Ταυτότητα

Tomb Raider

Tomb Raider

Edition: N/A Genre: Action, Adventure Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: Crystal Dynamics Ημ. Έκδοσης: 05/03/2013
PEGI: 18 Εκδότης: Square-Enix Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


A survivor is born


Ακόμα και αν είστε νέοι στον χώρο του gaming ή αν ζούσατε σε μια σπηλιά τα τελευταία 20 χρόνια, είναι μάλλον απίθανο να μην γνωρίζετε την εμβληματική φυσιογνωμία της Lara Croft. Η θηλυκή απάντηση στον Indiana Jones, η πρώτη ψηφιακή γυναίκα με φωτογράφιση στο Playboy, η χαρακτήρας που αγάπησαν δεκάδες εκατομμύρια παικτών σε όλο τον κόσμο και της χάρισαν μια περίοπτη θέση στο Hall of Games, στο βιβλίο Guinness και κυρίως στις καρδιές τους. Η περιπέτεια της Lara ξεκίνησε το 1996 μέσα από τον κόσμο του PC, του PS1 και του Saturn. Ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που προσέφεραν τρισδιάστατο κόσμο και κίνηση μέσα σε αυτόν και ήταν μάλλον το πρώτο που δεν δίστασε σε αυτό το 3D περιβάλλον να χρησιμοποιήσει σκληρές σκηνές αλλά και ιδιαίτερα σύνθετο και περίπλοκο gameplay.

Κάπου στο αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας – Ιστορία

To Tomb Raider "9" αποτελεί ένα reboot της σειράς, τόσο στο gameplay όσο και στο σενάριο. Μας μεταφέρει στα νεανικά χρόνια της Lara και συγκεκριμένα στην πρώτη της μεγάλη περιπέτεια, αυτήν που τη μετέτρεψε από μία απλή αρχαιολόγο στην πιο δυναμική και άγρια γυναίκα του gaming. Η Lara είναι 21 ετών και αποτελεί μέλος μιας αρχαιολογικής αποστολής για την ανακάλυψη του μυθικού Yamatai, του αρχαίου Ιαπωνικού βασιλείου της Sun Queen Himiko. Πλέοντας μέσα στο ιαπωνικό «τρίγωνο των Βερμούδων», το πλοίο τους χτυπιέται ξαφνικά από μια ισχυρή καταιγίδα, με αποτέλεσμα οι ναυαγοί να βρεθούν σε ένα μυστηριώδες νησί.

Tomb_Raider_image_01-thumb.jpgΤα πράγματα πολύ γρήγορα θα πάρουν μία άσχημη τροπή, καθώς η Lara, ενώ προσπαθεί να βρεθεί με τους συντρόφους της και να διασωθούν από το νησί, έρχεται αντιμέτωπη με μια μυστήρια φυλή ιθαγενών, που τους κυνηγάει σε κάθε της βήμα. Δίχως να δώσουμε περαιτέρω spoilers για την ιστορία, θα σας πούμε μονάχα πως η περιπέτεια αυτή θα σας οδηγήσει στα βάθη του νησιού, όπου θα ανακαλύψετε το μεγάλο μυστικό του βασιλείου του Yamatai και θα έρθετε αντιμέτωποι με τις μυστήριες δυνάμεις που κυβερνούν το νησί. Αν και δεν έχει τη αίγλη των παλαιότερων ιστοριών της σειράς, όπου κυνηγούσατε ένα θρυλικό αντικείμενο στις πέντε άκρες του πλανήτη, η συγκεκριμένη ιστορία κρίνεται ως ιδανική για το ρόλο της Lara ως "νεόβγαλτης αρχαιολόγου".

Και η εξαιρετική ροή, εξέλιξη και σκηνοθεσία της περιπέτειας δένουν απόλυτα με την εξέλιξη του χαρακτήρα της. Πρόκειται για μία προσωπική ιστορία που δείχνει βήμα προς βήμα τις αλλαγές που ζει η Lara. Από τον αρχικό τρόμο για το τι συμβαίνει γύρω της, στην σκληρή πράξη του πρώτου της σκοτωμένου ζώου, αλλά και τους πρώτους ανθρώπους που θα αναγκαστεί να σκοτώσει, ο χαρακτήρας της είναι εκπληκτικά πιστευτός στις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά του.

Tomb_Raider_image_02-thumb.jpgΑκόμα και όταν πλέον αρχίσετε να μπλέκεστε σε ολοένα μεγαλύτερες μάχες, η Lara μπορεί να δείχνει πως έχει αρχίσει να σκληραγωγείται, αλλά ακόμα και έτσι, δείχνει πόσο βαθιά την επηρεάζει όλο το σκηνικό. Από την ανάγκη να σκοτώσει για να επιβίωσει μέχρι την πρώτη της επαφή με ανεξήγητα φαινόμενα, ο χαρακτήρας της Lara εξελίσσεται συνεχώς μέχρι και το τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού. Εξίσου ενδιαφέροντες είναι και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες της περιπέτειας, οι οποίοι αν και αρχικά μπορεί να σας φανούν κοινότυποι, μέσω της εξέλιξης της ιστορίας αλλά και lore στοιχείων που ανακαλύπτετε, ξεκλειδώνουν νέες πτυχές και προσφέρουν ορισμένες ιδιαίτερα αξιομνημόνευτες στιγμές.

To νησί του εφιάλτη - Τεχνικός Τομέας

Θα το πούμε από την αρχή για να φύγει από τη μέση. Το Tomb Raider είναι ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον υπέροχα λεπτομερή σχεδιασμό των γραφικών, την καθαρότητα και τη σταθερή ποιότητά τους, αλλά και με τον σχεδόν εξωπραγματικό ρεαλισμό που προσφέρει. Έχει γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να δοθούν όλα με το μεγαλύτερο δυνατό ρεαλισμό και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό από την καλύτερη εφαρμογή κλίμακας που έχουμε δει σε παιχνίδι.

Tomb_Raider_image_03-thumb.jpgΤα κτίσματα πλέον δεν είναι δυσανάλογα μεγάλα, η κατασκευή τους είναι σωστά δομημένη αρχιτεκτονικά αλλά και λειτουργικά, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακός είναι ο σχεδιασμός όλου του νησιού, όπου όλα του τα περιβάλλοντα δείχνουν δομημένα σαν να βασίζονται σε αληθινές περιοχές. Η δε ατμόσφαιρα των περιοχών είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστική, καθώς οι εξαιρετικοί φωτισμοί, τα παιχνίδια των σκιών, η ομίχλη και οι διάφορες καιρικές συνθήκες και οι πιο αληθοφανείς φωτιές μέχρι σήμερα στο gaming συνθέτουν έναν κόσμο που περπατάτε με την καρδιά σας μόνιμα σφιγμένη, φοβισμένη και αγχωμένη.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το animation των χαρακτήρων, τόσο στις κινήσεις τους μέσα στο χώρο (πάει πλέον το στεγνό κατακόρυφο άλμα της παλιάς Lara) αλλά και στην εκφραστικότητα του προσώπου και του σώματός τους σε όλες τις κινηματογραφικές σκηνές. Μοναδικό μικρό παράπονο είναι πως στην έκδοση για κονσόλες τα μαλλιά της Lara δείχνουν κάπως "πλαστικά" απέναντι σε όλο το υπόλοιπο μοντέλο του χαρακτήρα.

Tomb_Raider_image_04-thumb.jpgΌσοι ενδιαφέρονται για την ποιότητα της PC έκδοσης του παιχνιδιού, μπορούν να κοιτάξουν το ειδικό ένθετό μας στην τέταρτη σελίδα του άρθρου. Όσον αφορά τώρα το ηχητικό τμήμα του τίτλου, η ποιότητά του βρίσκεται επίσης σε υψηλότατα επίπεδα. Η επιλογή του Jason Graves (Dead Space) ως μουσικοσυνθέτη κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς καταφέρνει να αποδώσει πλήρως την μοναξιά και το διάχυτο τρόμο που κρύβει το νησί. Τη δική του δουλειά πλαισιώνει ένα cast νέων αλλά ικανότατων voice actors, με τη διακεκριμένη ηθοποιό Camilla Luddington (Californication, True Blood) να δανείζει τη νεανική φωνή της στη Lara Croft με εξαιρετικά αποτελέσματα.

So what, if this isn’t a classic Tomb Raider? – Gameplay

Mία από τις μεγαλύτερες φοβίες του κοινού ήταν πως το νέο Tomb Raider θα γινόταν ένα απλό αντίγραφο της σειράς Uncharted και θα ξεχνούσε το παρελθόν της. Και για να είμαστε δίκαιοι, το παιχνίδι είναι φανερά επηρεασμένο από τα σύγχρονα trends και απέχει αρκετά από το gameplay των παλαιότερων τίτλων. Ευτυχώς, υπάρχει ένα τεράστιο «αλλά» κρυμμένο στο παιχνίδι και αυτό έχει να κάνει με το εξής τρίπτυχο. Πρώτον: όποια στοιχεία δανείζεται από σύγχρονους τίτλους, τα εξελίσσει ή τα βελτιώνει ακόμα παραπέρα. Δεύτερον: η ίδια η ιστορία και χρονική περίοδος του παιχνιδιού επιτρέπουν απλοποιήσεις για λόγους ρεαλισμού. Τρίτον: ο πυρήνας των Tomb Raider, που έχει να κάνει με την "αγία τριάδα" platforming-puzzles-gunplay, υπάρχει ακόμα εδώ, αλλαγμένος μεν ικανοποιητικότατος δε.

Για να μπούμε στα βαθιά, λοιπόν, το παιχνίδι εγκατέλειψε την παλιά action κάμερά του για μια σύγχρονη προοπτική τρίτου προσώπου πίσω από τον ώμο του χαρακτήρα. Αυτό μάλλον ήταν μια πολύ σωστή τακτική, καθώς κατάφερε επιτέλους να λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της σειράς: τον κακό χειρισμό της κάμερας. Πλέον, θα μπορείτε να δείτε με άνεση πού πάτε και πού πηδάτε, ελαχιστοποιώντας τους φθηνούς θανάτους λόγω της κακής θέσης της κάμερας.

Tomb_Raider_image_05-thumb.jpgΥιοθετώντας αυτή την κάμερα, όμως, ήταν επόμενο να αλλάξει και όλος ο μηχανισμός μάχης της σειράς. Εν αντιθέσει με το παρελθόν, όπου οι στόχοι κλείδωναν αυτόματα και η Lara χοροπηδούσε δεξιά αριστερά αδειάζοντας τα περίστροφα με μεγάλη ευκολία, εδώ πλέον θα πρέπει να στοχεύσετε προσεκτικά τον κάθε εχθρό για να τον πετύχετε, στοιχείο που ανεβάζει σημαντικά τη δυσκολία των μαχών για έναν Tomb Raider τίτλο. Δεχόμενοι δε πως μία νεαρή Lara δεν είναι δυνατόν να μπορεί να κατέχει 20 Ολυμπιακά μετάλλια γυμναστικής, πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε σημείο για κάλυψη, ενώ αν θα χρειαστεί να αποφύγετε έναν αντίπαλο από κοντά, ο μηχανισμός dodge προδίδει την απειρία της Lara καθώς προσπαθεί άτσαλα να ξεφύγει.

Στεκούμενοι λίγο στο σύστημα κάλυψης, κατά τη δική μας γνώμη, η Crystal Dynamics έδωσε το καλύτερο cover system που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Πλέον, ο χαρακτήρας δεν κλειδώνει επάνω σε ένα σημείο, αλλάζοντας cover points με το πάτημα ενός κουμπιού. Αντιθέτως, όταν η Lara πλησιάσει σε ένα σημείο που της προσφέρει κάποια κάλυψη, κρύβεται αυτόματα και ομαλότατα πίσω από αυτό, αφήνοντας στον παίκτη μια πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Tomb_Raider_image_06-thumb.jpgΌταν θα πρέπει εν τέλει να πολεμήσετε, στο πλευρό σας θα βρεθεί ένας απλός μα χρήσιμος εξοπλισμός για κάθε περίσταση. Τόξο, περίστροφο, αυτόματο και shotgun, αποτελούν τα βασικά όπλα του παιχνιδιού, όπλα τα οποία έχουν ξεχωριστές δυνάμεις και αδυναμίες, ενώ με την πρόοδό σας και την εύρεση salvage μπορείτε να τα αναβαθμίσετε έτσι ώστε να γίνουν δυνατότερα, ταχύτερα ή και να αποκτήσουν extra δυνατότητες. Το gunplay του τίτλου δουλεύει πολύ καλά, με πολύ δυναμική και συνεργατική αντίπαλη A.I., σωστό hit detection για headshots ή ακινητοποίηση ενός αντίπαλου και με λαμπρότερο όπλο όλων το τόξο, το οποίο δουλεύει εξαιρετικά.

Είναι φανερό πως το παιχνίδι έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη μάχη απ’ότι οι προηγούμενοι τίτλοι της σειράς (όχι πως και στα αμέσως προηγούμενα δεν είχατε πολλές μάχες) και μέχρι το πέρας της ιστορίας θα έχετε σκοτώσει περίπου 300 αντιπάλους. Αυτό ευτυχώς δεν σημαίνει πως εξαφανίστηκε το platforming από τον τίτλο. Όντας ένα action adventure με πρωταγωνίστρια μια αρχαιολόγο, το Tomb Raider περιέχει αρκετές και δυνατές δώσεις platforming. Θα αιωρηθείτε από σχοινιά (που αντί για grappling hook θα έχετε πλέον rope arrows), θα σκαρφαλώσετε σε βράχια, θα κρεμαστείτε από κτίρια, θα αποφύγετε δεκάδες κακοτοπιές και θα κατρακυλήσετε δεκάδες φορές.

Tomb_Raider_image_15-thumb.jpgΟι πιο μεγάλες διαφορές σε αυτό τον τομέα -σε σύγκριση με τα παλιά παιχνίδια- είναι τρεις. Καταρχάς, οι περιοχές εδώ είναι χωρισμένες σε μικρές, κλειστές -κινηματογραφικά στημένες- εμπειρίες και σε αρκετά μεγάλες και ανοιχτές όπου η εξερεύνηση λαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο. To θετικό είναι πως μπορείτε να μεταβείτε ξανά σε όποια περιοχή έχετε επισκεφθεί, είτε περπατώντας είτε με fast travel, στοιχείο που δίνει έναν δυναμικά συνεχόμενο και αρκετά ανοιχτό χάρτη. Δεύτερον, εδώ δυστυχώς δεν θα δείτε υποβρύχιες εξερευνήσεις και δεν θα αντιμετωπίσετε παρά ελάχιστες παγίδες.

Τρίτον, παλαιότερα ο θάνατος της Lara ήταν ιδιαίτερα πιθανός με κάθε άλμα, εδώ πλέον είναι πολύ πιο ξεκάθαρο το πού μπορείτε να πιαστείτε και να κρεμαστείτε, με ό,τι θετικό και αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Και είναι γεγονός πως αν ασχοληθείτε μόνο με την κεντρική ιστορία του τίτλου (15ώρες περίπου), το παιχνίδι θα σας φανεί αρκετά εύκολο, καθώς υπάρχει και ένας χάρτης αλλά και ένα instinct function, το οποίο απλοποιεί μάλλον υπερβολικά το παιχνίδι.

Tomb_Raider_image_07-thumb.jpgΠατώντας το κουμπί instinct, η Lara βλέπει να φωτίζονται όλα τα κοντινά αντικείμενα, εχθροί, grappling points αλλά και διαδραστικά σημεία γρίφων. Έτσι, βρίσκετε πάρα πολύ εύκολα τη λύση στο πού να πάτε και πώς να λύσετε κάποιον γρίφο, στοιχείο που μπορεί να βοηθάει τους casual παίκτες, αλλά θεωρούμε πως θα έπρεπε να απουσιάζει. Για πρώτη φορά η σειρά ξέχασε τους παράλογους γρίφους του να βρεις ένα μοχλό στη μια άκρη του χάρτη και ένα μοχλό στην άλλη και έβαλε μέσα στο παιχνίδι γρίφους που απαιτούν προσεκτική μελέτη του χώρου και των physics για να λυθούν.

Η λύση είναι πάντοτε απόλυτα λογική και εφικτή και το να μασάει η Crystal Dynamics την τροφή μας είναι μάλλον ανούσιο. Μπορείτε βέβαια να παίξετε δίχως αυτό, αλλά το γεγονός ότι είναι ένα κλικ κοντά σας, συχνά οδηγεί σε παραστρατήματα μόλις κολλήσετε λιγάκι.

Όντας ένα Tomb Raider, η Crystal Dynamics έδωσε μεγάλη σημασία στα collectibles του τίτλου, στοιχείο που πάντοτε σημάδευε τη σειρά για όσους λάτρευαν την εξερεύνηση. Και αυτή τη φορά η αμερικανική ομάδα πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό της, κάνοντας όλα τα extras του τίτλου να δένουν απόλυτα με την ιστορία και το lore του κόσμου. Έτσι, διάφορες μυστικοί τύμβοι κρύβουν μεγάλους θησαυρούς, χαμένα έγγραφα που θα βρίσκετε θα σας δίνουν πληροφορίες για την ιστορία του νησιού μέσα στους αιώνες, ενώ τα διάφορα αντικείμενα θα δένουν και αυτά με το lore, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ιστορία του Yamatai. Από την άλλη, τα challenges που περιέχει το παιχνίδι είναι απλώς ανούσια. Από το να βρεις 10 μανιτάρια μέχρι το να κάψεις 5 αφίσες, προσπαθούν να αποτελέσουν κίνητρο για περαιτέρω εξερεύνηση, αλλά δεν έχετε κανέναν λόγο να τα κάνετε.

Δεν προσφέρουν τίποτα στην ιστορία και το μόνο που θα κερδίσετε είναι μερικά experience points και όχι κάτι θεαματικό σε αριθμό. Τα experience points αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να ξεκλειδώσετε κάποιες νέες δυνατότητες για τη Lara -όπως μεγαλύτερη αντοχή, ταχύτερη αναρρίχηση, μεγαλύτερο damage κλπ. Το γεγονός, βέβαια, πως παίρνετε exp από κάθε τι που κάνετε (μάχες, κυνήγι, collectibles, εξερεύνηση, ιστορία) καθιστά το κίνητρο των challenges μάλλον πενιχρό για τον μέσο παίκτη.

Tomb_Raider_image_09-thumb.jpgΚάπου εδώ πρέπει να πούμε πως η εισαγωγή του παιχνιδιού, αν και καθ' όλα εντυπωσιακή και δυναμική, πάσχει από μια σημαντική έλλειψη ταυτότητας. Η Crystal Dynamics βιάστηκε λίγο να μας δείξει όλα τα τμήματα του gameplay που περιέχει το παιχνίδι, με αποτέλεσμα οι πρώτες δύο ώρες του παιχνιδιού να μπερδεύουν τον παίχτη και να μην μπορεί να καταλάβει το τι ακριβώς θα δει στο παιχνίδι. Ευτυχώς, η κατάσταση αργότερα ομαλοποιείται και η ροή βρίσκει έναν πολύ πιο σταθερό ρυθμό, αλλά θα θέλαμε μια πιο ομαλή εισαγωγή στο παιχνίδι αντί αυτού του πανικού πληροφοριών σε συμπυκνωμένη δόση.

Η δε μεταφορά του παίκτη από σημεία που ελέγχει τη δράση σε cinematics γίνεται τόσο ομαλά και αυτόματα, που σχεδόν ποτέ δεν θα καταλάβετε ότι αυτό που βλέπετε είναι cinematic. Τα QTEs, από την άλλη, παραμένουν σε όλο το παιχνίδι και έχουν την ίδια συχνότητα που είχαν στα Underworld και Legend (μέτρια).

Tomb_Raider_image_10-thumb.jpgΝαι υπάρχουν τα τυπικά σημεία όπου θα πρέπει να πατήσετε το ανάλογο κουμπι για να αντιμετωπίσετε ένα cinematic τμήμα μιας μάχης ή για να αποφύγετε ένα εμπόδιο, αλλά αυτά είναι σχετικά λίγα και δένουν καλά με την εκάστοτε σκηνή της ιστορίας. Αυτά που εκνευρίζουν είναι τα τυπικά «ωχ έσπασε η σκάλα/ βράχος/ δάπεδο και θα πρέπει γρήγορα να πατήσετε ένα κουμπί για να κρατηθείτε. Το είδαμε και μας κούρασε στο Uncharted και αν και πιο περιορισμένο εδώ, η συχνότητα και η τυπικότητα αυτού του μηχανισμού τον καθιστά ως κάτι άχρηστο για το παιχνίδι.

Ικανοποιητικό αλλά αχρείαστο - Multiplayer

Αν υπάρχει κάτι που ποτέ δεν περιμέναμε να δούμε σε ένα Tomb Raider, αυτό ήταν ένα multiplayer mode. Δυστυχώς, ορμώμενη από τις τάσεις της εποχής να υπάρχει multiplayer στοιχείο παντού, η Crystal Dynamics αποφάσισε να βάλει σε αυτό το Tomb Raider ένα multiplayer mode στα πρότυπα του Uncharted. Στηριγμένο ανάμεσα στη μάχη μεταξύ των survivors του ναυαγίου και των ντόπιων κατοίκων του νησιού, το παιχνίδι αφήνει να επιλέξεις τον χαρακτήρα σου και τα όπλα του και να πολεμήσεις για μία από τις δύο παρατάξεις.

Tomb_Raider_Multiplayer_ingame_img highres-thumb.jpgΓια την ώρα υπάρχουν 4 διαθέσιμα modes σε 5 χάρτες, τα παραδοσιακά free for all και team deathmatch, καθώς και δύο παραλλαγές του capture the flag και του area domination. Στο πρώτο οι survivors προσπαθούν να κλέψουν medkits από τη βάση των εχθρών και να τα μεταφέρουν στη δική τους, ενώ στο δεύτερο προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο ορισμένων radio towers για να καλέσουν σε βοήθεια. Με το Tomb Raider να μην είναι ένα τυπικό 3rd person shooter όμως, μόνο τα τελευταία δύο modes μπορούν να παιχθούν για αρκετή ώρα ευχάριστα, καθώς θα εκμεταλλευτείτε πολύ καλύτερα το gameplay του παιχνιδιού και θα ελιχθείτε πιο ομαλά μέσα στην πίστα.

Αντιγράφοντας δε την φόρμουλα που θέσπισε το Call of Duty Modern Warfare, ο παίκτης -ανάλογα με τις πράξεις του αλλά και το τι του συνέβη- κερδίζει experience points, ανεβαίνοντας levels και ξεκλειδώνοντας νέα character skins και εξοπλισμό. Το κλασσικό πρόβλημα που υπάρχει εδώ (και σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια) είναι πως το auto balance πριν από μία μάχη δεν τοποθετεί, για παράδειγμα, μόνο παίκτες από level 1-10, αλλά επιτρέπει την είσοδο και πολύ δυνατότερων αντιπάλων.

Tomb_Raider_image_11-thumb.jpgΈτσι, μπορεί η κάθε ομάδα να έχει 3 παίχτες 1-10 level και έναν 60 με αποτέλεσμα αυτοί οι χαρακτήρες να έχουν τόσο καλύτερο οπλισμό, που απλά θα θερίζουν ανεξέλεγκτα μέσα στην πίστα. Για να πούμε την αλήθεια, αν και έχει λίγους χάρτες, ο μηχανισμός gameplay του multiplayer δουλεύει σωστά. Ποτέ δεν δυσκολευτήκαμε να βρούμε παιχνίδι για να παίξουμε και αν εξαιρέσει κανείς την αρκετά χαμηλότερη ποιότητα των γραφικών, το multiplayer τρέχει δίχως κάποια σοβαρά προβλήματα και εκμεταλλεύεται πλήρως όλους τους μηχανισμούς του single player gameplay, προσθέτοντας και αρκετούς καινούργιους.

Αλλά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, τίποτα το φρέσκο, τίποτα το καινούργιο. Και το πιο σημαντικό, δεν είναι τίποτα το απαραίτητο. Το Tomb Raider έχει πολύ ικανοποιητική διάρκεια στο single player, διάρκεια που υπερδιπλασιάζεται αν ασχοληθείτε με το extra υλικό. Απλά δεν χρειαζόταν να σπαταληθεί χρόνος και χρήμα σε ένα απλό multiplayer mode, όσο και αν το επιτάσσουν τα trends της βιομηχανίας. Κάπου πρέπει επιτέλους να τραβιέται και μία γραμμή λογικής, αλλιώς θα περιμένουμε το επόμενο Monkey Island να έχει multiplayer insult fights έτσι όπως οδεύουμε...

Η PC έκδοση (Σάκης Καρπάς)

Η έκδοση του νέου Tomb Raider στο PC, αναμενόμενα, είναι τεχνικά πιο προηγμένη από τις αντίστοιχες των "γερασμένων" πλέον οικιακών συστημάτων. Πέρα από τα πλεονεκτήματα που δίνει από οπτικής άποψης μία υψηλότερη ανάλυση, ο τίτλος στην έκδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σαφέστατα πιο "χορταστικός" στο μάτι. Τα περιβάλλοντα είναι πιο πλούσια σε αντικείμενα, το draw distance αισθητά μεγαλύτερο, η λεπτομέρεια στις υφές εντυπωσιακή, το μοντέλο της Lara -και όλων σχεδόν των χαρακτήρων- αποτελείται από περισσότερα πολύγωνα, ενώ τα particle effects (φωτιά, καπνός, σκόνη κ.α.) απεικονίζονται πολύ πιο εντυπωσιακά.

Την ίδια ώρα, το Tomb Raider στο PC εγκαινιάζει και μία νέα τεχνολογία ονόματι "TressFX", η οποία χαρίζει στα μαλλιά της Lara μεγαλύτερο ρεαλισμό και φυσικότητα κατά την κίνηση. Αρχικά, το εφέ του TressFX δείχνει εντυπωσιακό, στην πορεία όμως θα υπάρχουν σημεία που θα γίνει εκνευριστικό, μιας και δίνεται η αίσθηση πως τα μαλλιά της ηρωίδας περισσότερο "αναβοσβήνουν/ τρεμοπαίζουν", παρά κινούνται ανέμελα με φυσικό τρόπο. Αν αναλογιστούμε δε, πως η συγκεκριμένη τεχνολογία καταναλώνει αρκετούς από τους πόρους συστήματος, τότε πολλοί θα είναι αυτοί που θα την απενεργοποιήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη, παρά το γεγονός ότι στο σύνολό της, σαν τεχνολογία, είναι εντυπωσιακή.

PC Gameplay - Ultimate Settings

Σε γενικές γραμμές, το optimization που έχει γίνει από την Crystal Dynamics για την έκδοση των PCs είναι πολύ καλό και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δε θα χρειαστείτε πανάκριβο και υπερσύγχρονο σύστημα για να "τρέξετε" αξιοπρεπώς το reboot της δημοφιλούς σειράς. Αν, λοιπόν, απενεργοποιήσετε την τεχνολογία TressFX και κρατήσετε το anti-aliasing σε χαμηλό πολλαπλασιαστή (το μέγιστο είναι 4xMSAA), θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο ομαλά θα "τρέξει" ο τίτλος στο σύστημά σας, ακόμη κι αν αυτό δεν ανήκει στην "ελίτ" των gaming PCs του σήμερα. Εννοείται πως όλα τα σύγχρονα gamepads, με την αντίστοιχη αλλαγή στο user interface, υποστηρίζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Τέλος, η έκδοση των υπολογιστών ενσωματώνει και στερεοσκοπικό 3D, που η αλήθεια είναι πως δεν έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο στον τίτλο -αν και θα μπορούσε.

Lara is back - Επίλογος

Tomb_Raider_image_08-thumb.jpgΗ ποιότητα του Tomb Raider και η σχεδόν καθολική αποδοχή του από κοινό και κριτικούς, καθιστούν την πιθανότητα ενός sequel ως κάτι απόλυτα βέβαιο στα δικά μας μάτια. Με το παιχνίδι να έχει ένα κρυμμένο hint για το τι θα δούμε στη συνέχεια, είναι βέβαιο πως τα παλικάρια και οι κοπέλες της Crystal Dynamics έχουν ήδη στο μυαλό τους την επόμενη περιπέτεια της Lara. Έχοντας πλέον αποκτήσει κάποιες από τις θρυλικές δυνατότητές της και αφήνοντας την αρχή της πίσω, ο επόμενος τίτλος έχει τα φόντα να είναι ακόμα καλύτερος. Να κρατήσει τις καλές βάσεις που έθεσε εδώ και να επαναφέρει λίγο περισσότερο platforming, puzzles και κινδύνους στο πακέτο.

Αν το καταφέρει, θα έχουμε μια πραγματικά νέα πνοή Αιόλου για τη σειρά. Για την ώρα, πάντως, το νέο ξεκίνημα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό και σηκώνει τη μπάρα ψηλά για όλα τα action adventures που θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

  • Μια υπέροχα προσωπική ιστορία για την πρώτη περιπέτεια της Lara Croft Συγκλονιστική ατμόσφαιρα Άριστος τεχνικός τομέας Στιβαρό gameplay σε platforming, gunplay και puzzle sovling Έξυπνα collectibles, δεμένα με το lore και την ιστορία Ως σύγχρονο action adventure παιχνίδι, στέκεται μάλλον στην κορυφή…

Αρνητικά

  • …αλλά όποιοι ήθελαν Tomb Raider παλαιού τύπου, θα το βρουν κάπως απλουστευμένο Η αρχή μπλέκει πάρα πολλά είδη gameplay και μπερδεύει τον παίκτη για το τι θα ακολουθήσει Ανούσια challenges και ενός συγκεκριμένου είδους QTEs

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...