε κάποιο lag σε καμία από τις Windows Phone 8 και XBLA εκδόσεις, που δοκιμάσαμε και το μόνο παράπονο που έχουμε είναι το ότι κάποιοι παίκτες ξεχνούσαν να πραγματοποιήσουν την κίνησή τους, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να μένει στάσιμη.

Κάν’ το όπως τα anime… Όχι - Τεχνικός τομέας

skulls-of-the-shogun-image-05-thumb.jpgΤο Skulls of the Shogun ξεχωρίζει επίσης και για τον εικαστικό τομέα του. Η cell shaded αισθητική που επιλέχθηκε από τους ανθρώπους της 17Bit αντλεί ορισμένες επιρροές από anime παλαιότερων δεκαετιών. Πολύχρωμοι κόσμοι, που θα κάνουν το μάτι σας να... εκτιναχθεί από τον κορεσμό των χρωμάτων σε ορισμένα σημεία, χαρακτηρίζουν τα καρτουνίστικα σκηνικά του παιχνιδιού, που θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη των παικτών ως από τα πιο παιχνιδιάρικα που δημιουργήθηκαν ποτέ.

Σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα ταιριαστό soundtrack, που παραπέμπει και αυτό σε σειρά κινουμένων σχεδίων ιαπωνικής προελεύσεως, ο ήχος του παιχνιδιού -παρά την αρκετά καλή ποιότητά του- θα καταντήσει να επαναλαμβάνεται σε αρκετά σημεία του campaign, δίνοντας όμως μια cult υπόσταση στο αξιομνημόνευτο main theme. Εν κατακλείδι, το Skulls of the Shogun αποτελεί ένα άξιο πνευματικό τέκνο του Advance Wars, εξελίσσοντας το είδος με τον τρόπο της 17Bit, ενώ λόγω του βάθους του και της υψηλής πρόκλησης θα δώσει αρκετά "χαστούκια" σε όσους δεν του δώσουν την απαραίτητη προσοχή. Αντιθέτως, όσοι το κάνουν, θα ανταμειφθούν με την αξεπέραστη αίσθηση του νικητή.

Τεχνικά θα ευχαριστήσει όλες τις ηλικίες με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό και τον έντονο χρωματισμό των χαρακτήρων, αλλά ίσως το επαναλαμβανόμενο soundtrack να κουράσει ορισμένους από ένα σημείο και έπειτα. Παρά τα spikes στη δυσκολία, δεν είναι μια casual πρόταση στο χώρο των turn-based strategy τίτλων και αξίζει την προσοχή και το σεβασμό σας, όχι μόνο για το ασύγχρονο multiplayer, αλλά και για το χορταστικό, 15ωρο campaign του.

Κυριάκος Στεργιάδης

Θετικά

  • Το async multiplayer
  • Η «καρτουνίστικη» cell shaded αισθητική
  • Ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια για Arcade τίτλο, που ξεπερνά τις 10 ώρες
  • Δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, χαρίζοντας άφθονες δόσεις γέλιου
  • Οι μηχανισμοί του είναι βαθύτεροι από ό,τι δείχνουν

Αρνητικά

  • Τα spikes στη δυσκολία
  • Η υψηλή τιμή στις εκδόσεις των Surface και Windows Phone 8

Βαθμολογία

Συμμετεχουν