Ταυτότητα

Fire Emblem: Awakening

Fire Emblem: Awakening

Edition: N/A Genre: RPG Διάθεση: Nortec Multimedia
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Intelligent Systems Ημ. Έκδοσης: 19/04/2013
PEGI: 12 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Nintendo 3DS


Το έμβλημα της φωτιάς - το κόσμημα του 3DS

Ανάμεσα στα πολλά πράγματα που δυστυχώς περνάνε απαρατήρητα σχετικά με τη Nintendo, είναι τα εσωτερικά της studio ανάπτυξης και τα σπουδαία μυαλά που τα στελεχώνουν. Οι διεργασίες στα ενδότερα της εταιρίας μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να γίνονται πιο γνωστές στο κοινό και πίσω από τους μπροστάρηδες Miyamoto, Aonuma και Sakurai, υπάρχει μια λαοθάλασσα αφανών ηρώων, οι οποίοι ακούραστα αιμοδοτούν τα συστήματά της με εξαιρετικές κυκλοφορίες.

Ένα τέτοιο άσημο -αλλά σημαντικό- studio είναι κι η Intelligent Systems, που εδώ και κοντά τρεις δεκαετίες έχει βάλει την υπογραφή της σε ένα σωρό διαφορετικά παιχνίδια, όπως το Super Metroid, το Advance Wars, το WarioWare, το Paper Mario και, φυσικά, το Fire Emblem. Αν, τώρα, ζητήσετε από έναν gamer να ονομάσει στα γρήγορα μερικούς first party τίτλους της Nintendo, το πιο πιθανόν είναι ότι δεν θα ακούσετε τις λέξεις Fire Emblem στην απάντησή του.

Fire-Emblem_Awakening_Image_01-thumb.jpgΚι αυτό επειδή η -κατά τα άλλα- ιστορική αυτή σειρά δεν ανήκει στο club των “μεγάλων ονομάτων” της εταιρίας από το Kyoto, όπως είναι το Mario, το Zelda και το Pokemon. Αλλά και μεταξύ των -πιο υποψιασμένων- Nintendo fans, το Fire Emblem έχει καταφέρει να κερδίσει ένα μικρό μόνο εκκλησίασμα μέσα στα χρόνια. Όλα αυτά όμως πρέπει να αλλάξουν, γιατί το Fire Emblem: Awakening της Intelligent Systems έφτασε επιτέλους στην Ευρώπη και πρόκειται για ένα, απ' όλες τις απόψεις, αριστουργηματικό παιχνίδι.

For Ylisse!

Ένα από τα βασικά στοιχεία που κάνουν ένα παιχνίδι καλό, είναι να έχει να διηγηθεί μία καλή ιστορία. Αν τώρα η ιστορία αυτή καταφέρνει να κάνει τον παίκτη να δεθεί με τους χαρακτήρες και να νοιάζεται γι'αυτούς, τότε έχουμε να κάνουμε με κάτι το εξαιρετικό. Κι αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του Fire Emblem: Awakening. Η μεσαιωνικής φαντασίας, συμπαθητική υπόθεσή του δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά το ταξίδι του παίκτη παρέα με το πολυπληθές cast ηρώων του, την απογειώνει.

Fire-Emblem_Awakening_Image_02-thumb.jpgΣτην αρχή του παιχνιδιού καλούμαστε να φτιάξουμε το avatar μας, που αποτελεί έναν εκ των βασικών πρωταγωνιστών. Ο ήρωάς μας γίνεται μέλος μίας ομάδας “Shepherds”, των περιπλανώμενων πολεμιστών που προστατεύουν τους κατοίκους του βασιλείου του Ylisse, που ανήκει στη νεότερη εκδοχή του σύμπαντος του Fire Emblem όπως το έχουμε γνωρίσει σε προηγούμενους τίτλους. Αρχηγός της ομάδας αυτής είναι ο πρίγκηπας Chrom, τον οποίο ακολουθούμε στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει όσους διαταράσσουν την ειρήνη στο Ylisse, αρχικά από απλούς ληστές και νεκροζωντανούς πολεμιστές, μέχρι εχθρικά βασίλεια και τους στρατούς τους στη συνέχεια.

Το σενάριο του Awakening περιέχει ανατροπές, προδοσίες και μυστηριώδεις χαρακτήρες, ενώ παράλληλα πίσω από τις διαμάχες των βασιλείων διαφαίνεται μια τρομακτική απειλή για ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα κλασικά κλισέ των jrpg, με πολλά μηνύματα περί ειρήνης, συντροφικότητας και ηρωϊσμού.

Fire-Emblem_Awakening_Image_04-thumb.jpgΗ υπόθεση εκτυλίσσεται μέσα από σκηνές διαλόγων μεταξύ των ηρώων, αλλά και μερικά πανέμορφα cell-shaded, CGI cutscenes, ενώ όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τη σειρά Fire Emblem δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να κατανοήσουν τα όσα διαδραματίζονται. Όλο το παιχνίδι ντύνεται μουσικά με μεγαλειώδη ορχηστρικά θέματα, ενώ διαθέτει επιλογή τόσο για ιαπωνικό όσο και για (εξίσου καλό) αγγλικό voice dub, πάντα βέβαια με αγγλικούς υπότιτλους, καθώς στην πλειοψηφία τους οι διάλογοι είναι σε μορφή κειμένου με τους χαρακτήρες να ξεστομίζουν λίγες ατάκες μια στο τόσο. Το δέσιμο με τους χαρακτήρες, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, είναι ο λόγος που η εμπειρία του Awakening θα σας μείνει αξέχαστη για καιρό.

Si vis pacem para bellum

Στη βάση του το Awakening πρόκειται για ένα turn-based strategy/ rpg, με τη λογική της σκακιέρας, επάνω στην οποία έχουν χτιστεί άπειροι δυτικοί και ιαπωνικοί τίτλοι και δεν προσπαθεί να ανατρέψει ούτε τα δεδομένα της κατηγορίας αλλά ούτε και της σειράς. Αυτό που προσφέρει, όμως, είναι έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους του είδους τα τελευταία χρόνια και μια ραφιναρισμένη εμπειρία Fire Emblem.

Fire-Emblem_Awakening_Image_03-thumb.jpgΗ ιστορία μοιράζεται σε κεφάλαια-μάχες και στην καθεμιά απ' αυτές πρέπει να διευθύνουμε τις μονάδες των πολεμιστών μας για να νικήσουμε τις αντίπαλες. Το πεδίο της μάχης παρουσιάζεται σε top-down προοπτική, με απλά -αλλά όμορφα- τρισδιάστατα πολύγωνα και χωρίζεται σε τετραγωνάκια, που συμβολίζουν τα περιθώρια κίνησης των ηρώων μας. Πάνω στο χάρτη τα μοντέλα των χαρακτήρων απεικονίζονται με sprites, που αποπνέουν μία καλοδεχούμενη ρετρό νοσταλγία. Όταν μετακινούμε έναν από αυτούς για να επιτεθεί, εμφανίζεται μία οθόνη που μας πληροφορεί για τα stats και τον εξοπλισμό του αντιπάλου, αλλά και το πόσο damage πιθανώς θα καταφέρουμε αλλά και θα δεχτούμε.

Μέσα από την ίδια οθόνη μπορούμε να επιλέξουμε το όπλο που θα χρησιμοποιήσουμε και να δούμε τί αποτελέσματα θα έχει. Αφού επιλέξουμε, παρακολουθούμε τη μάχη να εκτυλίσσεται αυτόματα, με πλήρως τρισδιάστατα μοντέλα και διαφορετικές -ανάλογα με την προτίμησή μας- γωνίες της κάμερας (ακόμα και σε first person mode).

{PAGE_BREAK}

Τα γραφικά και τα τοπία στις μάχες είναι υψηλής ποιότητας κι αυτό που ξεχωρίζει είναι τα animations των επιθέσεων και τα εφέ των spells. Τα μοντέλα τόσο των δικών μας όσο και των αντίπαλων units διαθέτουν ικανοποιητική λεπτομέρεια και την αναμενόμενα όμορφη, μεσαιωνική-anime αισθητική. Μόνο ψεγάδι στην παρουσίαση είναι το αδιάφορο 3D εφέ, το οποίο εμείς κρατήσαμε κλειστό (κερδίζοντας πολύτιμη διάρκεια μπαταρίας). Κάθε μονάδα ανήκει σε ένα από τα classes του παιχνιδιού, που περιλαμβάνουν από ιππότες, μάγους κι οπλίτες, μέχρι priests, assassins, thieves και πολεμιστές ή μάγους, που πετάνε καβάλα σε γρύπες και πηγάσους.

Κάθε class έχει τις δικές του δυνάμεις κι αδυναμίες κι έτσι ανάλογα με τις συνθήκες του χάρτη και τα classes των αντίπαλων μονάδων, θα πρέπει να επιλέγουμε τα κατάλληλα units για το στρατό μας. Βέβαια, η πετυχημένη έκβαση της μάχης είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών σωστών επιλογών που θα πρέπει να κάνει ο παίκτης, πριν και κατά τη διάρκειά της. Η πιο βασική από αυτές έχει να κάνει με το ποιους χαρακτήρες θα ανεβάσουμε level, χρησιμοποιώντας τους σε μάχες, αλλά και σε πιο class θα τους αναβαθμίσουμε.

Fire-Emblem_Awakening_Image_05-thumb.jpgΚάθε ήρωας μπορεί να ανέβει μέχρι το level 20 του αρχικού class του και στη συνέχεια, με ένα ειδικό item που αγοράζουμε με τα λεφτά που κερδίσαμε νικώντας στις μάχες (ή αποκτήσαμε ως loot), μπορούμε να τον εξελίξουμε, επιλέγοντας ανάμεσα στα δύο ανώτερα classes που καθορίζονται από το αρχικό του. Αφού ανέβει στο επόμενο class, ο χαρακτήρας μπορεί να συνεχίσει να παίρνει levels ξεκινώντας ξανά από το 1ο (αλλά διατηρώντας τα προηγούμενα stats), ενώ αν επιθυμούμε μπορούμε με (ένα άλλο item) να του αλλάξουμε class.

Ενδεικτικά, εδώ να αναφέρουμε ότι υπάρχουν 17 αρχικά classes, που οδηγούν σε 20+ διαφορετικά ανώτερα. Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντικό είναι να σκεφτούμε με τι θα εξοπλίσουμε το κάθε unit, αφού το παιχνίδι εξάλλου έχει το δικό του σύστημα (τύπου πέτρα-μολύβι-ψαλίδι-χαρτί) που υπαγορεύει ποια όπλα και spells είναι αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση. Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας μας μπορούν να κουβαλάνε διαφορετικούς τύπους όπλων και παραπάνω από ένα στις μάχες.

Fire-Emblem_Awakening_Image_06-thumb.jpgΈτσι, για παράδειγμα, ένας απλός πεζός μάγος μπορεί να γίνει ένας Dark Knight που καβαλάει άλογο, χρησιμοποιεί σκοτεινή μαγεία και σπαθιά ή ένα πανίσχυρος Sage με δυνατά επιθετικά και healing spells. Τόσο τα spells όσο και τα συμβατικά όπλα έχουν κατά κανόνα συγκεκριμένο αριθμό χρήσεων κι ακόμη πιο περιορισμένο ανάλογα με τη σπανιότητά τους, οπότε πρέπει να αξιοποιούμε τα καλύτερα με φειδώ, να κάνουμε προσεκτικά upgrades και, φυσικά, πάντα να διατηρούμε μία μεγάλη γκάμα στο inventory, αγοράζοντας συνεχώς καινούργια ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Ακόμη, υπάρχουν και items που περιστασιακά ή μόνιμα ανεβάζουν συγκεκριμένα stats, που βοηθάνε στο να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο κάποιον ήρωα. Το βάθος και το εύρος των επιλογών που μπορεί να εξερευνήσει ο παίκτης είναι, πολύ απλά, αχανές. Έτσι, μπορεί να πειραματιστεί και να φτιάξει μερικούς πανίσχυρους πολεμιστές.

Fire-Emblem_Awakening_Image_07-thumb.jpgΒέβαια, οι ανάγκες των μαχών επιβάλλουν όχι απλά να έχουμε μερικά καλά units για να κάνουν όλη τη δουλειά, αλλά να μπαίνουμε στη μάχη με έναν ισορροπημένο, “ευέλικτο” στρατό, ικανό να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, αφού όλα τα classes (ακόμα κι αυτά που φαίνονται δευτερεύοντα) είναι εξίσου χρήσιμα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει κι η διαρρύθμιση του τερραίν όπου πολεμάμε, με τα κτίρια και το φυσικό περιβάλλον να ευνοούν ή να αποτρέπουν τη χρήση συγκεκριμένων classes και να στήνουν σημεία που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε εις βάρος του εχθρού (και το αντίστροφο).

Πολύ συχνά, μάλιστα, οι εχθροί καλούν ενισχύσεις ή θα πρέπει να διασχίσουμε γρήγορα το χάρτη για να προστατεύσουμε κάποιο σύμμαχο. Τα διάφορα τέτοιου είδους mini-objectives μας κρατούν σε εγρήγορση, αναγκάζοντάς μας να παρατάσσουμε και να κινούμε μεθοδικά τις μονάδες μας και πολύ συχνά ακόμα και να αλλάζουμε ριζικά τακτική στα μισά της μάχης.

Fire-Emblem_Awakening_Image_08-thumb.jpgΑν τώρα όλα αυτά σας ακούγονται χαοτικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί η καμπύλη εκμάθησης του Fire Emblem Awakening είναι ομαλότατη και σύμμαχος μας στο να διαχειριστούμε όλα τα παραπάνω είναι η εύληπτη οργάνωση των πληροφοριών στην οθόνη αφής. Με το σύστημα “One Touch” μπορούμε να προβάλλουμε τις πληροφορίες ενός όπλου ή αντικειμένου απλά αγγίζοντάς το, ενώ υπάρχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο ένα in-game manual χωρισμένο σε θεματικές ενότητες για να ανατρέξουμε. Το μόνο αρνητικό έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης του inventory, που είναι κάπως ανορθόδοξος και θέλει λίγο χρόνο για να το συνηθίσουμε.

Ευτυχώς, υπάρχει κι η επιλογή να αφήσουμε το παιχνίδι να επιλέξει αυτόματα τον καλύτερο εξοπλισμό για έναν ήρωα (ή όλους) που σε πολλές περιπτώσεις λύνει τα χέρια. Το μεγάλο θετικό, λοιπόν, είναι ότι το παιχνίδι δίνει στον παίκτη όλες τις πληροφορίες και την ευκολία που χρειάζεται για να πάρει αποφάσεις, αλλά το καλύτερο είναι ότι δεν μένει μόνο εκεί. Γιατί πέρα από τη στρατηγική φύση τους, οι αποφάσεις στο Fire Emblem: Awakening αποκτούν και συναισθηματική βαρύτητα...

{PAGE_BREAK}

When everyone you love can be killed, every decision counts

Κάθε ήρωας που μπαίνει στην ομάδα μας στην πορεία του παιχνιδιού δεν είναι απλά ένα άψυχο πιόνι, άλλα έχει τη δική του προσωπικότητα. Στα διαλείμματά από τις μάχες μπορούμε να επισκεφτούμε τα Barracks μας και να ακούσουμε τις απολαυστικές συζητήσεις των χαρακτήρων μεταξύ τους και να διαβάσουμε πληροφορίες για το backstory του καθενός. Μέσα από τις συζητήσεις αυτές οι ήρωες χτίζουν φιλίες, οι οποίες έχουν αντίκρυσμα στο πόσο καλά θα συνεργάζονται στις μάχες, όπου μπορούμε να τους παρατάξουμε δίπλα δίπλα ή ακόμα και να τους ενώσουμε για να προχωράνε σαν ένα unit, ώστε να βοηθάει ο ένας τον άλλον με buffs, προστατεύοντας από επιθέσεις κι εκτελώντας ακόμη και counter-attacks.

Ανάλογα με το πόσο ισχυρός είναι ο δεσμός μεταξύ τους, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα, ενώ όσο περισσότερο πολεμάνε μαζί δύο χαρακτήρες, τόσο δυνατότερος γίνεται. Όταν μάλιστα φτάσει στο ανώτατο επίπεδο, τότε το ζευγάρι (αν πρόκειται για ανδρόγυνο) θα παντρευτεί κι ο παίκτης αργότερα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει και το παιδί τους στις μάχες (το οποίο παίρνει το class ανάλογα με τους γονείς του).

Fire-Emblem_Awakening_Image_09-thumb.jpgΣυνδυάζοντας στρατηγικά δύο χαρακτήρες με αλληλοσυμπληρούμενα classes, μπορούμε να δημιουργήσουμε ανίκητα δίδυμα, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη μάχη κι έτσι ο παραπάνω μηχανισμός γίνεται το επίκεντρο του παιχνιδιού. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι μέσα απ' αυτή τη διαδικασία ο παίκτης δένεται σιγά σιγά με τους χαρακτήρες, αποκτά συμπάθειες, και θέλει να κάνει προξενιά για να δει να δημιουργούνται αγαπημένα ζευγάρια. Μάλιστα, το ίδιο το παιχνίδι μας ενημερώνει για το πόσο ταιριάζουν δύο πρόσωπα, συχνά αποκαλύπτοντάς μας ανομολόγητους έρωτες.

Έτσι, ο παίκτης δεν σκέφτεται απλά με όρους στρατηγικής, αλλά αρχίζει να νοιάζεται πραγματικά για την εξέλιξη των χαρακτήρων και των σχέσεων μεταξύ τους. Αλλά επειδή αυτό δύσκολα περιγράφεται, θα μας επιτρέψετε να ξεφύγουμε από το ύφος του review, για να αποδώσουμε παραστατικά το πώς ο υπογράφων έπιασε τον εαυτό του να σκέφτεται το παιχνίδι ακόμα κι όταν δεν έπαιζε:

“Η Miriel είναι τόσο υπεραναλυτική και πνευματώδης που σίγουρα μου ταιριάζει. Μ'αυτήν θα με παντρέψω. Είναι και μάγισσα κι αυτό την κάνει πιο αγαπησιάρα. Ε, και τώρα που θα την ανεβάσω class, θα την κάνω Dark Knight, θέλω η γυναίκα του ήρωά μου να 'ναι και ωραία και μοιραία”

“O Lon'qu κρύβει κι άλλα πράγματα πίσω από το σκληρό προφίλ του... έχει μια μελαγχολία... Να τον κάνω Swordmaster ή Assassin; Σίγουρα χρειάζομαι έναν Assassin κι επιφανειακά του πάει γάντι ο ρόλος, το ΄χει και με τα critical hits... αλλά από ξένο μισθοφόρο να τον κάνω απόμακρο δολοφόνο; Σπαθάδες καλούς όμως έχω, και πεζούς και ιππότες... Εντάξει θα είναι ένας σκοτεινός, μελαγχολικός δολοφόνος. Ακόμα πιο cool”

Fire-Emblem_Awakening_Image_10-thumb.jpgΌταν ένα παιχνίδι σε “βασανίζει” με τέτοιες σκέψεις, τότε ξέρεις ότι σε έχει κερδίσει, το θέμα είναι, όμως, ότι δεν νοιάζεσαι για τους χαρακτήρες, αλλά νοιάζεσαι και να μην πεθάνουν. Γιατί το Awakening -όπως και τα προηγούμενα Fire Emblem- έχει perma-death κι έτσι όποιο unit πεθάνει στη μάχη, χάνεται μόνιμα. Φανταστείτε τώρα να πρέπει να στείλετε τους φίλους σας ή τη γυναίκα σας να πολεμήσουν και να ρισκάρετε τη ζωή τους. Ξαφνικά, όλες οι αποφάσεις χρειάζονται δεύτερη και τρίτη (και τέταρτη) σκέψη, ειδικά αν παίζουμε σε μεγάλη δυσκολία. Έτσι, η αγωνία και το ρίσκο δίνουν άλλη ένταση στις μάχες κι όλη αυτή η αίσθηση επικότητας και ανδρεναλίνης εθίζει τον παίκτη.

Βέβαια, το αν θα παίξουμε ή όχι με perma-death είναι προαιρετικό, αφού υπάρχουν δύο modes: το Classic (με perma-death και περιορισμένα saves) και το Casual (δίχως perma-death και δυνατότητα για save όποτε επιθυμούμε). Από κει και πέρα οι βαθμοί δυσκολίας χωρίζονται σε Normal (Easy στην πραγματικότητα), Hard (που δεν είναι Normal αλλά HARD) και τέλος το αδυσώπητο Lunatic για γερά νεύρα, κι ύστερα απ'αυτό το Lunatic+.

Awakening_01-thumb.jpgΦυσικά, οι περισσότεροι θα θέλουν να αποφύγουν το θάνατο έστω κι ενός ήρωα, ενώ ακόμα κι οι ίδιοι οι developers σε πρόσφατη συνέντευξη δήλωσαν πως κι αυτοί κάνουν συνεχώς reset και ξαναπαίζουν από την αρχή ολόκληρη τη μάχη για να νικήσουν χωρίς απώλειες. Αλλά με το perma-death ενεργοποιημένο είναι που το παιχνίδι δείχνει τα δόντια του και πρέπει οπωσδήποτε να παίξετε το δεύτερο playthrough σας σε Classic Mode και Hard ή Lunatic δυσκολία.

{PAGE_BREAK}

Το κόσμημα του 3DS

Με 26 κύριες αποστολές κι άλλα τόσα side-stories και challenges, που επιβραβεύουν με XP, loot και στρατολόγηση νέων μονάδων είναι πολλές οι μάχες που έχουμε να δώσουμε στο Awakening, η διάρκεια του οποίου κυμαίνεται περί τις 20 ώρες (ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και το πόσο θα ασχοληθούμε με side-quests). Μάλιστα, το παιχνίδι υποστηρίζει και DLC (κάποια από αυτά μάλιστα θα είναι δωρεάν) με έξτρα αποστολές που επιβραβεύουν με την απόκτηση κλασικών ηρώων όπως οι Roy και Marth.

Εμείς, δυστυχώς, δεν είχαμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε, αφού το παιχνίδι δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη επίσημα. H απουσία τώρα (έστω local) multiplayer είναι μια χαμένη ευκαιρία και το σύστημα ανταλλαγής avatar μεταξύ των παικτών μέσω Streetpass δεν προσθέτει κάτι ιδιαίτερο. Αλλά και πάλι, η single-player εμπειρία είναι τόσο πλήρης που δεν μπορούμε να παραπονεθούμε.

Τι είναι και τι δεν είναι λοιπόν, το Fire Emblem: Awakening; Σίγουρα δεν είναι το καινοτόμο παιχνίδι που επαναπροσδιορίζει το είδος, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία εδώ που τα λέμε, αφού σ'αυτό που κάνει αγγίζει πραγματικά την τελειότητα. Το gameplay του προσφέρει απύθμενο βάθος, πρόκληση κι ανταμοιβή, ενώ η συνολική παρουσίασή του, από τα γραφικά και την αισθητική ως και το στήσιμο των μενού, είναι εξαιρετική.

fe-awakening (1)-thumb.jpgΌλα αυτά γίνονται το μέσο για να ταξιδέψουμε με μία ομάδα ψηφιακών φίλων και να δώσουμε επικές μάχες στο πλευρό τους. Να χτίσουμε ισχυρούς ήρωες αλλά και σχέσεις ζωής μεταξύ τους. Η ανδρεναλίνη συχνά να χτυπάει κόκκινο, αφού η ψυχρή λογική της στρατηγικής φλερτάρει με το συναίσθημα, ζορίζοντας τον παίκτη ευχάριστα και δένοντάς τον με τους χαρακτήρες. Κι αλήθεια είναι ότι λίγα παιχνίδια το καταφέρνουν πια αυτό. Αλλά το Fire Emblem: Awakening ανήκει στην πάστα των πραγματικά σπουδαίων videogames, που έχουν φτιαχτεί για να κερδίσουν μία θέση στην καρδιά μας. Και για το λόγο αυτό, είναι το λαμπρότερο κόσμημα της βιβλιοθήκης του 3DS.

Νίκος Αδάμης

Θετικά

  • Ένα αξιομνημόνευτο ταξίδι με: Υπέροχη παρουσίαση,
  • Καλή συντροφία,
  • Πολύπλοκους αλλά προσιτούς μηχανισμούς,
  • Μπόλικη πρόκληση κι ανταμοιβή

Αρνητικά

  • Τα αναζητούμε...

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...