Πρόκειται περί παρεξήγησης!

Και ποιος δεν είναι απογοητευμένος από την Capcom τα τελευταία χρόνια; Η πάλαι ποτέ "Μεγάλη Κυρία" της Ιαπωνικής development σκηνής, έχει υποπέσει σε αρκετά σφάλματα και έχει απογοητεύσει αρκετό κόσμο με τις επιλογές της. Παρά τις "κακές" στιγμές της, η εταιρία δε έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει, με την τελευταία -και καλύτερη, κατά την άποψη του υπογράφοντος- έκπληξη να ακούει στο όνομα "Dragon's Dogma". Το action-RPG των Ιαπώνων, που ενστερνίζεται δυτική φιλοσοφία στη δομή του, παρέδιδε μία εκπληκτική εμπειρία στους παίκτες και δανειζόμενο στοιχεία από το "θρύλο" της κατηγορίας, το Dark Souls, κατάφερε να χτίσει το όνομα που του αξίζει. Μάλιστα, αν οι φήμες που θέλουν το project "Deep Down", να είναι το Dragon's Dogma 2, βγουν αληθινές, τότε το σίγουρο είναι ότι το franchise θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

Ας αφήσουμε όμως το μέλλον και ας ρίξουμε μια ματιά στο παρόν. Έφτασε λοιπόν το Dark Arisen, που όπως μας έχουν πληροφορήσει τα μέσα, πρόκειται για το expansion pack του Dragon's Dogma. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Το Dark Arisen δεν είναι expansion pack, ούτε DLC, ούτε κάποιος νέος τίτλος. Στην πραγματικότητα -και εδώ εντοπίζεται η παρεξήγηση- πρόκειται για επανέκδοση του αρχικού Dragon's Dogma, η οποία συνοδεύεται από επιπλέον και budget τιμή (€29.90). Το Dark Arisen δηλαδή προσδιορίζει την ονομασία του πακέτου και όχι το νέο περιεχόμενο. Με αυτό κατά νου, ας δούμε τι έχει να μας δώσει το Dragon's Dogma: Dark Arisen.

Πριν περάσουμε στο νέο περιεχόμενο, θα μας επιτρέψετε να πούμε δυο λόγια για το Dragon's Dogma. Ο τίτλος, αν και στην αρχή είναι φοβερά κουραστικός και "αφιλόξενος" προς στον παίκτη, στην πορεία καταφέρνει να μεταμορφωθεί σε ένα απίστευτα εθιστικό παιχνίδι. Το σύστημα μάχης είναι βαθύ και απολαυστικό, ενώ η δομή των quests/side-quests είναι καλοδουλεμένη. Το γεγονός ότι μέχρι ένα προχωρημένο στάδιο του παιχνιδιού, δεν υπάρχει τηλεμεταφορά, μπορεί να φαντάζει ανόητο, στην πραγματικότητα όμως με αυτήν την επιλογή, οι developers "υποχρεώνουν" τον παίκτη να ανακαλύψει τις πανέμορφες τοποθεσίες του μεγάλου σε έκταση χάρτη και να μετατρέψει το κάθε "ταξίδι" του, σε μία ακόμη πλούσια περιπέτεια. Το σενάριο, χωρίς να έχει κάτι που να συγκινεί ιδιαίτερα τον παίκτη, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του μέχρι τα credits. Τέλος, το ατελείωτο περιεχόμενο σε εξοπλισμό και αντικείμενα, η μεγάλη διάρκεια (περίπου 35-40 ώρες), τα πανέμορφα γραφικά, η όμορφη μουσική επένδυση και το πολύ ενδιαφέρον σύστημα των pawns -διαβάστε το αρχικό review για περισσότερες πληροφορίες- συνθέτουν ένα από τα πιο αξιόλογα RPGs των τελευταίων χρόνων.

Με την αγορά του Dark Arisen όμως, ο παίκτης έχει στη διάθεσή του και επιπλέον περιεχόμενο, που δύναται να προσθέσει από 10 έως 15 ώρες στο σύνολο της ενασχόλησης με τον κόσμο του Dragon's Dogma. Συγκεκριμένα, το πακέτο περιλαμβάνει: ένα ολοκαίνουργιο dungeon ονόματι "Bitterblack Isle" (βλ. παρακάτω), ένα επιπλέον επίπεδο για τα skills του χαρακτήρα, πολλά νέα αντικείμενα και όπλα, 14 νέα augments, νέες αναβαθμίσεις για τον εξοπλισμό, περισσότερες επιλογές για το customization του χαρακτήρα, τη δυνατότητα item purification -η οποία είναι αποκλειστική για τα νέα αντικείμενα-, καθώς και την επιλογή των Ιαπωνικών voice-overs από το κεντρικό μενού του τίτλου.

{PAGE_BREAK}

Σε αυτό που αξίζει να σταθούμε περισσότερο από το νέο περιεχόμενο, είναι φυσικά το Bitterblack Isle. Η νέα τοποθεσία ξεκλειδώνεται από τις πρώτες ώρες της περιπέτειας και ο παίκτης μπορεί να τη βρει αν επισκεφτεί το λιμάνι της Cassardis, κατά τις νυχτερινές ώρες. Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους έμπειρους -με το παιχνίδι- παίκτες, οπότε αν δεν έχετε τουλάχιστον 50 level χαρακτήρα, μην σπαταλήσετε άδικα το χρόνο σας, γιατί θα βρεθείτε σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

Ακόμη και οι υψηλού επιπέδου παίκτες όμως θα τα βρουν "σκούρα" στο Bitterblack Isle και αυτό διότι, σε σημεία, το νέο dungeon γίνεται πολύ άδικο, με την πρόκληση να ανεβοκατεβαίνει συχνά. Πρόκειται για ένα σκοτεινό λαβύρινθο, ο οποίος κατακλύζεται από εκατοντάδες μοχθηρά πλάσματα και υπερβολικά...ανθεκτικά bosses. Ο σχεδιασμός της νέας περιοχής πείθει και μπορεί εύκολα να τρομοκρατήσει τον παίκτη από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Βέβαια, από ένα σημείο και μετά, οι τοποθεσίες αρχίζουν και επαναλαμβάνονται, αλλά η αύξηση της πρόκλησης, όσο ο παίκτης "βυθίζεται" στο λαβύρινθο, δεν του δίνει περιθώρια για γκρίνια.

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και ένα πολύ σοβαρό bug που εμφανίστηκε σε αρκετούς παίκτες και κατέστρεφε το save του αρχικού Dragon's Dogma. Πολλοί κάτοχοι του Dark Arisen λοιπόν, έκαναν παράπονα στη Capcom μεταφέροντάς της πως το update των 2MB που ζητάει το παιχνίδι πριν ξεκινήσει -αν και εφόσον η κονσόλα είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο- καταστρέφει τα save files του Dragon's Dogma. Αν αναλογιστούμε πως το νέο περιεχόμενο είναι προσβάσιμο μόνο για τους high level παίκτες, τότε μία τέτοια κατάσταση είναι όντως δυσάρεστη, μιας και ουσιαστικά υποχρεώθηκαν όλοι αυτοί που έχασαν τα saves τους, να παίξουν ολόκληρο το παιχνίδι από την αρχή, για να δουν το νέο dungeon. Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, ωστόσο εσείς καλού-κακού, κάντε ένα back-up το save σας σε κάποιο USB stick ή στο "Cloud Storage" του accounts σας για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Η ίδια η Capcom έχει δηλώσει πως δουλεύει πάνω στη διόρθωση του προβλήματος -μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει βρεθεί κάποια λύση.

Αδιαμφισβήτητα, το κοινό στο οποίο στοχεύει το Dark Arisen είναι περισσότερο αυτοί που δεν έχουν ασχοληθεί με το Dragon's Dogma στο παρελθόν και λιγότερο αυτοί που απλά θέλουν να παίξουν κι άλλο από τον τίτλο της Capcom. Για τους πρώτους, η πρόταση είναι εξαιρετική, μιας και με €30 αποκτούν μία πιο πλούσια έκδοση του εξαιρετικού action-RPG, ενώ για τους δεύτερους ίσως τελικά το νέο περιεχόμενο να μην αντικατοπτρίζεται απόλυτα από την τιμή.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Σαν πακέτο, είναι μία εξαιρετική πρόταση για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το Dragon's Dogma στο παρελθόν
 • Στο σύνολό του, πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα RPGs των τελευταίων χρόνων

Αρνητικά

 • Για αυτούς που έχουν στην κατοχή τους το παιχνίδι, ίσως το νέο περιεχόμενο να μην αντικατροπτίζεται απόλυτα από την τιμή
 • Το bug που καταστρέφει το save file του Dragon's Dogma

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Ωραια!Φοβερο ειναι!
  Ομως μια στιγμη, αν παρω τωρα το Dragon's Dogma Dark Arisen υπαρχει κινδυνος να καταστραφει ενα save file που εχω φτιαξει τωρα?Η υπαρχει κινδυνος μονο για οσους εχουν το original Dragon's Dogma?

 • Πολυ ωραιο review και συμφωνω με οσα λεει ο Σακης. Εγω που εχω το παιχνιδι ηδη δεν συμφερει να παρω αυτη την εκδοση, ισως οταν πεσει στα 10-15 ευρω μπορει να το παρω για να δω το νεο περιεχομενο.

 • Ενδιαφερον παιχνιδι , αλλα δεν ξερω αν παει για αγορα λογω της ελλειψης χαρακτηρα , πρωτοτυπιας στον κοσμο του γενικοτερα .

 • Μπα, έχω το αρχικό παιχνίδι και τελικά, διαβάζοντας και το review, θα αρκεστώ σε αυτό.
  Για λίγο το είχα βάλει στα υποψήφια προς αγορά, αλλά αυτό ήταν επειδή νόμιζα ότι πρόκειτε για καινούργιο παιχνίδι. Τώρα που ξεκαθάρισαν τα πράγματα βγήκε κατευθείαν από την λίστα αγορών. Όχι μόνο είναι το ίδιο παιχνίδι, αλλά θα κινδυνεύω να μου χαλάσει και το save του αρχικού από πάνω! Να μου λείπει.

 • Πιστευω πως και αλλοι την πατησαν ετσι νομιζοντας οτι ειναι νεο game. Κατατοπιστικοτατο το review του Σακη .Το πηρα στο 360.

 • Φαντάζομαι ότι αν τώρα ξεκινήσει κάποιος με το Dark Arisen (χωρίς να έχει ξανασχοληθεί με το Dragon's Dogma), δεν θα έχει πρόβλημα με τα saves ,σωστά? Απ'ότι κατάλαβα το πρόβλημα έχει να κάνει με τα saves μόνο απ΄το αρχικό Dragon's Dogma,έτσι ; Ρωτάω,γιατί έχω ήδη παραγγείλει την συγκεκριμένη έκδοση και είναι κρίμα να μην δουλεύουν σωστά τα saves...

 • Ναι παιδιά. Το πρόβλημα με τα saves αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτούς που έχουν παίξει το πρώτο Dragon's Dogma. Προφανώς και δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τα saves του Dark Arisen.

 • Είχα 2-3 φορές τα λεφτά για να το αγοράσω και τελικά δεν το πήρα.Σίγουρα όμως τέλος του Μήνα θα το τσιμπήσω μιας και το βρίσκω 27 ευρώ.

 • Τιμη,διαρκεια και αισθηση Dark Souls,κανει σιγουρη την αγορα του παιχνιδιου.

 • Πολύ καλό δείχνει και με ωραίες αναβαθμίσεις,την χρειαζότανε την δυσκολία για αυτούς που έχουνε ασχοληθεί βέβαια αρκετά με το προηγούμενο,κρίμα παντος που δεν έχουν φτιάξει το Bug γιατί αν το πάθει κανείς και δεν έχει κάνει backup η δεν έχει Cloud storage είναι χοντρό πακέτο

 • Δεν εχει σε καμια περιπτωση την ποιοτητα, την στιβαρότητα στο χειρισμο και την ατμοσφαιρα του Dark souls Αλλα απο τις μερικες ωρες που εχω παιξει δειχνει αξιολογο.

 • εγω το πηρα σχεδον μολις βγηκε μιας και δεν ειχα ασχοληθει με το πρωτο και πιστεβω οτι σε καιει πολυ...σε κανει και κολας..το μονο μου παρανο ειναι που δεν μπορεις να κανεις λοκ σε εχθρους με τοα μελι κλασεις....και λιγο το προχειρο-απλο στατ-ατριμπιουτ συστεμ....α και η χαζη μπαρα ενεργειας και σταμινα..πολυ ασχημες...
  το νησι τα σπαει-..οι τοποθεσιες και ολα τα σχετικα...πολυ εικαστικα..τα περιβαλοντα δη
  αδη πιο ομορφα απο το οριτζιναλ...
  παντως εγω που πηγα στο νησι στο λεβελ 50 ειναι αρκετα μανικι τα μποσσις...και εχει και πολλα κουεστ το καινουρι μερος..και οκαινουριος οπλισμος-μονο μικα κομματια απο αρμορς που βρηκα-ειναι πολυ δυνατοτεροςγιαυτο το λογο μαλλον...επισης τα ντραγκονφορτζντ αντικειμενα μπορουν να αναβαθμιστουν αλλες 2 φορες και να γινουν ακομη πιο δυνατα...για τα 30 ευρω το παιχνιδι ειν τζαμπα για οπιον δεν το εχει...

 • Ότι πρέπει η συγκεκριμένη έκδοση μιας και δεν πήρα την αρχική και δεν επηρεάζομαι απο το bug. Πήρε και αυτό την σειρά του.

 • Συντομο, περιεκτικο και απολυτα κατατοπιστικο review, γιατι η αληθεια ειναι οτι ειχα μπερδευτει σχετικα με το αν ειναι η οχι expansion. Στα 30 ευρω και για τον ογκο και την ποιοτητα του παιχνιδιου που προσφερει, μαλλον δεν χανεται!

 • Καλά που δεν είχα πάρει το αρχικό και δεν την πάτησα όπως με το Prepare to Die!

 • Πολυ καλο και κατατοπιστικο κειμενο. Επισης ειναι η τελεια ευκαιρια για μενα να παιξω το παιχνιδι μιας και ηθελα να το αγορασω αλλα ανακοινωθηκε αυτη η εκδοση οποτε περιμενα. Να ρωτησω μονο αν εντοπιζονται σημαντικες διαφορες αναμεσα στην εκδοση του ps3 και του 360 και αν στο 360 ειναι Multidisk

 • Πολυ καλο review!Ευτυχως που μας το ανελυσες για το τι ειναι τελικα το Dark Arisen.Εγω θα εσκαγα ξανα 30 ευρω για να παρω το expansion.Eυτυχως διαβαζοντας το review φωτιστηκα :P

 • το πηρα και εδωσα την παλιοτερη εκδοση σε ενα φιλαρακι μου!πραγματικα πολυ καλο παιχνιδι!

 • Και εγω θα το τσιμπησω,τωρα κοντα.

 • Βγάλτο μωρή Capcom και για Pc...κοιμάσαι όρθια πανάθεμά σε ...

Δείξε μου και άλλα...