Ταυτότητα

Metro: Last Light

Metro: Last Light

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: 4A Games Ημ. Έκδοσης: 17/05/2013
PEGI: 12 Εκδότης: Deep Silver Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Η τελευταία μάχη, στην πιο σκοτεινή ώρα...

Οι δείκτες του ρολογιού πλησιάζουν στο δεύτερο κύκλο τους, όταν οι λιγοστές αχτίδες φωτός που κατάφεραν να περάσουν από τα δηλητηριασμένα σύννεφα, σβήνουν. Το σκοτάδι γίνεται ακόμη πιο βαθύ, η θερμοκρασία πέφτει σε επικίνδυνα επίπεδα και μία νεκρική σιγή καλύπτει τους μαύρους διαδρόμους του Μετρό. Δε διαρκεί πολύ όμως. Βήματα, θυμωμένες αναπνοές και μερικά ζευγάρια φωτεινά μάτια, σπέρνουν τον τρόμο. Τα γυναικόπαιδα σφίγγουν τις αγκαλιές τους και όσοι είναι ικανοί να κρατήσουν όπλο, ανεξαρτήτως ηλικίας, ξεκινούν τη βάρδιά τους προς το άγνωστο. Κι όμως. Δε φοβούνται μόνο τα αιμοβόρα πλάσματα των διαδρόμων. Ανθρώπους φοβόνται. Ανθρώπους που ακόμη και στην τελευταία στιγμή της ύπαρξης του είδους στον πλανήτη, θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον. Ακόμη και τώρα, που ο θάνατος βρίσκεται στο κατώφλι τους, πιστεύουν σε πολιτικές και θρησκευτικές ιδεολογίες και τις ακολουθούν χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες. Ενωμένοι, ίσως και να είχαν ελπίδα. Η ελπίδα όμως είναι το πρώτο θύμα του Μετρό της Μόσχας. Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, πέθανε εδώ και χρόνια. Τώρα βασιλεύει το μίσος, η μιζέρια και το σκοτάδι. Ο νόμος της ζούγκλας κυριαρχεί σε κάθε γωνιά. Εδώ κάτω, οι μοναδικοί "φίλοι" τους, είναι η κατάθλιψη, το σκοτάδι και ο θάνατος. Ο "πάνω" κόσμος χάθηκε για πάντα. Τώρα βρίσκονται στον κάτω κόσμο, τον κόσμο του Μετρό, λίγα σκαλιά πιο πάνω από τον Άδη.

Την ώρα που τα δυτικά μέσα προσπαθούν να κρύψουν, για ακόμη μία φορά, με γνωστές προπαγανδιστικές διαδικασίες τη "λάμψη" και τη σπάνια ομορφιά του Metro: Last Light, το "σοβιετικό" gaming -όπως μας αρέσει να το αποκαλούμε- συνεχίζει, ακάθεκτο, να μοιράζει τα χαστούκια του στη σοβαροφανή gaming σκηνή της άλλης άκρης του Ατλαντικού. "Δυστυχώς" για τους Αμερικανούς, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και όλοι αυτοί οι "τριτοκοσμικοί" σοβιετικοί του πρώην ανατολικού μπλοκ, είναι φτιαγμένοι από γερή πάστα και δεν αστειεύονται. Κυρίως γιατί κουβαλάνε βιώματα που λίγοι έχουν ζήσει.

Metro_LL_Review_03-thumb.jpgΗ 4A Games λοιπόν, μια παρέα λιγοστών developers από το Κίεβο, επιστρέφει ακόμη πιο δυναμικά και σβήνει κάθε αμφιβολία που δύναται να έχουν κάποιοι, για την ποιότητα, το ταλέντο και το μεράκι της. Το πρώτο παιχνίδι βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Dmitry Glukhovsky, ενώ τα γεγονότα του Last Light γράφτηκαν από τον ίδιο, αυτή τη φορά ως μέλος της ομάδας ανάπτυξης.

2034

Η εκτόξευση των πυραύλων για την εξόντωση των Dark Ones, έχει πραγματοποιηθεί. Ακριβώς εκεί τελειώνουν τα γεγονότα του Metro 2033 και ένα χρόνο αργότερα ξεκινούν αυτά του νέου τίτλου. Πίσω από τη μάσκα του Artyom, ο παίκτης, με τη βοήθεια του Khan και άλλων ανθρώπων της D6 (κρυφή μιλιταριστική βάση των ανθρώπων στο Μετρό της Μόσχας) θα προσπαθήσουν να αντικρούσουν τις βίαιες ενέργειες των κουμουνιστών, των φασιστών του Fourth Reich και των διαφόρων ληστών, με σκοπό, πρώτα απ' όλα την επιβίωση, και μετέπειτα την εύρεση μίας αχτίδας φωτός για τη λύτρωση.

Metro_LL_Review_02-thumb.jpgΗ μόνη ελπίδα που φαίνεται ότι έχουν είναι ένας μικρός Dark One, που κατά πάσα πιθανότητα είναι ο τελευταίος του είδους του και όπως όλα δείχνουν, ίσως να αποτελέσει το κλειδί για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Προδοσίες, ανατροπές και δυσάρεστες εκπλήξεις αποτελούν "ρουτίνα" για το σενάριο και την πλοκή. Η 4A Games αυτή τη φορά επένδυσε περισσότερο στη σύγκρουση των ανθρώπων και των "κυβερνήσεων" που έχουν δημιουργήσει κάτω από το έδαφος της Μόσχας και λιγότερο στην τραγική πραγματικότητα του μετα-αποκαλυψιακού Μετρό. Γιατί, εν τέλει, ο πόλεμος μεταξύ των ανθρώπων είναι ο πραγματικός κίνδυνος της ανθρωπότητας.

Ακριβώς γι' αυτό λοιπόν, το Last Light ξεναγεί τον παίκτη πιο βαθιά μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων, αποκαλύπτοντάς του συγκλονιστικά μυστικά, για τα οποία, φυσικά, δε θα γίνει λόγος σε αυτές τις γραμμές. Σε αντίθεση με το Metro 2033, εδώ ο παίκτης θα ξοδέψει αισθητά περισσότερο χρόνο στην επιφάνεια της Μόσχας, πάντα με τη συνοδεία της απαραίτητης αντιασφυξιογόνου μάσκας, η οποία αν και συνεχίζει να φθείρετε και να απαιτεί την ανανέωση των φίλτρων της κάθε πέντε λεπτά, έχει "ελευθερώσει" από το hud το εκνευριστικό και αποπνικτικό πλαίσιο που γνωρίσαμε στο 2033.

Metro_LL_Review_01-thumb.jpgΘεωρούμε άσκοπο το να ξοδέψουμε "ψηφιακό μελάνι" για αναφορά στην ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα του τίτλου. Όπως και στο πρώτο Metro, έτσι και εδώ, η ατμόσφαιρα θα κάνει τον παίκτη να τρίξει πολλές φορές τα δόντια του, τόσο από τις άβολες σκηνές τρόμου, όσο και από τις καταθλιπτικές, κλειστοφοβικές και σκουριασμένες εικόνες του Μετρό και της Μόσχας. Όσοι έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με τον προκάτοχο του Last Light, ξέρετε πολύ καλά τι ακριβώς σας περιμένει...

{PAGE_BREAK}

S.T.A.L.K.E.R.

Στο Last Light λοιπόν υπάρχει ένας αρκετά μεγαλύτερος αριθμός τοποθεσιών, τόσο εντός του Metro, όσο και εκτός, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη διάρκεια του τίτλου -το ρολόι στο Steam, έγραψε 14 ώρες, τη στιγμή που για το πρώτο Metro δε χρειαζόντουσαν περισσότερες από 10 ώρες. Φανερά επηρεασμένοι από τη σειρά S.T.A.L.K.E.R. των πρώην συναδέλφων τους στη GSC Game World, οι άνθρωποι της 4A Games έδωσαν στη Μόσχα την εγκαταλειμμένη και δηλητηριασμένη αισθητική του Pripyat. Βάλτοι, νεκρά δάση και αιμοβόρα πλάσματα σε μία σαπισμένη, σκουριασμένη πραγματικότητα, θα βουτήξουν τον παίκτη στον ιδιαίτερο και αφιλόξενο κόσμο του "σοβιετικού" gaming των Ουκρανών.

Η αναφορά στα S.T.A.L.K.E.R. όμως δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να επιφέρει σύγχυση ως προς την ταυτότητα του τίτλου. Το Last Light συνεχίζει να είναι ένα γραμμικό και με συγκεκριμένη δομή, first-person shooter. Λιγοστά side missions και μερικές, επιφανειακές RPG πινελιές, κυρίως στην αναβάθμιση των όπλων, είναι τα μοναδικά στοιχεία "επιλογών" του παίκτη -αν εξαιρέσουμε βεβαίως τα 2-3 σεναριακά σημεία όπου θα πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν, μερικώς, το τέλος. Αυτό που κατάφερε να φέρει σε αρμονία η 4A Games, κάτι που ίσως της έλειπε στο πρώτο παιχνίδι, είναι τα είδη του gameplay και ο γενικός ρυθμός κατά τη διάρκεια της 14ωρης εμπειρίας.

Metro_LL_Review_04-thumb.jpgΠλέον το stealth στοιχείο έχει αποκτήσει μεγαλύτερη υπόσταση, κάτι που προφανώς οφείλεται στην ελαφρώς καλύτερη τεχνητή νοημοσύνη των ανθρώπινων αντιπάλων -η οποία όμως, ακόμη μία φορά, δεν ικανοποιεί όπως θα έπρεπε. Αν περιμένετε σοβαρούς και εξελιγμένους stealth μηχανισμούς θα απογοητευτείτε, μιας και το stealth κομμάτι συνεχίζει να είναι απλοϊκό και να αποτελεί το "συνοδευτικό" και όχι το "κυρίως πιάτο" του παιχνιδιού.

Μερικές "δυτικές" επιρροές, κυρίως όσον αφορά τις μάχες και τη δομή αυτών, ίσως να αποτελούν το σημαντικότερο αρνητικό σημείο που εντοπίσαμε στον τίτλο των Ουκρανών. Αυτή η κατάσταση ενσαρκώνεται ακόμη και από τη μουσική που ακούγεται κατά τις μάχες, που σε στιγμές θα μυρίσει έντονα Half-Life. Και για να τελειώνουμε με τα λιγοστά αρνητικά, μέτρια βρήκαμε και τη δουλειά της εταιρίας όσον αφορά τα αγγλικά voice overs, τα οποία απλά τα δοκιμάσαμε, μιας και θεωρούμε πως η απόλυτη εμπειρία σοβιετικού gaming, εισπράττεται μόνο με τα "βαριά" ρώσικα.

Metro_LL_Review_05-thumb.jpgΠέραν του τεχνικού τομέα, που αναλύεται παρακάτω, το Last Light εμφανίζεται βελτιωμένο σε όλους τους νευραλγικούς τομείς του gameplay. Η ποικιλία και, προ πάντων, η αίσθηση των όπλων κατά το shooting μέρος, έχει αγγίξει υψηλότατα επίπεδα, κάτι που εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο από τα ρεαλιστικά animations και physics της μηχανής γραφικών.

Ευπρόσδεκτες είναι επίσης ορισμένες προσθήκες στο δευτερεύον οπλοστάσιο (grenades, throwing items κ.α.), ενώ τελειώνοντας το παιχνίδι συμπεραίναμε πως οι melee επιθέσεις με το μαχαίρι, σχεδόν, ήταν ανύπαρκτες και περιορίστηκαν στα stealth kills. Ο φακός, και εδώ, είναι το απόλυτο εργαλείο επιβίωσης για τον Artyom, την ώρα που το αγαπημένο δυναμό φόρτισής του, συνεχίζει να απασχολεί τον παίκτη με την ίδια συχνότητα. Τέλος, πέρα από την ανάγκη ανεφοδιασμού, μερικά έντυπα collectibles και λιγοστά ηχητικά ντοκουμέντα, αποτελούν το μοναδικό λόγο εξερεύνησης των τριγύρω περιοχών ή δωματίων, τα οποία πολλές φορές κρύβουν και μερικές σεναριακές εκπλήξεις.

Metro_LL_Review_06-thumb.jpgΕμείς παραλάβαμε για δοκιμή την PC έκδοση του τίτλου και το πρώτο που αξίζει να αναφερθεί είναι πως το optimization, πάντα σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα. Αν και για να δείτε τις αρετές του Last Light θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα σχετικά σύγχρονο σύστημα, το παιχνίδι μπορεί να τρέξει αξιοπρεπώς και σε medium-range υπολογιστές. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα απαιτητικό, σε πόρους, βιντεοπαιχνίδι.

{PAGE_BREAK}

Can it run...Metro?

Χωρίς υπερβολές, το Metro: Last Light, παρέα με το Crysis 3 της Crytek -και για τα δύο αναφερόμαστε στις PC εκδόσεις τους- κάθεται αναπαυτικά στο θρόνο των παιχνιδιών με τα ποιοτικότερα γραφικά που έχουμε δει ως σήμερα. Οι υφές, το bump-mapping, το σύνολο των πολυγώνων, το draw distance, οι φωτισμοί και τα particle effects, είναι πραγματικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως η νέα γενιά, μπήκε νωρίτερα απ' ότι την περιμέναμε. Απαλλαγμένο από κάθε είδους bug, glitch ή οποιουδήποτε άλλου τεχνικού κολλήματος, το Last Light "τρέχει" ομαλότατα και δίχως προβλήματα, σαν να βγήκε από τεράστιο studio.

Ως γνωστόν, τα γραφικά για το οπτικό σύνολο, είναι η "μισή αρχοντιά". Η άλλη μισή είναι ο σχεδιασμός και η φαντασία των δημιουργών. Οι άνθρωποι της 4A Games, κατάφεραν να παραδώσουν ένα υπερπλήρες αποτέλεσμα, με πλούσια περιβάλλοντα και καλοσχεδιασμένα μοντέλα χαρακτήρων και αντικειμένων, έχοντας κοινό παρονομαστή την ανατριχιαστική εμμονή στη λεπτομέρεια.

Metro_LL_Review_07-thumb.jpgΤο κάθε τετραγωνικό εκατοστό, από τα σκοτεινά τούνελ και τους πυκνοκατοικημένους σταθμούς του Μετρό, μέχρι τις διαλυμένες γέφυρες και την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, προδίδει μεράκι και μπόλικες "εργατοώρες". Κλείνοντας με το οπτικοακουστικό κομμάτι, αν και οι επιλογές των ηλεκτρονικών ήχων κατά τις μάχες, δε μας εντυπωσίασε όσο θα θέλαμε, στο σύνολό της η μουσική είναι καλή και ταιριαστή με το ύφος του τίτλου.

Δε θα κλείσουμε με τον καθιερωμένο τρόπο, κατά τον οποίο συνοψίζουμε στην τελευταία παράγραφο όλα τα παραπάνω. Εξάλλου, από την αρχή του κειμένου, γίνεται φανερό πως το Metro: Last Light επιβάλλεται να μπει στη λίστα με τις επόμενες αγορές σας, αφού πρόκειται για μία εξαιρετική, αξιομνημόνευτη και πολύ έντονη gaming εμπειρία. Αυτό που θα θέλαμε να τονίσουμε, κινδυνεύοντας να χαρακτηριστούμε "γραφικοί", είναι πως τέτοιες προσπάθειες, σε μία gaming βιομηχανία που ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, πρέπει να επιβραβεύονται και να βρίσκουν αντίκρισμα στον gamer.

войти в метро

Metro_LL_Review_08-thumb.jpgΑρκεί να αναφέρουμε πως η 4A Games είναι ένα μικρό στούντιο, λιγοστών ανθρώπων, που εδρεύει σε μία πολυκατοικία στο Κίεβο της Ουκρανίας και τον προηγούμενο μήνα δεν είχε να πληρώσει ούτε το θυρωρό και τις καθαρίστριες -απόρροια του λουκέτου που μπήκε στη THQ. Αυτή η μικροσκοπική οντότητα λοιπόν, μπορεί και πιάνει, τουλάχιστον "παικτικά" -ας μας επιτραπεί η έκφραση- από το γιακά τις προτάσεις τεράστιων εταιριών του χώρου. Αναλογίστε αυτά λοιπόν και πράξτε κατά βούληση...

Σάκης Καρπάς

Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος

Windows: XP (32-Bit), Vista, 7 or 8
CPU: 2.2 GHz Dual Core e.g. Intel Core 2 Duo
RAM: 2GB
Direct X: 9.0c
Graphics Card: DirectX 9, Shader Model 3 compliant e.g. NVIDIA GTS 250 (or AMD equivalent e.g. HD Radeon 4000 series) or higher

Προτεινόμενες απαιτήσεις συστήματος

Windows: Vista, 7 or 8
CPU: 2.6 GHz Quad Core e.g. Intel Core i5
RAM: 4GB
Direct X: 11
Graphics Card: NVIDIA GTX 580/660 Ti (or AMD equivalent e.g. 7870) or higher

Συζητήστε το Metro: Last Light στο επίσημο θέμα του forum

Θετικά

 • Ατμόσφαιρα που σε μουδιάζει
 • Βελτιωμένο σε όλους τους νευραλγικούς τομείς του gameplay
 • Μεγαλύτερη ποικιλία, μεγαλύτερη διάρκεια
 • Καλοστημένο σενάριο και ενδιαφέρουσα πλοκή
 • Απίστευτος οπτικός τομέας (PC έκδοση)

Αρνητικά

 • Αν και βελτιωμένη, η τεχνητή νοημοσύνη δεν ικανοποιεί
 • Μερικές "δυτικές" πινελιές στη δομή των μαχών, ίσως να ξενίσει ορισμένους
 • Τα αγγλικά voice overs είναι πολύ πίσω σε σχέση με τα ρώσικα -τα οποία και προτείνουμε ανεπιφύλακτα

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (124 σχόλια)
 • iakovos1981 iakovos1981 04 Απριλίου 2014  | 18:55

  Tα σκοτινα παιχνιδια τυπου μετρο και κοντεμνετ ειναι τα καλητερα

 • MEGADRIVE-78 MEGADRIVE-78 14 Αυγούστου 2013  | 16:21

  ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ.

 • Dukarelos Dukarelos 17 Ιουνίου 2013  | 15:14

  Μην κοιτάτε βαθμολογίες. Αν κάτι σας αρέσει πάρτε το.
  Βαρύ παιχνίδι πάντως θέλει καλό μηχάνημα.

 • Boss7 Boss7 09 Ιουνίου 2013  | 17:43

  οκ το βρήκα...πρεπει να είσαι πάνω στο αυτοκίνητο ...και ενω προχωρας και βλέπεις αριστερα ή δεξια άλλα γραμμή που βγάζει σε αδιέξοδο με ξύλα...να πυροβολείς το βελάκι των γραμμών ενω προχωράς και αλλάζει τροχιά το αυτοκινητο μας...και πάει με φόρα στο αδιέξοδο με τα ξύλα...τα σπάει και προχωράει....

 • imjp1982 imjp1982 09 Ιουνίου 2013  | 16:54

  Χθες το τερμστισα...Προσωπικα το Metro 2033 μου αρεσε περισσοτερο..Αλλα καιι το Last Light μια χαρα παιχνιδι ειναι...

 • Boss7 Boss7 09 Ιουνίου 2013  | 16:08

  πηρα αυτο που μου έδωσε ο φίλος μου...υπάρχει κι αλλο? αυτό που σπρώχνω μετά εννοείς/>

 • BraVeHeart BraVeHeart 09 Ιουνίου 2013  | 16:06

  Boss7, ξαναγύρισε πίσω στην αρχή του τούνελ και πάρε το πρώτο αμαξίδιο.

 • Boss7 Boss7 09 Ιουνίου 2013  | 15:58

  Λοιπόν το παιχνιδι είναι αψογο μην αναλωνομαστε σε..πραγματα που δεν χρειαζονται...
  ένα προβλημα εχω και ζηταω βοήθεια...
  όταν παίρνει το αμαξίδιο μέσα στο μετρο ... παω παω ...και εχει μπροστα ένα αλλο τρενάκι...το σπρώχνω κα ισυνεχίζω μέχρι τερμα των γραμμών...
  απο εκεί γυρίζω πίσω ...μπαίνω σε όλες τις πόρτες...ανάβω και το ρευμα..αλλα μεχρι εκεί...ΔΕΝ μπορώ να συνεχίσω...δεν ξέρω που αλλού να πάω...ΒΟΗΘΕΙΑ κανείς?

 • leokahri leokahri 06 Ιουνίου 2013  | 15:10

  Μόλις παρέλαβα την παιχνιδαρα !!!! Έχει Καφεδουμπα και λιώσιμο το απόγευμα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Mournblade Mournblade 05 Ιουνίου 2013  | 01:00

  Συγχαρητήρια για το άψογο review. Ψήθηκα άσχημα για τη σειρά ενώ δεν την είχα και πολύ ψηλά στην υπόληψη μου..(κακώς)! Αξιοθαύμαστο τι μπορεί να κάνει το μεράκι αν το έχει κάποιος και ας μην έχει όλα τα μέσα. Πολλά παιδιά μπορεί να κρίνουν το τελικό προιόν και μόνο αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικό να ξέρω με τι...μαγιά φτιάχνεται ένα παιχνίδι και αν έχει ψυχή ή είναι απλά business. Για μένα προσθέτει πόντους στο sex appeal του αν όχι στη..βαθμολογία του!

 • Stormbringer Stormbringer 05 Ιουνίου 2013  | 00:07

  Το πρώτο Metro ενώ το είχα ξεκινήσει και με είχε βάλει στο κλίμα γύρω στα μισά του παιχνιδιού μου έβγαλε τρομερό bug και το hud μου το εμφάνιζε συνεχώς σπασμένο σε σημείο να μη μπορώ να δω τίποτα.... Το πάλεψα μέχρι τους Ναζί αλλά ήταν πραγματικά αδύνατο να βλέπω, ειδικά μέσα στα σκοτάδια...
  Το έχω πάντα στο μυαλό να το ξαναξεκινήσω. Θα το πάω μαζί με το Last Light.
  Aπολαυστικό review Σάκη όπως πάντα. Έχεις την έμφυτη τάση να πορώνεις τον κόσμο, σου το έχουν πεί???? :):) ;)

 • Tomasz Tomasz 03 Ιουνίου 2013  | 19:27

  Για μενα το στουντιο και το budget του δεν ειναι θεμα και ποτε δεν ηταν. Το παιχνιδι και η σειρα ειναι καταπληκτικα οπως και να εχει και εχει πολλα να μαθει σε πολυ μεγαλυτερα και πιο γνωστα franchises σε τομεις που αφορουν την ατμοσφαιρα και την εμμονη με την λεπτομερεια

 • fidelos fidelos 03 Ιουνίου 2013  | 13:49

  Έγινε η αγορά σε XBOX360, από τα καλύτερα παιχνίδια που έπαιξα!

 • LeoleoP LeoleoP 03 Ιουνίου 2013  | 00:12

  Για εμενα εχει πολυ μεγαλη σημασια απο που προερχεται το παιχνιδι. Απο την στιγμη που πολυ κερδοφορες εταιριες αναμασουν τα ιδια πραγματα βλεπε Call of Duty. Στην περιπτωση του Μετρο μια χαμηλου budget εταιρια προσφερει εναν καταπληκτικο τιτλο με πολυ περισσοτερη δουλεια απο αλλα γνωστα franchses. Μην ξεχναμε οτι πολλα αμερικανικα site ειχαν θαψει το πρωτο Metro την στιγμη που εβαζαν 9αρια και 10αρια σε προφανως υποδιεστερα παιχνιδια. Συμφωνω απολυτα οτι πρεπει να συμπεριληφθει στο review το παραπανω γεγονος και καλα εκανε ο Καρπας και το ανεφερε.

 • Deathstroke Deathstroke 01 Ιουνίου 2013  | 17:05

  Ο Oldboy κατ εμε εχει εν μερει δικιο!Απλα το γεγονος οτι ανεφερθηκε πολλακις στο review οτι η εταιρια ειναι μικρη και αξιζει ευσημα που εφτιαξε τετοι game μπερδεψε πολλους να νομισουν οτι το γεγονος συμπεριληφθηκε στα συν(+) του παιχνιδιου(οπως και μενα)..πραγμα που δεν θα ταν θεμμιτο απ τη στιγμη που βγαινει σε ιδια τιμη με οποιοδηποτε αλλο παιχνιδι μικρου/μεγαλου developer/publisher..παιχνιδαρα παντως οπως και να χει!

 • Tomasz Tomasz 01 Ιουνίου 2013  | 00:08

  Συζηταμε ποιος εχω δικιο :D

 • lovesfool lovesfool 31 Μαΐου 2013  | 15:15

  Τώρα είδα και το gamecast. Σας βγήκε πολύ καλό. Κακώς δεν το έχετε εντάξει στο κείμενο του review.
  .
  Σοβαρά; 100+ σχόλια για το βαθμό που έβαλε ο Σάκης; Είμαστε σοβαροί; Τόσο ήθελε, τόσο έβαλε. Τι συζητάμε; Διαβάστε το κείμενο και διαμορφώστε άποψη. Ο βαθμός είναι η προσωπική άποψη του συντάκτη και ως τέτοια τον παραθέτει.
  .
  Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι συζητάμε εδώ και 100 σχόλια...

 • TheMastas TheMastas 31 Μαΐου 2013  | 03:41

  Αξιος διάδοχος της φήμης του ονόματος που απέκτησε, αν μη τι άλλο έκαναν δουλειά με μεράκι αυτοί οι άνθρωποι και αυτό φαίνεται σε πολλούς τομείς,πιστεύω πως τους αξίζει να τους τιμήσουμε αγοράζοντας και παίζοντας τέτοια παιχνίδια, αν μη τι άλλο γιατί και το αξίζουν σαν παιχνίδια αλλα και γιατί έκαναν αγώνα πραγματικά με πολύ λίγα,σε σχέση με άλλες "γνωστές" εταιρίες, μέσα και υποδομές

 • LeoleoP LeoleoP 31 Μαΐου 2013  | 01:28

  @marzel23 .....και εκει ερχεται και δενει το ranger mode...

 • marzel23 marzel23 30 Μαΐου 2013  | 19:46

  Το παιχνίδι είναι πολύ καλό και με αισθητά λιγότερα bugs και glitches από το πρώτο. Το μόνο αρνητικό κατά τη γνώμη μου είναι το ότι επειδή βελτίωσαν όλους τους μηχανισμούς gameplay του πρώτου και τους απλοποίησαν χάνεται λίγο η βαριά αίσθηση κινδύνου του πρώτου.

 • savo savo 30 Μαΐου 2013  | 17:45

  Ενα ωραίο παιχνίδι και ένα ακόμα πιο ώραιο review. Aγορά το φθινόπωρο.

 • Tomasz Tomasz 30 Μαΐου 2013  | 16:10

  Οντως το DLC ειναι ντροπιαστικο και προσβλητικο αλλα για μενα μαλλον δεν ευθυνεται στο στουντιο αλλα η εκδοτρια. Μαλλον, δεν θελω να ειμαι απολυτος και με αμυντικη σταση.

 • Monstar21 Monstar21 30 Μαΐου 2013  | 06:34

  Μεγαλο επος ειχα να γουσταρω ετσι απο το dark souls.

 • Dani14 Dani14 30 Μαΐου 2013  | 04:44

  Το παράδοξο με τις βαθμολογίες (τουλάχιστον για τη PC έκδοση που κοίταξα στο Metacritic) είναι ότι τις χαμηλότερες βαθμολογίες τις έχει πάρει από Ευρωπαϊκά site... κάτι Ιταλικά, Γαλλικά, Ολλναδικά, Τσέχικα κλπ.

 • saturn 32 saturn 32 30 Μαΐου 2013  | 04:11

  100.ελεος νυσαφι πια,παιξτε το πρωτα το ρημαδι και μετα μιληστε.

 • sub_zero sub_zero 30 Μαΐου 2013  | 02:51

  Ρε brave ντάξει τώρα δε θα κάτσεις να εξηγηθείς για το ριβιού σου. Ο λόγος που κάποιος άνθρωπος θα χαλάσει 10 λεπτά από τη ζωή του για να διαβάσει ένα ριβιού είναι γιατί θεωρητικά δέχεται τη γνώμη κάποιου άλλου, έχοντας ως δεδομένη την υποκειμενικότητα. Αλλιώς δεν μπαίνει καν στον κόπο γιατί ψάχνει αφορμή για διαφωνία.
  Όποιος θελει να πει τη γνώμη του προσωπικά, υπάρχουν τα σχόλια και το φόρουμ γι' αυτό. Εσύ έκανες το ριβιου κι όποιος θέλει το διαβάζει.

 • BraVeHeart BraVeHeart 30 Μαΐου 2013  | 02:27

  Ο λόγος που δεν αναφέρθηκε το Ranger Mode DLC στο κείμενο, εξηγείται στο webcast της Δευτέρας. Όποιος δε βαριέται ας το ακούσει. Μιλάω αναλυτικά για την επιλογή μου να μην το αναφέρω στο κείμενο.

 • VasilisGR1982 VasilisGR1982 30 Μαΐου 2013  | 02:23

  @oldboy Ποιος εισαι εσυ και γενικα ποιος ειναι ο καθε ενας που θα πει πως πρεπει να ειναι ενα review η πως και τι θα γραφει ο καθε συντακτης? Δεν ειχα σκοπο να απαντησω αλλα δεν μπορω να βλεπω να κρινεις καποιον συντακτη κατα τα δικα σου γουστα. Και ποιος σου ειπε εσενα οτι ενας συντακτης πρεπει απλα να κρινει το παιχνιδι και να μην λεει την αποψη του και την εμπειρια που αποκομισε απο τον τιτλο... Αν δεν σου αρεσει αυτο να διαβαζεις τα κλασικα review στα περισσοτερα sites για να μην πω σχεδον σε ολα που γραφουν... Υποθεση μπλα μπλα μπλα Γραφικα μπλα μπλα μπλα Gameplay μπλα μπλα μπλα Βαθμολογια 8/10. Για αυτο αγαπαμε το gameover και τους συντακτες του γιατι δεν γραφουν ενα review για αγκαρια αλλα σου περνανε ολη την εμπειρια τους απο το παιχνιδι και νιωθεις οτι ειναι σαν να το εχεις παιξει... Εχεις διαβασει τα review ΠΧ του Σαββα για Skyrim Deus Εx 2 Far Cry η του Σακη το Bioshock infinite σου λεω μερικα προχειρα που μου ηρθαν στο μυαλο.... Απλα μαγεια...!!! Εγω ΠΧ οταν ο Σακης εβγαλε το review για το Metro Last Night το ειχα τερματησει 2 φορες αλλα και παλυ διαβασα το review γιατι πλεον εμπιστευομαι τον συντακτη δευτερον με ενδιαφερει η γνωμη του και τριτον να δω τι βρηκε αρνητικο η θετικο που μπορει εμενα να μου περασε απαρατηρητο...!!! Αυτο ζηταει ενας gamer απο εναν συντακτη...!!! Απλα τα πραγματα!!!

 • LeoleoP LeoleoP 30 Μαΐου 2013  | 01:41

  Πολυ καλο review για ενα πραγματικο διαμαντι στην κατηγορια του. Εγω παντως δεν θα του εδινα πανω απο 9 λογω των προβληματων της AI. Οπως και να το κανουμε ειναι πολυ σημαντικο γιατι το παιχνιδι εχει αρκετο stealth και Shooting. Κατα τ'αλλα ομως ειναι κορυφαιο στα παντα. Καρπα επειδη εισαι μεταλας σε χαλασανε τα electro κομματια που εχει στη δραση. Τι ηθελες να εχει megadeath? :P Περα απο την πλακα μπραβο για το review.

  A κατι που ξεχασα, εμενα δεν με χαλασανε τα αγγλικα voice over. Αλλα επρεπε να κρατησουν τις φωνες του Artiom και του Hunter απο το 1. Ειδικα του Artyom

 • sub_zero sub_zero 30 Μαΐου 2013  | 01:30

  @imortalicus Ο publisher τους υποχρέωσε να συμπεριλάβουν κάτι έξτρα στο παιχνίδι. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε αλλά έκριναν οι devs ότι η καλύτερη επιλογή ήταν βάλουν έξτρα δυσκολία. Δεν έχω πηγή τώρα αλλά άμα το ψάξεις θα το βρεις, απλά το είπα επειδή το ανέφερες.