Viva la Mexico! (VIDEO REVIEW)

Electronic Arts. Μία εταιρία που έχει πάρα πολλά καλά σημεία, αλλά και πολλές άσχημες στιγμές. Ο κολοσσός έχει κατηγορηθεί, ουκ ολίγες φορές, για την τάση του να προσπαθεί, με άγαρμπο τρόπο να εκμεταλλευτεί δημοφιλείς "γωνιές" στην τεράστια αγορά των βιντεοπαιχνιδιών. Το Army of Two, αν και δεν φαινόταν να είχε τέτοιες προθέσεις, τελικά κατέληξε να αντιπροσωπεύει το "άσχημο" πρόσωπο της εταιρίας. Το τρίτο μέρος της σειράς, ονόματι "The Devil's Cartel" είναι εδώ και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή μας με μία συνταγή που κατά τ' άλλα θεωρείται επιτυχημένη.

Η σειρά Army of Two, όπως το λέει και ο τίτλος, βασίζεται εξ ολοκλήρου στο συνεργατικό παιχνίδι και δύναται να χαρίσει ορισμένες ευχάριστες στιγμές μεταξύ δυο φίλων. Το πρώτο παιχνίδι ήταν μία αξιοπρεπής εμπειρία, το δεύτερο -The 40rth Day- λιγότερο αξιοπρεπής και το τρίτο -The Devil's Cartel- όπως όλα δείχνουν... χάνεται στη μετάφραση. Βρισκόμαστε στο Μεξικό, όπου τα καρτέλ των ναρκωτικών "δίνουν και παίρνουν". Οι νέοι χαρακτήρες, Alpha και Bravo, στέλνονται από την Trans World Operations (T.W.O.) για να βάλουν ένα τέλος (;) στην κόλαση που βιώνει η περιοχή. Στη θανάσιμη αποστολή τους, οι δύο άντρες πρέπει να συνεργαστούν και να πολεμήσουν ενάντια στις στρατιές των διαφόρων συμμοριών και να τη "βγάλουν καθαρή" από τη σαπισμένη πραγματικότητα των καρτέλ. Το σενάριο, αν και προσπαθεί να δείξει ένα ευαίσθητο πρόσωπο -κυρίως προς το τέλος-, κινείται στα πλαίσια του "χιλιοειπωμένου" και φυσικά βρίσκεται εκεί περισσότερο για διακοσμητικούς λόγους.

Το The Devil's Cartel είναι ένα third-person shooter με μηχανισμούς που οι περισσότεροι gamers είναι εξοικειωμένοι. Αφενός το gunplay και η αίσθηση των όπλων βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, αφετέρου δεν υπάρχει τίποτα νέο ή κάτι που να ξεχωρίζει. Το cover system από την πλευρά του δουλεύει επιτυχώς και δε δημιουργεί -σχεδόν- πουθενά αξιοσημείωτα προβλήματα, ενώ οι παίκτες θα πρέπει αυτή τη φορά να έχουν στο νου τους τα destructible περιβάλλοντα που διατίθενται προς κάλυψη. Επιπροσθέτως, το Overkill -το οποίο εκπροσωπείται από μία μπάρα στο hud- όταν φορτώσει πλήρως μετά από μία σειρά επιτυχημένων στόχων, δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να μετατραπεί σε φονική μηχανή, άτρωτη και υπερ-αποτελεσματική, για λίγα δευτερόλεπτα.

Στα δύο πρώτα παιχνίδια η τακτική και η συνεργασία μεταξύ των δύο παικτών αποτελούσαν ζωτικής σημασίας στοιχείο, πράγμα που στο τρίτο μέρος έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Εδώ, τις περισσότερες φορές, οι παίκτες θα πέσουν θύματα ενός ανελέητου respawn αντιπάλων σε αρένες που γεμίζουν Mεξικανούς εγκληματίες από όλες τις πλευρές. Ευτυχώς, η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων είναι τόσο κακή, που αποτρέπει την πανωλεθρία σε αυτές τις περιπτώσεις, οπότε οι παίκτες το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι απλά να καλύπτονται, να πυροβολούν και... όποιον πάρει ο Χάρος!

{PAGE_BREAK}

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όμως. Όλη η ουσία και η διασκέδαση βρίσκεται στο συνεργατικό παιχνίδι, που παρά τα πολλά προβλήματα του τίτλου, μπορεί να χαρίσει μερικές ευχάριστες ώρες. Είναι εκείνη η αίσθηση που παρόλο που ο παίκτης ξέρει ότι παίζει ένα μετριότατο παιχνίδι, το διασκεδάζει παρέα με ένα φίλο. Πιστέψτε μας, η χαρά να "κοροϊδεύεις" την κάκιστη τεχνητή νοημοσύνη για τις ανόητες επιλογές της δεν περιγράφεται με λέξεις αν δεν τη ζήσεις. Να σημειώσουμε επίσης πως ο netcode του τίτλου τρέχει απροβλημάτιστα και πως το co-op στο σύνολό του δουλεύει άψογα. Σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να παίξει το παιχνίδι μόνος -κάτι που σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε- η AI του συμπαίκτη λειτουργεί ικανοποιητικά.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως υπάρχει ένα σχετικά πλούσιο οπλοστάσιο για το οποίο μάλιστα διατίθενται και αρκετά upgrades. Τα upgrades πραγματοποιούνται με χρήματα που κερδίζονται μετά το τέλος του κάθε chapter. Επιπροσθέτως, μιας και έχουμε να κάνουμε με μάσκες, από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν νέες μάσκες ή ακόμη και να φτιάξουν δικές τους. Έχετε δει πολεμιστές να μάχονται ενάντια στα καρτέλ του Μεξικού φορώντας μάσκα του Captain America; Όχι; Ε, δε ξέρετε τι χάνετε...

VIDEO REVIEW / GAMECAST #5

Πάμε τώρα στον τεχνικό τομέα. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα. Αφενός, μερικά ελάχιστα σημεία παρουσιάζουν σημάδια όρεξης για δουλειά από πλευράς των developers, αφετέρου το μεγαλύτερο μέρος του The Devil's Cartel μοιάζει με παιχνίδι του 2004. Χαμηλής ποιότητας textures, ξεπερασμένα μοντέλα χαρακτήρων, άσχημα animations, κάκιστα particle effects, πτώσεις στο ρυθμό ανανέωσης των καρέ της οθόνης και μπόλικο tearing, συνθέτουν ένα πολύ αφιλόξενο οπτικό αποτέλεσμα. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η μουσική, που σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους τίτλους δράσης, ακολουθεί ένα πιο...τηλεοπτικό μονοπάτι, με τα μουσικά θέματα να θυμίζουν αυτά του "Θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος;" και του "Super Deal". Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε πως τα ηχητικά εφέ των όπλων και των εκρήξεων, πείθουν και με το παραπάνω.

Σε γενικές γραμμές η EA έχασε ακόμη μία ευκαιρία για να παραδώσει ένα αξιοπρεπές Army of Two, που σημαίνει πως οι ελπίδες για καλύτερη συνέχεια του franchise χάθηκαν μια για πάντα στο Μεξικό. Το κακό στην όλη υπόθεση είναι ότι στην ανάπτυξη του τίτλου συμμετέχει και η Visceral Games, η οποία απέκτησε την πρώτη της "κακή" στιγμή, μετά τα εξαιρετικά Dead Space. Το The Devil's Cartel αποτελεί έναν γεμάτο προβλήματα τίτλο, που όμως, αν -και μόνο αν- παιχτεί με κάποιο φίλο σε co-op, ενδεχομένως να χαρίσει μερικές ευχάριστες ώρες διασκέδασης -εμείς χρειαστήκαμε περίπου 8 ώρες για να δούμε τα credits. Οπότε, σε περίπτωση που δε μας εμπιστευτείτε και εξακολουθείτε να θέλετε να παίξετε τον τίτλο, τουλάχιστον κάντε το παρέα με κάποιον φίλο σας. Περισσότερα στο video review/ GameCast που συνοδεύει το άρθρο.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

  • Ικανοποιητικό gunplay
  • Αψεγάδιαστο online co-op
  • Διασκεδαστικό μόνο σε co-op...

Αρνητικά

  • ...γιατί αν κάποιος αποφασίσει να το παίξει μόνος, θα απογοητευτεί
  • Ξεπερασμένος τεχνικός τομέας
  • Αδιάφορο και χιλιοειπωμένο σενάριο
  • Πολλά glitches, bugs και έντονο frame drop στα cutscenes
  • Πολύ λανθασμένες επιλογές στο soundtrack

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...