Ταυτότητα

Sniper: Ghost Warrior 2

Sniper: Ghost Warrior 2

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: Namco-Bandai Partners Greece
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: Gi Games Ημ. Έκδοσης: 15/03/2013
PEGI: 18 Εκδότης: CITY Interactive Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Μ' ένα σμπάρο δυο τριγώνια

Ένα είναι σίγουρο: Το Sniper: Ghost Warrior 2 κυκλοφορεί υπό τις καλύτερες προυποθέσεις. "Το σίκουελ του sniper παιχνιδιού με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών". Και πράγματι, μπορεί το πρώτο Sniper: Ghost Warrior να είχε κάποια σοβαρά λάθη -κυρίως λόγω χαμηλού budget-, αλλά μέσα από αυτά αναδυόταν μια γνήσια και απολαυστική "sniper" εμπειρία, η οποία μόνο τις καλύτερες υποσχέσεις μπορούσε να αφήσει για τη συνέχεια.

Δυστυχώς, το sequel, χωρίς να είναι ένα πολύ κακό παιχνίδι και παρά τις προσπάθειες των δημιουργών, δεν καταφέρνει να εκπληρώσει το όραμα του πρώτου παιχνιδιού, αφού είναι εμφανές πως κατά την ανάπτυξή του μάλλον κάτι πήγε πολύ στραβά. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι καταφέρνει η City Interactive με το νέο πόνημά της.

It's a snipers' life

sniper-ghost-warrior-2-image-01-thumb.jpgΤο Sniper: Ghost Warrior 2 μας βάζει στις μπότες του Cpt. Cole Anderson, μέλος της "ελίτ" ομάδας Ghost Warrior. Το σενάριο δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, καθώς βρισκόμαστε στο κυνήγι τρομοκρατών, οι οποίοι απειλούν τον κόσμο με βιολογικά όπλα -και όχι μόνο. Να σημειώσουμε ότι είμαστε Αμερικανοί και οι εχθροί είναι σταθερά οι κακοί Ρώσοι. Σοκ; Τόσο οι ερμηνείες όσο και η ποιότητα/ απόδοση της ιστορίας δεν ξεπερνούν το μέτριο, ενώ η προσπάθεια της εταιρίας να δώσει μια πινελιά κλιμάκωσης και ίντριγκας στο σενάριο κρίνεται μάλλον αποτυχημένη, καθώς ακόμα και οι δήθεν επικές σεναριακές ανατροπές φαντάζουν στο μυαλό του παίκτη ως φυσική εξέλιξη της ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια των τριών συνολικά κεφαλαίων, θα μεταφερθούμε στις ζούγκλες των Φιλιππινών, το "άχαρο" βομβαρδισμένο Σαράγεβο και, τέλος, στις ορεινές περιοχές του Θιβέτ. Το level design, αν και δίνει "πάτημα" για όμορφα περιβάλλοντα, παρουσιάζει έλλειψη ποικιλίας και δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, εκτός απο κάποιες ελάχιστες δημιουργικές αναλαμπές της City Interactive, η οποία, εν τέλει, δεν φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε σωστά τα settings που επέλεξε. Και πώς να απολαύσουν οι παίκτες τα περιβάλλοντα αυτά, όταν η ελευθερία -και το όποιο νόημα- εξερεύνησης είναι ανύπαρκτη, και κάποιες αποστολές μπορεί να διαρκούν 10 μόλις λεπτά, σε μια διάρκεια που συνολικά κυμαίνεται γύρω στις 6 ώρες;

My rifle is my best friend

sniper-ghost-warrior-2-image-02-thumb.jpgΌπως είναι φανερό από την ονομασία του παιχνιδιού, η θεματολογία και το gameplay περιορίζονται αποκλειστικά στη "δουλειά" του ελεύθερου σκοπευτή και, δυστυχώς, εδώ ακριβώς είναι που αποτυγχάνει. Στο πυρήνα του gameplay βρίσκεται το stealth, και η επιτυχία του βασίζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες, οι οποίοι καθορίζουν ολοκληρωτικά το αν η σφαίρα θα βρει τον ανυποψίαστο Ρώσο ή τον ανυποψίαστο... θάμνο πίσω του. Πρώτον, τα bullet physics σημαίνουν πως η σφαίρα με την απόσταση χάνει ύψος, άρα πρέπει να στοχεύουμε λίγο πιο ψηλά ανάλογα την απόσταση.

Ακόμη, πρέπει να παίρνουμε υπόψη την κατεύθυνση και τη δύναμη του αέρα, η οποία επηρεάζει αισθητά την τροχιά της σφαίρας. Τέλος, πρέπει να προσέχουμε τους παλμούς του πρωταγωνιστή. Πρέπει να αποφεύγονται κατά το δυνατόν κινήσεις που κουράζουν τον Cole, όπως τρέξιμο, άλματα, αλλά και αποτυχημένες βολές που απειλούν να ξεσκεπάσουν την κάλυψή του, αφού τον αγχώνουν και ανεβάζουν τους χτύπους της καρδιάς, προκαλώντας αστάθεια του όπλου.

sniper-ghost-warrior-2-image-03-thumb.jpgΓια να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια, πιέζοντας μέσα τον αναλογικό μοχλό, ο παίκτης κρατά την αναπνοή του και σταθεροποιεί το όπλο, έχοντας παράλληλα ένα σύντομο slow-motion εφέ, που κάνει τα kills πιο απολαυστικά. Στα δύο πρώτα επίπεδα δυσκολίας ο πρωταγωνιστής μπορεί να κάνει tag εχθρούς, ενώ αυτόματα μπορεί να υπολογίσει μόνος του το πού ακριβώς θα χτυπήσει η σφαίρα. Για όσους λοιπόν επιθυμούν την πιο "sniper" εμπειρία που μπορεί να προσφέρει το παιχνίδι, καλό είναι να επιλέξουν το τρίτο και τελευταίο επίπεδο δυσκολίας, αφού κάθε βολή περιέχει μεγάλες δόσεις ρίσκου και σχεδιασμού και προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση.

Μία από τις πιο απολαυστικές στιγμές του παιχνιδιού είναι όταν, αφού τραβήξουμε την σκανδάλη, παρακολουθούμε από το σκόπευτρο την τροχιά της σφαίρας μέχρι να "προσγειωθεί" στο κεφάλι των εχθρών ή όταν δύο εχθροί ευθυγραμμίζονται για να μας προσφέρουν την ευκαιρία για ένα απολαυστικό double kill. Το highlight είναι η bullet cam, η οποία σε συγκεκριμένες βολές ακολουθεί κοντινά τη σφαίρα απο τη στιγμή που "αποχωρίζεται" το όπλο, μέχρι τη στιγμή που χτυπάει τον αντίπαλο, και είναι απο μόνη της λόγος να δοκιμάσει κάποιος το παιχνίδι.

sniper-ghost-warrior-2-image-04-thumb.jpgΩστόσο, εμφανίζεται πιο σπάνια από όσο θα θέλαμε και έχουμε δει εξίσου (πρώτο Sniper) ή και πιο εντυπωσιακές εφαρμογές (Sniper Elite V2). Δυστυχώς, όμως, κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά, αφού το παιχνίδι πάσχει απο ενα τεράστιο πρόβλημα: την ανελέητη γραμμικότητα. Το Ghost Warrior 2 δεν επιτρέπει στον παίκτη σε κανένα σχεδόν σημείο να πατήσει στα πόδια του, να σηκώσει ανάστημα και να εξαπολύσει τον ελεύθερο σκοπευτή που κρύβει μέσα του.

{PAGE_BREAK}

Στο μεγαλύτερο ποσοστό του παιχνιδιού θα συνοδευόμαστε από εναν NPC spotter ή απο συμμάχους μέσω δορυφόρου, οι οποίοι θα μας λένε τί να κάνουμε, που και πώς να το κάνουμε και πότε να το κάνουμε. Η οποιαδήποτε απόλαυση απο την τακτική αθόρυβη εξόντωση των εχθρικών μονάδων εξαφανίζεται, αφού το παιχνίδι χάνει την ουσία του ελεύθερου σκοπευτή. Το sniping θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια... τέχνη, αφού κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ελευθερία προσεγγίσεων, όπως η παρακολούθηση του πεδίου, αναγνώριση εχθρών, εύρεση κατάλληλης στρατηγικής τοποθεσίας και σκέψη πριν απο κάθε βολή.

Αντιθέτως, περιοριζόμαστε στην αυστηρή ακολουθία εντολών, σε σημείο που αν εκτελέσουμε κάποιες εντολές με διαφορετική σειρά ή τρόπο, το παιχνίδι συνήθως κολλάει ή γίνεται άδικο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως δεν μπορούμε να σηκώσουμε διαφορετικά όπλα εκτός από sniper, για να μην ξεφύγουμε απο την "γραμμή" που το παιχνίδι επιθυμεί να ακολουθήσουμε. Δυστυχώς, σε κανένα σχεδόν σημείο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε απο αυτή την γραμμικότητα, η οποία "πνίγει" τον παίκτη, και μαζί οποιαδήποτε ελπίδα δημιουργικότητας από πλευράς του.

sniper-ghost-warrior-2-image-05-thumb.jpg Επιπλέον, κανένας απολύτως πειραματισμός δεν έχει γίνει εδώ, με αποτέλεσμα το πρώτο παιχνίδι να έχει περισσότερες "καινοτομίες", όπως τα throwing knives, το σχοινί κλπ. Την εμφάνισή της κάνει για μια ακόμη φορά η πολύ κακή A.I., η οποία είναι μάλλον επιτηδευμένα χαζή, έτσι ώστε να υποστηρίζεται ο όποιος ρεαλισμός του παιχνιδιού, με εχθρούς οι οποίοι κοιτάζουν τοίχους, δεν μπορούν να ακούσουν βασικούς ήχους του περιβάλλοντος και γενικότερα είναι scripted να περιμένουν την -επίσης scripted- κίνηση του παίκτη. Κάτι επίσης εκνευριστικό είναι τα απόμακρα chekpoints, που αναγκάζουν να ξαναπαίξουμε μεγάλα τμήματα του τίτλου.

Τέλος, την εμφάνισή του κάνει ενα multiplayer, το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει απλά... για να υπάρχει. Με μόλις ένα mode (Team Deathmatch) και δύο χάρτες αυτή τη στιγμή, είναι σίγουρο πως θα σας απασχολήσει για όχι περισσότερα απο τρία matches. Εξάλλου, την περισσότερη ώρα πρόκειται για ακίνητους παίκτες, οι οποίοι περιμένουν ολόκληρα λεπτά να δουν κίνηση ή πυροβολισμό, χωρίς να προσφέρεται κάτι παραπάνω.

Τεχνικός τομέας

Στον τεχνικό τομέα η CryEngine 3 σώζει την κατάσταση, αλλά και πάλι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αφού σε σημεία το οπτικό αποτέλεσμα είναι μέτριο, ειδικά όταν βλέπουμε χαμηλής ποιότητας textures, εφέ και διάφορα λάθη. Επίσης, πολύ συχνά θα συναντήσουμε διάφορα bugs και glitches, τα οποία σπάνε τον όποιο ρυθμό. Ο γράφων, για παράδειγμα, συνάντησε δυο φορές glitches, τα οποία τον ανάγκασαν να ξεκινήσει κάποιο επίπεδο από την αρχή και όχι απλά απο το προηγούμενο checkpoint. Τέλος, ο ηχητικός τομέας επίσης κινείται σε μέτρια επίπεδα. 

Συμπεράσματα

sniper-ghost-warrior-2-image-06-thumb.jpgΤο Sniper: Ghost Warrior 2 είναι ένα παιχνίδι που πνίγεται στις φιλοδοξίες του και εν τέλει προδίδει το ίδιο το όραμά του. Η City Interactive προσπάθησε να προσφέρει κάτι εντυπωσιακό, χάνοντας στην πορεία την ουσία ενος sniper παιχνιδιού. Ενώ σε σημεία το gameplay είναι απολαυστικό, το campaign είναι σύντομο και επαναλαμβανόμενο, με ένα σενάριο που θα ξεχαστεί πολύ εύκολα, και γενικότερα θα αφήσει τον παίκτη με την ιδέα ότι πρόκειται για ενα scripted... πράγμα. Σίγουρα η έλλειψη υψηλού budget δυσκόλεψε σοβαρά την ανάπτυξη και η σχετικά χαμηλή τιμή κυκλοφορίας είναι ενα ελαφρυντικό, αλλά ορισμένες σχεδιαστικές επιλογές, όπως κυρίως η ανυπόφορη γραμμικότητα, δεν αφήνουν την διασκέδαση να φτάσει στον παίκτη όπως πρέπει.

Το multiplayer είναι σχεδόν ανύπαρκτο, και έτσι το συνολικό πακέτο προσφέρει μια σύντομη και μάλλον "ρηχή" εμπειρία. Η αγορά του προτείνεται αποκλειστικά και μόνο στους πιο σκληροπυρηνικούς φίλους της εν λόγω θεματολογίας (κι αυτό λόγω μειωμένης αρχικής τιμής), ενώ για όλους τους υπολοίπους προτείνεται είτε η ενοικίαση, είτε να κοιτάξουν προς Sniper Elite V2 μεριά...

Χρήστος Λιάπης

Θετικά

 • Η εντυπωσιακή bullet cam
 • Απολαυστικά kills
 • Έχει τις στιγμές του...

Αρνητικά

 • ...σπάνια
 • Μικρή διάρκεια
 • Ανελέητη γραμμικότητα
 • Κακή A.I.
 • Απόμακρα και εκνευριστικά Checkpoints
 • Multiplayer χωρίς λόγο ύπαρξης

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (24 σχόλια)
 • Xzibit Xzibit 04 Απριλίου 2013  | 20:18

  Θα προτιμήσω και εγώ το Sniper Elite V2
  Και αυτή δεν είναι η Cry Engine 3 αλλά η Cry Engine 1 :D

 • Tomasz Tomasz 02 Απριλίου 2013  | 23:58

  Το πρωτο ηταν η μετριοτητα προσωποποιημενη, αν αυτο ειναι χειροτερο σκεψου ποσο χαλια θα ειναι.

 • iBladeGR iBladeGR 02 Απριλίου 2013  | 22:59

  κατα την γνωμη μου το game με μια λεξη : TRAGICCCCCCCCC

 • LeoleoP LeoleoP 02 Απριλίου 2013  | 03:03

  Κατα τη γνωμη μου το πρωτο ειχε πιο ενδιαφερον. Αλλα ειναι και τα δυο προβληματικα παιχνιδια χωρις σοβαρες ιδεες. Ειδικα το συγκεκριμενο ειναι βαρετο μεχρι αηδιας.

 • PKRA PKRA 02 Απριλίου 2013  | 01:30

  Χωρίς να έχω δοκιμάσει το συγκεκριμένο και με μόνη εμπειρία από την προηγούμενη δεν περίμενα κάτι καλύτερο.

 • Tomasz Tomasz 02 Απριλίου 2013  | 00:33

  Dead end 360 το sniper V2 εχει τα θεματακια του αλλα εχει μερακι και ψυχη. Αυτο εδω ειναι αρπαχτη και μυριζει απο μιλια

 • kapsimo810 kapsimo810 02 Απριλίου 2013  | 00:01

  cryengine 3 τους μαρανε...

 • kairisg kairisg 01 Απριλίου 2013  | 22:25

  Το περιμενα λιγο καλυτερο.το πηρα 360.

 • NikeFerrari NikeFerrari 01 Απριλίου 2013  | 22:05

  Το μυρίστηκα και ακύρωσα έγκαιρα το preorder. Θα αγοραστεί αργότερα σε καλύτερη τιμή.

 • Bigi Bigi 01 Απριλίου 2013  | 21:44

  Ναι αλλά το dlc πριν ακόμα κυκλοφορήσουν τη μαναβική τους ήξεραν να το ανακοινώσουν...Κρααααααααααα!

 • dead_end_360 dead_end_360 01 Απριλίου 2013  | 21:40

  πατατα μεγατονων...οποιος γουσταρει sniper μπορει να δοκιμασει το Sniper Elite V2,εχει τα θεματακια του και αυτο αλλα ειναι απολαυστικο και πορωτικο!

 • Tomasz Tomasz 01 Απριλίου 2013  | 20:41

  Ωραια αφαιρεθηκε απο την wishlist.

 • dandelion dandelion 01 Απριλίου 2013  | 20:14

  Κακο παιχνιδι με ρηχο gameplay, μηδεν immersion και εντελως γραμμικο.
  Η αισθηση του sniper ειναι σαν να βαρας με νεροπιστολο.
  Παιχνιδι που ανετα το τερματιζεις σε ενα βραδακι...ντροπη.

 • Killerman Killerman 01 Απριλίου 2013  | 19:58

  Δεν το περίμενα τόσο κακό...

 • AGGELOS_970 AGGELOS_970 01 Απριλίου 2013  | 19:56

  Σε 4.30 ωρες το τερματισα στο PC.
  Παλι καλα που υπαρχει και το Pirate Bay και δεν πληρωνεις για βλακειες.

 • DevilBringer DevilBringer 01 Απριλίου 2013  | 19:09

  Στο δρομο που χαραξε το πρωτο!!!

 • madnjim madnjim 01 Απριλίου 2013  | 18:59

  Εμένα όσο παράδοξο κι αν ακούγεται μου άρεσε, το απόλαυσα μάλιστα, όπως είχα απολαύσει και το προηγούμενο! Γούστα. Σίγουρα θα το ήθελα κι εγώ ελεύθερο, αλλά και πάλι.. Μάλλον επειδή δεν περίμενα και κάτι περισσότερο. Στο τρίτο επίπεδο δυσκολίας κάτι πάει να πει, αν και ψιθυριστά. Οπωσδήποτε το προηγούμενο ήταν καλύτερο όμως..

 • Throrin Throrin 01 Απριλίου 2013  | 18:10

  το έπαιξα και για εμένα ήταν το πρώτο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς αυτής. Είναι ένα από τα 2~3 παιχνίδια αυτής της γενιάς που πραγματικά έκλαψα τα λεφτά μου. Ο βασικός λόγος είναι απλά ότι ενώ θα έπρεπε να είναι ένα παιχνίδι και θα έπρεπε να μπορώ να το παίξω εγώ ... τελικά το παιχνίδι παίζει μόνο του και αποφασιζει για εμένα.
  Δεν σε αφήνει να κάνεις σχεδόν τίποτα μόνος σου. Ακόμη και ένα 5χρονο το αφήνεις 10 λεπτά μόνο του ... αλλά εδώ όχι. Σε παίρνει από το χεράκι και σοθ λέει πως να περπατάς .. που να περπατάς .. ποιον να πυροβολήσεις και με πια σειρά ... και πάει λέγοντας.
  Από οπτικό τομέα ενώ δεν είναι κακό ... έχει τραγικές στιγμές όπως τα κτίρια και οι καλύβες που είναι όλα άδεια .. ούτε καν ένα τραπεζάκι και μία καρέκλα δεν έχουν ...
  .
  Σε γενικές γραμές το παιχνίδι είναι απλά ... τραγικό.
  Ακόμη και οι βολές και τα achievements είναι βγαλμένα από το Sniper Elite V2 ... που αν κάποιος ενδιαφέρεται για Sniping παιχνίδι καλύτερα να προτιμήσει το Sniper Elite V2 ... που αν και δεν είναι τέλειο .. είναι 10 φορές καλύτερο.

 • Gamer-cy Gamer-cy 01 Απριλίου 2013  | 18:00

  Κρίμα δυστυχώς

 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 01 Απριλίου 2013  | 18:00

  Το ειχα προβλεψει ετσι απλα!!! :-)

 • Jonny-S72 Jonny-S72 01 Απριλίου 2013  | 17:40

  'Αλλη μια πατάτα μετά το απογοητευτικό 1ο παιχνίδι.
  Προτιμήστε το Sniper Elite V2.Πολύ καλύτερο ως παιχνίδι.

 • Cratos Cratos 01 Απριλίου 2013  | 17:24

  Tragedy ...

 • mrgill69 mrgill69 01 Απριλίου 2013  | 17:19

  Τρανη αποδειξη οτι η μηχανη γραφικων απο μονη της δεν μπορει να σου δωσει τα απιστευτα γραφικα.Θελει και ικανα χερια.Μας ειχαν ζαλισει με το powered by cry engine 3 και ιδου τα αποτελεσματα.....

 • ΜΙΧΑΛΗΣG7 ΜΙΧΑΛΗΣG7 01 Απριλίου 2013  | 17:17

  Μάλιστα το πήγαιναν από αναβολή σε αναβολή και στο τέλος βγήκε πατάτα.Δεν περίμενα και τίποτα φοβερό αλλά όχι και τέτοιο χάλι.Απ'ότι φαίνεται δεν έμαθαν από τα λάθη τους