Ταυτότητα

Cognition Episode 3: The Oracle

Cognition Episode 3: The Oracle

Edition: N/A Genre: Adventure Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Phoenix Online Studios Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: N/A Εκδότης: PSO Πλατφόρμες: PC


Ανατροπές που καθηλώνουν!

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, το όλο κίνημα του episodic gaming πάντα περπατάει σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κόλαση και στον παράδεισο. Ναι, αποτελεί μια εξαιρετική διέξοδο για μικρούς developers να χρηματοδοτούνται σε σταθερό ρυθμό, έτσι ώστε να ολοκληρώσουν το παιχνίδι τους και έτσι να απαιτούν πολύ μικρότερο αρχικό κεφάλαιο.

Από την άλλη, αν δεν πάει καλά το πρώτο επεισόδιο, υπάρχει περίπτωση ο καταναλωτής να μην δει ποτέ τη συνέχεια! Ακόμα και αν πάει καλά, όμως, ο developer έρχεται αντιμέτωπος με ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, αυτό του να πρέπει να παραδίδει τα επόμενα κεφάλαια σε τακτά χρονικά διαστήματα, διατηρώντας την αρχική ποιότητα και ποσότητα. Δυστυχώς, όπως έχουμε δει στο 99% των παιχνιδιών με αυτή την μορφή της διανομής, το τελευταίο πρόβλημα είναι ένα το οποίο τα ταλανίζει διακαώς. Δυστυχώς, λοιπόν, το “The Oracle”, το τρίτο από τα τέσσερα επεισόδια της σειράς Cognition, είναι και αυτό ένα μικρό θύμα αυτού του δύσκολου προγράμματος παραγωγής.

cognition-episode-3-image-01.jpg

Ευτυχώς για όλους μας, όμως, οι όποιες ατέλειες του παιχνιδιού καταφέρνουν να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό χάρη στο υπέροχο σενάριο της σειράς, αλλά και σε ορισμένες ευρηματικές νέες γραμμές που πήρε η εξιστόρηση και το gameplay. H ιστορία του παιχνιδιού, λοιπόν, συνεχίζει ακριβώς μετά το τέλος του μυστηρίου του Wise Monkey.

Πάρα πολύ γρήγορα, όμως, παίρνει μια αρκετά διαφορετική τροπή από ό,τι είχατε συνηθίσει ως τώρα. Μια τεράστια ανατροπή λαμβάνει χώρα πολύ νωρίς και αιχμαλωτίζει τη ροή της ιστορίας σε ένα νέο ρυθμό αλλά και σε μία αρκετά περιορισμένη περιοχή. Μπορεί λοιπόν η ροή να εξελίσσεται ομαλά και με πολύ σασπένς, αλλά αυτό το κλείδωμα σε μία και μόνο περιοχή (προφανώς με διαφορετικά μέρη να επισκεφθείς), ξαφνικά εγκλωβίζει πολύ περίεργα τον παίκτη. Το γεγονός ότι η ιστορία το επιβάλει, συμμαζεύει κάπως την κατάσταση, αλλά βλέποντας τους τίτλους τέλους δίχως να έχετε φύγει ποτέ από αυτή την περιοχή, θα σας χτυπήσει λίγο άσχημα.

cognition-episode-3-image-02.jpg

Και όπως καταλαβαίνετε, αυτός ο περιορισμός έχει το φυσικό επακόλουθο το επεισόδιο αυτό να είναι το μικρότερο ως τώρα στη σειρά, με διάρκεια περίπου 2,5-3 ώρες. Σε αυτό φταίει, δυστυχώς, πως ακόμα και ο σχεδιασμός των γρίφων στο παιχνίδι είναι ιδιαίτερα απλός, ενώ το ένα και μοναδικό puzzle σου "φωνάζει" τη λογική λύση του από μίλια μακριά.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να δέσουν με αυτό που αναφέραμε στην εισαγωγή, πως ένα σκληρό πρόγραμμα κυκλοφορίας συχνά μπορεί να δημιουργήσει πληγές σε έναν τίτλο, πληγές που μπορούν να περάσουν και στον τεχνικό τομέα με τη μορφή ορισμένων glitches των γραφικών. Ευτυχώς για όλους τους παίκτες, όμως, που ο κεντρικός κορμός του παιχνιδιού είναι τόσο δυνατός ώστε καταφέρνει να καλύψει σημαντικό τμήμα των ατελειών και να προσφέρει άλλη μία τρομακτικά έντονη και ατμοσφαιρική εμπειρία. Η ιστορία του επεισοδίου μπορεί να είναι αγκιστρωμένη σε ένα σημείο, αλλά καταφέρνει μέσα από αυτό να οργιάσει στον υπερθετικό βαθμό. Οι τρελές ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και οι αποκαλύψεις θα σας βομβαρδίζουν σε κάθε σας βήμα.

cognition-episode-3-image-03.jpg

Εκεί που πραγματικά απογειώνεται το παιχνίδι, είναι όταν σας αποκαλύπτει το δεύτερο χαρακτήρα που θα χειρίζεστε, αλλά και το λόγο που συμβαίνει αυτό. Δυστυχώς, είναι αδύνατο να πούμε κάτι παραπάνω δίχως να προδώσουμε την ιστορία, αλλά είναι αρκετό να πούμε πως αποτελεί μία από τις εξυπνότερες ιδέες για δεύτερο playable character που έχετε δει ποτέ σε όλη την gaming ιστορία σας.

Ειδικά αν δείτε το συνδυαστικό gameplay που θα ανοιχθεί μπροστά σας, θα τρίβετε τα μάτια σας από το σοκ. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, αλλά και στη συνέχεια της υψηλής αισθητικής στο art direction και μουσικό σχεδιασμό, η ατμόσφαιρα του τίτλου αγγίζει τα κορφοβούνια μεταφυσικού μυστηρίου που μας έδειξε και πιο πριν η σειρά. Η Raleigh Holmes συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει στο ρόλο της Erica, μόνο που αυτή τη φορά αντικρίσαμε την ίδια ποιότητα και στο δεύτερο playable character.

Δυστυχώς αυτό το ταλέντο δεν είναι διάχυτο σε όλους τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, αλλά για croud funded budget τίτλο, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον τίμιο. Με το τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο να αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι και τη σειρά να κοστίζει συνολικά μόλις 23 ευρώ, πραγματικά δεν υπάρχει πλέον λόγος να μην την αποκτήσετε. Μπορεί να έχει κάποια σκαμπανεβάσματά στην ποιότητά της, αλλά το συγκλονιστικό σενάριο, η υποβλητική του ατμόσφαιρα και οι διάσπαρτες ευρηματικές του ιδέες στο gameplay δίνουν μια τελική εμπειρία που προσφέρει σίγουρη, ξεκάθαρη διασκέδαση. Και εν τέλει, αυτό είναι που μετράει.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Ο χειρισμός δύο χαρακτήρων είναι εκπληκτικός
 • Η ατμόσφαιρα και η μουσική παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα
 • Ορισμένες εκπληκτικές σεναριακές ανατροπές!
 • Το εκπληκτικό voice acting δύο κεντρικών χαρακτήρων

Αρνητικά

 • Αρκετά πιο μικρό, πιο λιτό, πιο γραμμικό και πιο εύκολο από τα προηγούμενα
 • Ορισμένα μικρά glitches στα γραφικά δείχνουν πως χρειαζόταν λίγο ακόμα polishing
 • Κάποιοι δευτερεύοντες χαρακτήρες παραέχουν κακές ερμηνείες και voice acting

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (11 σχόλια)
 • silve silve 23 Μαΐου 2013  | 22:06

  @Sky333 Sorry που δε διάβασα το κείμενο απλά είχα διαβάσει το πρώτο review, είδα videos κλπ και με έπεισε! Σίγουρη αγορά λίγο πριν βγει και το τελευταίο επεισόδιο!

 • Sky333 Sky333 23 Μαΐου 2013  | 21:35

  @silve, όπως λέω και στο κείμενο, το 4ο κ τελευταίο αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.
  επειδή έχει πάει πολύ καλά η σειρά, υπάρχουν ήδη φήμες για sequel.

 • Kon€_GP Kon€_GP 23 Μαΐου 2013  | 19:33

  Θα το αρχισω το ΣΚ μολις τελειωσω το 2ο. Πολυ δυνατη σειρα η συγκεκριμενη!

 • silve silve 23 Μαΐου 2013  | 18:17

  Πότε θα ολοκληρωθεί η σειρά; Περιμένω για να παίξω όλα τα επεισόδια μαζί.

 • NikeFerrari NikeFerrari 23 Μαΐου 2013  | 17:36

  Για το 3ο επεισόδιο λέω. Το έχω στο Watch List Αλέξη και περιμένω να πέσει. 3.59Ε δεν δίνω για το 1ο όταν προέχουν τόσα άλλα και φθηνότερα. Ελπίζω όταν κυκλοφορήσει το 2ο, να φθηνίσει το πρώτο. Η Lite έκδοση (Demo) μου άρεσε.

 • lovesfool lovesfool 23 Μαΐου 2013  | 17:30

  Ας ολοκληρωθεί, ας πέσει η τιμή στα επίπεδα που είναι και τα άλλα αντίστοιχα παιχνίδια εκεί έξω και βλέπουμε.
  .
  Έχει μπει στη wishlist από το review του πρώτου μέρους.

 • Sky333 Sky333 23 Μαΐου 2013  | 17:20

  κάθε φορά τα ίδια λες και κάθε φορά σου θυμίζω πως η σειρά έχει ήδη βγάλει το 1ο στο ipad και το 2ο έρχεται σύντομα ;)

 • NikeFerrari NikeFerrari 23 Μαΐου 2013  | 17:18

  Πανέμoρφο εικαστικό! Ελπίζω να βρει τον δρόμο του και στο iPad.

 • Gamer-cy Gamer-cy 23 Μαΐου 2013  | 16:42

  Αντε να βγει ολο το πακετο , φοβερή η ατμόσφαιρα του

 • imortalicus imortalicus 23 Μαΐου 2013  | 15:55

  Κι εγώ το ίδιο. :) Περιμένω να ολοκληρωθεί το πακέτο για να τα πάρω όλα μαζί (σε χαμηλότερη τιμή ;)). Απ' το πρώτο επεισόδιο που είχα παίξει μου είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις και χαίρομαι που βλέπω τη σειρά να συνεχίζει στο ίδιο επίπεδο.

 • JCDenton13 JCDenton13 23 Μαΐου 2013  | 15:05

  Με το που ολοκληρωθει η σειρα θα το χτυπησω το παιχνιδι.