Ταυτότητα

Crysis 3

Crysis 3

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-16 Ανάπτυξη: Crytek Ημ. Έκδοσης: 21/02/2013
PEGI: 16 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Καλώς ήρθατε στη ζούγκλα...

"Can it run Crysis?". Η σειρά Crysis έχει αποκτήσει ένα "βαρύ" όνομα στο gaming κόσμο, τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά. Κι αυτό διότι, απο το 2007 και μετά, καμία κυκλοφορία παιχνιδιού της σειράς δεν πέρασε απαρατήρητη, με τον απόηχο του πρώτου τίτλου να στοιχειώνει για πολύ καιρό τα παιχνίδια που ακολούθησαν. Η σειρά ταυτίστηκε έτσι με το "μέλλον", ή τον "οδηγό" αν θέλετε, της βιομηχανίας, αφού το οπτικό, τουλάχιστον, αποτέλεσμα ήταν ανώτερο απο οτιδήποτε άλλο υπήρχε ή ακολούθησε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το Crysis όμως, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα βαρύ benchmark software, αφού και το gameplay είχε μεγάλη αμεσότητα και ποικιλία, συνδυάζοντας την ανωτερότητα της Nanosuit με ένα ενδιαφέρον περιβάλλον και μεγάλη ελευθερία επιλογών ως προς την προσέγγιση των μαχών. Η... "κονσολοποίηση" του franchise έγινε σε μεγάλο βαθμό και με μεγάλη επιτυχία με το Crysis 2, το οποίο ήταν πιο ξεκάθαρο, φιλικό και ανοικτό προς όλους τους παίκτες, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε πως το Crysis 3 δεν είναι η επανάσταση που πολλοί πιθανώς περίμεναν. Κάνει σαφώς λιγότερες προσπάθειες να πάει τη σειρά (ή τη γενιά) ένα βήμα μπροστά και αποτελεί περισσότερο μια πρόταση που προσπαθεί να συνδυάσει και να βελτιώσει τα καλύτερα στοιχεία των δύο προηγούμενων παιχνιδιών, ώστε να σταθεί κάπου ανάμεσα. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τι προσπαθεί, και τι πετυχαίνει τελικά το Crysis 3.

"Survival of the fittest" - Το σενάριο

Crysis_3_Image_01-thumb.jpgΕυτυχώς για όσους δεν έπαιξαν ή δε θυμούνται τις προηγούμενες εξελίξεις, οι δημιουργοί συμπεριέλαβαν την επιλογή "Previously on Crysis", όπου περιληπτικά μαθαίνουμε τι έγινε πριν το τρίτο μέρος. Η ιστορία συνεχίζεται από τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς και στο Crysis 3 φτάνει στην κορύφωσή της, ενώ οι παίκτες θα αναλάβουν το ρόλο του Prophet, όπως και στο δεύτερο παιχνίδι. Αυτή τη φορά, στο πλευρό του έχει την Claire Fontanelli, η οποία ηγείται και οργανώνει τους λιγοστούς τελευταίους επαναστάτες εναντίον της παντοδύναμης πλέον Cell Corporation, τον Karl-Ernst Rasch, δημιουργό της Nanosuit, και τελευταίο και καλύτερο, το "θνητό" πλέον Michael Sykes, γνωστό και ως "Psycho", πρώην μέλος της Raptor Team. Ο Prophet όμως είναι ο τελευταίος στρατιώτης που κατέχει την προηγμένη στολή, αφού η Cell έχει φροντίσει να αφαιρέσει με τη βία όλες τις υπόλοιπες στολές απο τους κατόχους τους -με τον Psycho να είναι ένα απο αυτά τα θύματα- και να σώζει τον ήρωά μας απο την ίδια μοίρα.

Η Cell Corporation έχει πλέον κυριαρχήσει οικονομικά και πολιτικά μέσω της αγοράς ενέργειας και "πρέσβης" της ισχύος της είναι ο Liberty Dome, ένας εντυπωσιακός τεράστιος θόλος που καλύπτει ολόκληρη την Νέα Υόρκη. Ο μαζικός αυτός θόλος, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας και στο διάστημα που ο πρωταγωνιστής βρισκόταν εκτός δράσης (20 περίπου χρόνια), η Νέα Υόρκη μετατράπηκε σε μια τεράστια χαοτική ζούγκλα.

Crysis_3_Image_02-thumb.jpgΤο παιχνίδι εκτυλίσσεται στη ζούγκλα της Νέας Υόρκης, στην οποία όμως υπάρχει και μια ακόμη πιο επικίνδυνη απειλή, αυτή των εξωγήινων Ceph, και ο Prophet λόγω της Nanosuit, είναι ο μόνος που μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Ο παίκτης έχει υπό τον έλεγχό του την απόλυτη ανθρώπινη (;) πολεμική μηχανή και το παιχνίδι φροντίζει να του το υπενθυμίζει αυτό σε κάθε σημείο. Η αφήγηση περιστρέφεται γύρω απο τη σχέση του ανθρώπου με τη στολή, καθώς βλέπουμε έναν Prophet ο οποίος απο τη συνεχή αντικατάσταση ανθρώπινων μερών με μηχανικά μέρη -ώστε να γίνει πιο ικανός και να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην τελειότητα- έχει χάσει το μέτρο και προσπαθεί να ισσοροπήσει ανάμεσα στην ανθρώπινη και τη μηχανική φύση του. Ο Psycho απο την άλλη, προσπαθεί να συνηθίσει τη ζωή χωρίς τη στολή του, ώντας πλέον ένας "κοινός θνητός". Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει προσπάθειες να εμπλουτιστεί και να γίνει πιο στιβαρό το αφηγηματικό επίπεδο, περισσότερο απο κάθε άλλο τίτλο της σειράς μέχρι σήμερα. Σε αυτόν τον τομέα, βοηθούν τα εξαιρετικά facial animations και τα πειστικά voice-overs, χωρίς βέβαια να έχουμε εν τέλη κάποια ιδιαίτερη ιστορία με συγκινήσεις ή κάποιο βαθύ σενάριο.

Better, Faster, Stronger - Το gameplay

Όπως είπαμε παραπάνω, το παιχνίδι υπενθυμίζει στον παίκτη σε κάθε στιγμή, πως ελέγχει την απόλυτη πολεμική μηχανή και είναι ξεκάθαρο πως στη ζούγκλα αυτή, υπάρχει μια τροφική αλυσίδα, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ο παίκτης. Ο νόμος της επιβίωσης λέει πως επιβιώνει αυτός που προσαρμόζεται πιο εύκολα και η Nanosuit 3.0 επιτρέπει ακριβώς αυτό: ελευθερία επιλογών. Αντικρίζοντας ένα ανοιχτό και ποικιλόμορφο πεδίο, διάσπαρτο με ανύποπτους εχθρούς, ξεκινάει το, αδιαμφισβήτητα, πιο απολαυστικό τμήμα του παιχνιδιού: ο σχεδιασμός και το κυνήγι.

Crysis_3_Image_03-thumb.jpgΣε κάθε "αρένα" που ανοίγεται μπροστά μας, δίνεται απόλυτη ελευθερία επιλογών προσέγγισης, με ελάχιστες εξαιρέσεις -όπως πχ. τα τελευταία τρία επίπεδα που απαιτούν πιο action προσέγγιση. Η πιο απολαυστική και ανταποδοτική προς τον παίκτη προσέγγιση, είναι κατά το γράφων, το stealth και ο καλύτερος σύντροφος σε αυτό το σημείο, είναι και η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη του τρίτου μέρους: το Predator Bow. Τίποτα δεν είναι πιο ικανοποιητικό απο τη μεθοδική, αθόρυβη εξουδετέρωση εχθρών βήμα - βήμα, έως τον αποδεκατισμό ολόκληρων μονάδων και την επιστροφή των βελών στη φαρέτρα μας, αφού τα μαζέψουμε απο τα πτώματα των εχθρών.

{PAGE_BREAK}

Συνολικά υπάρχει ένα οπλοστάσιο -που αποτελείται απο 22 ανθρώπινα και 5 περίπου εξωγήινα όπλα- που θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα, αλλά το τόξο είναι αυτό που ξεχωρίζει και δίνει, από μόνο του θα λέγαμε, ξεχωριστό χαρακτήρα στο παιχνίδι. Αυτό βέβαια ίσως είναι και δίκοπο μαχαίρι, καθώς σύντομα συνειδητοποιούμε πως με τη σωστή υλοποίηση του τόξου στις μάχες, η χρήση οποιουδήποτε άλλου όπλου, μάλλον αποτελεί αγγαρεία -πόσο μάλλον όταν αρκετοί εχθροί εξουδετερώνονται με ένα μόλις βέλος, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Για κάθε όπλο μάς δίνεται η δυνατότητα real-time παραμετροποίησης ώστε να το φτιάξουμε στα μέτρα μας και για κάθε περίσταση, ενώ μπορούμε να επιλέγουμε και τον τύπο των πυρομαχικών.

Για παράδειγμα, αν στο τόξο επιλέξουμε ηλεκτρικά βέλη, μπορούμε να στοχεύσουμε στο νερό όταν βρίσκονται εχθροί, για να πάθουν ηλεκτροπληξία, ή να σαμποτάρουμε ηλεκτρονικές συσκευές. Γενικότερα δίνεται η δυνατότητα έξυπνης χρήσης του περιβάλλοντος, κάτι που οι πιο παρατηρητικοί/ δημιουργικοί παίκτες μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

crysis_3_first_images_02-thumb.jpgΗ υψηλότερη δυσκολία συνιστάται για όσους θέλουν την πιο απαιτητική πρόκληση που έχει να προσφέρει το παιχνίδι. Ειδικά τα τμήματα όπου συναντούμε τους εξωγήινους Stalkers, είναι απο τα πιο ενδιαφέροντα του τίτλου. Η αλήθεια είναι όμως, οτι θα θέλαμε τα σημεία αυτά που παίρνουμε το ρόλο του κυνηγού μέσα στη ζούγκλα, να είναι περισσότερα, αφού μετά το τέλος του campaign είναι σίγουρο ότι θα παίξουμε κάποια επίπεδα. Από τα επτά συνολικά κεφάλαια, το πρώτο είναι εισαγωγικό, ενώ τα τρία τελευταία, όπως προαναφέραμε, ακολουθούν πιο action μονοπάτια, προσφέροντας σκηνές με ισχυρούς εχθρούς, έντονες μάχες με bossfights αλλά και τμήματα όπου μπορούμε να επιβιβαστούμε σε οχήματα, όπως Buggys και APCs. Αυτό αφήνει τρία κεφάλαια "αγνού" κυνηγιού στηζούγκλα, πράγμα για το οποίο το Crysis 3 διαφημίστηκε περισσότερο.

Σίγουρα δε θα έβλαπτε λίγη περισσότερη ποικιλία στο level design, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Κι αυτό, τη στιγμή που με την πιο αργή και μεθοδική προσέγγιση του παιχνιδιού απο τον παίκτη, η διάρκεια μετά βίας αγγίζει τις 7 με 8 ώρες, ενώ το campaign μπορεί εύκολα να ολοκληρωθεί ακόμη και σε 6 ώρες. Η διάρκεια έχει κάνει ένα αδικαιολόγητο βήμα πίσω σχετικά με το προηγούμενο παιχνίδι, τη στιγμή που το νέο περιβάλλον μπορούσε να δώσει το δημιουργικό έναυσμα στους developers να παραδώσουν πολλά περισσότερα απο όσα είδαμε εν τέλει.

screenshot_282941_thumb_wide620-thumb.jpgΛαμβάνοντας υπόψη πως οι μεγάλες αλλαγές στο gameplay, ήρθαν με το Crysis 2, εδώ οι παίκτες που ασχολήθηκαν με το προηγούμενο, θα βρουν αμέσως τα "πατήματά" τους. Αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι πως το τρέξιμο (sprint) δεν καταναλώνει πλέον μέρος της ενέργειας, απλά σε κάποιο σημείο κουραζόμαστε, ενώ οι δύο πιο βασικές ιδιότητες της Nanosuit, τα Cloak και Armor modes, επιστρέφουν και ενεργοποιούνται ξανά με τα δυο bumpers. Ακόμη μια ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι η δυνατότητα εξ' αποστάσεως hacking μέσω του αναβαθμισμένου visor.

Έτσι μπορούμε να επηρεάζουμε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές -αφού περάσουμε κάθε φορά μία παρόμοια διαδικασίας ενός απλού mini game- και να παραβιάσουμε πόρτες, να στρέψουμε turrets και νάρκες εναντίον των αντιπάλων μας κλπ. Αργότερα στο παιχνίδι ο Prophet μπορεί να απορροφά ενέργεια από μπαταρίες των Ceph, κάνοντας τη στολή "overpowered" για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο δε δέχεται damage και τα εξωγήινα όπλα δε ξεμένουν από πυρομαχικά, σπέρνοντας το "χάος". Τέλος, διάσπαρτες σε επίπεδα βρίσκονται κάποιες βαλίτσες, με τις οποίες μπορούμε να αναβαθμίσουμε διάφορες λειτουργίες της Nanosuit, έτσι ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού που προτιμάμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να βελτιώσουμε την κατανάλωση ενέργειας, να κάνουμε πιο δυνατό, πιο γρήγορο ή εύστοχο το χαρακτήρα κλπ.

Crysis_3_Image_08-thumb.jpgΣε ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνεται και η A.I., η οποία είχε κάποια σημαντικά προβλήματα στο προηγούμενο παιχνίδι. Εδώ, αν και έχουμε κάποια παράπονα, σίγουρα υπάρχει αισθητή βελτίωση. Οι 16 συνολικά τύποι εχθρών -που σε μεγάλο βαθμό διαφέρουν απλά στα μοντέλα- έχουν ελαφρώς διαφορετικές συμπεριφορές, πράγμα που συνεπάγεται τη διατήρηση του όποιου ρεαλισμού μπορεί να προκύψει, αφού αντιδρούν δυναμικά στις πράξεις μας. 

{PAGE_BREAK}

Ένα έντονο αρνητικό στοιχείο, όμως, είναι πως αν για κάποιο λόγο βρεθούμε χωρίς Cloak, οι εχθροί μπορούν πολύ εύκολα να μας εντοπίσουν, ακόμη και αν είμαστε πολύ μακριά, πίσω απο βλάστηση ή σε απόλυτο σκοτάδι. Άξιο αναφοράς είναι το μοντέλο χειρισμού, το οποίο μπορούμε να πούμε πως έχει σχεδόν τελειοποιηθεί. Ο χειρισμός του χαρακτήρα είναι πραγματικά απολαυστικός, με τη στιβαρότητα, την αμεσότητα και τη χάρη των κινήσεών του να κλέβουν την παράσταση. Σε αυτόν τον τομέα η Crytek "έδωσε ρέστα" και της αξίζουν συγχαρητήρια. Σε γενικές γραμμές, το single-player αφήνει τον παίκτη με την ιδέα οτι θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ήδη ένα εξαιρετικό παιχνίδι.

Μια αστική ζούγκλα... κυριολεκτικά - Τεχνικός τομέας

Αν υπάρχει κάποιο σημείο όπου το Crysis 3 παίρνει άριστα, αυτός είναι ο αψεγάδιαστος τεχνικός τομέας (διαβάστε παρακάτω για τη συγκλονιστική έκδοση στο PC). Σίγουρα μια απο τις καλύτερες στιγμές του παιχνιδιού είναι όταν αντικρίζουμε για πρώτη φορά αφ' υψηλού την πάλαι πότε μεγαλούπολη και αστικό κέντρο, η οποία έχει μετατραπεί σε μια μισογκρεμισμένη, σκουριασμένη και υγρή ζούγκλα, ενω το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το Fulton Hydra Dam.

crysis_3_gmplay img multiplayer 01-thumb.jpgΤα animations, οι φωτισμοί, τα particle effects, η απεικόνιση της Νέα Υόρκης και ο οπτικός τομέας γενικότερα, είναι αδιαμφισβήτητα απο τους κορυφαίους που έχουμε δει στην τρέχουσα γενιά. Το σίγουρο είναι βέβαια, πως όσον αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι, το PC έχει το σαφές προβάδισμα, αφού οι τωρινές κονσόλες έχουν δείξει μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Βέβαια, ο γράφων πιστεύει οτι οι developers θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα με το setting αυτό, όσον αφορά το δημιουργικό μέρος και το level design. Ο ηχητικός και μουσικός τομέας επίσης κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, "ντύνοντας" εξαιρετικά τη δράση.

Το Multiplayer

Φυσικά, ένα σύγχρονο shooter, για να χαρακτηριστεί πλήρες, πρέπει να έχει ένα αξιοπρεπές multiplayer κι αυτό η Crytek το ξέρει καλά. Εξάλλου δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός πως σε σημεία φαίνεται πως έπεσε περισσότερο βάρος στο multiplayer τμήμα, παρά στο single player. Εδώ υπάρχουν 11 modes όπως τα κλασικά Deathmatch, Team Deathmatch (και τις hardcore παραλλαγές τους), Capture the Relay, King of the Hill, αλλά και συγκεκριμένα όπως τα Hunter, Assault, Extraction κ.α. 

screenshot_282937_thumb_wide940-thumb.jpgΑκόμα, το παιχνίδι κυκλοφορεί με 12 χάρτες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ικανοποιητικοί, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. "Highlight" είναι σίγουρα η επιστροφή του αγαπημένου για πολλούς χάρτη από το Crysis 2, Skyline, ο οποίος έχει υποστεί μια ελαφριά οπτική αναβάθμιση. Πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς, είναι η αναγκαία πτώση στην ποιότητα των γραφικών, ενώ στη συνέχεια σημαντικό είναι το γεγονός πως το τρέξιμο και τα άλματα δεν χαραμίζουν καθόλου ενέργεια, η οποία αυτή τη φορά αποτελείται απο δύο μπάρες, μια για το Cloak, και μια για το Armor ability.

Στη δράση συμμετέχουν έως και 12 παίκτες για τις κονσόλες (16 για τους υπολογιστές), και η ροή των μαχών είναι άκρως ικανοποιητική, αφού το τεράστιο οπλοστάσιο, τα διάφορα abilities και η ποικιλία σε modes και χάρτες διαφοροποιούν συνεχώς το gameplay, δίνοντας αντοχή στο χρόνο. Την εμφάνισή τους κάνουν και τα γνωστά killstreaks, ενώ πολλές επιβραβεύσεις και αντικείμενα για ξεκλείδωμα περιμένουν όσους επενδύσουν στο εξαιρετικό multiplayer.

667501_20130218_screen008-thumb.jpgΈνα απο τα πιο ενδιαφέροντα modes, αν όχι το κορυφαίο, είναι το Hunter. Δέκα άτομα ξεκινούν ως Cell Operatives, και δύο ως Hunters, εξοπλισμένοι με μόνιμο Cloak και Predator Bow. Κάθε πράκτορας Cell που εξουδετερώνεται μετατρέπεται σε Hunter και το παιχνίδι τελειώνει όταν επέλθει το χρονικό όριο ή αποδεκατιστεί η ομάδα Cell. Σίγουρα από τις πιο δυνατές online εμπειρίες του Crysis 3, είναι ο εκκωφαντικός ήχος που ακούγεται όταν κάποιος αόρατος Hunter μας πλησιάζει απειλητικά. Τέλος, όσον αφορά το multiplayer, ελπίζουμε να διορθωθούν κάποια performance issues, που προκαλούν κολλήματα, lag, pop-ups και δίνουν γενικότερα την αίσθηση ότι είναι κάπως "βαρύ" σε σημεία, ειδικά σε κάποιον που μπορεί να προέρχεται απο τα παιδιά μάχης των CoD, Battlefield ή Halo.

{PAGE_BREAK}

H PC έκδοση (Σάκης Καρπάς)

Έχοντας κάνει αρκετά λάθη στο παρελθόν, όσον αφορά τη συμπεριφορά της απέναντι στους PC κατόχους (βλ. το προβληματικό, αρχικά, port του Crysis 2), η Crytek έσπευσε να αντιστρέψει το κλίμα με το τρίτο μέρος της σειράς Crysis, παραδίδοντας μία αξιοπρεπέστατη και πλήρης έκδοση για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό σημαίνει πως όσοι έχετε σκοπό να αγοράσετε το Crysis 3 στο PC, ετοιμαστείτε να "κλάψετε". Τα δάκρια, αφενός θα έρθουν από το απίστευτο οπτικό αποτέλεσμα και αφετέρου από το γεγονός ότι για να δείτε το Crysis 3 να τρέχει σε maximum settings, θα πρέπει να διαθέτετε ένα σύγχρονο -και ακριβό- gaming σύστημα.

Εμείς δοκιμάσαμε το Crysis 3 σε "high-end PC" και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η λεπτομέρεια και η γενικότερη ποιότητα των γραφικών, σε σημεία "σοκάρει". Από τα απίστευτης ποιότητας textures και τα πλούσια -σε πολύγωνα- περιβάλλοντα, μέχρι τα εξωφρενικά όμορφα particle effects και physics, η CryEngine 3 δείχνει για τα καλά τα "δόντια" της. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε  με τον πιο προηγμένο, τεχνολογικά, τίτλο όλων των εποχών και γιατί όχι, το πρώτο δείγμα της επόμενης γενιάς.

PC Gameplay (Max Settings)

"Παίζοντας" λιγάκι με τις ρυθμίσεις και κάνοντας έρευνες στο διαδίκτυο, διαπιστώσαμε πως σε γενικές γραμμές, το optimization στα PCs είναι ικανοποιητικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα "τρέξει" σχετικά καλά σε υπολογιστές διετίας ή ακόμη και τριετίας. Υπάρχουν όμως προβλήματα που ευτυχώς μπορούν να λυθούν και να σας χαρίσουν αρκετά frames παραπάνω, ώστε να μπορείτε να τρέξετε όσο το δυνατόν καλύτερα το Crysis 3 στο PC σας.

Crysis_3_PC_01-thumb.jpgΤο πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, όσοι είστε κάτοχοι κάρτας γραφικών της AMD, είναι να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε τους επίσημους beta drivers (13.2) για τη GPU σας -θα τους βρείτε εδώ. Αυτό θα βελτιώσει, τουλάχιστον, κατά 30-40% την απόδοση του τίτλου, ενώ θα ξεκλειδώσει πλήρως την υποστήριξη διάταξης Crossfire (για όσους διαθέτουν δύο κάρτες γραφικών σε ένα σύστημα). Παρόμοιοι drivers που βελτιώνουν την απόδοση του τίτλου υπάρχουν και για την πλατφόρμα της nVidia, ωστόσο η βελτίωση δεν είναι τόσο εντυπωσιακή, όσο στην περίπτωση των beta drivers της AMD. Σε κάθε περίπτωση, αν ανήκετε στο στρατόπεδο της nVidia, κατεβάστε και εγκαταστήστε τους beta drivers της εταιρίας πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι σας.

Ως γνωστόν, η τεχνική του anti-aliasing είναι εξαιρετικά δαπανηρή σε πόρους συστήματος, οπότε η πρώτη ρύθμιση που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που δεν είστε ικανοποιημένοι με το ρυθμό ανανέωσης των καρέ της οθόνης, είναι να μειώσετε -ή ακόμη και να απενεργοποιήσετε εντελώς- το anti-aliasing. Γενικότερα θεωρούμε πως κάρτες γραφικών που μπορούν "τρέξουν" το Crysis 3, σε high settings και ανάλυση άνω των 1280x720 pixels, δεν έχουν ουσιαστική ανάγκη ενός μεγάλου πολλαπλασιαστή στο anti-aliasing (πχ. x8).

Crysis_3_PC_04-thumb.jpgΔε θα μπορούσε να λείπει μία αναφορά στη δυνατότητα 3D απεικόνισης, η οποία είναι αποκλειστική μόνο στην PC έκδοση. Δυστυχώς, το 3D στο Crysis 3 είναι ξεκάθαρα εκεί, απλά για να υπάρχει και δεν προσφέρει τίποτα το ουσιώδες, παρά μόνο μία απλή και συνηθισμένη αίσθηση βάθους. Τέλος, η PC έκδοση υποστηρίζει άψογα -με την αντίστοιχη αλλαγή στο user interface- όλα τα σύγχρονα gamepads της αγοράς.

Συμπεράσματα

Το τρίτο κεφάλαιο της σειράς, έρχεται και στέκεται κάπου ανάμεσα στα Crysis και Crysis 2, στην προσπάθεια να συνδυάσει τα καλύτερα στοιχεία των δυο αυτών παιχνιδιών. Αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό FPS, που θα μπορούσε κάλλιστα να μπει μέσα στα καλύτερα των τελευταίων χρόνων. Από τη μία έχουμε κάποια παράπονα απο την έλλειψη πρωτοβουλιών, τη μικρή διάρκεια, το αδύναμο σενάριο και την αίσθηση ότι θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο, ενώ στον αντίποδα, έχουμε να κάνουμε με έναν από τους αρτιότερους τεχνικά τίτλους που έχουμε δει μέχρι σήμερα, αψεγάδιαστο χειρισμό, απολαυστικό, πολυποίκιλο gameplay και "δυνατό" multiplayer. Το σίγουρο είναι οτι πρόκειται για μια απο τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες του 2013, οπότε οι λάτρεις του genre, ρίξτε του οπωσδήποτε μια ματιά...

Χρήστος Λιάπης

Θετικά

 • Το...ανανεωμένο setting της Νέας Υόρκης
 • Άψογος τεχνικός τομέας και χειρισμός
 • Βελτιωμένο αφηγηματικό μέρος
 • Η απολαυστική Stealth προσέγγιση
 • Πληρέστατο multiplayer

Αρνητικά

 • Σύντομη διάρκεια στο single-player
 • Δεν εισάγει νέα στοιχεία στην σειρά
 • Οι δημιουργοί θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα
 • Αδύναμο και προβλέψιμο σενάριο

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (60 σχόλια)
 • headidhs headidhs 16 Μαΐου 2013  | 16:05

  Επειδή έχω παίξει το παιχνίδι μπορώ να πω και εγώ την άποψή μου:
  1ον/ Τα γαφικά είναι τρομερά.....άπαιχτα.....πιστεύω τα καλύτερα γραφικά σε game.
  2ον/ το gameplay είναι τέλιο...σίγουρα θα μπορούσαν να υπάρχουν νέες καινοτομίες αλλά einai fps και πάντα δεν μπορει να υπάρχουν καινοτομίες που υπαρχουν σε ένα assassin's creed. Και πιστεύω ότι και το hacking είναι μια ωραιά καινοτομία!
  3ον/ Όμορφη ιστορία , αλλά πάρα πολύ μικρη και προβλεπόμενη σε αρκετά σημεία , αλλά παραμαίνει αρκετά ωραία!

 • giorgos935 giorgos935 16 Μαρτίου 2013  | 06:10

  Μπουγατσα ειναι το παιχνιδι

 • Tomasz Tomasz 08 Μαρτίου 2013  | 23:05

  Αυτη την περιοδο παιζω original crysis. Και αισθανομαι ντροπη εκ μερους των dev/publisher για το crysis 3. Ελπιζω να αισθανθουν και αυτοι.
  .
  Το crysis προσεφερε πολλα πραγματα στο gaming και το crysis 2 ηταν ενα πολυ καλο παιχνιδι που εδινε νεα και σημαντικα πραγματα στην σειρα. Το 3 δεν προσφερει τιποτα. Αν θελετε να παιξετε multiplayer crysis παρτε διαφορετικα με τα ιδια λεφτα και λιγοτερα αγοραστε τα προηγουμενα 2 για 20+ ωρες γαματου single player παιχνιδιου.
  .
  Υ.Γ. προφανως το τοξο δεν ειναι σημαντικο νεο στοιχειο, αν και απολαυστικο δεν κανει τρελη διαφορα και κανει το παιχνιδι πολυ ευκολο. Ειχε αλλη γλυκα να ριχνεις με σιγαστηρα και να κρυβεσαι η να κανεις cloak καπακια για να μην σε καταλαβει ο κοσμος. Τουτο δω εισαι ολη την ωρα stealth και θεριζεις.

 • jamesmccloud jamesmccloud 08 Μαρτίου 2013  | 15:09

  Το παιχνιδι ειναι επος. Το λιωνω στο 360.

 • NikeFerrari NikeFerrari 07 Μαρτίου 2013  | 18:49

  Ωραίο review. Απόλαυσα τα δύο προηγούμενα και σύντομα θα παίξω και αυτό και για να δούμε αν και απο ποιό απο τα προηγούμενα είναι καλύτερο για μένα.

 • The_monster The_monster 07 Μαρτίου 2013  | 17:09

  Μάλλον θα το πάρω κάποια στιγμή μιας και μου άρεσε το 2.

 • dj_kalpas dj_kalpas 07 Μαρτίου 2013  | 14:34

  Οι κονσόλες έχουν μεν γεράσει, αλλά με τίποτα δεν λες ότι είναι ένα άσχημο παιχνίδι. Ήδη 7 χρόνια μετά συνεχίζω να λέω ου-ά-ου! Το έπαιξα μόλις χτες το παιχνίδι στο 360.

 • Donacgreece Donacgreece 07 Μαρτίου 2013  | 10:51

  Τα γραφικά του στο pc άψογα. Οι κονσόλες πλέον έχουν γεράσει παρα πολύ. Κάτι που στο crysis φαίνεται πάρα πολύ. Όπως επίσης και στο tomb raider.
  Σας παιχνίδι μου φάνηκε πάντως ποιο καλό και ποιον πλήρες από το δεύτερο...
  Τώρα για το βαθμό δεν θα διαφωνήσω αφού είναι η άποψη του συντάκτη και είναι σεβαστή. Απλά και εγώ νομίζω ότι η έκδοση για υπολογιστές έπρεπε να πάρει μισό βαθμό παραπάνω γιατί όντως είναι άλλο παιχνίδι οπτικά. Και για την βαθμολογία κάποιου τίτλου παίζουν όλα ρόλο. Και game play και graphics και ήχος και όλα...

 • emakas emakas 07 Μαρτίου 2013  | 02:34

  Το τελείωσα στο ps3 και δεν μου άρεσε καθόλου.Μόνο τα γραφικά άξιζαν όλα τα άλλα χάλια 4/10

 • Tomasz Tomasz 07 Μαρτίου 2013  | 01:40

  Το προβλημα με το C3 ειναι οτι δεν εχει κατι να προσφερει. Αν δεν εχεις παιξει Crysis μεχρι στιγμης παρε το 1 και το 2 στην ιδια τιμη θα σου προσφερουν πολυ περισσοτερα πραγματα.
  .
  Σε μια εποχη που τα παιχνιδια ειναι παρα πολλα και τα ειδη πολυ λιγα πρεπει περα απο το ονομα του καθε franchise να κοιταμε και το ποια sequel αξιζει και ποια οχι να παιξουμε. Και τι εχει να μας προσφερει το καθε παιχνιδια ξεχωριστα.

 • Dark_K1ng Dark_K1ng 07 Μαρτίου 2013  | 01:12

  θα παιχτει τον αλλο μηνα μαλλον οταν τελειωσω με την καμενη καρτα γραφικων(τι γκαντεμια) φυσικα με GTX660 Ti SLi γιατι ετσι!!! συνεχεια περιμενα περισσοτερα απο τα Crysis θα μπορουσαν να ειναι τα top παιχνιδια της γενιας αν ηταν οπως τα περιμενα.... αλλα η τεχνολογια τους ειναι κορυφη παντα οπως και το gameplay.

  επιπλεον τα γραφικα και τα mods που κυκλοφορουσαν τοσα χρονια ειναι απιστευτα. ετσι ειναι σιγουρα απο τα TOP games που εχω παιξει. περιμενω παρομοια πραγματα και στο 3

 • Tomasz Tomasz 07 Μαρτίου 2013  | 00:57

  Και γω πιστευω οτι το 2 ηταν το καλυτερο. Το 1 ηταν και αυτο καλο αλλα μου παραθυμιζε far cry

 • kairisg kairisg 07 Μαρτίου 2013  | 00:41

  Στο 360 το τερμάτισα , δεν με χάλασε η διάρκεια,με αυτο το σενάριο και τη ροή που είχε ίσως να κουραζε το παραπάνω. λίγο επαναλαμβανόμενο , αλλα το διασκέδασα μπορώ να πω . Ωραία τα γραφικα και στο 360 οχι οπως στο PC φυσικά αλλα καλα .παντως με κράτησε , ασχολήθηκα μαζί του αποκλειστικά και συνεχόμενες μέρες, κάτι που δεν κάνω συχνά.

 • Jarhead Jarhead 07 Μαρτίου 2013  | 00:34

  πηξαμε στα 3!

 • LeoleoP LeoleoP 07 Μαρτίου 2013  | 00:07

  Το 2 ηταν με διαφορα το καλυτερο της σειρας. Αυτο εχει πολλα προβληματα και ειναι και μικρο σε διαρκεια.

 • Tomasz Tomasz 06 Μαρτίου 2013  | 22:47

  Ψιλο ξενερα το game. Η ΕΑ εχει βαλθει να μπει στο guiness για τις πιο πολλες κατεστραμμενες σειρες παιχνιδιων; Τα παει καλα μεχρι στιγμης

 • Gamer-cy Gamer-cy 06 Μαρτίου 2013  | 22:29

  @ VasilisGR1982 Ωραίος, τουλάχιστον μέχρι την άφιξη του ps4 και νέου xbox για μένα κάποια games όχι όλα η αγορά τους στο pc είναι μονόδρομος, εντάξει αυτό με τα Trophies θα μπορούσες να νοικιάσεις την έκδοση στο ps3 ,για να μην το έπαιρνες δυο φορές, αλλά εντάξει δεν πειράζει Στείλε μου σε p.m να μου πεις τις δικές σου εντυπώσεις από τις δυο έκδοσης( στα γραφικά ) ( είδα και στο youtube κάποια videakia versus pc έκδοση με τον κονσολών)

 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 06 Μαρτίου 2013  | 22:19

  @Gamer-cy Ναι φιλε εχεις δικιο το διαβασα γρηγορα το σχολιο σου και νομιζα οτι θα αγορασεις την συγκεκριμενη καρτα για να το παιξεις... Σωστος με τετοια καρτα PC με κλειστα ματια... Απλα εγω το πηρα και στα 2 για να δω διαφορες και για τα Trophies του PS3 κολημα χεχεχεχε!!!!

 • madnjim madnjim 06 Μαρτίου 2013  | 22:13

  Το μόνο που με χαροποιεί σ'αυτό το παιχνίδι είναι ότι δεν το αγόρασα! 2 ευρώ νοίκιασμα ένα απόγευμα, για να βαρεθώ περισσότερο από όσο πίστευα ότι μπορώ ποτέ να βαρεθώ... Α!! Ξέχασα, έχει ωραία γραφικά..

 • imjp1982 imjp1982 06 Μαρτίου 2013  | 22:08

  Το τερματισα χθες...Το ειχα ξαναπει..Σαν το πρωτο δεν θα ειναι...Και οντως...Ειναι μετριο και λιγο καλυτερο απο το κακιστο για μενα 2...Τελικα μονο το 1ο Crysis αξιζε απο την σειρα....

 • Stormbringer Stormbringer 06 Μαρτίου 2013  | 22:08

  Το 2 το ευχαριστήθηκα αρκετά. Το 3 θα αγοραστεί αργότερα σε πιο ελκυστική τιμή. Ωραίο review!

 • Gamer-cy Gamer-cy 06 Μαρτίου 2013  | 22:03

  VasilisGR1982 Γιατί να το πάρω φίλε μου στο ps3 αφού η έκδοση του pc είναι φθηνότερη από αυτήν του ps3 και του 360 :) ,και εκτός αυτού είναι και καλύτερη στα γραφικά ( ειδικά με την κάρτα που έχω Gtx 680 αφού το αναφερω και στο προηγούμενο σχόλιο μου ) και φυσικά pc gaming, xbox 360, ps3, wii u, στην μεγαλη τηλεόραση παιζω.

 • Bigi Bigi 06 Μαρτίου 2013  | 21:59

  Αφού την έχει ήδη την 680 ρε συ, τι λεφτά να πετάξει;Ίσα ίσα που θα του βγει και πιο φθηνό στο pc. :P

 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 06 Μαρτίου 2013  | 21:50

  Gamer-cy Μην πετας τζαμπα χρηματα παρτο στο PS3 μια χαρα ειναι μην φουσκωνουνε τα μυαλα σου αδικα... Εξαλου μην ξεχνας οτι σε λιγο θα εχεις το PS4 και παιζει να βγει και εκει να δεις τις διαφορες οι οποιες δεν ειναι τοσο μεγαλες ωστε να σε χαλασουν και να σε κανουν να τρεχεις να βρεις PC τουμπανο...

 • Gamer-cy Gamer-cy 06 Μαρτίου 2013  | 21:37

  Μονο και μόνο για τα γραφικά θα το πάρω στο pc fULL setting όλα ( Gtx 680) . Αυτά τα δυο αρνητικά όμως με χαλάσαν σύντομη διάρκεια στο single-player και ότι δεν εισάγει νέα στοιχεία στην σειρά,

 • Bigi Bigi 06 Μαρτίου 2013  | 21:32

  Καλά αυτά που παραθέτεις δεν είναι απαραίτητα μειονεκτήματα του τίτλου.Προσωπικά προτιμούσα το παραδοσιακό fps στυλ του πρώτου παρά το μεταμοντέρνο του τρίτου με λίγο απ' όλα στη σούπα.Είναι θέμα και τι αρέσει στον καθένα.Σε κάθε περίπτωση το πρώτο της σειράς ήταν πιο καθαρόαιμης pc φιλοσοφίας παιχνίδι, κάτι που άλλαξε στην πορεία.Εμένα πχ δε με ενδιαφέρει να περιπλανιέμαι και να μαζεύω achievements στο νησί για να πω ότι θα παίξω 2 ώρες παραπάνω.Fps θέλω να παίξω.

 • vasilas432 vasilas432 06 Μαρτίου 2013  | 21:32

  Παιχνιδάρα! Θα πάρω GTX TITAN για πάρτη του...

 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 06 Μαρτίου 2013  | 21:27

  @assassin Επιτρεψε μου να διαφωνησω για αυτο που λες για το Crysis 1 γιατι ναι μεν ηταν ωραιο που περιπλανιωσουνα σε ενα μεγαλο χαρτι... Αλλα θα πω τα εξης: Τα καλα του Crysis 1 περα απο τα γραφικα που τα ξερουμε ολοι... Ξεκιναει εντυπωσιακα πανω στο αεροπλανο με ελευθερη πτωση και σε προειδεαζει για κατι φοβερο... Μεχρι την φαση που ξημερωνει ολα καλα... Αλλαααα 1ον περιφερεσαι σε ενα χαρτη χωρις να εχει πολυ ζωη δηλαδη αδειες ζουγκλες... τα σκηνικα Copy Paste οπου και να πας τα ιδια σπιτακια ιδια διακοσμηση ιδια ΟΛΑ το Cloak mode πολυ λιγο και δεν σου δινει περιθωρια να κανεις stealth τακτικη οι εχθροι θα σε αντιληφθουν για πλακα γιατι και stealth kill να κανεις καποιος θα σε δει... και σε καποια σημεια τα respawn των εχθρων δεν τελειωνουν ποτε...Πουθενα δεν εχει collectibles σε σημειο να σε κανει να ψαχνεις το νησι γιατι δεν υπαρχει τιποτα... Και το κορυφαιο ειναι ενα μεγαλο σημειο το οποιο μπορεις να το περασεις και να πας στην κυρια αποστολη και ολα καλα... Με λιγα λογια ενα τεραστιο νησι ανεκμεταλευτο... Εγω απο τα 3 προτιμω το 3 με διαφορα αν και θα το ηθελα πιο μεγαλο....

 • dandelion dandelion 06 Μαρτίου 2013  | 19:44

  Συμφωνω και με τους δυο συντακτες για το πληρες review.
  Εχω μια μικρη ενσταση ως προς την διαρκεια του παιχνιδιου.
  Δεν θεωρω οτι το campaign εχει μικρη διαρκεια.Πιστευω οτι ο τιτλος εχει κανονικη διαρκεια για FPS τιτλο.
  Κατα τα αλλα εχουμε και λεμε
  PC - Best looking game ever made.
  Ποικιλομορφο και εθιστικο gameplay, με εντονο stealth και intense combat.
  Απιστευτος σχεδιασμος επιπεδων και γραφικα που δεν περιγραφονται με λογια.
  9/10.

 • Xzibit Xzibit 06 Μαρτίου 2013  | 19:05

  Εγώ το έχω στο 360 και είμαι ευχαριστημένος με τον τεχνικό τομέα του.
  Θα μπορούσα να το πάρω στο PC γιατί καλύπτω τις προτεινόμενες απαιτήσεις αλλά όχι τις υψηλές.
  Και έτσι δεν ήθελα να το τρέχω σε medium settings και ας φαίνεται πιο ωραίο πάλι από τις κονσόλες.
  Επίσης το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι θα κυκλοφορήσει σίγουρα στην επόμενη γενιά και θα το ξαναπάρω εκεί για να το παίξω με καλύτερα γραφικά.
  @VasilisGR1982 +1000