Ταυτότητα

Gears of War: Judgment

Gears of War: Judgment

Edition: N/A Genre: Action, Third-person shooter Διάθεση: Microsoft Hellas
Αριθμός παικτών: 1-16 Ανάπτυξη: People Can Fly Ημ. Έκδοσης: 22/03/2013
PEGI: 18 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox 360


Η ώρα της... κρίσης

Gears of War, το franchise που γεννήθηκε το 2006 για λογαριασμό του Xbox 360. Κηδεμόνας αυτού του σπλάχνου είναι η Epic Games, που χάρη σε αυτό εξέλιξε το genre των shooters και κυρίως αυτών με προοπτική τρίτου προσώπου. Έφερε την επανάσταση στο gameplay, συστήνοντας το μοναδικό one-button σύστημα κάλυψης, το οποίο αργότερα ακολούθησαν τα περισσότερα παιχνίδια του είδους. Καθήλωσε εκατομμύρια κατόχους της κονσόλας της Microsoft στα σαλόνια τους, δημιουργώντας παράλληλα μια από τις πιο hardcore βάσεις οπαδών στη βιομηχανία, υπήρξε ένα από τα δυνατότερα χαρτιά στη first party φαρέτρα τίτλων του Xbox, ενώ έφτασε στο σημείο να δημιουργηθούν comics και νουβέλες βασισμένες στο lore της σειράς. Έτσι, λοιπόν, δυο χρόνια μετά το επικό κλείσιμο της τριλογίας του Marcus Fenix, καταφθάνει η επόμενη προσθήκη της σειράς, με τον τίτλο Gears of War: Judgment.

Πρόκειται για ένα prequel του Gears of War, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά όχι τη Delta Squad των Marcus Fenix και Dom Santiago, αλλά τη Kilo Squad με ηγέτη τον υπολοχαγό Damon Baird. Η ανάπτυξη του Judgment, όμως, δεν ανατέθηκε στην ίδια την Epic Games αλλά σε ένα από τα θυγατρικά της στούντιο, την πολωνικής καταγωγής People Can Fly, γνωστή –μεταξύ άλλων- για το έργο της στο Painkiller και το προ τριετίας Bulletstorm.

Η ιστορία – Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Gears-of-War_judgment-image-01-thumb.jpgΤο Judgment μας μεταφέρει λίγους μήνες μετά την Emergence Day, συγκεκριμένα στη μάχη του Halvo Bay και την αιφνίδια επίθεση της τερατόμορφης φυλής πλασμάτων ονόματι Locust στον πλανήτη Sera. Εμείς αναλαμβάνουμε το ρόλο της Kilo Squad, που απαρτίζεται από τον ηγέτη της, τον υπολοχαγό Damon Baird, τον Augustus “The Cole Train” Cole, τη Sofia Hendrick και το Garron Paduk, έναν πρώην στρατιώτη των UIR. Τα γεγονότα του παιχνιδιού εκτυλίσσονται γύρω από τη δίκη της Kilo Squad, η οποία βρίσκεται σύσσωμη στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εγκλήματα πολέμου, λιποταξία, δειλία, κλοπή άκρως απόρρητων όπλων και προδοσία.

Η αφήγηση είναι ένα από τα θετικά σημεία του τίτλου. Αποδίδεται με έξυπνο και πρωτοφανή τρόπο για τα στάνταρ της σειράς, καθώς κάθε κεφάλαιο είναι και μια κατάθεση των μελών της Kilo. Οι σκέψεις των στρατιωτών ταξιδεύουν στο παρελθόν, μέσω flashbacks, ξετυλίγοντας έτσι το κουβάρι της υπόθεσης. Εδώ η People Can Fly, πάντα με τις ευλογίες της Epic, επέλεξε τον εύκολο δρόμο, παραδίδοντας μια ιστορία που δίνει έμφαση όχι τόσο στο παρελθόν των πρωταγωνιστών αλλά περισσότερο στις αντίξοες συνθήκες και τη σκληρότητα που βίωσε η Kilo Squad μαχόμενη στα χαρακώματα του Halvo Bay.

Gears-of-War_judgment-image-02-thumb.jpgΟυσιαστικά, δηλαδή, μια πλοκή που θυμίζει χολιγουντιανή στρατιωτική “buddy movie”. Το αποτέλεσμα, εν τέλει, είναι αρκετά προβλέψιμο, περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ αποτυγχάνει να πληροφορήσει ενδελεχώς τους θιασώτες της σειράς για το τι συνέβη πριν τα γεγονότα του πρώτου Gears. Eν τέλει, το single player campaign του Judgment δε θα σας πάρει πάνω από 5:30- 6 ώρες για να το ολοκληρώσετε στο Normal επίπεδο.

Aftermath Campaign

Πρόκειται για το δεύτερο campaign του τίτλου και ξεκλειδώνεται όταν ο παίκτης ολοκληρώσει με επιτυχία 40 Declassify αποστολές –στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω. Τα κίνητρα για τη δημιουργία ενός δεύτερου campaign είναι αφενός η βράβευση των παικτών για όσους ίδρωσαν να κάνουν “Declassify” όλες αυτές τις αποστολές και αφετέρου να διηγηθεί μια ακόμη παράλληλη ιστορία, που συνάδει με το story ark του Gears of War 3. Εν ολίγοις, διηγείται το τι έγινε 24 ώρες πριν το τέλος του τρίτου Gears, όταν οι Baird και Cole χωρίστηκαν από τη Delta Squad για να φέρουν ενισχύσεις. Η διάρκεια του Aftermath εκτιμάται ακριβώς στις δυο ώρες – μιλάμε πάντα για το Normal επίπεδο δυσκολίας- και κλείνει όσες σεναριακές τρύπες υπήρξαν στο Gears of War 3, αλλά αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση μιας και δεν παρουσιάσει μεγάλο ενδιαφέρον.

“Trust your Guts” – Gameplay, modes και multiplayer

Gears-of-War_judgment-image-03-thumb.jpgΟι Πολωνοί, έχοντας αναλάβει με το βαρύ φορτίο να φέρουν εις πέρας ένα από τους μεγαλύτερους τίτλους του Xbox 360, θέλησαν να του φερθούν ευλαβικά, εξελίσσοντας με το δικό τους τρόπο τη συνταγή “Gears”. Και το καταφέρνουν θριαμβευτικά στον τομέα της μάχης. Οι λόγοι είναι δύο, αρχικά θα αναφερθούμε στο S3 ή, αλλιώς, "Smart Spawn System", που σκοπός του είναι να αλλάζει τη δομή της μάχης κάθε φορά που ο παίκτης πραγματοποιεί reload ή μεταβαίνει στο επόμενο δωμάτιο. Πραγματικά, η παρουσία του S3 καθιστά το Judgment ως τον εντονότερο από πλευράς δράσης τίτλο της σειράς με μπόλικες δόσεις «μπρουτάλ» σκηνικών.

Ακόμη εντονότερη είναι η arcade γεύση που αφήνει, αφού με κάθε kill ο παίκτης ανταμείβεται με πόντους, που προστίθενται στη βαθμολογία που λαμβάνει στο τέλος της κάθε «αρένας». Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αισθανθείτε άβολα, αφού το εν λόγω σύστημα σας αναγκάζει να δώσετε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσετε τη μάχη και θα σας αιφνιδιάσει με τις επιλογές που θα κάνει ανά τις πίστες.

{PAGE_BREAK}

Η αμφότερη νέα προσθήκη στη συνταγή του Gears είναι οι Declassified αποστολές. Οι 42 Declassified Missions βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλο το κυρίως campaign του Judgment και προσθέτουν ένα ακόμη επίπεδο δυσκολίας στην ήδη καταιγιστική δράση του παιχνιδιού. Για την ολοκλήρωσή τους απαιτούνται τρία αστέρια, τα οποία θα αποκτήσετε κάνοντας εντυπωσιακά kills ή μαζεύοντας ribbons. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι σε co-op επίπεδο οι Πολωνοί τα πηγαίνουν εξίσου περίφημα. Μια σημαντική αλλαγή στο control scheme είναι πως, πλέον, η αλλαγή των όπλων γίνεται με το κουμπί Υ και οι χειροβομβίδες εκτοξεύονται με το LB, ακολουθώντας έτσι τη μόδα των μοντέρνων shooters. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι θα το συνηθίσετε σχεδόν αμέσως. Προχωρώντας στο multiplayer κομμάτι, θα λέγαμε ότι σε σχέση με το Gears of War 3 εδώ έχουμε να κάνουμε με μικρότερη ποικιλία modes, μιας και απουσιάζουν τα Horde, Arcade και Beast modes.

Αντίθετα, συστηνόμαστε στα Survival και Overrun modes. Το πρώτο αποτελεί ένα μείγμα μεταξύ Horde και Overrun γιατί, κατά πρώτον, δανείζεται το στοιχείο της επιβίωσης από το Horde και κατά δεύτερον χρησιμοποιεί το class based σύστημα του Overrun. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι το Overrun αποτελεί κάτι εντελώς καινούργιο στη σειρά και συστήνει τους παίκτες σε ένα "Team Fortress" mode. Ο κάθε χαρακτήρας έχει τις δικές του ικανότητες και προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες στο πεδίο της μάχης.

Gears-of-War_judgment-image-04-thumb.jpgΤο κλειδί για να νικήσετε εδώ είναι η ομαδικότητα μεταξύ των παικτών και θα αποτελέσει το online mode που θα ξοδέψετε αρκετές ώρες με την παρέα σας στο Xbox Live party. Ακόμη ένα mode που κάνει ντεμπούτο είναι το Free For All, στο οποίο όλοι είναι εναντίον όλων, με φυσικό επακόλουθο την αφαίρεση του «Downed but not Out”. Τα υπόλοιπα modes είναι τα κλασσικά Team Deathmatch και το Domination, ένα objective-based mode.

Μια ακόμη πολωνικής φύσεως προσθήκη είναι τα PrizeBoxes, που ξεκλειδώνονται τόσο σε single όσο και σε online επίπεδο, αν ολοκληρώσετε ορισμένα in-game achievements και προσφέρουν skins όπλων, χαρακτήρων και XP. Γενικά, κατά την online εξόρμησή μας δε συναντήσαμε κάποιο φαινόμενο lag, ενώ παραδόξως -σε σχέση με το Gears 3- το matchmaking πραγματοποιούνταν αρκετά γρηγορότερα.

Οι τελευταίες σταγόνες ιπποδύναμης του Xbox 360 – Τεχνικός τομέας

Gears-of-War_judgment-image-05-thumb.jpgΣτον τεχνικό τομέα το Judgment προσφέρει γραφικά ισάξιας ποιότητας με το GoW 3, ενώ σε κάποια σημεία τα particle effects εκτοξεύονται σε εντυπωσιακά ύψη, με σημείο αναφοράς το τελικό boss. Λογικό είναι δυο χρόνια μετά η Unreal Engine 3 να έχει εξελιχτεί σε ανάλογο βαθμό και να έχουν εξαλειφθεί τα φαινόμενα tearing και aliasing, απεικονίζοντας ένα πιο ευκρινές οπτικό αποτέλεσμα. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι στον εικαστικό τομέα οι υφές -και γενικά όλα τα σκηνικά- έχουν μια πιο "πλαστική" υπόσταση, θυμίζοντας σε γραφικά το Bulletstorm, ενώ πρόκειται για τον πιο πολύχρωμο -και συνάμα πιο σκοτεινό, όσον αφορά τη χρωματική παλέτα- τίτλο του franchise.

Από την άλλη, ο ήχος παραμένει στα υψηλά επίπεδα που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς καμία αλλαγή. Το soundtrack, που για ακόμη μια φορά υπογράφει ο Steve Jablonsky, αντικαθιστά τον επικό και συγκινητικό τόνο της τριλογίας με σκληρά και βάρβαρα σε ύφος κομμάτια, που κινούνται σε industrial ρυθμούς.

 

«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια» - Επίλογος

Το Gears of War: Judgment είναι, λοιπόν, το prequel που χρειαζόταν η σειρά, η ανάπαυλα πριν το ξεκίνημα μιας αναπόφευκτης δεύτερης τριλογίας. Είναι ένα Gears φτιαγμένο από μια διαφορετική ομάδα, που έδωσε όλο της το «είναι» για να το αναπτύξει. Αφηγηματικά φέρνει έναν αέρα φρεσκάδας και "παικτικά" ικανοποιεί με τα ασφαλή ρίσκα που πήρε η People Can Fly, προσθέτοντας το Smart Spawn System και τα Declassified missions. Ταυτόχρονα, έχει τα κότσια να τεστάρει με τη δυσκολία του τα νεύρα των παικτών στις μάχες και να διαστείλει ευχάριστα τις κόρες των ματιών με τη συνολική ποιότητα των γραφικών. Δεν χωρά καμιά αμφιβολία, πως πρόκειται για μια third person shooter εμπειρία που δεν πρέπει να λείψει από κανέναν κάτοχο Xbox 360.

Κυριάκος Στεργιάδης

Θετικά

 • Το Smart Spawn System
 • Η καθηλωτική αίσθηση της μάχης
 • Οι Declassified αποστολές
 • Τα Overrun και Survival modes θα απασχολήσουν για αρκετές ώρες το Xbox Live party σας
 • Η co-op εμπειρία του Gears

Αρνητικά

 • Η ιστορία είναι αρκετά προβλεψιμη
 • Ως prequel δεν προσφέρει το κατάλληλο βάθος στην ιστορία
 • Σύντομο campaign
 • Το Aftermath campaign παρουσιάζει μικρό ενδιαφέρον

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Κατάφερε λοιπόν η microsoft να με κάνει να αγοράσω το Gears...σε πτώση τιμής. Ενας τίτλος που δε χρειαζότανε και πιστεύω ότι δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω στην τριλογία.
  Για μια χούφτα δολάρια παραπάνω λοιπόν η microsoft ξέρω ότι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να τσαλακώνει την εικόνα που έχτισε ένα παιχνίδι μέσα σε μια ολόκληρη γενιά.
  Μπράβο στον Κυριάκο για το κείμενο.

 • Ωραιο review Κουλη

 • γιατί βρε Fanakis? 8 πήρε, όχι 5. μια χαρά παιχνιδάκι είναι. όπως και το god of war ascention έτσι και αυτό, είναι τίτλοι μικρότερου βεληνεκούς οι οποίοι βγήκαν απλά για να υπάρχει ένα τελευταίο παιχνίδι της σειράς σε αυτή τη γενιά πριν ακολουθήσει η εκάστοτε νέα τριλογία στην επόμενη. προφανώς κανείς δεν περίμενε επίπεδο gow 3 και γιαυτό νομίζω πως αν το δει κανείς πιο ψύχραιμα θα το απολαύσει.

 • Και λες Αδερφε και λιγα , ολα τα γραναζια τα αγορασα σε συλλεκτικες , γιατι πραγματικα πρσφεραν κατι καινουργιο καθε φορα (φτιαγμενο απο λατρης των παιχνιδιων για λατρες ),και η ιστορια ηταν για την εποχη -σε συνδιασμο με το pop up gameplay , resi 4 style over the shoulder- μας εκαψε τα μυαλα . ατερμωνες μαχες απο το πρωτο παιχνιδι , ξενερωμα στο δευτερο και επιστροφη στο τριτο μερος , αλλα η ιστορια και το εκπληκτικο co -op campaign ,ηταν διαμαντακια που ανεβαζαν τους ποντους, του απαισια και κακης ποιοτητας πλαστικου του 360. Αγορα , ναι απο τα μεταχειρισμενα με 10 ευρω το πολυ και σε κανα χρονο που θα αποσυρονται οι κονσολες / τιτλοι για να κανουνε στην παντα να περασει το κανουργιο κουτι ...ευχαριστω ειδαμε , μαθαμε και δεν θα ξαναπαρουμε .Απογοητευμενος ειμαι γιατι πιστεψα και επενδισα συναισθηματικα σε μια ....βιομηχανια ...

 • ειλικρινά λυπούμε που παρά την αγάπη που έχω προς την σειρά θα αναφερθώ στα πιο κάτω..

  έχουν κατακρεουργιση την σειρά... δηλαδή κάτι νέο να έχει υποστεί downgrade παρά upgarde σε ότι προσφέρει η σειρά..

  1) 4 χάρτες μόνο στο multiplayer
  2) έχει χαθεί το tactical στοιχείο της σειράς αφαιρώντας το down, αρα ακυρώνετε το revive, execution και το να περνουμε αιχμάλωτο άλλον παίχτη.
  3) δεν μπορείς να κολλήσεις grenade στο τοίχο.
  4) το target system φενεται και όταν πυροβολείς στο hip / blind

  δεν καταλαβαίνω γιατί έχουν αφαίρεση όλα όσα χαρακτηρίζουν την σειρά GEARS και δεν βελτίωσαν την σειρά.. έχει χαθεί εντελώς το hadcore στοιχείο.. και κλίνω λέγοντας ότι το SURVIVAL δεν διαφέρει καθόλου από το OVERRUN.. απλά παίζεις εναντίων bots..

  ΝΟΜΙΖΩ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΙΝΗ ΜΑΣ..

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..
  ΟΣΑ ΛΕΩ ΤΑ ΛΕΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΡΩΣ ΤΟ GEARS ΚΑΙ ΛΥΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩ ΠΟΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ.

 • Ωραίο review!Το Σάββατο θα το λιώσω μαζί με έναν φίλο μου. :)

 • @Fanakis μάλλον παρέλειψες να διαβάσεις έστω τον επίλογο. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λες.

 • Ωραιο review Κυριακο... Εχω ακουσει πολυ καλα λογια για το judgement... Αλλα αυτο με το συντομο campaign με ξενερωνει πολυ

 • Αρκετά καλό παιχνίδι πανέμορφο οπτικά με πιο γρήγορη απο τα προηγούμενα και καθηλωτική όπως αναφέρθηκε αίσθηση μάχης,σε κάποιους αρέσουνε οι αλλαγές σε κάποιους οχι,είναι σαφώς αξιόλογο παιχνίδι,όμως σίγουρα οπως αναφέρθηκε δεν είναι το καινοτόμο, η το επόμενο "Μεγάλο" Gears

 • @Assassin πάντα υπάρχουν τα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας και το Judgment στο Insane είναι ασυγχώρητο, σε σημείο που θα έλεγα και παραπάνω από το πρώτο Gears.

 • Επισκέπτης - dandelion

  Το χειροτερο Gears που εχω παιξει .
  Οπτικα ειναι κατωτερο του 3.

 • Σαφέστατα το "μεταβατικό" Gears, πριν το τέσσερα της επόμενης γενιάς. Θα αγοραστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

 • Αγορά σε πτώση τιμής.Ακριβώς αυτά που περίμενα...

 • @ Κυριάκο δεν παρέλειψα να διαβάσω κανέναν επίλογο απλά στον επίλογο με μπέρδεψες λίγο.Το campain είναι μικρό και προβλέψιμο δεν έχει βάθος η ιστορία το aftermath παρουσιάζει μικρό ενδιαφέρων τα γραφικά είναι κατώτερα του 3 αλλά...το Judgment είναι το prequel που χρειαζόταν η σειρά??
  @ Sky333 το λες και μόνο σου φίλε μια χαρά παιχνιδάκι.Εμένα δε με είχαν μάθει τα GOW να είναι παιχνιδάκια αλλά παιχνιδάρες και το 8 είναι καλός βαθμός για Bulletstorm αλλά όχι για Gears και God of War.

 • Δεν λεω θα λιωσουμε παλι αλλα 5 ώρες διάρκεια campaign για full τιμη λίγο δυσκολο για αρχικη αγορα, δωσε πονο Κουλη

 • Ο οπτικος τομέας είναι μια σκάλα πάνω απ το gow3.καλη αφήγηση αποτυγχάνει λίγο στην τελική υλοποίηση του σεναρίου βέβαια...αγοραστικε από Public στα 49 ευρώ μετά από τραγικό λάθος που ειχαν κανει στην αναγραφωμενη τιμή...!!

 • +100000 Fanakis

 • Η απόλυτη απογοήτευση, δεν ξέρω πως αλλιώς να το χαρακτηρίσω.
  Το Gears έχασε την ταυτότητα του, το κατακρεούργησαν. Ακολουθεί μια συνοπτική λίστα με τα προβλήματα:
  1) Cog vs Cog
  2) 4 maps στο deathmatch
  3) Αφαιρέθηκαν τα Downs και κατ ' επέκταση τα executions στο deathmatch
  4) Inconsistent gnasher
  5) Grenade physics (Σαν πλαστική μπάλλα σε παραλία)
  6) 1 Starting weapon με αποτέλεσμα το 95% στο deathmatch να χρησιμοποιει Gnasher ( Δεν έχω θέμα με το gnasher απλά δεν καταλαβαίνω γιατι έκοψαν το δεύτερο όπλο )
  7) Κανένα tactical νοήμα πλέον στο deathmatch. Δεν σκέφτηκα και ουτε χρειάστηκε να πάω σε συγκεκριμένα σημεία του map για να αποκτήσω advantage.

  Έχει κι άλλα θέματα, αυτά ήταν τα ποιο βασικά. Λυπάμαι πάρα πολύ για το πως κατάντησαν το Gears. Αύριο το επιστρέφω μεταχειρισμένο και όσο το πάρουν. Κρίμα και το season pass που βιάστηκα να κατεβάσω πριν πάρω το παιχνίδι. Που να ήξερα ...

 • To παιχνιδι μου εδωσε την αισθηση οτι βγηκε μονο και μονο για να καλυψει ενα κενο, και να απασχολησει το κοινο με το multi του.Tο campaign (το χειροτερο της σειρας) απλα βρισκεται εκει, για να βρισκεται. Τα γραφικα μου φανηκαν λιγο καλυτερα απο του 3. Διαφωνω με τον Κουλη, τελειως αχρειαστη προσθηκη στη σειρα κατ' εμε.
  Επισης το Judgment (απ'οτι λεει το save) μου πηρε μολις 51 λεπτα στο normal coop, και οχι 2 ωρες.

  Το παιχνιδι δεν αξιζει για full price για το campaing, εκτος κι αν θελει καποιος να το παρει κυριως για το multi, το οποιο απο το λιγο που επαιξα (δεν με ενδιεφερε ποτε), ηταν εξαιρετικα διασκεδαστικο.

 • spgmr21 πολυ σωστος!

Δείξε μου και άλλα...