Ταυτότητα

The Incredible Adventures of Van Helsing

The Incredible Adventures of Van Helsing

Edition: N/A Genre: Action, RPG Διάθεση: Steam
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Neocore Games Ημ. Έκδοσης: 22/05/2013
PEGI: N/A Εκδότης: Neocore Games Πλατφόρμες: Xbox 360, PC


H επιστροφή του θρυλικού κυνηγού τεράτων

Η ιστορία των video games απαρτίζεται από πολλές κατηγορίες και είδη παιχνιδιών. Κάποιες από αυτές δεν έχουν τη δημοτικότητα που είχαν παλιά ενώ άλλες ζουν τη χρυσή εποχή τους τώρα -σε αντίθεση με το παρελθόν. Συνήθως, η κάθε εταιρεία στη βιομηχανία των video games ειδικεύεται σε μία, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να κυκλοφορήσει και ένας τίτλος διαφορετικής κατηγορίας από την ίδια εταιρεία.

Πλέον, με την κυκλοφορία του The Incredible Adventures of Van Helsing, η Neocore Games έγινε μία από τις εταιρίες που τους αρέσει να ρισκάρουν. Το ταξίδι της Neocore Games ξεκίνησε το 2005 και από τότε έχει κυκλοφορήσει τέσσερα ολοκληρωμένα παιχνίδια (Crusaders: Thy Kingdom Come, King Arthur: The Role-playing Wargame, The Kings' Crusade, King Arthur II: The Role-playing Wargame) με αρκετά expansion packs ενδιάμεσα για τις σειρές King Arthur και King’s Crusade. Το The Incredible Adventures of Van Helsing είναι η πρώτη προσπάθεια της εκτός της Real Time Strategy κατηγορίας, παρόλο που οι προηγούμενοι τίτλοι της περιείχαν role playing στοιχεία. Εμείς είχαμε την ευκαιρία, μετά από πρόσκληση της Neocore Games, να παραβρεθούμε στο review event του τίτλου που έλαβε χώρα στην πανέμορφη πόλη της Βουδαπέστης.

VanHelsing_Launch_01.jpg

Η ιστορία του The Incredible Adventures of Van Helsing περιέχει αρκετές αναφορές σε ταινίες όπως το Brotherhood of the Wolf, ενώ έχει βασιστεί στο βιβλίο Dracula του Bram Stoker. Οι παίκτες παίρνουν το ρόλο του Abraham Van Helsing, γιο του θρυλικού κυνηγού πλασμάτων, ο οποίος έσωσε την πόλη της Borgova από δαίμονες. Ο Abraham δέχεται ένα γράμμα από τον πατέρα του, ο οποίος του ζητάει τη βοήθειά του και δίχως να έχει άλλη επιλογή, θα χρειαστεί να ταξιδέψει στη πόλη της Borgova.

Όμως, ο ήρωας θα δεχτεί επίθεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του και έτσι θα χρειαστεί να τραβήξει τον δρόμο προς τη πόλη Borgova με τα πόδια. Ευτυχώς για εκείνον, συνοδός του σε αυτό το ταξίδι είναι η Katarina, ένα φάντασμα, του οποίου το πνεύμα έχει δεσμευτεί να υπηρετεί την οικογένεια Van Helsing. Δυστυχώς, το σενάριο δεν καταφέρνει να τραβήξει το ενδιαφέρον, όχι γιατί είναι κακό, αλλά γιατί παρουσιάστηκε με λάθος τρόπο. Το χιούμορ, οι διάλογοι μεταξύ του Abraham και της Katarina καθώς και μερικά από τα references είναι ίσως τα μοναδικά που θα θυμούνται οι παίκτες όταν τερματίσουν το παιχνίδι παρά την ιστορία.


VanHelsing_Launch_02.jpg

Αν κάποιος ασχοληθεί με το The Incredible Adventures of Van Helsing, είναι σχεδόν αδύνατο να μην το συγκρίνει με το Diablo ή το Torchlight αφού ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Μετά όμως από αρκετές ώρες ενασχόλησης, παρατηρήσαμε πως η ατμόσφαιρά του, το σύστημα Rage, το ποικιλόμορφο level design αλλά και η χαμηλή τιμή διάθεσής του είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν στο παιχνίδι της Neocore.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Το Rage σύστημα επιτρέπει στους παίκτες να εξαπολύσουν δυνατότερες δυνάμεις. Με κάθε kill, η μπάρα του Rage γεμίζει και ο Abraham θα είναι σε θέση να εξαπολύσει μία πιο δυνατή επίθεση, ενώ αν αυτή η μπάρα γεμίσει, τότε οι πιθανότητες για ακαριαίο θάνατο ενός εχθρού αυξάνονται. Όπως σε κάθε Action RPG, έτσι και εδώ, ο Van Helsing έχει τέσσερα στατιστικά, τα οποία μπορούν να αναβαθμίσουν οι παίκτες μέσω ability points: Body, Dexterity, Willpower και Luck.

VanHelsing_Rage_01.jpg

Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν το στυλ της μάχης που επιθυμούν με βάση δύο κατηγορίες: Mystic Warrior και Occult Hunter. Η πρώτη αφορά όσους αρέσκονται στις μάχες κοντινών αποστάσεων με σπαθιά ενώ η δεύτερη όσους λατρεύουν να σκοτώνουν εντυπωσιακά από απόσταση με όπλα. Οι δύο αυτές κατηγορίες περιέχουν power ups, τα οποία είναι σημαντικά για την επιβίωση των παικτών στη μάχη. Τα power ups ποικίλλουν από μία καταιγίδα μέχρι και το πάγωμα εχθρών. Επιπροσθέτως, μία ακόμα κατηγορία είναι τα Auras και Tricks που αφορούν κυρίως την αναπλήρωση υγείας του Van Helsing και την απορρόφηση της ζημιάς από τους εχθρούς.

Τα Auras είναι passive skills, που σημαίνει ότι δεν έχουν άμεση επίδραση στον ήρωα, ενώ τα tricks είναι active skills. Και τα δύο μπορούν να τα μάθουν οι παίκτες από διάφορους NPCs στην πόλη. Πέρα από Auras και Tricks, θα μπορείτε να βελτιώσετε και αρκετά από τα όπλα σας μέσα στο παιχνίδι, με το συνδυασμό essences. Τα αντικείμενα που δέχονται αναβαθμίσεις έχουν ένα μικρό μωβ διαμάντι δίπλα τους στο inventory.

Συνεχίζοντας, η θέση της κάμερας μπορεί πολύ εύκολα να τροποποιηθεί με τη ροδέλα του ποντικιού και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την εμπειρία των παικτών, λόγω του ότι αν φέρουμε πολύ κοντά την κάμερα, νιώθουμε πως παίζουμε ένα διαφορετικό παιχνίδι. Ένα ακόμα θετικό χαρακτηριστικό του τίτλου είναι οι Ink Gates, μέσα από τις οποίες οι παίκτες μπορούν να μεταφερθούν σε όποια περιοχή εκείνοι επιθυμούν από όσες έχουν παρεβρεθεί.

{PAGE_BREAK}

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από το Van Helsing είναι σε μεγάλο βαθμό εύκολα τροποποιήσιμη και αυτό ήταν κάτι μου μας άρεσε πολύ. Για παράδειγμα, ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να διαλέξουμε αν η στάση της Katarina θα είναι επιθετική ή αμυντική. Μέσα από το μενού, οι παίκτες θα βρουν και άλλες επιλογές, όπως ο αυτόματος εξοπλισμός καλύτερων αντικειμένων ή η αυτόματη κατανάλωση φίλτρων υγείας όταν η υγεία του Van Helsing είναι χαμηλή.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και στο co-op mode του τίτλου, όπου μέχρι και τέσσερις παίκτες μπορούν να βιώσουν την ιστορία του The Incredible Adventures of Van Helsing ως Abraham Van Helsing σε διαφορετικές στολές. Μπορεί να παίξαμε τον τίτλο στα γραφεία της εταιρίας για πάνω από 10 ώρες συνεχόμενα -με διαλείμματα λίγων λεπτών- και αυτό να το έκανε επαναλαμβανόμενο, αλλά οι λόγοι που διασκεδάσαμε τόσο πολύ -όπως το εθιστικό Rage σύστημα και το γεγονός πως το παιχνίδι μας προσέφερε πρόκληση και μεγάλο βαθμό τροποποίησης της εμπειρίας μας- απέτρεψαν την αίσθηση της επανάληψης ως ένα σημείο.

VanHelsing_Launch_04.jpg

Το level cap του The Incredible Adventures of Van Helsing φτάνει μέχρι τα 30, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το παιχνίδι είναι μικρό. Συνολικά, ο τίτλος έχει τρία chapters, αλλά κατά τη διάρκειά τους οι παίκτες θα ταξιδέψουν σε  περισσότερες από 10 περιοχές, όπως η πόλη της Borgovia, και θα αντιμετωπίσουν κάποια δύσκολα boss fights. Αν προσθέσουμε σε αυτό και το γεγονός πως το παιχνίδι προσφέρει μεγάλη πρόκληση (υπάρχει επιλογή για Hardcore χαρακτήρα, του οποίου ο θάνατος είναι μόνιμος), ακόμα και στο Normal επίπεδο δυσκολίας, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που διαρκεί συνολικά πάνω από 15 ώρες.

Βέβαια, εκτός από το co-op mode η Neocore Games σχεδιάζει να προσθέσει μέσω δωρεάν DLC νέα online modes, όπως Team Deathmatch κ.α., τα οποία προς το παρόν δοκιμάζονται στα γραφεία της εταιρίας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο replayability, κάτι το οποίο χρειάζεται το The Incredible Adventures of Van Helsing.

 Σε ό,τι αφορά τον οπτικό τομέα του τίτλου, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσουν οι παίκτες είναι η steam punk και σκοτεινή noir ατμόσφαιρά του.

VanHelsing_Launch_05.jpg

Η Neocore Games κατάφερε να δημιουργήσει μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού, ενώ σε ένα συγκεκριμένο σημείο οι παίκτες θα αντικρύσουν την Βασιλική του Αγίου Στεφάνου (St. Stephen’s Basilica). Ο τίτλος κάνει χρήση της Coretech 3D Engine -όπως και όλα τα παιχνίδια της Neocore Games. Εμείς δοκιμάσαμε το παιχνίδι σε μία Dell Ultrasharp U2312HM με Full HD ανάλυση σε ultra high ρυθμίσεις και μπορούμε να πούμε ότι μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι από τα γραφικά.

Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως οι απαιτήσεις του The Incredible Adventures of Van Helsing είναι ιδιαίτερα χαμηλές και αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να το τρέξετε ικανοποιητικά ακόμα και με ένα μέτριων επιδόσεων υπολογιστή. 

Εν κατακλείδι, η επιθυμία της Neocore Games να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό απέφερε καρπούς. Το γεγονός πως μία ομάδα 30 ατόμων προσέφερε κάτι τόσο ποιοτικό μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια λειτουργίας της είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστο.

Το The Incredible Adventures of Van Helsing είναι μία hack n’ slash περιπέτεια που σίγουρα θα σας χαρίσει αρκετές ώρες διασκέδασης, ειδικότερα αν βιώσετε την εμπειρία με άλλους τρεις φίλους σας. Όσοι ασχολούνται με action hack n’ slash RPG τίτλους, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα βυθιστούν πολύ γρήγορα στο κόσμο του Van Helsing, ειδικά σε όσους αρέσει η υψηλή πρόκληση. Πολλοί το χαρακτήρισαν ως "το Diablo των φτωχών", αλλά τελικά η Neocore Games τους διέψευσε. Κάτι παραπάνω από 10 ώρες διάρκειας, τετραπλό co-op mode, πλούσιος σχεδιαστικά κόσμος, ποικιλία εχθρών και το Rage σύστημα είναι μερικά από τα πράγματα που μας κάνουν να σκεφτόμαστε πως τα €10,99 καθιστούν το The Incredible Adventures of Van Helsing ως μία από τις πιο ολοκληρωμένες indie προτάσεις στο Steam.

Δημήτρης Τσορβάς

Το The Incredible Adventures of Van Helsing είναι διαθέσιμο τώρα στο Steam στη τιμή των €9,89 μέχρι τις 29 Μαΐου. Από τις 29 Μαΐου και μετά, ο τίτλος θα κοστίζει €10.99. Η Xbox 360 έκδοση του τίτλου αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος.

Ελάχιστες Απαιτήσεις Συστήματος

Επεξεργαστής: Dual Core CPU 2.0 GHz
Κάρτα γραφικών: Nvidia 8800 GT, Intel HD4000 ή AMD HD3850
RAM: 1 GB
Λειτουργικό σύστημα: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8
Απαιτούμενος χώρος στον δίσκο: 20 GB
Επιπρόσθετα: Η αρχική εγκατάσταση του παιχνιδιού απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο μόνο για μία φορά, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η πιστοποίηση μέσω του Steam.

Θετικά

 • Όμορφο soundtrack

 • Μεγάλη διάρκεια για την τιμή του

 • Τετραπλό online co-op mode
 • Ποικιλία εχθρών

 • Ποικιλόμορφο level design και σαγηνευτική ατμόσφαιρα
 • Χαμηλή τιμή διάθεσης

Αρνητικά

 • Αργή εξέλιξη του χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τα skills
 • Μέτρια voice overs
 • Κάποια μικροπροβλήματα στο co-op mode
 • Ελάχιστα όπλα
 • Μικρή βοήθεια από την Katarina

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...