Ταυτότητα

Incredipede

Incredipede

Edition: N/A Genre: Platformer, Puzzle Διάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Colin Northway, Sarah Northway Ημ. Έκδοσης: 25/10/2012
PEGI: N/A Εκδότης: Northway Games Πλατφόρμες: PC


Η ιστορία του ματιού

Αγώνας για ζωή και επιβίωση είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν το Incredipede. Το παιχνίδι, κακά τα ψέματα, είναι ένα ακόμα puzzle game. Όμως, αυτό που το κάνει και ξεχωρίζει, είναι ότι δεν βάζει περιορισμούς στη δημιουργικότητα και τη φαντασία του παίκτη. Το δημιούργημα του ζεύγους Colin και Sarah Northway δεν αναπτύχθηκε μέσα σε γραφεία, αλλά χρειάστηκε να ταξιδεύσουν σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου προκειμένου να εμπνευστούν.

Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις ζούγκλες της Ονδούρας, ενώ επηρεάστηκαν και από τα υπόλοιπα ταξίδια τους στο Τόκιο, την Ελλάδα, την Κόστα Ρίκα, το Βανκούβερ και τη Βιέννη. Στο παιχνίδι μπορεί όλες αυτές οι επιρροές να μην είναι τόσο εμφανείς, όμως, σίγουρα ο όμορφος εικαστικός τομέας θα παρασύρει το μυαλό σας σε εξωτικές περιοχές.

incredipede_Screenshot_01.jpg

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε, αλλά και θα αγαπήσετε, στο Incredipede είναι ο τεχνικός του τομέας. Με απλά γραφικά, που μοιάζουν σα να έχουν ξεπηδήσει από διαφορετικούς πολιτισμούς του 16ου και 17ου αιώνα, αλλά και με διακριτική ambient μουσική που ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία του τίτλου, θα περάσετε αρκετές ευχάριστες ώρες προσπαθώντας να λύσετε τους γρίφους της κάθε πίστας.

Κεντρικός ήρωας του παιχνιδιού είναι η Quozzle, ένα μάτι που θα κληθείτε να του δώσετε ζωή μέσω των μελών και των μυών που θα της δημιουργήσετε. Η ιστορία της Quozzle είναι αρκετά τραγική, αφού στην εισαγωγή του παιχνιδιού μαθαίνουμε ότι το χωριό της λεηλατήθηκε και κάηκε εξ ολοκλήρου από αγνώστου ταυτότητας εισβολείς. Έχοντας χάσει την οικογένεια και τους φίλους της, ξεκινά ολομόναχη την προσπάθειά της να ξεφύγει στους λόφους του νησιού, προκειμένου να βρει και να ειδοποιήσει τη φυλή της για το κακό που συνέβη.

incredipede_Screenshot_02.jpg

Ο χειρισμός της Quozzle γίνεται με το ποντίκι, που μας βοηθά να προσθαφαιρέσουμε και να επεξεργαστούμε τα μέλη και τους μύες της, ενώ με τα πλήκτρα A και D μπορούμε να την κινήσουμε αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα. Τέλος, χρειάστηκε να πατήσουμε αρκετές φορές το spacebar, ώστε να ξεκινήσουμε από την αρχή την πίστα. Πραγματικά, οι δυνατότητες που έχουμε στο να δημιουργήσουμε διαφορετικά και πολύπλοκα πλάσματα είναι απίστευτες και η χαρά του πειραματισμού μας συνόδευσε μέχρι τα credits του τίτλου.

Το Incredipede περιλαμβάνει τρεις κόσμους, που ο καθένας από αυτούς περιέχει περίπου 20 πίστες. Ο πρώτος κόσμος θα λέγαμε ότι λειτουργεί και ως tutorial, αφού μας δίνονται προς κατασκευή συγκεκριμένα τέρατα. Στους επόμενους οι επιλογές μας σαφώς και έχουν περισσότερη ελευθερία αλλά και περισσότερη δυσκολία, μιας και απαιτείται αρκετή σκέψη και επινοητικότητα.

Σε γενικές γραμμές, στα θετικά θα προσθέταμε τις online δυνατότητες που ενσωματώνονται αρμονικά μέσα από το interface του παιχνιδιού και μας επιτρέπουν να ανεβάσουμε τη δική μας λύση στο διαδίκτυο ή να δούμε από άλλους παίκτες τη δική τους προσέγγιση στους γρίφους. Επίσης, ο editor, ο οποίος μας επιτρέπει να φτιάξουμε δικούς μας γρίφους, αποτελεί μια ευχάριστη προσθήκη.

Στα αρνητικά θα καταλογίζαμε το γεγονός ότι το παιχνίδι, από ένα σημείο και μετά, αρχίζει να κουράζει. Το σκηνικό, αν και προσπαθεί να αλλάξει μέσω της ενσωμάτωσης στοιχείων όπως είναι η λάβα και το νερό, δεν καταφέρνει να κάνει τη διαφορά, παρασέρνοντας μαζί του και το gameplay. Έτσι, το Incredipede μοιάζει σα να παραμένει στάσιμο μέχρι το τέλος του, δίνοντας στον παίκτη την αίσθηση ότι επαναλαμβάνεται.

Όπως και να’ χει το Incredipede είναι ένας τίτλος με προσωπικότητα που θα σας χαρίσει κάποιες -όχι πολλές είναι η αλήθεια- ώρες διασκέδασης. Αν σας αρέσουν τέτοιου είδους παιχνίδια και πετύχετε στο Steam μια γενναία πτώση τιμής, μην φοβηθείτε να επενδύσετε.

Μαρία Γούναρη

Θετικά

  • Όμορφος εικαστικός τομέας
  • Ο παίκτης θα πρέπει να «οπλιστεί» με δημιουργικότητα και φαντασία…

Αρνητικά

  • …και αρκετή υπομονή, καθώς το στοιχείο του trial & error είναι έντονο
  • Παρατηρήσαμε ορισμένα glitches

Βαθμολογία

Συμμετεχουν