Ταυτότητα

Real Racing 3

Real Racing 3

Edition: N/A Genre: Racing Διάθεση: App Store/ Google Play
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Firemonkeys Ημ. Έκδοσης: 28/02/2013
PEGI: 3 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: iOS


Freemium... οφθαλμόλουτρο

Η παρουσίαση του Real racing 3 θα αρχίσει με το πλέον προφανές χαρακτηριστικό του. Ναι, τα screenshots που συνοδεύουν το κείμενο είναι όλα in-game, με την Firemonkeys να θέτει πλέον τον πήχη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Βέβαια, ένα λαμπερός οπτικός τομέας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν racing τίτλο, αλλά για την ώρα, έχουμε να κάνουμε με μια πρόταση που διατίθεται μόνο για iOS και android συσκευές, οπότε καλώς ή κακώς, οι περιορισμοί είναι αρκετοί.

Με την έκδοση για το PC να έπεται –άγνωστο το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό- η ΕΑ αποκαλύπτει ακόμα έναν άσσο από το πλούσιο μανίκι της, ενώ με τα γνωστά της τεχνάσματα, θα παρασύρει αλλά δεν θα απαιτήσει από τους παίκτες να βάλουν το χέρι τους για ακόμα μια φορά στην τσέπη. Καταρχάς, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί πως το Real Racing 3 είναι μια free-to-play δημιουργία, που απευθύνεται στους κατόχους κινητών και tablet συσκευών. Το μέγεθός του φτάνει τα 2GB, ενώ παρέχει τη δυνατότητα προαιρετικής εγκατάστασης, με τα loading times πρακτικά να εξαλείφονται.

RR3_iPad_01.jpg

Από εκεί και έπειτα, ο τίτλος αρχίζει να δείχνει σιγά σιγά τα δόντια του, ξεδιπλώνοντας μπροστά στους παίκτες το πλούσιο υλικό με το οποίο είναι εφοδιασμένος. 12 κατασκευαστές αυτοκινήτων παρέχουν 46 αστραφτερά και, φυσικά, επίσημα αυτοκίνητα προς δοκιμή, τα οποία θα δείξουν την αξία ή τις ιδιαιτερότητές του σε 12, επίσης πραγματικές, διαδρομές. Η δομή του Real Racing ακολουθεί την πεπατημένη, με τη βελτίωση και αγοραπωλησία των αυτοκινήτων να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αν και τα πάντα είναι αναπάντεχα πρωτόγνωρα για τους κατόχους φορητών συσκευών.

Τέτοιο βάθος και τέτοια ποικιλία συνήθως συναντώνται σε προτάσεις για τις οικιακές κονσόλες, αν και η μεγαλύτερη έκπληξη ακόμα δεν έχει ειπωθεί. Το Real Racing 3 φλερτάρει επικίνδυνα με simulation καταστάσεις, αν και ευτυχώς η Firemonkeys έχει προνοήσει και για τους μη μυημένους στο είδος. Kαλώς ή κακώς, η ενασχόληση με έναν racing τίτλο σε tablet συσκευή αργά ή γρήγορα καταντάει μια κουραστική διαδικασία, οπότε η ομάδα ανάπτυξης θέλησε να ακολουθήσει μία μέση οδό. Οι βοήθειες στην οδήγηση είναι αμέτρητες, είτε αυτές αφορούν το φρενάρισμα, είτε την υποβοήθηση στο τιμόνι, αν και έτσι η απόλαυση κάπου χάνεται.

RR3_image-02.jpg

Γυρνώντας τα πάντα στο off, το Real Racing 3 εντυπωσιάζει, αλλά κρίνεται αναγκαίο να ειπωθεί πως στην προκειμένη περίπτωση απευθύνεται μόνο στους υπομονετικούς –και με τεράστιες αντοχές στα χέρια- παίκτες, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν ώρες απλά και μόνο για να πετύχουν το apex μιας στροφής. O απαιτητικός χαρακτήρας του τίτλου αποκαλύπτεται και από την επιθετική ΑΙ των αντιπάλων, με τα ύπουλα χτυπήματα να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και με μία λάθος κίνηση, ένας φαινομενικά κερδισμένος αγώνας, να καταλήγει σε εγκατάλειψη.

Γενικά, ο τίτλος της EA εντυπωσιάζει από τον όγκο των δεδομένων που προσφέρει, κάνοντάς μας να απορούμε για το τι θα δουν τα μάτια μας όταν κάποια στιγμή διατεθεί και για το PC. Πολύ κουβέντα έχει γίνει και για τις μικρο-συναλλαγές που κάνουν την εμφάνισή τους από το πρώτο λεπτό και η αλήθεια είναι πως τελικά έχει γίνει πολύ φασαρία για το τίποτα.

RR3_image-03.jpg

Ουσιαστικά, αυτές δεν επηρεάζουν τους αγώνες ή την επίδοση των παικτών, αλλά πρακτικά απευθύνονται στους ανυπόμονους χρήστες, που δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να εξερευνήσουν τον τίτλο σε βάθος. Μια έξοδος σε μια στροφή, θα επιφέρει βλάβες στο αυτοκίνητο του παίκτη και όταν θα μεταφερθεί στο γκαράζ, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Εδώ ο χρήστης καλείται είτε να δαπανήσει τα εικονικά χρήματα που έχει αποκτήσει ή, αν δεν έχει, να καταθέσει τον πραγματικό οβολό του. Δηλαδή, η ΕΑ, στην προκειμένη περίπτωση, δεν απαιτεί χρήματα από κανέναν, απλά παρέχει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει, να αποκτήσει την Bugatti Veyron για παράδειγμα από τον πρώτο κιόλας αγώνα. Άσχετα αν δεν θα μπορέσει να στρίψει επιτυχημένα στην πρώτη στροφή…

{PAGE_BREAK}


God Of WarΑναμενόμενα, το Real Racing 3 ακολουθεί το ρεύμα της εποχής, αξιοποιώντας με το δικό του τρόπο τις υπηρεσίες που παρέχουν τα κοινωνικά δίκτυα. Ο τίτλος συλλέγει συνεχώς δεδομένα τόσο από τον ίδιο τον χρήστη όσο και από τους φίλους του, ενημερώνει συνεχώς με στατιστικά για την πρόοδο όλων, ενώ και οι δικτυακές αναμετρήσεις κινούνται ιδιαιτέρως ομαλά. Το νούμερο των 21 παικτών ταυτόχρονα σε μια διαδρομή είναι κάτι που τις ημέρες της δοκιμής μας δεν επετεύχθη, αν και τα 16 άτομα που συνήθως συναντώνται είναι υπέρ-αρκετά.

Το Real Racing 3 ολοκληρώνεται από έναν εντυπωσιακότατο οπτικό τομέα, αν και για να μπορέσει να το απολαύσει κάποιος στο μέγιστο, θα χρειαστεί μία συσκευή τελευταίας γενιάς. Η δοκιμή μας έγινε στην τελευταία έκδοση της ταμπλέτας της Apple και όταν από περιέργεια ακολούθησαν ορισμένοι αγώνες σε παλιότερης τεχνολογίας συσκευές, η εικόνα άλλαξε δραματικά.

RR3_image-04.jpg

Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος της Firemonkeys θα αποτελεί από εδώ και στο εξής ένα μέτρο σύγκρισης, με εντυπωσιακά γραφικά, ομαλότατο frame rate και υψηλές ταχύτητες. Από την άλλη, ο ήχος μπορεί να χαρακτηριστεί ως, απλά, συμπαθητικός, αλλά για τα δεδομένα των συσκευών για τις οποίες προορίζεται, κάνει τη δουλειά του μια χαρά.

 

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μας γύρω από το Real Racing 3, η αλήθεια είναι πως βρεθήκαμε μπροστά σε μια αναπάντεχα ευχάριστη έκπληξη. Ο τίτλος κάνει πράξη όλα όσα έχει υποσχεθεί και, τηρουμένων των αναλογιών, εντυπωσιάζει σε όλους τους τομείς. Φυσικά, δεν τίθεται μέτρο σύγκρισης με ανάλογες οικιακές simulation προτάσεις, αλλά δίχως καμία δόση υπερβολής, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη, εντυπωσιακή και εθιστική εμπειρία που μπορεί να ζήσει κάποιος μέσω μιας τελευταίας γενιάς tablet συσκευής ή κινητού τηλεφώνου.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Γραφικά που... βγάζουν μάτια
 • Οι μικρο-συναλλαγές δεν είναι απαραίτητες
 • Μια ολοκληρωμένη –για τα δεδομένα tablet και κινητών- simulation εμπειρία

Αρνητικά

 • Η κατά περιόδους άδικη ΑΙ
 • Ο ήχος των κινητήρων θα μπορούσε να ήταν καλύτερος

Βαθμολογία

Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Συμμετεχουν

 • Ενα απο τα καλύτερα racing game ,δοκιμασμένο σε Nexus 7 και Note 2 και τρέχει απίστευτα ομαλά Download άφοβα...

 • 10 ! Άδικη ΑΙ συμφωνώ αφου κρατά σχεδόν πάντα την αγωνιστική γραμμή αλλά το θεωρώ σαν ένα πολύ μικρό ψεγάδι στην γενικότερη ποιότητα του τίτλου .. Και μιας και είναι ουσιαστικά δωρεάν ( έχω 20 ώρες ήδη χωρίς να δώσω ούτε και ένα ευρώ !) αξίζει 10άρι ! Να μην λείπει από κανένα smartphone !

 • Το Neo V δεν μπορει να το παιξει. ΟΥΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!! :cry:
  Θα την βγαλω με το Max Payne.

 • Και εγώ στο nexus 7 μπορώ να πω ότι είναι πάρα πολύ καλό και άκρως εθιστικό.

 • Αυτό που με ενόχλησε λίγο στο παιχνίδι είναι οι επισκευές... αν κάποιος δηλαδή θέλει να παίξει παραπάνω απο 3 αγώνες(λέμε τώρα) μέσα σε μία μέρα χωρίς να περιμένει καμιά ώρα ενδιάμεσα πρέπει να δώσει κάποια "κέρματα" που κερδίζει όταν ανεβαίνει επίπεδο, αλλά αυτά που κερδίζεις δεν είναι και τόσο πολλά οπότε κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσεις. Πέρα απο αυτό δεν έχω πρόβλημα καθώς μας δίνεται ένας εξαιρετικός τίτλος εντελώς δωρεάν και για όποιον έχει υπομονή ότι καλύτερο.

 • Παιχνιδάρα σε iPod 5gen τρέχει χωρίς lag και με loading times 3 sec περίπου

 • Το ανακαλυψα προχθες (galaxy s3), πολυ ωραιος τιτλος και μαλιστα δωρεαν!

 • Πολύ ωραίο review! Δεν γνώριζα το παιχνίδι πριν διαβάσω το review και θα το κατεβάσω στο Note 2. Να 'στε καλά παιδιά!

 • Πάρα πολύ όμορφα γραφικά δεν θέλω να φανταστώ σε λίγα χρόνια τι θα βλέπουμε!

 • Δείχνει φοβερό στο iPad 4gen και προπαντώς ήταν δωρεάν. Το καλύτερο μέχρι να βγει το 4. Αδιάφορα τα microtransactions.

 • Είναι πραγματικά πανέμορφο.Το έχω για ipad mini και το ευχαριστιέμαι στο full !

 • Το κατεβασα και εγώ προχθές στο ipad μου, εντυπωσιακά τα γραφικά του όντως ,το είδα και στο note 2 ενός παρέα μου, τα καλύτερα γραφικα που ειδα να πω την αλήθεια σε οθονη αφης

 • Το παιχνιδι βαθμολογηθηκε με 9 μονο βαση των γραφικων του ? Να καταλαβουμε δηλαδη

 • Το έχω για το iPad 2 και είναι κορυφή το παιχνίδι μου βγήκαν τα ματιά από αυτά που είδα στην αρχή!

 • Eμενα προσωπικα το Real Racing 2 στο ipad 4gen μου φαινεται καλυτερο οπτικα,μιας και στο Real Racing 3 πηγαν για μεγαλυτερη κλιμακα στις πιστες, οποτε χαλαει λιγο ειδικα στο fov, σε σχεση με το 2 παντα. Οσο αναφορα την ΑΙ παιζει να ειναι απο της χειροτερες που εχω δει σε racing τιτλο με διαφορα,χιλιες φορες την ΑΙ στο 2. Επισης η πολιτικη με τα microtransaction με ενοχλησε αφανταστα,μιας και αν θελω να παιξω 2 ωρες μαζεμενες δεν μπορω γιατι πρεπει να κανω repairs,που θα κανουν 1 ωρα να γινουν,και αν δεν θελω ετσι πρεπει να πληρωσω coins. 6 απο εμενα μιας εχει πολλα πραγματα που με εκνευριζουν που μπηκαν για να μαζεψει λεφτα η ΕΑ, μιας και χιλιες φορες προτημουσα να το εβγαζε 10ε και παλι θα το επερνα,οπως πηρα και τα αλλα 2.
  Αν καποιος θελει να παιζει 2-3 αγωνες τωρα και 2-3 αγωνες μετα απο καποιες ωρες ειναι καλο τιτλος, αλλα εγω αν θελω να παιζω 2-3 ωρες μαζεμενες δεν με αφηνει.

 • Το κατεβασα και εγω αλλα εχω ενα θεμα.Κολαει αρκετα στους αγωνες κυπελου εκει που οι αντιπαλοι ειναι περισσοτεροι.Εχω το lg optimus 4x hd και θεωρω πως δεν φταιει η συσκευη για αυτο.Κανενας με παρομοιο προβλημα ή καμοια λυση γιατι το game ειναι φοβερο πραγματικα

 • @mokilokd

  Είναι ότι καλύτερο μπορείς να βρείς σε racing sims σε smartphones/tablets .. Εξαιρετικό gameplay δεδομένου του ότι μιλάμε για touch controls ..
  Darthgiannis, όταν αγοράσεις 3-4 αυτοκίνητα μπορείς να παίζεις ουσιαστικά συνέχεια .. Όσο φτιάχνετε το ένα, παίζεις με το άλλο ..

 • @G13 Nick εχω και εγω πολλες ωρες(25 περιπου) και ξερω, αλλα και παλι θελω να μπορω να ασχοληθω με καποιο απο τα series με ενα αυτοκινητο και να μην αλλαζω κατηγοριες,εκτος βεβαια αμα περνω αμαξια για τις ιδιες κατηγοριες.
  @ntg116 το προβλημα που εχεις ειναι λογικα οτι δεν εχει γινει καλο optimize για να παιζει στην συσκευη σου το παιχνιδι,λογικο αν σκεφτει κανεις ποσα android υπαρχουν και πρεπει να γινει optimize για καθε μια απο της συσκευες. Αν ειναι αυτο απλα πρεπει να περιμενεις για βγει καποιο update,αν απο την αλλη δεν ειναι αυτο ισως αφηνεις πολλα προγραμματα να τρεχουν παραλληλα.

 • Εντυπωσιακό για κινητό/tablet. Στο Nexus 7 παίζει άψογα.
  Τα έχουμε ξαναδεί όλα αυτά σε playstation, pc κλπ - παρόλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια!

 • Στο iph5 το παιχνίδι ειναι σούπερ...πραγματικά πολυ καλο!!

Δείξε μου και άλλα...