Ταυτότητα

Might & Magic Heroes VI: Shades of Darkness

Might & Magic Heroes VI: Shades of Darkness

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Ubisoft Ημ. Έκδοσης: 03/05/2013
PEGI: 16 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: PC


Τα προβλήματα του mass production…

Το preview του Shades of Darkness έδειχνε ιδιαίτερα ευοίωνο. Έχοντας μόνο ένα μικρό τμήμα του παιχνιδιού μέσα, έδειχνε συμμαζεμένο, καλοδουλεμένο και το κυριότερο, δίχως πολλά bugs. Ναι, κάποια bugs υπήρχαν, αλλά όντας preview build, δώσαμε τόπο στην οργή και απολαύσαμε την πρώτη μας δόση από το νέο expansion της σειράς Heroes of Might & Magic.

Όταν, όμως, η έκδοση που κυκλοφορεί στα καταστήματα μαστίζεται από glitches, είναι απορίας άξιο πώς -για δεύτερη φορά- οι δημιουργοί κατάφεραν να δώσουν ένα παιχνίδι δίχως beta testing. Και είναι κρίμα, γιατί πίσω από τα προβλήματα βρίσκεται ένα αρκετά αξιόλογο stand-alone expansion, με πολλές δεκάδες ώρες νέου υλικού και gameplay. Είναι όμως αρκετά;

Fantasy B-movie – Ιστορία

Heroes_VI_image_01-thumb.jpgΌπως είχαμε αναφέρει και πριν από ένα μήνα, η ιστορία του Shades of Darkness εξελίσσεται περίπου 100 χρόνια μετά τα γεγονότα του VI και στήνεται έτσι ώστε να αποτελέσει σύνδεση αυτής της ιστορίας με την περιπέτεια που ζήσαμε στο V (400 χρόνια μετά). Οι δημιουργοί προσπάθησαν να ακολουθήσουν μια πιο σκοτεινή εξελικτική γραμμή γύρω από τη σχεδόν κατεστραμμένη Cult of the Spider Queen και την αναβίωση των λαών που ζουν ενάντια στο φως. Στα δύο νέα και πολύωρα campaign του, το παιχνίδι εξετάζει τα γεγονότα γύρω από την ιστορία του Necropolis και του Dungeon.

Το τελευταίο είναι το πιο βασικό νέο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού, καθώς προσθέτει το ολοκαίνουργιο faction των Dark Elves, ένα νέο λαό για το Heroes VI, με το δικό του, ιδιαίτερα διαφορετικό gameplay. Όπως σε όλα τα Heroes, το κάθε campaign έχει τη δυνατότητα να σας κρατήσει απασχολημένους για πάρα πολλές ώρες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως να το παρακάνει. Οι αντίπαλοι που συναντάται είναι ως επί το πλείστον ουδέτερες δυνάμεις και γενικά δεν νιώθετε το απαραίτητο άγχος για να προστατεύσετε το λαό σας. Ακόμα και για Heroes, μακρηγορεί υπερβολικά.

Καλές ιδέες αλλά στην πράξη χωλαίνουμε - Gameplay & Techical

Heroes_VI_image_02-thumb.jpgΚαι αυτό το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο ενοχλητικό λόγω των διακυμάνσεων της ροής. Μπορεί για μια ώρα να είστε απασχολημένος με μεγάλες εξελίξεις και τεράστιες μάχες, και μετά να σπαταλήσετε 10 ώρες εξερευνόντας μέχρι να φτάσετε στο σημείο που θα συνεχιστεί η ιστορία. Η δε A.I., στα γνωστά πρότυπα της σειράς, δεν δείχνει κανένα έλεος. Κλέβει ξεκάθαρα τον παίκτη όσον αφορά τα resources και το army build up, αλλά για όποιον είναι γνώστης της σειράς, το έχει συνηθίσει αυτό και μάλλον θα ευχαριστηθεί τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στις ίδιες τις μάχες, μιας και πλέον ο εχθρός δείχνει να κινείται πολύ πιο στρατηγικά και να μην σπαταλάει τα turns του.

Η βελτίωση αυτή της τεχνητής νοημοσύνης δένει αρκετά καλά στο παιχνίδι και εμπλουτίζει το νέο gameplay των Dark Elves. Όπως προαναφέραμε, ο βασικός τους σχεδιασμός βασίζεται στην αποφυγή, την ενέδρα και τις ύπουλες τακτικές, έτσι ώστε να εξαντλήσει τον αντίπαλο πριν του δώσει το αστραπιαίο και θανάσιμο χτύπημα. Παραδείγματα του νέου αυτού gameplay είναι η δυνατότητα να γίνουν stealth όλα τα units πριν μία μάχη για να στήσετε ενέδρα σε κάποιον ή με το racial ability σας να κρύψετε κάποια units εντός μάχης, έτσι ώστε να χτυπήσουν τον αντίπαλο εκεί που δεν το περιμένει.

Heroes_VI_image_09-thumb.jpgΈνας τέτοιος λαός, βέβαια, είναι επόμενο πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν αρχάριο παίκτη, καθώς απαιτεί βαθιά γνώση του gameplay της σειράς και πολλή εξάσκηση, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε σωστά αυτές τις δυνάμεις και να κρύψετε τις αδυναμίες σας. Το μόνο πρόβλημα που εντοπίσαμε εδώ, έχει να κάνει με τη ροή ανάπτυξης του λαού. Πιο συγκεκριμένα, το Dungeon είναι αρκετά αδύναμο στην αρχή του κάθε παιχνιδιού και επειδή βασίζεται σε assassination tactics θα πρέπει να προσέχετε πολύ το πώς θα αντιμετωπίσετε έναν αντίπαλο ήρωα ή μια επίθεση σε ένα κάστρο.

Από την άλλη, αυτή η διαφορετικότητά τους είναι ένα καλοδεχούμενο νέο gameplay στοιχείο στο παιχνίδι και προσφέρει νέες τακτικές στη σειρά. Πέρα από το νέο λαό, βέβαια, οι παίκτες αποκτούν πρόσβαση σε νέα αντικείμενα, ήρωες, abilities, achievements, units, πόλεις και κτίρια. Βέβαια, αν είχατε ήδη κάποιο save να περάσετε από το Heroes VI, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να το χάσετε, μαζί με όλα τα achievements και καλούδια που κερδίσατε.

Heroes_VI_image_04-thumb.jpgΝαι, ερχόμαστε επιτέλους στο θέμα που αναφερθήκαμε στον πρόλογο, τα διάφορα bugs του παιχνιδιού και το όργιο παραπόνων των νέων αγοραστών (χαρακτηριστικό είναι πως τα fora του παιχνιδιού στο Steam έχουν κλειδωθεί). Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα που το παιχνίδι δεν κάνει registration, κολλάει το u-play, εμφανίζει black screen στις μάχες και κολλάει, "πετάει" τον παίκτη στο desktop και διάφορα άλλα νέα καλά... ζωύφια. Ναι, είπαμε "νέα", μιας και τα περισσότερα από τα προβλήματα που υπήρχαν στο VI έχουν λυθεί εδώ και καιρό. Έτσι, είναι πάρα πολύ περίεργο πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσα νέα θέματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο.

Προσοχή, τα προβλήματα αυτά δεν τα συναντάνε όλοι οι παίκτες. Εμείς, για παράδειγμα, δεν είχαμε θέμα με το u-play ή με desktop crashes, αλλά "φάγαμε" μαύρη οθόνη με το κουτάλι. Οι δημιουργοί του παιχνιδιού έχουν ήδη αναφέρει ότι εργάζονται πυρετωδώς για να διορθώσουν τα προβλήματα αλλά όταν κλειδώνεις fora και όταν για δεύτερη φορά στη σειρά βγάζεις τίτλο με ελάχιστο beta testing, το αγοραστικό κοινό δύσκολα θα σε πιστέψει.

{PAGE_BREAK}

Στον τεχνικό τομέα, τουλάχιστον, τα πράγματα δείχνουν αρκετά βελτιωμένα σε σύγκρισή με την έκδοση του 2011. Η μηχανή γραφικών του τίτλου έχει υποστεί αρκετές βελτιώσεις, με νέα ή βελτιωμένα εφέ, ακόμα πιο σύνθετους χάρτες και ορισμένες μικρές μα όμορφες βελτιώσεις στο animation της μάχης. Αν και δεν εντυπωσιάζει για τα σύγχρονα δεδομένα, είναι σίγουρα το πιο όμορφο παιχνίδι της σειράς.

Εξίσου καλή δουλειά δείχνει να έχει γίνει και στον ηχητικό τομέα, όπου η μουσική έχει πάρει έναν ακόμα πιο αξιόλογο χαρακτήρα και συνοδεύει άψογα το παιχνίδι. Για το voice acting μάλλον δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε. Είναι το γλυκύτατο cheesy σπικάζ, το οποίο φωνάζει fantasy b-movie και είναι τόσο περίεργο που καταφέρνει να γίνεται καλό.

Εις αναμονή για διορθώσεις - Επίλογος

Το Shades of Darkness φαινόταν να έχει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να το κάνουν επιτυχημένο. Μπόλικο νέο υλικό, νέο faction, νέο gameplay και διάφορες μικρές και μεγάλες βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα, δείχνουν πως το παιχνίδι έχει δουλευτεί σωστά από τους δημιουργούς του. Ωστόσο, η πρώτη εντύπωση με την τελική μπορεί να έχουν τεράστιες διαφορές. Οι βάσεις υπάρχουν και όταν το παιχνίδι στρωθεί τεχνικά και γίνουν οι -πολλές- απαραίτητες διορθώσεις, τότε θα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στο ρόστερ της σειράς. Όπως είναι τώρα, όμως, δεν μπορούμε να προτείνουμε σε κανέναν παίκτη να δώσει 29 ευρώ για ένα μη ολοκληρωμένο παιχνίδι.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος
Λειτουργικό: Windows XP, Windows Vista, Windows 7
Επεξεργαστής: 2.0 GHz Intel Core 2 Duo E4400 ή 2.6 GHz AMD Athlon X2 5000+
Μνήμη: 1 GB RAM για Windows XP ή 1.5 GB RAM για Windows Vista και Windows 7
Κάρτα γραφικών: 512 MB graphics card συμβατή με DirectX 9.0c
Σκληρός δίσκος: 11 GB

Θετικά

  • Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το νέο faction
  • Πολλά από τα παλιά bugs έχουν διορθωθεί
  • Το gameplay συνεχίζει να ικανοποιεί πολλούς παλιούς οπαδούς και καλοδέχεται τους νέους
  • Ακόμα πιο ανταγωνιστική A.I.

Αρνητικά

  • Ακόμα πιο... κλεφτρόνι A.I.
  • Πολλά και διάφορα καινούργια bugs και crashes
  • Πολλές διακυμάνσεις στην ιστορία και τη ροή του campaign

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν