Ταυτότητα

Tomb Raider

Tomb Raider

Edition: N/A Genre: Action, Adventure Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: Crystal Dynamics Ημ. Έκδοσης: 05/03/2013
PEGI: 18 Εκδότης: Square-Enix Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


A survivor is born


Ακόμα και αν είστε νέοι στον χώρο του gaming ή αν ζούσατε σε μια σπηλιά τα τελευταία 20 χρόνια, είναι μάλλον απίθανο να μην γνωρίζετε την εμβληματική φυσιογνωμία της Lara Croft. Η θηλυκή απάντηση στον Indiana Jones, η πρώτη ψηφιακή γυναίκα με φωτογράφιση στο Playboy, η χαρακτήρας που αγάπησαν δεκάδες εκατομμύρια παικτών σε όλο τον κόσμο και της χάρισαν μια περίοπτη θέση στο Hall of Games, στο βιβλίο Guinness και κυρίως στις καρδιές τους. Η περιπέτεια της Lara ξεκίνησε το 1996 μέσα από τον κόσμο του PC, του PS1 και του Saturn. Ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που προσέφεραν τρισδιάστατο κόσμο και κίνηση μέσα σε αυτόν και ήταν μάλλον το πρώτο που δεν δίστασε σε αυτό το 3D περιβάλλον να χρησιμοποιήσει σκληρές σκηνές αλλά και ιδιαίτερα σύνθετο και περίπλοκο gameplay.

Κάπου στο αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας – Ιστορία

To Tomb Raider "9" αποτελεί ένα reboot της σειράς, τόσο στο gameplay όσο και στο σενάριο. Μας μεταφέρει στα νεανικά χρόνια της Lara και συγκεκριμένα στην πρώτη της μεγάλη περιπέτεια, αυτήν που τη μετέτρεψε από μία απλή αρχαιολόγο στην πιο δυναμική και άγρια γυναίκα του gaming. Η Lara είναι 21 ετών και αποτελεί μέλος μιας αρχαιολογικής αποστολής για την ανακάλυψη του μυθικού Yamatai, του αρχαίου Ιαπωνικού βασιλείου της Sun Queen Himiko. Πλέοντας μέσα στο ιαπωνικό «τρίγωνο των Βερμούδων», το πλοίο τους χτυπιέται ξαφνικά από μια ισχυρή καταιγίδα, με αποτέλεσμα οι ναυαγοί να βρεθούν σε ένα μυστηριώδες νησί.

Tomb_Raider_image_01-thumb.jpgΤα πράγματα πολύ γρήγορα θα πάρουν μία άσχημη τροπή, καθώς η Lara, ενώ προσπαθεί να βρεθεί με τους συντρόφους της και να διασωθούν από το νησί, έρχεται αντιμέτωπη με μια μυστήρια φυλή ιθαγενών, που τους κυνηγάει σε κάθε της βήμα. Δίχως να δώσουμε περαιτέρω spoilers για την ιστορία, θα σας πούμε μονάχα πως η περιπέτεια αυτή θα σας οδηγήσει στα βάθη του νησιού, όπου θα ανακαλύψετε το μεγάλο μυστικό του βασιλείου του Yamatai και θα έρθετε αντιμέτωποι με τις μυστήριες δυνάμεις που κυβερνούν το νησί. Αν και δεν έχει τη αίγλη των παλαιότερων ιστοριών της σειράς, όπου κυνηγούσατε ένα θρυλικό αντικείμενο στις πέντε άκρες του πλανήτη, η συγκεκριμένη ιστορία κρίνεται ως ιδανική για το ρόλο της Lara ως "νεόβγαλτης αρχαιολόγου".

Και η εξαιρετική ροή, εξέλιξη και σκηνοθεσία της περιπέτειας δένουν απόλυτα με την εξέλιξη του χαρακτήρα της. Πρόκειται για μία προσωπική ιστορία που δείχνει βήμα προς βήμα τις αλλαγές που ζει η Lara. Από τον αρχικό τρόμο για το τι συμβαίνει γύρω της, στην σκληρή πράξη του πρώτου της σκοτωμένου ζώου, αλλά και τους πρώτους ανθρώπους που θα αναγκαστεί να σκοτώσει, ο χαρακτήρας της είναι εκπληκτικά πιστευτός στις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά του.

Tomb_Raider_image_02-thumb.jpgΑκόμα και όταν πλέον αρχίσετε να μπλέκεστε σε ολοένα μεγαλύτερες μάχες, η Lara μπορεί να δείχνει πως έχει αρχίσει να σκληραγωγείται, αλλά ακόμα και έτσι, δείχνει πόσο βαθιά την επηρεάζει όλο το σκηνικό. Από την ανάγκη να σκοτώσει για να επιβίωσει μέχρι την πρώτη της επαφή με ανεξήγητα φαινόμενα, ο χαρακτήρας της Lara εξελίσσεται συνεχώς μέχρι και το τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού. Εξίσου ενδιαφέροντες είναι και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες της περιπέτειας, οι οποίοι αν και αρχικά μπορεί να σας φανούν κοινότυποι, μέσω της εξέλιξης της ιστορίας αλλά και lore στοιχείων που ανακαλύπτετε, ξεκλειδώνουν νέες πτυχές και προσφέρουν ορισμένες ιδιαίτερα αξιομνημόνευτες στιγμές.

To νησί του εφιάλτη - Τεχνικός Τομέας

Θα το πούμε από την αρχή για να φύγει από τη μέση. Το Tomb Raider είναι ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον υπέροχα λεπτομερή σχεδιασμό των γραφικών, την καθαρότητα και τη σταθερή ποιότητά τους, αλλά και με τον σχεδόν εξωπραγματικό ρεαλισμό που προσφέρει. Έχει γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να δοθούν όλα με το μεγαλύτερο δυνατό ρεαλισμό και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό από την καλύτερη εφαρμογή κλίμακας που έχουμε δει σε παιχνίδι.

Tomb_Raider_image_03-thumb.jpgΤα κτίσματα πλέον δεν είναι δυσανάλογα μεγάλα, η κατασκευή τους είναι σωστά δομημένη αρχιτεκτονικά αλλά και λειτουργικά, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακός είναι ο σχεδιασμός όλου του νησιού, όπου όλα του τα περιβάλλοντα δείχνουν δομημένα σαν να βασίζονται σε αληθινές περιοχές. Η δε ατμόσφαιρα των περιοχών είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστική, καθώς οι εξαιρετικοί φωτισμοί, τα παιχνίδια των σκιών, η ομίχλη και οι διάφορες καιρικές συνθήκες και οι πιο αληθοφανείς φωτιές μέχρι σήμερα στο gaming συνθέτουν έναν κόσμο που περπατάτε με την καρδιά σας μόνιμα σφιγμένη, φοβισμένη και αγχωμένη.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το animation των χαρακτήρων, τόσο στις κινήσεις τους μέσα στο χώρο (πάει πλέον το στεγνό κατακόρυφο άλμα της παλιάς Lara) αλλά και στην εκφραστικότητα του προσώπου και του σώματός τους σε όλες τις κινηματογραφικές σκηνές. Μοναδικό μικρό παράπονο είναι πως στην έκδοση για κονσόλες τα μαλλιά της Lara δείχνουν κάπως "πλαστικά" απέναντι σε όλο το υπόλοιπο μοντέλο του χαρακτήρα.

Tomb_Raider_image_04-thumb.jpgΌσοι ενδιαφέρονται για την ποιότητα της PC έκδοσης του παιχνιδιού, μπορούν να κοιτάξουν το ειδικό ένθετό μας στην τέταρτη σελίδα του άρθρου. Όσον αφορά τώρα το ηχητικό τμήμα του τίτλου, η ποιότητά του βρίσκεται επίσης σε υψηλότατα επίπεδα. Η επιλογή του Jason Graves (Dead Space) ως μουσικοσυνθέτη κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς καταφέρνει να αποδώσει πλήρως την μοναξιά και το διάχυτο τρόμο που κρύβει το νησί. Τη δική του δουλειά πλαισιώνει ένα cast νέων αλλά ικανότατων voice actors, με τη διακεκριμένη ηθοποιό Camilla Luddington (Californication, True Blood) να δανείζει τη νεανική φωνή της στη Lara Croft με εξαιρετικά αποτελέσματα.

So what, if this isn’t a classic Tomb Raider? – Gameplay

Mία από τις μεγαλύτερες φοβίες του κοινού ήταν πως το νέο Tomb Raider θα γινόταν ένα απλό αντίγραφο της σειράς Uncharted και θα ξεχνούσε το παρελθόν της. Και για να είμαστε δίκαιοι, το παιχνίδι είναι φανερά επηρεασμένο από τα σύγχρονα trends και απέχει αρκετά από το gameplay των παλαιότερων τίτλων. Ευτυχώς, υπάρχει ένα τεράστιο «αλλά» κρυμμένο στο παιχνίδι και αυτό έχει να κάνει με το εξής τρίπτυχο. Πρώτον: όποια στοιχεία δανείζεται από σύγχρονους τίτλους, τα εξελίσσει ή τα βελτιώνει ακόμα παραπέρα. Δεύτερον: η ίδια η ιστορία και χρονική περίοδος του παιχνιδιού επιτρέπουν απλοποιήσεις για λόγους ρεαλισμού. Τρίτον: ο πυρήνας των Tomb Raider, που έχει να κάνει με την "αγία τριάδα" platforming-puzzles-gunplay, υπάρχει ακόμα εδώ, αλλαγμένος μεν ικανοποιητικότατος δε.

Για να μπούμε στα βαθιά, λοιπόν, το παιχνίδι εγκατέλειψε την παλιά action κάμερά του για μια σύγχρονη προοπτική τρίτου προσώπου πίσω από τον ώμο του χαρακτήρα. Αυτό μάλλον ήταν μια πολύ σωστή τακτική, καθώς κατάφερε επιτέλους να λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της σειράς: τον κακό χειρισμό της κάμερας. Πλέον, θα μπορείτε να δείτε με άνεση πού πάτε και πού πηδάτε, ελαχιστοποιώντας τους φθηνούς θανάτους λόγω της κακής θέσης της κάμερας.

Tomb_Raider_image_05-thumb.jpgΥιοθετώντας αυτή την κάμερα, όμως, ήταν επόμενο να αλλάξει και όλος ο μηχανισμός μάχης της σειράς. Εν αντιθέσει με το παρελθόν, όπου οι στόχοι κλείδωναν αυτόματα και η Lara χοροπηδούσε δεξιά αριστερά αδειάζοντας τα περίστροφα με μεγάλη ευκολία, εδώ πλέον θα πρέπει να στοχεύσετε προσεκτικά τον κάθε εχθρό για να τον πετύχετε, στοιχείο που ανεβάζει σημαντικά τη δυσκολία των μαχών για έναν Tomb Raider τίτλο. Δεχόμενοι δε πως μία νεαρή Lara δεν είναι δυνατόν να μπορεί να κατέχει 20 Ολυμπιακά μετάλλια γυμναστικής, πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε σημείο για κάλυψη, ενώ αν θα χρειαστεί να αποφύγετε έναν αντίπαλο από κοντά, ο μηχανισμός dodge προδίδει την απειρία της Lara καθώς προσπαθεί άτσαλα να ξεφύγει.

Στεκούμενοι λίγο στο σύστημα κάλυψης, κατά τη δική μας γνώμη, η Crystal Dynamics έδωσε το καλύτερο cover system που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Πλέον, ο χαρακτήρας δεν κλειδώνει επάνω σε ένα σημείο, αλλάζοντας cover points με το πάτημα ενός κουμπιού. Αντιθέτως, όταν η Lara πλησιάσει σε ένα σημείο που της προσφέρει κάποια κάλυψη, κρύβεται αυτόματα και ομαλότατα πίσω από αυτό, αφήνοντας στον παίκτη μια πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Tomb_Raider_image_06-thumb.jpgΌταν θα πρέπει εν τέλει να πολεμήσετε, στο πλευρό σας θα βρεθεί ένας απλός μα χρήσιμος εξοπλισμός για κάθε περίσταση. Τόξο, περίστροφο, αυτόματο και shotgun, αποτελούν τα βασικά όπλα του παιχνιδιού, όπλα τα οποία έχουν ξεχωριστές δυνάμεις και αδυναμίες, ενώ με την πρόοδό σας και την εύρεση salvage μπορείτε να τα αναβαθμίσετε έτσι ώστε να γίνουν δυνατότερα, ταχύτερα ή και να αποκτήσουν extra δυνατότητες. Το gunplay του τίτλου δουλεύει πολύ καλά, με πολύ δυναμική και συνεργατική αντίπαλη A.I., σωστό hit detection για headshots ή ακινητοποίηση ενός αντίπαλου και με λαμπρότερο όπλο όλων το τόξο, το οποίο δουλεύει εξαιρετικά.

Είναι φανερό πως το παιχνίδι έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη μάχη απ’ότι οι προηγούμενοι τίτλοι της σειράς (όχι πως και στα αμέσως προηγούμενα δεν είχατε πολλές μάχες) και μέχρι το πέρας της ιστορίας θα έχετε σκοτώσει περίπου 300 αντιπάλους. Αυτό ευτυχώς δεν σημαίνει πως εξαφανίστηκε το platforming από τον τίτλο. Όντας ένα action adventure με πρωταγωνίστρια μια αρχαιολόγο, το Tomb Raider περιέχει αρκετές και δυνατές δώσεις platforming. Θα αιωρηθείτε από σχοινιά (που αντί για grappling hook θα έχετε πλέον rope arrows), θα σκαρφαλώσετε σε βράχια, θα κρεμαστείτε από κτίρια, θα αποφύγετε δεκάδες κακοτοπιές και θα κατρακυλήσετε δεκάδες φορές.

Tomb_Raider_image_15-thumb.jpgΟι πιο μεγάλες διαφορές σε αυτό τον τομέα -σε σύγκριση με τα παλιά παιχνίδια- είναι τρεις. Καταρχάς, οι περιοχές εδώ είναι χωρισμένες σε μικρές, κλειστές -κινηματογραφικά στημένες- εμπειρίες και σε αρκετά μεγάλες και ανοιχτές όπου η εξερεύνηση λαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο. To θετικό είναι πως μπορείτε να μεταβείτε ξανά σε όποια περιοχή έχετε επισκεφθεί, είτε περπατώντας είτε με fast travel, στοιχείο που δίνει έναν δυναμικά συνεχόμενο και αρκετά ανοιχτό χάρτη. Δεύτερον, εδώ δυστυχώς δεν θα δείτε υποβρύχιες εξερευνήσεις και δεν θα αντιμετωπίσετε παρά ελάχιστες παγίδες.

Τρίτον, παλαιότερα ο θάνατος της Lara ήταν ιδιαίτερα πιθανός με κάθε άλμα, εδώ πλέον είναι πολύ πιο ξεκάθαρο το πού μπορείτε να πιαστείτε και να κρεμαστείτε, με ό,τι θετικό και αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Και είναι γεγονός πως αν ασχοληθείτε μόνο με την κεντρική ιστορία του τίτλου (15ώρες περίπου), το παιχνίδι θα σας φανεί αρκετά εύκολο, καθώς υπάρχει και ένας χάρτης αλλά και ένα instinct function, το οποίο απλοποιεί μάλλον υπερβολικά το παιχνίδι.

Tomb_Raider_image_07-thumb.jpgΠατώντας το κουμπί instinct, η Lara βλέπει να φωτίζονται όλα τα κοντινά αντικείμενα, εχθροί, grappling points αλλά και διαδραστικά σημεία γρίφων. Έτσι, βρίσκετε πάρα πολύ εύκολα τη λύση στο πού να πάτε και πώς να λύσετε κάποιον γρίφο, στοιχείο που μπορεί να βοηθάει τους casual παίκτες, αλλά θεωρούμε πως θα έπρεπε να απουσιάζει. Για πρώτη φορά η σειρά ξέχασε τους παράλογους γρίφους του να βρεις ένα μοχλό στη μια άκρη του χάρτη και ένα μοχλό στην άλλη και έβαλε μέσα στο παιχνίδι γρίφους που απαιτούν προσεκτική μελέτη του χώρου και των physics για να λυθούν.

Η λύση είναι πάντοτε απόλυτα λογική και εφικτή και το να μασάει η Crystal Dynamics την τροφή μας είναι μάλλον ανούσιο. Μπορείτε βέβαια να παίξετε δίχως αυτό, αλλά το γεγονός ότι είναι ένα κλικ κοντά σας, συχνά οδηγεί σε παραστρατήματα μόλις κολλήσετε λιγάκι.

Όντας ένα Tomb Raider, η Crystal Dynamics έδωσε μεγάλη σημασία στα collectibles του τίτλου, στοιχείο που πάντοτε σημάδευε τη σειρά για όσους λάτρευαν την εξερεύνηση. Και αυτή τη φορά η αμερικανική ομάδα πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό της, κάνοντας όλα τα extras του τίτλου να δένουν απόλυτα με την ιστορία και το lore του κόσμου. Έτσι, διάφορες μυστικοί τύμβοι κρύβουν μεγάλους θησαυρούς, χαμένα έγγραφα που θα βρίσκετε θα σας δίνουν πληροφορίες για την ιστορία του νησιού μέσα στους αιώνες, ενώ τα διάφορα αντικείμενα θα δένουν και αυτά με το lore, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ιστορία του Yamatai. Από την άλλη, τα challenges που περιέχει το παιχνίδι είναι απλώς ανούσια. Από το να βρεις 10 μανιτάρια μέχρι το να κάψεις 5 αφίσες, προσπαθούν να αποτελέσουν κίνητρο για περαιτέρω εξερεύνηση, αλλά δεν έχετε κανέναν λόγο να τα κάνετε.

Δεν προσφέρουν τίποτα στην ιστορία και το μόνο που θα κερδίσετε είναι μερικά experience points και όχι κάτι θεαματικό σε αριθμό. Τα experience points αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να ξεκλειδώσετε κάποιες νέες δυνατότητες για τη Lara -όπως μεγαλύτερη αντοχή, ταχύτερη αναρρίχηση, μεγαλύτερο damage κλπ. Το γεγονός, βέβαια, πως παίρνετε exp από κάθε τι που κάνετε (μάχες, κυνήγι, collectibles, εξερεύνηση, ιστορία) καθιστά το κίνητρο των challenges μάλλον πενιχρό για τον μέσο παίκτη.

Tomb_Raider_image_09-thumb.jpgΚάπου εδώ πρέπει να πούμε πως η εισαγωγή του παιχνιδιού, αν και καθ' όλα εντυπωσιακή και δυναμική, πάσχει από μια σημαντική έλλειψη ταυτότητας. Η Crystal Dynamics βιάστηκε λίγο να μας δείξει όλα τα τμήματα του gameplay που περιέχει το παιχνίδι, με αποτέλεσμα οι πρώτες δύο ώρες του παιχνιδιού να μπερδεύουν τον παίχτη και να μην μπορεί να καταλάβει το τι ακριβώς θα δει στο παιχνίδι. Ευτυχώς, η κατάσταση αργότερα ομαλοποιείται και η ροή βρίσκει έναν πολύ πιο σταθερό ρυθμό, αλλά θα θέλαμε μια πιο ομαλή εισαγωγή στο παιχνίδι αντί αυτού του πανικού πληροφοριών σε συμπυκνωμένη δόση.

Η δε μεταφορά του παίκτη από σημεία που ελέγχει τη δράση σε cinematics γίνεται τόσο ομαλά και αυτόματα, που σχεδόν ποτέ δεν θα καταλάβετε ότι αυτό που βλέπετε είναι cinematic. Τα QTEs, από την άλλη, παραμένουν σε όλο το παιχνίδι και έχουν την ίδια συχνότητα που είχαν στα Underworld και Legend (μέτρια).

Tomb_Raider_image_10-thumb.jpgΝαι υπάρχουν τα τυπικά σημεία όπου θα πρέπει να πατήσετε το ανάλογο κουμπι για να αντιμετωπίσετε ένα cinematic τμήμα μιας μάχης ή για να αποφύγετε ένα εμπόδιο, αλλά αυτά είναι σχετικά λίγα και δένουν καλά με την εκάστοτε σκηνή της ιστορίας. Αυτά που εκνευρίζουν είναι τα τυπικά «ωχ έσπασε η σκάλα/ βράχος/ δάπεδο και θα πρέπει γρήγορα να πατήσετε ένα κουμπί για να κρατηθείτε. Το είδαμε και μας κούρασε στο Uncharted και αν και πιο περιορισμένο εδώ, η συχνότητα και η τυπικότητα αυτού του μηχανισμού τον καθιστά ως κάτι άχρηστο για το παιχνίδι.

Ικανοποιητικό αλλά αχρείαστο - Multiplayer

Αν υπάρχει κάτι που ποτέ δεν περιμέναμε να δούμε σε ένα Tomb Raider, αυτό ήταν ένα multiplayer mode. Δυστυχώς, ορμώμενη από τις τάσεις της εποχής να υπάρχει multiplayer στοιχείο παντού, η Crystal Dynamics αποφάσισε να βάλει σε αυτό το Tomb Raider ένα multiplayer mode στα πρότυπα του Uncharted. Στηριγμένο ανάμεσα στη μάχη μεταξύ των survivors του ναυαγίου και των ντόπιων κατοίκων του νησιού, το παιχνίδι αφήνει να επιλέξεις τον χαρακτήρα σου και τα όπλα του και να πολεμήσεις για μία από τις δύο παρατάξεις.

Tomb_Raider_Multiplayer_ingame_img highres-thumb.jpgΓια την ώρα υπάρχουν 4 διαθέσιμα modes σε 5 χάρτες, τα παραδοσιακά free for all και team deathmatch, καθώς και δύο παραλλαγές του capture the flag και του area domination. Στο πρώτο οι survivors προσπαθούν να κλέψουν medkits από τη βάση των εχθρών και να τα μεταφέρουν στη δική τους, ενώ στο δεύτερο προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο ορισμένων radio towers για να καλέσουν σε βοήθεια. Με το Tomb Raider να μην είναι ένα τυπικό 3rd person shooter όμως, μόνο τα τελευταία δύο modes μπορούν να παιχθούν για αρκετή ώρα ευχάριστα, καθώς θα εκμεταλλευτείτε πολύ καλύτερα το gameplay του παιχνιδιού και θα ελιχθείτε πιο ομαλά μέσα στην πίστα.

Αντιγράφοντας δε την φόρμουλα που θέσπισε το Call of Duty Modern Warfare, ο παίκτης -ανάλογα με τις πράξεις του αλλά και το τι του συνέβη- κερδίζει experience points, ανεβαίνοντας levels και ξεκλειδώνοντας νέα character skins και εξοπλισμό. Το κλασσικό πρόβλημα που υπάρχει εδώ (και σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια) είναι πως το auto balance πριν από μία μάχη δεν τοποθετεί, για παράδειγμα, μόνο παίκτες από level 1-10, αλλά επιτρέπει την είσοδο και πολύ δυνατότερων αντιπάλων.

Tomb_Raider_image_11-thumb.jpgΈτσι, μπορεί η κάθε ομάδα να έχει 3 παίχτες 1-10 level και έναν 60 με αποτέλεσμα αυτοί οι χαρακτήρες να έχουν τόσο καλύτερο οπλισμό, που απλά θα θερίζουν ανεξέλεγκτα μέσα στην πίστα. Για να πούμε την αλήθεια, αν και έχει λίγους χάρτες, ο μηχανισμός gameplay του multiplayer δουλεύει σωστά. Ποτέ δεν δυσκολευτήκαμε να βρούμε παιχνίδι για να παίξουμε και αν εξαιρέσει κανείς την αρκετά χαμηλότερη ποιότητα των γραφικών, το multiplayer τρέχει δίχως κάποια σοβαρά προβλήματα και εκμεταλλεύεται πλήρως όλους τους μηχανισμούς του single player gameplay, προσθέτοντας και αρκετούς καινούργιους.

Αλλά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, τίποτα το φρέσκο, τίποτα το καινούργιο. Και το πιο σημαντικό, δεν είναι τίποτα το απαραίτητο. Το Tomb Raider έχει πολύ ικανοποιητική διάρκεια στο single player, διάρκεια που υπερδιπλασιάζεται αν ασχοληθείτε με το extra υλικό. Απλά δεν χρειαζόταν να σπαταληθεί χρόνος και χρήμα σε ένα απλό multiplayer mode, όσο και αν το επιτάσσουν τα trends της βιομηχανίας. Κάπου πρέπει επιτέλους να τραβιέται και μία γραμμή λογικής, αλλιώς θα περιμένουμε το επόμενο Monkey Island να έχει multiplayer insult fights έτσι όπως οδεύουμε...

Η PC έκδοση (Σάκης Καρπάς)

Η έκδοση του νέου Tomb Raider στο PC, αναμενόμενα, είναι τεχνικά πιο προηγμένη από τις αντίστοιχες των "γερασμένων" πλέον οικιακών συστημάτων. Πέρα από τα πλεονεκτήματα που δίνει από οπτικής άποψης μία υψηλότερη ανάλυση, ο τίτλος στην έκδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σαφέστατα πιο "χορταστικός" στο μάτι. Τα περιβάλλοντα είναι πιο πλούσια σε αντικείμενα, το draw distance αισθητά μεγαλύτερο, η λεπτομέρεια στις υφές εντυπωσιακή, το μοντέλο της Lara -και όλων σχεδόν των χαρακτήρων- αποτελείται από περισσότερα πολύγωνα, ενώ τα particle effects (φωτιά, καπνός, σκόνη κ.α.) απεικονίζονται πολύ πιο εντυπωσιακά.

Την ίδια ώρα, το Tomb Raider στο PC εγκαινιάζει και μία νέα τεχνολογία ονόματι "TressFX", η οποία χαρίζει στα μαλλιά της Lara μεγαλύτερο ρεαλισμό και φυσικότητα κατά την κίνηση. Αρχικά, το εφέ του TressFX δείχνει εντυπωσιακό, στην πορεία όμως θα υπάρχουν σημεία που θα γίνει εκνευριστικό, μιας και δίνεται η αίσθηση πως τα μαλλιά της ηρωίδας περισσότερο "αναβοσβήνουν/ τρεμοπαίζουν", παρά κινούνται ανέμελα με φυσικό τρόπο. Αν αναλογιστούμε δε, πως η συγκεκριμένη τεχνολογία καταναλώνει αρκετούς από τους πόρους συστήματος, τότε πολλοί θα είναι αυτοί που θα την απενεργοποιήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη, παρά το γεγονός ότι στο σύνολό της, σαν τεχνολογία, είναι εντυπωσιακή.

PC Gameplay - Ultimate Settings

Σε γενικές γραμμές, το optimization που έχει γίνει από την Crystal Dynamics για την έκδοση των PCs είναι πολύ καλό και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δε θα χρειαστείτε πανάκριβο και υπερσύγχρονο σύστημα για να "τρέξετε" αξιοπρεπώς το reboot της δημοφιλούς σειράς. Αν, λοιπόν, απενεργοποιήσετε την τεχνολογία TressFX και κρατήσετε το anti-aliasing σε χαμηλό πολλαπλασιαστή (το μέγιστο είναι 4xMSAA), θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο ομαλά θα "τρέξει" ο τίτλος στο σύστημά σας, ακόμη κι αν αυτό δεν ανήκει στην "ελίτ" των gaming PCs του σήμερα. Εννοείται πως όλα τα σύγχρονα gamepads, με την αντίστοιχη αλλαγή στο user interface, υποστηρίζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Τέλος, η έκδοση των υπολογιστών ενσωματώνει και στερεοσκοπικό 3D, που η αλήθεια είναι πως δεν έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο στον τίτλο -αν και θα μπορούσε.

Lara is back - Επίλογος

Tomb_Raider_image_08-thumb.jpgΗ ποιότητα του Tomb Raider και η σχεδόν καθολική αποδοχή του από κοινό και κριτικούς, καθιστούν την πιθανότητα ενός sequel ως κάτι απόλυτα βέβαιο στα δικά μας μάτια. Με το παιχνίδι να έχει ένα κρυμμένο hint για το τι θα δούμε στη συνέχεια, είναι βέβαιο πως τα παλικάρια και οι κοπέλες της Crystal Dynamics έχουν ήδη στο μυαλό τους την επόμενη περιπέτεια της Lara. Έχοντας πλέον αποκτήσει κάποιες από τις θρυλικές δυνατότητές της και αφήνοντας την αρχή της πίσω, ο επόμενος τίτλος έχει τα φόντα να είναι ακόμα καλύτερος. Να κρατήσει τις καλές βάσεις που έθεσε εδώ και να επαναφέρει λίγο περισσότερο platforming, puzzles και κινδύνους στο πακέτο.

Αν το καταφέρει, θα έχουμε μια πραγματικά νέα πνοή Αιόλου για τη σειρά. Για την ώρα, πάντως, το νέο ξεκίνημα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό και σηκώνει τη μπάρα ψηλά για όλα τα action adventures που θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Μια υπέροχα προσωπική ιστορία για την πρώτη περιπέτεια της Lara Croft Συγκλονιστική ατμόσφαιρα Άριστος τεχνικός τομέας Στιβαρό gameplay σε platforming, gunplay και puzzle sovling Έξυπνα collectibles, δεμένα με το lore και την ιστορία Ως σύγχρονο action adventure παιχνίδι, στέκεται μάλλον στην κορυφή…

Αρνητικά

 • …αλλά όποιοι ήθελαν Tomb Raider παλαιού τύπου, θα το βρουν κάπως απλουστευμένο Η αρχή μπλέκει πάρα πολλά είδη gameplay και μπερδεύει τον παίκτη για το τι θα ακολουθήσει Ανούσια challenges και ενός συγκεκριμένου είδους QTEs

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (175 σχόλια)
 • abazoli abazoli 07 Απριλίου 2013  | 01:51

  θα το πάρω σίγουρα αυτό το παιχνίδι
  είναι ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Topdim Topdim 02 Απριλίου 2013  | 12:37

  Το τερμάτισα χθες το βράδυ στο PC μου, με όλες τις ρυθμίσεις στο φουλ στο 1080p monitor μου.
  Απλά ΠΑΙΧΝΙΔΆΡΑ! Αυτό έχω να πω.

 • Spank Spank 24 Μαρτίου 2013  | 12:28

  Αν και τελικά ειχα τις επιφυλάξεις μου μιας και εχω να παίξω tomb raider απο τα παλιά , προσωπικά με εχει αφήσει άφωνο και απο ατμόσφαιρα και γραφικά και γενικά το ολο πακέτο , σε σημείο που δεν το παίζω πολύ γιατι δεν θέλω να τελιώσει

 • Mournblade Mournblade 22 Μαρτίου 2013  | 22:35

  Παλικάρια, οι γρίφοι που έχει ειναι της ίδιας δυναμικότητας με του Uncharted 3? Εκείνοι, αν και λίγοι , μου άρεσαν αρκετά. Κακά τα ψέματα όμως , το ιδανικό gameplay και των δύο παιχνιδιών πιστεύω ότι οφείλει να έχει ίσες δόσεις γρίφων και δράσης! Επίσης , για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και ας μην το έχω πάιξει ακόμα, το setting και το κεντρικό θέμα του 1ου αυτού τίτλου (επιβίωση) δικαιολογούν την έμφαση στη δράση εεεε?

 • rory rory 22 Μαρτίου 2013  | 16:35

  κορυφαιο,οπτικα πανεμορφο με εμφαση στη λεπτομερεια. κινηματογραφικη δραση και ευτυχως ελαχιστοι γριφοι σε αντιθεση με τα παλαιοτερα που ηταν βαρετα και κουραστικα με εξαιρεση το legend.θα αποτελεσει σημειο αναφορας και για τα
  επομενα τετοιου ειδους παιχνιδια.σιγουρη αγορα και με πολλες συνεχειες ευχομαι

 • JUPITER_79 JUPITER_79 18 Μαρτίου 2013  | 01:17

  εχω ξεκινησει την Λαρα ,και εχω να πω οτι ειναι τρελα!!!!!!!
  παιδια η δραση , και το animation scenes,οπως γραφικα,...9.5/10 .
  δεν ξερω τι αλλο ..ειναι απο τα καλυτερα που εχω παιξει στο ειδος του!!!....
  ανεπιφυλαχτα οσοι το σκεφτονται, να το αγορασουν....

 • spirosvii spirosvii 18 Μαρτίου 2013  | 00:40

  "Με το παιχνίδι να έχει ένα κρυμμένο hint για το τι θα δούμε στη συνέχεια, είναι βέβαιο πως τα παλικάρια και οι κοπέλες της Crystal Dynamics..."

  παλικάρια και παλικαροπούλες!!

 • tiganitos tiganitos 17 Μαρτίου 2013  | 10:27

  στο hard combat τελειωσε μεσα στο Σ/Κ .... κατα τα αλλα ειναι ομορφο...

 • epinephrineGR epinephrineGR 15 Μαρτίου 2013  | 12:54

  Εντάξει μετά την 1η επαφή με το game θετικές εντυπώσεις αλλά μάλλον δεν το συνεχίσω, ίσως όταν ξεπεράσω το γεγονός ότι δεν εξερευνείς τάφους.
  Παλιές καλές εποχές - http://www.youtube.com/watch?v=BZXI_0jXs_w

 • Tomasz Tomasz 13 Μαρτίου 2013  | 19:49

  Παιδια το να συγκρινουμε το max payne με το tomb raider ειναι λιγο ασεβεια προς τα δυο παιχνιδια. Και δεν καταλαβα γιατι καποιον να μη πειραζει που εχει πιστολιδι το TR? Δεν λεω να λεω οτι το παιχνιδι ειναι μαπα, που σιγουρα δεν ειναι, ομως αν διαμαρτυρεται καποιος δεν παει να πει οτι ειναι υποκριτης. Αν ημουν λατρης του παλιου στυλ και γω το ιδιο θα εκανα. Και ουτε χρειαζεται ολα τα παιχνιδια να ειναι τα ιδια. Επειδη στο MP3 γινεται σφαγη πρεπει σε ολα τα παιχνιδια να γινεται το ιδιο επειδη νομιμοπιησε την σφαγη το MP3? Τεεεεσπα.. Απλα να μαθετε να δεχεστε αποψεις.
  .
  Παντως μαλλον θα αγορασω τα anniversary και legend για την ιστορια (οχι το σεναριο για την εξελιξη του παιχνιδιου γενικοτερα) μιας και ειναι μια χαρα και σημερα. Ειχα παιξει παλαιοτερα τα 3 και 4 αλλα ηταν στριφνα και δυσκολα και ημουν πιτσιρικας

 • Kiriakos_k23 Kiriakos_k23 13 Μαρτίου 2013  | 19:47

  Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του @auron12 και θα ήθελα επίσης να το συμπληρώσω γιατί όντως κάποιοι το παίζουν σχετικοί με ότι τους συμφέρει. Στο Max Payne 3, o Max τα βάζει με όλο τον στρατό της Λατινικής Αμερικής, στα Assassin's Creed ο ήρωας σκαρφαλώνει τα κτίρια με τα χέρια του σαν τον Spiderman και κάνει βουτιά θανάτου από τα 100m σε κάρα με άχυρα(!), παιχνίδια καταπληκτικά που όμως όλα αυτά τα βρήκατε φυσιολογικά! Σας πείραξε η 20χρονη Lara, που τα βάζει απέναντι σε τόξα, σπαθιά, μολότωφ και μερικά όπλα. Σιγά τα λάχανα! Το παιχνίδι είναι καταπληκτικό, όπως και τα υπόλοιπα που προανάφερα (έχω κάποιες ενστάσεις για τον Max), αγοράστε το άφοβα στα 40€ (τα αξίζει τα λεφτά του) και ζήστε μια από τις τελευταίες καταπληκτικές Action-Adventure εμπειρίες που έχει να μας προσφέρει αυτή η γενιά των βιντεοπαιχνιδιών!

 • konstantinos77 konstantinos77 13 Μαρτίου 2013  | 19:23

  Πολύ σπάνια γράφω κάποιο σχόλιο για κάποιο game...
  Αλλά για την Lara ας πω και εγώ την γνώμη μου,ως gamer από την εποχή AMD CPC 6128... ;-)
  Πολύ καλό παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα, αλλά πολύ action και λίγο adventure...
  Και το χειρότερο όλων για εμένα, πολύ μικρό για Tomb Raider... Πολύ μικρό!!!
  Ένα 8 το πολύ από εμένα, και αυτό για την διάρκεια ναι...
  Έπρεπε να έχει τουλάχιστον την διπλάσια διάρκεια κατά την γνώμη μου πάντα...

 • savo savo 13 Μαρτίου 2013  | 15:53

  Μολις το παρελαβααα. Σχολαω και βουυυυυυρ!!

 • auron12 auron12 13 Μαρτίου 2013  | 02:56

  @ΠατέραςΕυφραίμ εσυ πρεπει να εφαγες τρελλη χυλοπιττα απο την lara δεν εξηγειται αλλιως.Διαβασε ξανα ολο αυτο που εγραψες, οχι σε παρακαλω διαβασε το και βγαλε καποιο νοημα.Αναφερεσαι σε πληθος παιχνιδιων, ασχετα μεταξυ τους, αχταρμας.Σε πολλα απο τα παιχνιδια που αυθαιρετα αναφερεις,οι ηρωες τους δεν γινονται απλα πολεμικες μηχανες απο το τιποτα, δεν ανεβαινουν απο τα τρισβαθα της κολασεως η απο τους 7 ουρανους,αλλα χαλανε το συμπαν ολο ετσι απλα και μετα το ξαναφτιαχνουν κιολας, και εσενα σε πειραξε ο χαρακτηρας της lara.Τι να σου πω φιλε μου απλα καπου σε χανω.
  Στην τελικη ,μην το αγορασεις εσυ που εισαι παικταρας (ουαου) ευτυχως υπαρχουν τοσοι μη παικταραδες εκει εξω που ΕΥΤΥΧΩΣ το αγορασαν (και εγω μεσα σε αυτους)
  Πρεπει καποια στιγμη να μαθουμε να σεβομαστε τις επιλογες του διπλανου μας και να λεμε με επιχειρηματα την γνωμη μας.Δηλαδη ελεος ,δεν ειναι οτι βρισκεις ασχημα σημεια στο παιχνιδι (που φυσικα και υπαρχουν) ειναι ολη αυτη η αντιπαθεια.Γιατι;;

 • telis 87 telis 87 12 Μαρτίου 2013  | 23:54

  εγω θα πω με την σειρα μου που ειμαι φαν τριων μεγαλων παιχνιδιων και που ειναι το ειδος παιχνιδιων που μου αρεσουν το tomb raider,uncharted και indiana jones το uncharted εκλεψε στοιχεια του tomb raider το tomb raider του uncharted αλλα το uncharted δεν ειναι tomb raider αλλα indiana jones τα στοιχεια ολα του uncharted ειναι καθαρα βασισμενα στη σειρα του indiana jones ειτε παιζοντας τα παιχνιδια τους ειτε βλεπωντας της ταινιες του αλλοστε το εχουν πει και οι ιδιοι.....και τα 3 παιχνιδια στες σειρες των παιχνιδιων ηταν υπεροχα και να συνεχισουν ετσι δεν υπαρχει καλυτερο και χειροτερο αναμεσα τους ειναι ολα τελια μεταξυ τους.....και ελπιζω καποια στιγμη να δουμε και ενα καινουριο jones ετσι για να γουσταρουμε περισσοτερο....

 • imjp1982 imjp1982 12 Μαρτίου 2013  | 21:07

  Εώς τώρα έχω κανει καλά σχόλια για το τρομερό αυτό παιχνίδι,αλλά τώρα να πω και τα αρνητικά...Πολλά προβλήματα στις εκδόσεις του PC δυστυχώς...Crash όταν παίζουν τα cutscenes,freezes,για εκείνους που δεν καταλαβαίνουν εννοώ πως ενώ παίζουν τα βίντεο στα ξαφνικά σε πετάει στην επιφάνεια εργασίας επειδή η εφαρμογή(το παιχνίδι δηλαδή)έκλεισε στα καλά καθουμενα,πτώσεις των frames....Πολλά προβλήματα που απ'οτι φένεται δεν κάνει δουλειά,ούτε το νέο update που βγήκε πρόσφατα..Ευτυχώς που υπαρχουν οι εκδόσεις στις κονσόλες...

 • denisplaydog denisplaydog 12 Μαρτίου 2013  | 15:43

  τα παλια δε μου αρεσαν αλλα αυτο ειναι απολαυστικό παιχνίδι, απο τα 400 videogames που εχω ειναι the best.. LARA CROFT ♥

 • zoralinkgr zoralinkgr 12 Μαρτίου 2013  | 12:12

  ωραιο παιχνιδι αλλα σαν tomb raider δεν μου αρεσει.Καμια αισθηση με τα παλια..

 • imjp1982 imjp1982 11 Μαρτίου 2013  | 21:02

  Επίσης ειναι τόσο απολαυστικό παιχνίδι,που κάποιος που το έχει τερματίσει,ανετα ξεκινάει 2ο playthrough...Τα τελευταια χρονια,αυτο και το Dark Souls ειναι ίσως τα μοναδικά παιχνίδια που μόλις τα τερμάτισα,ξεκίνησα αμεσως απο την αρχή ξανά για 2ο play through...Το 1ο playthrough,μου πήρε περίπου 12 ώρες χωρίς να ασχοληθώ με τα διάφορα collectibles...Αν τώρα κάποιος θέλει να εξερευνήσει κάθε γωνία του νησιού,τότε άνετα θα έχει ένα 20ωρο gameplay...Το μοναδικό ψευγαδι που του βρήκα,ειναι πως ειναι τόσο μα τόσο πορωτικο παιχνίδι,που σε κάνει να μη θέλεις να το αφήσεις ούτε για να πας τουαλέτα :-)

 • denisplaydog denisplaydog 11 Μαρτίου 2013  | 20:36

  εγω εκανα 15 ώρες να το τερματισω

 • Sky333 Sky333 11 Μαρτίου 2013  | 19:35

  Για τη διάρκεια μόνο να πω πως η κεντρική ιστορία είναι μάλλον η πιο μεγάλη της σειράς. γενικά ειναι μεγάλο παιχνιδι για τέτοιο είδος.

 • Kiriakos_k23 Kiriakos_k23 11 Μαρτίου 2013  | 19:09

  Πολύ γκρίνια διαβάζω και άνισες συγκρίσεις. Το παιχνίδι είναι φοβερό και στέκεται επάξια δίπλα στο Uncharted αν και εγώ δεν θέλω να το συγκρίνω μαζί του επειδή δεν θέλω να αδικήσω κανένα παιχνίδι από τα δύο, αν και είμαι uncharted fan. Όσοι άλλοι το συγκρίνετε με τα παλιά Tomb Raider...να με συμπαθάτε αλλά μάλλον ζείτε σε παράλληλο σύμπαν αν νομίζατε ότι η Lara θα ακολουθούσε την παλιά πεπατημένη. Όσοι γκρινιάζεται για την διάρκεια του παιχνιδιού, πάλι νομίζω ότι κάποιοι ζείτε σε παράλληλο σύμπαν, αφού κανένα παιχνίδι τέτοιου είδους δεν ξεπερνάει τις 14 βαριά 15 ώρες single player campaign που είναι ικανοποιητικές. Stop bitching οι περισσότεροι και απλά απολαύστε ένα πανέμορφο παιχνίδι με τα όποια ελαττώματά του (που έχει φυσικά). Happy gaming και...give Lara a chance!

 • cluber cluber 11 Μαρτίου 2013  | 11:14

  Αυτος ειναι ο λογος.. Δεν με ενοχλησε κατι αλλο.. Απο το uncharted 1 και 2 ημουν απολυτα ικανοποιημενος.. Και αυτος ηταν και ο λογος που αγορασα το 3.. Καλο ειναι να λεμε και τα αρνητικα του πραγματος.. Η νομιμοποιηση της αγορας ενος παιχνιδιου σε full price για να παιξεις 6 ωρες δεν ειναι κατι που θα πρεπει να δεχτουμε αγoγγυστα.. Η Naughty dog πιστευω πως πηγε εν γνωση της κοντρα στην φυση ενος action/adventure παιχνιδιου καταναλωντας πορους για να φτιαξει ενα Multiplayer.. Οι συγκεκριμενοι ποροι θα μπορουσαν να καταναλωθουν για να αυξησουν την single εμπειρια.. Δεν πιστευω πως θα ειχε κανεις προβλημα με την απουσια του deathmatch απο ενα παιχνιδι που ουτως η αλλως δεν "πουλαει" τον εαυτο του σαν shooter.. Ευτυχως στο tomb raider το Multiplayer ανατεθηκε απο την square-enix σε αλλη ομαδα αναπτυξης και η crystal dynamics απαλαχτηκε απο ενα τοσο περιτο φορτειο εργασιας..

 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 11 Μαρτίου 2013  | 11:02

  cluber Αν τα κλαις συγκεκριμενα για αυτο οκ δεν εχεις αδικο και εγω θα ηθελα να κραταει περισσοτερο αλλα δυστηχως σχεδον ολα καπου τοσο κρατανε αν τα παιξεις γρηγορα!!!

 • cluber cluber 11 Μαρτίου 2013  | 08:54

  VasilisGR1982 επειδη αναφερεσε σε δικο μου σχολιο ηθελα να σου απαντησω πως ναι, κλαιω τα 60 ευρω που εδωσα για να παιξω ενα γραμμικο παιχνιδι των 7 ωρων χωρις ιχνος εξερευνησης και με μηδενικη αξια επαναληψης, δηλαδη το uncharted 3.. Εκτος αυτου αν κανεις skip τα cutscenes το πραγματικο gameplay ειναι περιπου 5 ωρες..Δεν λεω οτι ηταν κακο παιχνιδι, ομως την εμπeιρια που σου προσφερει μπορεις να την ζησεις με μια διημερη ενοικιαση απο videoclub.. Θα επρεπε η naughty dog να βγαλει το αταιριαστο σε αυτο του ειδους παιχνιδιoυ multiplayer και να προσθεσει επιπελον ωρες στο single game.. Δεν νομιζω πως υπαρχει καποιος που αγοραζει ενα action/adventure για να παιξει team deathmatch..

 • Tomasz Tomasz 11 Μαρτίου 2013  | 03:16

  Τα παιχνιδια που λες ειναι ολα φοβερα αλλα ειναι ολα shooter :D

 • Kiriakos_k23 Kiriakos_k23 11 Μαρτίου 2013  | 02:55

  Το τερμάτισα πριν από λίγο το παιχνίδι με 82% και το μόνο που έχω να πω είναι...
  Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο!!! Επιτέλους η Lara όπως έπρεπε κανονικά να είναι! Είναι σίγουρα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει. Δεν θέλω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, εξάλλου το review του Αλέξανδρου είναι πληρέστατο. Είχα να νιώσω έτσι ενθουσιασμένος με ένα παιχνίδι από την σειρά Uncharted,Mass Effect και Gears of War! Όπως λέει και το σλόγκαν του παιχνιδιού...A survivor is born! Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο παιχνίδι της "New" Lara Croft!

 • Billkan Billkan 11 Μαρτίου 2013  | 02:03

  Παιχνιδάρα με όλη τη σημασία της λέξης άξιζε η αναμονή!!!

 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 10 Μαρτίου 2013  | 22:40

  ΔΙΑΒΑΣΑ>>>>> πιο πανω σχολια για το Uncharted οτι αντεγραψε το Tomb Raider... Ενας επισης σχολιασε οτι κλαιει τα χρηματα του για το Uncharted 3 δηλαδη ρε παιδια ειναι σαν να αγοραζω Ferrari και μετα να λεω τι σακαρακα ειναι αυτη γιατι η ζωνη μου τσαλακωσε το πουκαμισο.... Ξερω θα μου πει καποιος οτι γουστα ειναι αυτα εγω θα το πω κακογουστια ειναι αυτα... Τωρα οσο για το αν αντεγραψε το Uncharted το Tomb Raider θα πω... Οτι οταν βγηκε το πρωτο Uncharted η εταιρια μπορει να δανυστηκε στοιχεια απο το Tomb Raider πραγμα πολυ φυσικο γιατι προκειται για παρομειο τιτλο αλλα το πηγε πολυ παραπερα με καλητερο Gameplay Shooting Stealth στοιχεια ειδικα στο 2 Uncharted και το εκανε κινηματογραφικο στην ουσια εξεληξε κατι ειδη καλο... Αυτο δεν ειναι σωστο να το κατακρινουμε γιατι το εκανε... στην ουσια για μας που πληρωνουμε για να παιξουμε το εκανε...
  Τωρα γινεται το αναποδο αλλοι λενε οτι το νεο Tomb Raider αντιγραφει το Uncharted ΠΧ πιο κινηματογραφικο κτλ...
  Εγω θα πω οτι ο Ελληνας γιατι εμεις σαν λαος γρινιαζουμε χωρις λογο δεν ειμαστε ευχαριστημενοι με τιποτα και εχουμε το στομα μας γεματο και λεμε οτι θελουμε...
  ΞΕΚΟΛΗΣΤΕ πια με αυτη την καραμελα και απολαυστε το gaming oι εταιριες και να αντιγραφουνε κατι καλο δεν ειναι κακο αρκει το αποτελεσμα να ικανοποιει εμας... Γιατι αν μυλαγαμε ολοι για αντιγραφες τοτε ενας που θα εφτιαχνε πρωτος ενα ειδος θα ζηταγε απο τους αλλους πνευματικα δικαιωματα... Grow up before its too late....

 • Etern1ty Etern1ty 10 Μαρτίου 2013  | 19:16

  Γράψε στα ελληνικά όπως θές. Δε θα σου πεί κανείς τίποτα για την ορθογραφία. Μη σε απασχολεί.