Ταυτότητα

Persona 4: Arena

Persona 4: Arena

Edition: N/A Genre: Fighting Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Arc System Works Ημ. Έκδοσης: 10/05/2013
PEGI: 12 Εκδότης: Atlus Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Μία πρόταση μόνο για τους φανατικούς της σειράς

Σε αυτή τη γενιά οικιακών συστημάτων είδαμε αρκετά spin-offs και σίγουρα μέχρι να γίνει η μετάβαση στη νέα γενιά, δηλαδή φέτος το χειμώνα, θα δούμε και άλλα. Η ιδέα ενός Persona fighting τίτλου δεν ακούγεται ιδιαίτερα πειστική, καθώς είναι λίγο δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η μετατροπή ενός JRPG σε fighting θα πραγματοποιηθεί με προσοχή. Στο τιμόνι της ανάπτυξης, όμως, βρίσκεται η Arc System Works που είναι υπεύθυνη για τις σειρές Blazblue, Arcana Heart και Guilty Gear.

Η στενή παρακολούθηση του project, όμως, από την Atlus ίσως να βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τη συνολική ποιότητα του Persona 4 Arena. Το γεγονός πως η Arc System Works ανέλαβε την ανάπτυξη του τίτλου, σημαίνει πως θα ήταν κάπως δύσκολο να μην είχαμε στα χέρια μας έναν ποιοτικό τίτλο σε ό,τι αφορά τους gameplay μηχανισμούς, αν λάβουμε υπόψη μας την ποιότητα των σειρών Guilty Gear και BlazBlue. Με λίγα λόγια, η Arc Systems είχε έτοιμη τη συνταγή, αλλά έπρεπε να την τροποποιήσει λίγο για το κοινό του Persona.

persona-4-arena-image-01.jpg

Και αυτό ακριβώς έγινε στο Persona 4 Arena. Οι παίκτες που έχουν ασχοληθεί με προηγούμενους τίτλους της Arc Systems θα καταλάβουν αμέσως πως βρίσκονται σε γνώριμο περιβάλλον, αφού το Persona 4 Arena θυμίζει αρκετά το Arcana Heart 3 και το Blazblue σε ό,τι αφορά τη δομή και το ρυθμό της μάχης. Εκτός από το arcade mode και το online, οι developers πρόσθεσαν και ένα story mode στο Persona 4, που σίγουρα θα λατρέψουν όσοι αρέσκονται στο να…διαβάζουν.

Το story mode του Persona 4 Arena δεν έχει να δώσει απολύτως τίποτα σε κάποιον που θέλει απλά να παίξει έναν fighting τίτλο, λόγω του ότι δεν περιέχει κάποια μάχη. Αντιθέτως, η ιστορία εξελλίσεται μέσα από διαλόγους μεταξύ χαρακτήρων χωρίς cut-scenes -αλλά animated backgrounds- και ουσιαστικά περιέχει όλο το σενάριο του τίτλου για να το διαβάσουν οι παίκτες.

persona-4-arena-image-02.jpg

Οι φανατικοί της σειράς Shin Megami Tensei: Persona θα μείνουν ικανοποιημένοι από αυτό, διότι οι ιστορίες των χαρακτήρων συνδέονται με το Persona 4, ενώ σχεδόν όλοι οι γνώριμοι χαρακτήρες του franchise έχουν συμπεριληφθεί. Το σημαντικότερο κομμάτι του Persona 4 Arena είναι η βοήθεια που έχουν οι παίκτες κατά τη διάρκεια της δράσης από τα Personas, δηλαδή, πέρα από το να θέσουν μία καλή απόσταση ανάμεσα σε εσάς και τον αντίπαλο σας, τα Personas μπορούν να αποδειχθούν τρομερή βοήθεια λόγω των υπερβολικά δυνατών χτυπημάτων τους.

Ευτυχώς, για αυτό το λόγο η Arc System Works δεν έκανε αθάνατα τα Personas, τοποθετώντας κάρτες κάτω από την μπάρα υγείας του παίκτη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την υγεία του κάθε Persona. Το Persona 4 Arena καταφέρνει να καλύψει ένα ευρύτερο κοινό παικτών, αφού χάρη στο Αuto Combo System, οι αρχάριοι χρήστες είναι σχεδόν σίγουρο πως θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στη μάχη.

Το Auto Combo system λειτουργεί όπως ακριβώς λειτουργούν και τα Boost Combos στο Street Fighter X Tekken. Πρόκειται για μία σειρά χτυπημάτων, η οποία ενεργοποιείται με το συνεχόμενο πάτημα του Χ (Xbox 360) και Κύκλο (PS3). Βέβαια, η συγκεκριμένη κίνηση είναι και μία από τις πιο αδύναμες του παιχνιδιού λόγω της ευκολίας της και φυσικά για αποφυγή κατάχρησής της.

Σε ό,τι αφορά τον οπτικό τομέα, το Persona 4 Arena είναι ένα οφθαλμόλουτρο για τους φανατικούς των anime και των manga. Τα ζωηρά χρώματα, το καλλιτεχνικό στυλ καθώς και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν την ατμόσφαιρα του σύμπαντος του Persona και σίγουρα οι φανατικοί του franchise θα είναι απόλυτα ικανοποιημένοι σε αυτό το κομμάτι.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το Persona 4 Arena απευθύνεται καθαρά σε φανατικούς φίλους της σειράς Persona, παρόλο που η δουλειά που έχει γίνει είναι σε θέση να προσελκύσει και νέα άτομα. Όσοι, όμως, δεν τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη στο ιαπωνικό στυλ -και το Persona ως franchise γενικότερα δεν τους είχε κινήσει μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον- δεν θα βρουν κάτι το οποίο θα τους κάνει να προτιμήσουν το Persona 4 Arena αντί για ανταγωνιστικούς fighting τίτλους αυτής της περιόδου όπως το Injustice: Gods Among Us.

Δημήτρης Τσορβάς

Θετικά

 • Προσβάσιμο σε όσους δεν ασχολούνται με fighting χάρη στο auto combo system
 • Προσεγμένος οπτικός τομέας
 • Σχεδόν απροβλημάτιστος online τομέας
 • Εξαιρετικοί fighting μηχανισμοί…

Αρνητικά

 • …που απαιτούν όμως Arcade Stick
 • Η χαμένη ευκαιρία του story mode
 • Region locked στο PlayStation 3

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Auto combo system? :S Why?
  Καλο φαινεται κατα τα αλλα!Βασικα δεν ξερω για gameplay παντως στον οπτικο τομεα ειναι πολυ ομορφο!Ομως δεν μ' αρεσουν ιδιαιτερα τα Persona (βασικα δεν μου κινουν το ενδιαφερων) οποτε...

 • Έκανε καλή δουλειά η Arc System Works. Μου αρέσει, το θέλω. Ωραία και η συλλεκτική. Έχω και Arcade Stick. Μπήκε στην to-buy list.

 • Όλα καλά με το review αλλά δεν κάνετε καθόλου κριτική στο γεγονός ότι είναι το μόνο παιχνίδι που βγήκε για PS3/Xbox και είναι region-locked.

  Ένα άλλο θέμα που δεν αναφέρατε καθόλου είναι ότι έκανε 9 μήνες να έρθει από την μια πλευρά του Ατλαντικού μέχρι την άλλη. Και δεν είναι το θέμα της καθυστέρησης αλλά της τιμής. Πουλιέται το ίδιο προϊόν στην μισή τιμή στην Αμερική και στην Ευρώπη σε full price. Αν αυτό δεν είναι αρνητικό τότε δεν ξέρω τι είναι. Πιστεύω δεν έχει άπλα σημασία μόνο το παιχνίδι αλλά και το προϊόν (λογισμικό, συσκευασία, παρουσίαση και τιμή).

  Πιστεύω ότι αυτό είναι άξιο αναφοράς για τα review και όμως κανένα ευρωπαϊκό site δεν το κριτικάρει.

 • Neochaos, το είχε γράψει ο Δημήτρης στα "Αρνητικά" και μου διέφυγε στο copy-paste.

 • Δεν σας κατηγορώ, προσθεού τα ελληνικά media έχουν ίσως τον τελευταίο λόγο.
  Εδώ το eurogamer.net του έβαλε 9/10 και μέσα στο κείμενο του άπλα αναφέρει το γεγονός σε 3 γραμμές στην αρχή και μετά το θαυμάζει σαν το Θεό τον ίδιο, έλεος.

  Άπλα το λέω γιατί πχ άμα το έκανε αυτό η Warner στο injustice και έκανε ο τίτλος να έρθει μετά από 9 μήνες θα την λέγαμε τώρα την εταιρία του Σατανά. Ενώ εδώ την συγχωρούμε την Zen United. Για εμένα τέτοιες τακτικές πρέπει να τιμωρούνται όχι μόνο από τους καταναλωτές αλλά και από τα media.

  Τέλος πάντων ο καθένας βλέπει και επιλέγει…

 • 2 παρατηρήσεις όσον αφορά τα fighting games των τελευταίων ετών, γιατί βλέπω κάποια πράγματα αρχίζουν να γίνονται μόδα.
  1) Όσο καλό και να είναι το story mode, ο κόσμος δεν παίζει fighting games γι αυτό το λόγο. Το μόνο που χρειάζεται ένα τέτοιο παιχνίδι σε αυτό τον τομέα είναι να δημιουργήσει ένα σχετικό προφίλ, να δώσει μια ταυτότητα στους χαρακτήρες και να δημιουργήσει το πλαίσιο στο οποίο γίνονται οι μάχες. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
  2) Ένα εντυπωσιακό οπτικά combo, σταματάει να είναι εντυπωσιακό όταν απλά πατάς 3 κουμπιά. Δεν είναι αυτό το νόημα τους και δεν νομίζω ότι εισάγουν σωστά νέους παίχτες σε αυτή την κατηγορία.

 • Γιαπωνέζικο fighting παιχνίδι. Μπρρρρρ..... μακριά, έχω αλεργία.
  Δεν το ήξερα αυτό αλλά το διαπίστωσα παίζοντας το BlazBlue πριν κάποια χρόνια και μετά το επιβεβαίωσα παίζοντας και ένα από τα Naruto Shippuden πέρισυ.

 • Manolero1 το θέμα γούστου που θίγεις ειναι πολύ μεγάλο!
  Οπως αναφέρει και ο Δημητρης στο Review αυτα τα παιχνίδια ειναι για τους οπαδους του ιαπωνικού στυλ (manga kai anime) .
  Οταν πήρα το Blabblue περιμενα να δω ακριβως αυτο που προσεφερε και το ευχαριστηθηκα πολυ. Προσωπικα ακόμα το παιζω μερικες φορές.
  Αν και δεν έχω arcade stick θα ήθελα να το παιξω και αυτό καποια στιγμή όταν πέσει η τιμή του(-πόσους χαρακτήρες διαθέτει ξέρει κανείς?).

 • Παιχνιδάρα, εννοείται ότι θα το πάρω κάποια στιγμή.

 • Πιστευω πως ειναι επος . Αλλα να πεσει πρωτα η τιμη στα ταρταρα και μετα .
  Το Αuto Combo System δεν πιστευω να υπαρχει και στο online ετσι ; Εστω μια επιλογη που το αφαιρει υπαρχει ;

 • @Katamaran
  Το Auto Combo System δεν είναι απενεργοποιείται αλλά δεν είναι τίποτα το φοβερό. Δεν κάνει μεγάλη ζημιά και καταναλώνει meter αρά αν επιλέξεις να μη το χρησιμοποιήσεις θα έχεις το πλεονέκτημα απέναντι σε κάποιον που θα το χρησιμοποιεί.

 • Για εμένα ήταν σίγουρη αγορά από την πρώτη του ανακοίνωση. Απλά αυτό που διαβάζω και μου φαίνεται περίεργο είναι το ότι δεν έχει μάχες στο story; Γιατί εγώ θυμάμαι να έχω διαβάσει κάπου ότι έχει μάχες σε κάθε σενάριο;

  Επίσης παιδιά εγώ στη τιμή 35 ευρώ βλέπω να ζητάνε και όχι 60. Που την είδατε την full price;

 • Δεν πολυκαταλαβαινω το λογο υπαρξης του τιτλου ουτε με ποια λογικη κυκλοφορει. Ποσοι να ειναι αυτοι που το ειχαν παιξει το rpg πριν 5 χρονια στο PS2 και να θελουν να παιξουν ενα fighting spin-off του σημερα? Και ποσοι να ειναι οσοι το εχουν στο PS vita? Προσωπικα εχοντας λατρεψει τα Persona 3 και 4 δεν με ψηνει ουτε στο ελαχιστο

 • @Bil128, μα και βέβαια, εννοείται αυτό που λες.
  Σαν δικό μου πρόβλημα το ανέφερα ότι δεν μου αρέσουν τα παιχνίδια, όχι σαν μειονέκτημα του παιχνιδιού.
  Έτσι για να σχολιάσω κάτι και εγώ, αφού δεν μπορώ να έχω αντικειμενική γνώμη για τέτοια παιχνίδια.

  Όχι, τώρα που το σκέφτομαι μάλλον το εξέφρασα λάθος... αντικειμενική γνώμη δεν μπορώ να έχω για κανένα απολύτως παιχνίδι, απλά σε τέτοιου είδους δεν μπορώ να έχω καθόλου γνώμη, ούτε καν υποκειμενική !

 • Μολις πεσει λιγο η τιμη του θα το παραγγειλω

 • Έκατσα και είδα μερικά βιντεάκια στο youtube και βρε Μήτσο πως δεν έχει μάχες στο story; Λίγο το sotry του Yu είδα και είχε 3-4 μάχες.

 • Γιώργο, μιλάω για πραγματικές μάχες όχι μάχες που διηγούνται. Στο story mode το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω. Φυσικά και δεν έφτασα μέχρι το τέλος του story mode του κάθε χαρακτήρα γιατί μιλάμε για 20+ ώρες ιστορίας, αν καθόμουν να διάβαζα την ιστορία του κάθε χαρακτήρα. Αλλά επειδή και εγώ είδα YouTube videos για να σιγουρευτώ, δεν βρήκα καμία μάχη. Ξαναλέω πως αν εννοείς μάχη που διηγείται πάω πάσο.

 • Αυτές που είναι σε στυλ blazblue. Μιλάνε οι χαρακτήρες και τσουπ πετάει μια μάχη. Αν θυμάμαι καλά στου Yu ήταν μετά από 40' η πρώτη εναντίον του Yosuke. Εγώ από το review νόμιζα πως δεν είχε καθόλου μάχες. Αφού είναι όπως το blazblue τότε μια χαρά.