Ταυτότητα

Dead Island: Riptide

Dead Island: Riptide

Edition: N/A Genre: Action, Horror Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Techland Ημ. Έκδοσης: 26/04/2013
PEGI: 18 Εκδότης: Deep Silver Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Μία σαλάτα ζόμπι με μπόλικο DLC παρακαλώ!

Το να κυκλοφορήσει κανείς ένα παιχνίδι που θα προσφέρει κάτι πραγματικά διαφορετικό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σταδιακά όμως, υπάρχουν τίτλοι που μπορεί να μην προσφέρουν κάτι το τρομερά διαφορετικό, αλλά η ιδέα που βρίσκεται από πίσω τους να προσφέρει αρκετό πειραματισμό. Ανοιχτός κόσμος, πρώτου προσώπου RPG, ζόμπι, τετραπλό co-op και δημιουργία όπλων. Αυτή ήταν η συνταγή του πρώτου Dead Island, που έδωσε στην Techland 4.000.000 εκατομμύρια πωλήσεις μέχρι σήμερα. Θέλοντας να συνεχίσει την επιτυχία του, η πολωνική εταιρία ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2012 το Dead Island: Riptide.

Όλα έδειχναν πως με λίγες βελτιώσεις και προσθήκες το franchise θα μπορούσε να συνεχίσει δυναμικά και να θέσει μία καλή βάση για την επόμενη γενιά. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και παρακάτω αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους δύσκολα αξίζει να επενδύσετε το χρόνο σας στο Dead Island: Riptide.

Ασθένεια Kuru

dead-island-rip-image-01-thumb.jpgΌταν κάποιος ακούσει τη φράση "Dead Island", το πρώτο πράγμα που θα του έρθει στο μυαλό είναι το εντυπωσιακό και παράλληλα συγκινητικό trailer που κυκλοφόρησε η Techland πίσω στο 2011. Το Dead Island, όμως, κατέληξε να είναι ένα πεδίο μάχης στο οποίο σκοτώνουμε ζόμπι με εντυπωσιακούς τρόπους -όπως ηλεκτρικές κατάνες- παρά μία συγκινητική ιστορία που εξιστορεί την επιβίωση μίας οικογένειας σε ένα νησί μετά από την εξάπλωση ενός ιού. Το Riptide ξεκινάει ακριβώς από το σημείο που τελείωσε το πρώτο Dead Island.

Βέβαια, ενδιάμεσα μεσολάβησε ένα DLC με την ονομασία Ryder White’s Campaign, αλλά τα γεγονότα του εξιστορούνται στο εισαγωγικό βίντεο. Οι τέσσερις πρωταγωνιστές του τίτλου κατάφεραν να ξεφύγουν από το Banoi και πλέον τους βρίσκουμε αντιμέτωπους ξανά με τον ιό, μόνο που αυτή τη φορά βρίσκονται στο νησί Palanai.

dead-island-rip-image-02-thumb.jpgΗ απόδρασή τους από το Banoi δεν είχε την καλύτερη δυνατή κατάληξη, αφού ο Frank Serpo τους κρατάει αιχμάλωτους στο πλοίο του έτσι ώστε να μάθει γιατί έχουν ανοσία στον ιό μέσω εξετάσεων αίματος. Δεν θα πούμε όμως περισσότερα, για να μην χαλάσουμε την εμπειρία σε όσους ασχοληθούν με τον τίτλο. Πάντως, ακόμα και να αποκαλύπταμε την πλοκή του Riptide, είναι πολύ πιθανό το ενδιαφέρον να ήταν μηδαμινό. Αυτό συμβαίνει γιατί η σύνδεση της ιστορίας του πρώτου Dead Island με το Riptide είναι ιδιαίτερα απογοητευτική, ενώ το ενδιαφέρον των παικτών αναζωπυρώνεται μόνο μετά τις 6 ώρες, όπου υπάρχουν ανατροπές στο σενάριο, δηλαδή δύο ώρες πριν το τέλος.

Γενικότερα, η παρουσίαση της ιστορίας μέσα από τα cut scenes είναι -το λιγότερο- άσχημα εκτελεσμένη, με το lip-syncing να είναι εντελώς ασυγχρόνιστο σε σημεία, ενώ οι ερμηνείες των voice actors δεν θα λέγαμε πως καταφέρνουν να βοηθήσουν ιδιαίτερα.

Zombie killing time!

dead-island-riptide_new-img03-thumb.jpgΌπως αναφέραμε προηγουμένως, το Dead Island αποδείχθηκε πως ήταν ένα τετραπλό co-op FPS παιχνίδι, στο οποίο θα πέρναγες καλά για κάποιες ώρες και όχι αυτό που φάνηκε από το trailer της E3. Ο βασικός στόχος των παικτών στο Riptide είναι να ξεφύγουν από το νησί Palanai, όπως συνέβη και με το πρώτο Dead Island. Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειάς τους, θα έρθουν αντιμέτωποι -όπως είναι λογικό- με αρκετά ζόμπι. Στο Dead Island οι παίκτες είχαν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικά συστήματα μάχης για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζόμπι: το αναλογικό και το ψηφιακό.

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα τους είναι ότι στο αναλογικό οι παίκτες μπορούν να διαλέξουν την πορεία του χτυπήματος τους, ενώ στο ψηφιακό οι κινήσεις είναι προκαθορισμένες και πραγματοποιούνται μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Το αναλογικό ήταν ένα σύστημα για το οποίο ακούστηκαν πολλά παράπονα σε ό,τι αφορά τα animations και το γεγονός ότι δεν ήταν καθόλου βολικό.

dead-island-rip-image-04-thumb.jpgΔυστυχώς, η Techland δεν πραγματοποίησε καμία αλλαγή επάνω σε αυτό και στο Riptide παρέμεινε το ίδιο αδιάφορο και άβολο όπως ήταν στο πρώτο Dead Island. Μιας και αναφερθήκαμε σε animations, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το γεγονός πως τα animations των χτυπημάτων έχουν παραμείνει και αυτά το ίδιο προχειροφτιαγμένα. Αν το σύστημα μάχης σε ό,τι αφορά τα melee όπλα παρουσιάζει ακόμα προβλήματα, τότε το shooting κομμάτι του Dead Island Riptide εξακολουθεί να είναι εξίσου προβληματικό στη στόχευση και στην αίσθηση του βάρους των όπλων.

{PAGE_BREAK}

Συνεχίζοντας, οι παίκτες έχουν την δυνατότητα να κάνουν import τον χαρακτήρα τους από το πρώτο Dead Island και αυτό σημαίνει πως το αρχικό επίπεδό τους στο Riptide θα είναι μεγάλο. Η αδυναμία του leveling system εμφανίζεται και εδώ, καθώς τα ζόμπι ανεβαίνουν επίπεδα μαζί με τον παίκτη. Με αυτό τον τρόπο, η διαφορά στη ζημιά των περισσότερων όπλων δεν παρατηρείται εύκολα και αυτό μειώνει τη σημασία της δημιουργίας ενός ισχυρότερου όπλου. Επιπλέον, παρατηρήσαμε πως η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων είναι αρκετά πιο επιθετική, αν και δεν είμαστε σίγουροι ότι το γεγονός πως κάναμε import τον χαρακτήρα μας ευθυνόταν για αυτό.

Ίσως να φταίνε τα τέσσερα νέα είδη εχθρών: οι Drowners, οι Grenadiers, οι Screamers και οι Wrestlers. Όπως και να ‘χει, το Riptide σε αρκετά σημεία δεν συγχωρεί όπως το αρχικό Dead Island. Το σύστημα δημιουργίας όπλων αποτελεί και εδώ σημαντικό κομμάτι, αφού η ποικιλία των όπλων που μπορούν να δημιουργηθούν είναι ακόμα μεγαλύτερη. Όσοι δεν βαριούνται το στοιχείο της εξερεύνησης, έτσι ώστε να βρουν διάφορα κομμάτια και να δημιουργήσουν ένα όπλο, τότε θα μείνουν αρκετά ικανοποιημένοι από το σύστημα δημιουργίας όπλων.

Το παιδί για όλες τις δουλειές

dead-island-rip-image-05-thumb.jpgΈνα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα στο πρώτο Dead Island ήταν το γεγονός πως τα περισσότερα quests αφορούσαν αποστολές, στις οποίες θα έπρεπε να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους. Σε περίπτωση ενός αληθινού zombie apocalypse θα ήταν λίγο δύσκολο να βοηθήσουμε τους πάντες, αλλά οι περισσότεροι σκέφτονται πως παίζουν ένα παιχνίδι, οπότε δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την παράμετρο. Ακόμα και με αυτό τον τρόπο σκέψης, όμως, η υλοποίηση των δευτερευόντων αποστολών του Dead Island ήταν μέτρια στην καλύτερη περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και στο Riptide.

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί κάποιος που έπαιξε το Dead Island πίσω στο 2011 είναι «Πάλι ανούσιες δευτερεύοντες αποστολές;». Και εσείς που διαβάζετε αυτό το κείμενο αυτή τη στιγμή θα ρωτήσετε εύλογα «Και τι ήθελες να κάνουν;». Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τώρα το πώς και γιατί, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα μπορούσαν να είναι κάτι καλύτερο από το κλασσικό «πήγαινε εκεί και φέρε αυτό». Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός πως οι βασικές αποστολές του Dead Island: Riptide είναι τόσο αδιάφορες και επαναλαμβανόμενες, όπως η αποστολή της εξόντωσης πολλών κυμάτων από εχθρούς ενώ παράλληλα τοποθετείς φράχτες σε συγκεκριμένα σημεία για άμυνα.

 

Chrome Engine 5 – Έκδοση 2

Θάλασσα, φοίνικες, αμμουδιά, βουνά στο βάθος και ήλιος. Το νησί του Banoi τα είχε όλα αυτά και η Techland κατάφερε να τα μεταφέρει με έναν πολύ όμορφο τρόπο στον ψηφιακό κόσμο. Βέβαια, η ποιότητα των υφών δεν ήταν και ό,τι καλύτερο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όποιος έπαιξε το Dead Island δεν σταμάτησε, έστω και για λίγο, για να απολαύσει το ηλιόλουστο νησί Banoi. Αυτή τη φορά, η ποιότητα των γραφικών κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα, μόνο που η Techland αναβάθμισε την Chrome Engine 5 στη έκδοση 2, κάτι που μεταφράζεται σε υφές καλύτερης ποιότητας και πιο ζωηρά χρώματα. Τα βελτιωμένα γραφικά είναι πάντα κάτι το οποίο αναζητούν οι παίκτες σε ένα sequel και σίγουρα αισθανθήκαμε ωραία όταν είδαμε έστω και μία μικρή αναβάθμιση στο τεχνικό κομμάτι του Riptide.

Μόνο για όσους λάτρεψαν το πρώτο Dead Island…

dead-island-rip-image-06-thumb.jpgΗ συνολική ποιότητα του Dead Island: Riptide το κατατάσσει στη λίστα των περιττών sequels. Σε αυτή τη λίστα καταγράφονται οι τίτλοι που δεν προσφέρουν τίποτα καινούργιο σε σύγκριση με τον προκάτοχό τους και κυκλοφορούν με σκοπό το γρήγορο κέρδος και την εκμετάλλευση του ονόματος ενός franchise -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό του Dead Island. Η αίσθηση της επανάληψης είναι κάτι το οποίο θα νιώσουν όσοι έπαιξαν το πρώτο Dead Island και αυτό ίσως τους κάνει να το παρατήσουν πολύ σύντομα.

Όσοι δεν έχουν παίξει το πρώτο Dead Island και αποφασίσουν να ξεκινήσουν με το Riptide, είναι πολύ πιθανό να μην συμφωνήσουν με το κείμενο, λόγω του ότι θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το σύμπαν του συγκεκριμένου franchise. Τα δύο χρόνια, όμως, που έχουν περάσει από την κυκλοφορία του Dead Island είναι αρκετά για να καταφέρει μία εταιρία 231 ατόμων να βελτιώσει τα όποια στραβοπατήματα. Και το γεγονός ότι αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, δεν αφήνει χώρο για δικαιολογίες. Εν τέλει, αυτό που μένει είναι ένα expansion pack παρά ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι…

Δημήτρης Τσορβάς

Θετικά

 • Μεγάλος όγκος περιεχόμενου
 • Βελτιωμένα γραφικά ως ένα βαθμό (Chrome Engine 5 Έκδοση 2)
 • Προσεγμένος σχεδιασμός των επιπέδων

Αρνητικά

 • Τα περίεργα και μη προσεγμένα animations υπάρχουν ακόμα
 • Έλλειψη νέων προσθηκών
 • Κακή διήγηση της ιστορίας μέσω των quests
 • Απογοητευτική σύνδεση του σεναρίου με το πρώτο Dead Island
 • Σταδιακή εμφάνιση διάφορων bugs και freezes
 • Η κυκλοφορία του ως full retail τίτλος

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Αλήθεια κρίμα.Πολλά υποσχόμενο franchise που μένει ανεκμετάλλευτο.

 • Aπο τι λιγες φορες που καθομαι και διαβαζω reviews οταν βλεπω μια βαθμολογια η οποια μου φαινεται διαφορετικη απο αυτη που περιμενα. Μιλαμε για μια βεβιασμενη κινηση της Deep Silver για να τα αρπαξει. Δεν ειναι sequel παρα ενα expansion (βεβαια τα expansion παντα φερνουν νεες βελτιωσεις αρα το συγκεκριμενο θα το χαρακτηριζα ως μεγαλο DLC), AΛΛΑ το Dead Island το καταευχαριστηθηκα παρα το γεγονος οτι ειχε ανιαρα quest οπου το lvl up system ηταν εθιστικο οποτε εαν ειχα ενα 50ευρω τωρα θα το διεθετα ανετα για το Riptide αν και ειναι μια απο τα ιδια.

 • Μούφα.

 • Όπως είχε συμβεί με το Dead Rising 2: Off the Record (κι εκεί ζόμπια, τυχαίο; ), θα μπορούσε να υπάρχει και μια δεύτερη βαθμολογία για το παιχνίδι. Για όσους δεν άγγιξαν ποτέ το πρώτο. Θα μου πεις, αν κάποιος δεν έχει παίξει το πρώτο γιατί να στραφεί στο Riptide;
  Ε, αφού το ξέρετε ότι συμβαίνει κατά κόρον. Εδώ βλέπουμε πολύ κόσμο να ξεκινάει παιχνίδια σαν το Mass Effect από το δεύτερο και το τρίτο μέρος, στο Dead Island θα κολλήσουμε;
  Οπότε, εγώ που το έχω προς το τέλος, και συμφωνώντας σχεδόν συνολικά με την άποψη του Μήτσου, θα έβαζα και ένα οκταράκι για τους καινούργιους στο franchise.
  Mη σας πώ ότι είναι πιο... δεμένο από το πρώτο, χωρίς το εφιαλτικό επίπεδο των υπονόμων και με καλύτερη ισορροπία ψαξίματος - δράσης (αν θυμάστε όσοι το παίξατε, στο πρώτο, μετά από ένα σημείο το τρεχαλητό πάει σύννεφο).
  Ιστορία δεν έχει να αγχώνεστε οπότε...
  Μήτσε, συμφωνείς; Όχι με το οκτώ, με το συλλογισμό εννοώ.

 • καλυτερο το πρωτο δηλ ?? το χω κ ακομα να το παιξω

 • Μπααα, boring..

 • και τα πάει τόσο καλά στις πωλήσεις;

 • Μου άρεσε αρκετά το πρώτο, θα το κοιτάξω και αυτό σε game of the year edition(?) στα 15-16 ευρώ.

 • παίδες το πρώτο Dead Island πόσες ώρες έχει διάρκεια?...και επίσης έχει διαφορετική πλοκή στο σενάριο ανάλογα με το ποιον χαρακτήρα επιλέγεις?

 • Aσε καλυτερα να αγορασω το κανονικο Dead Island...
  teo13g Δωσε ζομπι στον λαο...και μια χαρα θα παει σε πωλησεις :D
  Το Black ops 2 δεν νομιζω να τα πγαινε τοσο καλα σε πωλησεις (ακομα ειναι στα τοπ 5) αν δεν ειχε ζομπι :D

 • Μου αρεσε και εμενα το πρωτο ,φυσικα ειχε θέματα και αυτο ,αλλα εδω βλέπω παραπάνω περιμενα το review για να προβω τωρα σε αγορα ,αλλα μετα αυτα που διαβασα θα το αφησω σε μια σημαντικη μειωση τις τιμης του

 • 5;Πραγματικά αυτό δεν το περίμενα με τίποτα.Το προκάτοχό του τον αγόρασα με 20€ και θα τον πιάσω μέσα στο καλοκαιράκι.Οπότε αυτό θα πάει αγορά στο 10€...

 • Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι δε είχαμε καλό sequel. Παρόλα αυτά, κάποια στιγμή θα παιχτεί, γιατί το πρώτο είχε και τις καλές τους στιγμές.

 • Συμφωνω 100 % με το review, μπορει να ειναι μια απο τα ιδια με το 1ο μερος αλλα ειναι ακρος εθιστικο, (μεχρι και 8-ωρο συνεχομενο εκλεισα)!

 • Εμένα που άρεσε πάρα πολύ το πρώτο, πέρα απο τα θεματάκια του και επειδή το πεθύμησα και κάπως μιας και έκανα ένα μόνο playthrough, αυτό κυκλοφόρησε πάνω στην ώρα. Μάλιστα ήρθε σήμερα με την ακέφαλη καλλονή και λέω να το ξεκινήσω.
  Σάββα καταλαβαίνω το σκεπτικό σου και συμφωνώ με βάση του τι γνωρίζω για το sequel. Κάπου μεταξύ του 8 σου και του 5 του Μήτσου, υπάρχει και ένας βαθμός για τις περιπτώσεις που απόλαυσαν το 1 αλλά δεν το χόρτασαν ή το πεθύμησαν και θα βολευτούν ιδανικά με το Riptide.

 • Κατατοπιστικό το review μεν, αλλά θα εκφράσω για ακόμα μια φορά την διαφωνία μου σχετικά με το σκεπιτκό πίσω από την βαθμολογία. Από όσα διάβασα συμπεραίνω ότι δεν είναι χειρότερο από το πρώτο. Απλά δεν είναι και καλύτερο. Αν δηλαδή κάποιος θέλει να παίξει μόνο ένα Dead Island τότε οι βαθμοί (7 στο πρώτο και 5 στο δεύτερο) δεν αντιπροσωπεύουν τις επιλογές του, αφού λανθασμένα του δέιχνουν ότι πρέπει να επιλέξει το πρώτο χωρίς δεύτερη σκέψη.

  Πιστεύω ότι γίνομαι κατανοητός στο ότι δεν κρίνω την βαθμολογία αλλά το σκεπτικό πίσω από αυτή. Να βάλει ο reviewer και 3 ακόμα αν τόσο πιστεύει ότι αξίζει, αλλά να μπει ο βαθμός για το παιχνίδι και όχι για να δείξει την διαφορά του από το προηγούμενο.

  Είχα ξαναγράψει κάποτε ότι η γνώμη μου είναι πως ο βαθμός δεν πρέπει να μπαίνει για να δικαιολογεί το κείμενο. Άλλος ο ρόλος του κειμένου, άλλος του βαθμού. Διότι τότε καταλήγουμε να μην βαθμολογούμε το ίδιο το παιχνίδι, αλλά το αν και κατά πόσο βελτιώθηκε από το πρώτο ή κατά πόσο είναι αντάξιο του hype που τυχόν είχε δημιουργηθεί, ή διάφορα άλλα πράγματα. Βεβαίως και πρέπει να τα μάθουμε αυτά τα πράγματα, και αυτή είναι (μεταξύ άλλων) και μια από τις χρησιμότητες του κειμένου.

  Βεβαίως αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο GameOver. Ρίχνοντας μια ματιά στους μέσους όρους διαπιστώνω ότι είναι 70 και κάτι για το πρώτο και 60 και κάτι για το δεύτερο. Άρα, περίπου οι μισοί reviewers μάλλον ακολουθούν το σκεπτικό αυτό που είναι λανθασμένο για μένα.

 • Καθώς μου άρεσε παααρα πολύ το πρώτο και το δεύτερο θα παιχτεί κάποια στιγμή!

 • Το πρώτο παιχνίδι ήταν πολύ μέτριο και σωζόταν μόνο από το γεγονος ότι έσφαζες zombies που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο άθλημα. Είναι κρίμα τέτοιοι τίτλοι να πουλάνε (μιλάω πάντα αναλογικά με άλλους) τόσο πολύ μόνο και μόνο επειδή σε ότι βάλεις zombies πουλάει.
  Ο βαισκός λόγος που είμαι τόσο αυστηρός είναι κυρίως (και όχι μόνο φυσικά) των bugs και των glitches. Κατά τη γνώμη μου παιχνίδια με τόσο κακό τεχνικό τομέα (βλέπε Skyrim) δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν πρόωρα όσο καλό gameplay και εάν έχουν. Ένα σοβαρό bug είναι ικανό να καταστρέψει ακόμα κια τις 100 ώρες ευχάριστου gameplay που είχες κατά τη γνώμη μου.

 • Το περιμενα χειροτερο απο οτι γραφει ο Δημητρης, μου αρεσε το πρωτο παντως και το τσιμπησα κι αυτο.

 • ακομα το εχω στο ραφι μαζι με αλλα που δεν εχω προλαβει να ξεκινησω αν και ομολογω οτι με αγχωσε λιγο η βαθμολογια αλλα προσωπικα ακομα δεν εχω αποψη!

Δείξε μου και άλλα...