Ταυτότητα

Soul Sacrifice

Soul Sacrifice

Edition: N/A Genre: Action, RPG Διάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: SCE Japan Studio, Marvelous AQL Ημ. Έκδοσης: 30/04/2013
PEGI: 16 Εκδότης: Sony Computer Entertainment Japan Πλατφόρμες: PS Vita


Τελικά, είναι το παιχνίδι με το οποίο θα "ξαναζεστάνετε" το PS Vita σας;

Όσο και να προσπαθούμε να την αποφύγουμε, η "γκρίνια" για τις λιγοστές κυκλοφορίες του PS Vita δε μπορεί εύκολα να παρακαμφθεί. Και αυτό, διότι θεωρούμε πως το μηχάνημα της Sony έχει πάρα πολλές δυνατότητες και μπορεί να φιλοξενήσει μοναδικές handheld εμπειρίες. Δυστυχώς, η υποστήριξη από τίτλους δεν είναι ικανοποιητική, με τους κατόχους του συστήματος να βλέπουν νέο, αποκλειστικό παιχνίδι και να κάνουν το...σταυρό τους. Ειδικότερα δε, στην περίπτωση που η νέα κυκλοφορία είναι ιδιαίτερη, ξεχωριστή αλλά και σερβίρεται από τα χέρια του έμπιστου Japan Studio της Sony, το οποίο μας χάρισε, στην ίδια πλατφόρμα, το εκπληκτικό Gravity Rush.

Το Soul Sacrifice, λοιπόν, έφτασε και αποτελεί την πιο πρόσφατη και σημαντικότερη αποκλειστικότητα του φορητού της Sony. Με χαμηλούς τόνους και μπόλικη αισιοδοξία, η δημιουργία του Japan Studio ζητάει την προσοχή των κατόχων του PS Vita, που τόσο πολύ "διψούν" για κάτι νέο. Το "αγκάθι" στην υπόθεση είναι ότι το Soul Sacrifice δεν είναι παιχνίδι για όλους και μπορεί εύκολα να κουράσει μεγάλη μερίδα παικτών.

_bmUploads_2013-04-16_1992_soulsacrifice_screens_general_saveorsacrifice.jpg

Η παράξενη ιστορία ξεκινάει μέσα από ένα σκοτεινό και μακάβριο κελί, όπου ο πρωταγωνιστής μας βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν θυσιαστεί. Από το πουθενά, ένα σατανικό βιβλίο εμφανίζεται και αρχίζει να... μιλάει στον κεντρικό ήρωα, προσπαθώντας να τον πείσει πως για να σωθεί, θα πρέπει να διαβάσει όλο το περιεχόμενό του και να ανακαλύψει τα μυστικά του. Το βιβλίο είναι μία συλλογή από πολλές μικρές ιστορίες, που περιγράφουν τα βιώματα ενός παντοδύναμου μάγου. Ο παίκτης θα πρέπει να αναβιώσει τις ιστορίες και μέσω αυτών θα καταφέρει να αποκτήσει τις δυνάμεις που του λείπουν, ώστε να αντιμετωπίσει τον Magusar, το μάγο που φυλάκισε τον ήρωα στο κελί.

Οι ιστορίες -ή, καλύτερα, τα Phantom Quests- διαδραματίζονται σε μικρές, ελεγχόμενες τοποθεσίες που μοιάζουν με αρένες. Εκεί, ο παίκτης συνήθως θα πρέπει να εξοντώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό πλασμάτων ή να αντιμετωπίσει θυμωμένα αφεντικά. Όλα τα quests διαρκούν από 5 μέχρι 10 λεπτά, με τη συνολική διάρκεια της ιστορίας να αγγίζει ακόμη και τις 25 ώρες. Με αυτό κατά νου, κάντε τους υπολογισμούς για να δείτε πόσα quests υπάρχουν στο Soul Sacrifice...

_bmUploads_2013-04-16_1993_soulsacrifice_screens_general_ingame.jpg

Μην ενθουσιάζεστε όμως τόσο γρήγορα, διότι ο τίτλος είναι φοβερά επαναλαμβανόμενος, με τα quests, τις τοποθεσίες και τα bosses να ανακυκλώνονται ξανά και ξανά, σε βαθμό που θα αναγκάσουν πολλούς παίκτες να το παρατήσουν μετά από λίγες ώρες ενασχόλησης. Τα μοναδικά στοιχεία που μπορούν να κρατήσουν υψηλό το ενδιαφέρον του παίκτη μέχρι το τέλος, είναι η δομή των ιστοριών, ο τρόπος που περιγράφονται από τον ανατριχιαστικό αφηγητή, καθώς και η ανάγκη για ενδυνάμωση του χαρακτήρα με σκοπό την εξόντωση του Magusar.

_bmUploads_2013-04-16_1996_soulsacrifice_screens_general_librom.jpg

Το Soul Sacrifice, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, βασίζει τη gameplay ραχοκοκαλιά του στην επιλογή που δίνεται στον παίκτη να σώσει ή να θυσιάσει την ψυχή των αντιπάλων του. Όταν σκοτώνεται ένα τέρας, πέφτει στο έδαφος και αν ο παίκτης αποφασίσει να σώσει την ψυχή του, δέχεται bonus στην άμυνα και την υγεία του, ενώ αν επιλέξει να τη θυσιάσει, αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στις μαγικές του επιθέσεις. Ο "save/ sacrifice" μηχανισμός λειτουργεί και για τους allies, που θα συνοδεύσουν τον παίκτη στα περισσότερα quests. Όσο ξεφυλλίζονται οι σελίδες του βιβλίου, οι allies πληθαίνουν, οπότε δίνεται στον παίκτη η ευκαιρία να επιλέξει ποιος είναι ιδανικός για το εκάστοτε quest. Τέλος, σε κρίσιμα σημεία ο παίκτης μπορεί να θυσιάσει ακόμη και μέλη του σώματός του, αποδίδοντας θανάσιμα χτυπήματα στους αντιπάλους, με τις ανάλογες συνέπειες.

{PAGE_BREAK}

Οι μάχες διαδραματίζονται σε τρίτο πρόσωπο και όπως οι ίδιοι οι δημιουργοί δηλώνουν, έχουν εμπνευστεί σε μεγάλο βαθμό από τη σειρά Monster Hunter. Ο παίκτης έχει στη διάθεσή του ένα πλήρες RPG σύστημα μάχης, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με μπόλικο περιεχόμενο επιλογών, από την εξωτερική εμφάνιση και τη φωνή του χαρακτήρα μέχρι τις μαγείες και τα melee όπλα. Το νόμισμα του παιχνιδιού είναι το "Lacrima", δηλαδή σταγόνες που μοιάζουν με δάκρυα, των οποίων η συγκομιδή γίνεται από τα μάτια του βιβλίου. Το Lacrima θα χρησιμοποιηθεί για την αναπλήρωση των εξαντλημένων μαγειών, την "επισκευή" των όπλων, καθώς και την "ανάσταση" των νεκρών συντρόφων.

_bmUploads_2013-04-16_1995_soulsacrifice_screens_general_introanimation_02.jpg

Μετά την ολοκλήρωση κάποιου quest, ο παίκτης επιβραβεύεται με offerings, τα οποία, ουσιαστικά, αποτελούν το οπλοστάσιο του τίτλου. Τα offerings μπορεί να είναι επιθετικές και αμυντικές μαγείες, melee όπλα ή απλά υλικά που μπορούν να συνδυαστούν για τη δημιουργία νέων, αισθητά πιο δυνατών όπλων και δυνάμεων. Γενικότερα, το Soul Sacrifice λειτουργεί με ιδιαίτερους και πολύπλοκους μηχανισμούς, που δε συναντάμε πολύ συχνά σε παιχνίδια. Αρχικά, ο παίκτης θα βρει τον εαυτό του θύμα της ακαταλαβίστικης φύσης του τίτλου, ωστόσο, μετά από λίγη ώρα, όταν τα μπερδεμένα μηνύματα αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν, το παιχνίδι γίνεται αισθητά πιο βατό. Βέβαια, η δυσκολία των μαχών από τη μέση και μετά ανεβαίνει κατακόρυφα, οπότε ετοιμαστείτε να... πεθάνετε αρκετές φορές.

Ο οπτικός τομέας του Soul Sacrifice, χωρίς να εντυπωσιάζει σε κανένα σημείο, κινείται σε αποδεκτά επίπεδα. Τα γραφικά έχουν τις καλές τους στιγμές με "καθαρές" αναλύσεις, λεπτομερή μοντέλα χαρακτήρων και "καλοντυμένες" τοποθεσίες, έχουν όμως και τις αδιάφορες στιγμές τους, με τις χαμηλής ανάλυσης υφές να αποτελούν το μοναδικό "άσχημο" στοιχείο από αυτά που βλέπει ο παίκτης. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύει, είναι η μουσική, που είναι τόσο ιδιαίτερη όσο και το ίδιο το παιχνίδι. Σε ό,τι αφορά τον ήχο, μας ενόχλησαν τα επαναλαμβανόμενα και "φθηνά" voice overs των συντρόφων κατά τις μάχες. Λίγη ποικιλία στις ατάκες θα ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτη -να τονίσουμε πως, αν και θα έπρεπε, δεν υπάρχει επιλογή για ιαπωνικά voice overs.

Σημαντικό ρόλο στην εμπειρία του Soul Sacrifice παίζει και το multiplayer μέρος, κατά το οποίο μέχρι και τέσσερις φίλοι μπορούν να συνεργαστούν για την ολοκλήρωση quests σε online ή τοπικό (ad-hoc) επίπεδο. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να επισημάνουμε πως μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές, οι επίσημοι servers του τίτλου δεν έχουν ακόμη ανοίξει, οπότε δε μπορούμε να εκφέρουμε άποψη για την ποιότητα του multiplayer μέρους. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως το co-op ταιριάζει εξαιρετικά στη δομή του παιχνιδιού.

_bmUploads_2013-04-16_1994_soulsacrifice_screens_general_introanimation.jpg

Τελικά, είναι το Soul Sacrifice το παιχνίδι με το οποίο θα "ξαναζεστάνετε" το PS Vita σας; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο θα θέλατε, διότι η ιδιαίτερη φύση του τίτλου μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σε μεγάλη μερίδα του κοινού. Το ατελείωτο περιεχόμενο, η παράξενη και ενδιαφέρουσα ιστορία, το πλούσιο RPG μέρος, το πολύπλοκο σύστημα μάχης και η γενικότερη δομή του τίτλου, σίγουρα είναι πολύ καλά στοιχεία για να προβεί κάποιος σε αγορά. Από την άλλη, το παιχνίδι πάσχει από πολύ έντονα συμπτώματα επανάληψης και μονοτονίας, που εν τέλει κουράζουν τον παίκτη. Αν λοιπόν θέλετε να ξαναπιάσετε το PS Vita στα χέρια σας και μπορείτε να συμβιβαστείτε με το προαναφερθέν πρόβλημα, τότε το Soul Sacrifice είναι η πλέον ιδανική πρόταση.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Ενδιαφέρουσα ιστορία, με παράξενη, αλλά ευφάνταστη δομή
 • Πολύπλοκο σύστημα μάχης
 • Πλούσιο περιεχόμενο
 • Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά

 • Φοβερά επαναλαμβανόμενο, με τα quests, τις τοποθεσίες και τα bosses να ανακυκλώνονται επικίνδυνα
 • Λίγη ποικιλία στις ατάκες των συντρόφων κατά τις μάχες θα ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτη

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • το demo που επαιξα δεν με ενθουσιασε κ τοσο πολυ δυνατη κονσολα κ την αφηνουν να χαθει

 • Το ιαπωνικό voice-over υπάρχει!!! Μόνο που θέλει είτε να έχεις κάνει pre-order το παιχνίδι από το PSN (περιλαμβάνεται σαν bonus), είτε να το κατεβάσεις μετά σαν DLC.

 • θα το πάρω σε κάπια μείωση τιμής διότι τώρα πήρα και ps3 και θέλω να ζεστάνω αυτό και όχι το ps vita που το είχα κάυση ως που πήρα το ps3 και θέλω να κάυσω αυτό

 • Απογοητευμένο σε βλέπω Σάκη και η αλήθεια είναι ότι με απογοήτευσες και μένα.έχοντας δει βαθμολογίες από αλλού,περίμενα περισσότερα.Θα αγοραστεί φυσικά,απλά δεν είναι τελικά ο τίτλος που ήλπιζα πως θα αναστήσει τις πωλήσεις του Βήτα,μπας και αρχίσει να κινείται.

 • στην ιαπωνία πούλησε το vita χάρης αυτο το παιχνίδι και δεν ξέρω πως το έκανε

 • Ουτε και εμενα με ενθουσιασε το demo (το περασμενο Σαββατο το επαιξα), παρολα αυτα μπαινει στη wishlist!

 • Προσπερναμε λοιπον...

 • Δυστυχως,παροτι προκειται για ενα τιτλο που παρουσιαζει ενδιαφερον,ουτε το συγκεκριμενο παιχνιδι με ενδιαφερει.Ας ειναι καλα τα εκ psn ορμωμενα,διαμαντακια του psp...

 • Πολυ ωραιο review και το καταλαβα απο το demo οτι θα εχει επαναλαμβανομενα quest, παρολα αυτα φενεται πολυ καλο και μου αρεσε το demo θα το παρω σιγουρα καποια στιγμη.

 • Κρίμα πραγματικά. Τo Gravity Rush ήταν μια εξαιρετική κυκλοφορία από το Japan Studio. Το demo που έπαιξα πάντως του soul sacrifice δεν με εντυπωσίασε και μου φάνηκε πολύ μπερδεμένο. Ο μόνος λόγος που φαίνεται να αξίζει το παιχνίδι είναι το co-op του οπότε ίσως αγοραστεί σε κάποια χαμηλή τιμή. Υπομονή τώρα μέχρι το Killzone του Σεπτέμβρη... (αχ ρε Sony).

 • Γελάει το PSP μου και με κορο'ι'δεύει που το άφησα στην άκρη για χάρη του Vita. Α ρε Sony..

 • Παίδες επειδή σας βλέπω και γκρινιάζετε. Εγώ 7 βλέπω στην βαθμολογία και όχι 3. Δηλαδή εσείς περιμένατε έναν τίτλο του 10; Μην τρελαθούμε..

 • Κοίτα,δεν έχεις άδικο.Αλλά όταν το Famitsu έχει δώσει 37/40,τότε περιμένεις κάτι πολύ παραπάνω από το 7.θα μου πεις,άλλο οι Ιάπωνες,άλλο εμείς,δεκτόν.Απλά,αυτό που λέω εγώ είναι πως περίμενα να είναι πολύ καλύτερο.Από την άλλη πάλι,από τη στιγμή που μοιάζει έστω και λίγο με Monster Hunter,υποθέτω θα δούμε και σήκουελ μπας και αυξηθούν οι πωλήσεις εκεί.Κι από κει και πέρα,ίσως υπάρξει και μεγαλύτερη υποστήριξη.
  Wishful thinking.

 • μαλλον βλεπω να το αγοραζω διοτι δεν υπαρχουν και πολλες εναλακτικες παιχνιδιων στο vita.

 • έχω μια απορία,από τη στιγμή που ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του είδους των παιχνιδιών είναι το grinding και η επανάληψη για ποιο λόγο μόνο τα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους (ανεξάρτητα από το πόσο διαφοροποιημένα είναι) κριτικάρονται εως και πολύ έντονα γι'αυτό και όχι και αυτό που τα ξεκίνησε όλα,το Monster Hunter ? είναι κάποιο άλλο γνώρισμα που κάνει το MH τόσο πολύ πιο ιδιαίτερο ?
  δεν αναφέρομαι για το συγκεκριμένο site αλλά για μια γενική τάση που παρατηρώ.

 • το οτι το συσχετιζουν με το μανστερ χαντερ κιολας...το μανστερ χαντερ ειναι κλασεις ανωτερο...αλλα η σονυ περα βρεχει...δεν κοιταει να βγαλει κανα μανστερ χαντερ να αναστηθει το πσβιτα οπως ειχε αναστηθει και το πσπ τοτε...το αφησαν στη νιντεντο ...μπραβο...πολυ καλη επαγγελματικη κινηση...ηθελεστα και παθεστα τωρα...
  εμενα το ντεμο δεν με ενθουσιασε παντως...το βρηκα αρκετα ρηχο και οντως επαναλαμβανομενο....δεν το τελειωσα καν το ντεμο...

 • χανγκμαν το μανστερ χαντερ εχει κατι που σε τραβαει ...δεν ειναι το γκραιντινγκ...ειναιτα ατελειωτα οπλα πανοπλιες,σκιλλς και το πολυ ανωτερο συστημα μαχης...το σακριφαις μοιαζει πολυ ερασιτεχνικο σε σχεση με το χαντερ..

 • Τίμιο review! :P
  Το Demo δεν ήταν και άσχημο. Ευχάριστο και διασκεδαστικό. Μετέπειτα όμως η όποια επανάληψη θα κτυπάει κάπως. Πάντως δεν είναι βεληνεκούς day 1. Προέχουν τόσα άλλα. Θα αποκτηθεί αργότερα.

 • Πεστε ρε seta απορω και εγω γιατι γκριναζιουν ολοι απο την στιγμη που το παιχνιδι ειναι καλο....
  @freakio Εγω πιστευω οτι εχουν διαφορετικη φιλοσοφια τα δυο παιχνιδια μεταξυ τους (soul sacrifice - monster hunter) Μην ριχνης το φτεξιμο στην sony, αυτο εξαρτατε απο την capcom
  @NikeFerrari Ποια αλλα παιχνιδια προερχοντε αλλα ρε nike ? :p εκτος και αν ενοεις παιχνιδια απο αλλες κονσολες.
  Σακη εχω μια απορια εχει και αλλες στολες για το character εκτος απο τες 3 που ειναι στο demo ?

 • Όπως το είχα προβλέψει,ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. :)

Δείξε μου και άλλα...