Ταυτότητα

The Night of the Rabbit

The Night of the Rabbit

Edition: N/A Genre: Adventure Διάθεση: Daedalic Entertainemnt
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Daedalic Entertainment Ημ. Έκδοσης: 29/05/2013
PEGI: 7 Εκδότης: Daedalic Entertainment Πλατφόρμες: PC


Όποιος τη νύχτα περπατεί…

Την ατάκα «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς» οι περισσότεροι τη γνωρίζουν. Στη δική μας περίπτωση, όμως, το «καλύτερα να έχεις χαμηλές προσδοκίες, παρά να ενθουσιάζεσαι με το preview build” ταιριάζει γάντι και μάλιστα γάντι που μας χαστούκισε αρκετές φορές στο πρόσωπο για να καταφέρουμε να τελειώσουμε αυτό το παιχνίδι. Μετά από τα Deponia και Dark Eye, το να έρχεται κανείς ξαφνικά αντιμέτωπος με ένα "χλιαρό" παιχνίδι όπως το The Night of the Rabbit, δείχνει πως ακόμα και μια εταιρία με τόσο μεράκι και ταλέντο όπως η Daedelic, είναι δυνατόν να υποπέσει σε "αμαρτήματα" απροσεξίας αλλά και κάποιας τεμπελιάς.

Και είναι μεγάλο το κρίμα, γιατί πρόκειται για άλλον έναν εξαιρετικά σχεδιασμένο τεχνικά τίτλο, ο οποίος όμως καταφέρνει να σκοντάψει σε όλα τα νευραλγικά σημεία που χαρακτηρίζουν ένα adventure: Δηλαδή το σενάριο, τους γρίφους και τους χαρακτήρες.

Το τρενάκι του τρόμου - Σενάριο

the-night-of-the-rabbit-image-01-thumb.jpgΚαι όμως, όλα είχαν αρχίσει τόσο ωραία. Όπως είχαμε πει και στο preview, η ιστορία του παιχνιδιού εξελίσσεται γύρω από τις περιπέτειες του Jerry Hazelnut, ενός δωδεκάχρονου αγοριού γεμάτου όνειρα και φαντασία, το οποίο περνάει τις καλοκαιρινές του διακοπές από το σχολείο παίζοντας φανταστικές περιπέτειες μέσα στο δάσος κοντά στην πόλη του. Ενώ, όμως, έχουν απομείνει μονάχα δύο μέρες μέχρι την επιστροφή στα θρανία, δέχεται άξαφνα της επίσκεψη ενός ανθρωπόμορφου λαγού, ο οποίος τον καλεί να έρθει σε έναν άλλο κόσμο, γεμάτο θαύματα και περιπέτεια, και να γίνει μαθητευόμενός του στη μαγεία.

Φυσικά, ο Jerry αρπάζει την ευκαιρία και το μαγικό του ταξίδι στην χώρα του Mousewood ξεκινάει. Όμως, σιγά σιγά γίνεται εμφανές πως τα πράγματα δεν είναι όσο ειδυλλιακά φαίνονταν στην αρχή και αποκαλύπτεται πως ο λαγός Marquis de Hoto είχε κάποιον απώτερο σκοπό που κάλεσε το αγόρι μαζί του.

the-night-of-the-rabbit-image-02-thumb.jpgΗ αρχή, λοιπόν, γίνεται πολύ δυνατά και προδιαθέτει τον παίκτη για ένα ευχάριστο ταξίδι. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αν και υπάρχουν σημεία πραγματικής ευρηματικότητας ή μεγαλειώδους εσωτερικής ματιάς στην παιδική ψυχή, η ροή και η εξέλιξη του σεναρίου γίνονται θύματα μιας κοιλιάς μεγέθους ...Οβελίξ. Σε σημεία νιώθετε πως δεν προχωράτε καθόλου, ενώ σε άλλα γίνονται εξελίξεις δίχως εξήγηση και λογική. Βάλτε μέσα στην εξίσωση το γεγονός πως οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι αδιάφοροι και με script ομιλιών επιεικώς μέτριο και θα καταλάβετε την απογοήτευσή μας.

Ευτυχώς, για όποιον τελειώσει τις 14 περίπου ώρες του παιχνιδιού, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το παιχνίδι εξιλεώνεται -έως ενός βαθμού- με έναν πολύ ωραίο και δυνατό επίλογο. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να κρύψει την απογοήτευση που θα νιώσετε. Από έναν τίτλο που κατάφερε να χτίσει έναν απίστευτο κόσμο παιδικής φαντασίας και αθωότητας, περιμέναμε πολά περισσότερα από ένα ορεκτικό και ένα επιδόρπιο.

Οι παλιές κακές εποχές – Gameplay

the-night-of-the-rabbit-image-03-thumb.jpgΈνα από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα παιχνίδια της Daedelic είναι το πόσο πιστά παραμένουν στους βασικούς κανόνες gameplay των 3rd person point and click adventures. Mε τον κέρσορα θα κάνετε τις κλασσικές επιλογές look/ talk /interact/ pick up, θα μπορέσετε να δείτε τα διάφορα hotspots, να κινηθείτε στο χώρο και, φυσικά, να ανοίξετε και χρησιμοποιήσετε το inventory σας. Ακόμα και οι γρίφοι, ως συνήθως, βασίζονται σχεδόν απόλυτα στο συνδυασμό των κατάλληλων αντικειμένων στην κατάλληλη περίπτωση και δεν θα συναντήσετε κάποιο ιδιαίτερο puzzle.

Τι γίνεται όμως όταν το παρακάνουμε με τις ματιές στο παρελθόν και ανασύρουμε και τα προβλήματα της χρυσής εποχής αυτής της κατηγορίας; Πρώτο και βασικότερο είναι το ατελείωτο trial & error που συνοδεύει τον τίτλο, στοιχείο στο οποίο συμβάλουν τρία διαφορετικά θέματα. Σπάνια έχετε κάποια ξεκάθαρη ιδέα για το τι θα πρέπει να κάνετε παρακάτω, μιας και το παιχνίδι σας αφήνει συνεχώς "ξεκρέμαστους".

the-night-of-the-rabbit-image-04-thumb.jpgΈπειτα, για έναν άγνωστο λόγο, το Night of the Rabbit επιτρέπει τη λύση ενός γρίφου, με -παράδειγμα- ένα ποτήρι, αλλά σας σταματάει αν πάτε με μία κούπα. Λύσεις που έπρεπε να λειτουργούν, απλά και δίχως καμία εξήγηση, απορρίπτονται. Τέλος, όταν πια θα έχετε εκνευριστεί και θα σκεφτείτε να δείτε το hint system του παιχνιδιού, θα έρθετε αντιμέτωποι με μια γενικολογία που δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα να σας προσφέρει καθοδήγηση. Και να πει κανείς πως υπήρχαν έξυπνοι και πολύπλοκοι γρίφοι, θα το δεχόμασταν. Αλλά όταν οι λύσεις είναι ιδιαίτερα απλές και ο παίκτης δυσκολεύεται λόγο μηδενικής καθοδήγησης, τότε τα πράγματα είναι κάπως περίεργα.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως, ενώ υπάρχει τέτοια ελλιπής προσπάθεια στους γρίφους, το πρόσθετο περιεχόμενο που συνοδεύει τον τίτλο είναι περισσότερο από ό,τι θα βρείτε στα περισσότερα εμπορικά adventure παιχνίδια. Βλέπετε, μέσα στο παιχνίδι υπάρχει μια πληθώρα από side quests, διάφορα collectibles, achievements, audio books αλλά και ένα ενδιαφέρον επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες, με το όνομα "Quartets". Όλα τα παραπάνω μπορούν να αυξήσουν αρκετά τη συνολική διάρκεια ενός ήδη μεγάλου τίτλου και αν αποφασίσετε να τα κυνηγήσετε όλα, τότε θα χρειαστείτε σίγουρα 18-20 ώρες.

{PAGE_BREAK}

Η σανίδα σωτηρίας - Τεχνικός τομέας

Αν η προαναφερθείσα "τρομακτική" ιστορία συνεχιζόταν και στον τεχνικό τομέα, τότε θα ήμασταν βέβαιοι πως μιλάμε για άλλη δημιουργική ομάδα με περίπτωση συνωνυμίας. Ευτυχώς για όλους, τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα η Daedelic για άλλη μια φορά παρέδωσε μαθήματα δημιουργίας. Πρόκειται για έναν εκπληκτικά όμορφο και καλοσχεδιασμένο κόσμο, ο οποίος πατάει στα πρότυπα της παλιάς, ευρωπαϊκής παιδικής ζωγραφικής. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα παιχνίδι – παιδικό παραμύθι, πιο ευρωπαϊκό και κοντινό σε εμάς από οποιοδήποτε άλλο έχετε αντικρύσει μέχρι σήμερα. Όπως αναφέραμε και πριν λίγο καιρό, χαζεύοντας τον κόσμο του παιχνιδιού θα ταξιδέψετε στο παρελθόν, στην εποχή που διαβάζατε τον Μικρό Πρίγκιπα και τον Μικρό Νικόλα, εκεί που ο Μπόλεκ και ο Λόλεκ, σας κρατούσαν συντροφιά.

Ελάχιστα είδη τέχνης καταφέρνουν ένα τόσο έντονο αναβρασμό συναισθημάτων και αναμνήσεων όπως αυτόν που θα ζήσετε μέσα στο The Night of the Rabbit. Στον ηχητικό τομέα, η μουσική επένδυση του τίτλου έρχεται να πλαισιώσει την οπτική πανδαισία και αρμονικά να συνθέσει την υπέροχη ατμόσφαιρα του κόσμου αυτού. Όσον αφορά το voice acting, από την άλλη, η Daedelic γενικά κάνει περίεργες επιλογές στους τίτλους της και η επιλογή ενός ενηλίκου για τη φωνή ενός νεαρού αγοριού είναι θέμα προς συζήτηση. Από την άλλη, η γενικότερη ποιότητα του cast είναι αρκετά υψηλή και δείχνει πως η εταιρία προσπαθεί να βελτιωθεί σε αυτό τον τομέα που έχει πρόβλημα.

Λαγός στιφάδο;

Ακόμα και ο Πικάσο είχε τις άσχημές του μέρες. Δυστυχώς για τους gamers, η τελευταία προσπάθεια της Daedelic κρίνεται ως ολίγον λειψή απέναντι στον ανταγωνισμό (και στον παρελθόν της εταιρείας). Η τεχνική αρτιότητα, η υπέροχη ατμόσφαιρα και κεντρική του ιδέα είναι σίγουρα αρκετά για να σας ιντριγκάρουν και να σας κάνουν να του ρίξετε μια ματιά, αλλά μια full price επένδυση δεν θα μπορούσε παρά να κριθεί ως λίγο επικίνδυνη.

the-night-of-the-rabbit-image-05-thumb.jpgΤο Night of the Rabbit δεν είναι ένα κακό παιχνίδι και σίγουρα αν ερχόταν από μια άλλη εταιρία, θα μπορούσαμε να το δούμε με περισσότερη επιείκια. Γνωρίζοντας, όμως, το ταλέντο και το μεράκι αυτής της ομάδας, η συγκεκριμένη τους προσπάθεια να προσεγγίσουν το πιο νεανικό κοινό, δεν έχει και πολλά ελαφρυντικά, αφού υποφέρει από βασικές ελλείψεις και κρίση ταυτότητας. Είναι γεγονός, όμως, πως αναδύει μια τόσο γλυκιά παιδική ατμόσφαιρα, που όταν βρείτε το χρόνο, αξίζει να του ρίξετε μια ματιά για τη συγκίνηση που μπορεί να σας προσφέρει.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

  • Το γνωστό, υπέροχο εικαστικό της Daedelic
  • Αξιόλογο πρόσθετο περιεχόμενο
  • Καλές βάσεις για την ιστορία και μεγάλη διάρκεια…

Αρνητικά

  • ...Αλλά η κοιλιά που κάνει στη μέση θα σας "γονατίσει"
  • Αδιάφοροι και κακογραμμένοι χαρακτήρες και διάλογοι
  • Γρίφοι με έντονο trial & error και συχνά μηδενική καθοδήγηση

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν