Ταυτότητα

The Incredible Adventures of Van Helsing

The Incredible Adventures of Van Helsing

Edition: N/A Genre: Action, RPG Διάθεση: Steam
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Neocore Games Ημ. Έκδοσης: 22/05/2013
PEGI: N/A Εκδότης: Neocore Games Πλατφόρμες: Xbox 360, PC


H επιστροφή του θρυλικού κυνηγού τεράτων

Η ιστορία των video games απαρτίζεται από πολλές κατηγορίες και είδη παιχνιδιών. Κάποιες από αυτές δεν έχουν τη δημοτικότητα που είχαν παλιά ενώ άλλες ζουν τη χρυσή εποχή τους τώρα -σε αντίθεση με το παρελθόν. Συνήθως, η κάθε εταιρεία στη βιομηχανία των video games ειδικεύεται σε μία, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να κυκλοφορήσει και ένας τίτλος διαφορετικής κατηγορίας από την ίδια εταιρεία.

Πλέον, με την κυκλοφορία του The Incredible Adventures of Van Helsing, η Neocore Games έγινε μία από τις εταιρίες που τους αρέσει να ρισκάρουν. Το ταξίδι της Neocore Games ξεκίνησε το 2005 και από τότε έχει κυκλοφορήσει τέσσερα ολοκληρωμένα παιχνίδια (Crusaders: Thy Kingdom Come, King Arthur: The Role-playing Wargame, The Kings' Crusade, King Arthur II: The Role-playing Wargame) με αρκετά expansion packs ενδιάμεσα για τις σειρές King Arthur και King’s Crusade. Το The Incredible Adventures of Van Helsing είναι η πρώτη προσπάθεια της εκτός της Real Time Strategy κατηγορίας, παρόλο που οι προηγούμενοι τίτλοι της περιείχαν role playing στοιχεία. Εμείς είχαμε την ευκαιρία, μετά από πρόσκληση της Neocore Games, να παραβρεθούμε στο review event του τίτλου που έλαβε χώρα στην πανέμορφη πόλη της Βουδαπέστης.

VanHelsing_Launch_01.jpg

Η ιστορία του The Incredible Adventures of Van Helsing περιέχει αρκετές αναφορές σε ταινίες όπως το Brotherhood of the Wolf, ενώ έχει βασιστεί στο βιβλίο Dracula του Bram Stoker. Οι παίκτες παίρνουν το ρόλο του Abraham Van Helsing, γιο του θρυλικού κυνηγού πλασμάτων, ο οποίος έσωσε την πόλη της Borgova από δαίμονες. Ο Abraham δέχεται ένα γράμμα από τον πατέρα του, ο οποίος του ζητάει τη βοήθειά του και δίχως να έχει άλλη επιλογή, θα χρειαστεί να ταξιδέψει στη πόλη της Borgova.

Όμως, ο ήρωας θα δεχτεί επίθεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του και έτσι θα χρειαστεί να τραβήξει τον δρόμο προς τη πόλη Borgova με τα πόδια. Ευτυχώς για εκείνον, συνοδός του σε αυτό το ταξίδι είναι η Katarina, ένα φάντασμα, του οποίου το πνεύμα έχει δεσμευτεί να υπηρετεί την οικογένεια Van Helsing. Δυστυχώς, το σενάριο δεν καταφέρνει να τραβήξει το ενδιαφέρον, όχι γιατί είναι κακό, αλλά γιατί παρουσιάστηκε με λάθος τρόπο. Το χιούμορ, οι διάλογοι μεταξύ του Abraham και της Katarina καθώς και μερικά από τα references είναι ίσως τα μοναδικά που θα θυμούνται οι παίκτες όταν τερματίσουν το παιχνίδι παρά την ιστορία.


VanHelsing_Launch_02.jpg

Αν κάποιος ασχοληθεί με το The Incredible Adventures of Van Helsing, είναι σχεδόν αδύνατο να μην το συγκρίνει με το Diablo ή το Torchlight αφού ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Μετά όμως από αρκετές ώρες ενασχόλησης, παρατηρήσαμε πως η ατμόσφαιρά του, το σύστημα Rage, το ποικιλόμορφο level design αλλά και η χαμηλή τιμή διάθεσής του είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν στο παιχνίδι της Neocore.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Το Rage σύστημα επιτρέπει στους παίκτες να εξαπολύσουν δυνατότερες δυνάμεις. Με κάθε kill, η μπάρα του Rage γεμίζει και ο Abraham θα είναι σε θέση να εξαπολύσει μία πιο δυνατή επίθεση, ενώ αν αυτή η μπάρα γεμίσει, τότε οι πιθανότητες για ακαριαίο θάνατο ενός εχθρού αυξάνονται. Όπως σε κάθε Action RPG, έτσι και εδώ, ο Van Helsing έχει τέσσερα στατιστικά, τα οποία μπορούν να αναβαθμίσουν οι παίκτες μέσω ability points: Body, Dexterity, Willpower και Luck.

VanHelsing_Rage_01.jpg

Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν το στυλ της μάχης που επιθυμούν με βάση δύο κατηγορίες: Mystic Warrior και Occult Hunter. Η πρώτη αφορά όσους αρέσκονται στις μάχες κοντινών αποστάσεων με σπαθιά ενώ η δεύτερη όσους λατρεύουν να σκοτώνουν εντυπωσιακά από απόσταση με όπλα. Οι δύο αυτές κατηγορίες περιέχουν power ups, τα οποία είναι σημαντικά για την επιβίωση των παικτών στη μάχη. Τα power ups ποικίλλουν από μία καταιγίδα μέχρι και το πάγωμα εχθρών. Επιπροσθέτως, μία ακόμα κατηγορία είναι τα Auras και Tricks που αφορούν κυρίως την αναπλήρωση υγείας του Van Helsing και την απορρόφηση της ζημιάς από τους εχθρούς.

Τα Auras είναι passive skills, που σημαίνει ότι δεν έχουν άμεση επίδραση στον ήρωα, ενώ τα tricks είναι active skills. Και τα δύο μπορούν να τα μάθουν οι παίκτες από διάφορους NPCs στην πόλη. Πέρα από Auras και Tricks, θα μπορείτε να βελτιώσετε και αρκετά από τα όπλα σας μέσα στο παιχνίδι, με το συνδυασμό essences. Τα αντικείμενα που δέχονται αναβαθμίσεις έχουν ένα μικρό μωβ διαμάντι δίπλα τους στο inventory.

Συνεχίζοντας, η θέση της κάμερας μπορεί πολύ εύκολα να τροποποιηθεί με τη ροδέλα του ποντικιού και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την εμπειρία των παικτών, λόγω του ότι αν φέρουμε πολύ κοντά την κάμερα, νιώθουμε πως παίζουμε ένα διαφορετικό παιχνίδι. Ένα ακόμα θετικό χαρακτηριστικό του τίτλου είναι οι Ink Gates, μέσα από τις οποίες οι παίκτες μπορούν να μεταφερθούν σε όποια περιοχή εκείνοι επιθυμούν από όσες έχουν παρεβρεθεί.

{PAGE_BREAK}

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από το Van Helsing είναι σε μεγάλο βαθμό εύκολα τροποποιήσιμη και αυτό ήταν κάτι μου μας άρεσε πολύ. Για παράδειγμα, ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να διαλέξουμε αν η στάση της Katarina θα είναι επιθετική ή αμυντική. Μέσα από το μενού, οι παίκτες θα βρουν και άλλες επιλογές, όπως ο αυτόματος εξοπλισμός καλύτερων αντικειμένων ή η αυτόματη κατανάλωση φίλτρων υγείας όταν η υγεία του Van Helsing είναι χαμηλή.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και στο co-op mode του τίτλου, όπου μέχρι και τέσσερις παίκτες μπορούν να βιώσουν την ιστορία του The Incredible Adventures of Van Helsing ως Abraham Van Helsing σε διαφορετικές στολές. Μπορεί να παίξαμε τον τίτλο στα γραφεία της εταιρίας για πάνω από 10 ώρες συνεχόμενα -με διαλείμματα λίγων λεπτών- και αυτό να το έκανε επαναλαμβανόμενο, αλλά οι λόγοι που διασκεδάσαμε τόσο πολύ -όπως το εθιστικό Rage σύστημα και το γεγονός πως το παιχνίδι μας προσέφερε πρόκληση και μεγάλο βαθμό τροποποίησης της εμπειρίας μας- απέτρεψαν την αίσθηση της επανάληψης ως ένα σημείο.

VanHelsing_Launch_04.jpg

Το level cap του The Incredible Adventures of Van Helsing φτάνει μέχρι τα 30, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το παιχνίδι είναι μικρό. Συνολικά, ο τίτλος έχει τρία chapters, αλλά κατά τη διάρκειά τους οι παίκτες θα ταξιδέψουν σε  περισσότερες από 10 περιοχές, όπως η πόλη της Borgovia, και θα αντιμετωπίσουν κάποια δύσκολα boss fights. Αν προσθέσουμε σε αυτό και το γεγονός πως το παιχνίδι προσφέρει μεγάλη πρόκληση (υπάρχει επιλογή για Hardcore χαρακτήρα, του οποίου ο θάνατος είναι μόνιμος), ακόμα και στο Normal επίπεδο δυσκολίας, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που διαρκεί συνολικά πάνω από 15 ώρες.

Βέβαια, εκτός από το co-op mode η Neocore Games σχεδιάζει να προσθέσει μέσω δωρεάν DLC νέα online modes, όπως Team Deathmatch κ.α., τα οποία προς το παρόν δοκιμάζονται στα γραφεία της εταιρίας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο replayability, κάτι το οποίο χρειάζεται το The Incredible Adventures of Van Helsing.

 Σε ό,τι αφορά τον οπτικό τομέα του τίτλου, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσουν οι παίκτες είναι η steam punk και σκοτεινή noir ατμόσφαιρά του.

VanHelsing_Launch_05.jpg

Η Neocore Games κατάφερε να δημιουργήσει μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού, ενώ σε ένα συγκεκριμένο σημείο οι παίκτες θα αντικρύσουν την Βασιλική του Αγίου Στεφάνου (St. Stephen’s Basilica). Ο τίτλος κάνει χρήση της Coretech 3D Engine -όπως και όλα τα παιχνίδια της Neocore Games. Εμείς δοκιμάσαμε το παιχνίδι σε μία Dell Ultrasharp U2312HM με Full HD ανάλυση σε ultra high ρυθμίσεις και μπορούμε να πούμε ότι μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι από τα γραφικά.

Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως οι απαιτήσεις του The Incredible Adventures of Van Helsing είναι ιδιαίτερα χαμηλές και αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να το τρέξετε ικανοποιητικά ακόμα και με ένα μέτριων επιδόσεων υπολογιστή. 

Εν κατακλείδι, η επιθυμία της Neocore Games να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό απέφερε καρπούς. Το γεγονός πως μία ομάδα 30 ατόμων προσέφερε κάτι τόσο ποιοτικό μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια λειτουργίας της είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστο.

Το The Incredible Adventures of Van Helsing είναι μία hack n’ slash περιπέτεια που σίγουρα θα σας χαρίσει αρκετές ώρες διασκέδασης, ειδικότερα αν βιώσετε την εμπειρία με άλλους τρεις φίλους σας. Όσοι ασχολούνται με action hack n’ slash RPG τίτλους, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα βυθιστούν πολύ γρήγορα στο κόσμο του Van Helsing, ειδικά σε όσους αρέσει η υψηλή πρόκληση. Πολλοί το χαρακτήρισαν ως "το Diablo των φτωχών", αλλά τελικά η Neocore Games τους διέψευσε. Κάτι παραπάνω από 10 ώρες διάρκειας, τετραπλό co-op mode, πλούσιος σχεδιαστικά κόσμος, ποικιλία εχθρών και το Rage σύστημα είναι μερικά από τα πράγματα που μας κάνουν να σκεφτόμαστε πως τα €10,99 καθιστούν το The Incredible Adventures of Van Helsing ως μία από τις πιο ολοκληρωμένες indie προτάσεις στο Steam.

Δημήτρης Τσορβάς

Το The Incredible Adventures of Van Helsing είναι διαθέσιμο τώρα στο Steam στη τιμή των €9,89 μέχρι τις 29 Μαΐου. Από τις 29 Μαΐου και μετά, ο τίτλος θα κοστίζει €10.99. Η Xbox 360 έκδοση του τίτλου αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος.

Ελάχιστες Απαιτήσεις Συστήματος

Επεξεργαστής: Dual Core CPU 2.0 GHz
Κάρτα γραφικών: Nvidia 8800 GT, Intel HD4000 ή AMD HD3850
RAM: 1 GB
Λειτουργικό σύστημα: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8
Απαιτούμενος χώρος στον δίσκο: 20 GB
Επιπρόσθετα: Η αρχική εγκατάσταση του παιχνιδιού απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο μόνο για μία φορά, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η πιστοποίηση μέσω του Steam.

Θετικά

 • Όμορφο soundtrack

 • Μεγάλη διάρκεια για την τιμή του

 • Τετραπλό online co-op mode
 • Ποικιλία εχθρών

 • Ποικιλόμορφο level design και σαγηνευτική ατμόσφαιρα
 • Χαμηλή τιμή διάθεσης

Αρνητικά

 • Αργή εξέλιξη του χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τα skills
 • Μέτρια voice overs
 • Κάποια μικροπροβλήματα στο co-op mode
 • Ελάχιστα όπλα
 • Μικρή βοήθεια από την Katarina

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (32 σχόλια)
 • Etern1ty Etern1ty 20 Ιουλίου 2013  | 16:20

  Απαγορεύονται τα greeklish παιδιά. Διεγράφησαν σχόλια.

 • Dukarelos Dukarelos 17 Ιουνίου 2013  | 14:18

  καλούτσικο

 • toularas toularas 31 Μαΐου 2013  | 00:09

  Ωραιο φενεται αλλα δυστηχος το PC μου δεν εχει τις δυνατοτητες να το παιξει...!!!

 • StathisSach StathisSach 28 Μαΐου 2013  | 20:52

  Παιχνιδάρα σε απίστευτη τιμή!!!...αυτά είναι.!-τρελό κάψιμο-

 • Bigi Bigi 28 Μαΐου 2013  | 19:07

  Άρα ξεχνάμε το grinding. ^_^

 • Adalon Adalon 27 Μαΐου 2013  | 23:30

  Ισχύει.

 • Bigi Bigi 27 Μαΐου 2013  | 14:08

  Ισχύει ότι τα mobs δεν κάνουν respawn;

 • imortalicus imortalicus 27 Μαΐου 2013  | 13:05

  Κοίτα να δεις που μας βγήκε και διαμαντάκι. :)

 • JamieT JamieT 27 Μαΐου 2013  | 03:57

  @kakthed Άρχοντας! Την καλύτερη δουλειά κάνεις. Απόλαυσε το!

  Και εγώ παιδιά στην αρχή δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να έχασα. Αν προσέξεις τον εξοπλισμό και το leveling του χαρακτήρα σου, από εκεί και πέρα είσαι μια χαρά. Αλλά ναι, έχει πρόκληση το ατιμούτσικο.

 • kakthed kakthed 27 Μαΐου 2013  | 03:38

  Το ξεκίνησα και το παίζω σε eyefinity (triple monitor) και πάει θεσπέσια...Είχα βαρεθεί λίγο το diablo μόνο με τα keys...Είναι όντως λίγο ενοχλητικό να σου την πέφτουν από παντού με μεγαλύτερο Lvl, αλλά αξίζει τα λεφτά του...9αράκι σίγουρα!!!

 • SetaShouji SetaShouji 27 Μαΐου 2013  | 03:25

  Έχω παίξει μία ώρα στο normal. Τι με ενόχλησε; Σε κάποια σημεία είναι τραγικά δύσκολο με τους εχθρούς να έρχονται από παντού και πολλές φορές είναι αρκετά μεγαλύτερο lvl από εσένα με αποτέλεσμα να χάνεις και gold. Πάντως τα γραφικά του σε Ultra high είναι αρκετά ικανοποιητικά.

 • Bigi Bigi 27 Μαΐου 2013  | 01:35

  Το αγόρασα κι εγώ.Να δω τώρα αν το σηκώνει το htpc ή θα αναγκαστούμε να πάμε στο κύριο pc. :P
  Πάντως πρέπει να έχει φοβερή αίσθηση στις μάχες.

 • Adalon Adalon 26 Μαΐου 2013  | 18:40

  Κορυφαίο arpg μαζί με τα Diablo2, Titan Quest, Baldur's Gate Dark Alliance. Τόσο καλό.
  - H ρύθμιση για αυτόματη κατανάλωση φίλτρων υγείας αφορά την Katarina κι όχι τον Van Helsing αλλιώς θα ήταν easy mode (edit: τώρα πρόσεξα ότι υπάρχει αυτή η επιλογή αλλά είναι απενεργοποιημένη στο hard)
  - Αποτελεί το πρώτο μέρος τριλογίας.
  - Διαφωνώ με την κριτική για το σενάριο και τα voice over. Μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον και στο τέλος σου αφήνει την περιέργεια για το τι θα συμβεί. Τέτοια προσοχή σε σενάριο και χαρακτήρες είχαμε καιρό να δούμε σε arpg.Τα voice overs είναι μια χαρά έχοντας πάντα μια κωμική/σατυρική χροιά.
  "I used to be a hunter like you but then I got an a-- ah forget it. "
  - Ύπαρξη γρίφων. Επιλογές στους διαλόγους.
  - Άνετο 10αρι από μένα.

 • TheMastas TheMastas 26 Μαΐου 2013  | 16:12

  Οπως το περίμενα φαίνεται αρκετά καλό,θα περιμένω να το χτυπήσω οταν βγει στο 360 αν και σε αυτήν την τιμή που το εχουν τώρα για PC νομίζω οτι δεν είναι καν να το συζητάμε :)

 • PKRA PKRA 26 Μαΐου 2013  | 00:56

  Ωραίο φαίνετε.Θα το ρίξω μια ματιά με την πρώτη ευκαιρία μήπως καταφέρω και ξεκολλήσω από το Diablo.

 • vagos13 vagos13 25 Μαΐου 2013  | 16:28

  Steam Sucks.
  Αν δεν το βαλουν και στο δικό τους site ή καπου αλλου DRM free (π.χ. GOG) sorry gyus αλλα παω για torrentαδικα.

 • darthgiannis darthgiannis 25 Μαΐου 2013  | 13:15

  @Cloud82 εχεις εναν standard προταγωνιστη και ενα standard companion,αρα με την κλασσικη εννοια του class δεν υπαρχει, αλλα και οι 2 κρατανε και melee και range οπλα και μπορεις τα τους ανεβασεις το αναλογο tree ειτε για melee ειτε για range, καθως επισης και αλλα stats για το καθε tree, π.χ dexterity luck για το range tree. Τα αντικειμενα ειναι τα κλασσικα με τα χρωματακια τους για το ποσο σπανια ειναι. Εγω προσωπικα τωρα ξεκινησα με εναν range χαρακτηρα και τον companion τον εκανα melee προς τανκ να με βοηθαει και συνεχιζω.@Morientes πραγματ θυμιζει και αυτο ειναι καλο.

  Y.Γ. μου αρεσε το παραθυρο με το πως να συμπεριφερεται ο companion αναλογα την περιπτωση που αναφερεται εκει.

 • Cloud82 Cloud82 25 Μαΐου 2013  | 08:57

  Καποια πραγατα που δεν κατάλαβα από το review:
  Υπάρχει Skill tree και classes στο παιχνίδι
  Υπάρχει διαχωρισμός των όπλων σε rare , unique , legendary

 • Morientes Morientes 25 Μαΐου 2013  | 02:16

  θυμιζει torchlight 2 οπως βλεπω,μετα απο 20 ωρες στο torchlight μαλλον το επομενο τετοιου ειδους game θα ειναι αυτο

 • darthgiannis darthgiannis 25 Μαΐου 2013  | 01:41

  Το setting πιστευω ταιριαζε για hack n slash, τα τρειλερ και τα gameplay μου αρεσαν, ο μονος λογος που δεν το ειχα παρει μεχρι σημερα ηταν οτι εμαθα για το review και περιμενα. Ωραιο κειμενο για ενα καλο παιχνιδι. Εγω πιστευω το μελλον του gaming δεν ειναι οι 5-10 ΑΑ τιτλοι τον χρονο αλλα και ολες αυτες οι δημιουργιες απο μικρα και indie studio,που χωρις αυτα ειναι σαν να τρως το πυτογυρο χωρις σως :P .

 • Dimitris 300 Dimitris 300 24 Μαΐου 2013  | 19:32

  πολυ καλη δουλεια και για τα χρηματα του μια χαρα ωραιο review θα βγαλουμε τα σκορδα και τα παλουκια i love van Helsing

 • NikeFerrari NikeFerrari 24 Μαΐου 2013  | 17:32

  Μου αρέσει. Το Τorchlight το απόλαυσα. Θα το περιμένω στο 360. Ωραίο review.

 • K850stratos K850stratos 24 Μαΐου 2013  | 16:45

  Ωραίο review μήτσο μπράβο..!

 • JamieT JamieT 24 Μαΐου 2013  | 16:41

  @kapsimo810 Η Xbox 360 έκδοση του The Incredible Adventures of Van Helsing θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο έτος.

 • SetaShouji SetaShouji 24 Μαΐου 2013  | 16:40

  Χαίρομαι που βγήκε τόσο καλό. Θα αγοραστεί λίαν συντόμως καθώς γουστάρω Van Helsing και φυσικά τέτοιου είδους games. Ειδικά αν είναι ποιοτικά.

 • kapsimo810 kapsimo810 24 Μαΐου 2013  | 16:15

  στο χβοχ ποσους ποντους ειναι??

 • Gamer-cy Gamer-cy 24 Μαΐου 2013  | 16:00

  Θα το κατεβάσω σε λιγο στα 9.89 ευρω το review περιμένα

 • JamieT JamieT 24 Μαΐου 2013  | 15:17

  @Jonny-S72 Μάλλον θα εννοούν τα επερχόμενα updates γιατί ετοιμάζουν δωρεάν DLC με νέα modes όπως Team Deathmatch. Εμένα πιάνει 8GB στον σκληρό δίσκο.

 • Jonny-S72 Jonny-S72 24 Μαΐου 2013  | 15:13

  Φαίνεται πολύ καλό.Και μιας και μου αρέσουν αυτού του είδους τα παιχνίδια,θα το έχω στα υπόψιν.
  20GB στον σκληρό?! Που να μην ήταν και indie τίτλος :)

 • JCDenton13 JCDenton13 24 Μαΐου 2013  | 14:36

  Eυχαριστη εκπληξη το παιχνιδι.Καπου μεσα στο καλοκαιρι θα το χτυπησω,ποιοτικο και αξιολογο Diablo-clone δεν χανεται.