Ταυτότητα

Dead Island: Riptide

Dead Island: Riptide

Edition: N/A Genre: Action, Horror Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Techland Ημ. Έκδοσης: 26/04/2013
PEGI: 18 Εκδότης: Deep Silver Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Μία σαλάτα ζόμπι με μπόλικο DLC παρακαλώ!

Το να κυκλοφορήσει κανείς ένα παιχνίδι που θα προσφέρει κάτι πραγματικά διαφορετικό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σταδιακά όμως, υπάρχουν τίτλοι που μπορεί να μην προσφέρουν κάτι το τρομερά διαφορετικό, αλλά η ιδέα που βρίσκεται από πίσω τους να προσφέρει αρκετό πειραματισμό. Ανοιχτός κόσμος, πρώτου προσώπου RPG, ζόμπι, τετραπλό co-op και δημιουργία όπλων. Αυτή ήταν η συνταγή του πρώτου Dead Island, που έδωσε στην Techland 4.000.000 εκατομμύρια πωλήσεις μέχρι σήμερα. Θέλοντας να συνεχίσει την επιτυχία του, η πολωνική εταιρία ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2012 το Dead Island: Riptide.

Όλα έδειχναν πως με λίγες βελτιώσεις και προσθήκες το franchise θα μπορούσε να συνεχίσει δυναμικά και να θέσει μία καλή βάση για την επόμενη γενιά. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και παρακάτω αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους δύσκολα αξίζει να επενδύσετε το χρόνο σας στο Dead Island: Riptide.

Ασθένεια Kuru

dead-island-rip-image-01-thumb.jpgΌταν κάποιος ακούσει τη φράση "Dead Island", το πρώτο πράγμα που θα του έρθει στο μυαλό είναι το εντυπωσιακό και παράλληλα συγκινητικό trailer που κυκλοφόρησε η Techland πίσω στο 2011. Το Dead Island, όμως, κατέληξε να είναι ένα πεδίο μάχης στο οποίο σκοτώνουμε ζόμπι με εντυπωσιακούς τρόπους -όπως ηλεκτρικές κατάνες- παρά μία συγκινητική ιστορία που εξιστορεί την επιβίωση μίας οικογένειας σε ένα νησί μετά από την εξάπλωση ενός ιού. Το Riptide ξεκινάει ακριβώς από το σημείο που τελείωσε το πρώτο Dead Island.

Βέβαια, ενδιάμεσα μεσολάβησε ένα DLC με την ονομασία Ryder White’s Campaign, αλλά τα γεγονότα του εξιστορούνται στο εισαγωγικό βίντεο. Οι τέσσερις πρωταγωνιστές του τίτλου κατάφεραν να ξεφύγουν από το Banoi και πλέον τους βρίσκουμε αντιμέτωπους ξανά με τον ιό, μόνο που αυτή τη φορά βρίσκονται στο νησί Palanai.

dead-island-rip-image-02-thumb.jpgΗ απόδρασή τους από το Banoi δεν είχε την καλύτερη δυνατή κατάληξη, αφού ο Frank Serpo τους κρατάει αιχμάλωτους στο πλοίο του έτσι ώστε να μάθει γιατί έχουν ανοσία στον ιό μέσω εξετάσεων αίματος. Δεν θα πούμε όμως περισσότερα, για να μην χαλάσουμε την εμπειρία σε όσους ασχοληθούν με τον τίτλο. Πάντως, ακόμα και να αποκαλύπταμε την πλοκή του Riptide, είναι πολύ πιθανό το ενδιαφέρον να ήταν μηδαμινό. Αυτό συμβαίνει γιατί η σύνδεση της ιστορίας του πρώτου Dead Island με το Riptide είναι ιδιαίτερα απογοητευτική, ενώ το ενδιαφέρον των παικτών αναζωπυρώνεται μόνο μετά τις 6 ώρες, όπου υπάρχουν ανατροπές στο σενάριο, δηλαδή δύο ώρες πριν το τέλος.

Γενικότερα, η παρουσίαση της ιστορίας μέσα από τα cut scenes είναι -το λιγότερο- άσχημα εκτελεσμένη, με το lip-syncing να είναι εντελώς ασυγχρόνιστο σε σημεία, ενώ οι ερμηνείες των voice actors δεν θα λέγαμε πως καταφέρνουν να βοηθήσουν ιδιαίτερα.

Zombie killing time!

dead-island-riptide_new-img03-thumb.jpgΌπως αναφέραμε προηγουμένως, το Dead Island αποδείχθηκε πως ήταν ένα τετραπλό co-op FPS παιχνίδι, στο οποίο θα πέρναγες καλά για κάποιες ώρες και όχι αυτό που φάνηκε από το trailer της E3. Ο βασικός στόχος των παικτών στο Riptide είναι να ξεφύγουν από το νησί Palanai, όπως συνέβη και με το πρώτο Dead Island. Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειάς τους, θα έρθουν αντιμέτωποι -όπως είναι λογικό- με αρκετά ζόμπι. Στο Dead Island οι παίκτες είχαν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικά συστήματα μάχης για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζόμπι: το αναλογικό και το ψηφιακό.

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα τους είναι ότι στο αναλογικό οι παίκτες μπορούν να διαλέξουν την πορεία του χτυπήματος τους, ενώ στο ψηφιακό οι κινήσεις είναι προκαθορισμένες και πραγματοποιούνται μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Το αναλογικό ήταν ένα σύστημα για το οποίο ακούστηκαν πολλά παράπονα σε ό,τι αφορά τα animations και το γεγονός ότι δεν ήταν καθόλου βολικό.

dead-island-rip-image-04-thumb.jpgΔυστυχώς, η Techland δεν πραγματοποίησε καμία αλλαγή επάνω σε αυτό και στο Riptide παρέμεινε το ίδιο αδιάφορο και άβολο όπως ήταν στο πρώτο Dead Island. Μιας και αναφερθήκαμε σε animations, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το γεγονός πως τα animations των χτυπημάτων έχουν παραμείνει και αυτά το ίδιο προχειροφτιαγμένα. Αν το σύστημα μάχης σε ό,τι αφορά τα melee όπλα παρουσιάζει ακόμα προβλήματα, τότε το shooting κομμάτι του Dead Island Riptide εξακολουθεί να είναι εξίσου προβληματικό στη στόχευση και στην αίσθηση του βάρους των όπλων.

{PAGE_BREAK}

Συνεχίζοντας, οι παίκτες έχουν την δυνατότητα να κάνουν import τον χαρακτήρα τους από το πρώτο Dead Island και αυτό σημαίνει πως το αρχικό επίπεδό τους στο Riptide θα είναι μεγάλο. Η αδυναμία του leveling system εμφανίζεται και εδώ, καθώς τα ζόμπι ανεβαίνουν επίπεδα μαζί με τον παίκτη. Με αυτό τον τρόπο, η διαφορά στη ζημιά των περισσότερων όπλων δεν παρατηρείται εύκολα και αυτό μειώνει τη σημασία της δημιουργίας ενός ισχυρότερου όπλου. Επιπλέον, παρατηρήσαμε πως η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων είναι αρκετά πιο επιθετική, αν και δεν είμαστε σίγουροι ότι το γεγονός πως κάναμε import τον χαρακτήρα μας ευθυνόταν για αυτό.

Ίσως να φταίνε τα τέσσερα νέα είδη εχθρών: οι Drowners, οι Grenadiers, οι Screamers και οι Wrestlers. Όπως και να ‘χει, το Riptide σε αρκετά σημεία δεν συγχωρεί όπως το αρχικό Dead Island. Το σύστημα δημιουργίας όπλων αποτελεί και εδώ σημαντικό κομμάτι, αφού η ποικιλία των όπλων που μπορούν να δημιουργηθούν είναι ακόμα μεγαλύτερη. Όσοι δεν βαριούνται το στοιχείο της εξερεύνησης, έτσι ώστε να βρουν διάφορα κομμάτια και να δημιουργήσουν ένα όπλο, τότε θα μείνουν αρκετά ικανοποιημένοι από το σύστημα δημιουργίας όπλων.

Το παιδί για όλες τις δουλειές

dead-island-rip-image-05-thumb.jpgΈνα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα στο πρώτο Dead Island ήταν το γεγονός πως τα περισσότερα quests αφορούσαν αποστολές, στις οποίες θα έπρεπε να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους. Σε περίπτωση ενός αληθινού zombie apocalypse θα ήταν λίγο δύσκολο να βοηθήσουμε τους πάντες, αλλά οι περισσότεροι σκέφτονται πως παίζουν ένα παιχνίδι, οπότε δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την παράμετρο. Ακόμα και με αυτό τον τρόπο σκέψης, όμως, η υλοποίηση των δευτερευόντων αποστολών του Dead Island ήταν μέτρια στην καλύτερη περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και στο Riptide.

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί κάποιος που έπαιξε το Dead Island πίσω στο 2011 είναι «Πάλι ανούσιες δευτερεύοντες αποστολές;». Και εσείς που διαβάζετε αυτό το κείμενο αυτή τη στιγμή θα ρωτήσετε εύλογα «Και τι ήθελες να κάνουν;». Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τώρα το πώς και γιατί, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα μπορούσαν να είναι κάτι καλύτερο από το κλασσικό «πήγαινε εκεί και φέρε αυτό». Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός πως οι βασικές αποστολές του Dead Island: Riptide είναι τόσο αδιάφορες και επαναλαμβανόμενες, όπως η αποστολή της εξόντωσης πολλών κυμάτων από εχθρούς ενώ παράλληλα τοποθετείς φράχτες σε συγκεκριμένα σημεία για άμυνα.

 

Chrome Engine 5 – Έκδοση 2

Θάλασσα, φοίνικες, αμμουδιά, βουνά στο βάθος και ήλιος. Το νησί του Banoi τα είχε όλα αυτά και η Techland κατάφερε να τα μεταφέρει με έναν πολύ όμορφο τρόπο στον ψηφιακό κόσμο. Βέβαια, η ποιότητα των υφών δεν ήταν και ό,τι καλύτερο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όποιος έπαιξε το Dead Island δεν σταμάτησε, έστω και για λίγο, για να απολαύσει το ηλιόλουστο νησί Banoi. Αυτή τη φορά, η ποιότητα των γραφικών κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα, μόνο που η Techland αναβάθμισε την Chrome Engine 5 στη έκδοση 2, κάτι που μεταφράζεται σε υφές καλύτερης ποιότητας και πιο ζωηρά χρώματα. Τα βελτιωμένα γραφικά είναι πάντα κάτι το οποίο αναζητούν οι παίκτες σε ένα sequel και σίγουρα αισθανθήκαμε ωραία όταν είδαμε έστω και μία μικρή αναβάθμιση στο τεχνικό κομμάτι του Riptide.

Μόνο για όσους λάτρεψαν το πρώτο Dead Island…

dead-island-rip-image-06-thumb.jpgΗ συνολική ποιότητα του Dead Island: Riptide το κατατάσσει στη λίστα των περιττών sequels. Σε αυτή τη λίστα καταγράφονται οι τίτλοι που δεν προσφέρουν τίποτα καινούργιο σε σύγκριση με τον προκάτοχό τους και κυκλοφορούν με σκοπό το γρήγορο κέρδος και την εκμετάλλευση του ονόματος ενός franchise -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό του Dead Island. Η αίσθηση της επανάληψης είναι κάτι το οποίο θα νιώσουν όσοι έπαιξαν το πρώτο Dead Island και αυτό ίσως τους κάνει να το παρατήσουν πολύ σύντομα.

Όσοι δεν έχουν παίξει το πρώτο Dead Island και αποφασίσουν να ξεκινήσουν με το Riptide, είναι πολύ πιθανό να μην συμφωνήσουν με το κείμενο, λόγω του ότι θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το σύμπαν του συγκεκριμένου franchise. Τα δύο χρόνια, όμως, που έχουν περάσει από την κυκλοφορία του Dead Island είναι αρκετά για να καταφέρει μία εταιρία 231 ατόμων να βελτιώσει τα όποια στραβοπατήματα. Και το γεγονός ότι αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, δεν αφήνει χώρο για δικαιολογίες. Εν τέλει, αυτό που μένει είναι ένα expansion pack παρά ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι…

Δημήτρης Τσορβάς

Θετικά

 • Μεγάλος όγκος περιεχόμενου
 • Βελτιωμένα γραφικά ως ένα βαθμό (Chrome Engine 5 Έκδοση 2)
 • Προσεγμένος σχεδιασμός των επιπέδων

Αρνητικά

 • Τα περίεργα και μη προσεγμένα animations υπάρχουν ακόμα
 • Έλλειψη νέων προσθηκών
 • Κακή διήγηση της ιστορίας μέσω των quests
 • Απογοητευτική σύνδεση του σεναρίου με το πρώτο Dead Island
 • Σταδιακή εμφάνιση διάφορων bugs και freezes
 • Η κυκλοφορία του ως full retail τίτλος

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (44 σχόλια)
 • Rosbou Rosbou 02 Απριλίου 2014  | 16:54

  7,49€ εχει στο steam store σημερα............. να την κανω την αγορα αξιζει τελικα σαν παιχνιδι η οχι?γιατι η τιμη ειναι ξεφτιλα....

 • Gamer-cy Gamer-cy 21 Μαΐου 2013  | 16:52

  Το ξεκίνησα χθες στον υπολογιστή εντυπώσεις ακομα ειναι γρήγορα δεν βλέπω βελτιώσεις σε σχέση με το πρώτο

 • PeterVsAll PeterVsAll 20 Μαΐου 2013  | 15:42

  συμφωνο με την βαθμολογια δηλαδη καλυτερα να εβγαζαν ενα dlc..πληρης απογοητευση

 • metallica 13 metallica 13 19 Μαΐου 2013  | 01:14

  εδω ειπαν οτι το παιχνιδι διαρκει περιπου 8 ωρες...οτι να ναι...εγω π παιζω μονο το main plot ειμαι στις 8 ωρες κ ειμαι στο 53%..το παιχνιδι ειναι βελτιωμενο σε ολους τους τομεις...

 • purple purple 18 Μαΐου 2013  | 15:27

  Μαζι σου metallica13 πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω γιατι τοσο θαψιμο στο παιχνιδι... Οσο παιζω τοσο μεγαλυτερη απορια εχω.. Τες πα..

 • JamieT JamieT 18 Μαΐου 2013  | 06:55

  @metallica 13 Δηλαδή οποιαδήποτε άλλη γνώμη εκτός από την δικιά σου είναι εκτός τόπου και χρόνου φίλε μου;

  Προσωπικά πιστεύω πως κάποιος που έχει παίξει το πρώτο Dead Island δεν αξίζει να επενδύσει το χρόνο του καθόλου στο Riptide. Δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα παραπάνω εκτός από βελτιωμένα γραφικά και καλύτερη ισορροπία ψαξίματος - δράσης όπως είπε ο Σάββας πιο πάνω.

  Εν τέλει, το νόημα είναι πως καλύτερα θα ήταν κάποιος να ασχοληθεί με φθηνότερους τίτλους που δεν είχε χρόνο να παίξει στο παρελθόν ή να αγοράσει κάποιο άλλο από τα παιχνίδια αυτής της περιόδου (βλ. BioShock Infinite, Tomb Raider κτλπ). Αυτή είναι η ιδανική λύση πιστεύω, ειδικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

  Το Dead Island: Riptide μου άφησε μία από τις χειρότερες εμπειρίες μέχρι τώρα για το 2013, μαζί φυσικά με το The Walking Dead: Survival Instict. Ήθελα πως και πως να δω τους τίτλους τέλους για να τελειώσει αυτό το μαρτύριο που θα το χαρακτήριζα ως αγγαρεία και αλλιώς.

  Και όπως έγραψα και στο κείμενο, είναι απόλυτα λογικό κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με το πρώτο Dead Island να μην συμφωνεί με την άποψη μου.

 • metallica 13 metallica 13 17 Μαΐου 2013  | 19:25

  το παιχνιδι δν αξιζει σε καμια περιπτωση 5...εκτος τοπου κ χρoνου το review..

 • NikeFerrari NikeFerrari 17 Μαΐου 2013  | 18:35

  Μήτσο, όσο απόλαυσες το πρώτο με την παρέα, τόσο θεωρώ θα απολαύσεις και αυτό. Το ξεκίνησα και είναι λες και ποτέ δεν τελείωσε το πρώτο και εννοείται το απολαμβάνω στον ίδιο βαθμό. Απλά ως το επόμενο παιχνίδι, δεν φέρει τις πολλές και αναμενόμενες βελτιώσεις όπως άλλες συνέχειες παιχνδιών και του αξίζει η όποια "τιμωρία" πιο χαμηλού βαθμού. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον χαρακτήρα που είχες στο πρώτο, στο επίπεδο και με τις ικανότητες που το άφησες. Χαιρετίσματα και στον Παπαφλέσα!

 • Dimitris 300 Dimitris 300 17 Μαΐου 2013  | 18:21

  κατατοπιστικοτατος κριμα γιατι το περιμεναμε το
  πρωτο το ευχαριστηθηκαμε ηταν κατι το διαφορετικο και αρεσε. μακρια και αγαπημενοι ωραιο review δημητρη μπραβο ωραια γραφη

 • vtser vtser 17 Μαΐου 2013  | 10:37

  Αδιάφορο για μένα όπως ήταν και το πρώτο...

 • wolfinos wolfinos 17 Μαΐου 2013  | 04:26

  Παρόλο που δεν έχω παίξει κανένα από τα δύο, θα τολμούσα να ξεκινήσω με το DI 1 γιατί μ'αρέσει να ακολουθώ την ιστορία και την πλοκή και αν μετά το DI 2 το βαρεθώ δεν πειράζει, καλή καρδιά !

 • LeoleoP LeoleoP 17 Μαΐου 2013  | 03:36

  Το πρωτο ηταν πολυ αξιολογο παιχνιδι και οτι εκανε το εκανε σωστα. Αυτο δε προσφερει τπτ καινουριο στο gameplay και σιγουρα δεν ειναι καλυτερο του πρωτου σε κατι. Γενικα ομως θα προσφερει αρκετες ευχαριστες ωρες σε οσους δεν ασχοληθηκαν με το πρωτο. Οι υπολοιποι λογικα μετα απο λιγες ωρες θατο βαρεθουν. Θεωρω την βαθμολογια αδικη ομως. Ενα 7 του αξιζει

 • kohiba9 kohiba9 17 Μαΐου 2013  | 00:21

  Συνοπτικα δλδ, οποιος χορτασε με το 1, δεν χρειαζεται να επενδυσει σε αυτο. Οποιος διψαει ακομα και για περισσοτερες παρομοιες δοσεις, προχωραει αφοβα.
  Προσωπικα οι περιπου 50 ωρες του πρωτου, οσο ωραιες κι αν ηταν μου ειναι αρκετες.
  Μαλλον θα περιμενω το 3 στο ps4...

 • lone wolf lone wolf 16 Μαΐου 2013  | 23:42

  πραγματικά όμως δεν μπορώ να καταλάβω, πως γίνεται κάποιες εταιρείες να μην εξελήσουν καθόλου τον κόσμο που επεξεργάζονται.βέβαια, εδώ που τα λέμε, πιστεύω ότι το όλο θέμα με τα zombie, έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια κορεσμού, όπως ακριβώς και ο β παγκόσμιος πόλεμος.και αυτό φαίνεται και από την αδυναμία του να παρουσιάση κάτι το καινούργιο τα RESI τα οποία εισήγαγαν ουσιαστικά στον κόσμο του gaming αυτή την θεματολογία.

 • Johnny8565 Johnny8565 16 Μαΐου 2013  | 22:10

  @purple Και εγω το ελιωσα το 1 και το ξερω οτι ειναι καποιο σκαλοπατι πιο πανω το Reptide αλλα και παλι δεν αξιζει να δοσω 50 ευρω για να δω μικρες διαφορες....

 • purple purple 16 Μαΐου 2013  | 22:06

  φιλε μου το 1 το ελιωσα.. και το riptide ειναι ακομα καλυτερο.. η αν θες ισαξιο :)

 • Johnny8565 Johnny8565 16 Μαΐου 2013  | 21:57

  @purple Φιλε μαλλον δεν καταλαβες για ποιο λογο εβαλε το 5 , διαβασε την τελευταια παραγραφο που εγραψε ο Τσορβας. Το 5 αντιπροσοπευει για αυτους που εχουν ειδη παιξει το πρωτο dead island.
  Και εγω βαζω 9 του πρωτο Dead Island γιατι ειναι κατι που δεν ξανα ειδαμε σε παιχνιδι zombie, αλλα οταν ερχεται η Techland και σου δινει ενα dead island που δεν εχει καμια βελτιωση τοτε αλλαζει το πραγμα, οχι ευχαριστω Techland δεν θα παρω...
  Το θεωρω ενα μεγαλο expransion το Reptide και δεν δινω 50 ευρω για αυτο το πραγμα.... στα 30 ευρω σιγουρη αγορα.

 • JamieT JamieT 16 Μαΐου 2013  | 21:37

  @snake198 Ναι, εννοούσα μόνο τα main quests.

  Σάββα, εννοείται πως συμφωνώ και επαυξάνω. Αυτό που είπες ήταν το νόημα που προσπάθησα να περάσω μέσα στο κείμενο και ιδιαίτερα στον επίλογο.

  Το αρνητικό με τίτλο "Η κυκλοφορία του ως full retail τίτλος" αναφέρεται στη ποιότητα του περιεχομένου καθώς και την έλλειψη νέων χαρακτηριστικών και όχι για τη συνολική διάρκεια του Dead Island: Riptide (main quests και side quests μαζί).

 • pochi2000 pochi2000 16 Μαΐου 2013  | 21:36

  στο review του mgs rising εχετε βαλει 8,5 και κανενα σχολιο για full retail και το game ειναι 4 ωρες........ -_- το poker face ειναι λιγο ...... :P

 • purple purple 16 Μαΐου 2013  | 21:26

  παιδια το παιχνιδι ειναι του 9 ευκολα.. μονο αυτο απο μενα.. εχω παιξει (παταω σταρτ καιιιιι) 21:40:53 και μπορω να πω πως δεν μπορω να καταλαβω το 5 αλλα οκ.. αποψεις.. ααααα, παρτε το αμεσα !!!
  Η κυκλοφορία του ως full retail τίτλος στα μειον αλλα..
  σε 22 ωρες:
  67% main plot
  47% game completion
  νομιζω καποιο λαθος κανετε.. φιλικα.

 • snake198 snake198 16 Μαΐου 2013  | 21:24

  Εγω το τερματησα σε 15 ωρες... και οχι σε 8 που λεει ο Δημητρης... εκτος κι αν εκανε μονο τα main quest. Το πρωτο DI το ειχα τερματησει σε 18 ωρες. Η συνδεση τους ηταν απογοητευτικη, εκτος κι αν δουμε και τριτο game στην σειρα τι να πω... Εμενα και τα 2 μαρεσαν αρκετα. Το πρωτο ειχε βεβαια περισσοτερα μερη να πας, αλλα στο δευτερο βλεπουμε αρκετες ευπροσδεκτες διαφορες οπως επιπλεον perks, περισσοτερα exp στα continuous quest, κτλπ. Πραγματι ειχε καποια side quest που μου φανηκαν σαν αγγαρια οπως λεει και ο φιλος απο πανω, αλλα και στο 1 υπηρχε αυτη η αισθηση, οποτε ηξερα τι να περιμενω σε αυτο τον τομεα.

 • Ακης Ακης 16 Μαΐου 2013  | 20:47

  Στο πρώτο το ρολοι έγραψε 55 ώρες.
  Για το δεύτερο δε το βλέπω.
  Ισως στα 15Ε.

 • dead_end_360 dead_end_360 16 Μαΐου 2013  | 19:51

  infamous μαλλον δεν προσεξες τις πωλησεις του Colonial Marines για αυτο και το λες.Το review ειναι κατατοπιστικοτατο και θα συμφωνησω σε ολα.Το παιζω εδω και 7 μερες αλλα πλεον κανω αγγαρια γιατι εχει καταντησει απιστευτα βαρετο και μονοτονο.Μιας και το παιχνιδη το εχω απο φιλαρακι,ισως να το αγορασω καποια στιγμη στα 10-15 ευρω

 • infamous infamous 16 Μαΐου 2013  | 17:56

  Τι γίνεται ρε παιδιά, τόσο κακός τίτλος δεν νοείται να έχει τόσες πολλές πωλήσεις!

 • Vinset06 Vinset06 16 Μαΐου 2013  | 17:54

  ακομα το εχω στο ραφι μαζι με αλλα που δεν εχω προλαβει να ξεκινησω αν και ομολογω οτι με αγχωσε λιγο η βαθμολογια αλλα προσωπικα ακομα δεν εχω αποψη!

 • kairisg kairisg 16 Μαΐου 2013  | 17:46

  Το περιμενα χειροτερο απο οτι γραφει ο Δημητρης, μου αρεσε το πρωτο παντως και το τσιμπησα κι αυτο.

 • marzel23 marzel23 16 Μαΐου 2013  | 17:45

  Το πρώτο παιχνίδι ήταν πολύ μέτριο και σωζόταν μόνο από το γεγονος ότι έσφαζες zombies που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο άθλημα. Είναι κρίμα τέτοιοι τίτλοι να πουλάνε (μιλάω πάντα αναλογικά με άλλους) τόσο πολύ μόνο και μόνο επειδή σε ότι βάλεις zombies πουλάει.
  Ο βαισκός λόγος που είμαι τόσο αυστηρός είναι κυρίως (και όχι μόνο φυσικά) των bugs και των glitches. Κατά τη γνώμη μου παιχνίδια με τόσο κακό τεχνικό τομέα (βλέπε Skyrim) δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν πρόωρα όσο καλό gameplay και εάν έχουν. Ένα σοβαρό bug είναι ικανό να καταστρέψει ακόμα κια τις 100 ώρες ευχάριστου gameplay που είχες κατά τη γνώμη μου.

 • HeavyRain HeavyRain 16 Μαΐου 2013  | 17:25

  Καθώς μου άρεσε παααρα πολύ το πρώτο και το δεύτερο θα παιχτεί κάποια στιγμή!

 • Manolero1 Manolero1 16 Μαΐου 2013  | 17:24

  Κατατοπιστικό το review μεν, αλλά θα εκφράσω για ακόμα μια φορά την διαφωνία μου σχετικά με το σκεπιτκό πίσω από την βαθμολογία. Από όσα διάβασα συμπεραίνω ότι δεν είναι χειρότερο από το πρώτο. Απλά δεν είναι και καλύτερο. Αν δηλαδή κάποιος θέλει να παίξει μόνο ένα Dead Island τότε οι βαθμοί (7 στο πρώτο και 5 στο δεύτερο) δεν αντιπροσωπεύουν τις επιλογές του, αφού λανθασμένα του δέιχνουν ότι πρέπει να επιλέξει το πρώτο χωρίς δεύτερη σκέψη.

  Πιστεύω ότι γίνομαι κατανοητός στο ότι δεν κρίνω την βαθμολογία αλλά το σκεπτικό πίσω από αυτή. Να βάλει ο reviewer και 3 ακόμα αν τόσο πιστεύει ότι αξίζει, αλλά να μπει ο βαθμός για το παιχνίδι και όχι για να δείξει την διαφορά του από το προηγούμενο.

  Είχα ξαναγράψει κάποτε ότι η γνώμη μου είναι πως ο βαθμός δεν πρέπει να μπαίνει για να δικαιολογεί το κείμενο. Άλλος ο ρόλος του κειμένου, άλλος του βαθμού. Διότι τότε καταλήγουμε να μην βαθμολογούμε το ίδιο το παιχνίδι, αλλά το αν και κατά πόσο βελτιώθηκε από το πρώτο ή κατά πόσο είναι αντάξιο του hype που τυχόν είχε δημιουργηθεί, ή διάφορα άλλα πράγματα. Βεβαίως και πρέπει να τα μάθουμε αυτά τα πράγματα, και αυτή είναι (μεταξύ άλλων) και μια από τις χρησιμότητες του κειμένου.

  Βεβαίως αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο GameOver. Ρίχνοντας μια ματιά στους μέσους όρους διαπιστώνω ότι είναι 70 και κάτι για το πρώτο και 60 και κάτι για το δεύτερο. Άρα, περίπου οι μισοί reviewers μάλλον ακολουθούν το σκεπτικό αυτό που είναι λανθασμένο για μένα.

 • NikeFerrari NikeFerrari 16 Μαΐου 2013  | 17:17

  Εμένα που άρεσε πάρα πολύ το πρώτο, πέρα απο τα θεματάκια του και επειδή το πεθύμησα και κάπως μιας και έκανα ένα μόνο playthrough, αυτό κυκλοφόρησε πάνω στην ώρα. Μάλιστα ήρθε σήμερα με την ακέφαλη καλλονή και λέω να το ξεκινήσω.
  Σάββα καταλαβαίνω το σκεπτικό σου και συμφωνώ με βάση του τι γνωρίζω για το sequel. Κάπου μεταξύ του 8 σου και του 5 του Μήτσου, υπάρχει και ένας βαθμός για τις περιπτώσεις που απόλαυσαν το 1 αλλά δεν το χόρτασαν ή το πεθύμησαν και θα βολευτούν ιδανικά με το Riptide.