Ταυτότητα

Sly Cooper: Thieves in Time

Sly Cooper: Thieves in Time

Edition: N/A Genre: Action, Platformer Διάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Sanzaru Games Ημ. Έκδοσης: 27/03/2013
PEGI: 7 Εκδότης: SCEE Πλατφόρμες: PS Vita, PlayStation 3


Η συμμορία των αρχικλεφτών επέστρεψε

Η γενιά που διανύουμε φτάνει σιγά-σιγά προς το τέλος της και οι φανατικοί της σειράς Sly Cooper είχαν αρχίσει να ανησυχούν για το αν θα κάνει την εμφάνισή του κάποιος νέος τίτλος στο PS3, αφού η τελευταία φορά που είδαμε το αγαπημένο μας ρακούν, με εξαίρεση πάντα την HD τριλογία, ήταν το 2005 στο PlayStation 2 με την κυκλοφορία του Sly 3: Honor Among Thieves. Το μέλλον του franchise ήταν αβέβαιο, καθώς από το 2005 μέχρι τώρα, η Sucker Punch ήταν απασχολημένη με τη σειρά inFamous. Όταν, όμως, η Sanzaru Games έδειξε στη Sony μία πρωτότυπη μορφή ενός καινούργιου Sly Cooper τίτλου για το PlayStation 3, η ιαπωνική εταιρία δεν έχασε την ευκαιρία και έδωσε την άδεια στην Sanzaru να ξεκινήσει την ανάπτυξη του Sly Cooper Thieves in Time, το οποίο ανακοινώθηκε και επίσημα στην E3 του 2011.

Ο Sly και η παρέα του ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο

sly-thieves-in-time-01-thumb.jpgΗ γνωστή συμμορία του Sly Cooper επέστρεψε για νέες περιπέτειες, και αυτή τη φορά ο Sly θα συναντήσει αρκετούς προγόνους του, λόγω του ότι θα χρειαστεί να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, καθώς οι σελίδες του Thievius Raccoonus, του εγχειριδίου που περιέχει μυστικές τεχνικές κλοπής της οικογένειας Cooper, άρχισαν να εξαφανίζονται μαζί με την κοπέλα του Bentley, την Penelope. Το Sly Cooper Thieves in Time ξεκινάει ακριβώς από τη στιγμή που τελείωσε το Sly 3: Honor Among Thieves και βρίσκει τα μέλη της συμμορίας να κάνουν ένα διάλειμμα από το κλέψιμο πολύτιμων αντικειμένων από μουσεία.

Λόγω, όμως, αυτού του περιστατικού, η συμμορία ενώνει ξανά τις δυνάμεις της για να βρει την Penelope και να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από αυτό. Για να πραγματοποιηθεί η αποστολή, θα πρέπει να ταξιδέψουν στη φεουδαρχική Ιαπωνία, την Άγρια Δύση, την Αγγλία του Μεσαίωνα και την αρχαία Αραβία, όπου εκεί ο Sly θα συναντήσει τους πρόγονους του, που ίσως είναι σε θέση να τον βοηθήσουν να σώσει την Penelope και την ιστορία της οικογένειας Cooper.

Προς τη Δύση, μικρό μου Ρακούν – Gameplay

sly-thieves-in-time-image-new-01-thumb.jpgΑυτό που θα αντικρίσουν πρώτα οι παίκτες πριν ξεκινήσουν το παιχνίδι είναι το κρυσφήγετο της συμμορίας του Sly, μέσα από το οποίο οι παίκτες επιλέγουν τις διαθέσιμες αποστολές. Επίσης, εκεί βρίσκονται οι θησαυροί αλλά και τα κοστούμια που έχουν συλλέξει οι παίκτες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το βασικότερο, όμως, χαρακτηριστικό του κρησφύγετου είναι το Thiefnet, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να μπορούν να αγοράσουν καινούργιες συνδυαστικές ικανότητες για τον Sly, τον Murray και τον Bentley. Το stealth στοιχείο στο gameplay ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν της σειράς και το ίδιο συμβαίνει με το Sly Cooper: Thieves in Time.

Με μία πρώτη ματιά, οι βασικότερες διαφορές που θα παρατηρήσει κανείς σε σύγκριση με τους προηγούμενους τίτλους του franchise, είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι playable χαρακτήρες, περισσότερες ικανότητες από ποτέ και μεγαλύτερη ποικιλία επιπέδων. Είναι φανερό πως η Sanzaru Games έπαιξε εκ του ασφαλούς και δεν άλλαξε τους μηχανισμούς της σειράς, κάτι που θα θέλαμε να είχε κάνει, καθώς το gameplay έχει παραμείνει στάσιμο.

sly-thieves-in-time-02-thumb.jpgΑυτό δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό, βέβαια, λόγω του ότι με αυτό τον τρόπο το παιχνίδι μας μετέδωσε μία αίσθηση "old school platforming" εμπειρίας. Μετά από λίγο, όμως, δεν ήταν και τόσο ευχάριστη, καθώς ήταν κάτι που το έχουμε ξαναζήσει. Ακόμα, αξίζει να αναφέρουμε πως η AI κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οπότε, οι παίκτες νεαρής ηλικίας (στους οποίους και δείχνει να εστιάζει εντόνως αυτό το παιχνίδι) δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Όπως συνέβαινε πάντα στη σειρά, για να ολοκληρωθεί ένα επίπεδο στο 100% θα πρέπει ο Sly και η παρέα του να μαζέψουν όλα τα μπουκάλια-στοιχεία, τους θησαυρούς και τα χρηματοκιβώτια που βρίσκονται διάσπαρτα εντός των επιπέδων.

Βεβαίως, για να πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση ενός επιπέδου δεν είναι απαραίτητα τα παραπάνω, αλλά απευθύνονται καθαρά στους τελειομανείς. Επιπλέον, σε κάθε επίπεδο η συμμορία αποκτά νέες ειδικές ικανότητες μέσω των στολών που κερδίζουν οι ήρωες από τις διάφορες αποστολές. Για παράδειγμα, φορώντας τη στολή του φυλακισμένου, ο Sly μπορεί να ρίξει στους εχθρούς του μία βαριά σιδερένια μπάλα και να τους εξοντώσει με ένα χτύπημα.

sly-thieves-in-time-image-new-02-thumb.jpgΕπιβάλλεται, επίσης, να αναφερθεί το γεγονός πως το Sly Cooper Thieves in Time κάνει χρήση του Cross Save χαρακτηριστικού. Μέσω του Cross Save, οι παίκτες μπορούν να αποθηκεύσουν την πρόοδό τους στο cloud από το PlayStation 3 και στη συνέχεια να συνεχίσουν το παιχνίδι ακριβώς από εκεί που το άφησαν στο PlayStation Vita. Φυσικά, γίνεται και το ακριβώς αντίθετο. Το Cross Save είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Sly Cooper Thieves in Time -για όσους φυσικά είναι κάτοχοι και των δύο συστημάτων της Sony.

{PAGE_BREAK}

Ωραίο ήταν αυτό! – Ο τεχνικός τομέας

Τεχνικά, η σειρά Sly Cooper δεν είχε ποτέ κανένα λόγο να δείξει κάτι το εντυπωσιακό, αφού κέρδιζε τα βλέμματα μέσω του εικαστικού κομματιού της. Σε σύγκριση με την HD τριλογία, είναι δύσκολο να παρατηρήσει κανείς οπτικές βελτιώσεις, αφού το Sly Cooper Thieves in Time ακολουθεί την ίδια, κόμικ προσέγγιση που είδαμε και στα προηγούμενα μέρη της σειράς. Το μοναδικό παράπονό μας σε ό,τι αφορά τον τεχνικό τομέα, έχει να κάνει με την πτώση των καρέ σε διάφορα σημεία των επιπέδων, κάτι το οποίο μας φάνηκε παράξενο, καθώς εκείνη την στιγμή αυτό που κάναμε ήταν απλά να τρέχουμε με τον Sly. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές ο τίτλος είναι όμορφος και σχεδόν πανομοιότυπος και στις δύο εκδόσεις του (PS3/ PS Vita) με πλούσια χρώματα, ποικιλία στα τοπία και χαρακτήρες σχεδιασμένους με έντονη την αίσθηση του χιούμορ.

Η οικογένεια Cooper μιλάει ελληνικά – Ελληνική Μεταγλώττιση

Όσοι Έλληνες gamers σκέφτονται να αγοράσουν το Sly Cooper Thieves in Time, έχουν έναν παραπάνω λόγο να το κάνουν. Η οικογένεια Cooper μιλάει πλέον ελληνικά και αυτό πραγματοποιήθηκε -για μια ακόμα φορά- χάρη στην πρωτοβουλία της Sony Hellas. Η νέα περιπέτεια του Sly Cooper είναι πλήρως εξελληνισμένη, από τα μενού μέχρι και τις φωνές των χαρακτήρων.

sly-thieves-in-time-image-new-03-thumb.jpgΓνωστοί Έλληνες voice actors κάνουν την εμφάνισή τους, όπως ο Ντίνος Σούτης, ο οποίος έχει δανείσει τη φωνή του στη μεταγλώττιση πολλών γνωστών παιδικών ταινιών. Εμείς παίξαμε όλο το παιχνίδι στην ελληνική γλώσσα, ενώ η μοναδική στιγμή που αλλάξαμε στην αγγλική ήταν για να συγκρίνουμε τις φωνές των ηθοποιών. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το παιχνίδι δείχνει και ακούγεται πολύ καλύτερο στα ελληνικά. Αν και οι στιγμές που ο Murray κάνει την εμφάνισή του στο παιχνίδι δεν είναι τόσες πολλές σε σύγκριση με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, ο Ντίνος Σούτης κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να μας χαρίσει αρκετές στιγμές γέλιου.

Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους ηθοποιούς, που ταίριαξαν απόλυτα με τους χαρακτήρες, ειδικά ο ηθοποιός που δάνεισε τη φωνή του στον Tennessee Kid. Και κάπου εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το συνολικό αποτέλεσμα της μεταγλώττισης -παραδόξως θα λέγαμε- ακούγεται καλύτερο από το αντίστοιχο του God of War: Ascension. Δεν είναι μόνο το ότι οι εν λόγω ηθοποιοί ταιριάζουν καλύτερα σε ένα πιο "παιδικό" παιχνίδι, αλλά το γεγονός πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και στη γενικότερη μίξη του ήχου.

Το έργο της Sanzaru Games δεν ήταν εύκολο, καθώς κλήθηκε να δημιουργήσει μία παραγωγή, η οποία θα έπρεπε να ικανοποιήσει τους φανατικούς της σειράς και παράλληλα να συστήσει τον Sly σε μία νέα γενιά gamers. Και η Sanzaru όχι μόνο το κατάφερε, αλλά έφερε στο προσκήνιο την οικογένεια Cooper για ακόμα μία φορά, κάτι που ίσως και να μην γινόταν ποτέ, λόγω του ότι η Sucker Punch έχει πλέον πάψει να ασχολείται με το franchise. Το Sly Cooper Thieves in Time παραδίδει μία ευχάριστη και διασκεδαστική platforming εμπειρία, που σε συνδυασμό με το γεγονός πως είναι πλήρως μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι Έλληνες gamers, ειδικά οι νεαρότεροι σε ηλικία, δεν θα πρέπει να το παραβλέψουν.

Δημήτρης Τσορβάς

Θετικά

  • Ποικιλία επιπέδων
  • Το art direction εντυπωσιάζει ακόμα
  • Με την αγορά του στο PS3, δικαιούστε την έκδοση του PS Vita
  • Η ελληνική μεταγλώττιση
  • Η φθηνή αρχική τιμή διάθεσής του
  • Το Cross Save χαρακτηριστικό

Αρνητικά

  • Ξεπερασμένοι μηχανισμοί gameplay
  • Χρονοβόρες οθόνες φόρτωσης
  • Σταδιακή πτώση των καρέ σε άσχετα σημεία

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...